Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [448] 10. குக்குடஜாதகவண்ணனா

    [448] 10. Kukkuṭajātakavaṇṇanā

    நாஸ்மஸே கதபாபம்ஹீதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. த⁴ம்மஸபா⁴யஞ்ஹி பி⁴க்கூ² தே³வத³த்தஸ்ஸ அகு³ணகத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ த⁴னுக்³க³ஹாதி³பயோஜனேன த³ஸப³லஸ்ஸ வத⁴த்த²மேவ உபாயங் கரோதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஏஸ மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Nāsmasekatapāpamhīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Dhammasabhāyañhi bhikkhū devadattassa aguṇakathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto dhanuggahādipayojanena dasabalassa vadhatthameva upāyaṃ karotī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi esa mayhaṃ vadhāya parisakkiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே கோஸம்பி³யங் கோஸம்ப³கோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் வேளுவனே குக்குடயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா அனேகஸதகுக்குடபரிவாரோ அரஞ்ஞே வஸதி, தஸ்ஸாவிதூ³ரே ஏகோ ஸேனோ வஸதி . ஸோ உபாயேன ஏகேகங் குக்குடங் க³ஹெத்வா கா²த³ந்தோ ட²பெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஸேஸே கா²தி³, போ³தி⁴ஸத்தோ ஏககோவ அஹோஸி. ஸோ அப்பமத்தோ வேலாய கோ³சரங் க³ஹெத்வா வேளுவனங் பவிஸித்வா வஸதி. ஸோ ஸேனோ தங் க³ண்ஹிதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘ஏகேன நங் உபாயேன உபலாபெத்வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தஸ்ஸாவிதூ³ரே ஸாகா²ய நிலீயித்வா ‘‘ஸம்ம குக்குடராஜ, த்வங் மய்ஹங் கஸ்மா பா⁴யஸி, அஹங் தயா ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸங் கத்துகாமோ, அஸுகஸ்மிங் நாம பதே³ஸே ஸம்பன்னகோ³சரோ, தத்த² உபோ⁴பி கோ³சரங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் பியஸங்வாஸங் வஸிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஆஹ ‘‘ஸம்ம, மய்ஹங் தயா ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸோ நாம நத்தி², க³ச்ச² த்வ’’ந்தி. ‘‘ஸம்ம, த்வங் மயா புப்³பே³ கதபாபதாய ந ஸத்³த³ஹஸி, இதோ பட்டா²ய ஏவரூபங் ந கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ந மய்ஹங் தாதி³ஸேன ஸஹாயேனத்தோ², க³ச்ச² த்வ’’ந்தி. இதி நங் யாவததியங் படிக்கி²பித்வா ‘‘ஏதேஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தேன புக்³க³லேன ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸோ நாம காதுங் ந வட்டதீ’’தி வனக⁴டங் உன்னாதெ³ந்தோ தே³வதாஸு ஸாது⁴காரங் த³த³மானாஸு த⁴ம்மகத²ங் ஸமுட்டா²பெந்தோ –

    Atīte kosambiyaṃ kosambako nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto ekasmiṃ veḷuvane kukkuṭayoniyaṃ nibbattitvā anekasatakukkuṭaparivāro araññe vasati, tassāvidūre eko seno vasati . So upāyena ekekaṃ kukkuṭaṃ gahetvā khādanto ṭhapetvā bodhisattaṃ sese khādi, bodhisatto ekakova ahosi. So appamatto velāya gocaraṃ gahetvā veḷuvanaṃ pavisitvā vasati. So seno taṃ gaṇhituṃ asakkonto ‘‘ekena naṃ upāyena upalāpetvā gaṇhissāmī’’ti cintetvā tassāvidūre sākhāya nilīyitvā ‘‘samma kukkuṭarāja, tvaṃ mayhaṃ kasmā bhāyasi, ahaṃ tayā saddhiṃ vissāsaṃ kattukāmo, asukasmiṃ nāma padese sampannagocaro, tattha ubhopi gocaraṃ gahetvā aññamaññaṃ piyasaṃvāsaṃ vasissāmā’’ti āha. Atha naṃ bodhisatto āha ‘‘samma, mayhaṃ tayā saddhiṃ vissāso nāma natthi, gaccha tva’’nti. ‘‘Samma, tvaṃ mayā pubbe katapāpatāya na saddahasi, ito paṭṭhāya evarūpaṃ na karissāmī’’ti. ‘‘Na mayhaṃ tādisena sahāyenattho, gaccha tva’’nti. Iti naṃ yāvatatiyaṃ paṭikkhipitvā ‘‘etehi aṅgehi samannāgatena puggalena saddhiṃ vissāso nāma kātuṃ na vaṭṭatī’’ti vanaghaṭaṃ unnādento devatāsu sādhukāraṃ dadamānāsu dhammakathaṃ samuṭṭhāpento –

    104.

    104.

    ‘‘நாஸ்மஸே கதபாபம்ஹி, நாஸ்மஸே அலிகவாதி³னே;

    ‘‘Nāsmase katapāpamhi, nāsmase alikavādine;

    நாஸ்மஸே அத்தத்த²பஞ்ஞம்ஹி, அதிஸந்தேபி நாஸ்மஸே.

    Nāsmase attatthapaññamhi, atisantepi nāsmase.

    105.

    105.

    ‘‘ப⁴வந்தி ஹேகே புரிஸா, கோ³பிபாஸிகஜாதிகா;

    ‘‘Bhavanti heke purisā, gopipāsikajātikā;

    க⁴ஸந்தி மஞ்ஞே மித்தானி, வாசாய ந ச கம்முனா.

    Ghasanti maññe mittāni, vācāya na ca kammunā.

    106.

    106.

    ‘‘ஸுக்க²ஞ்ஜலிபக்³க³ஹிதா , வாசாய பலிகு³ண்டி²தா;

    ‘‘Sukkhañjalipaggahitā , vācāya paliguṇṭhitā;

    மனுஸ்ஸபெ²க்³கூ³ நாஸீதே³, யஸ்மிங் நத்தி² கதஞ்ஞுதா.

    Manussapheggū nāsīde, yasmiṃ natthi kataññutā.

    107.

    107.

    ‘‘ந ஹி அஞ்ஞஞ்ஞசித்தானங், இத்தீ²னங் புரிஸான வா;

    ‘‘Na hi aññaññacittānaṃ, itthīnaṃ purisāna vā;

    நானாவிகத்வா ஸங்ஸக்³க³ங், தாதி³ஸம்பி ச நாஸ்மஸே.

    Nānāvikatvā saṃsaggaṃ, tādisampi ca nāsmase.

    108.

    108.

    ‘‘அனரியகம்மமோக்கந்தங், அதே²தங் ஸப்³ப³கா⁴தினங்;

    ‘‘Anariyakammamokkantaṃ, athetaṃ sabbaghātinaṃ;

    நிஸிதங்வ படிச்ச²ன்னங், தாதி³ஸம்பி ச நாஸ்மஸே.

    Nisitaṃva paṭicchannaṃ, tādisampi ca nāsmase.

    109.

    109.

    ‘‘மித்தரூபேனிதே⁴கச்சே, ஸாக²ல்யேன அசேதஸா;

    ‘‘Mittarūpenidhekacce, sākhalyena acetasā;

    விவிதே⁴ஹி உபாயந்தி, தாதி³ஸம்பி ச நாஸ்மஸே.

    Vividhehi upāyanti, tādisampi ca nāsmase.

    110.

    110.

    ‘‘ஆமிஸங் வா த⁴னங் வாபி, யத்த² பஸ்ஸதி தாதி³ஸோ;

    ‘‘Āmisaṃ vā dhanaṃ vāpi, yattha passati tādiso;

    து³ப்³பி⁴ங் கரோதி து³ம்மேதோ⁴, தஞ்ச ஹந்த்வான க³ச்ச²தீ’’தி. – இமா கா³தா² ஆஹ;

    Dubbhiṃ karoti dummedho, tañca hantvāna gacchatī’’ti. – imā gāthā āha;

    தத்த² நாஸ்மஸேதி நாஸ்ஸஸே. அயமேவ வா பாடோ², ந விஸ்ஸஸேதி வுத்தங் ஹோதி. கதபாபம்ஹீதி பட²மங் கதபாபே புக்³க³லே. அலிகவாதி³னேதி முஸாவாதி³ம்ஹிபி ந விஸ்ஸஸே. தஸ்ஸ ஹி அகத்தப்³ப³ங் நாம பாபங் நத்தி². நாஸ்மஸே அத்தத்த²பஞ்ஞம்ஹீதி அத்தனோ அத்தா²ய ஏவ யஸ்ஸ பஞ்ஞா ஸ்னேஹவஸேன ந ப⁴ஜதி, த⁴னத்தி²கோவ ப⁴ஜதி, தஸ்மிங் அத்தத்த²பஞ்ஞேபி ந விஸ்ஸஸே. அதிஸந்தேதி அந்தோ உபஸமே அவிஜ்ஜமானேயேவ ச ப³ஹி உபஸமத³ஸ்ஸனேன அதிஸந்தே விய படிச்ச²ன்னகம்மந்தேபி பி³லபடிச்ச²ன்னஆஸீவிஸஸதி³ஸே குஹகபுக்³க³லே. கோ³பிபாஸிகஜாதிகாதி கு³ன்னங் பிபாஸகஜாதிகா விய, பிபாஸிதகோ³ஸதி³ஸாதி வுத்தங் ஹோதி. யதா² பிபாஸிதகா³வோ தித்த²ங் ஓதரித்வா முக²பூரங் உத³கங் பிவந்தி, ந பன உத³கஸ்ஸ கத்தப்³ப³யுத்தகங் கரொந்தி, ஏவமேவ ஏகச்சே ‘‘இத³ஞ்சித³ஞ்ச கரிஸ்ஸாமா’’தி மது⁴ரவசனேன மித்தானி க⁴ஸந்தி, பியவசனானுச்ச²விகங் பன ந கரொந்தி, தாதி³ஸேஸு விஸ்ஸாஸோ மஹதோ அனத்தா²ய ஹோதீதி தீ³பேதி.

    Tattha nāsmaseti nāssase. Ayameva vā pāṭho, na vissaseti vuttaṃ hoti. Katapāpamhīti paṭhamaṃ katapāpe puggale. Alikavādineti musāvādimhipi na vissase. Tassa hi akattabbaṃ nāma pāpaṃ natthi. Nāsmase attatthapaññamhīti attano atthāya eva yassa paññā snehavasena na bhajati, dhanatthikova bhajati, tasmiṃ attatthapaññepi na vissase. Atisanteti anto upasame avijjamāneyeva ca bahi upasamadassanena atisante viya paṭicchannakammantepi bilapaṭicchannaāsīvisasadise kuhakapuggale. Gopipāsikajātikāti gunnaṃ pipāsakajātikā viya, pipāsitagosadisāti vuttaṃ hoti. Yathā pipāsitagāvo titthaṃ otaritvā mukhapūraṃ udakaṃ pivanti, na pana udakassa kattabbayuttakaṃ karonti, evameva ekacce ‘‘idañcidañca karissāmā’’ti madhuravacanena mittāni ghasanti, piyavacanānucchavikaṃ pana na karonti, tādisesu vissāso mahato anatthāya hotīti dīpeti.

    ஸுக்க²ஞ்ஜலிபக்³க³ஹிதாதி பக்³க³ஹிததுச்ச²அஞ்ஜலினோ. வாசாய பலிகு³ண்டி²தாதி ‘‘இத³ங் த³ஸ்ஸாம, இத³ங் கரிஸ்ஸாமா’’தி வசனேன படிச்சா²தி³கா. மனுஸ்ஸபெ²க்³கூ³தி ஏவரூபா அஸாரகா மனுஸ்ஸா மனுஸ்ஸபெ²க்³கூ³ நாம. நாஸீதே³தி ந ஆஸீதே³ ஏவரூபே ந உபக³ச்செ²ய்ய. யஸ்மிங் நத்தீ²தி யஸ்மிஞ்ச புக்³க³லே கதஞ்ஞுதா நத்தி², தம்பி நாஸீதே³தி அத்தோ². அஞ்ஞஞ்ஞசித்தானந்தி அஞ்ஞேனஞ்ஞேன சித்தேன ஸமன்னாக³தானங் , லஹுசித்தானந்தி அத்தோ². ஏவரூபானங் இத்தீ²னங் வா புரிஸானங் வா ந விஸ்ஸஸேதி தீ³பேதி. நானாவிகத்வா ஸங்ஸக்³க³ந்தி யோபி ந ஸக்கா அனுபக³ந்த்வா ஏதஸ்ஸ அந்தராயங் காதுந்தி அந்தராயகரணத்த²ங் நானாகாரணேஹி ஸங்ஸக்³க³மாவிகத்வா த³ள்ஹங் கரித்வா பச்சா² அந்தராயங் கரோதி, தாதி³ஸம்பி புக்³க³லங் நாஸ்மஸே ந விஸ்ஸஸெய்யாதி தீ³பேதி.

    Sukkhañjalipaggahitāti paggahitatucchaañjalino. Vācāya paliguṇṭhitāti ‘‘idaṃ dassāma, idaṃ karissāmā’’ti vacanena paṭicchādikā. Manussapheggūti evarūpā asārakā manussā manussapheggū nāma. Nāsīdeti na āsīde evarūpe na upagaccheyya. Yasmiṃ natthīti yasmiñca puggale kataññutā natthi, tampi nāsīdeti attho. Aññaññacittānanti aññenaññena cittena samannāgatānaṃ , lahucittānanti attho. Evarūpānaṃ itthīnaṃ vā purisānaṃ vā na vissaseti dīpeti. Nānāvikatvā saṃsagganti yopi na sakkā anupagantvā etassa antarāyaṃ kātunti antarāyakaraṇatthaṃ nānākāraṇehi saṃsaggamāvikatvā daḷhaṃ karitvā pacchā antarāyaṃ karoti, tādisampi puggalaṃ nāsmase na vissaseyyāti dīpeti.

    அனரியகம்மமோக்கந்ததி அனரியானங் து³ஸ்ஸீலானங் கம்மங் ஓதரித்வா டி²தங். அதே²தந்தி அதி²ரங் அப்பதிட்டி²தவசனங். ஸப்³ப³கா⁴தினந்தி ஓகாஸங் லபி⁴த்வா ஸப்³பே³ஸங் உபகா⁴தகரங். நிஸிதங்வ படிச்ச²ன்னந்தி கோஸியா வா பிலோதிகாய வா படிச்ச²ன்னங் நிஸிதக²க்³க³மிவ. தாதி³ஸம்பீதி ஏவரூபம்பி அமித்தங் மித்தபதிரூபகங் ந விஸ்ஸஸெய்ய. ஸாக²ல்யேனாதி மட்ட²வசனேன. அசேதஸாதி அசித்தகேன. வசனமேவ ஹி நேஸங் மட்ட²ங், சித்தங் பன த²த்³த⁴ங் ப²ருஸங். விவிதே⁴ஹீதி விவிதே⁴ஹி உபாயேஹி ஓதாராபெக்கா² உபக³ச்ச²ந்தி. தாதி³ஸம்பீதி யோ ஏதேஹி அமித்தேஹி மித்தபதிரூபகேஹி ஸதி³ஸோ ஹோதி, தம்பி ந விஸ்ஸஸேதி அத்தோ². ஆமிஸந்தி கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங். த⁴னந்தி மஞ்சபடிபாத³கங் ஆதி³ங் கத்வா அவஸேஸங். யத்த² பஸ்ஸதீதி ஸஹாயககே³ஹே யஸ்மிங் டா²னே பஸ்ஸதி. து³ப்³பி⁴ங் கரோதீதி து³ப்³பி⁴சித்தங் உப்பாதே³தி, தங் த⁴னங் ஹரதி. தஞ்ச ஹந்த்வானாதி தஞ்ச ஸஹாயகம்பி செ²த்வா க³ச்ச²தி. இதி இமா ஸத்த கா³தா² குக்குடராஜா கதே²ஸி.

    Anariyakammamokkantati anariyānaṃ dussīlānaṃ kammaṃ otaritvā ṭhitaṃ. Athetanti athiraṃ appatiṭṭhitavacanaṃ. Sabbaghātinanti okāsaṃ labhitvā sabbesaṃ upaghātakaraṃ. Nisitaṃvapaṭicchannanti kosiyā vā pilotikāya vā paṭicchannaṃ nisitakhaggamiva. Tādisampīti evarūpampi amittaṃ mittapatirūpakaṃ na vissaseyya. Sākhalyenāti maṭṭhavacanena. Acetasāti acittakena. Vacanameva hi nesaṃ maṭṭhaṃ, cittaṃ pana thaddhaṃ pharusaṃ. Vividhehīti vividhehi upāyehi otārāpekkhā upagacchanti. Tādisampīti yo etehi amittehi mittapatirūpakehi sadiso hoti, tampi na vissaseti attho. Āmisanti khādanīyabhojanīyaṃ. Dhananti mañcapaṭipādakaṃ ādiṃ katvā avasesaṃ. Yattha passatīti sahāyakagehe yasmiṃ ṭhāne passati. Dubbhiṃ karotīti dubbhicittaṃ uppādeti, taṃ dhanaṃ harati. Tañca hantvānāti tañca sahāyakampi chetvā gacchati. Iti imā satta gāthā kukkuṭarājā kathesi.

    111.

    111.

    ‘‘மித்தரூபேன ப³ஹவோ, ச²ன்னா ஸேவந்தி ஸத்தவோ;

    ‘‘Mittarūpena bahavo, channā sevanti sattavo;

    ஜஹே காபுரிஸே ஹேதே, குக்குடோ விய ஸேனகங்.

    Jahe kāpurise hete, kukkuṭo viya senakaṃ.

    112.

    112.

    ‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், ந கி²ப்பமனுபு³ஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;

    அமித்தவஸமன்வேதி, பச்சா² ச மனுதப்பதி.

    Amittavasamanveti, pacchā ca manutappati.

    113.

    113.

    ‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், கி²ப்பமேவ நிபோ³த⁴தி;

    ‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;

    முச்சதே ஸத்துஸம்பா³தா⁴, குக்குடோ விய ஸேனகா.

    Muccate sattusambādhā, kukkuṭo viya senakā.

    114.

    114.

    ‘‘தங் தாதி³ஸங் கூடமிவொட்³டி³தங் வனே, அத⁴ம்மிகங் நிச்சவித⁴ங்ஸகாரினங்;

    ‘‘Taṃ tādisaṃ kūṭamivoḍḍitaṃ vane, adhammikaṃ niccavidhaṃsakārinaṃ;

    ஆரா விவஜ்ஜெய்ய நரோ விசக்க²ணோ, ஸேனங் யதா² குக்குடோ வங்ஸகானநே’’தி. –

    Ārā vivajjeyya naro vicakkhaṇo, senaṃ yathā kukkuṭo vaṃsakānane’’ti. –

    இமா சதஸ்ஸோ த⁴ம்மராஜேன பா⁴ஸிதா அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா².

    Imā catasso dhammarājena bhāsitā abhisambuddhagāthā.

    தத்த² ஜஹே காபுரிஸே ஹேதேதி பி⁴க்க²வே, ஏதே காபுரிஸே பண்டி³தோ ஜஹெய்ய. -காரோ பனெத்த² நிபாதமத்தங். பச்சா² ச மனுதப்பதீதி பச்சா² ச அனுதப்பதி. கூடமிவொட்³டி³தந்தி வனே மிகா³னங் ப³ந்த⁴னத்தா²ய கூடபாஸங் விய ஒட்³டி³தங். நிச்சவித⁴ங்ஸகாரினந்தி நிச்சங் வித்³த⁴ங்ஸனகரங். வங்ஸகானநேதி யதா² வங்ஸவனே குக்குடோ ஸேனங் விவஜ்ஜேதி, ஏவங் விசக்க²ணோ பாபமித்தே விவஜ்ஜெய்ய.

    Tattha jahe kāpurise heteti bhikkhave, ete kāpurise paṇḍito jaheyya. Ha-kāro panettha nipātamattaṃ. Pacchā ca manutappatīti pacchā ca anutappati. Kūṭamivoḍḍitanti vane migānaṃ bandhanatthāya kūṭapāsaṃ viya oḍḍitaṃ. Niccavidhaṃsakārinanti niccaṃ viddhaṃsanakaraṃ. Vaṃsakānaneti yathā vaṃsavane kukkuṭo senaṃ vivajjeti, evaṃ vicakkhaṇo pāpamitte vivajjeyya.

    ஸோபி தா கா³தா² வத்வா ஸேனங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ஸசே இமஸ்மிங் டா²னே வஸிஸ்ஸஸி, ஜானிஸ்ஸாமி தே கத்தப்³ப³’’ந்தி தஜ்ஜேஸி. ஸேனோ ததோ பலாயித்வா அஞ்ஞத்ர க³தோ.

    Sopi tā gāthā vatvā senaṃ āmantetvā ‘‘sace imasmiṃ ṭhāne vasissasi, jānissāmi te kattabba’’nti tajjesi. Seno tato palāyitvā aññatra gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங் பி⁴க்க²வே தே³வத³த்தோ புப்³பே³பி மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கீ’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸேனோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, குக்குடோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ bhikkhave devadatto pubbepi mayhaṃ vadhāya parisakkī’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā seno devadatto ahosi, kukkuṭo pana ahameva ahosi’’nti.

    குக்குடஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Kukkuṭajātakavaṇṇanā dasamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 448. குக்குடஜாதகங் • 448. Kukkuṭajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact