Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
6. குஹஸுத்தவண்ணனா
6. Kuhasuttavaṇṇanā
26. ச²ட்டே² குஹாதி குஹகா. த²த்³தா⁴தி கோதே⁴ன ச மானேன ச த²த்³தா⁴. லபாதி உபலாபகா. ஸிங்கீ³தி ‘‘தத்த² கதமங் ஸிங்க³ங், யங் ஸிங்க³ங் ஸிங்கா³ரதா சாதுரதா சாதுரியங் பரிக்க²த்ததா பாரிக்க²த்திய’’ந்தி (விப⁴॰ 852) ஏவங் வுத்தேஹி ஸிங்க³ஸதி³ஸேஹி பாகடகிலேஸேஹி ஸமன்னாக³தா. உன்னளாதி உக்³க³தனளா துச்ச²மானங் உக்கி²பித்வா டி²தா. அஸமாஹிதாதி சித்தேகக்³க³மத்தஸ்ஸாபி அலாபி⁴னோ. ந மே தே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² மாமகாதி தே மய்ஹங் பி⁴க்கூ² மம ஸந்தகா ந ஹொந்தி. ‘‘தே மய்ஹ’’ந்தி இத³ங் பன ஸத்தா²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதத்தா வுத்தங். தே கோ² மே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² மாமகாதி இதா⁴பி மேதி அத்தானங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதத்தா வத³தி, ஸம்மாபடிபன்னத்தா பன ‘‘மாமகா’’தி ஆஹ. வுத்³தி⁴ங் விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜந்தீதி ஸீலாதீ³ஹி கு³ணேஹி வட்³ட⁴னதோ வுத்³தி⁴ங், நிச்சலபா⁴வேன விரூள்ஹிங், ஸப்³ப³த்த² பத்த²டதாய வேபுல்லங் பாபுணந்தி. தே பனேதே யாவ அரஹத்தமக்³கா³ விருஹந்தி, அரஹத்தப²லங் பத்தே விரூள்ஹா நாம ஹொந்தி. இதி இமஸ்மிங் ஸுத்தேபி கா³தா²ஸுபி வட்டவிவட்டமேவ கதி²தங்.
26. Chaṭṭhe kuhāti kuhakā. Thaddhāti kodhena ca mānena ca thaddhā. Lapāti upalāpakā. Siṅgīti ‘‘tattha katamaṃ siṅgaṃ, yaṃ siṅgaṃ siṅgāratā cāturatā cāturiyaṃ parikkhattatā pārikkhattiya’’nti (vibha. 852) evaṃ vuttehi siṅgasadisehi pākaṭakilesehi samannāgatā. Unnaḷāti uggatanaḷā tucchamānaṃ ukkhipitvā ṭhitā. Asamāhitāti cittekaggamattassāpi alābhino. Name te, bhikkhave, bhikkhū māmakāti te mayhaṃ bhikkhū mama santakā na honti. ‘‘Te mayha’’nti idaṃ pana satthāraṃ uddissa pabbajitattā vuttaṃ. Te kho me, bhikkhave, bhikkhū māmakāti idhāpi meti attānaṃ uddissa pabbajitattā vadati, sammāpaṭipannattā pana ‘‘māmakā’’ti āha. Vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjantīti sīlādīhi guṇehi vaḍḍhanato vuddhiṃ, niccalabhāvena virūḷhiṃ, sabbattha patthaṭatāya vepullaṃ pāpuṇanti. Te panete yāva arahattamaggā viruhanti, arahattaphalaṃ patte virūḷhā nāma honti. Iti imasmiṃ suttepi gāthāsupi vaṭṭavivaṭṭameva kathitaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 6. குஹஸுத்தங் • 6. Kuhasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 6. குஹஸுத்தவண்ணனா • 6. Kuhasuttavaṇṇanā