Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    13. குலதூ³ஸகஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā

    431. ந கேவலங் விஹாரோ ஏவ கீடாகி³ரி, ஸோபி கா³மோ ‘‘கீடாகி³ரி’’ச்சேவ வுச்சதி. கா³மஞ்ஹி ஸந்தா⁴ய பரதோ ‘‘ந அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகேஹி பி⁴க்கூ²ஹி கீடாகி³ரிஸ்மிங் வத்த²ப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ஏகஸங்வச்ச²ரே த்³விக்க²த்துங் வஸ்ஸதி கிர, தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘த்³வீஹி மேகே⁴ஹீ’’தி வுத்தங். ஸமதி⁴கந்தி ச² ஜனே ஸந்தா⁴ய. அகதவத்து²ந்தி நவங் அட்டு²ப்பத்திங். ‘‘ஜாபி⁴ஸுமனாதி³க³ச்ச²ங் அல்லானங் ஹரிதானங் ஏவா’’தி லிகி²தங். பூ⁴தகா³மபீ³ஜகா³மபே⁴த³தோ பனேஸ பே⁴தோ³. வதத்தா²யாதி வதிஅத்தா²ய. யங்கிஞ்சீதி ஸோத³கங் வா நிருத³கங் வா. ஆராமாதி³அத்தா²யாதி வனராஜிகாதி³அத்தா²ய. மாலாவச்ச²ரோபனங் குலதூ³ஸகங்யேவ ஸந்தா⁴ய, க³ந்த²னாதி³ஸப்³ப³ங் ந ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி. கத²ங் பஞ்ஞாயதீதி சே? தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பு³த்³தே⁴ன த⁴ம்மோ’’திஆதி³. ‘‘ஆவேளங் ஆபி³ள’’ந்திபி பாடோ².

    431. Na kevalaṃ vihāro eva kīṭāgiri, sopi gāmo ‘‘kīṭāgiri’’cceva vuccati. Gāmañhi sandhāya parato ‘‘na assajipunabbasukehi bhikkhūhi kīṭāgirismiṃ vatthabba’’nti vuttaṃ. Ekasaṃvacchare dvikkhattuṃ vassati kira, taṃ sandhāya ‘‘dvīhi meghehī’’ti vuttaṃ. Samadhikanti cha jane sandhāya. Akatavatthunti navaṃ aṭṭhuppattiṃ. ‘‘Jābhisumanādigacchaṃ allānaṃ haritānaṃ evā’’ti likhitaṃ. Bhūtagāmabījagāmabhedato panesa bhedo. Vatatthāyāti vatiatthāya. Yaṃkiñcīti sodakaṃ vā nirudakaṃ vā. Ārāmādiatthāyāti vanarājikādiatthāya. Mālāvaccharopanaṃ kuladūsakaṃyeva sandhāya, ganthanādisabbaṃ na sandhāya vuttanti. Kathaṃ paññāyatīti ce? Taṃ dassetuṃ ‘‘buddhena dhammo’’tiādi. ‘‘Āveḷaṃ ābiḷa’’ntipi pāṭho.

    கொ³ப்ப²னந்தி க³ந்த²னங். வேடி²மந்தி தக்³க³திகமேவ. வேதி⁴மங் அஞ்ஞேன கேனசி புப்ப²ங் வேதெ⁴த்வா கதங் . கண்டகம்பி ப³ந்தி⁴துந்தி எத்த² ‘‘ஸயங் விஜ்ஜ²னத்த²ங் ந வட்டதி. அஞ்ஞஸ்ஸத்தா²ய வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. ஜாலமயங் விதானங் ஜாலவிதானங். புப்ப²படிச்ச²கங் க³வக்க²ங் விய ஸசி²த்³த³ங் கரொந்தி. தாலபண்ணகு³ளகந்தி தாலபண்ணமயங் புன கதம்பி படிசி²ஜ்ஜகமேவ. த⁴ம்மரஜ்ஜு சேதியங் வா போ³தி⁴ங் வா புப்ப²ப்பவேஸனத்த²ங் ஆவிஜ்ஜி²த்வா ப³த்³த⁴ரஜ்ஜு. ‘‘காஸாவேன ப³த்³த⁴ம்பி ஸுத்தவாகாதீ³ஹி ப³த்³த⁴ங் ப⁴ண்டி³தஸதி³ஸ’’ந்தி லிகி²தங். அங்ஸப⁴ண்டி³கங் பஸிப்³ப³கே பக்கி²த்தஸதி³ஸத்தா வேதி⁴மங் ந ஜாதங், தஸ்மா ‘‘ஸிதி²லப³த்³த⁴ஸ்ஸ அந்தரந்தரா பக்கி²பிதுங் ந வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘அஞ்ஞமஞ்ஞங் அபு²ஸாபெத்வா அனேகக்க²த்தும்பி பரிக்கி²பிதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. பூரிதந்தி தீ³க⁴தோ பஸாரெத்வா பூரிதங். க⁴டிகதா³மஓலம்ப³கோதி ‘‘யமகதா³மஓலம்ப³கோ’’தி லிகி²தங். ‘‘கெ³ண்டு³க²ரபத்ததா³மானங் படிக்கி²த்தத்தா சேலாதீ³ஹி கததா³மம்பி ந வட்டதி அகப்பியானுலோமத்தா’’தி வத³ந்தி.

    Gopphananti ganthanaṃ. Veṭhimanti taggatikameva. Vedhimaṃ aññena kenaci pupphaṃ vedhetvā kataṃ . Kaṇṭakampi bandhitunti ettha ‘‘sayaṃ vijjhanatthaṃ na vaṭṭati. Aññassatthāya vaṭṭatī’’ti vadanti. Jālamayaṃ vitānaṃ jālavitānaṃ. Pupphapaṭicchakaṃ gavakkhaṃ viya sachiddaṃ karonti. Tālapaṇṇaguḷakanti tālapaṇṇamayaṃ puna katampi paṭichijjakameva. Dhammarajju cetiyaṃ vā bodhiṃ vā pupphappavesanatthaṃ āvijjhitvā baddharajju. ‘‘Kāsāvena baddhampi suttavākādīhi baddhaṃ bhaṇḍitasadisa’’nti likhitaṃ. Aṃsabhaṇḍikaṃ pasibbake pakkhittasadisattā vedhimaṃ na jātaṃ, tasmā ‘‘sithilabaddhassa antarantarā pakkhipituṃ na vaṭṭatī’’ti vadanti. ‘‘Aññamaññaṃ aphusāpetvā anekakkhattumpi parikkhipituṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Pūritanti dīghato pasāretvā pūritaṃ. Ghaṭikadāmaolambakoti ‘‘yamakadāmaolambako’’ti likhitaṃ. ‘‘Geṇḍukharapattadāmānaṃ paṭikkhittattā celādīhi katadāmampi na vaṭṭati akappiyānulomattā’’ti vadanti.

    ‘‘ரேசகங் நாம ததா²லாஸியனாடனடானங் நச்ச’’ந்தி லிகி²தங். தங் ‘‘பரிவத்தந்தீ’’தி வுத்தங். ‘‘ஸாரியோ நாம ருதஸுனகா² ஸிங்கா³லகம்மகுருங்க³கேளிபனே டி²தா’’தி கிர பாடோ². ‘‘நிபு³ஜ்ஜ²ந்தீ’’தி பாளி.

    ‘‘Recakaṃ nāma tathālāsiyanāṭanaṭānaṃ nacca’’nti likhitaṃ. Taṃ ‘‘parivattantī’’ti vuttaṃ. ‘‘Sāriyo nāma rutasunakhā siṅgālakammakuruṅgakeḷipane ṭhitā’’ti kira pāṭho. ‘‘Nibujjhantī’’ti pāḷi.

    432. அப³லப³லாதி³-பதா³னங் உப்படிபாடியா. யதா² பாமொக்கா²னங் வஸேன ஸப்³பே³பி ‘‘அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகா’’தி வுத்தா, ததா² பாமொக்க²ப்பத்தஸாவகஸ்ஸ வஸேன ததா³யத்தவுத்தினே ஸப்³பே³பி ‘‘ஸாரிபுத்தா’’தி. தேன வுத்தங் ‘‘க³ச்ச²த² தும்ஹே ஸாரிபுத்தா’’தி.

    432.Abalabalādi-padānaṃ uppaṭipāṭiyā. Yathā pāmokkhānaṃ vasena sabbepi ‘‘assajipunabbasukā’’ti vuttā, tathā pāmokkhappattasāvakassa vasena tadāyattavuttine sabbepi ‘‘sāriputtā’’ti. Tena vuttaṃ ‘‘gacchatha tumhe sāriputtā’’ti.

    433. ‘‘கா³மே வா ந வஸிதப்³ப³’’ந்தி இமினாவ தஸ்மிங் கா³மே அஞ்ஞத்த² ந வஸிதப்³ப³ந்தி ஸித்³த⁴ங். ‘‘தஸ்மிங் விஹாரே வா’’தி கஸ்மா வுத்தந்தி சே? அத்த²ஸப்³பா⁴வதோ. யஸ்மிஞ்ஹி கா³மே குலதூ³ஸககம்மங் கதங், தஸ்மிங் கா³மே, யஸ்மிங் விஹாரே வஸந்தேன குலதூ³ஸனங் கதங், தங் விஹாரங் ட²பெத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் வஸிதுங் ந வட்டதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங். தங் கத²ந்தி சே? ‘‘கா³மே வா ந வஸிதப்³ப³’’ந்தி வசனேன யஸ்மிங் கா³மே குலதூ³ஸனகம்மங் கதங், தஸ்மிங் விஹாரேபி வஸிதுங் ந லப்³ப⁴தீதி ஆபன்னங், தங் தி³ஸ்வா ‘‘தஸ்மிங் விஹாரே’’தி வுத்தங், தேன தஸ்மிங் கா³மே அஞ்ஞஸ்மிங் வஸிதுங் லப்³ப⁴தீதி ஸித்³த⁴ங். ‘‘தஸ்மிங் விஹாரே வஸந்தேனா’’தி இமினா தஸ்மிங் கா³மே அஞ்ஞத்த² வஸந்தேன ஸாமந்தகா³மே பிண்டா³ய சரிதுங் வட்டதீதி தீ³பிதங் ஹோதி. ஸாமந்தவிஹாரேபீதி ஸாமந்தவிஹாரோ நாம தஸ்மிங்யேவ கா³மே தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ ஸாமந்தவிஹாரோ ச தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ ஸாமந்தவிஹாரோ சாதி உப⁴யங் வுச்சதி, ஏதேன தஸ்மிங் கா³மே அஞ்ஞத்த² வஸந்தேன தஸ்மிங் கா³மே பிண்டா³ய ந சரிதப்³ப³ங். ஸாமந்தகா³மேபி பிண்டா³ய சரிதுங் வட்டதி, புன யஸ்மிங் கா³மே குலதூ³ஸனகம்மங் கதங், தஸ்ஸ ஸாமந்தகா³மே குலதூ³ஸகவிஹாரஸ்ஸ ஸாமந்தவத்து²விஹாரே வஸந்தேன தஸ்மிங் கா³மேபி சரிதுங் வட்டதி. யஸ்மிங் ஸாமந்தகா³மே குலதூ³ஸகங் ந கதங், தஸ்மிம்பி சரிதுங் வட்டதி, நேவ விஹாரேதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘ந நக³ரே சரிது’’ந்தி வுத்தத்தா அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே தஸ்மிங் கா³மே வஸிதுங் வட்டதீதி தீ³பிதங் ஹோதீதி ஏகே. க³ண்டி²பதே³ஸு பன விசாரணா ஏவ நத்தி², தஸ்மா ஸுட்டு² விசாரெத்வா கதே²தப்³ப³ங்.

    433. ‘‘Gāme vā na vasitabba’’nti imināva tasmiṃ gāme aññattha na vasitabbanti siddhaṃ. ‘‘Tasmiṃ vihāre vā’’ti kasmā vuttanti ce? Atthasabbhāvato. Yasmiñhi gāme kuladūsakakammaṃ kataṃ, tasmiṃ gāme, yasmiṃ vihāre vasantena kuladūsanaṃ kataṃ, taṃ vihāraṃ ṭhapetvā aññasmiṃ vasituṃ na vaṭṭatīti dassanatthaṃ. Taṃ kathanti ce? ‘‘Gāme vā na vasitabba’’nti vacanena yasmiṃ gāme kuladūsanakammaṃ kataṃ, tasmiṃ vihārepi vasituṃ na labbhatīti āpannaṃ, taṃ disvā ‘‘tasmiṃ vihāre’’ti vuttaṃ, tena tasmiṃ gāme aññasmiṃ vasituṃ labbhatīti siddhaṃ. ‘‘Tasmiṃ vihāre vasantenā’’ti iminā tasmiṃ gāme aññattha vasantena sāmantagāme piṇḍāya carituṃ vaṭṭatīti dīpitaṃ hoti. Sāmantavihārepīti sāmantavihāro nāma tasmiṃyeva gāme tassa vihārassa sāmantavihāro ca tassa gāmassa sāmantavihāro cāti ubhayaṃ vuccati, etena tasmiṃ gāme aññattha vasantena tasmiṃ gāme piṇḍāya na caritabbaṃ. Sāmantagāmepi piṇḍāya carituṃ vaṭṭati, puna yasmiṃ gāme kuladūsanakammaṃ kataṃ, tassa sāmantagāme kuladūsakavihārassa sāmantavatthuvihāre vasantena tasmiṃ gāmepi carituṃ vaṭṭati. Yasmiṃ sāmantagāme kuladūsakaṃ na kataṃ, tasmimpi carituṃ vaṭṭati, neva vihāreti adhippāyo. ‘‘Nanagare caritu’’nti vuttattā aññasmiṃ vihāre tasmiṃ gāme vasituṃ vaṭṭatīti dīpitaṃ hotīti eke. Gaṇṭhipadesu pana vicāraṇā eva natthi, tasmā suṭṭhu vicāretvā kathetabbaṃ.

    436-7. தா³பேதுங் ந லப⁴ந்தி, புப்ப²தா³னஞ்ஹி ஸியா. தஸ்ஸேவ ந கப்பதீதி எத்த² யாகு³ஆதீ³னி ஆனெத்வா ‘‘த³த³ந்தூ’’தி இச்சா²வஸேன வத³தி சே, ஸப்³பே³ஸங் ந கப்பதி, கேவலங் பன ஸுத்³த⁴சித்தேன அத்தானங் வா பரேஸங் வா அனுத்³தி³ஸித்வா ‘‘இமே மனுஸ்ஸா தா³னங் த³த்வா புஞ்ஞங் பஸவந்தூ’’தி வத³ந்தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ ந கப்பதி யாகு³ஆதீ³னங் பச்சயபடிஸங்யுத்தகதா²ய உப்பன்னத்தா. மஹாஅட்ட²கதா²யம்பி ‘‘பஞ்சன்னம்பி ஸஹத⁴ம்மிகான’’ந்தி விஸேஸெத்வா அவுத்தத்தா அத்த²தோ ஸயமேவாதி அபரே. ஆசரியா பன ‘‘யதா² மஹாபச்சரியங், குருந்தி³யஞ்ச ‘தஸ்ஸேவா’தி விஸேஸெத்வா வுத்தங், ஏவங் மஹாஅட்ட²கதா²யங் விஸேஸெத்வா ந வுத்தங், தஸ்மா ஸப்³பே³ஸங் ந கப்பதீ’’தி வத³ந்தி.

    436-7.Dāpetuṃ na labhanti, pupphadānañhi siyā. Tasseva na kappatīti ettha yāguādīni ānetvā ‘‘dadantū’’ti icchāvasena vadati ce, sabbesaṃ na kappati, kevalaṃ pana suddhacittena attānaṃ vā paresaṃ vā anuddisitvā ‘‘ime manussā dānaṃ datvā puññaṃ pasavantū’’ti vadantassa tasseva na kappati yāguādīnaṃ paccayapaṭisaṃyuttakathāya uppannattā. Mahāaṭṭhakathāyampi ‘‘pañcannampi sahadhammikāna’’nti visesetvā avuttattā atthato sayamevāti apare. Ācariyā pana ‘‘yathā mahāpaccariyaṃ, kurundiyañca ‘tassevā’ti visesetvā vuttaṃ, evaṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ visesetvā na vuttaṃ, tasmā sabbesaṃ na kappatī’’ti vadanti.

    குலதூ³ஸகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    தேரஸககண்ட³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Terasakakaṇḍavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 13. குலதூ³ஸகஸிக்கா²பத³ங் • 13. Kuladūsakasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 13. குலதூ³ஸகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 13. குலதூ³ஸகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 13. குலதூ³ஸகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact