Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā

    4. கொண்ட³ஞ்ஞபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா

    4. Koṇḍaññabuddhavaṃsavaṇṇanā

    தீ³பங்கரே கிர ப⁴க³வதி பரினிப்³பு³தே தஸ்ஸ ஸாஸனங் வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸங் பவத்தித்த². அத² பு³த்³தா⁴னுபு³த்³தா⁴னங் ஸாவகானங் அந்தரதா⁴னேன ஸாஸனம்பிஸ்ஸ அந்தரதா⁴யி. அத²ஸ்ஸ அபரபா⁴கே³ ஏகமஸங்க்²யெய்யமதிக்கமித்வா ஏகஸ்மிங் கப்பே கொண்ட³ஞ்ஞோ நாம ஸத்தா² உத³பாதி³. ஸோ பன ப⁴க³வா ஸோளஸஅஸங்க்²யெய்யங் கப்பானஞ்ச ஸதஸஹஸ்ஸங் பாரமியோ பூரெத்வா போ³தி⁴ஞாணங் பரிபாசெத்வா வெஸ்ஸந்தரத்தபா⁴வஸதி³ஸே அத்தபா⁴வே ட²த்வா ததோ சவித்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா தே³வதானங் படிஞ்ஞங் த³த்வா துஸிதபுரதோ சவித்வா ரம்மவதீனக³ரே ஸுனந்த³ஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ குலே ஸுஜாதாய நாம தே³வியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. தஸ்ஸபி படிஸந்தி⁴க்க²ணே தீ³பங்கரபு³த்³த⁴வங்ஸே வுத்தப்பகாரானி த்³வத்திங்ஸ பாடிஹாரியானி நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஸோ தே³வதாஹி கதாரக்க²ஸங்விதா⁴னோ த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மித்வா ஸப்³ப³ஸத்துத்தரோ உத்தராபி⁴முகோ² ஸத்தபத³வீதிஹாரேன க³ந்த்வா ஸப்³பா³ ச தி³ஸா விலோகெத்வா ஆஸபி⁴ங் வாசங் நிச்சா²ரேஸி – ‘‘அக்³கோ³ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸ, ஜெட்டோ²ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸ, ஸெட்டோ²ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸ, அயமந்திமா ஜாதி, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.31; ம॰ நி॰ 3.207).

    Dīpaṅkare kira bhagavati parinibbute tassa sāsanaṃ vassasatasahassaṃ pavattittha. Atha buddhānubuddhānaṃ sāvakānaṃ antaradhānena sāsanampissa antaradhāyi. Athassa aparabhāge ekamasaṅkhyeyyamatikkamitvā ekasmiṃ kappe koṇḍañño nāma satthā udapādi. So pana bhagavā soḷasaasaṅkhyeyyaṃ kappānañca satasahassaṃ pāramiyo pūretvā bodhiñāṇaṃ paripācetvā vessantarattabhāvasadise attabhāve ṭhatvā tato cavitvā tusitapure nibbattitvā tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā devatānaṃ paṭiññaṃ datvā tusitapurato cavitvā rammavatīnagare sunandassa nāma rañño kule sujātāya nāma deviyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ aggahesi. Tassapi paṭisandhikkhaṇe dīpaṅkarabuddhavaṃse vuttappakārāni dvattiṃsa pāṭihāriyāni nibbattiṃsu. So devatāhi katārakkhasaṃvidhāno dasannaṃ māsānaṃ accayena mātukucchito nikkhamitvā sabbasattuttaro uttarābhimukho sattapadavītihārena gantvā sabbā ca disā viloketvā āsabhiṃ vācaṃ nicchāresi – ‘‘aggohamasmi lokassa, jeṭṭhohamasmi lokassa, seṭṭhohamasmi lokassa, ayamantimā jāti, natthi dāni punabbhavo’’ti (dī. ni. 2.31; ma. ni. 3.207).

    ததோ குமாரஸ்ஸ நாமகரணதி³வஸே நாமங் கரொந்தா ‘‘கொண்ட³ஞ்ஞோ’’தி நாமமகங்ஸு. ஸோ ஹி ப⁴க³வா கொண்ட³ஞ்ஞகொ³த்தோ அஹோஸி. தஸ்ஸ கிர தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங் – ராம, ஸுராம, ஸுப⁴னாமகா பரமரமணீயா. தேஸு தீணி ஸதஸஹஸ்ஸானி நாடகித்தீ²னங் நச்சகீ³தவாதி³தகுஸலானங் ஸப்³ப³காலங் பச்சுபட்டி²தானி அஹேஸுங். தஸ்ஸ ருசிதே³வீ நாம அக்³க³மஹேஸீ அஹோஸி. விஜிதஸேனோ நாமஸ்ஸ புத்தோ அஹோஸி. ஸோ த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி.

    Tato kumārassa nāmakaraṇadivase nāmaṃ karontā ‘‘koṇḍañño’’ti nāmamakaṃsu. So hi bhagavā koṇḍaññagotto ahosi. Tassa kira tayo pāsādā ahesuṃ – rāma, surāma, subhanāmakā paramaramaṇīyā. Tesu tīṇi satasahassāni nāṭakitthīnaṃ naccagītavāditakusalānaṃ sabbakālaṃ paccupaṭṭhitāni ahesuṃ. Tassa rucidevī nāma aggamahesī ahosi. Vijitaseno nāmassa putto ahosi. So dasavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi.

    ஸோ பன ஜிண்ணப்³யாதி⁴மதபப்³ப³ஜிதே தி³ஸ்வா ஆஜஞ்ஞரதே²ன நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜித்வா த³ஸ மாஸே பதா⁴னசரியங் சரி. கொண்ட³ஞ்ஞகுமாரங் பன பப்³ப³ஜந்தங் த³ஸ ஜனகோடியோ அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. ஸோ தேஹி பரிவுதோ த³ஸ மாஸே பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாய ஸுனந்த³கா³மே ஸமஸஹிதக⁴னபயோத⁴ராய யஸோத⁴ராய நாம ஸெட்டி²தீ⁴தாய தி³ன்னங் பரமமது⁴ரங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ப²லபல்லவங்குரஸமலங்கதே ஸாலவனே தி³வாவிஹாரங் வீதினாமெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே க³ணங் பஹாய ஸுனந்த³காஜீவகேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா ஸாலகல்யாணிருக்க²ங் திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா புப்³ப³தி³ஸாபா⁴க³ங் ஓலோகெத்வா போ³தி⁴ருக்க²ங் பிட்டி²தோ கத்வா அட்ட²பண்ணாஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா சதுரங்க³வீரியங் அதி⁴ட்டா²ய மாரப³லங் வித⁴மித்வா ரத்தியா பட²மயாமே புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணங் விஸோதெ⁴த்வா மஜ்ஜி²மயாமே தி³ப்³ப³சக்கு²ங் விஸோதெ⁴த்வா பச்சி²மயாமே பச்சயாகாரங் ஸம்மஸித்வா ஆனாபானசதுத்த²ஜ்ஜா²னதோ வுட்டா²ய பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு அபி⁴னிவிஸித்வா உத³யப்³ப³யவஸேன ஸமபஞ்ஞாஸ லக்க²ணானி தி³ஸ்வா யாவ கொ³த்ரபு⁴ஞாணங் விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா சத்தாரி மக்³க³ஞாணானி சத்தாரி ச ப²லஞாணானி சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³ சதுயோனிபரிச்சே²த³கஞாணங் பஞ்சக³திபரிச்சே²த³கஞாணங் ச² அஸாதா⁴ரணஞாணானி ஸகலே ச பு³த்³த⁴கு³ணே படிவிஜ்ஜி²த்வா பரிபுண்ணஸங்கப்போ போ³தி⁴மூலே நிஸின்னோவ –

    So pana jiṇṇabyādhimatapabbajite disvā ājaññarathena nikkhamitvā pabbajitvā dasa māse padhānacariyaṃ cari. Koṇḍaññakumāraṃ pana pabbajantaṃ dasa janakoṭiyo anupabbajiṃsu. So tehi parivuto dasa māse padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāya sunandagāme samasahitaghanapayodharāya yasodharāya nāma seṭṭhidhītāya dinnaṃ paramamadhuraṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā phalapallavaṅkurasamalaṅkate sālavane divāvihāraṃ vītināmetvā sāyanhasamaye gaṇaṃ pahāya sunandakājīvakena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā sālakalyāṇirukkhaṃ tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā pubbadisābhāgaṃ oloketvā bodhirukkhaṃ piṭṭhito katvā aṭṭhapaṇṇāsahatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā pallaṅkaṃ ābhujitvā caturaṅgavīriyaṃ adhiṭṭhāya mārabalaṃ vidhamitvā rattiyā paṭhamayāme pubbenivāsānussatiñāṇaṃ visodhetvā majjhimayāme dibbacakkhuṃ visodhetvā pacchimayāme paccayākāraṃ sammasitvā ānāpānacatutthajjhānato vuṭṭhāya pañcasu khandhesu abhinivisitvā udayabbayavasena samapaññāsa lakkhaṇāni disvā yāva gotrabhuñāṇaṃ vipassanaṃ vaḍḍhetvā cattāri maggañāṇāni cattāri ca phalañāṇāni catasso paṭisambhidā catuyoniparicchedakañāṇaṃ pañcagatiparicchedakañāṇaṃ cha asādhāraṇañāṇāni sakale ca buddhaguṇe paṭivijjhitvā paripuṇṇasaṅkappo bodhimūle nisinnova –

    ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங், ஸந்தா⁴விஸ்ஸங் அனிப்³பி³ஸங்;

    ‘‘Anekajātisaṃsāraṃ, sandhāvissaṃ anibbisaṃ;

    க³ஹகாரங் க³வேஸந்தோ, து³க்கா² ஜாதி புனப்புனங்.

    Gahakāraṃ gavesanto, dukkhā jāti punappunaṃ.

    ‘‘க³ஹகாரக தி³ட்டோ²ஸி, புன கே³ஹங் ந காஹஸி;

    ‘‘Gahakāraka diṭṭhosi, puna gehaṃ na kāhasi;

    ஸப்³பா³ தே பா²ஸுகா ப⁴க்³கா³, க³ஹகூடங் விஸங்க²தங்;

    Sabbā te phāsukā bhaggā, gahakūṭaṃ visaṅkhataṃ;

    விஸங்கா²ரக³தங் சித்தங், தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³. (த⁴॰ ப॰ 153-154);

    Visaṅkhāragataṃ cittaṃ, taṇhānaṃ khayamajjhagā. (dha. pa. 153-154);

    ‘‘அயோக⁴னஹதஸ்ஸேவ, ஜலதோ ஜாதவேத³ஸோ;

    ‘‘Ayoghanahatasseva, jalato jātavedaso;

    அனுபுப்³பூ³பஸந்தஸ்ஸ, யதா² ந ஞாயதே க³தி.

    Anupubbūpasantassa, yathā na ñāyate gati.

    ‘‘ஏவங் ஸம்மா விமுத்தானங், காமப³ந்தோ⁴க⁴தாரினங்;

    ‘‘Evaṃ sammā vimuttānaṃ, kāmabandhoghatārinaṃ;

    பஞ்ஞாபேதுங் க³தீ நத்தி², பத்தானங் அசலங் ஸுக²’’ந்தி. (உதா³॰ 80) –

    Paññāpetuṃ gatī natthi, pattānaṃ acalaṃ sukha’’nti. (udā. 80) –

    ஏவங் உதா³னங் உதா³னெத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் போ³தி⁴மூலேயேவ ப²லஸமாபத்திஸுகே²ன வீதினாமெத்வா அட்ட²மே ஸத்தாஹே ப்³ரஹ்முனோ அஜ்ஜே²ஸனங் படிச்ச – ‘‘கஸ்ஸ நு கோ² அஹங் பட²மங் த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய’’ந்தி (ம॰ நி॰ 1.284; 2.341; மஹாவ॰ 10) உபதா⁴ரெந்தோ அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜிதா த³ஸ பி⁴க்கு²கோடியோ அத்³த³ஸ. ‘‘இமே பன குலபுத்தா ஸமுபசிதகுஸலமூலா மங் பப்³ப³ஜந்தங் அனுபப்³ப³ஜிதா மயா ஸத்³தி⁴ங் பதா⁴னங் சரித்வா மங் உபட்ட²ஹிங்ஸு, ஹந்தா³ஹங் இமேஸங் ஸப்³ப³பட²மங் த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய’’ந்தி ஏவங் உபதா⁴ரெத்வா – ‘‘இதா³னி பன தே கத்த² வஸந்தீ’’தி ஓலோகெந்தோ – ‘‘இதோ அட்டா²ரஸயோஜனிகே அருந்த⁴வதீனக³ரே தே³வவனே விஹரந்தீ’’தி தி³ஸ்வா – ‘‘தேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸேதுங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி பத்தசீவரமாதா³ய ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய, ஏவமேவ போ³தி⁴மூலே அந்தரஹிதோ தே³வவனே பாதுரஹோஸி.

    Evaṃ udānaṃ udānetvā sattasattāhaṃ bodhimūleyeva phalasamāpattisukhena vītināmetvā aṭṭhame sattāhe brahmuno ajjhesanaṃ paṭicca – ‘‘kassa nu kho ahaṃ paṭhamaṃ dhammaṃ deseyya’’nti (ma. ni. 1.284; 2.341; mahāva. 10) upadhārento attanā saddhiṃ pabbajitā dasa bhikkhukoṭiyo addasa. ‘‘Ime pana kulaputtā samupacitakusalamūlā maṃ pabbajantaṃ anupabbajitā mayā saddhiṃ padhānaṃ caritvā maṃ upaṭṭhahiṃsu, handāhaṃ imesaṃ sabbapaṭhamaṃ dhammaṃ deseyya’’nti evaṃ upadhāretvā – ‘‘idāni pana te kattha vasantī’’ti olokento – ‘‘ito aṭṭhārasayojanike arundhavatīnagare devavane viharantī’’ti disvā – ‘‘tesaṃ dhammaṃ desetuṃ gamissāmī’’ti pattacīvaramādāya seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva bodhimūle antarahito devavane pāturahosi.

    தஸ்மிஞ்ச ஸமயே தா த³ஸ பி⁴க்கு²கோடியோ அருந்த⁴வதீனக³ரங் உபனிஸ்ஸாய தே³வவனே விஹரந்தி. தே பன பி⁴க்கூ² த³ஸப³லங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா பச்சுக்³க³ந்த்வா, ப⁴க³வதோ பத்தசீவரங் படிக்³க³ஹெத்வா, பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா, ஸத்து² கா³ரவங் கத்வா, ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா, பரிவாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. தத்ர கொண்ட³ஞ்ஞோ த³ஸப³லோ முனிக³ணபரிவுதோ பு³த்³தா⁴ஸனே நிஸின்னோ தித³ஸக³ணபரிவுதோ த³ஸஸதனயனோ விய விமலக³க³னதலக³தோ ஸரத³ஸமயரஜனிகரோ விய தாராக³ணபரிவுதோ புண்ணசந்தோ³ விய விரோசித்த². அத² ஸத்தா² தேஸங் ஸப்³ப³பு³த்³த⁴னிஸேவிதங் அனுத்தரங் திபரிவட்டங் த்³வாத³ஸாகாரங் த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஸுத்தந்தங் கதெ²த்வா த³ஸபி⁴க்கு²கோடிப்பமுகா² ஸதஸஹஸ்ஸதே³வமனுஸ்ஸகோடியோ த⁴ம்மாமதங் பாயேஸி. தேன வுத்தங் –

    Tasmiñca samaye tā dasa bhikkhukoṭiyo arundhavatīnagaraṃ upanissāya devavane viharanti. Te pana bhikkhū dasabalaṃ dūratova āgacchantaṃ disvā pasannamānasā paccuggantvā, bhagavato pattacīvaraṃ paṭiggahetvā, buddhāsanaṃ paññāpetvā, satthu gāravaṃ katvā, bhagavantaṃ vanditvā, parivāretvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Tatra koṇḍañño dasabalo munigaṇaparivuto buddhāsane nisinno tidasagaṇaparivuto dasasatanayano viya vimalagaganatalagato saradasamayarajanikaro viya tārāgaṇaparivuto puṇṇacando viya virocittha. Atha satthā tesaṃ sabbabuddhanisevitaṃ anuttaraṃ tiparivaṭṭaṃ dvādasākāraṃ dhammacakkappavattanasuttantaṃ kathetvā dasabhikkhukoṭippamukhā satasahassadevamanussakoṭiyo dhammāmataṃ pāyesi. Tena vuttaṃ –

    1.

    1.

    ‘‘தீ³பங்கரஸ்ஸ அபரேன, கொண்ட³ஞ்ஞோ நாம நாயகோ;

    ‘‘Dīpaṅkarassa aparena, koṇḍañño nāma nāyako;

    அனந்ததேஜோ அமிதயஸோ, அப்பமெய்யோ து³ராஸதோ³.

    Anantatejo amitayaso, appameyyo durāsado.

    2.

    2.

    ‘‘த⁴ரணூபமோ க²மனேன, ஸீலேன ஸாக³ரூபமோ;

    ‘‘Dharaṇūpamo khamanena, sīlena sāgarūpamo;

    ஸமாதி⁴னா மேரூபமோ, ஞாணேன க³க³னூபமோ.

    Samādhinā merūpamo, ñāṇena gaganūpamo.

    3.

    3.

    ‘‘இந்த்³ரியப³லபொ³ஜ்ஜ²ங்க³-மக்³க³ஸச்சப்பகாஸனங்;

    ‘‘Indriyabalabojjhaṅga-maggasaccappakāsanaṃ;

    பகாஸேஸி ஸதா³ பு³த்³தோ⁴ ஹிதாய ஸப்³ப³பாணினங்.

    Pakāsesi sadā buddho hitāya sabbapāṇinaṃ.

    4.

    4.

    ‘‘த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே, கொண்ட³ஞ்ஞே லோகனாயகே;

    ‘‘Dhammacakkaṃ pavattente, koṇḍaññe lokanāyake;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahū’’ti.

    தத்த² தீ³பங்கரஸ்ஸ அபரேனாதி தீ³பங்கரஸ்ஸ ஸத்து²னோ அபரபா⁴கே³தி அத்தோ². கொண்ட³ஞ்ஞோ நாமாதி அத்தனோ கொ³த்தவஸேன ஸமதி⁴க³தனாமதெ⁴ய்யோ. நாயகோதி வினாயகோ. அனந்ததேஜோதி அத்தனோ ஸீலகு³ணஞாணபுஞ்ஞதேஜேன அனந்ததேஜோ. ஹெட்ட²தோ அவீசி உபரி ப⁴வக்³க³ங் திரியதோ அனந்தா லோகதா⁴துயோ எத்த²ந்தரே ஏகபுக்³க³லோபி தஸ்ஸ முக²ங் ஓலோகெத்வா டா²துங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி². தேன வுத்தங் ‘‘அனந்ததேஜோ’’தி. அமிதயஸோதி அனந்தபரிவாரோ. தஸ்ஸ ஹி ப⁴க³வதோ வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி யாவ பரினிப்³பா³னஸமயங் எத்த²ந்தரே பி⁴க்கு²பரிஸாய க³ணனபரிச்சே²தோ³ நாம நாஹோஸி. தஸ்மா ‘‘அமிதயஸோ’’தி வுச்சதி. அமிதகு³ணகித்திபி ‘‘அமிதயஸோ’’தி வுச்சதி. அப்பமெய்யோதி கு³ணக³ணபரிமாணவஸேன நப்பமெய்யோதி அப்பமெய்யோ. யதா²ஹ –

    Tattha dīpaṅkarassa aparenāti dīpaṅkarassa satthuno aparabhāgeti attho. Koṇḍañño nāmāti attano gottavasena samadhigatanāmadheyyo. Nāyakoti vināyako. Anantatejoti attano sīlaguṇañāṇapuññatejena anantatejo. Heṭṭhato avīci upari bhavaggaṃ tiriyato anantā lokadhātuyo etthantare ekapuggalopi tassa mukhaṃ oloketvā ṭhātuṃ samattho nāma natthi. Tena vuttaṃ ‘‘anantatejo’’ti. Amitayasoti anantaparivāro. Tassa hi bhagavato vassasatasahassāni yāva parinibbānasamayaṃ etthantare bhikkhuparisāya gaṇanaparicchedo nāma nāhosi. Tasmā ‘‘amitayaso’’ti vuccati. Amitaguṇakittipi ‘‘amitayaso’’ti vuccati. Appameyyoti guṇagaṇaparimāṇavasena nappameyyoti appameyyo. Yathāha –

    ‘‘பு³த்³தோ⁴பி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴ணெய்ய வண்ணங், கப்பம்பி சே அஞ்ஞமபா⁴ஸமானோ;

    ‘‘Buddhopi buddhassa bhaṇeyya vaṇṇaṃ, kappampi ce aññamabhāsamāno;

    கீ²யேத² கப்போ சிரதீ³க⁴மந்தரே, வண்ணோ ந கீ²யேத² ததா²க³தஸ்ஸா’’தி. (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.304; 3.141; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.425; உதா³॰ அட்ட²॰ 53; சரியா॰ அட்ட²॰ நிதா³னகதா²);

    Khīyetha kappo ciradīghamantare, vaṇṇo na khīyetha tathāgatassā’’ti. (dī. ni. aṭṭha. 1.304; 3.141; ma. ni. aṭṭha. 2.425; udā. aṭṭha. 53; cariyā. aṭṭha. nidānakathā);

    தஸ்மா அப்பமெய்யகு³ணக³ணத்தா ‘‘அப்பமெய்யோ’’தி வுச்சதி. து³ராஸதோ³தி து³ருபஸங்கமனீயோ, ஆஸஜ்ஜ க⁴ட்டெத்வா உபஸங்கமிதுமஸக்குணெய்யபா⁴வதோ து³ராஸதோ³, து³ரபி⁴ப⁴வனீயோதி அத்தோ².

    Tasmā appameyyaguṇagaṇattā ‘‘appameyyo’’ti vuccati. Durāsadoti durupasaṅkamanīyo, āsajja ghaṭṭetvā upasaṅkamitumasakkuṇeyyabhāvato durāsado, durabhibhavanīyoti attho.

    த⁴ரணூபமோதி த⁴ரணீஸமோ. க²மனேனாதி க²ந்தியா, சதுனஹுதாதி⁴கத்³வியோஜனஸதஸஹஸ்ஸப³ஹலா மஹாபத²வீ விய பகதிவாதேன லாபா⁴லாப⁴இட்டா²னிட்டா²தீ³ஹி அகம்பனபா⁴வதோ ‘‘த⁴ரணூபமோ’’தி வுச்சதி. ஸீலேன ஸாக³ரூபமோதி ஸீலஸங்வரேன வேலானாதிக்கமனபா⁴வேன ஸாக³ரஸமோ. ‘‘மஹாஸமுத்³தோ³, பி⁴க்க²வே, டி²தத⁴ம்மோ வேலங் நாதிவத்ததீ’’தி (அ॰ நி॰ 8.19; சூளவ॰ 384; மி॰ ப॰ 6.2.10) ஹி வுத்தங்.

    Dharaṇūpamoti dharaṇīsamo. Khamanenāti khantiyā, catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalā mahāpathavī viya pakativātena lābhālābhaiṭṭhāniṭṭhādīhi akampanabhāvato ‘‘dharaṇūpamo’’ti vuccati. Sīlena sāgarūpamoti sīlasaṃvarena velānātikkamanabhāvena sāgarasamo. ‘‘Mahāsamuddo, bhikkhave, ṭhitadhammo velaṃ nātivattatī’’ti (a. ni. 8.19; cūḷava. 384; mi. pa. 6.2.10) hi vuttaṃ.

    ஸமாதி⁴னா மேரூபமோதி ஸமாதி⁴படிபக்க²பூ⁴தத⁴ம்மஜனிதகம்பாபா⁴வதோ மேருனா கி³ரிவரேன ஸமோ, ஸதி³ஸோதி அத்தோ². மேருகி³ரிவரோ விய தி²ரதரஸரீரோதி வா. ஞாணேன க³க³னூபமோதி எத்த² ப⁴க³வதோ ஞாணஸ்ஸ அனந்தபா⁴வேன அனந்தாகாஸேன உபமா கதா. சத்தாரி அனந்தானி வுத்தானி ப⁴க³வதா. யதா²ஹ –

    Samādhinā merūpamoti samādhipaṭipakkhabhūtadhammajanitakampābhāvato merunā girivarena samo, sadisoti attho. Merugirivaro viya thiratarasarīroti vā. Ñāṇena gaganūpamoti ettha bhagavato ñāṇassa anantabhāvena anantākāsena upamā katā. Cattāri anantāni vuttāni bhagavatā. Yathāha –

    ‘‘ஸத்தகாயோ ச ஆகாஸோ, சக்கவாளா சனந்தகா;

    ‘‘Sattakāyo ca ākāso, cakkavāḷā canantakā;

    பு³த்³த⁴ஞாணங் அப்பமெய்யங், ந ஸக்கா ஏதே விஜானிது’’ந்தி. (பு³॰ வங்॰ 1.64);

    Buddhañāṇaṃ appameyyaṃ, na sakkā ete vijānitu’’nti. (bu. vaṃ. 1.64);

    தஸ்மா அனந்தஸ்ஸ ஞாணஸ்ஸ அனந்தேன ஆகாஸேன உபமா கதாதி.

    Tasmā anantassa ñāṇassa anantena ākāsena upamā katāti.

    இந்த்³ரியப³லபொ³ஜ்ஜ²ங்க³மக்³க³ஸச்சப்பகாஸனந்தி ஏதேஸங் இந்த்³ரியப³லபொ³ஜ்ஜ²ங்க³மக்³க³ஸச்சானங் க³ஹணேன ஸதிபட்டா²னஸம்மப்பதா⁴னித்³தி⁴பாதா³பி க³ஹிதாவ ஹொந்தி. தஸ்மா இந்த்³ரியாதீ³னங் சதுஸங்கே²பானங் வஸேன ஸத்தத்திங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மானங் பகாஸனத⁴ம்மங் பகாஸேஸி, தே³ஸேஸீதி அத்தோ². ஹிதாயாதி ஹிதத்த²ங். த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தேதி தே³ஸனாஞாணே பவத்தியமானே.

    Indriyabalabojjhaṅgamaggasaccappakāsananti etesaṃ indriyabalabojjhaṅgamaggasaccānaṃ gahaṇena satipaṭṭhānasammappadhāniddhipādāpi gahitāva honti. Tasmā indriyādīnaṃ catusaṅkhepānaṃ vasena sattattiṃsabodhipakkhiyadhammānaṃ pakāsanadhammaṃ pakāsesi, desesīti attho. Hitāyāti hitatthaṃ. Dhammacakkaṃpavattenteti desanāñāṇe pavattiyamāne.

    ததோ அபரபா⁴கே³ மஹாமங்க³லஸமாக³மே த³ஸஸு சக்கவாளஸஹஸ்ஸேஸு தே³வதாயோ ஸுகு²மே அத்தபா⁴வே மாபெத்வா இமஸ்மிஞ்ஞேவ சக்கவாளே ஸன்னிபதிங்ஸு. தத்த² கிர அஞ்ஞதரோ தே³வபுத்தோ கொண்ட³ஞ்ஞத³ஸப³லங் மங்க³லபஞ்ஹங் புச்சி². தஸ்ஸ ப⁴க³வா மங்க³லானி கதே²ஸி. தத்த² நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானி அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ஸோதாபன்னாதீ³னங் க³ணனபரிச்சே²தோ³ நாம நாஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Tato aparabhāge mahāmaṅgalasamāgame dasasu cakkavāḷasahassesu devatāyo sukhume attabhāve māpetvā imasmiññeva cakkavāḷe sannipatiṃsu. Tattha kira aññataro devaputto koṇḍaññadasabalaṃ maṅgalapañhaṃ pucchi. Tassa bhagavā maṅgalāni kathesi. Tattha navutikoṭisahassāni arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Sotāpannādīnaṃ gaṇanaparicchedo nāma nāhosi. Tena vuttaṃ –

    5.

    5.

    ‘‘ததோ பரம்பி தே³ஸெந்தே, நரமரூனங் ஸமாக³மே;

    ‘‘Tato parampi desente, naramarūnaṃ samāgame;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.

    Navutikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahū’’ti.

    தத்த² ததோ பரம்பீதி ததோ அபரபா⁴கே³பி. தே³ஸெந்தேதி ப⁴க³வதி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தே. நரமரூனந்தி நரானஞ்சேவ அமரானஞ்ச, யதா³ பன ப⁴க³வா க³க³னதலே தித்தி²யமானமத்³த³னங் யமகபாடிஹாரியங் கரொந்தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி ததா³ அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானி அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. தீஸு ப²லேஸு பதிட்டி²தா க³ணனபத²ங் வீதிவத்தா. தேன வுத்தங் –

    Tattha tato parampīti tato aparabhāgepi. Desenteti bhagavati dhammaṃ desente. Naramarūnanti narānañceva amarānañca, yadā pana bhagavā gaganatale titthiyamānamaddanaṃ yamakapāṭihāriyaṃ karonto dhammaṃ desesi tadā asītikoṭisahassāni arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Tīsu phalesu patiṭṭhitā gaṇanapathaṃ vītivattā. Tena vuttaṃ –

    6.

    6.

    ‘‘தித்தி²யே அபி⁴மத்³த³ந்தோ, யதா³ த⁴ம்மமதே³ஸயி;

    ‘‘Titthiye abhimaddanto, yadā dhammamadesayi;

    அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.

    Asītikoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahū’’ti.

    தத்த² ததா³-ஸத்³த³ங் ஆனெத்வா அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. யதா³ ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ததா³ அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹூதி.

    Tattha tadā-saddaṃ ānetvā attho daṭṭhabbo. Yadā bhagavā dhammaṃ desesi, tadā asītikoṭisahassānaṃ dhammābhisamayo ahūti.

    கொண்ட³ஞ்ஞோ கிர ஸத்தா² அபி⁴ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா பட²மவஸ்ஸங் சந்த³வதீனக³ரங் உபனிஸ்ஸாய சந்தா³ராமே விஹாஸி. தத்த² ஸுசிந்த⁴ரஸ்ஸ நாம ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலஸ்ஸ புத்தோ ப⁴த்³த³மாணவோ நாம யஸோத⁴ரப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ ஸுப⁴த்³த³மாணவோ ச கொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸம்முகா² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பஸன்னமானஸா த³ஸஹி மாணவகஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு.

    Koṇḍañño kira satthā abhisambodhiṃ patvā paṭhamavassaṃ candavatīnagaraṃ upanissāya candārāme vihāsi. Tattha sucindharassa nāma brāhmaṇamahāsālassa putto bhaddamāṇavo nāma yasodharabrāhmaṇassa putto subhaddamāṇavo ca koṇḍaññassa buddhassa sammukhā dhammadesanaṃ sutvā pasannamānasā dasahi māṇavakasahassehi saddhiṃ tassa santike pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu.

    அத² கொண்ட³ஞ்ஞோ ஸத்தா² ஜெட்ட²மாஸபுண்ணமாய ஸுப⁴த்³த³த்தே²ரப்பமுகே²ன கோடிஸதஸஹஸ்ஸேன பரிவுதோ பாதிமொக்க²முத்³தி³ஸி, ஸோ பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. ததோ அபரபா⁴கே³ கொண்ட³ஞ்ஞஸத்து²னோ புத்தே விஜிதஸேனே நாம அரஹத்தங் பத்தே தங்பமுக²ஸ்ஸ கோடிஸஹஸ்ஸஸ்ஸ மஜ்ஜே² ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. அதா²பரேன ஸமயேன த³ஸப³லோ ஜனபத³சாரிகங் சரந்தோ உதே³னராஜானங் நாம நவுதிகோடிஜனபரிவாரங் பப்³பா³ஜேஸி ஸத்³தி⁴ங் தாய பரிஸாய. தஸ்மிங் பன அரஹத்தங் பத்தே தங்பமுகே²ஹி நவுதியா அரஹந்தகோடீஹி ப⁴க³வா பரிவுதோ பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Atha koṇḍañño satthā jeṭṭhamāsapuṇṇamāya subhaddattherappamukhena koṭisatasahassena parivuto pātimokkhamuddisi, so paṭhamo sannipāto ahosi. Tato aparabhāge koṇḍaññasatthuno putte vijitasene nāma arahattaṃ patte taṃpamukhassa koṭisahassassa majjhe bhagavā pātimokkhaṃ uddisi, so dutiyo sannipāto ahosi. Athāparena samayena dasabalo janapadacārikaṃ caranto udenarājānaṃ nāma navutikoṭijanaparivāraṃ pabbājesi saddhiṃ tāya parisāya. Tasmiṃ pana arahattaṃ patte taṃpamukhehi navutiyā arahantakoṭīhi bhagavā parivuto pātimokkhaṃ uddisi, so tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –

    7.

    7.

    ‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், கொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, koṇḍaññassa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    8.

    8.

    ‘‘கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo;

    து³தியோ கோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியோ நவுதிகோடின’’ந்தி.

    Dutiyo koṭisahassānaṃ, tatiyo navutikoṭina’’nti.

    ததா³ கிர அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ விஜிதாவீ நாம சக்கவத்தீ ஹுத்வா சந்த³வதீனக³ரே படிவஸதி. ஸோ கிர அனேகனரவரபரிவுதோ ஸலிலனிதி⁴னிவஸனங் ஸமேருயுக³ந்த⁴ரங் அபரிமிதவஸுத⁴ரங் வஸுந்த⁴ரங் அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன த⁴ம்மேன பரிபாலேதி. அத² கொண்ட³ஞ்ஞோ பு³த்³தோ⁴பி கோடிஸதஸஹஸ்ஸகீ²ணாஸவபரிவுதோ ஜனபத³சாரிகங் சரமானோ அனுபுப்³பே³ன சந்த³வதீனக³ரங் ஸம்பாபுணி.

    Tadā kira amhākaṃ bodhisatto vijitāvī nāma cakkavattī hutvā candavatīnagare paṭivasati. So kira anekanaravaraparivuto salilanidhinivasanaṃ sameruyugandharaṃ aparimitavasudharaṃ vasundharaṃ adaṇḍena asatthena dhammena paripāleti. Atha koṇḍañño buddhopi koṭisatasahassakhīṇāsavaparivuto janapadacārikaṃ caramāno anupubbena candavatīnagaraṃ sampāpuṇi.

    ஸோ விஜிதாவீ கிர ராஜா – ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ கிர அம்ஹாகங் நக³ரங் அனுப்பத்தோ’’தி ஸுத்வா பச்சுக்³க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ வஸனட்டா²னங் ஸங்வித³ஹித்வா ஸ்வாதனாய ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன நிமந்தெத்வா புனதி³வஸே ப⁴த்தவிதி⁴ங் ஸுட்டு² படியாதெ³த்வா கோடிஸதஸஹஸ்ஸஸங்க²ஸ்ஸ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் அதா³ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ப⁴க³வந்தங் போ⁴ஜெத்வா அனுமோத³னாவஸானே – ‘‘ப⁴ந்தே, தேமாஸங் மஹாஜனஸங்க³ஹங் கரொந்தோ இதே⁴வ வஸதா²’’தி யாசித்வா தயோ மாஸே நிரந்தரங் பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அஸதி³ஸமஹாதா³னங் அதா³ஸி.

    So vijitāvī kira rājā – ‘‘sammāsambuddho kira amhākaṃ nagaraṃ anuppatto’’ti sutvā paccuggantvā bhagavato vasanaṭṭhānaṃ saṃvidahitvā svātanāya saddhiṃ bhikkhusaṅghena nimantetvā punadivase bhattavidhiṃ suṭṭhu paṭiyādetvā koṭisatasahassasaṅkhassa buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ adāsi. Bodhisatto bhagavantaṃ bhojetvā anumodanāvasāne – ‘‘bhante, temāsaṃ mahājanasaṅgahaṃ karonto idheva vasathā’’ti yācitvā tayo māse nirantaraṃ buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa asadisamahādānaṃ adāsi.

    அத² ஸத்தா² போ³தி⁴ஸத்தங் – ‘‘அனாக³தே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகரித்வா த⁴ம்மமஸ்ஸ தே³ஸேஸி. ஸோ ஸத்து² த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ரஜ்ஜங் நிய்யாதெத்வா பப்³ப³ஜித்வா தீணி பிடகானி உக்³க³ஹெத்வா அட்ட² ஸமாபத்தியோ பஞ்ச ச அபி⁴ஞ்ஞாயோ உப்பாதெ³த்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தி. தேன வுத்தங் –

    Atha satthā bodhisattaṃ – ‘‘anāgate gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti byākaritvā dhammamassa desesi. So satthu dhammakathaṃ sutvā rajjaṃ niyyātetvā pabbajitvā tīṇi piṭakāni uggahetvā aṭṭha samāpattiyo pañca ca abhiññāyo uppādetvā aparihīnajjhāno brahmaloke nibbatti. Tena vuttaṃ –

    9.

    9.

    ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, விஜிதாவீ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, vijitāvī nāma khattiyo;

    ஸமுத்³த³ங் அந்தமந்தேன, இஸ்ஸரியங் வத்தயாமஹங்.

    Samuddaṃ antamantena, issariyaṃ vattayāmahaṃ.

    10.

    10.

    ‘‘கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், விமலானங் மஹேஸினங்;

    ‘‘Koṭisatasahassānaṃ, vimalānaṃ mahesinaṃ;

    ஸஹ லோகக்³க³னாதே²ன, பரமன்னேன தப்பயிங்.

    Saha lokagganāthena, paramannena tappayiṃ.

    11.

    11.

    ‘‘ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, கொண்ட³ஞ்ஞோ லோகனாயகோ;

    ‘‘Sopi maṃ buddho byākāsi, koṇḍañño lokanāyako;

    அபரிமெய்யிதோ கப்பே, பு³த்³தோ⁴ லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Aparimeyyito kappe, buddho loke bhavissati.

    12.

    12.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான, கத்வா து³க்கரகாரிகங்;

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna, katvā dukkarakārikaṃ;

    அஸ்ஸத்த²மூலே ஸம்பு³த்³தோ⁴, பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி மஹாயஸோ.

    Assatthamūle sambuddho, bujjhissati mahāyaso.

    13.

    13.

    ‘‘இமஸ்ஸ ஜனிகா மாதா, மாயா நாம ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Imassa janikā mātā, māyā nāma bhavissati;

    பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம, அயங் ஹெஸ்ஸதி கோ³தமோ.

    Pitā suddhodano nāma, ayaṃ hessati gotamo.

    14.

    14.

    ‘‘கோலிதோ உபதிஸ்ஸோ ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவகா;

    ‘‘Kolito upatisso ca, aggā hessanti sāvakā;

    ஆனந்தோ³ நாமுபட்டா²கோ, உபட்டி²ஸ்ஸதி தங் ஜினங்.

    Ānando nāmupaṭṭhāko, upaṭṭhissati taṃ jinaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவிகா;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, aggā hessanti sāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஸ்ஸத்தோ²தி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, assatthoti pavuccati.

    16.

    16.

    ‘‘சித்தோ ச ஹத்தா²ளவகோ, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்ட²கா;

    ‘‘Citto ca hatthāḷavako, aggā hessantupaṭṭhakā;

    நந்த³மாதா ச உத்தரா, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்டி²கா;

    Nandamātā ca uttarā, aggā hessantupaṭṭhikā;

    ஆயு வஸ்ஸஸதங் தஸ்ஸ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Āyu vassasataṃ tassa, gotamassa yasassino.

    17.

    17.

    ‘‘இத³ங் ஸுத்வான வசனங், அஸமஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Idaṃ sutvāna vacanaṃ, asamassa mahesino;

    ஆமோதி³தா நரமரூ, பு³த்³த⁴பீ³ஜங் கிர அயங்.

    Āmoditā naramarū, buddhabījaṃ kira ayaṃ.

    18.

    18.

    ‘‘உக்குட்டி²ஸத்³தா³ வத்தந்தி, அப்போ²டெந்தி ஹஸந்தி ச;

    ‘‘Ukkuṭṭhisaddā vattanti, apphoṭenti hasanti ca;

    கதஞ்ஜலீ நமஸ்ஸந்தி, த³ஸஸஹஸ்ஸிதே³வதா.

    Katañjalī namassanti, dasasahassidevatā.

    19.

    19.

    ‘‘யதி³மஸ்ஸ லோகனாத²ஸ்ஸ, விரஜ்ஜி²ஸ்ஸாம ஸாஸனங்;

    ‘‘Yadimassa lokanāthassa, virajjhissāma sāsanaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘யதா² மனுஸ்ஸா நதி³ங் தரந்தா, படிதித்த²ங் விரஜ்ஜி²ய;

    ‘‘Yathā manussā nadiṃ tarantā, paṭititthaṃ virajjhiya;

    ஹெட்டா²தித்தே² க³ஹெத்வான, உத்தரந்தி மஹானதி³ங்.

    Heṭṭhātitthe gahetvāna, uttaranti mahānadiṃ.

    21.

    21.

    ‘‘ஏவமேவ மயங் ஸப்³பே³, யதி³ முஞ்சாமிமங் ஜினங்;

    ‘‘Evameva mayaṃ sabbe, yadi muñcāmimaṃ jinaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ.

    22.

    22.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    தமேவ அத்த²ங் ஸாதெ⁴ந்தோ, மஹாரஜ்ஜங் ஜினே அத³ங்;

    Tameva atthaṃ sādhento, mahārajjaṃ jine adaṃ;

    மஹாரஜ்ஜங் த³தி³த்வான, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Mahārajjaṃ daditvāna, pabbajiṃ tassa santike.

    23.

    23.

    ‘‘ஸுத்தந்தங் வினயங் சாபி, நவங்க³ங் ஸத்து²ஸாஸனங்;

    ‘‘Suttantaṃ vinayaṃ cāpi, navaṅgaṃ satthusāsanaṃ;

    ஸப்³ப³ங் பரியாபுணித்வான, ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனங்.

    Sabbaṃ pariyāpuṇitvāna, sobhayiṃ jinasāsanaṃ.

    24.

    24.

    ‘‘தத்த²ப்பமத்தோ விஹரந்தோ, நிஸஜ்ஜட்டா²னசங்கமே;

    ‘‘Tatthappamatto viharanto, nisajjaṭṭhānacaṅkame;

    அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிங் க³ந்த்வா, ப்³ரஹ்மலோகமக³ஞ்ச²ஹ’’ந்தி.

    Abhiññāpāramiṃ gantvā, brahmalokamagañchaha’’nti.

    தத்த² அஹங் தேன ஸமயேனாதி அஹங் தஸ்மிங் ஸமயே. விஜிதாவீ நாமாதி ஏவங்னாமகோ சக்கவத்திராஜா அஹோஸிங். ஸமுத்³த³ங் அந்தமந்தேனாதி எத்த² சக்கவாளபப்³ப³தங் ஸீமங் மரியாத³ங் கத்வா டி²தங் ஸமுத்³த³ங் அந்தங் கத்வா இஸ்ஸரியங் வத்தயாமீதி அத்தோ². எத்தாவதா ந பாகடங் ஹோதி.

    Tattha ahaṃ tena samayenāti ahaṃ tasmiṃ samaye. Vijitāvī nāmāti evaṃnāmako cakkavattirājā ahosiṃ. Samuddaṃ antamantenāti ettha cakkavāḷapabbataṃ sīmaṃ mariyādaṃ katvā ṭhitaṃ samuddaṃ antaṃ katvā issariyaṃ vattayāmīti attho. Ettāvatā na pākaṭaṃ hoti.

    ராஜா கிர சக்கவத்தீ சக்கரதனானுபா⁴வேன வாமபஸ்ஸேன ஸினேருங் கத்வா ஸமுத்³த³ஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ன அட்ட²யோஜனஸஹஸ்ஸப்பமாணங் புப்³ப³விதே³ஹங் க³ச்ச²தி. தத்த² ராஜா சக்கவத்தீ – ‘‘பாணோ ந ஹந்தப்³போ³, அதி³ன்னங் நாதா³தப்³ப³ங், காமேஸுமிச்சா² ந சரிதப்³பா³, முஸா ந பா⁴ஸிதப்³பா³, மஜ்ஜங் ந பாதப்³ப³ங், யதா²பு⁴த்தஞ்ச பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.244; 3.85; ம॰ நி॰ 3.257) ஓவாத³ங் தே³தி. ஏவங் ஓவாதே³ தி³ன்னே தங் சக்கரதனங் வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா புரத்தி²மங் ஸமுத்³த³ங் அஜ்ஜோ²கா³ஹதி. யதா² யதா² ச தங் அஜ்ஜோ²கா³ஹதி, ததா² ததா² ஸங்கி²த்தஊமிவிப்பா²ரங் ஹுத்வா ஓக³ச்ச²மானங் மஹாஸமுத்³த³ஸலிலங் யோஜனமத்தங் ஒக்³க³ந்த்வா அந்தோஸமுத்³த³ங் உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு வேளுரியமணிபி⁴த்தி விய பரமத³ஸ்ஸனீயங் ஹுத்வா திட்ட²தி, ஏவங் புரத்தி²மஸாக³ரபரியந்தங் க³ந்த்வா தங் சக்கரதனங் படினிவத்ததி. படினிவத்தமானே ச தஸ்மிங் ஸா பரிஸா அக்³க³தோ ஹோதி, மஜ்ஜே² ராஜா சக்கவத்தீ அந்தே சக்கரதனங் ஹோதி. தம்பி ஜலங் ஜலந்தேன வியோக³ங் அஸஹமானமிவ நேமிமண்ட³லபரியந்தங் அபி⁴ஹனந்தமேவ தீரமுபக³ச்ச²தி.

    Rājā kira cakkavattī cakkaratanānubhāvena vāmapassena sineruṃ katvā samuddassa uparibhāgena aṭṭhayojanasahassappamāṇaṃ pubbavidehaṃ gacchati. Tattha rājā cakkavattī – ‘‘pāṇo na hantabbo, adinnaṃ nādātabbaṃ, kāmesumicchā na caritabbā, musā na bhāsitabbā, majjaṃ na pātabbaṃ, yathābhuttañca bhuñjathā’’ti (dī. ni. 2.244; 3.85; ma. ni. 3.257) ovādaṃ deti. Evaṃ ovāde dinne taṃ cakkaratanaṃ vehāsaṃ abbhuggantvā puratthimaṃ samuddaṃ ajjhogāhati. Yathā yathā ca taṃ ajjhogāhati, tathā tathā saṃkhittaūmivipphāraṃ hutvā ogacchamānaṃ mahāsamuddasalilaṃ yojanamattaṃ oggantvā antosamuddaṃ ubhosu passesu veḷuriyamaṇibhitti viya paramadassanīyaṃ hutvā tiṭṭhati, evaṃ puratthimasāgarapariyantaṃ gantvā taṃ cakkaratanaṃ paṭinivattati. Paṭinivattamāne ca tasmiṃ sā parisā aggato hoti, majjhe rājā cakkavattī ante cakkaratanaṃ hoti. Tampi jalaṃ jalantena viyogaṃ asahamānamiva nemimaṇḍalapariyantaṃ abhihanantameva tīramupagacchati.

    ஏவங் ராஜா சக்கவத்தீ புரத்தி²மஸமுத்³த³பரியந்தங் புப்³ப³விதே³ஹங் அபி⁴விஜினித்வா த³க்கி²ணஸமுத்³த³பரியந்தங் ஜம்பு³தீ³பங் விஜேதுகாமோ சக்கரதனதே³ஸிதேன மக்³கே³ன த³க்கி²ணஸமுத்³தா³பி⁴முகோ² க³ச்ச²தி. தங் த³ஸஸஹஸ்ஸயோஜனப்பமாணங் ஜம்பு³தீ³பங் அபி⁴விஜினித்வா த³க்கி²ணஸமுத்³த³தோ பச்சுத்தரித்வா ஸத்தயோஜனஸஹஸ்ஸப்பமாணங் அபரகோ³யானங் விஜேதுங் ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ க³ந்த்வா தம்பி ஸாக³ரபரியந்தங் அபி⁴விஜினித்வா பச்சி²மஸமுத்³த³தோபி உத்தரித்வா அட்ட²யோஜனஸஹஸ்ஸப்பமாணங் உத்தரகுருங் விஜேதுங் ததே²வ க³ந்த்வா தங் ஸமுத்³த³பரியந்தங் கத்வா ததே²வ அபி⁴விஜிய உத்தரஸமுத்³த³தோபி பச்சுத்தரதி. எத்தாவதா ரஞ்ஞா சக்கவத்தினா ஸாக³ரபரியந்தாய பத²வியா இஸ்ஸரியங் அதி⁴க³தங் ஹோதி. தேன வுத்தங் ஸமுத்³த³ங் அந்தமந்தேன, இஸ்ஸரியங் வத்தயாமஹ’’ந்தி.

    Evaṃ rājā cakkavattī puratthimasamuddapariyantaṃ pubbavidehaṃ abhivijinitvā dakkhiṇasamuddapariyantaṃ jambudīpaṃ vijetukāmo cakkaratanadesitena maggena dakkhiṇasamuddābhimukho gacchati. Taṃ dasasahassayojanappamāṇaṃ jambudīpaṃ abhivijinitvā dakkhiṇasamuddato paccuttaritvā sattayojanasahassappamāṇaṃ aparagoyānaṃ vijetuṃ heṭṭhā vuttanayeneva gantvā tampi sāgarapariyantaṃ abhivijinitvā pacchimasamuddatopi uttaritvā aṭṭhayojanasahassappamāṇaṃ uttarakuruṃ vijetuṃ tatheva gantvā taṃ samuddapariyantaṃ katvā tatheva abhivijiya uttarasamuddatopi paccuttarati. Ettāvatā raññā cakkavattinā sāgarapariyantāya pathaviyā issariyaṃ adhigataṃ hoti. Tena vuttaṃ samuddaṃ antamantena, issariyaṃ vattayāmaha’’nti.

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானந்தி கோடிஸதஸஹஸ்ஸானி. அயமேவ வா பாடோ². விமலானந்தி கீ²ணாஸவானங். ஸஹ லோகக்³க³னாதே²னாதி ஸத்³தி⁴ங் த³ஸப³லேன கோடிஸதஸஹஸ்ஸானந்தி அத்தோ². பரமன்னேனாதி பணீதேன அன்னேன. தப்பயிந்தி தப்பேஸிங். அபரிமெய்யிதோ கப்பேதி இதோ பட்டா²ய ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாதி⁴கானி தீணி அஸங்க்²யெய்யானி அதிக்கமித்வா ஏகஸ்மிங் ப⁴த்³த³கப்பேதி அத்தோ².

    Koṭisatasahassānanti koṭisatasahassāni. Ayameva vā pāṭho. Vimalānanti khīṇāsavānaṃ. Saha lokagganāthenāti saddhiṃ dasabalena koṭisatasahassānanti attho. Paramannenāti paṇītena annena. Tappayinti tappesiṃ. Aparimeyyito kappeti ito paṭṭhāya satasahassakappādhikāni tīṇi asaṅkhyeyyāni atikkamitvā ekasmiṃ bhaddakappeti attho.

    பதா⁴னந்தி வீரியங். தமேவ அத்த²ங் ஸாதெ⁴ந்தோதி தமேவ பு³த்³த⁴காரகமத்த²ங் தா³னபாரமிங் பூரெந்தோ ஸாதெ⁴ந்தோ நிப்பா²தெ³ந்தோதி அத்தோ². மஹாரஜ்ஜந்தி சக்கவத்திரஜ்ஜங். ஜினேதி ப⁴க³வதி, ஸம்பதா³னத்தே² வா பு⁴ம்மங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். அத³ந்தி அதா³ஸிங். ஏவமத்த²ங் ஸாதெ⁴ந்தோதி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴ த³ட்ட²ப்³போ³. ‘‘மஹாரஜ்ஜங் ஜினே த³தி³’’ந்தி பட²ந்தி கேசி. த³தி³த்வானாதி சஜித்வா. ஸுத்தந்தந்தி ஸுத்தந்தபிடகங். வினயந்தி வினயபிடகங். நவங்க³ந்தி ஸுத்தகெ³ய்யாதி³னவங்க³ங். ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனந்தி ஆக³மாதி⁴க³மேஹி லோகியேஹி ஸமலங்கரிங். தத்தா²தி தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே. அப்பமத்தோதி ஸதிஸம்பன்னோ. ப்³ரஹ்மலோகமக³ஞ்ச²ஹந்தி ப்³ரஹ்மலோகங் அக³ஞ்சி²ங் அஹங்.
