Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[209] 9. குக்குடஜாதகவண்ணனா
[209] 9. Kukkuṭajātakavaṇṇanā
தி³ட்டா² மயா வனே ருக்கா²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் த³ஹரபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர அத்தனோ ஸரீரஸ்ஸ கு³த்திகம்மே சே²கோ அஹோஸி. ‘‘ஸரீரஸ்ஸ மே ந ஸுக²ங் ப⁴வெய்யா’’தி ப⁴யேன அதிஸீதங் அச்சுண்ஹங் பரிபோ⁴க³ங் ந கரோதி, ‘‘ஸீதுண்ஹேஹி ஸரீரங் கிலமெய்யா’’தி ப⁴யேன ப³ஹி ந நிக்க²மதி, அதிகிலின்னஉத்தண்டு³லாதீ³னி ந பு⁴ஞ்ஜதி. தஸ்ஸ ஸா ஸரீரகு³த்திகுஸலதா ஸங்க⁴மஜ்ஜே² பாகடா ஜாதா. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ த³ஹரோ கிர பி⁴க்கு² ஸரீரகு³த்திகம்மே சே²கோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அயங் த³ஹரோ இதா³னேவ ஸரீரகு³த்திகம்மே சே²கோ, புப்³பே³பி சே²கோவ அஹோஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Diṭṭhāmayā vane rukkhāti idaṃ satthā jetavane viharanto dhammasenāpatisāriputtattherassa saddhivihārikaṃ daharabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira attano sarīrassa guttikamme cheko ahosi. ‘‘Sarīrassa me na sukhaṃ bhaveyyā’’ti bhayena atisītaṃ accuṇhaṃ paribhogaṃ na karoti, ‘‘sītuṇhehi sarīraṃ kilameyyā’’ti bhayena bahi na nikkhamati, atikilinnauttaṇḍulādīni na bhuñjati. Tassa sā sarīraguttikusalatā saṅghamajjhe pākaṭā jātā. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asuko daharo kira bhikkhu sarīraguttikamme cheko’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, ayaṃ daharo idāneva sarīraguttikamme cheko, pubbepi chekova ahosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அரஞ்ஞாயதனே ருக்க²தே³வதா அஹோஸி. அதே²கோ ஸகுணலுத்³த³கோ ஏகங் தீ³பககுக்குடமாதா³ய வாலரஜ்ஜுஞ்ச யட்டி²ஞ்ச க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே குக்குடே ப³ந்த⁴ந்தோ ஏகங் பலாயித்வா அரஞ்ஞங் பவிட்ட²ங் போராணகுக்குடங் ப³ந்தி⁴துங் ஆரபி⁴. ஸோ வாலபாஸே குஸலதாய அத்தானங் ப³ந்தி⁴துங் ந தே³தி, உட்டா²யுட்டா²ய நிலீயதி. லுத்³த³கோ அத்தானங் ஸாகா²பல்லவேஹி படிச்சா²தெ³த்வா புனப்புனங் யட்டி²ஞ்ச பாஸஞ்ச ஒட்³டே³தி. குக்குடோ தங் லஜ்ஜாபேதுகாமோ மானுஸிங் வாசங் நிச்சா²ரெத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññāyatane rukkhadevatā ahosi. Atheko sakuṇaluddako ekaṃ dīpakakukkuṭamādāya vālarajjuñca yaṭṭhiñca gahetvā araññe kukkuṭe bandhanto ekaṃ palāyitvā araññaṃ paviṭṭhaṃ porāṇakukkuṭaṃ bandhituṃ ārabhi. So vālapāse kusalatāya attānaṃ bandhituṃ na deti, uṭṭhāyuṭṭhāya nilīyati. Luddako attānaṃ sākhāpallavehi paṭicchādetvā punappunaṃ yaṭṭhiñca pāsañca oḍḍeti. Kukkuṭo taṃ lajjāpetukāmo mānusiṃ vācaṃ nicchāretvā paṭhamaṃ gāthamāha –
117.
117.
‘‘தி³ட்டா² மயா வனே ருக்கா², அஸ்ஸகண்ணா விபீ⁴டகா;
‘‘Diṭṭhā mayā vane rukkhā, assakaṇṇā vibhīṭakā;
ந தானி ஏவங் ஸக்கந்தி, யதா² த்வங் ருக்க² ஸக்கஸீ’’தி.
Na tāni evaṃ sakkanti, yathā tvaṃ rukkha sakkasī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – ஸம்ம லுத்³த³க, மயா இமஸ்மிங் வனே ஜாதா ப³ஹூ அஸ்ஸகண்ணா ச விபீ⁴டகா ச ருக்கா² தி³ட்ட²புப்³பா³, தானி பன ருக்கா²னி யதா² த்வங் ஸக்கஸி ஸங்கமஸி இதோ சிதோ ச விசரஸி, ஏவங் ந ஸக்கந்தி ந ஸங்கமந்தி ந விசரந்தீதி.
Tassattho – samma luddaka, mayā imasmiṃ vane jātā bahū assakaṇṇā ca vibhīṭakā ca rukkhā diṭṭhapubbā, tāni pana rukkhāni yathā tvaṃ sakkasi saṅkamasi ito cito ca vicarasi, evaṃ na sakkanti na saṅkamanti na vicarantīti.
ஏவங் வத்வா ச பன ஸோ குக்குடோ பலாயித்வா அஞ்ஞத்த² அக³மாஸி. தஸ்ஸ பலாயித்வா க³தகாலே லுத்³த³கோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ vatvā ca pana so kukkuṭo palāyitvā aññattha agamāsi. Tassa palāyitvā gatakāle luddako dutiyaṃ gāthamāha –
118.
118.
‘‘போராணகுக்குடோ அயங், பெ⁴த்வா பஞ்ஜரமாக³தோ;
‘‘Porāṇakukkuṭo ayaṃ, bhetvā pañjaramāgato;
குஸலோ வாலபாஸானங், அபக்கமதி பா⁴ஸதீ’’தி.
Kusalo vālapāsānaṃ, apakkamati bhāsatī’’ti.
தத்த² குஸலோ வாலபாஸானந்தி வாலமயேஸு பாஸேஸு குஸலோ அத்தானங் ப³ந்தி⁴துங் அத³த்வா அபக்கமதி சேவ பா⁴ஸதி ச, பா⁴ஸித்வா ச பன பலாதோதி ஏவங் வத்வா லுத்³த³கோ அரஞ்ஞே சரித்வா யதா²லத்³த⁴மாதா³ய கே³ஹமேவ க³தோ.
Tattha kusalo vālapāsānanti vālamayesu pāsesu kusalo attānaṃ bandhituṃ adatvā apakkamati ceva bhāsati ca, bhāsitvā ca pana palātoti evaṃ vatvā luddako araññe caritvā yathāladdhamādāya gehameva gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ லுத்³த³கோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, குக்குடோ காயகு³த்திகுஸலோ த³ஹரபி⁴க்கு², தஸ்ஸ பன காரணஸ்ஸ பச்சக்க²காரிகா ருக்க²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddako devadatto ahosi, kukkuṭo kāyaguttikusalo daharabhikkhu, tassa pana kāraṇassa paccakkhakārikā rukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
குக்குடஜாதகவண்ணனா நவமா.
Kukkuṭajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 209. குக்குடஜாதகங் • 209. Kukkuṭajātakaṃ