Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [226] 6. கோஸியஜாதகவண்ணனா

    [226] 6. Kosiyajātakavaṇṇanā

    காலே நிக்க²மனா ஸாதூ⁴தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலராஜானங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. கோஸலராஜா பச்சந்தவூபஸமனத்தா²ய அகாலே நிக்க²மி. வத்து² ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.

    Kālenikkhamanā sādhūti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarājānaṃ ārabbha kathesi. Kosalarājā paccantavūpasamanatthāya akāle nikkhami. Vatthu heṭṭhā vuttanayameva.

    ஸத்தா² பன அதீதங் ஆஹரித்வா ஆஹ – ‘‘மஹாராஜ, அதீதே பா³ராணஸிராஜா அகாலே நிக்க²மித்வா உய்யானே க²ந்தா⁴வாரங் நிவேஸயி. தஸ்மிங் காலே ஏகோ உலூகஸகுணோ வேளுகு³ம்ப³ங் பவிஸித்வா நிலீயி. காகஸேனா ஆக³ந்த்வா ‘நிக்க²ந்தமேவ தங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’’தி பரிவாரேஸி. ஸோ ஸூரியத்த²ங்க³மனங் அனோலோகெத்வா அகாலேயேவ நிக்க²மித்வா பலாயிதுங் ஆரபி⁴. அத² நங் காகா பரிவாரெத்வா துண்டே³ஹி கொட்டெந்தா பரிபாதேஸுங். ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘கிங் நு கோ², பண்டி³த, இமே காகா கோஸியங் பரிபாதெந்தீ’’தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அகாலே, மஹாராஜ, அத்தனோ வஸனட்டா²னா நிக்க²மந்தா ஏவரூபங் து³க்க²ங் படிலப⁴ந்தியேவ, தஸ்மா அகாலே அத்தனோ வஸனட்டா²னா நிக்க²மிதுங் ந வட்டதீ’’தி இமமத்த²ங் பகாஸெந்தோ இமங் கா³தா²த்³வயமாஹ –

    Satthā pana atītaṃ āharitvā āha – ‘‘mahārāja, atīte bārāṇasirājā akāle nikkhamitvā uyyāne khandhāvāraṃ nivesayi. Tasmiṃ kāle eko ulūkasakuṇo veḷugumbaṃ pavisitvā nilīyi. Kākasenā āgantvā ‘nikkhantameva taṃ gaṇhissāmā’’’ti parivāresi. So sūriyatthaṅgamanaṃ anoloketvā akāleyeva nikkhamitvā palāyituṃ ārabhi. Atha naṃ kākā parivāretvā tuṇḍehi koṭṭentā paripātesuṃ. Rājā bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘kiṃ nu kho, paṇḍita, ime kākā kosiyaṃ paripātentī’’ti pucchi. Bodhisatto ‘‘akāle, mahārāja, attano vasanaṭṭhānā nikkhamantā evarūpaṃ dukkhaṃ paṭilabhantiyeva, tasmā akāle attano vasanaṭṭhānā nikkhamituṃ na vaṭṭatī’’ti imamatthaṃ pakāsento imaṃ gāthādvayamāha –

    151.

    151.

    ‘‘காலே நிக்க²மனா ஸாது⁴, நாகாலே ஸாது⁴ நிக்க²மோ;

    ‘‘Kāle nikkhamanā sādhu, nākāle sādhu nikkhamo;

    அகாலேன ஹி நிக்க²ம்ம, ஏககம்பி ப³ஹுஜ்ஜனோ;

    Akālena hi nikkhamma, ekakampi bahujjano;

    ந கிஞ்சி அத்த²ங் ஜோதேதி, த⁴ங்கஸேனாவ கோஸியங்.

    Na kiñci atthaṃ joteti, dhaṅkasenāva kosiyaṃ.

    152.

    152.

    ‘‘தீ⁴ரோ ச விதி⁴விதா⁴னஞ்ஞூ, பரேஸங் விவரானுகூ³;

    ‘‘Dhīro ca vidhividhānaññū, paresaṃ vivarānugū;

    ஸப்³பா³மித்தே வஸீகத்வா, கோஸியோவ ஸுகீ² ஸியா’’தி.

    Sabbāmitte vasīkatvā, kosiyova sukhī siyā’’ti.

    தத்த² காலே நிக்க²மனா ஸாதூ⁴தி, மஹாராஜ, நிக்க²மனா நாம நிக்க²மனங் வா பரக்கமனங் வா யுத்தபயுத்தகாலே ஸாது⁴. நாகாலே ஸாது⁴ நிக்க²மோதி அகாலே பன அத்தனோ வஸனட்டா²னதோ அஞ்ஞத்த² க³ந்துங் நிக்க²மோ நாம நிக்க²மனங் வா பரக்கமனங் வா ந ஸாது⁴. ‘‘அகாலேன ஹீ’’திஆதீ³ஸு சதூஸு பதே³ஸு பட²மேன ஸத்³தி⁴ங் ததியங், து³தியேன சதுத்த²ங் யோஜெத்வா ஏவங் அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அத்தனோ வஸனட்டா²னதோ ஹி கோசி புரிஸோ அகாலேன நிக்க²மித்வா வா பரக்கமித்வா வா ந கிஞ்சி அத்த²ங் ஜோதேதி, அத்தனோ அப்பமத்தகம்பி வுட்³டி⁴ங் உப்பாதே³துங் ந ஸக்கோதி, அத² கோ² ஏககம்பி ப³ஹுஜ்ஜனோ ப³ஹுபி ஸோ பச்சத்தி²கஜனோ ஏதங் அகாலே நிக்க²மந்தங் வா பரக்கமந்தங் வா ஏககங் பரிவாரெத்வா மஹாவினாஸங் பாபேதி. தத்ராயங் உபமா – த⁴ங்கஸேனாவ கோஸியங், யதா² அயங் த⁴ங்கஸேனா இமங் அகாலே நிக்க²மந்தஞ்ச பரக்கமந்தஞ்ச கோஸியங் துண்டே³ஹி விதுத³ந்தி மஹாவினாஸங் பாபெந்தி, ததா² தஸ்மா திரச்சா²னக³தே ஆதி³ங் கத்வா கேனசி அகாலே அத்தனோ வஸனட்டா²னதோ ந நிக்க²மிதப்³ப³ங் ந பரக்கமிதப்³ப³ந்தி.

    Tattha kāle nikkhamanā sādhūti, mahārāja, nikkhamanā nāma nikkhamanaṃ vā parakkamanaṃ vā yuttapayuttakāle sādhu. Nākāle sādhu nikkhamoti akāle pana attano vasanaṭṭhānato aññattha gantuṃ nikkhamo nāma nikkhamanaṃ vā parakkamanaṃ vā na sādhu. ‘‘Akālena hī’’tiādīsu catūsu padesu paṭhamena saddhiṃ tatiyaṃ, dutiyena catutthaṃ yojetvā evaṃ attho veditabbo. Attano vasanaṭṭhānato hi koci puriso akālena nikkhamitvā vā parakkamitvā vā na kiñciatthaṃ joteti, attano appamattakampi vuḍḍhiṃ uppādetuṃ na sakkoti, atha kho ekakampi bahujjano bahupi so paccatthikajano etaṃ akāle nikkhamantaṃ vā parakkamantaṃ vā ekakaṃ parivāretvā mahāvināsaṃ pāpeti. Tatrāyaṃ upamā – dhaṅkasenāva kosiyaṃ, yathā ayaṃ dhaṅkasenā imaṃ akāle nikkhamantañca parakkamantañca kosiyaṃ tuṇḍehi vitudanti mahāvināsaṃ pāpenti, tathā tasmā tiracchānagate ādiṃ katvā kenaci akāle attano vasanaṭṭhānato na nikkhamitabbaṃ na parakkamitabbanti.

    து³தியகா³தா²ய தீ⁴ரோதி பண்டி³தோ. விதீ⁴தி போராணகபண்டி³தேஹி ட²பிதபவேணீ. விதா⁴னந்தி கொட்டா²ஸோ வா ஸங்வித³ஹனங் வா. விவரானுகூ³தி விவரங் அனுக³ச்ச²ந்தோ ஜானந்தோ. ஸப்³பா³மித்தேதி ஸப்³பே³ அமித்தே. வஸீகத்வாதி அத்தனோ வஸே கத்வா. கோஸியோவாதி இமம்ஹா பா³லகோஸியா அஞ்ஞோ பண்டி³தகோஸியோ விய. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யோ ச கோ² பண்டி³தோ ‘‘இமஸ்மிங் காலே நிக்க²மிதப்³ப³ங் பரக்கமிதப்³ப³ங், இமஸ்மிங் ந நிக்க²மிதப்³ப³ங் ந பரக்கமிதப்³ப³’’ந்தி போராணகபண்டி³தேஹி ட²பிதஸ்ஸ பவேணிஸங்கா²தஸ்ஸ விதி⁴னோ கொட்டா²ஸஸங்கா²தங் விதா⁴னங் வா தஸ்ஸ வா விதி⁴னோ விதா⁴னங் ஸங்வித³ஹனங் அனுட்டா²னங் ஜானாதி, ஸோ விதி⁴விதா⁴னஞ்ஞூ பரேஸங் அத்தனோ பச்சாமித்தானங் விவரங் ஞத்வா யதா² நாம பண்டி³தோ கோஸியோ ரத்திஸங்கா²தே அத்தனோ காலே நிக்க²மித்வா ச பரக்கமித்வா ச தத்த² தத்த² ஸயிதானஞ்ஞேவ காகானங் ஸீஸானி சி²ந்த³மானோ தே ஸப்³பே³ அமித்தே வஸீகத்வா ஸுகீ² ஸியா, ஏவங் தீ⁴ரோபி காலே நிக்க²மித்வா பரக்கமித்வா அத்தனோ பச்சாமித்தே வஸீகத்வா ஸுகீ² நித்³து³க்கோ² ப⁴வெய்யாதி. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா நிவத்தி.

    Dutiyagāthāya dhīroti paṇḍito. Vidhīti porāṇakapaṇḍitehi ṭhapitapaveṇī. Vidhānanti koṭṭhāso vā saṃvidahanaṃ vā. Vivarānugūti vivaraṃ anugacchanto jānanto. Sabbāmitteti sabbe amitte. Vasīkatvāti attano vase katvā. Kosiyovāti imamhā bālakosiyā añño paṇḍitakosiyo viya. Idaṃ vuttaṃ hoti – yo ca kho paṇḍito ‘‘imasmiṃ kāle nikkhamitabbaṃ parakkamitabbaṃ, imasmiṃ na nikkhamitabbaṃ na parakkamitabba’’nti porāṇakapaṇḍitehi ṭhapitassa paveṇisaṅkhātassa vidhino koṭṭhāsasaṅkhātaṃ vidhānaṃ vā tassa vā vidhino vidhānaṃ saṃvidahanaṃ anuṭṭhānaṃ jānāti, so vidhividhānaññū paresaṃ attano paccāmittānaṃ vivaraṃ ñatvā yathā nāma paṇḍito kosiyo rattisaṅkhāte attano kāle nikkhamitvā ca parakkamitvā ca tattha tattha sayitānaññeva kākānaṃ sīsāni chindamāno te sabbe amitte vasīkatvā sukhī siyā, evaṃ dhīropi kāle nikkhamitvā parakkamitvā attano paccāmitte vasīkatvā sukhī niddukkho bhaveyyāti. Rājā bodhisattassa vacanaṃ sutvā nivatti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.

    கோஸியஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².

    Kosiyajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 226. கோஸியஜாதகங் • 226. Kosiyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact