Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    10. ஏகாத³ஸகனிபாதோ

    10. Ekādasakanipāto

    1. கிஸாகோ³தமீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    1. Kisāgotamītherīgāthāvaṇṇanā

    ஏகாத³ஸகனிபாதே கல்யாணமித்ததாதிஆதி³கா கிஸாகோ³தமியா தே²ரியா கா³தா². அயங் கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா ஏகதி³வஸங் ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுணந்தீ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²னிங் லூக²சீவரதா⁴ரீனங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா அதி⁴காரகம்மங் கத்வா தங் டா²னந்தரங் பத்தே²ஸி. ஸா கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் து³க்³க³தகுலே நிப்³ப³த்தி. கோ³தமீதிஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. கிஸஸரீரதாய பன ‘‘கிஸாகோ³தமீ’’தி வோஹரீயித்த². தங் பதிகுலங் க³தங் து³க்³க³தகுலஸ்ஸ தீ⁴தாதி பரிப⁴விங்ஸு. ஸா ஏகங் புத்தங் விஜாயி. புத்தலாபே⁴ன சஸ்ஸா ஸம்மானங் அகங்ஸு. ஸோ பனஸ்ஸா புத்தோ ஆதா⁴வித்வா பரிதா⁴வித்வா கீளனகாலே காலமகாஸி. தேனஸ்ஸா ஸோகும்மாதோ³ உப்பஜ்ஜி.

    Ekādasakanipāte kalyāṇamittatātiādikā kisāgotamiyā theriyā gāthā. Ayaṃ kira padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā ekadivasaṃ satthu santike dhammaṃ suṇantī satthāraṃ ekaṃ bhikkhuniṃ lūkhacīvaradhārīnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā adhikārakammaṃ katvā taṃ ṭhānantaraṃ patthesi. Sā kappasatasahassaṃ devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ duggatakule nibbatti. Gotamītissā nāmaṃ ahosi. Kisasarīratāya pana ‘‘kisāgotamī’’ti voharīyittha. Taṃ patikulaṃ gataṃ duggatakulassa dhītāti paribhaviṃsu. Sā ekaṃ puttaṃ vijāyi. Puttalābhena cassā sammānaṃ akaṃsu. So panassā putto ādhāvitvā paridhāvitvā kīḷanakāle kālamakāsi. Tenassā sokummādo uppajji.

    ஸா ‘‘அஹங் புப்³பே³ பரிப⁴வபத்தா ஹுத்வா புத்தஸ்ஸ ஜாதகாலதோ பட்டா²ய ஸக்காரங் பாபுணிங் , இமே மய்ஹங் புத்தங் ப³ஹி ச²ட்³டே³தும்பி வாயமந்தீ’’தி ஸோகும்மாத³வஸேன மதகளேவரங் அங்கேனாதா³ய ‘‘புத்தஸ்ஸ மே பே⁴ஸஜ்ஜங் தே³தா²’’தி கே³ஹத்³வாரபடிபாடியா நக³ரே விசரதி. மனுஸ்ஸா ‘‘பே⁴ஸஜ்ஜங் குதோ’’தி பரிபா⁴ஸந்தி. ஸா தேஸங் கத²ங் ந க³ண்ஹாதி. அத² நங் ஏகோ பண்டி³தபுரிஸோ ‘‘அயங் புத்தஸோகேன சித்தவிக்கே²பங் பத்தா, ஏதிஸ்ஸா பே⁴ஸஜ்ஜங் த³ஸப³லோயேவ ஜானிஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா, ‘‘அம்ம, தவ புத்தஸ்ஸ பே⁴ஸஜ்ஜங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமித்வா புச்சா²’’தி ஆஹ. ஸா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனாவேலாயங் விஹாரங் க³ந்த்வா ‘‘புத்தஸ்ஸ மே பே⁴ஸஜ்ஜங் தே³த² ப⁴க³வா’’தி ஆஹ. ஸத்தா² தஸ்ஸா உபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ‘‘க³ச்ச² நக³ரங் பவிஸித்வா யஸ்மிங் கே³ஹே கோசி மதபுப்³போ³ நத்தி², ததோ ஸித்³த⁴த்த²கங் ஆஹரா’’தி ஆஹ. ஸா ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி துட்ட²மானஸா நக³ரங் பவிஸித்வா பட²மகே³ஹேயேவ ‘‘ஸத்தா² மம புத்தஸ்ஸ பே⁴ஸஜ்ஜத்தா²ய ஸித்³த⁴த்த²கங் ஆஹராபேதி. ஸசே ஏதஸ்மிங் கே³ஹே கோசி மதபுப்³போ³ நத்தி², ஸித்³த⁴த்த²கங் மே தே³தா²’’தி ஆஹ. கோ இத⁴ மதே க³ணேதுங் ஸக்கோதீதி. கிங் தேன ஹி அலங் ஸித்³த⁴த்த²கேஹீதி து³தியங் ததியங் க⁴ரங் க³ந்த்வா பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன விக³தும்மாதா³ பகதிசித்தே டி²தா சிந்தேஸி – ‘‘ஸகலனக³ரே அயமேவ நியமோ ப⁴விஸ்ஸதி, இத³ங் ஹிதானுகம்பினா ப⁴க³வதா தி³ட்ட²ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸங்வேக³ங் லபி⁴த்வா ததோவ ப³ஹி நிக்க²மித்வா புத்தங் ஆமகஸுஸானே ச²ட்³டெ³த்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Sā ‘‘ahaṃ pubbe paribhavapattā hutvā puttassa jātakālato paṭṭhāya sakkāraṃ pāpuṇiṃ , ime mayhaṃ puttaṃ bahi chaḍḍetumpi vāyamantī’’ti sokummādavasena matakaḷevaraṃ aṅkenādāya ‘‘puttassa me bhesajjaṃ dethā’’ti gehadvārapaṭipāṭiyā nagare vicarati. Manussā ‘‘bhesajjaṃ kuto’’ti paribhāsanti. Sā tesaṃ kathaṃ na gaṇhāti. Atha naṃ eko paṇḍitapuriso ‘‘ayaṃ puttasokena cittavikkhepaṃ pattā, etissā bhesajjaṃ dasabaloyeva jānissatī’’ti cintetvā, ‘‘amma, tava puttassa bhesajjaṃ sammāsambuddhaṃ upasaṅkamitvā pucchā’’ti āha. Sā satthu dhammadesanāvelāyaṃ vihāraṃ gantvā ‘‘puttassa me bhesajjaṃ detha bhagavā’’ti āha. Satthā tassā upanissayaṃ disvā ‘‘gaccha nagaraṃ pavisitvā yasmiṃ gehe koci matapubbo natthi, tato siddhatthakaṃ āharā’’ti āha. Sā ‘‘sādhu, bhante’’ti tuṭṭhamānasā nagaraṃ pavisitvā paṭhamageheyeva ‘‘satthā mama puttassa bhesajjatthāya siddhatthakaṃ āharāpeti. Sace etasmiṃ gehe koci matapubbo natthi, siddhatthakaṃ me dethā’’ti āha. Ko idha mate gaṇetuṃ sakkotīti. Kiṃ tena hi alaṃ siddhatthakehīti dutiyaṃ tatiyaṃ gharaṃ gantvā buddhānubhāvena vigatummādā pakaticitte ṭhitā cintesi – ‘‘sakalanagare ayameva niyamo bhavissati, idaṃ hitānukampinā bhagavatā diṭṭhaṃ bhavissatī’’ti saṃvegaṃ labhitvā tatova bahi nikkhamitvā puttaṃ āmakasusāne chaḍḍetvā imaṃ gāthamāha –

    ‘‘ந கா³மத⁴ம்மோ நிக³மஸ்ஸ த⁴ம்மோ, ந சாபியங் ஏககுலஸ்ஸ த⁴ம்மோ;

    ‘‘Na gāmadhammo nigamassa dhammo, na cāpiyaṃ ekakulassa dhammo;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ, ஏஸேவ த⁴ம்மோ யதி³த³ங் அனிச்சதா’’தி. (அப॰ தே²ரீ 2.3.82);

    Sabbassa lokassa sadevakassa, eseva dhammo yadidaṃ aniccatā’’ti. (apa. therī 2.3.82);

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மாஸி. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘லத்³தோ⁴ தே, கோ³தமி, ஸித்³த⁴த்த²கோ’’தி ஆஹ. ‘‘நிட்டி²தங், ப⁴ந்தே, ஸித்³த⁴த்த²கேன கம்மங், பதிட்டா² பன மே ஹோதா²’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸா ஸத்தா² –

    Evañca pana vatvā satthu santikaṃ agamāsi. Atha naṃ satthā ‘‘laddho te, gotami, siddhatthako’’ti āha. ‘‘Niṭṭhitaṃ, bhante, siddhatthakena kammaṃ, patiṭṭhā pana me hothā’’ti āha. Athassā satthā –

    ‘‘தங் புத்தபஸுஸம்மத்தங், ப்³யாஸத்தமனஸங் நரங்;

    ‘‘Taṃ puttapasusammattaṃ, byāsattamanasaṃ naraṃ;

    ஸுத்தங் கா³மங் மஹோகோ⁴வ, மச்சு ஆதா³ய க³ச்ச²தீ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 287) –

    Suttaṃ gāmaṃ mahoghova, maccu ādāya gacchatī’’ti. (dha. pa. 287) –

    கா³த²மாஹ .

    Gāthamāha .

    கா³தா²பரியோஸானே யதா²டி²தாவ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ய ஸத்தா²ரங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. ஸத்தா² பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானி. ஸா ஸத்தா²ரங் திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா வந்தி³த்வா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜித்வா உபஸம்பத³ங் லபி⁴த்வா நசிரஸ்ஸேவ யோனிஸோமனஸிகாரேன கம்மங் கரொந்தீ விபஸ்ஸனங் வட்³டே⁴ஸி. அத²ஸ்ஸா ஸத்தா² –

    Gāthāpariyosāne yathāṭhitāva sotāpattiphale patiṭṭhāya satthāraṃ pabbajjaṃ yāci. Satthā pabbajjaṃ anujāni. Sā satthāraṃ tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā vanditvā bhikkhunupassayaṃ gantvā pabbajitvā upasampadaṃ labhitvā nacirasseva yonisomanasikārena kammaṃ karontī vipassanaṃ vaḍḍhesi. Athassā satthā –

    ‘‘யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, அபஸ்ஸங் அமதங் பத³ங்;

    ‘‘Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ amataṃ padaṃ;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, பஸ்ஸதோ அமதங் பத³’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 114) –

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato amataṃ pada’’nti. (dha. pa. 114) –

    இமங் ஓபா⁴ஸகா³த²மாஹ.

    Imaṃ obhāsagāthamāha.

    ஸா கா³தா²பரியோஸானே அரஹத்தங் பாபுணித்வா பரிக்கா²ரவலஞ்ஜே பரமுக்கட்டா² ஹுத்வா தீஹி லூகே²ஹி ஸமன்னாக³தங் சீவரங் பாருபித்வா விசரி. அத² நங் ஸத்தா² ஜேதவனே நிஸின்னோ பி⁴க்கு²னியோ படிபாடியா டா²னந்தரே ட²பெந்தோ லூக²சீவரதா⁴ரீனங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி. ஸா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா ‘‘ஸத்தா²ரங் நிஸ்ஸாய மயா அயங் விஸேஸோ லத்³தோ⁴’’தி கல்யாணமித்ததாய பஸங்ஸாமுகே²ன இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Sā gāthāpariyosāne arahattaṃ pāpuṇitvā parikkhāravalañje paramukkaṭṭhā hutvā tīhi lūkhehi samannāgataṃ cīvaraṃ pārupitvā vicari. Atha naṃ satthā jetavane nisinno bhikkhuniyo paṭipāṭiyā ṭhānantare ṭhapento lūkhacīvaradhārīnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi. Sā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā ‘‘satthāraṃ nissāya mayā ayaṃ viseso laddho’’ti kalyāṇamittatāya pasaṃsāmukhena imā gāthā abhāsi –

    213.

    213.

    ‘‘கல்யாணமித்ததா முனினா, லோகங் ஆதி³ஸ்ஸ வண்ணிதா;

    ‘‘Kalyāṇamittatā muninā, lokaṃ ādissa vaṇṇitā;

    கல்யாணமித்தே ப⁴ஜமானோ, அபி பா³லோ பண்டி³தோ அஸ்ஸ.

    Kalyāṇamitte bhajamāno, api bālo paṇḍito assa.

    214.

    214.

    ‘‘ப⁴ஜிதப்³பா³ ஸப்புரிஸா, பஞ்ஞா ததா² வட்³ட⁴தி ப⁴ஜந்தானங்;

    ‘‘Bhajitabbā sappurisā, paññā tathā vaḍḍhati bhajantānaṃ;

    ப⁴ஜமானோ ஸப்புரிஸே, ஸப்³பே³ஹிபி து³க்கே²ஹி பமுச்செய்ய.

    Bhajamāno sappurise, sabbehipi dukkhehi pamucceyya.

    215.

    215.

    ‘‘து³க்க²ஞ்ச விஜானெய்ய, து³க்க²ஸ்ஸ ச ஸமுத³யங் நிரோத⁴ங்;

    ‘‘Dukkhañca vijāneyya, dukkhassa ca samudayaṃ nirodhaṃ;

    அட்ட²ங்கி³கஞ்ச மக்³க³ங், சத்தாரிபி அரியஸச்சானி.

    Aṭṭhaṅgikañca maggaṃ, cattāripi ariyasaccāni.

    216.

    216.

    ‘‘து³க்கோ² இத்தி²பா⁴வோ, அக்கா²தோ புரிஸத³ம்மஸாரதி²னா;

    ‘‘Dukkho itthibhāvo, akkhāto purisadammasārathinā;

    ஸபத்திகம்பி ஹி து³க்க²ங், அப்பேகச்சா ஸகிங் விஜாதாயோ.

    Sapattikampi hi dukkhaṃ, appekaccā sakiṃ vijātāyo.

    217.

    217.

    ‘‘க³லகே அபி கந்தந்தி, ஸுகு²மாலினியோ விஸானி கா²த³ந்தி;

    ‘‘Galake api kantanti, sukhumāliniyo visāni khādanti;

    ஜனமாரகமஜ்ஜ²க³தா, உபோ⁴பி ப்³யஸனானி அனுபொ⁴ந்தி.

    Janamārakamajjhagatā, ubhopi byasanāni anubhonti.

    218.

    218.

    ‘‘உபவிஜஞ்ஞா க³ச்ச²ந்தீ, அத்³த³ஸாஹங் பதிங் மதங்;

    ‘‘Upavijaññā gacchantī, addasāhaṃ patiṃ mataṃ;

    பந்த²ம்ஹி விஜாயித்வான, அப்பத்தாவ ஸகங் க⁴ரங்.

    Panthamhi vijāyitvāna, appattāva sakaṃ gharaṃ.

    219.

    219.

    ‘‘த்³வே புத்தா காலகதா, பதீ ச பந்தே² மதோ கபணிகாய;

    ‘‘Dve puttā kālakatā, patī ca panthe mato kapaṇikāya;

    மாதா பிதா ச பா⁴தா, ட³ய்ஹந்தி ச ஏகசிதகாயங்.

    Mātā pitā ca bhātā, ḍayhanti ca ekacitakāyaṃ.

    220.

    220.

    ‘‘கீ²ணகுலீனே கபணே, அனுபூ⁴தங் தே து³க²ங் அபரிமாணங்;

    ‘‘Khīṇakulīne kapaṇe, anubhūtaṃ te dukhaṃ aparimāṇaṃ;

    அஸ்ஸூ ச தே பவத்தங், ப³ஹூனி ச ஜாதிஸஹஸ்ஸானி.

    Assū ca te pavattaṃ, bahūni ca jātisahassāni.

    221.

    221.

    ‘‘வஸிதா ஸுஸானமஜ்ஜே², அதோ²பி கா²தி³தானி புத்தமங்ஸானி;

    ‘‘Vasitā susānamajjhe, athopi khāditāni puttamaṃsāni;

    ஹதகுலிகா ஸப்³ப³க³ரஹிதா, மதபதிகா அமதமதி⁴க³ச்சி²ங்.

    Hatakulikā sabbagarahitā, matapatikā amatamadhigacchiṃ.

    222.

    222.

    ‘‘பா⁴விதோ மே மக்³கோ³, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ அமதகா³மீ;

    ‘‘Bhāvito me maggo, ariyo aṭṭhaṅgiko amatagāmī;

    நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கதங், த⁴ம்மாதா³ஸங் அவெக்கி²ங்ஹங்.

    Nibbānaṃ sacchikataṃ, dhammādāsaṃ avekkhiṃhaṃ.

    223.

    223.

    ‘‘அஹமம்ஹி கந்தஸல்லா, ஓஹிதபா⁴ரா கதஞ்ஹி கரணீயங்;

    ‘‘Ahamamhi kantasallā, ohitabhārā katañhi karaṇīyaṃ;

    கிஸாகோ³தமீ தே²ரீ, விமுத்தசித்தா இமங் ப⁴ணீ’’தி.

    Kisāgotamī therī, vimuttacittā imaṃ bhaṇī’’ti.

    தத்த² கல்யாணமித்ததாதி கல்யாணோ ப⁴த்³தோ³ ஸுந்த³ரோ மித்தோ ஏதஸ்ஸாதி கல்யாணமித்தோ. யோ யஸ்ஸ ஸீலாதி³கு³ணஸமாத³பேதா, அக⁴ஸ்ஸ கா⁴தா, ஹிதஸ்ஸ விதா⁴தா, ஏவங் ஸப்³பா³காரேன உபகாரோ மித்தோ ஹோதி, ஸோ புக்³க³லோ கல்யாணமித்தோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ கல்யாணமித்ததா, கல்யாணமித்தவந்ததா. முனினாதி ஸத்தா²ரா. லோகங் ஆதி³ஸ்ஸ வண்ணிதாதி கல்யாணமித்தே அனுக³ந்தப்³ப³ந்தி ஸத்தலோகங் உத்³தி³ஸ்ஸ –

    Tattha kalyāṇamittatāti kalyāṇo bhaddo sundaro mitto etassāti kalyāṇamitto. Yo yassa sīlādiguṇasamādapetā, aghassa ghātā, hitassa vidhātā, evaṃ sabbākārena upakāro mitto hoti, so puggalo kalyāṇamitto, tassa bhāvo kalyāṇamittatā, kalyāṇamittavantatā. Munināti satthārā. Lokaṃ ādissa vaṇṇitāti kalyāṇamitte anugantabbanti sattalokaṃ uddissa –

    ‘‘ஸகலமேவித³ங், ஆனந்த³, ப்³ரஹ்மசரியங் யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததா கல்யாணஸஹாயதா கல்யாணஸம்பவங்கதா’’ (ஸங்॰ நி॰ 5.2). ‘‘கல்யாணமித்தஸ்ஸேதங், மேகி⁴ய, பி⁴க்கு²னோ பாடிகங்க²ங் கல்யாணஸஹாயஸ்ஸ கல்யாணஸம்பவங்கஸ்ஸ யங் ஸீலவா ப⁴விஸ்ஸதி பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரிஸ்ஸதீ’’தி (உதா³॰ 31) ச ஏவமாதி³னா பஸங்ஸிதா.

    ‘‘Sakalamevidaṃ, ānanda, brahmacariyaṃ yadidaṃ kalyāṇamittatā kalyāṇasahāyatā kalyāṇasampavaṅkatā’’ (saṃ. ni. 5.2). ‘‘Kalyāṇamittassetaṃ, meghiya, bhikkhuno pāṭikaṅkhaṃ kalyāṇasahāyassa kalyāṇasampavaṅkassa yaṃ sīlavā bhavissati pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharissatī’’ti (udā. 31) ca evamādinā pasaṃsitā.

    கல்யாணமித்தே ப⁴ஜமானோதிஆதி³ கல்யாணமித்ததாய ஆனிஸங்ஸத³ஸ்ஸனங். தத்த² அபி பா³லோ பண்டி³தோ அஸ்ஸாதி கல்யாணமித்தே ப⁴ஜமானோ புக்³க³லோ புப்³பே³ ஸுதாதி³விரஹேன பா³லோபி ஸமானோ அஸ்ஸுதஸவனாதி³னா பண்டி³தோ ப⁴வெய்ய.

    Kalyāṇamitte bhajamānotiādi kalyāṇamittatāya ānisaṃsadassanaṃ. Tattha api bālo paṇḍito assāti kalyāṇamitte bhajamāno puggalo pubbe sutādivirahena bālopi samāno assutasavanādinā paṇḍito bhaveyya.

    ப⁴ஜிதப்³பா³ ஸப்புரிஸாதி பா³லஸ்ஸாபி பண்டி³தபா⁴வஹேதுதோ பு³த்³தா⁴த³யோ ஸப்புரிஸா காலேன காலங் உபஸங்கமனாதி³னா ஸேவிதப்³பா³. பஞ்ஞா ததா² பவட்³ட⁴தி ப⁴ஜந்தானந்தி கல்யாணமித்தே ப⁴ஜந்தானங் ததா² பஞ்ஞா வட்³ட⁴தி ப்³ரூஹதி பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி. யதா² தேஸு யோ கோசி க²த்தியாதி³கோ ப⁴ஜமானோ ஸப்புரிஸே ஸப்³பே³ஹிபி ஜாதிஆதி³து³க்கே²ஹி பமுச்செய்யாதி யோஜனா.

    Bhajitabbā sappurisāti bālassāpi paṇḍitabhāvahetuto buddhādayo sappurisā kālena kālaṃ upasaṅkamanādinā sevitabbā. Paññā tathā pavaḍḍhati bhajantānanti kalyāṇamitte bhajantānaṃ tathā paññā vaḍḍhati brūhati pāripūriṃ gacchati. Yathā tesu yo koci khattiyādiko bhajamāno sappurise sabbehipi jātiādidukkhehi pamucceyyāti yojanā.

    முச்சனவிதி⁴ங் பன கல்யாணமித்தவிதி⁴னா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘து³க்க²ஞ்ச விஜானெய்யா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² சத்தாரி அரியஸச்சானீதி து³க்க²ஞ்ச து³க்க²ஸமுத³யஞ்ச நிரோத⁴ஞ்ச அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ஞ்சாதி இமானி சத்தாரி அரியஸச்சானி விஜானெய்ய படிவிஜ்ஜெ²ய்யாதி யோஜனா.

    Muccanavidhiṃ pana kalyāṇamittavidhinā dassetuṃ ‘‘dukkhañca vijāneyyā’’tiādi vuttaṃ. Tattha cattāri ariyasaccānīti dukkhañca dukkhasamudayañca nirodhañca aṭṭhaṅgikaṃ maggañcāti imāni cattāri ariyasaccāni vijāneyya paṭivijjheyyāti yojanā.

    ‘‘து³க்கோ² இத்தி²பா⁴வோ’’திஆதி³கா த்³வே கா³தா² அஞ்ஞதராய யக்கி²னியா இத்தி²பா⁴வங் க³ரஹந்தியா பா⁴ஸிதா. தத்த² து³க்கோ² இத்தி²பா⁴வோ அக்கா²தோதி சபலதா, க³ப்³ப⁴தா⁴ரணங், ஸப்³ப³காலங் பரபடிப³த்³த⁴வுத்திதாதி ஏவமாதீ³ஹி ஆதீ³னவேஹி இத்தி²பா⁴வோ து³க்கோ²தி, புரிஸத³ம்மஸாரதி²னா ப⁴க³வதா கதி²தோ. ஸபத்திகம்பி து³க்க²ந்தி ஸபத்தவாஸோ ஸபத்தியா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸோபி து³க்கோ², அயம்பி இத்தி²பா⁴வே ஆதீ³னவோதி அதி⁴ப்பாயோ. அப்பேகச்சா ஸகிங் விஜாதாயோதி ஏகச்சா இத்தி²யோ ஏகவாரமேவ விஜாதா, பட²மக³ப்³பே⁴ விஜாயனது³க்க²ங் அஸஹந்தியோ. க³லகே அபி கந்தந்தீதி அத்தனோ கீ³வம்பி சி²ந்த³ந்தி. ஸுகு²மாலினியோ விஸானி கா²த³ந்தீதி ஸுகு²மாலஸரீரா அத்தனோ ஸுகு²மாலபா⁴வேன கே²த³ங் அவிஸஹந்தியோ விஸானிபி கா²த³ந்தி. ஜனமாரகமஜ்ஜ²க³தாதி ஜனமாரகோ வுச்சதி மூள்ஹக³ப்³போ⁴. மாதுகா³மஜனஸ்ஸ மாரகோ, மஜ்ஜ²க³தா ஜனமாரகா குச்சி²க³தா, மூள்ஹக³ப்³பா⁴தி அத்தோ². உபோ⁴பி ப்³யஸனானி அனுபொ⁴ந்தீதி க³ப்³போ⁴ க³ப்³பி⁴னீ சாதி த்³வேபி ஜனா மரணஞ்ச மாரணந்திகப்³யஸனானி ச பாபுணந்தி. அபரே பன ப⁴ணந்தி ‘‘ஜனமாரகா நாம கிலேஸா, தேஸங் மஜ்ஜ²க³தா கிலேஸஸந்தானபதிதா உபோ⁴பி ஜாயாபதிகா இத⁴ கிலேஸபரிளாஹவஸேன, ஆயதிங் து³க்³க³திபரிக்கிலேஸவஸேன ப்³யஸனானி பாபுணந்தீ’’தி. இமா கிர த்³வே கா³தா² ஸா யக்கி²னீ புரிமத்தபா⁴வே அத்தனோ அனுபூ⁴தது³க்க²ங் அனுஸ்ஸரித்வா ஆஹ. தே²ரீ பன இத்தி²பா⁴வே ஆதீ³னவவிபா⁴வனாய பச்சனுபா⁴ஸந்தீ அவோச.

    ‘‘Dukkhoitthibhāvo’’tiādikā dve gāthā aññatarāya yakkhiniyā itthibhāvaṃ garahantiyā bhāsitā. Tattha dukkho itthibhāvo akkhātoti capalatā, gabbhadhāraṇaṃ, sabbakālaṃ parapaṭibaddhavuttitāti evamādīhi ādīnavehi itthibhāvo dukkhoti, purisadammasārathinā bhagavatā kathito. Sapattikampi dukkhanti sapattavāso sapattiyā saddhiṃ saṃvāsopi dukkho, ayampi itthibhāve ādīnavoti adhippāyo. Appekaccā sakiṃ vijātāyoti ekaccā itthiyo ekavārameva vijātā, paṭhamagabbhe vijāyanadukkhaṃ asahantiyo. Galake api kantantīti attano gīvampi chindanti. Sukhumāliniyo visāni khādantīti sukhumālasarīrā attano sukhumālabhāvena khedaṃ avisahantiyo visānipi khādanti. Janamārakamajjhagatāti janamārako vuccati mūḷhagabbho. Mātugāmajanassa mārako, majjhagatā janamārakā kucchigatā, mūḷhagabbhāti attho. Ubhopi byasanāni anubhontīti gabbho gabbhinī cāti dvepi janā maraṇañca māraṇantikabyasanāni ca pāpuṇanti. Apare pana bhaṇanti ‘‘janamārakā nāma kilesā, tesaṃ majjhagatā kilesasantānapatitā ubhopi jāyāpatikā idha kilesapariḷāhavasena, āyatiṃ duggatiparikkilesavasena byasanāni pāpuṇantī’’ti. Imā kira dve gāthā sā yakkhinī purimattabhāve attano anubhūtadukkhaṃ anussaritvā āha. Therī pana itthibhāve ādīnavavibhāvanāya paccanubhāsantī avoca.

    ‘‘உபவிஜஞ்ஞா க³ச்ச²ந்தீ’’திஆதி³கா த்³வே கா³தா² படாசாராய தே²ரியா பவத்திங் ஆரப்³ப⁴ பா⁴ஸிதா. தத்த² உபவிஜஞ்ஞா க³ச்ச²ந்தீதி உபக³தவிஜாயனகாலா மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தீ, அபத்தாவ ஸகங் கே³ஹங் பந்தே² விஜாயித்வான பதிங் மதங் அத்³த³ஸங் அஹந்தி யோஜனா.

    ‘‘Upavijaññā gacchantī’’tiādikā dve gāthā paṭācārāya theriyā pavattiṃ ārabbha bhāsitā. Tattha upavijaññā gacchantīti upagatavijāyanakālā maggaṃ gacchantī, apattāva sakaṃ gehaṃ panthe vijāyitvāna patiṃ mataṃ addasaṃ ahanti yojanā.

    கபணிகாயாதி வராகாய. இமா கிர த்³வே கா³தா² படாசாராய ததா³ ஸோகும்மாத³பத்தாய வுத்தாகாரஸ்ஸ அனுகரணவஸேன இத்தி²பா⁴வே ஆதீ³னவவிபா⁴வனத்த²மேவ தே²ரியா வுத்தா.

    Kapaṇikāyāti varākāya. Imā kira dve gāthā paṭācārāya tadā sokummādapattāya vuttākārassa anukaraṇavasena itthibhāve ādīnavavibhāvanatthameva theriyā vuttā.

    உப⁴யம்பேதங் உதா³ஹரணபா⁴வேன ஆனெத்வா இதா³னி அத்தனோ அனுபூ⁴தங் து³க்க²ங் விபா⁴வெந்தீ ‘‘கீ²ணகுலினே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கீ²ணகுலினேதி போ⁴கா³தீ³ஹி பாரிஜுஞ்ஞபத்தகுலிகே. கபணேதி பரமஅவஞ்ஞாதங் பத்தே. உப⁴யஞ்சேதங் அத்தனோ ஏவ ஆமந்தனவசனங். அனுபூ⁴தங் தே து³க²ங் அபரிமாணந்தி இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே, இதோ புரிமத்தபா⁴வேஸு வா அனப்பகங் து³க்க²ங் தயா அனுப⁴விதங். இதா³னி தங் து³க்க²ங் ஏகதே³ஸேன விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அஸ்ஸூ ச தே பவத்த’’ந்திஆதி³ வுத்தங்.தஸ்ஸத்தோ² – இமஸ்மிங் அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே பரிப்³ப⁴மந்தியா ப³ஹுகானி ஜாதிஸஹஸ்ஸானி ஸோகாபி⁴பூ⁴தாய அஸ்ஸு ச பவத்தங், அவிஸேஸிதங் கத்வா வுத்தஞ்சேதங், மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ உத³கதோபி ப³ஹுகமேவ ஸியா.

    Ubhayampetaṃ udāharaṇabhāvena ānetvā idāni attano anubhūtaṃ dukkhaṃ vibhāventī ‘‘khīṇakuline’’tiādimāha. Tattha khīṇakulineti bhogādīhi pārijuññapattakulike. Kapaṇeti paramaavaññātaṃ patte. Ubhayañcetaṃ attano eva āmantanavacanaṃ. Anubhūtaṃ te dukhaṃ aparimāṇanti imasmiṃ attabhāve, ito purimattabhāvesu vā anappakaṃ dukkhaṃ tayā anubhavitaṃ. Idāni taṃ dukkhaṃ ekadesena vibhajitvā dassetuṃ ‘‘assū ca te pavatta’’ntiādi vuttaṃ.Tassattho – imasmiṃ anamatagge saṃsāre paribbhamantiyā bahukāni jātisahassāni sokābhibhūtāya assu ca pavattaṃ, avisesitaṃ katvā vuttañcetaṃ, mahāsamuddassa udakatopi bahukameva siyā.

    வஸிதா ஸுஸானமஜ்ஜே²தி மனுஸ்ஸமங்ஸகா²தி³கா ஸுனகீ² ஸிங்கா³லீ ச ஹுத்வா ஸுஸானமஜ்ஜே² வுஸிதா. கா²தி³தானி புத்தமங்ஸானீதி ப்³யக்³க⁴தீ³பிபி³ளாராதி³காலே புத்தமங்ஸானி கா²தி³தானி. ஹதகுலிகாதி வினட்ட²குலவங்ஸா. ஸப்³ப³க³ரஹிதாதி ஸப்³பே³ஹி க⁴ரவாஸீஹி க³ரஹிதா க³ரஹப்பத்தா. மதபதிகாதி வித⁴வா. இமே பன தயோ பகாரே புரிமத்தபா⁴வே அத்தனோ அனுப்பத்தே க³ஹெத்வா வத³தி. ஏவங்பூ⁴தாபி ஹுத்வா அதி⁴ச்ச லத்³தா⁴ய கல்யாணமித்தஸேவாய அமதமதி⁴க³ச்சி²,நிப்³பா³னங் அனுப்பத்தா.

    Vasitā susānamajjheti manussamaṃsakhādikā sunakhī siṅgālī ca hutvā susānamajjhe vusitā. Khāditāni puttamaṃsānīti byagghadīpibiḷārādikāle puttamaṃsāni khāditāni. Hatakulikāti vinaṭṭhakulavaṃsā. Sabbagarahitāti sabbehi gharavāsīhi garahitā garahappattā. Matapatikāti vidhavā. Ime pana tayo pakāre purimattabhāve attano anuppatte gahetvā vadati. Evaṃbhūtāpi hutvā adhicca laddhāya kalyāṇamittasevāya amatamadhigacchi,nibbānaṃ anuppattā.

    இதா³னி தமேவ அமதாதி⁴க³மங் பாகடங் கத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பா⁴விதோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² பா⁴விதோதி விபா⁴விதோ உப்பாதி³தோ வட்³டி⁴தோ பா⁴வனாபி⁴ஸமயவஸேன படிவித்³தோ⁴. த⁴ம்மாதா³ஸங் அவெக்கி²ங்ஹந்தி த⁴ம்மமயங் ஆதா³ஸங் அத்³த³க்கி²ங் அபஸ்ஸிங் அஹங்.

    Idāni tameva amatādhigamaṃ pākaṭaṃ katvā dassetuṃ ‘‘bhāvito’’tiādi vuttaṃ. Tattha bhāvitoti vibhāvito uppādito vaḍḍhito bhāvanābhisamayavasena paṭividdho. Dhammādāsaṃ avekkhiṃhanti dhammamayaṃ ādāsaṃ addakkhiṃ apassiṃ ahaṃ.

    அஹமம்ஹி கந்தஸல்லாதி அரியமக்³கே³ன ஸமுச்சி²ன்னகா³ராதி³ஸல்லா அஹங் அம்ஹி. ஓஹிதபா⁴ராதி ஓரோபிதகாமக²ந்த⁴கிலேஸாபி⁴ஸங்கா²ரபா⁴ரா. கதஞ்ஹி கரணீயந்தி பரிஞ்ஞாதி³பே⁴த³ங் ஸோளஸவித⁴ம்பி கிச்சங் கதங் பரியோஸிதங். ஸுவிமுத்தசித்தா இமங் ப⁴ணீதி ஸப்³ப³ஸோ விமுத்தசித்தா கிஸாகோ³தமீ தே²ரீ இமமத்த²ங் ‘‘கல்யாணமித்ததா’’திஆதி³னா கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன அப⁴ணீதி அத்தானங் பரங் விய தே²ரீ வத³தி. தத்ரித³ங் இமிஸ்ஸா தே²ரியா அபதா³னங் (அப॰ தே²ரீ 2.3.55-94) –

    Ahamamhi kantasallāti ariyamaggena samucchinnagārādisallā ahaṃ amhi. Ohitabhārāti oropitakāmakhandhakilesābhisaṅkhārabhārā. Katañhi karaṇīyanti pariññādibhedaṃ soḷasavidhampi kiccaṃ kataṃ pariyositaṃ. Suvimuttacittā imaṃ bhaṇīti sabbaso vimuttacittā kisāgotamī therī imamatthaṃ ‘‘kalyāṇamittatā’’tiādinā gāthābandhavasena abhaṇīti attānaṃ paraṃ viya therī vadati. Tatridaṃ imissā theriyā apadānaṃ (apa. therī 2.3.55-94) –

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதா அஞ்ஞதரே குலே;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā aññatare kule;

    உபெத்வா தங் நரவரங், ஸரணங் ஸமுபாக³மிங்.

    Upetvā taṃ naravaraṃ, saraṇaṃ samupāgamiṃ.

    ‘‘த⁴ம்மஞ்ச தஸ்ஸ அஸ்ஸோஸிங், சதுஸச்சூபஸஞ்ஹிதங்;

    ‘‘Dhammañca tassa assosiṃ, catusaccūpasañhitaṃ;

    மது⁴ரங் பரமஸ்ஸாத³ங், வட்டஸந்திஸுகா²வஹங்.

    Madhuraṃ paramassādaṃ, vaṭṭasantisukhāvahaṃ.

    ‘‘ததா³ ச பி⁴க்கு²னிங் வீரோ, லூக²சீவரதா⁴ரினிங்;

    ‘‘Tadā ca bhikkhuniṃ vīro, lūkhacīvaradhāriniṃ;

    ட²பெந்தோ ஏதத³க்³க³ம்ஹி, வண்ணயீ புரிஸுத்தமோ.

    Ṭhapento etadaggamhi, vaṇṇayī purisuttamo.

    ‘‘ஜனெத்வானப்பகங் பீதிங், ஸுத்வா பி⁴க்கு²னியா கு³ணே;

    ‘‘Janetvānappakaṃ pītiṃ, sutvā bhikkhuniyā guṇe;

    காரங் கத்வான பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, யதா²ஸத்தி யதா²ப³லங்.

    Kāraṃ katvāna buddhassa, yathāsatti yathābalaṃ.

    ‘‘நிபச்ச முனிவரங் தங், தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்;

    ‘‘Nipacca munivaraṃ taṃ, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ;

    ததா³னுமோதி³ ஸம்பு³த்³தோ⁴, டா²னலாபா⁴ய நாயகோ.

    Tadānumodi sambuddho, ṭhānalābhāya nāyako.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    கிஸாகோ³தமீ நாமேன, ஹெஸ்ஸஸி ஸத்து² ஸாவிகா.

    Kisāgotamī nāmena, hessasi satthu sāvikā.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, யாவஜீவங் ததா³ ஜினங்;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    மெத்தசித்தா பரிசரிங், பச்சயேஹி வினாயகங்.

    Mettacittā paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    ‘‘பஞ்சமீ தஸ்ஸ தீ⁴தாஸிங், த⁴ம்மா நாமேன விஸ்ஸுதா;

    ‘‘Pañcamī tassa dhītāsiṃ, dhammā nāmena vissutā;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஜினக்³க³ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    ‘‘அனுஜானி ந நோ தாதோ, அகா³ரேவ ததா³ மயங்;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    வீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, விசரிம்ஹ அதந்தி³தா.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    ‘‘கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங், ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;

    பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, முதி³தா ஸத்த தீ⁴தரோ.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.

    ‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²தா³யிகா;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;

    த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸத்தமீ ஸங்க⁴தா³யிகா.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, படாசாரா ச குண்ட³லா;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca kuṇḍalā;

    அஹஞ்ச த⁴ம்மதி³ன்னா ச, விஸாகா² ஹோதி ஸத்தமீ.

    Ahañca dhammadinnā ca, visākhā hoti sattamī.

    ‘‘தேஹி கம்மேஹி ஸுகதேஹி, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதா ஸெட்டி²குலே அஹங்;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātā seṭṭhikule ahaṃ;

    து³க்³க³தே அத⁴னே நட்டே², க³தா ச ஸத⁴னங் குலங்.

    Duggate adhane naṭṭhe, gatā ca sadhanaṃ kulaṃ.

    ‘‘பதிங் ட²பெத்வா ஸேஸா மே, தெ³ஸ்ஸந்தி அத⁴னா இதி;

    ‘‘Patiṃ ṭhapetvā sesā me, dessanti adhanā iti;

    யதா³ ச பஸ்ஸூதா ஆஸிங், ஸப்³பே³ஸங் த³யிதா ததா³.

    Yadā ca passūtā āsiṃ, sabbesaṃ dayitā tadā.

    ‘‘யதா³ ஸோ தருணோ ப⁴த்³தோ³, கோமலகோ ஸுகே²தி⁴தோ;

    ‘‘Yadā so taruṇo bhaddo, komalako sukhedhito;

    ஸபாணமிவ கந்தோ மே, ததா³ யமவஸங் க³தோ.

    Sapāṇamiva kanto me, tadā yamavasaṃ gato.

    ‘‘ஸோகட்டாதீ³னவத³னா, அஸ்ஸுனெத்தா ருத³ம்முகா²;

    ‘‘Sokaṭṭādīnavadanā, assunettā rudammukhā;

    மதங் குணபமாதா³ய, விலபந்தீ க³மாமஹங்.

    Mataṃ kuṇapamādāya, vilapantī gamāmahaṃ.

    ‘‘ததா³ ஏகேன ஸந்தி³ட்டா², உபெத்வாபி⁴ஸக்குத்தமங்;

    ‘‘Tadā ekena sandiṭṭhā, upetvābhisakkuttamaṃ;

    அவோசங் தே³ஹி பே⁴ஸஜ்ஜங், புத்தஸஞ்ஜீவனந்தி போ⁴.

    Avocaṃ dehi bhesajjaṃ, puttasañjīvananti bho.

    ‘‘ந விஜ்ஜந்தே மதா யஸ்மிங், கே³ஹே ஸித்³த⁴த்த²கங் ததோ;

    ‘‘Na vijjante matā yasmiṃ, gehe siddhatthakaṃ tato;

    ஆஹராதி ஜினோ ஆஹ, வினயோபாயகோவிதோ³.

    Āharāti jino āha, vinayopāyakovido.

    ‘‘ததா³ க³மித்வா ஸாவத்தி²ங், ந லபி⁴ங் தாதி³ஸங் க⁴ரங்;

    ‘‘Tadā gamitvā sāvatthiṃ, na labhiṃ tādisaṃ gharaṃ;

    குதோ ஸித்³த⁴த்த²கங் தஸ்மா, ததோ லத்³தா⁴ ஸதிங் அஹங்.

    Kuto siddhatthakaṃ tasmā, tato laddhā satiṃ ahaṃ.

    ‘‘குணபங் ச²ட்³ட³யித்வான, உபேஸிங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Kuṇapaṃ chaḍḍayitvāna, upesiṃ lokanāyakaṃ;

    தூ³ரதோவ மமங் தி³ஸ்வா, அவோச மது⁴ரஸ்ஸரோ.

    Dūratova mamaṃ disvā, avoca madhurassaro.

    ‘‘யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, அபஸ்ஸங் உத³யப்³ப³யங்;

    ‘‘Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ udayabbayaṃ;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, பஸ்ஸதோ உத³யப்³ப³யங்.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato udayabbayaṃ.

    ‘‘ந கா³மத⁴ம்மோ நிக³மஸ்ஸ த⁴ம்மோ, ந சாபியங் ஏககுலஸ்ஸ த⁴ம்மோ;

    ‘‘Na gāmadhammo nigamassa dhammo, na cāpiyaṃ ekakulassa dhammo;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ, ஏஸேவ த⁴ம்மோ யதி³த³ங் அனிச்சதா.

    Sabbassa lokassa sadevakassa, eseva dhammo yadidaṃ aniccatā.

    ‘‘ஸாஹங் ஸுத்வானிமா கா³தா², த⁴ம்மசக்கு²ங் விஸோத⁴யிங்;

    ‘‘Sāhaṃ sutvānimā gāthā, dhammacakkhuṃ visodhayiṃ;

    ததோ விஞ்ஞாதஸத்³த⁴ம்மா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Tato viññātasaddhammā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ‘‘ததா² பப்³ப³ஜிதா ஸந்தீ, யுஞ்ஜந்தீ ஜினஸாஸனே;

    ‘‘Tathā pabbajitā santī, yuñjantī jinasāsane;

    ந சிரேனேவ காலேன, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Na cireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    பரசித்தானி ஜானாமி, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா.

    Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    கே²பெத்வா ஆஸவே ஸப்³பே³, விஸுத்³தா⁴ஸிங் ஸுனிம்மலா.

    Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    ‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மே விமலங் ஸுத்³த⁴ங், பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ வாஹஸா.

    Ñāṇaṃ me vimalaṃ suddhaṃ, buddhaseṭṭhassa vāhasā.

    ‘‘ஸங்காரகூடா ஆஹித்வா, ஸுஸானா ரதி²யாபி ச;

    ‘‘Saṅkārakūṭā āhitvā, susānā rathiyāpi ca;

    ததோ ஸங்கா⁴டிகங் கத்வா, லூக²ங் தா⁴ரேமி சீவரங்.

    Tato saṅghāṭikaṃ katvā, lūkhaṃ dhāremi cīvaraṃ.

    ‘‘ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², லூக²சீவரதா⁴ரணே;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, lūkhacīvaradhāraṇe;

    ட²பேஸி ஏதத³க்³க³ம்ஹி, பரிஸாஸு வினாயகோ.

    Ṭhapesi etadaggamhi, parisāsu vināyako.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    கிஸாகோ³தமீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kisāgotamītherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஏகாத³ஸனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekādasanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 1. கிஸாகோ³தமீதே²ரீகா³தா² • 1. Kisāgotamītherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact