Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [70] 10. குத்³தா³லஜாதகவண்ணனா

    [70] 10. Kuddālajātakavaṇṇanā

    தங் ஜிதங் ஸாது⁴ ஜிதந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ சித்தஹத்த²ஸாரிபுத்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²யங் ஏகோ குலதா³ரகோ. அதே²கதி³வஸங் கஸித்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ விஹாரங் பவிஸித்வா ஏகஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ பத்ததோ ஸினித்³த⁴ங் மது⁴ரங் பணீதபோ⁴ஜனங் லபி⁴த்வா சிந்தேஸி ‘‘மயங் ரத்திந்தி³வங் ஸஹத்தே²ன நானாகம்மானி குருமானாபி ஏவரூபங் மது⁴ராஹாரங் ந லபா⁴ம, மயாபி ஸமணேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி . ஸோ பப்³ப³ஜித்வா மாஸட்³ட⁴மாஸச்சயேன அயோனிஸோ மனஸிகரொந்தோ கிலேஸவஸிகோ ஹுத்வா விப்³ப⁴மித்வா புன ப⁴த்தேன கிலமந்தோ ஆக³ந்த்வா பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴த⁴ம்மங் உக்³க³ண்ஹி. இமினாவ உபாயேன ச² வாரே விப்³ப⁴மித்வா பப்³ப³ஜிதோ. ததோ ஸத்தமே பி⁴க்கு²பா⁴வே ஸத்தப்பகரணிகோ ஹுத்வா ப³ஹூ பி⁴க்கூ² த⁴ம்மங் வாசெந்தோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. அத²ஸ்ஸ ஸஹாயகா பி⁴க்கூ² ‘‘கிங் நு கோ², ஆவுஸோ சித்தஹத்த², புப்³பே³ விய தே ஏதரஹி கிலேஸா ந வட்³ட⁴ந்தீ’’தி பரிஹாஸங் கரிங்ஸு. ‘‘ஆவுஸோ, அப⁴ப்³போ³ தா³னி அஹங் இதோ பட்டா²ய கி³ஹிபா⁴வாயா’’தி.

    Nataṃ jitaṃ sādhu jitanti idaṃ satthā jetavane viharanto cittahatthasāriputtaṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthiyaṃ eko kuladārako. Athekadivasaṃ kasitvā āgacchanto vihāraṃ pavisitvā ekassa therassa pattato siniddhaṃ madhuraṃ paṇītabhojanaṃ labhitvā cintesi ‘‘mayaṃ rattindivaṃ sahatthena nānākammāni kurumānāpi evarūpaṃ madhurāhāraṃ na labhāma, mayāpi samaṇena bhavitabba’’nti . So pabbajitvā māsaḍḍhamāsaccayena ayoniso manasikaronto kilesavasiko hutvā vibbhamitvā puna bhattena kilamanto āgantvā pabbajitvā abhidhammaṃ uggaṇhi. Imināva upāyena cha vāre vibbhamitvā pabbajito. Tato sattame bhikkhubhāve sattappakaraṇiko hutvā bahū bhikkhū dhammaṃ vācento vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Athassa sahāyakā bhikkhū ‘‘kiṃ nu kho, āvuso cittahattha, pubbe viya te etarahi kilesā na vaḍḍhantī’’ti parihāsaṃ kariṃsu. ‘‘Āvuso, abhabbo dāni ahaṃ ito paṭṭhāya gihibhāvāyā’’ti.

    ஏவங் தஸ்மிங் அரஹத்தங் பத்தே த⁴ம்மஸபா⁴யங் கதா² உத³பாதி³ ‘‘ஆவுஸோ, ஏவரூபஸ்ஸ நாம அரஹத்தஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயே ஸதி ஆயஸ்மா சித்தஹத்த²ஸாரிபுத்தோ ச²க்க²த்துங் உப்பப்³ப³ஜிதோ, அஹோ மஹாதோ³ஸோ புது²ஜ்ஜனபா⁴வோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்க²வே, புது²ஜ்ஜனசித்தங் நாம லஹுகங் து³ன்னிக்³க³ஹங், ஆரம்மணவஸேன க³ந்த்வா அல்லீயதி, ஏகவாரங் அல்லீனங் ந ஸக்கா ஹோதி கி²ப்பங் மோசேதுங், ஏவரூபஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ த³மதோ² ஸாது⁴. த³ந்தமேவ ஹி தங் ஸுக²ங் ஆவஹதி.

    Evaṃ tasmiṃ arahattaṃ patte dhammasabhāyaṃ kathā udapādi ‘‘āvuso, evarūpassa nāma arahattassa upanissaye sati āyasmā cittahatthasāriputto chakkhattuṃ uppabbajito, aho mahādoso puthujjanabhāvo’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘bhikkhave, puthujjanacittaṃ nāma lahukaṃ dunniggahaṃ, ārammaṇavasena gantvā allīyati, ekavāraṃ allīnaṃ na sakkā hoti khippaṃ mocetuṃ, evarūpassa cittassa damatho sādhu. Dantameva hi taṃ sukhaṃ āvahati.

    ‘‘து³ன்னிக்³க³ஹஸ்ஸ லஹுனோ, யத்த²காமனிபாதினோ;

    ‘‘Dunniggahassa lahuno, yatthakāmanipātino;

    சித்தஸ்ஸ த³மதோ² ஸாது⁴, சித்தங் த³ந்தங் ஸுகா²வஹங்’’. (த⁴॰ ப॰ 35);

    Cittassa damatho sādhu, cittaṃ dantaṃ sukhāvahaṃ’’. (dha. pa. 35);

    தஸ்ஸ பன து³ன்னிக்³க³ஹதாய புப்³பே³ பண்டி³தா ஏகங் குத்³தா³லகங் நிஸ்ஸாய தங் ஜஹிதுங் அஸக்கொந்தா லோப⁴வஸேன ச²க்க²த்துங் உப்பப்³ப³ஜித்வா ஸத்தமே பப்³ப³ஜிதபா⁴வே ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா தங் லோப⁴ங் நிக்³க³ண்ஹிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Tassa pana dunniggahatāya pubbe paṇḍitā ekaṃ kuddālakaṃ nissāya taṃ jahituṃ asakkontā lobhavasena chakkhattuṃ uppabbajitvā sattame pabbajitabhāve jhānaṃ uppādetvā taṃ lobhaṃ niggaṇhiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பண்ணிககுலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பாபுணி, ‘‘குத்³தா³லபண்டி³தோ’’திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ குத்³தா³லகேன பூ⁴மிபரிகம்மங் கத்வா டா³கஞ்சேவ அலாபு³கும்ப⁴ண்ட³ஏளாலுகாதீ³னி ச வபித்வா தானி விக்கிணந்தோ கபணஜீவிகங் கப்பேஸி. தஞ்ஹிஸ்ஸ ஏகங் குத்³தா³லகங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் த⁴னங் நாம நத்தி². ஸோ ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி ‘‘கிங் மே க⁴ராவாஸேன, நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. அதே²கதி³வஸங் குத்³தா³லகங் படிச்ச²ன்னட்டா²னே ட²பெத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா தங் குத்³தா³லகங் அனுஸ்ஸரித்வா லோப⁴ங் சி²ந்தி³துங் அஸக்கொந்தோ குண்ட²குத்³தா³லகங் நிஸ்ஸாய உப்பப்³ப³ஜி. ஏவங் து³தியம்பி, ததியம்பீதி ச² வாரே தங் குத்³தா³லகங் படிச்ச²ன்னட்டா²னே நிக்கி²பித்வா பப்³ப³ஜிதோ சேவ உப்பப்³ப³ஜிதோ ச.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto paṇṇikakule nibbattitvā viññutaṃ pāpuṇi, ‘‘kuddālapaṇḍito’’tissa nāmaṃ ahosi. So kuddālakena bhūmiparikammaṃ katvā ḍākañceva alābukumbhaṇḍaeḷālukādīni ca vapitvā tāni vikkiṇanto kapaṇajīvikaṃ kappesi. Tañhissa ekaṃ kuddālakaṃ ṭhapetvā aññaṃ dhanaṃ nāma natthi. So ekadivasaṃ cintesi ‘‘kiṃ me gharāvāsena, nikkhamitvā pabbajissāmī’’ti. Athekadivasaṃ kuddālakaṃ paṭicchannaṭṭhāne ṭhapetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā taṃ kuddālakaṃ anussaritvā lobhaṃ chindituṃ asakkonto kuṇṭhakuddālakaṃ nissāya uppabbaji. Evaṃ dutiyampi, tatiyampīti cha vāre taṃ kuddālakaṃ paṭicchannaṭṭhāne nikkhipitvā pabbajito ceva uppabbajito ca.

    ஸத்தமே பன வாரே சிந்தேஸி ‘‘அஹங் இமங் குண்ட²குத்³தா³லகங் நிஸ்ஸாய புனப்புனங் உப்பப்³ப³ஜிதோ, இதா³னி நங் மஹானதி³யங் பக்கி²பித்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி நதீ³தீரங் க³ந்த்வா ‘‘ஸசஸ்ஸ பதிதட்டா²னங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமி, புனாக³ந்த்வா உத்³த⁴ரிதுகாமதா ப⁴வெய்யா’’தி தங் குத்³தா³லகங் த³ண்டே³ க³ஹெத்வா நாக³ப³லோ தா²மஸம்பன்னோ ஸீஸஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ திக்க²த்துங் ஆவிஜ்ஜி²த்வா அக்கீ²னி நிம்மீலெத்வா நதீ³மஜ்ஜே² கி²பித்வா ‘‘ஜிதங் மே ஜிதங் மே’’தி திக்க²த்துங் ஸீஹனாத³ங் நதி³. தஸ்மிங் க²ணே பா³ராணஸிராஜா பச்சந்தங் வூபஸமெத்வா ஆக³தோ நதி³யா ஸீஸங் ந்ஹாயித்வா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ ஹத்தி²க்க²ந்தே⁴ன க³ச்ச²மானோ தங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘அயங் புரிஸோ ‘ஜிதங் மே ஜிதங் மே’தி வத³தி, கோ நு கோ² ஏதேன ஜிதோ, பக்கோஸத² ந’’ந்தி பக்கோஸாபெத்வா ‘‘போ⁴ புரிஸ, அஹங் தாவ விஜிதஸங்கா³மோ இதா³னி ஜயங் க³ஹெத்வா ஆக³ச்சா²மி, தயா பன கோ ஜிதோ’’தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மஹாராஜ, தயா ஸங்கா³மஸதம்பி ஸங்கா³மஸஹஸ்ஸம்பி ஸங்கா³மஸதஸஹஸ்ஸம்பி ஜினந்தேன து³ஜ்ஜிதமேவ கிலேஸானங் அஜிதத்தா. அஹங் பன மம அப்³ப⁴ந்தரே லோப⁴ங் நிக்³க³ண்ஹந்தோ கிலேஸே ஜினி’’ந்தி கதெ²ந்தோயேவ மஹானதி³ங் ஓலோகெத்வா ஆபோகஸிணாரம்மணங் ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஸம்பத்தானுபா⁴வோ ஆகாஸே நிஸீதி³த்வா ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Sattame pana vāre cintesi ‘‘ahaṃ imaṃ kuṇṭhakuddālakaṃ nissāya punappunaṃ uppabbajito, idāni naṃ mahānadiyaṃ pakkhipitvā pabbajissāmī’’ti nadītīraṃ gantvā ‘‘sacassa patitaṭṭhānaṃ passissāmi, punāgantvā uddharitukāmatā bhaveyyā’’ti taṃ kuddālakaṃ daṇḍe gahetvā nāgabalo thāmasampanno sīsassa uparibhāge tikkhattuṃ āvijjhitvā akkhīni nimmīletvā nadīmajjhe khipitvā ‘‘jitaṃ me jitaṃ me’’ti tikkhattuṃ sīhanādaṃ nadi. Tasmiṃ khaṇe bārāṇasirājā paccantaṃ vūpasametvā āgato nadiyā sīsaṃ nhāyitvā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito hatthikkhandhena gacchamāno taṃ bodhisattassa saddaṃ sutvā ‘‘ayaṃ puriso ‘jitaṃ me jitaṃ me’ti vadati, ko nu kho etena jito, pakkosatha na’’nti pakkosāpetvā ‘‘bho purisa, ahaṃ tāva vijitasaṅgāmo idāni jayaṃ gahetvā āgacchāmi, tayā pana ko jito’’ti pucchi. Bodhisatto ‘‘mahārāja, tayā saṅgāmasatampi saṅgāmasahassampi saṅgāmasatasahassampi jinantena dujjitameva kilesānaṃ ajitattā. Ahaṃ pana mama abbhantare lobhaṃ niggaṇhanto kilese jini’’nti kathentoyeva mahānadiṃ oloketvā āpokasiṇārammaṇaṃ jhānaṃ nibbattetvā sampattānubhāvo ākāse nisīditvā rañño dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    70.

    70.

    ‘‘ந தங் ஜிதங் ஸாது⁴ ஜிதங், யங் ஜிதங் அவஜீயதி;

    ‘‘Na taṃ jitaṃ sādhu jitaṃ, yaṃ jitaṃ avajīyati;

    தங் கோ² ஜிதங் ஸாது⁴ ஜிதங், யங் ஜிதங் நாவஜீயதீ’’தி.

    Taṃ kho jitaṃ sādhu jitaṃ, yaṃ jitaṃ nāvajīyatī’’ti.

    தத்த² ந தங் ஜிதங் ஸாது⁴ ஜிதங், யங் ஜிதங் அவஜீயதீதி யங் பச்சாமித்தே பராஜினித்வா ரட்ட²ங் ஜிதங் படிலத்³த⁴ங் புனபி தேஹி பச்சாமித்தேஹி அவஜீயதி, தங் ஜிதங் ஸாது⁴ஜிதங் நாம ந ஹோதி. கஸ்மா? புன அவஜீயனதோ. அபரோ நயோ – ஜிதங் வுச்சதி ஜயோ. யோ பச்சாமித்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜி²த்வா அதி⁴க³தோ ஜயோ புன தேஸு ஜினந்தேஸு , பராஜயோ ஹோதி, ஸோ ந ஸாது⁴ ந ஸோப⁴னோ. கஸ்மா? யஸ்மா புன பராஜயோவ ஹோதி. தங் கோ² ஜிதங் ஸாது⁴ ஜிதங், யங் ஜிதங் நாவஜீயதீதி யங் கோ² பன பச்சாமித்தே நிம்மதெ²த்வா ஜிதங் புன தேஹி நாவஜீயதி, யோ வா ஏகவாரங் லத்³தோ⁴ ஜயோ ந புன பராஜயோ ஹோதி, தங் ஜிதங் ஸாது⁴ ஜிதங் ஸோப⁴னங், ஸோ ஜயோ ஸாது⁴ ஸோப⁴னோ நாம ஹோதி. கஸ்மா? புன நாவஜீயனதோ. தஸ்மா, த்வங் மஹாராஜ, ஸதக்க²த்தும்பி ஸஹஸ்ஸக்க²த்தும்பி ஸதஸஹஸ்ஸக்க²த்தும்பி ஸங்கா³மஸீஸங் ஜினித்வாபி ஸங்கா³மயோதோ⁴ நாம ந ஹோஸி. கிங்காரணா? அத்தனோ கிலேஸானங் அஜிதத்தா. யோ பன ஏகவாரம்பி அத்தனோ அப்³ப⁴ந்தரே கிலேஸே ஜினாதி, அயங் உத்தமோ ஸங்கா³மஸீஸயோதோ⁴தி ஆகாஸே நிஸின்னகோவ பு³த்³த⁴லீலாய ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. உத்தமஸங்கா³மயோத⁴பா⁴வோ பனெத்த² –

    Tattha na taṃ jitaṃ sādhu jitaṃ, yaṃ jitaṃ avajīyatīti yaṃ paccāmitte parājinitvā raṭṭhaṃ jitaṃ paṭiladdhaṃ punapi tehi paccāmittehi avajīyati, taṃ jitaṃ sādhujitaṃ nāma na hoti. Kasmā? Puna avajīyanato. Aparo nayo – jitaṃ vuccati jayo. Yo paccāmittehi saddhiṃ yujjhitvā adhigato jayo puna tesu jinantesu , parājayo hoti, so na sādhu na sobhano. Kasmā? Yasmā puna parājayova hoti. Taṃ kho jitaṃ sādhu jitaṃ, yaṃ jitaṃ nāvajīyatīti yaṃ kho pana paccāmitte nimmathetvā jitaṃ puna tehi nāvajīyati, yo vā ekavāraṃ laddho jayo na puna parājayo hoti, taṃ jitaṃ sādhu jitaṃ sobhanaṃ, so jayo sādhu sobhano nāma hoti. Kasmā? Puna nāvajīyanato. Tasmā, tvaṃ mahārāja, satakkhattumpi sahassakkhattumpi satasahassakkhattumpi saṅgāmasīsaṃ jinitvāpi saṅgāmayodho nāma na hosi. Kiṃkāraṇā? Attano kilesānaṃ ajitattā. Yo pana ekavārampi attano abbhantare kilese jināti, ayaṃ uttamo saṅgāmasīsayodhoti ākāse nisinnakova buddhalīlāya rañño dhammaṃ desesi. Uttamasaṅgāmayodhabhāvo panettha –

    ‘‘யோ ஸஹஸ்ஸங் ஸஹஸ்ஸேன, ஸங்கா³மே மானுஸே ஜினே;

    ‘‘Yo sahassaṃ sahassena, saṅgāme mānuse jine;

    ஏகஞ்ச ஜெய்யமத்தானங், ஸ வே ஸங்கா³மஜுத்தமோ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 103) –

    Ekañca jeyyamattānaṃ, sa ve saṅgāmajuttamo’’ti. (dha. pa. 103) –

    இத³ங் ஸுத்தங் ஸாத⁴கங்.

    Idaṃ suttaṃ sādhakaṃ.

    ரஞ்ஞோ பன த⁴ம்மங் ஸுணந்தஸ்ஸேவ தத³ங்க³ப்பஹானவஸேன கிலேஸா பஹீனா, பப்³ப³ஜ்ஜாய சித்தங் நமி. ராஜப³லஸ்ஸபி ததே²வ கிலேஸா பஹீயிங்ஸு. ராஜா ‘‘இதா³னி தும்ஹே கஹங் க³மிஸ்ஸதா²’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் புச்சி². ‘‘ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, மஹாராஜா’’தி. ‘‘தேன ஹி அஹம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²மி, ப³லகாயோ ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா ஸப்³பா³ ஸேனியோதி ஸப்³போ³பி தஸ்மிங் டா²னே ஸன்னிபதிதோ மஹாஜனகாயோ ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங்யேவ நிக்க²மி. பா³ராணஸிவாஸினோபி ‘‘அம்ஹாகங் கிர ராஜா குத்³தா³லபண்டி³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜ்ஜாபி⁴முகோ² ஹுத்வா ஸத்³தி⁴ங் ப³லகாயேன நிக்க²ந்தோ, மயங் இத⁴ கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி த்³வாத³ஸயோஜனிகாய பா³ராணஸியா ஸகலனக³ரவாஸினோ நிக்க²மிங்ஸு. த்³வாத³ஸயோஜனிகா பரிஸா அஹோஸி. தங் ஆதா³ய போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தங் பாவிஸி.

    Rañño pana dhammaṃ suṇantasseva tadaṅgappahānavasena kilesā pahīnā, pabbajjāya cittaṃ nami. Rājabalassapi tatheva kilesā pahīyiṃsu. Rājā ‘‘idāni tumhe kahaṃ gamissathā’’ti bodhisattaṃ pucchi. ‘‘Himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajissāmi, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi ahampi pabbajissāmī’’ti bodhisatteneva saddhiṃ nikkhami, balakāyo brāhmaṇagahapatikā sabbā seniyoti sabbopi tasmiṃ ṭhāne sannipatito mahājanakāyo raññā saddhiṃyeva nikkhami. Bārāṇasivāsinopi ‘‘amhākaṃ kira rājā kuddālapaṇḍitassa dhammadesanaṃ sutvā pabbajjābhimukho hutvā saddhiṃ balakāyena nikkhanto, mayaṃ idha kiṃ karissāmā’’ti dvādasayojanikāya bārāṇasiyā sakalanagaravāsino nikkhamiṃsu. Dvādasayojanikā parisā ahosi. Taṃ ādāya bodhisatto himavantaṃ pāvisi.

    தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ நிஸின்னாஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸோ ஆவஜ்ஜமானோ ‘‘குத்³தா³லபண்டி³தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோ’’தி தி³ஸ்வா ‘‘மஹாஸமாக³மோ ப⁴விஸ்ஸதி, வஸனட்டா²னங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி விஸ்ஸகம்மங் ஆமந்தெத்வா ‘‘தாத, குத்³தா³லபண்டி³தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோ , வஸனட்டா²னங் லத்³து⁴ங் வட்டதி, த்வங் ஹிமவந்தப்பதே³ஸங் க³ந்த்வா ஸமே பூ⁴மிபா⁴கே³ தீ³க⁴தோ திங்ஸயோஜனங் வித்தா²ரதோ பன்னரஸயோஜனங் அஸ்ஸமபத³ங் மாபேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி படிஸ்ஸுணித்வா க³ந்த்வா ததா² அகாஸி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன ஹத்தி²பாலஜாதகே ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. இத³ஞ்ச ஹி தஞ்ச ஏகபரிச்சே²த³மேவ. விஸ்ஸகம்மோபி அஸ்ஸமபதே³ பண்ணஸாலங் மாபெத்வா து³ஸ்ஸத்³தே³ மிகே³ ச ஸகுணே ச அமனுஸ்ஸே ச படிக்கமாபெத்வா தேன தேன தி³ஸாபா⁴கே³ன ஏகபதி³கமக்³க³ங் மாபெத்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ அக³மாஸி. குத்³தா³லபண்டி³தோபி தங் பரிஸங் ஆதா³ய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா ஸக்கத³த்தியங் அஸ்ஸமபத³ங் க³ந்த்வா விஸ்ஸகம்மேன மாபிதங் பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரங் க³ஹெத்வா பட²மங் அத்தனா பப்³ப³ஜித்வா பச்சா² பரிஸங் பப்³பா³ஜெத்வா அஸ்ஸமபத³ங் பா⁴ஜெத்வா அதா³ஸி. ஸத்த ராஜானோ ஸத்த ரஜ்ஜானி ச²ட்³ட³யிங்ஸு. திங்ஸயோஜனங் அஸ்ஸமபத³ங் பூரி. குத்³தா³லபண்டி³தோ ஸேஸகஸிணேஸுபி பரிகம்மங் கத்வா ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா பரிஸாய கம்மட்டா²னங் ஆசிக்கி². ஸப்³பே³ ஸமாபத்திலாபி⁴னோ ஹுத்வா ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணா அஹேஸுங். யே பன தேஸங் பாரிசரியங் அகங்ஸு, தே தே³வலோகபராயணா அஹேஸுங்.

    Tasmiṃ khaṇe sakkassa devarañño nisinnāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. So āvajjamāno ‘‘kuddālapaṇḍito mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto’’ti disvā ‘‘mahāsamāgamo bhavissati, vasanaṭṭhānaṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti vissakammaṃ āmantetvā ‘‘tāta, kuddālapaṇḍito mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto , vasanaṭṭhānaṃ laddhuṃ vaṭṭati, tvaṃ himavantappadesaṃ gantvā same bhūmibhāge dīghato tiṃsayojanaṃ vitthārato pannarasayojanaṃ assamapadaṃ māpehī’’ti āha. So ‘‘sādhu, devā’’ti paṭissuṇitvā gantvā tathā akāsi. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana hatthipālajātake āvi bhavissati. Idañca hi tañca ekaparicchedameva. Vissakammopi assamapade paṇṇasālaṃ māpetvā dussadde mige ca sakuṇe ca amanusse ca paṭikkamāpetvā tena tena disābhāgena ekapadikamaggaṃ māpetvā attano vasanaṭṭhānameva agamāsi. Kuddālapaṇḍitopi taṃ parisaṃ ādāya himavantaṃ pavisitvā sakkadattiyaṃ assamapadaṃ gantvā vissakammena māpitaṃ pabbajitaparikkhāraṃ gahetvā paṭhamaṃ attanā pabbajitvā pacchā parisaṃ pabbājetvā assamapadaṃ bhājetvā adāsi. Satta rājāno satta rajjāni chaḍḍayiṃsu. Tiṃsayojanaṃ assamapadaṃ pūri. Kuddālapaṇḍito sesakasiṇesupi parikammaṃ katvā brahmavihāre bhāvetvā parisāya kammaṭṭhānaṃ ācikkhi. Sabbe samāpattilābhino hutvā brahmavihāre bhāvetvā brahmalokaparāyaṇā ahesuṃ. Ye pana tesaṃ pāricariyaṃ akaṃsu, te devalokaparāyaṇā ahesuṃ.

    ஸத்தா² ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, சித்தங் நாமேதங் கிலேஸவஸேன அல்லீனங் து³ம்மோசயங் ஹோதி, உப்பன்னா லோப⁴த⁴ம்மா து³ப்பஜஹா, ஏவரூபேபி பண்டி³தே அஞ்ஞாணே கரொந்தீ’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே கேசி ஸோதாபன்னா அஹேஸுங், கேசி ஸகதா³கா³மினோ, கேசி அனாகா³மினோ, கேசி அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ஸத்தா²பி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, குத்³தா³லபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘evaṃ, bhikkhave, cittaṃ nāmetaṃ kilesavasena allīnaṃ dummocayaṃ hoti, uppannā lobhadhammā duppajahā, evarūpepi paṇḍite aññāṇe karontī’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne keci sotāpannā ahesuṃ, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, keci arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Satthāpi anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, parisā buddhaparisā, kuddālapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.

    குத்³தா³லஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Kuddālajātakavaṇṇanā dasamā.

    இத்தி²வக்³கோ³ ஸத்தமோ.

    Itthivaggo sattamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அஸாதமந்தண்ட³பூ⁴தங் , தக்கபண்டி³ து³ராஜானங்;

    Asātamantaṇḍabhūtaṃ , takkapaṇḍi durājānaṃ;

    அனபி⁴ரதி முது³லக்க²ணங், உச்ச²ங்க³ம்பி ச ஸாகேதங்;

    Anabhirati mudulakkhaṇaṃ, ucchaṅgampi ca sāketaṃ;

    விஸவந்தங் குத்³தா³லகந்தி.

    Visavantaṃ kuddālakanti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 70. குத்³தா³லஜாதகங் • 70. Kuddālajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact