Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
2. கோஸியவக்³கோ³
2. Kosiyavaggo
1. கோஸியஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā
542. கோஸியகாரகோதி எத்த² கோஸங் கரொந்தீதி ‘‘கோஸகாரா’’தி லத்³த⁴வோஹாரானங் பாணகானங் கோஸதோ நிப்³ப³த்தங் கோஸியங் நாம. அத்தனா கதங் சே? நிஸ்ஸஜ்ஜனகாலே ‘‘ஸயங் கதங் நிஸ்ஸக்³கி³ய’’ந்தி வத்தப்³ப³ங். உபோ⁴ஹி சே கதங், யதா²பாட²மேவ வத்தப்³ப³ங். அத்தனா ச பரேஹி ச விப்பகதங் அத்தனா பரியோஸாபேதீதிஆதி³சதுக்கம்பி ஸம்ப⁴வந்தங் ந த³ஸ்ஸிதங். வினயத⁴ம்மதா ஹேஸா, யதி³த³ங் ஏகஸ்மிங் திகே வா சதுக்கே வா த³ஸ்ஸிதே இதரங் ஸம்ப⁴வந்தம்பி ந வுச்சதீதி.
542.Kosiyakārakoti ettha kosaṃ karontīti ‘‘kosakārā’’ti laddhavohārānaṃ pāṇakānaṃ kosato nibbattaṃ kosiyaṃ nāma. Attanā kataṃ ce? Nissajjanakāle ‘‘sayaṃ kataṃ nissaggiya’’nti vattabbaṃ. Ubhohi ce kataṃ, yathāpāṭhameva vattabbaṃ. Attanā ca parehi ca vippakataṃ attanā pariyosāpetītiādicatukkampi sambhavantaṃ na dassitaṃ. Vinayadhammatā hesā, yadidaṃ ekasmiṃ tike vā catukke vā dassite itaraṃ sambhavantampi na vuccatīti.
கோஸியஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. கோஸியஸிக்கா²பத³ங் • 1. Kosiyasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. கோஸியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. கோஸியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. கோஸியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Kosiyasikkhāpadavaṇṇanā