Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [130] 10. கோஸியஜாதகவண்ணனா

    [130] 10. Kosiyajātakavaṇṇanā

    யதா² வாசா ச பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸூதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஸாவத்தி²யங் மாதுகா³மங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸா கிரேகஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னஸ்ஸ உபாஸகப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணீ து³ஸ்ஸீலா பாபத⁴ம்மா ரத்திங் அதிசரித்வா தி³வா கிஞ்சி கம்மங் அகத்வா கி³லானாலயங் த³ஸ்ஸெத்வா நித்து²னமானா நிபஜ்ஜதி. அத² நங் ப்³ராஹ்மணோ ‘‘கிங் தே ப⁴த்³தே³ அபா²ஸுக’’ந்தி புச்சி². ‘‘வாதா மே விஜ்ஜ²ந்தீ’’தி. ‘‘அத² கிங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி? ‘‘ஸினித்³த⁴மது⁴ரானி பணீதபணீதானி யாகு³ப⁴த்ததேலாதீ³னீ’’தி. ப்³ராஹ்மணோ யங் யங் ஸா இச்ச²தி, தங் தங் ஆஹரித்வா தே³தி, தா³ஸோ விய ஸப்³ப³கிச்சானி கரோதி. ஸா பன ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹங் பவிட்ட²காலே நிபஜ்ஜதி, ப³ஹி நிக்க²ந்தகாலே ஜாரேஹி ஸத்³தி⁴ங் வீதினாமேதி.

    Yathāvācā ca bhuñjassūti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ sāvatthiyaṃ mātugāmaṃ ārabbha kathesi. Sā kirekassa saddhāsampannassa upāsakabrāhmaṇassa brāhmaṇī dussīlā pāpadhammā rattiṃ aticaritvā divā kiñci kammaṃ akatvā gilānālayaṃ dassetvā nitthunamānā nipajjati. Atha naṃ brāhmaṇo ‘‘kiṃ te bhadde aphāsuka’’nti pucchi. ‘‘Vātā me vijjhantī’’ti. ‘‘Atha kiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Siniddhamadhurāni paṇītapaṇītāni yāgubhattatelādīnī’’ti. Brāhmaṇo yaṃ yaṃ sā icchati, taṃ taṃ āharitvā deti, dāso viya sabbakiccāni karoti. Sā pana brāhmaṇassa gehaṃ paviṭṭhakāle nipajjati, bahi nikkhantakāle jārehi saddhiṃ vītināmeti.

    அத² ப்³ராஹ்மணோ ‘‘இமிஸ்ஸா ஸரீரே விஜ்ஜ²னவாதானங் பரியந்தோ ந பஞ்ஞாயதீ’’தி ஏகதி³வஸங் க³ந்த⁴மாலாதீ³னி ஆதா³ய ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் பூஜெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா ‘‘கிங், ப்³ராஹ்மண, ந பஞ்ஞாயஸீ’’தி வுத்தே ‘‘ப⁴ந்தே, ப்³ராஹ்மணியா கிர மே ஸரீரே வாதா விஜ்ஜ²ந்தி, ஸ்வாஹங் தஸ்ஸா ஸப்பிதேலாதீ³னி சேவ பணீதபணீதபோ⁴ஜனானி ச பரியேஸாமி, ஸரீரமஸ்ஸா க⁴னங் விப்பஸன்னச்ச²விவண்ணங் ஜாதங், வாதரோக³ஸ்ஸ பன பரியந்தோ ந பஞ்ஞாயதி. அஹங் தங் படிஜக்³க³ந்தோவ இதா⁴க³மனஸ்ஸ ஓகாஸங் ந லபா⁴மீ’’தி ஆஹ. ஸத்தா² ப்³ராஹ்மணியா பாபபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, ‘ஏவங் நிபன்னஸ்ஸ மாதுகா³மஸ்ஸ ரோகே³ அவூபஸமந்தே இத³ஞ்சித³ஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜங் காதுங் வட்டதீ’தி புப்³பே³பி தே பண்டி³தேஹி கதி²தங், ப⁴வஸங்கே²பக³தத்தா பன ந ஸல்லக்கே²ஸீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Atha brāhmaṇo ‘‘imissā sarīre vijjhanavātānaṃ pariyanto na paññāyatī’’ti ekadivasaṃ gandhamālādīni ādāya jetavanaṃ gantvā satthāraṃ pūjetvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā ‘‘kiṃ, brāhmaṇa, na paññāyasī’’ti vutte ‘‘bhante, brāhmaṇiyā kira me sarīre vātā vijjhanti, svāhaṃ tassā sappitelādīni ceva paṇītapaṇītabhojanāni ca pariyesāmi, sarīramassā ghanaṃ vippasannacchavivaṇṇaṃ jātaṃ, vātarogassa pana pariyanto na paññāyati. Ahaṃ taṃ paṭijaggantova idhāgamanassa okāsaṃ na labhāmī’’ti āha. Satthā brāhmaṇiyā pāpabhāvaṃ ñatvā ‘‘brāhmaṇa, ‘evaṃ nipannassa mātugāmassa roge avūpasamante idañcidañca bhesajjaṃ kātuṃ vaṭṭatī’ti pubbepi te paṇḍitehi kathitaṃ, bhavasaṅkhepagatattā pana na sallakkhesī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பா³ராணஸியங் தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ அஹோஸி. ஏகஸதராஜதா⁴னீஸு க²த்தியகுமாரா ச ப்³ராஹ்மணகுமாரா ச யேபு⁴ய்யேன தஸ்ஸேவ ஸந்திகே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தி. அதே²கோ ஜனபத³வாஸீ ப்³ராஹ்மணமாணவோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகே தயோ வேதே³ அட்டா²ரஸ ச விஜ்ஜாட்டா²னானி உக்³க³ண்ஹித்வா பா³ராணஸியங்யேவ குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெத்வா தி³வஸே தி³வஸே த்³வத்திக்க²த்துங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²தி . தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணீ து³ஸ்ஸீலா அஹோஸி பாபத⁴ம்மாதி ஸப்³ப³ங் பச்சுப்பன்னவத்து²ஸதி³ஸமேவ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā bārāṇasiyaṃ disāpāmokkho ācariyo ahosi. Ekasatarājadhānīsu khattiyakumārā ca brāhmaṇakumārā ca yebhuyyena tasseva santike sippaṃ uggaṇhanti. Atheko janapadavāsī brāhmaṇamāṇavo bodhisattassa santike tayo vede aṭṭhārasa ca vijjāṭṭhānāni uggaṇhitvā bārāṇasiyaṃyeva kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā divase divase dvattikkhattuṃ bodhisattassa santikaṃ āgacchati . Tassa brāhmaṇī dussīlā ahosi pāpadhammāti sabbaṃ paccuppannavatthusadisameva.

    போ³தி⁴ஸத்தோ பன ‘‘இமினா காரணேன ஓவாத³க³ஹணாய ஓகாஸங் ந லபா⁴மீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸா மாணவிகா இமங் வஞ்செத்வா நிபஜ்ஜதீ’’தி ஞத்வா ‘‘தஸ்ஸா ரோகா³னுச்ச²விகங் பே⁴ஸஜ்ஜங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஆஹ ‘‘தாத, த்வங் இதோ பட்டா²ய தஸ்ஸா ஸப்பிகீ²ரரஸாதீ³னி மா அதா³ஸி, கோ³முத்தே பன பஞ்சபண்ணானி ப²லாதீ³னி ச பக்கி²பித்வா கொட்டெத்வா நவதம்ப³லோஹபா⁴ஜனே பக்கி²பித்வா லோஹக³ந்த⁴ங் கா³ஹாபெத்வா ரஜ்ஜுங் வா யொத்தங் வா ருக்க²ங் வா லதங் வா க³ஹெத்வா ‘இத³ங் தே ரோக³ஸ்ஸ அனுச்ச²விகபே⁴ஸஜ்ஜங், இத³ங் வா பிவ, உட்டா²ய வா தயா பு⁴த்தப⁴த்தஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் கம்மங் கரோஹீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²ங் வதெ³ய்யாஸி. ‘‘ஸசே பே⁴ஸஜ்ஜங் ந பிவதி, அத² நங் ரஜ்ஜுயா வா யொத்தேன வா ருக்கே²ன வா லதாய வா கதிசி பஹாரே பஹரித்வா கேஸேஸு க³ஹெத்வா ஆகட்³டி⁴த்வா கப்பரேன போதெ²ய்யாஸி, ஸா தங்க²ணஞ்ஞேவ உட்டா²ய கம்மங் கரிஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா வுத்தனியாமேனேவ பே⁴ஸஜ்ஜங் கத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, இமங் பே⁴ஸஜ்ஜங் பிவா’’தி ஆஹ. ‘‘கேன தே இத³ங் ஆசிக்கி²த’’ந்தி? ‘‘ஆசரியேன, ப⁴த்³தே³’’தி. ‘‘அபனேஹி தங், ந பிவிஸ்ஸாமீ’’தி. மாணவோ ‘‘ந த்வங் அத்தனோ ருசியா பிவிஸ்ஸஸீ’’தி ரஜ்ஜுங் க³ஹெத்வா ‘‘அத்தனோ ரோக³ஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் பே⁴ஸஜ்ஜங் வா பிவ, யாகு³ப⁴த்தானுச்ச²விகங் கம்மங் வா கரோஹீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto pana ‘‘iminā kāraṇena ovādagahaṇāya okāsaṃ na labhāmī’’ti vutte ‘‘sā māṇavikā imaṃ vañcetvā nipajjatī’’ti ñatvā ‘‘tassā rogānucchavikaṃ bhesajjaṃ ācikkhissāmī’’ti cintetvā āha ‘‘tāta, tvaṃ ito paṭṭhāya tassā sappikhīrarasādīni mā adāsi, gomutte pana pañcapaṇṇāni phalādīni ca pakkhipitvā koṭṭetvā navatambalohabhājane pakkhipitvā lohagandhaṃ gāhāpetvā rajjuṃ vā yottaṃ vā rukkhaṃ vā lataṃ vā gahetvā ‘idaṃ te rogassa anucchavikabhesajjaṃ, idaṃ vā piva, uṭṭhāya vā tayā bhuttabhattassa anucchavikaṃ kammaṃ karohī’’ti vatvā imaṃ gāthaṃ vadeyyāsi. ‘‘Sace bhesajjaṃ na pivati, atha naṃ rajjuyā vā yottena vā rukkhena vā latāya vā katici pahāre paharitvā kesesu gahetvā ākaḍḍhitvā kapparena potheyyāsi, sā taṅkhaṇaññeva uṭṭhāya kammaṃ karissatī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā vuttaniyāmeneva bhesajjaṃ katvā ‘‘bhadde, imaṃ bhesajjaṃ pivā’’ti āha. ‘‘Kena te idaṃ ācikkhita’’nti? ‘‘Ācariyena, bhadde’’ti. ‘‘Apanehi taṃ, na pivissāmī’’ti. Māṇavo ‘‘na tvaṃ attano ruciyā pivissasī’’ti rajjuṃ gahetvā ‘‘attano rogassa anucchavikaṃ bhesajjaṃ vā piva, yāgubhattānucchavikaṃ kammaṃ vā karohī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    130.

    130.

    ‘‘யதா²வாசா ச பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு, யதா²பு⁴த்தஞ்ச ப்³யாஹர;

    ‘‘Yathāvācā ca bhuñjassu, yathābhuttañca byāhara;

    உப⁴யங் தே ந ஸமேதி, வாசா பு⁴த்தஞ்ச கோஸியே’’தி.

    Ubhayaṃ te na sameti, vācā bhuttañca kosiye’’ti.

    தத்த² யதா²வாசா ச பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸூதி யதா² தே வாசா, ததா² பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு, ‘‘வாதா மே விஜ்ஜ²ந்தீ’’தி வாசாய அனுச்ச²விகமேவ கத்வா பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸூதி அத்தோ². ‘‘யதா²வாசங் வா’’திபி பாடோ² யுஜ்ஜதி, ‘‘யதா²வாசாயா’’திபி பட²ந்தி, ஸப்³ப³த்த² அயமேவ அத்தோ². யதா²பு⁴த்தஞ்ச ப்³யாஹராதி யங் யதா² தே பு⁴த்தங், தஸ்ஸ அனுச்ச²விகமேவ ப்³யாஹர, ‘‘அரோக³ம்ஹீ’’தி வத்வா கே³ஹே கத்தப்³ப³ங் கரோஸீதி அத்தோ². ‘‘யதா²பூ⁴தஞ்சா’’திபி பாடோ², அத² வா அரோக³ம்ஹீதி யதா²பூ⁴தமேவ வத்வா கம்மங் கரோஹீதி அத்தோ². உப⁴யங் தே ந ஸமேதி, வாசாபு⁴த்தஞ்ச கோஸியேதி யா ச தே அயங் வாசா ‘‘வாதா மங் விஜ்ஜ²ந்தீ’’தி யஞ்ச தே இத³ங் பணீதபோ⁴ஜனங் பு⁴த்தங், இத³ங் உப⁴யம்பி துய்ஹங் ந ஸமேதி, தஸ்மா உட்டா²ய கம்மங் கரோஹி. ‘‘கோஸியே’’தி தங் கொ³த்தேனாலபதி.

    Tattha yathāvācā ca bhuñjassūti yathā te vācā, tathā bhuñjassu, ‘‘vātā me vijjhantī’’ti vācāya anucchavikameva katvā bhuñjassūti attho. ‘‘Yathāvācaṃ vā’’tipi pāṭho yujjati, ‘‘yathāvācāyā’’tipi paṭhanti, sabbattha ayameva attho. Yathābhuttañca byāharāti yaṃ yathā te bhuttaṃ, tassa anucchavikameva byāhara, ‘‘arogamhī’’ti vatvā gehe kattabbaṃ karosīti attho. ‘‘Yathābhūtañcā’’tipi pāṭho, atha vā arogamhīti yathābhūtameva vatvā kammaṃ karohīti attho. Ubhayaṃ te na sameti, vācābhuttañca kosiyeti yā ca te ayaṃ vācā ‘‘vātā maṃ vijjhantī’’ti yañca te idaṃ paṇītabhojanaṃ bhuttaṃ, idaṃ ubhayampi tuyhaṃ na sameti, tasmā uṭṭhāya kammaṃ karohi. ‘‘Kosiye’’ti taṃ gottenālapati.

    ஏவங் வுத்தே கோஸியப்³ராஹ்மணதீ⁴தா ‘‘ஆசரியேன உஸ்ஸுக்கங் ஆபன்னகாலதோ பட்டா²ய ந ஸக்கா மயா ஏஸ வஞ்சேதுங், உட்டா²ய கம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி உட்டா²ய கம்மங் அகாஸி. ‘‘ஆசரியேன மே து³ஸ்ஸீலபா⁴வோ ஞாதோ, இதா³னி ந ஸக்கா இதோ பட்டா²ய புன ஏவரூபங் காது’’ந்தி ஆசரியே கா³ரவேன பாபகம்மதோபி விரமித்வா ஸீலவதீ அஹோஸி. ஸாபி ப்³ராஹ்மணீ ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன கிரம்ஹி ஞாதா’’தி ஸத்த²ரிபி கா³ரவேன ந புன அனாசாரங் அகாஸி.

    Evaṃ vutte kosiyabrāhmaṇadhītā ‘‘ācariyena ussukkaṃ āpannakālato paṭṭhāya na sakkā mayā esa vañcetuṃ, uṭṭhāya kammaṃ karissāmī’’ti uṭṭhāya kammaṃ akāsi. ‘‘Ācariyena me dussīlabhāvo ñāto, idāni na sakkā ito paṭṭhāya puna evarūpaṃ kātu’’nti ācariye gāravena pāpakammatopi viramitvā sīlavatī ahosi. Sāpi brāhmaṇī ‘‘sammāsambuddhena kiramhi ñātā’’ti sattharipi gāravena na puna anācāraṃ akāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஜயம்பதிகா இதா³னி ஜயம்பதிகாவ, ஆசரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā jayampatikā idāni jayampatikāva, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.

    கோஸியஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Kosiyajātakavaṇṇanā dasamā.

    குஸனாளிவக்³கோ³ தேரஸமோ.

    Kusanāḷivaggo terasamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    குஸனாளி ச து³ம்மேத⁴ங், நங்க³லீஸம்ப³கடாஹங்;

    Kusanāḷi ca dummedhaṃ, naṅgalīsambakaṭāhaṃ;

    அஸிலக்க²ணகலண்டு³கங், பி³ளாரக்³கி³ககோஸியந்தி.

    Asilakkhaṇakalaṇḍukaṃ, biḷāraggikakosiyanti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 130. கோஸியஜாதகங் • 130. Kosiyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact