Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
10. கீடாகி³ரிஸுத்தவண்ணனா
10. Kīṭāgirisuttavaṇṇanā
174. பஞ்ச ஆனிஸங்ஸேதி அப்பாபா³த⁴தாதி³கே பஞ்ச கு³ணே. தத்த² அக்கி²ரோக³குச்சி²ரோகா³தீ³னங் அபா⁴வோ அப்பாபா³த⁴தா. ஸரீரே தேஸங் குப்பனது³க்க²ஸ்ஸ அபா⁴வோ அப்பாதங்கங். ஸரீரஸ்ஸ உட்டா²னஸுக²தா லஹுட்டா²னங். ப³லங் நாம காயப³லங். பா²ஸுவிஹாரோ இரியாபத²ஸுக²தா. அனுபக்க²ந்தா³னீதி து³ச்சஜனவஸேன ஸத்தானங் அனுபவிட்டா²னி. ஸஞ்ஜானிஸ்ஸதா²தி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ², தஸ்மா இதி ஏவங் ஆனிஸங்ஸந்தி அத்தோ².
174.Pañcaānisaṃseti appābādhatādike pañca guṇe. Tattha akkhirogakucchirogādīnaṃ abhāvo appābādhatā. Sarīre tesaṃ kuppanadukkhassa abhāvo appātaṅkaṃ. Sarīrassa uṭṭhānasukhatā lahuṭṭhānaṃ. Balaṃ nāma kāyabalaṃ. Phāsuvihāro iriyāpathasukhatā. Anupakkhandānīti duccajanavasena sattānaṃ anupaviṭṭhāni. Sañjānissathāti ettha iti-saddo ādiattho, tasmā iti evaṃ ānisaṃsanti attho.
175. ஆவாஸே நியுத்தாதி ஆவாஸிகா தஸ்ஸ அனதிவத்தனதோ. தேனாஹ ‘‘நிப³த்³த⁴வாஸினோ’’தி, நியதவாஸினோதி அத்தோ². தன்னிப³ந்தா⁴தி நிப³ந்த⁴ங் வுச்சதி ப்³யாபாரோ, தத்த² ப³ந்தா⁴ பஸுதா உஸ்ஸுகாதி தன்னிப³ந்தா⁴. கத²ங் தே தத்த² நிப³ந்தா⁴தி ஆஹ ‘‘அகதங் ஸேனாஸன’’ந்திஆதி³. உப்பஜ்ஜனகேன காலேன பத்தப்³ப³ங் காலிகங் ஸோ பன காலோ அனாக³தோ ஏவ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘அனாக³தே காலே பத்தப்³ப³’’ந்தி.
175. Āvāse niyuttāti āvāsikā tassa anativattanato. Tenāha ‘‘nibaddhavāsino’’ti, niyatavāsinoti attho. Tannibandhāti nibandhaṃ vuccati byāpāro, tattha bandhā pasutā ussukāti tannibandhā. Kathaṃ te tattha nibandhāti āha ‘‘akataṃ senāsana’’ntiādi. Uppajjanakena kālena pattabbaṃ kālikaṃ so pana kālo anāgato eva hotīti āha ‘‘anāgate kāle pattabba’’nti.
178. எத்தகா வேத³னா ஸேவிதப்³பா³தி அட்டா²ரஸபி நெக்க²ம்மனிஸ்ஸிதா வேத³னா ஸேவிதப்³பா³, கே³ஹஸ்ஸிதா ந ஸேவித்ப்³பா³.
178.Ettakā vedanā sevitabbāti aṭṭhārasapi nekkhammanissitā vedanā sevitabbā, gehassitā na sevitbbā.
181. தங் கதங் ஸோளஸவித⁴ஸ்ஸபி கிச்சஸ்ஸ நிட்டி²தத்தா. அனுலோமிகானீதி உதுஸுக²பா⁴வேன அனுரூபானி. தேனாஹ ‘‘கம்மட்டா²னஸப்பாயானீ’’தி. ஸமானங் குருமானாதி ஓமத்ததங் அதி⁴மத்ததஞ்ச பஹாய ஸமகிச்சதங் ஸம்பாதெ³ந்தா.
181.Taṃ kataṃ soḷasavidhassapi kiccassa niṭṭhitattā. Anulomikānīti utusukhabhāvena anurūpāni. Tenāha ‘‘kammaṭṭhānasappāyānī’’ti. Samānaṃ kurumānāti omattataṃ adhimattatañca pahāya samakiccataṃ sampādentā.
182. தே த்³வே ஹொந்தீதி தே ஆதி³தோ வுத்தா த்³வே.
182.Te dve hontīti te ādito vuttā dve.
உப⁴தோ (அ॰ நி॰ டீ॰ 3.7.14) உப⁴யதா² உபோ⁴ஹி பா⁴கே³ஹி விமுத்தோதி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ ஏகதே³ஸஸரூபேகஸேஸனயேன. ததா² ஹி வுத்தங் அபி⁴த⁴ம்மட்ட²கதா²யங் (பு॰ ப॰ அட்ட²॰ 24) ‘‘த்³வீஹி பா⁴கே³ஹி த்³வே வாரே விமுத்தோதி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ’’தி. தத்த² கேசி தாவ தே²ரா – ‘‘ஸமாபத்தியா விக்க²ம்ப⁴னவிமொக்கே²ன, மக்³கே³ன ஸமுச்சே²த³விமொக்கே²ன விமுத்தோதி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ’’தி வத³ந்தி. அஞ்ஞே தே²ரா – ‘‘அயங் உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ ரூபதோ முச்சித்வா நாமங் நிஸ்ஸாய டி²தோ புன ததோ முச்சனதோ நாமனிஸ்ஸிதகோ’’தி வத்வா தஸ்ஸ ச ஸாத⁴கங் –
Ubhato (a. ni. ṭī. 3.7.14) ubhayathā ubhohi bhāgehi vimuttoti ubhatobhāgavimutto ekadesasarūpekasesanayena. Tathā hi vuttaṃ abhidhammaṭṭhakathāyaṃ (pu. pa. aṭṭha. 24) ‘‘dvīhi bhāgehi dve vāre vimuttoti ubhatobhāgavimutto’’ti. Tattha keci tāva therā – ‘‘samāpattiyā vikkhambhanavimokkhena, maggena samucchedavimokkhena vimuttoti ubhatobhāgavimutto’’ti vadanti. Aññe therā – ‘‘ayaṃ ubhatobhāgavimutto rūpato muccitvā nāmaṃ nissāya ṭhito puna tato muccanato nāmanissitako’’ti vatvā tassa ca sādhakaṃ –
‘‘அச்சி யதா² வாதவேகே³ன கி²த்தா, (உபஸிவாதி ப⁴க³வா,)
‘‘Acci yathā vātavegena khittā, (upasivāti bhagavā,)
அத்த²ங் பலேதி ந உபேதி ஸங்க²ங்;
Atthaṃ paleti na upeti saṅkhaṃ;
ஏவங் முனி நாமகாயா விமுத்தோ,
Evaṃ muni nāmakāyā vimutto,
அத்த²ங் பலேதி ந உபேதி ஸங்க²’’ந்தி. (ஸு॰ நி॰ 1080; சூளனி॰ உபஸீவமாணவபுச்சா² 11; உபஸீவமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 43) –
Atthaṃ paleti na upeti saṅkha’’nti. (su. ni. 1080; cūḷani. upasīvamāṇavapucchā 11; upasīvamāṇavapucchāniddesa 43) –
இமங் ஸுத்தபத³ங் வத்வா ‘‘நாமகாயதோ ச ரூபகாயதோ ச ஸுவிமுத்தத்தா உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ’’தி வத³ந்தி. ஸுத்தே ஹி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனலாபி⁴னோ உபஸிவப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ப⁴க³வதா நாமகாயா விமுத்தோதி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோதி அக்கா²தோதி. அபரே பன ‘‘ஸமாபத்தியா விக்க²ம்ப⁴னவிமொக்கே²ன ஏகவாரங் விமுத்தோ, மக்³கே³ன ஸமுச்சே²த³விமொக்கே²ன ஏகவாரங் விமுத்தோதி ஏவங் உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ’’தி வத³ந்தி. எத்த² பட²மவாதே³ த்³வீஹி பா⁴கே³ஹி விமுத்தோதி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ. து³தியவாதே³ உப⁴தோபா⁴க³தோ விமுத்தோதி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ. ததியவாதே³ பன த்³வீஹி பா⁴கே³ஹி த்³வே வாரே விமுத்தோதி அயமேதேஸங் விஸேஸோ. கிலேஸேஹி விமுத்தோ கிலேஸா வா விக்க²ம்ப⁴னஸமுச்சே²தே³ஹி காயத்³வயதோ விமுத்தா அஸ்ஸாதி அயமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. தேனாஹ ‘‘த்³வீஹி பா⁴கே³ஹீ’’திஆதி³.
Imaṃ suttapadaṃ vatvā ‘‘nāmakāyato ca rūpakāyato ca suvimuttattā ubhatobhāgavimutto’’ti vadanti. Sutte hi ākiñcaññāyatanalābhino upasivabrāhmaṇassa bhagavatā nāmakāyā vimuttoti ubhatobhāgavimuttoti akkhātoti. Apare pana ‘‘samāpattiyā vikkhambhanavimokkhena ekavāraṃ vimutto, maggena samucchedavimokkhena ekavāraṃ vimuttoti evaṃ ubhatobhāgavimutto’’ti vadanti. Ettha paṭhamavāde dvīhi bhāgehi vimuttoti ubhatobhāgavimutto. Dutiyavāde ubhatobhāgato vimuttoti ubhatobhāgavimutto. Tatiyavāde pana dvīhi bhāgehi dve vāre vimuttoti ayametesaṃ viseso. Kilesehi vimutto kilesā vā vikkhambhanasamucchedehi kāyadvayato vimuttā assāti ayamattho daṭṭhabbo. Tenāha ‘‘dvīhi bhāgehī’’tiādi.
ஸோதி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ. காமஞ்செத்த² ரூபாவசரசதுத்த²ஜ்ஜா²னம்பி அரூபாவசரஜ்ஜா²னங் விய து³வங்கி³கங் ஆனேஞ்ஜப்பத்தந்தி வுச்சதி. தங் பன பத³ட்டா²னங் கத்வா அரஹத்தங் பத்தோ உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ நாம ந ஹோதி ரூபகாயதோ அவிமுத்தத்தா. தஞ்ஹி கிலேஸகாயதோவ விமுத்தங், ந ரூபகாயதோ, தஸ்மா ததோ வுட்டா²ய அரஹத்தங் பத்தோ உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ ந ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘சதுன்னங் அரூப…பே॰… பஞ்சவிதோ⁴ ஹோதீ’’தி. ‘‘ரூபீ ரூபானி பஸ்ஸதீ’’திஆதி³கே நிரோத⁴ஸமாபத்திஅந்தே அட்ட² விமொக்கே² வத்வா – ‘‘யதோ ச கோ², ஆனந்த³, பி⁴க்கு² இமே அட்ட² விமொக்கே² காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி, பஞ்ஞாய சஸ்ஸ தி³ஸ்வா ஆஸவா பரிக்கீ²ணா ஹொந்தி, அயங் வுச்சதி, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ’’தி யதி³பி மஹானிதா³னே (தீ³॰ நி॰ 2.129-130) வுத்தங், தங் பன உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தஸெட்ட²வஸேன வுத்தந்தி இத⁴ ஸப்³ப³உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தஸங்க³ஹணத்த²ங் ‘‘பஞ்சவிதோ⁴ ஹோதீ’’தி வத்வா ‘‘பாளி பனெத்த²…பே॰… அபி⁴த⁴ம்மே அட்ட²விமொக்க²லாபி⁴னோ வஸேன ஆக³தா’’தி ஆஹ. இதா⁴பி ஹி கீடாகி³ரிஸுத்தே ‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ புக்³க³லோ…பே॰… உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ’’தி அரூபஸமாபத்திவஸேன சத்தாரோ உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தா, ஸெட்டோ² ச வுத்தோ வுத்தலக்க²ணூபபத்திதோ. யதா²வுத்தேஸு ஹி பஞ்சஸு புரிமா சத்தாரோ நிரோத⁴ங் ந ஸமாபஜ்ஜந்தீதி பரியாயேன உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தா நாம. அட்ட²ஸமாபத்திலாபீ⁴ அனாகா³மீ தங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ததோ வுட்டா²ய விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பத்தோதி நிப்பரியாயேன உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தஸெட்டோ² நாம.
Soti ubhatobhāgavimutto. Kāmañcettha rūpāvacaracatutthajjhānampi arūpāvacarajjhānaṃ viya duvaṅgikaṃ āneñjappattanti vuccati. Taṃ pana padaṭṭhānaṃ katvā arahattaṃ patto ubhatobhāgavimutto nāma na hoti rūpakāyato avimuttattā. Tañhi kilesakāyatova vimuttaṃ, na rūpakāyato, tasmā tato vuṭṭhāya arahattaṃ patto ubhatobhāgavimutto na hotīti āha – ‘‘catunnaṃ arūpa…pe… pañcavidho hotī’’ti. ‘‘Rūpī rūpāni passatī’’tiādike nirodhasamāpattiante aṭṭha vimokkhe vatvā – ‘‘yato ca kho, ānanda, bhikkhu ime aṭṭha vimokkhe kāyena phusitvā viharati, paññāya cassa disvā āsavā parikkhīṇā honti, ayaṃ vuccati, ānanda, bhikkhu ubhatobhāgavimutto’’ti yadipi mahānidāne (dī. ni. 2.129-130) vuttaṃ, taṃ pana ubhatobhāgavimuttaseṭṭhavasena vuttanti idha sabbaubhatobhāgavimuttasaṅgahaṇatthaṃ ‘‘pañcavidho hotī’’ti vatvā ‘‘pāḷi panettha…pe… abhidhamme aṭṭhavimokkhalābhino vasena āgatā’’ti āha. Idhāpi hi kīṭāgirisutte ‘‘idha, bhikkhave, ekacco puggalo…pe… ubhatobhāgavimutto’’ti arūpasamāpattivasena cattāro ubhatobhāgavimuttā, seṭṭho ca vutto vuttalakkhaṇūpapattito. Yathāvuttesu hi pañcasu purimā cattāro nirodhaṃ na samāpajjantīti pariyāyena ubhatobhāgavimuttā nāma. Aṭṭhasamāpattilābhī anāgāmī taṃ samāpajjitvā tato vuṭṭhāya vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pattoti nippariyāyena ubhatobhāgavimuttaseṭṭho nāma.
கதமோ ச புக்³க³லோதிஆதீ³ஸு கதமோதி புச்சா²வசனங், புக்³க³லோதி அஸாதா⁴ரணதோ புச்சி²தப்³ப³வசனங். இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸாஸனே. ஏகச்சோதி ஏகோ . அட்ட² விமொக்கே² காயேன பு²ஸித்வா விஹரதீதி அட்ட² ஸமாபத்தியோ ஸஹஜாதனாமகாயேன படிலபி⁴த்வா விஹரதி. பஞ்ஞாய சஸ்ஸ தி³ஸ்வா ஆஸவா பரிக்கீ²ணா ஹொந்தீதி விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாய ஸங்கா²ரக³தங், மக்³க³பஞ்ஞாய சத்தாரி ஸச்சானி பஸ்ஸித்வா சத்தாரோபி ஆஸவா பரிக்கீ²ணா ஹொந்தீதி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Katamo ca puggalotiādīsu katamoti pucchāvacanaṃ, puggaloti asādhāraṇato pucchitabbavacanaṃ. Idhāti imasmiṃ sāsane. Ekaccoti eko . Aṭṭha vimokkhe kāyena phusitvā viharatīti aṭṭha samāpattiyo sahajātanāmakāyena paṭilabhitvā viharati. Paññāya cassa disvā āsavā parikkhīṇā hontīti vipassanāpaññāya saṅkhāragataṃ, maggapaññāya cattāri saccāni passitvā cattāropi āsavā parikkhīṇā hontīti evamattho daṭṭhabbo.
பஞ்ஞாவிமுத்தோதி விஸேஸதோ பஞ்ஞாய ஏவ விமுத்தோ, ந தஸ்ஸா பதிட்டா²னபூ⁴தேன அட்ட²விமொக்க²ஸங்கா²தேன ஸாதிஸயேன ஸமாதி⁴னாதி பஞ்ஞாவிமுத்தோ. யோ அரியோ அனதி⁴க³தஅட்ட²விமொக்கே²ன ஸப்³ப³ஸோ ஆஸவேஹி விமுத்தோ, தஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். அதி⁴க³தேபி ஹி ரூபஜ்ஜா²னவிமொக்கே² ந ஸோ ஸாதிஸயஸமாதி⁴னிஸ்ஸிதோதி ந தஸ்ஸ வஸேன உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ ஹோதீதி வுத்தோவாயமத்தோ². அரூபஜ்ஜா²னேஸு பன ஏகஸ்மிம்பி ஸதி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோயேவ நாம ஹோதி. தேன ஹி அட்ட²விமொக்கே²கதே³ஸேன தங்னாமதா³னஸமத்தே²ன அட்ட²விமொக்க²லாபீ⁴த்வேவ வுச்சதி. ஸமுதா³யே ஹி பவத்தோ வோஹாரோ அவயவேபி தி³ஸ்ஸதி யதா² ‘‘ஸத்திஸயோ’’தி. பாளீதி அபி⁴த⁴ம்மபாளி. எத்தா²தி ஏதிஸ்ஸங் பஞ்ஞாவிமுத்திகதா²யங். அட்ட²விமொக்க²படிக்கே²பவஸேனேவாதி அவதா⁴ரணேன இதா⁴பி படிக்கே²பவஸேனேவ ஆக³தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘காயேன பு²ஸித்வா விஹரதீ’’தி.
Paññāvimuttoti visesato paññāya eva vimutto, na tassā patiṭṭhānabhūtena aṭṭhavimokkhasaṅkhātena sātisayena samādhināti paññāvimutto. Yo ariyo anadhigataaṭṭhavimokkhena sabbaso āsavehi vimutto, tassetaṃ adhivacanaṃ. Adhigatepi hi rūpajjhānavimokkhe na so sātisayasamādhinissitoti na tassa vasena ubhatobhāgavimutto hotīti vuttovāyamattho. Arūpajjhānesu pana ekasmimpi sati ubhatobhāgavimuttoyeva nāma hoti. Tena hi aṭṭhavimokkhekadesena taṃnāmadānasamatthena aṭṭhavimokkhalābhītveva vuccati. Samudāye hi pavatto vohāro avayavepi dissati yathā ‘‘sattisayo’’ti. Pāḷīti abhidhammapāḷi. Etthāti etissaṃ paññāvimuttikathāyaṃ. Aṭṭhavimokkhapaṭikkhepavasenevāti avadhāraṇena idhāpi paṭikkhepavaseneva āgatabhāvaṃ dasseti. Tenāha ‘‘kāyena phusitvā viharatī’’ti.
பு²ட்ட²ந்தங் ஸச்சி²கரோதீதி பு²ட்டா²னங் அந்தோ பு²ட்ட²ந்தோ, பு²ட்டா²னங் அரூபஜ்ஜா²னானங் அனந்தரோ காலோதி அதி⁴ப்பாயோ. அச்சந்தஸங்யோகே³ சேதங் உபயோக³வசனங், பு²ட்டா²னந்தரகாலமேவ ஸச்சி²கரோதி ஸச்சி²காதப்³போ³பாயேனாதி வுத்தங் ஹோதி. பா⁴வனபுங்ஸகங் வா ஏதங் ‘‘ஏகமந்தங் நிஸீதீ³’’திஆதீ³ஸு (பாரா॰ 2) விய. யோ ஹி அரூபஜ்ஜா²னேன ரூபகாயதோ நாமகாயேகதே³ஸதோ ச விக்க²ம்ப⁴னவிமொக்கே²ன விமுத்தோ, தேன நிரோத⁴ஸங்கா²தோ விமொக்கோ² ஆலோசிதோ பகாஸிதோ விய ஹோதி, ந பன காயேன ஸச்சி²கதோ, நிரோத⁴ங் பன ஆரம்மணங் கத்வா ஏகச்சேஸு ஆஸவேஸு கே²பிதேஸு தேன ஸோ ஸச்சி²கதோ ஹோதி, தஸ்மா ஸோ ஸச்சி²காதப்³ப³ங் நிரோத⁴ங் யதா²ஆலோசிதங் நாமகாயேன ஸச்சி²கரோதீதி ‘‘காயஸக்கீ²’’தி வுச்சதி, ந து ‘‘விமுத்தோ’’தி ஏகச்சானங் ஆஸவானங் அபரிக்கீ²ணத்தா. தேனாஹ – ‘‘ஜா²னப²ஸ்ஸங் பட²மங் பு²ஸதி, பச்சா² நிரோத⁴ங் நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதீ’’தி. அயங் சதுன்னங் அரூபஸமாபத்தீனங் ஏகேகதோ வுட்டா²ய ஸங்கா²ரே ஸம்மஸித்வா காயஸக்கி²பா⁴வங் பத்தானங் சதுன்னங், நிரோதா⁴ வுட்டா²ய அக்³க³மக்³க³ப்பத்தஅனாகா³மினோ ச வஸேன உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ விய பஞ்சவிதோ⁴ நாம ஹோதி. தேன வுத்தங் அபி⁴த⁴ம்மடீகாயங் ‘‘காயஸக்கி²ம்ஹிபி ஏஸேவ நயோ’’தி.
Phuṭṭhantaṃ sacchikarotīti phuṭṭhānaṃ anto phuṭṭhanto, phuṭṭhānaṃ arūpajjhānānaṃ anantaro kāloti adhippāyo. Accantasaṃyoge cetaṃ upayogavacanaṃ, phuṭṭhānantarakālameva sacchikaroti sacchikātabbopāyenāti vuttaṃ hoti. Bhāvanapuṃsakaṃ vā etaṃ ‘‘ekamantaṃ nisīdī’’tiādīsu (pārā. 2) viya. Yo hi arūpajjhānena rūpakāyato nāmakāyekadesato ca vikkhambhanavimokkhena vimutto, tena nirodhasaṅkhāto vimokkho ālocito pakāsito viya hoti, na pana kāyena sacchikato, nirodhaṃ pana ārammaṇaṃ katvā ekaccesu āsavesu khepitesu tena so sacchikato hoti, tasmā so sacchikātabbaṃ nirodhaṃ yathāālocitaṃ nāmakāyena sacchikarotīti ‘‘kāyasakkhī’’ti vuccati, na tu ‘‘vimutto’’ti ekaccānaṃ āsavānaṃ aparikkhīṇattā. Tenāha – ‘‘jhānaphassaṃ paṭhamaṃ phusati, pacchā nirodhaṃ nibbānaṃ sacchikarotī’’ti. Ayaṃ catunnaṃ arūpasamāpattīnaṃ ekekato vuṭṭhāya saṅkhāre sammasitvā kāyasakkhibhāvaṃ pattānaṃ catunnaṃ, nirodhā vuṭṭhāya aggamaggappattaanāgāmino ca vasena ubhatobhāgavimutto viya pañcavidho nāma hoti. Tena vuttaṃ abhidhammaṭīkāyaṃ ‘‘kāyasakkhimhipi eseva nayo’’ti.
தி³ட்ட²ந்தங் பத்தோதி த³ஸ்ஸனஸங்கா²தஸ்ஸ ஸோதாபத்திமக்³க³ஞாணஸ்ஸ அனந்தரங் பத்தோதி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘தி³ட்ட²த்தா பத்தோ’’திபி பாடோ². ஏதேன சதுஸச்சத³ஸ்ஸனஸங்கா²தாய தி³ட்டி²யா நிரோத⁴ஸ்ஸ பத்ததங் தீ³பேதி. தேனாஹ ‘‘து³க்கா² ஸங்கா²ரா, ஸுகோ² நிரோதோ⁴தி ஞாதங் ஹோதீ’’தி. தத்த² பஞ்ஞாயாதி மக்³க³பஞ்ஞாய. பட²மப²லட்ட²தோ யாவ அக்³க³மக்³க³ட்டா², தாவ தி³ட்டி²ப்பத்தோ. தேனாஹ ‘‘ஸோபி காயஸக்கி² விய ச²ப்³பி³தோ⁴ ஹோதீ’’தி. யதா² பன பஞ்ஞாவிமுத்தோ பஞ்சவிதோ⁴ வுத்தோ, ஏவங் அயம்பி ஸுக்க²விபஸ்ஸகோ, சதூஹி ரூபஜ்ஜா²னேஹி வுட்டா²ய தி³ட்டி²ப்பத்தபா⁴வப்பத்தா சத்தாரோ சாதி பஞ்சவிதோ⁴ ஹோதீதி வேதி³தப்³போ³. ஸத்³தா⁴விமுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. இத³ங் து³க்க²ந்தி எத்தகங் து³க்க²ங், ந இதோ உத்³த⁴ங் து³க்க²ந்தி. யதா²பூ⁴தங் பஜானாதீதி ட²பெத்வா தண்ஹங் உபாதா³னக்க²ந்த⁴பஞ்சகங் து³க்க²ஸச்சந்தி யாதா²வதோ பஜானாதி. யஸ்மா பன தண்ஹா து³க்க²ங் ஜனேதி நிப்³ப³த்தேதி, ததோ தங் து³க்க²ங் ஸமுதே³தி, தஸ்மா நங் ‘‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’’தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி யஸ்மா பன இத³ங் து³க்க²ங் ஸமுத³யோ ச நிப்³பா³னங் பத்வா நிருஜ்ஜ²தி அப்பவத்திங் க³ச்ச²தி, தஸ்மா ‘‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. அரியோ பன அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ தங் து³க்க²னிரோத⁴ங் க³ச்ச²தி, தேன ‘‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினிபடிபதா³’’தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. எத்தாவதா நானக்க²ணே ஸச்சவவத்தா²னங் த³ஸ்ஸிதங். இதா³னி தங் ஏகக்க²ணே த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ததா²க³தப்பவேதி³தா’’திஆதி³ வுத்தங், தஸ்ஸத்தோ² ஆக³மிஸ்ஸதி.
Diṭṭhantaṃ pattoti dassanasaṅkhātassa sotāpattimaggañāṇassa anantaraṃ pattoti vuttaṃ hoti. ‘‘Diṭṭhattā patto’’tipi pāṭho. Etena catusaccadassanasaṅkhātāya diṭṭhiyā nirodhassa pattataṃ dīpeti. Tenāha ‘‘dukkhā saṅkhārā, sukho nirodhoti ñātaṃ hotī’’ti. Tattha paññāyāti maggapaññāya. Paṭhamaphalaṭṭhato yāva aggamaggaṭṭhā, tāva diṭṭhippatto. Tenāha ‘‘sopi kāyasakkhi viya chabbidho hotī’’ti. Yathā pana paññāvimutto pañcavidho vutto, evaṃ ayampi sukkhavipassako, catūhi rūpajjhānehi vuṭṭhāya diṭṭhippattabhāvappattā cattāro cāti pañcavidho hotīti veditabbo. Saddhāvimuttepi eseva nayo. Idaṃ dukkhanti ettakaṃ dukkhaṃ, na ito uddhaṃ dukkhanti. Yathābhūtaṃ pajānātīti ṭhapetvā taṇhaṃ upādānakkhandhapañcakaṃ dukkhasaccanti yāthāvato pajānāti. Yasmā pana taṇhā dukkhaṃ janeti nibbatteti, tato taṃ dukkhaṃ samudeti, tasmā naṃ ‘‘ayaṃ dukkhasamudayo’’ti yathābhūtaṃ pajānāti yasmā pana idaṃ dukkhaṃ samudayo ca nibbānaṃ patvā nirujjhati appavattiṃ gacchati, tasmā ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti yathābhūtaṃ pajānāti. Ariyo pana aṭṭhaṅgiko maggo taṃ dukkhanirodhaṃ gacchati, tena ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminipaṭipadā’’ti yathābhūtaṃ pajānāti. Ettāvatā nānakkhaṇe saccavavatthānaṃ dassitaṃ. Idāni taṃ ekakkhaṇe dassetuṃ ‘‘tathāgatappaveditā’’tiādi vuttaṃ, tassattho āgamissati.
ஸத்³தா⁴ய விமுத்தோதி ஏதேன ஸப்³ப³தா² அவிமுத்தஸ்ஸபி ஸத்³தா⁴மத்தேன விமுத்தபா⁴வோ தீ³பிதோ ஹோதி. ஸத்³தா⁴விமுத்தோதி வா ஸத்³தா⁴ய அதி⁴முத்தோதி அத்தோ². வுத்தனயேனேவாதி ‘‘ஸோதாபத்திப²ல’’ந்திஆதி³னா வுத்தனயேன. ஸத்³த³ஹந்தஸ்ஸாதி ‘‘ஏகங்ஸதோ அயங் படிபதா³ கிலேஸக்க²யங் ஆவஹதி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பா⁴ஸிதத்தா’’தி ஏவங் ஸத்³த³ஹந்தஸ்ஸ. யஸ்மா பனஸ்ஸ அனிச்சானுபஸ்ஸனாதீ³ஹி நிச்சஸஞ்ஞாபஹானவஸேன பா⁴வனாய புப்³பே³னாபரங் விஸேஸங் பஸ்ஸதோ தத்த² தத்த² பச்சக்க²தாபி அத்தி², தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ஸத்³த³ஹந்தஸ்ஸ வியா’’தி. ஸேஸபத³த்³வயங் தஸ்ஸேவ வேவசனங். எத்த² ச புப்³ப³பா⁴க³மக்³க³பா⁴வனாதி வசனேன ஆக³மனீயபடிபதா³னானத்தேன ஸத்³தா⁴விமுத்ததி³ட்டி²ப்பத்தானங் பஞ்ஞானானத்தங் ஹோதீதி த³ஸ்ஸிதங். அபி⁴த⁴ம்மட்ட²கதா²யம்பி (பு॰ ப॰ அட்ட²॰ 28) ‘‘நேஸங் கிலேஸப்பஹானே நானத்தங் நத்தி², பஞ்ஞாய நானத்தங் அத்தி²யேவா’’தி வத்வா – ‘‘ஆக³மனீயனானத்தேனேவ ஸத்³தா⁴விமுத்தோ தி³ட்டி²ப்பத்தங் ந பாபுணாதீதி ஸன்னிட்டா²னங் கத’’ந்தி வுத்தங்.
Saddhāya vimuttoti etena sabbathā avimuttassapi saddhāmattena vimuttabhāvo dīpito hoti. Saddhāvimuttoti vā saddhāya adhimuttoti attho. Vuttanayenevāti ‘‘sotāpattiphala’’ntiādinā vuttanayena. Saddahantassāti ‘‘ekaṃsato ayaṃ paṭipadā kilesakkhayaṃ āvahati sammāsambuddhena bhāsitattā’’ti evaṃ saddahantassa. Yasmā panassa aniccānupassanādīhi niccasaññāpahānavasena bhāvanāya pubbenāparaṃ visesaṃ passato tattha tattha paccakkhatāpi atthi, tasmā vuttaṃ ‘‘saddahantassa viyā’’ti. Sesapadadvayaṃ tasseva vevacanaṃ. Ettha ca pubbabhāgamaggabhāvanāti vacanena āgamanīyapaṭipadānānattena saddhāvimuttadiṭṭhippattānaṃ paññānānattaṃ hotīti dassitaṃ. Abhidhammaṭṭhakathāyampi (pu. pa. aṭṭha. 28) ‘‘nesaṃ kilesappahāne nānattaṃ natthi, paññāya nānattaṃ atthiyevā’’ti vatvā – ‘‘āgamanīyanānatteneva saddhāvimutto diṭṭhippattaṃ na pāpuṇātīti sanniṭṭhānaṃ kata’’nti vuttaṃ.
பஞ்ஞாஸங்கா²தங் த⁴ம்மங் அதி⁴மத்ததாய புப்³ப³ங்க³மங் ஹுத்வா பவத்தங் அனுஸ்ஸரதீதி த⁴ம்மானுஸாரீ. தேனாஹ ‘‘த⁴ம்மோ’’திஆதி³. ஸத்³த⁴ங் அனுஸ்ஸரதி ஸத்³தா⁴புப்³ப³ங்க³மங் மக்³க³ங் பா⁴வேதீதி இமமத்த²ங் ‘‘ஏஸேவ நயோ’’தி அதிதி³ஸதி. பஞ்ஞங் வாஹேதீதி பஞ்ஞாவாஹீ, பஞ்ஞங் ஸாதிஸயங் பவத்தேதீதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘பஞ்ஞாபுப்³ப³ங்க³மங் அரியமக்³க³ங் பா⁴வேதீ’’தி. ஸத்³தா⁴வாஹிந்தி எத்த² வுத்தனயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தாதி³கதா²தி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தாதீ³ஸு ஆக³மனதோ பட்டா²ய வத்தப்³ப³கதா². ஏதேஸந்தி யதா²வுத்தானங் உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தாதீ³னங். இதா⁴தி இமஸ்மிங் கீடாகி³ரிஸுத்தே. நனு ச அட்ட²ஸமாபத்திலாபி⁴வஸேன உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ காயஸக்கீ²ஆத³யோ ச அபி⁴த⁴ம்மே ஆக³தா, கத²மித⁴ அரூபஜ்ஜா²னலாபீ⁴வஸேனேவ உத்³த⁴டாதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘யஸ்மா’’திஆதி³.
Paññāsaṅkhātaṃ dhammaṃ adhimattatāya pubbaṅgamaṃ hutvā pavattaṃ anussaratīti dhammānusārī. Tenāha ‘‘dhammo’’tiādi. Saddhaṃ anussarati saddhāpubbaṅgamaṃ maggaṃ bhāvetīti imamatthaṃ ‘‘eseva nayo’’ti atidisati. Paññaṃ vāhetīti paññāvāhī, paññaṃ sātisayaṃ pavattetīti attho. Tenāha ‘‘paññāpubbaṅgamaṃ ariyamaggaṃ bhāvetī’’ti. Saddhāvāhinti ettha vuttanayena attho veditabbo. Ubhatobhāgavimuttādikathāti ubhatobhāgavimuttādīsu āgamanato paṭṭhāya vattabbakathā. Etesanti yathāvuttānaṃ ubhatobhāgavimuttādīnaṃ. Idhāti imasmiṃ kīṭāgirisutte. Nanu ca aṭṭhasamāpattilābhivasena ubhatobhāgavimutto kāyasakkhīādayo ca abhidhamme āgatā, kathamidha arūpajjhānalābhīvaseneva uddhaṭāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘yasmā’’tiādi.
பு²ஸித்வா பத்வா. பஞ்ஞாய சஸ்ஸ தி³ஸ்வா ஆஸவா பரிக்கீ²ணா ஹொந்தீதி ந ஆஸவா பஞ்ஞாய பஸ்ஸீயந்தி, த³ஸ்ஸனகாரணா பஞ்ஞாய பரிக்கீ²ணா ‘‘தி³ஸ்வா பஞ்ஞாய பரிக்கீ²ணா’’தி வுத்தா. த³ஸ்ஸனாயத்தபரிக்க²யத்தா ஏவ ஹி த³ஸ்ஸனங் ஆஸவானங் க²யஸ்ஸ புரிமகிரியா ஹோதீதி. ததா²க³தேன பவேதி³தாதி போ³தி⁴மண்டே³ நிஸீதி³த்வா ததா²க³தேன படிவித்³தா⁴ விதி³தா பச்சா² பரேஸங் பாகடீகதா. ‘‘சதுஸச்சத⁴ம்மா’’தி வத்வா தத³ந்தோக³த⁴த்தா ஸீலாதீ³னங் ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே ஸீலங் கதி²த’’ந்திஆதி³ வுத்தங். அத்தே²னாதி அவிப்படிஸாராதி³பயோஜனேன தஸ்மிங் தஸ்மிங் பீதிஆதி³கேன அத்தே²ன. காரணேனாதி ஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயாதி³னா காரணேன தஸ்மிங் தஸ்மிங் ஸமாதி⁴ஆதி³பத³ட்டா²னதாய ஸீலாதி³ காரணே. சிண்ணசரிதத்தாதி ஸத்³தா⁴சிண்ணபா⁴வேன ஸம்போ³தா⁴வஹபா⁴வே. தத்த² தத்த² விசரிதா விஸேஸேன சரிதா, தேஸு தேன பஞ்ஞா ஸுட்டு² சராபிதாதி அத்தோ². பதிட்டி²தா ஹோதி மக்³கே³ன ஆக³தத்தா. மத்தாய பரித்தப்பமாணேன. ஓலோகனங் க²மந்தி, பஞ்ஞாய க³ஹேதப்³ப³தங் உபெந்தி.
Phusitvā patvā. Paññāya cassa disvā āsavā parikkhīṇā hontīti na āsavā paññāya passīyanti, dassanakāraṇā paññāya parikkhīṇā ‘‘disvā paññāya parikkhīṇā’’ti vuttā. Dassanāyattaparikkhayattā eva hi dassanaṃ āsavānaṃ khayassa purimakiriyā hotīti. Tathāgatena paveditāti bodhimaṇḍe nisīditvā tathāgatena paṭividdhā viditā pacchā paresaṃ pākaṭīkatā. ‘‘Catusaccadhammā’’ti vatvā tadantogadhattā sīlādīnaṃ ‘‘imasmiṃ ṭhāne sīlaṃ kathita’’ntiādi vuttaṃ. Atthenāti avippaṭisārādipayojanena tasmiṃ tasmiṃ pītiādikena atthena. Kāraṇenāti sappurisūpanissayādinā kāraṇena tasmiṃ tasmiṃ samādhiādipadaṭṭhānatāya sīlādi kāraṇe. Ciṇṇacaritattāti saddhāciṇṇabhāvena sambodhāvahabhāve. Tattha tattha vicaritā visesena caritā, tesu tena paññā suṭṭhu carāpitāti attho. Patiṭṭhitā hoti maggena āgatattā. Mattāya parittappamāṇena. Olokanaṃ khamanti, paññāya gahetabbataṃ upenti.
தயோதி காயஸக்கி²தி³ட்டி²ப்பத்தஸத்³தா⁴விமுத்தா. யதா²டி²தோவ பாளிஅத்தோ², ந தத்த² கிஞ்சி நித்³தா⁴ரெத்வா வத்தப்³ப³ங் அத்தீ²தி ஸுத்தந்தபரியாயேன அவுத்தங் வத³தி. தஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸாதி ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ யங் காதப்³ப³ங், தஸ்ஸ அதி⁴க³தத்தா. உபரி பன திண்ணங் மக்³கா³னங் அத்தா²ய ஸேவமானா அனுலோமஸேனாஸனங், ப⁴ஜமானா கல்யாணமித்தே, ஸமன்னானயமானா இந்த்³ரியானி அனுபுப்³பே³ன பா⁴வனாமக்³க³ப்படிபாடியா அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸந்தி மக்³க³ஸ்ஸ அனேகசித்தக்க²ணிகதாயாதி அயமெத்த² ஸுத்தபதே³ஸே பாளியா அத்தோ².
Tayoti kāyasakkhidiṭṭhippattasaddhāvimuttā. Yathāṭhitova pāḷiattho, na tattha kiñci niddhāretvā vattabbaṃ atthīti suttantapariyāyena avuttaṃ vadati. Tassa maggassāti sotāpattimaggassa yaṃ kātabbaṃ, tassa adhigatattā. Upari pana tiṇṇaṃ maggānaṃ atthāya sevamānā anulomasenāsanaṃ, bhajamānā kalyāṇamitte, samannānayamānā indriyāni anupubbena bhāvanāmaggappaṭipāṭiyā arahattaṃ pāpuṇissanti maggassa anekacittakkhaṇikatāyāti ayamettha suttapadese pāḷiyā attho.
இமமேவ பாளிங் க³ஹெத்வாதி ‘‘கதமோ ச புக்³க³லோ ஸத்³தா⁴னுஸாரீ’’தி மக்³க³ட்டே² புக்³க³லே வத்வா ‘‘இமஸ்ஸ கோ² அஹங், பி⁴க்க²வே’’திஆதி³னா தேஸங் வஸேன அனுலோமஸேனாஸனஸேவனாதீ³னங் வுத்தத்தா இமமேவ யதா²வுத்தங் பாளிபதே³ஸங் க³ஹெத்வா ‘‘லோகுத்தரத⁴ம்மோ ப³ஹுசித்தக்க²ணிகோ’’தி வத³தி. ஸோ வத்தப்³போ³தி ஸோ விதண்ட³வாதீ³ ஏவங் வத்தப்³போ³. யதி³ மக்³க³ட்ட²புக்³க³லே வத்வா அனுலோமிகஸேனாஸனஸேவனாதி³ பாளியங் வுத்தந்தி மக்³க³ஸமங்கி³னோ ஏவ ஹுத்வா தே ததா² படிபஜ்ஜந்தி, ஏவங் ஸந்தே ஸேனாஸனபடிஸங்யுத்தரூபாதி³விபஸ்ஸனக்³க³ஹணஸ்மிங் தவ மதேன மக்³க³ஸமங்கி³னோ ஏவ ஆபஜ்ஜெய்யுங், ந சேதங் ஏவங் ஹோதி, தஸ்மா ஸுத்தங் மே லத்³த⁴ந்தி யங் கிஞ்சி மா கதே²ஹீதி வாரேதப்³போ³. தேனாஹ ‘‘யதி³ அஞ்ஞேன சித்தேனா’’திஆதி³. தத்த² ஏவங் ஸந்தேதி நானாசித்தேனேவ ஸேனாஸனபடிஸேவனாதி³கே ஸதி. தத்த² பாளியங் யதி³ லோகுத்தரத⁴ம்மஸமங்கி³னோ ஏவ பஞ்சவிஞ்ஞாணஸமங்கி³காலேபி லோகுத்தரஸமங்கி³தங் ஸசே ஸம்படிச்ச²ஸி, ஸத்தா²ரா ஸத்³தி⁴ங் படிவிருஜ்ஜ²ஸி ஸுத்தவிரோத⁴தீ³பனதோ. தேனாஹ ‘‘ஸத்தா²ரா ஹீ’’திஆதி³. த⁴ம்மவிசாரணா நாம துய்ஹங் அவிஸயோ, தஸ்மா யாகு³ங் பிவாஹீதி உய்யோஜேதப்³போ³.
Imamevapāḷiṃ gahetvāti ‘‘katamo ca puggalo saddhānusārī’’ti maggaṭṭhe puggale vatvā ‘‘imassa kho ahaṃ, bhikkhave’’tiādinā tesaṃ vasena anulomasenāsanasevanādīnaṃ vuttattā imameva yathāvuttaṃ pāḷipadesaṃ gahetvā ‘‘lokuttaradhammo bahucittakkhaṇiko’’ti vadati. So vattabboti so vitaṇḍavādī evaṃ vattabbo. Yadi maggaṭṭhapuggale vatvā anulomikasenāsanasevanādi pāḷiyaṃ vuttanti maggasamaṅgino eva hutvā te tathā paṭipajjanti, evaṃ sante senāsanapaṭisaṃyuttarūpādivipassanaggahaṇasmiṃ tava matena maggasamaṅgino eva āpajjeyyuṃ, na cetaṃ evaṃ hoti, tasmā suttaṃ me laddhanti yaṃ kiñci mā kathehīti vāretabbo. Tenāha ‘‘yadi aññena cittenā’’tiādi. Tattha evaṃ santeti nānācitteneva senāsanapaṭisevanādike sati. Tattha pāḷiyaṃ yadi lokuttaradhammasamaṅgino eva pañcaviññāṇasamaṅgikālepi lokuttarasamaṅgitaṃ sace sampaṭicchasi, satthārā saddhiṃ paṭivirujjhasi suttavirodhadīpanato. Tenāha ‘‘satthārā hī’’tiādi. Dhammavicāraṇā nāma tuyhaṃ avisayo, tasmā yāguṃ pivāhīti uyyojetabbo.
183. ஆதி³கேனேவாதி பட²மேனேவ. அனுபுப்³ப³ஸிக்கா²தி அனுபுப்³பே³னேவ பவத்தஸிக்கா²ய. தேனாஹ ‘‘கரணத்தே² பச்சத்தவசன’’ந்தி. ஸத்³தா⁴ ஜாதா ஏதஸ்ஸாதி ஸத்³தா⁴ஜாதோ, அக்³யாஹிதாதிபக்கே²பேன ஜாத-ஸத்³த³ஸ்ஸ பச்சா²வசனங் . ஏவமேதந்தி அதி⁴முச்சனங் ஓகப்பனியஸத்³தா⁴. ஸந்திகே நிஸீத³தி உபட்டா²னவஸேன. ஸாது⁴கங் கத்வா தா⁴ரேதீதி யதா²ஸுதங் த⁴ம்மங் வாசுக்³க³தகரணவஸேன தங் பகு³ணங் கத்வா ஸாரவஸேன தா⁴ரேதி. ச²ந்தோ³ ஜாயதீதி த⁴ம்மேஸு நிஜ்ஜா²னக்க²மேஸு இமே த⁴ம்மே பா⁴வனாபஞ்ஞாய பச்சக்க²தோ உஸ்ஸாமீதி கத்துகம்யதாகுஸலச்ச²ந்தோ³ ஜாயதி. உஸ்ஸஹதீதி ச²ந்தோ³ உப்பாத³மத்தே அட்ட²த்வா ததோ பா⁴வனாரம்ப⁴வஸேன உஸ்ஸஹதி. துலயதிதி ஸம்மஸனவஸேன ஸங்கா²ரே. தீரணவிபஸ்ஸனாய துலயந்தோதி தீரணபரிஞ்ஞாய ஜானித்வா உபரி பஹானபரிஞ்ஞாய வஸேன பரிதுலயந்தோ படிஜானந்தோ. மக்³க³பதா⁴னங் பத³ஹதீதி மக்³க³லக்க²ணங் பதா⁴னிகங் மக்³க³ங் பத³ஹதி. பேஸிதசித்தோதி நிப்³பா³னங் பதி பேஸிதசித்தோ. நாமகாயேனாதி மக்³க³ப்படிபாடியா தங்தங்மக்³க³ஸம்பயுத்தனாமகாயேன. ந பன கிஞ்சி ஆஹாதி தூ³ரதாய ஸமானங் ந கிஞ்சி வசனங் ப⁴க³வா ஆஹ தே த³ள்ஹதரங் நிக்³க³ண்ஹிதுங்.
183.Ādikenevāti paṭhameneva. Anupubbasikkhāti anupubbeneva pavattasikkhāya. Tenāha ‘‘karaṇatthe paccattavacana’’nti. Saddhā jātā etassāti saddhājāto, agyāhitātipakkhepena jāta-saddassa pacchāvacanaṃ . Evametanti adhimuccanaṃ okappaniyasaddhā. Santike nisīdati upaṭṭhānavasena. Sādhukaṃ katvā dhāretīti yathāsutaṃ dhammaṃ vācuggatakaraṇavasena taṃ paguṇaṃ katvā sāravasena dhāreti. Chando jāyatīti dhammesu nijjhānakkhamesu ime dhamme bhāvanāpaññāya paccakkhato ussāmīti kattukamyatākusalacchando jāyati. Ussahatīti chando uppādamatte aṭṭhatvā tato bhāvanārambhavasena ussahati. Tulayatiti sammasanavasena saṅkhāre. Tīraṇavipassanāya tulayantoti tīraṇapariññāya jānitvā upari pahānapariññāya vasena paritulayanto paṭijānanto. Maggapadhānaṃ padahatīti maggalakkhaṇaṃ padhānikaṃ maggaṃ padahati. Pesitacittoti nibbānaṃ pati pesitacitto. Nāmakāyenāti maggappaṭipāṭiyā taṃtaṃmaggasampayuttanāmakāyena. Na pana kiñci āhāti dūratāya samānaṃ na kiñci vacanaṃ bhagavā āha te daḷhataraṃ niggaṇhituṃ.
184. பணேன வோஹாரேன ப்³யாகரணங் பணவியா, பணவியா அபா⁴வேன ஓபணவியா, ந உபேதீதி ந யுஜ்ஜதி. தந்தி இத³ங் இத⁴ அதி⁴ப்பேதங் பணோ பணவியங் த³ஸ்ஸேதுங். தயித³ங் ஸப்³ப³ங் ப⁴க³வா ‘‘மயங் கோ², ஆவுஸோ, ஸாயஞ்சேவ பு⁴ஞ்ஜாமா’’தி அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகேஹி வுத்தங் ஸிக்கா²ய அவத்தனபா⁴வதீ³பனவசனங் ஸந்தா⁴ய வத³தி.
184. Paṇena vohārena byākaraṇaṃ paṇaviyā, paṇaviyā abhāvena opaṇaviyā, na upetīti na yujjati. Tanti idaṃ idha adhippetaṃ paṇo paṇaviyaṃ dassetuṃ. Tayidaṃ sabbaṃ bhagavā ‘‘mayaṃ kho, āvuso, sāyañceva bhuñjāmā’’ti assajipunabbasukehi vuttaṃ sikkhāya avattanabhāvadīpanavacanaṃ sandhāya vadati.
உக்கி²பித்வாதி ஸீஸேன க³ஹெத்வா விய ஸமாதா³ய. அனுத⁴ம்மோதி அனுரூபோ ஸபா⁴வோ, ஸாவகபா⁴வஸ்ஸ அனுச்ச²விகா படிபத்தி. ரோஹனீயந்தி விருள்ஹிபா⁴வங். ஸினிய்ஹதி எத்த², ஏதேன வாதி ஸினேஹோ, காரணங். தங் எத்த² அத்தீ²தி ஸினேஹவந்தங், பாத³கந்தி அத்தோ². தசோ ஏகங் அங்க³ந்தி தசோ வீரபக்க²பா⁴வே ஏகமங்க³ங். பதா⁴னங் அனுயுஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஹி தசே பலுஜ்ஜமானேபி தங்னிமித்தங் அவோஸானங் அனாபஜ்ஜனகஸ்ஸேவ வீரியஸ்ஸ ஏகங் அங்க³ங் ஏகங் காரணங். ஏவங் ஸேஸேஸு வத்தப்³ப³ங். தேனாஹ – ‘‘அரஹத்தங் அப்பத்வா ந வுட்ட²ஹிஸ்ஸாமீதி ஏவங் படிபஜ்ஜதீ’’தி. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Ukkhipitvāti sīsena gahetvā viya samādāya. Anudhammoti anurūpo sabhāvo, sāvakabhāvassa anucchavikā paṭipatti. Rohanīyanti viruḷhibhāvaṃ. Siniyhati ettha, etena vāti sineho, kāraṇaṃ. Taṃ ettha atthīti sinehavantaṃ, pādakanti attho. Taco ekaṃ aṅganti taco vīrapakkhabhāve ekamaṅgaṃ. Padhānaṃ anuyuñjantassa hi tace palujjamānepi taṃnimittaṃ avosānaṃ anāpajjanakasseva vīriyassa ekaṃ aṅgaṃ ekaṃ kāraṇaṃ. Evaṃ sesesu vattabbaṃ. Tenāha – ‘‘arahattaṃ appatvā na vuṭṭhahissāmīti evaṃ paṭipajjatī’’ti. Sesaṃ suviññeyyameva.
கீடாகி³ரிஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.
Kīṭāgirisuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
நிட்டி²தா ச பி⁴க்கு²வக்³க³வண்ணனா.
Niṭṭhitā ca bhikkhuvaggavaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 10. கீடாகி³ரிஸுத்தங் • 10. Kīṭāgirisuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 10. கீடாகி³ரிஸுத்தவண்ணனா • 10. Kīṭāgirisuttavaṇṇanā