Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    4. கொண்ட³ஞ்ஞபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    4. Koṇḍaññabuddhavaṃso

    1.

    1.

    தீ³பங்கரஸ்ஸ அபரேன, கொண்ட³ஞ்ஞோ நாம நாயகோ;

    Dīpaṅkarassa aparena, koṇḍañño nāma nāyako;

    அனந்ததேஜோ அமிதயஸோ, அப்பமெய்யோ து³ராஸதோ³.

    Anantatejo amitayaso, appameyyo durāsado.

    2.

    2.

    த⁴ரணூபமோ க²மனேன, ஸீலேன ஸாக³ரூபமோ;

    Dharaṇūpamo khamanena, sīlena sāgarūpamo;

    ஸமாதி⁴னா மேரூபமோ, ஞாணேன க³க³னூபமோ.

    Samādhinā merūpamo, ñāṇena gaganūpamo.

    3.

    3.

    இந்த்³ரியப³லபொ³ஜ்ஜ²ங்க³-மக்³க³ஸச்சப்பகாஸனங்;

    Indriyabalabojjhaṅga-maggasaccappakāsanaṃ;

    பகாஸேஸி ஸதா³ பு³த்³தோ⁴, ஹிதாய ஸப்³ப³பாணினங்.

    Pakāsesi sadā buddho, hitāya sabbapāṇinaṃ.

    4.

    4.

    த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே, கொண்ட³ஞ்ஞே லோகனாயகே;

    Dhammacakkaṃ pavattente, koṇḍaññe lokanāyake;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    ததோ பரம்பி தே³ஸெந்தே, நரமரூனங் ஸமாக³மே;

    Tato parampi desente, naramarūnaṃ samāgame;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Navutikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    6.

    6.

    தித்தி²யே அபி⁴மத்³த³ந்தோ, யதா³ த⁴ம்மமதே³ஸயி;

    Titthiye abhimaddanto, yadā dhammamadesayi;

    அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Asītikoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    7.

    7.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், கொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, koṇḍaññassa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    8.

    8.

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo;

    து³தியோ கோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியோ நவுதிகோடினங்.

    Dutiyo koṭisahassānaṃ, tatiyo navutikoṭinaṃ.

    9.

    9.

    அஹங் தேன ஸமயேன, விஜிதாவீ நாம க²த்தியோ;

    Ahaṃ tena samayena, vijitāvī nāma khattiyo;

    ஸமுத்³த³ங் அந்தமந்தேன, இஸ்ஸரியங் வத்தயாமஹங்.

    Samuddaṃ antamantena, issariyaṃ vattayāmahaṃ.

    10.

    10.

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் , விமலானங் மஹேஸினங்;

    Koṭisatasahassānaṃ , vimalānaṃ mahesinaṃ;

    ஸஹ லோகக்³க³னாதே²ன, பரமன்னேன தப்பயிங்.

    Saha lokagganāthena, paramannena tappayiṃ.

    11.

    11.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, கொண்ட³ஞ்ஞோ லோகனாயகோ;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, koṇḍañño lokanāyako;

    ‘‘அபரிமெய்யிதோ கப்பே, பு³த்³தோ⁴ லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aparimeyyito kappe, buddho loke bhavissati.

    12.

    12.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான, கத்வா து³க்கரகாரிகங்;

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna, katvā dukkarakārikaṃ;

    அஸ்ஸத்த²மூலே ஸம்பு³த்³தோ⁴, பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி மஹாயஸோ.

    Assatthamūle sambuddho, bujjhissati mahāyaso.

    13.

    13.

    ‘‘இமஸ்ஸ ஜனிகா மாதா, மாயா நாம ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Imassa janikā mātā, māyā nāma bhavissati;

    பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம, அயங் ஹெஸ்ஸதி கோ³தமோ.

    Pitā suddhodano nāma, ayaṃ hessati gotamo.

    14.

    14.

    ‘‘கோலிதோ உபதிஸ்ஸோ ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவகா;

    ‘‘Kolito upatisso ca, aggā hessanti sāvakā;

    ஆனந்தோ³ நாமுபட்டா²கோ, உபட்டி²ஸ்ஸதிமங் ஜினங்.

    Ānando nāmupaṭṭhāko, upaṭṭhissatimaṃ jinaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவிகா;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, aggā hessanti sāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஸ்ஸத்தோ²தி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, assatthoti pavuccati.

    16.

    16.

    ‘‘சித்தோ ச ஹத்தா²ளவகோ, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்ட²கா;

    ‘‘Citto ca hatthāḷavako, aggā hessantupaṭṭhakā;

    நந்த³மாதா ச உத்தரா, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்டி²கா;

    Nandamātā ca uttarā, aggā hessantupaṭṭhikā;

    ஆயு வஸ்ஸஸதங் தஸ்ஸ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ’’.

    Āyu vassasataṃ tassa, gotamassa yasassino’’.

    17.

    17.

    இத³ங் ஸுத்வான வசனங், அஸமஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Idaṃ sutvāna vacanaṃ, asamassa mahesino;

    ஆமோதி³தா நரமரூ, பு³த்³த⁴பீ³ஜங் கிர அயங்.

    Āmoditā naramarū, buddhabījaṃ kira ayaṃ.

    18.

    18.

    உக்குட்டி²ஸத்³தா³ வத்தந்தி, அப்போ²டெந்தி ஹஸந்தி ச;

    Ukkuṭṭhisaddā vattanti, apphoṭenti hasanti ca;

    கதஞ்ஜலீ நமஸ்ஸந்தி, த³ஸஸஹஸ்ஸிதே³வதா.

    Katañjalī namassanti, dasasahassidevatā.

    19.

    19.

    ‘‘யதி³மஸ்ஸ லோகனாத²ஸ்ஸ, விரஜ்ஜி²ஸ்ஸாம ஸாஸனங்;

    ‘‘Yadimassa lokanāthassa, virajjhissāma sāsanaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘யதா² மனுஸ்ஸா நதி³ங் தரந்தா, படிதித்த²ங் விரஜ்ஜி²ய;

    ‘‘Yathā manussā nadiṃ tarantā, paṭititthaṃ virajjhiya;

    ஹெட்டா²தித்தே² க³ஹெத்வான, உத்தரந்தி மஹானதி³ங்.

    Heṭṭhātitthe gahetvāna, uttaranti mahānadiṃ.

    21.

    21.

    ‘‘ஏவமேவ மயங் ஸப்³பே³, யதி³ முஞ்சாமிமங் ஜினங்;

    ‘‘Evameva mayaṃ sabbe, yadi muñcāmimaṃ jinaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ’’.

    22.

    22.

    தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    தமேவ அத்த²ங் ஸாதெ⁴ந்தோ, மஹாரஜ்ஜங் ஜினே அத³ங்;

    Tameva atthaṃ sādhento, mahārajjaṃ jine adaṃ;

    மஹாரஜ்ஜங் த³தி³த்வான 1, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Mahārajjaṃ daditvāna 2, pabbajiṃ tassa santike.

    23.

    23.

    ஸுத்தந்தங் வினயஞ்சாபி, நவங்க³ங் ஸத்து²ஸாஸனங்;

    Suttantaṃ vinayañcāpi, navaṅgaṃ satthusāsanaṃ;

    ஸப்³ப³ங் பரியாபுணித்வான, ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனங்.

    Sabbaṃ pariyāpuṇitvāna, sobhayiṃ jinasāsanaṃ.

    24.

    24.

    தத்த²ப்பமத்தோ விஹரந்தோ, நிஸஜ்ஜட்டா²னசங்கமே;

    Tatthappamatto viharanto, nisajjaṭṭhānacaṅkame;

    அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிங் க³ந்த்வா, ப்³ரஹ்மலோகமக³ஞ்ச²ஹங்.

    Abhiññāpāramiṃ gantvā, brahmalokamagañchahaṃ.

    25.

    25.

    நக³ரங் ரம்மவதீ நாம, ஸுனந்தோ³ நாம க²த்தியோ;

    Nagaraṃ rammavatī nāma, sunando nāma khattiyo;

    ஸுஜாதா நாம ஜனிகா, கொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sujātā nāma janikā, koṇḍaññassa mahesino.

    26.

    26.

    த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி 3;

    Dasavassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi 4;

    ஸுசி ஸுருசி ஸுபோ⁴ ச, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Suci suruci subho ca, tayo pāsādamuttamā.

    27.

    27.

    தீணிஸதஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tīṇisatasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ருசிதே³வீ நாம நாரீ, விஜிதஸேனோ அத்ரஜோ.

    Rucidevī nāma nārī, vijitaseno atrajo.

    28.

    28.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ரத²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, rathayānena nikkhami;

    அனூனத³ஸமாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnadasamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    29.

    29.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, கொண்ட³ஞ்ஞோ த்³விபது³த்தமோ;

    Brahmunā yācito santo, koṇḍañño dvipaduttamo;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, தே³வானங் நக³ருத்தமே.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, devānaṃ nagaruttame.

    30.

    30.

    ப⁴த்³தோ³ சேவ ஸுப⁴த்³தோ³ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Bhaddo ceva subhaddo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    அனுருத்³தோ⁴ நாமுபட்டா²கோ, கொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Anuruddho nāmupaṭṭhāko, koṇḍaññassa mahesino.

    31.

    31.

    திஸ்ஸா ச உபதிஸ்ஸா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Tissā ca upatissā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    ஸாலகல்யாணிகோ போ³தி⁴, கொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sālakalyāṇiko bodhi, koṇḍaññassa mahesino.

    32.

    32.

    ஸோணோ ச உபஸோணோ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Soṇo ca upasoṇo ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    நந்தா³ சேவ ஸிரீமா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Nandā ceva sirīmā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    33.

    33.

    ஸோ அட்டா²ஸீதி ஹத்தா²னி, அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    So aṭṭhāsīti hatthāni, accuggato mahāmuni;

    ஸோப⁴தே உளுராஜாவ ஸூரியோ மஜ்ஜ²ன்ஹிகே யதா².

    Sobhate uḷurājāva sūriyo majjhanhike yathā.

    34.

    34.

    வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி , ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Vassasatasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    35.

    35.

    கீ²ணாஸவேஹி விமலேஹி, விசித்தா ஆஸி மேத³னீ;

    Khīṇāsavehi vimalehi, vicittā āsi medanī;

    யதா² க³க³னமுளூஹி, ஏவங் ஸோ உபஸோப⁴த².

    Yathā gaganamuḷūhi, evaṃ so upasobhatha.

    36.

    36.

    தேபி நாகா³ அப்பமெய்யா, அஸங்கோ²பா⁴ து³ராஸதா³;

    Tepi nāgā appameyyā, asaṅkhobhā durāsadā;

    விஜ்ஜுபாதங்வ த³ஸ்ஸெத்வா, நிப்³பு³தா தே மஹாயஸா.

    Vijjupātaṃva dassetvā, nibbutā te mahāyasā.

    37.

    37.

    ஸா ச அதுலியா ஜினஸ்ஸ இத்³தி⁴, ஞாணபரிபா⁴விதோ ச ஸமாதி⁴;

    Sā ca atuliyā jinassa iddhi, ñāṇaparibhāvito ca samādhi;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    38.

    38.

    கொண்ட³ஞ்ஞோ பவரோ பு³த்³தோ⁴, சந்தா³ராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Koṇḍañño pavaro buddho, candārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வ சேதியோ சித்தோ, ஸத்த யோஜனமுஸ்ஸிதோதி.

    Tattheva cetiyo citto, satta yojanamussitoti.

    கொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ து³தியோ.

    Koṇḍaññassa bhagavato vaṃso dutiyo.







    Footnotes:
    1. சஜித்வா (ஸீ॰)
    2. cajitvā (sī.)
    3. அகா³ரமஜ்ஜே² ச ஸோ வஸி (ஸ்யா॰)
    4. agāramajjhe ca so vasi (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 4. கொண்ட³ஞ்ஞபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 4. Koṇḍaññabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact