Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
8. கோஸம்பி³ஸுத்தவண்ணனா
8. Kosambisuttavaṇṇanā
68. அட்ட²மே அஞ்ஞத்ரேவாதி ஏகச்சோ ஹி பரஸ்ஸ ஸத்³த³ஹித்வா யங் ஏஸ ப⁴ணதி, தங் பூ⁴தந்தி க³ண்ஹாதி. அபரஸ்ஸ நிஸீதி³த்வா சிந்தெந்தஸ்ஸ யங் காரணங் ருச்சதி, ஸோ ‘‘அத்தி² ஏத’’ந்தி ருசியா க³ண்ஹாதி. ஏகோ ‘‘சிரகாலதோ பட்டா²ய ஏவங் அனுஸ்ஸவோ அத்தி², பூ⁴தமேத’’ந்தி அனுஸ்ஸவேன க³ண்ஹாதி. அஞ்ஞஸ்ஸ விதக்கயதோ ஏகங் காரணங் உபட்டா²தி, ஸோ ‘‘அத்தே²த’’ந்தி ஆகாரபரிவிதக்கேன க³ண்ஹாதி. அபரஸ்ஸ சிந்தயதோ ஏகா தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி, யாயஸ்ஸ தங் காரணங் நிஜ்ஜா²யந்தஸ்ஸ க²மதி, ஸோ ‘‘அத்தே²த’’ந்தி தி³ட்டி²னிஜ்ஜா²னக்க²ந்தியா க³ண்ஹாதி. தே²ரோ பன பஞ்சபி ஏதானி காரணானி படிக்கி²பித்வா பச்சக்க²ஞாணேன படிவித்³த⁴பா⁴வங் புச்ச²ந்தோ அஞ்ஞத்ரேவ, ஆவுஸோ முஸில, ஸத்³தா⁴யாதிஆதி³மாஹ. தத்த² அஞ்ஞத்ரேவாதி ஸத்³தா⁴தீ³னி காரணானி ட²பெத்வா, வினா ஏதேஹி காரணேஹீதி அத்தோ². ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³னந்தி பஞ்சக்க²ந்த⁴னிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங்.
68. Aṭṭhame aññatrevāti ekacco hi parassa saddahitvā yaṃ esa bhaṇati, taṃ bhūtanti gaṇhāti. Aparassa nisīditvā cintentassa yaṃ kāraṇaṃ ruccati, so ‘‘atthi eta’’nti ruciyā gaṇhāti. Eko ‘‘cirakālato paṭṭhāya evaṃ anussavo atthi, bhūtameta’’nti anussavena gaṇhāti. Aññassa vitakkayato ekaṃ kāraṇaṃ upaṭṭhāti, so ‘‘attheta’’nti ākāraparivitakkena gaṇhāti. Aparassa cintayato ekā diṭṭhi uppajjati, yāyassa taṃ kāraṇaṃ nijjhāyantassa khamati, so ‘‘attheta’’nti diṭṭhinijjhānakkhantiyā gaṇhāti. Thero pana pañcapi etāni kāraṇāni paṭikkhipitvā paccakkhañāṇena paṭividdhabhāvaṃ pucchanto aññatreva, āvuso musila, saddhāyātiādimāha. Tattha aññatrevāti saddhādīni kāraṇāni ṭhapetvā, vinā etehi kāraṇehīti attho. Bhavanirodho nibbānanti pañcakkhandhanirodho nibbānaṃ.
துண்ஹீ அஹோஸீதி தே²ரோ கீ²ணாஸவோ, அஹங் பன கீ²ணாஸவோதி வா ந வாதி வா அவத்வா துண்ஹீயேவ அஹோஸி. ஆயஸ்மா நாரதோ³ ஆயஸ்மந்தங் பவிட்ட²ங் ஏதத³வோசாதி கஸ்மா அவோச? ஸோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் நாமாதி ஸேகே²ஹிபி ஜானிதப்³போ³ பஞ்ஹோ ஏஸ, அயங் பன தே²ரோ இமங் தே²ரங் அஸேக²பூ⁴மியா காரேதி, இமங் டா²னங் ஜானாபெஸ்ஸாமீ’’தி ஏதங் அவோச.
Tuṇhī ahosīti thero khīṇāsavo, ahaṃ pana khīṇāsavoti vā na vāti vā avatvā tuṇhīyeva ahosi. Āyasmā nārado āyasmantaṃ paviṭṭhaṃ etadavocāti kasmā avoca? So kira cintesi – ‘‘bhavanirodho nibbānaṃ nāmāti sekhehipi jānitabbo pañho esa, ayaṃ pana thero imaṃ theraṃ asekhabhūmiyā kāreti, imaṃ ṭhānaṃ jānāpessāmī’’ti etaṃ avoca.
ஸம்மப்பஞ்ஞாய ஸுதி³ட்ட²ந்தி ஸஹ விபஸ்ஸனாய மக்³க³பஞ்ஞாய ஸுட்டு² தி³ட்ட²ங். ந சம்ஹி அரஹந்தி அனாகா³மிமக்³கே³ டி²தத்தா அரஹங் ந ஹோமீதி தீ³பேதி. யங் பனஸ்ஸ இதா³னி ‘‘ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³ன’’ந்தி ஞாணங், தங் ஏகூனவீஸதியா பச்சவெக்க²ணஞாணேஹி விமுத்தங் பச்சவெக்க²ணஞாணங். உத³பானோதி வீஸதிங்ஸஹத்த²க³ம்பீ⁴ரோ பானீயகூபோ. உத³கவாரகோதி உத³கஉஸ்ஸிஞ்சனவாரகோ. உத³கந்தி ஹி கோ² ஞாணங் அஸ்ஸாதி தீரே டி²தஸ்ஸ ஓலோகயதோ ஏவங் ஞாணங் ப⁴வெய்ய. ந ச காயேன பு²ஸித்வாதி உத³கங் பன நீஹரித்வா காயேன பு²ஸித்வா விஹரிதுங் ந ஸக்குணெய்ய. உத³பானே உத³கத³ஸ்ஸனங் விய ஹி அனாகா³மினோ நிப்³பா³னத³ஸ்ஸனங், க⁴ம்மாபி⁴தத்தபுரிஸோ விய அனாகா³மீ, உத³கவாரகோ விய அரஹத்தமக்³கோ³, யதா² க⁴ம்மாபி⁴தத்தபுரிஸோ உத³பானே உத³கங் பஸ்ஸதி. ஏவங் அனாகா³மீ பச்சவெக்க²ணஞாணேன ‘‘உபரி அரஹத்தப²லஸமயோ நாம அத்தீ²’’தி ஜானாதி. யதா² பன ஸோ புரிஸோ உத³கவாரகஸ்ஸ நத்தி²தாய உத³கங் நீஹரித்வா காயேன பு²ஸிதுங் ந லப⁴தி, ஏவங் அனாகா³மீ அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ நத்தி²தாய நிப்³பா³னங் ஆரம்மணங் கத்வா அரஹத்தப²லஸமாபத்திங் அப்பெத்வா நிஸீதி³துங் ந லப⁴தி. அட்ட²மங்.
Sammappaññāyasudiṭṭhanti saha vipassanāya maggapaññāya suṭṭhu diṭṭhaṃ. Na camhi arahanti anāgāmimagge ṭhitattā arahaṃ na homīti dīpeti. Yaṃ panassa idāni ‘‘bhavanirodho nibbāna’’nti ñāṇaṃ, taṃ ekūnavīsatiyā paccavekkhaṇañāṇehi vimuttaṃ paccavekkhaṇañāṇaṃ. Udapānoti vīsatiṃsahatthagambhīro pānīyakūpo. Udakavārakoti udakaussiñcanavārako. Udakanti hi kho ñāṇaṃ assāti tīre ṭhitassa olokayato evaṃ ñāṇaṃ bhaveyya. Na ca kāyena phusitvāti udakaṃ pana nīharitvā kāyena phusitvā viharituṃ na sakkuṇeyya. Udapāne udakadassanaṃ viya hi anāgāmino nibbānadassanaṃ, ghammābhitattapuriso viya anāgāmī, udakavārako viya arahattamaggo, yathā ghammābhitattapuriso udapāne udakaṃ passati. Evaṃ anāgāmī paccavekkhaṇañāṇena ‘‘upari arahattaphalasamayo nāma atthī’’ti jānāti. Yathā pana so puriso udakavārakassa natthitāya udakaṃ nīharitvā kāyena phusituṃ na labhati, evaṃ anāgāmī arahattamaggassa natthitāya nibbānaṃ ārammaṇaṃ katvā arahattaphalasamāpattiṃ appetvā nisīdituṃ na labhati. Aṭṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 8. கோஸம்பி³ஸுத்தங் • 8. Kosambisuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. கோஸம்பி³ஸுத்தவண்ணனா • 8. Kosambisuttavaṇṇanā