Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
3. கோடிபஞ்ஞாயனபஞ்ஹோ
3. Koṭipaññāyanapañho
3. ராஜா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, யங் பனேதங் ப்³ரூஸி ‘புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதீ’தி, கதமா ச ஸா புரிமா கோடீ’’தி? ‘‘யோ கோ², மஹாராஜ, அதீதோ அத்³தா⁴, ஏஸா புரிமா கோடீ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, யங் பனேதங் ப்³ரூஸி ‘புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதீ’தி, கிங் பன, ப⁴ந்தே , ஸப்³பா³பி புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதீ’’தி? ‘‘காசி, மஹாராஜ, பஞ்ஞாயதி, காசி ந பஞ்ஞாயதீ’’தி. ‘‘கதமா, ப⁴ந்தே, பஞ்ஞாயதி, கதமா ந பஞ்ஞாயதீ’’தி? ‘‘இதோ புப்³பே³, மஹாராஜ, ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அவிஜ்ஜா நாஹோஸீதி ஏஸா புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி, யங் அஹுத்வா ஸம்போ⁴தி, ஹுத்வா படிவிக³ச்ச²தி, ஏஸப புரிமா கோடி பஞ்ஞாயதீ’’தி .
3. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, yaṃ panetaṃ brūsi ‘purimā koṭi na paññāyatī’ti, katamā ca sā purimā koṭī’’ti? ‘‘Yo kho, mahārāja, atīto addhā, esā purimā koṭī’’ti. ‘‘Bhante nāgasena, yaṃ panetaṃ brūsi ‘purimā koṭi na paññāyatī’ti, kiṃ pana, bhante , sabbāpi purimā koṭi na paññāyatī’’ti? ‘‘Kāci, mahārāja, paññāyati, kāci na paññāyatī’’ti. ‘‘Katamā, bhante, paññāyati, katamā na paññāyatī’’ti? ‘‘Ito pubbe, mahārāja, sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ avijjā nāhosīti esā purimā koṭi na paññāyati, yaṃ ahutvā sambhoti, hutvā paṭivigacchati, esapa purimā koṭi paññāyatī’’ti .
‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, யங் அஹுத்வா ஸம்போ⁴தி, ஹுத்வா படிவிக³ச்ச²தி, நனு தங் உப⁴தோ சி²ன்னங் அத்த²ங் க³ச்ச²தீ’’தி? ‘‘யதி³, மஹாராஜ, உப⁴தோ சி²ன்னங் அத்த²ங் க³ச்ச²தி, உப⁴தோ சி²ன்னா ஸக்கா வட்³டே⁴து’’ந்தி? ‘‘ஆம, ஸாபி ஸக்கா வட்³டே⁴து’’ந்தி.’’நாஹங், ப⁴ந்தே, ஏதங் புச்சா²மி கோடிதோ ஸக்கா வட்³டே⁴து’’ந்தி? ‘‘ஆம ஸக்கா வட்³டே⁴து’’ந்தி.
‘‘Bhante nāgasena, yaṃ ahutvā sambhoti, hutvā paṭivigacchati, nanu taṃ ubhato chinnaṃ atthaṃ gacchatī’’ti? ‘‘Yadi, mahārāja, ubhato chinnaṃ atthaṃ gacchati, ubhato chinnā sakkā vaḍḍhetu’’nti? ‘‘Āma, sāpi sakkā vaḍḍhetu’’nti.’’Nāhaṃ, bhante, etaṃ pucchāmi koṭito sakkā vaḍḍhetu’’nti? ‘‘Āma sakkā vaḍḍhetu’’nti.
‘‘ஓபம்மங் கரோஹீ’’தி. தே²ரோ தஸ்ஸ ருக்கூ²பமங் அகாஸி, க²ந்தா⁴ ச கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ பீ³ஜானீ’’தி.
‘‘Opammaṃ karohī’’ti. Thero tassa rukkhūpamaṃ akāsi, khandhā ca kevalassa dukkhakkhandhassa bījānī’’ti.
‘‘கல்லோஸி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.
‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.
கோடிபஞ்ஞாயனபஞ்ஹோ ததியோ.
Koṭipaññāyanapañho tatiyo.