Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
10. கோஸம்ப³கக்க²ந்த⁴கவண்ணனா
10. Kosambakakkhandhakavaṇṇanā
கோஸம்ப³கவிவாத³கதா²வண்ணனா
Kosambakavivādakathāvaṇṇanā
451. ஸுத்தந்திகோதி எத்த² கிஞ்சாபி ‘‘வினயத⁴ரோ மாதிகாத⁴ரோ’’தி வுத்தங், உப⁴தோவிப⁴ங்க³ங் பன ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந க²ந்த⁴கபா⁴ணகோ ஹோதி. ஆவுஸோ எத்த² ஆபத்தீதி வசனங் உபாதா³ய ‘‘ஸோ தஸ்ஸா ஆபத்தியா ஆபத்திதி³ட்டி² ஹோதீ’’தி வுச்சதி. பச்சா² வினயத⁴ரோ ‘‘வத்து²ம்ஹி ஸதி பமாணங், ந பஞ்ஞத்திய’’ந்தி ஸதிங் படிலபி⁴த்வா தஸ்ஸா ஆபத்தியா ஆபத்திதி³ட்டி² அஹோஸி, தேன வுத்தங் அந்தே ‘‘அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² தஸ்ஸா ஆபத்தியா ஆபத்திதி³ட்டி²னோ ஹொந்தீ’’தி.
451.Suttantikoti ettha kiñcāpi ‘‘vinayadharo mātikādharo’’ti vuttaṃ, ubhatovibhaṅgaṃ pana sandhāya vuttaṃ, na khandhakabhāṇako hoti. Āvuso ettha āpattīti vacanaṃ upādāya ‘‘so tassā āpattiyā āpattidiṭṭhi hotī’’ti vuccati. Pacchā vinayadharo ‘‘vatthumhi sati pamāṇaṃ, na paññattiya’’nti satiṃ paṭilabhitvā tassā āpattiyā āpattidiṭṭhi ahosi, tena vuttaṃ ante ‘‘aññe bhikkhū tassā āpattiyā āpattidiṭṭhino hontī’’ti.
455. ‘‘யதா² மயா ஞத்தீ’’தி லிக²ந்தி ‘‘பஞ்ஞத்தா’’தி ஏகவசனத்தா.
455. ‘‘Yathā mayā ñattī’’ti likhanti ‘‘paññattā’’ti ekavacanattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 271. கோஸம்ப³கவிவாத³கதா² • 271. Kosambakavivādakathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / கோஸம்ப³கவிவாத³கதா² • Kosambakavivādakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கோஸம்ப³கவிவாத³கதா²வண்ணனா • Kosambakavivādakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கோஸம்ப³கவிவாத³கதா²வண்ணனா • Kosambakavivādakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 271. கோஸம்ப³கவிவாத³கதா² • 271. Kosambakavivādakathā