Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. குலக⁴ரணீஸுத்தங்

    8. Kulagharaṇīsuttaṃ

    228. ஏகங் ஸமயங் அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² கோஸலேஸு விஹரதி அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸோ பி⁴க்கு² அஞ்ஞதரஸ்மிங் குலே அதிவேலங் அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹப்பத்தோ விஹரதி. அத² கோ² யா தஸ்மிங் வனஸண்டே³ அதி⁴வத்தா² தே³வதா தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அனுகம்பிகா அத்த²காமா தங் பி⁴க்கு²ங் ஸங்வேஜேதுகாமா யா தஸ்மிங் குலே குலக⁴ரணீ, தஸ்ஸா வண்ணங் அபி⁴னிம்மினித்வா யேன ஸோ பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் பி⁴க்கு²ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    228. Ekaṃ samayaṃ aññataro bhikkhu kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena so bhikkhu aññatarasmiṃ kule ativelaṃ ajjhogāḷhappatto viharati. Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā tassa bhikkhuno anukampikā atthakāmā taṃ bhikkhuṃ saṃvejetukāmā yā tasmiṃ kule kulagharaṇī, tassā vaṇṇaṃ abhinimminitvā yena so bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘நதீ³தீரேஸு ஸண்டா²னே, ஸபா⁴ஸு ரதி²யாஸு ச;

    ‘‘Nadītīresu saṇṭhāne, sabhāsu rathiyāsu ca;

    ஜனா ஸங்க³ம்ம மந்தெந்தி, மஞ்ச தஞ்ச 1 கிமந்தர’’ந்தி.

    Janā saṅgamma mantenti, mañca tañca 2 kimantara’’nti.

    ‘‘ப³ஹூஹி ஸத்³தா³ பச்சூஹா, க²மிதப்³பா³ தபஸ்ஸினா;

    ‘‘Bahūhi saddā paccūhā, khamitabbā tapassinā;

    ந தேன மங்கு ஹோதப்³ப³ங், ந ஹி தேன கிலிஸ்ஸதி.

    Na tena maṅku hotabbaṃ, na hi tena kilissati.

    ‘‘யோ ச ஸத்³த³பரித்தாஸீ, வனே வாதமிகோ³ யதா²;

    ‘‘Yo ca saddaparittāsī, vane vātamigo yathā;

    லஹுசித்தோதி தங் ஆஹு, நாஸ்ஸ ஸம்பஜ்ஜதே வத’’ந்தி.

    Lahucittoti taṃ āhu, nāssa sampajjate vata’’nti.







    Footnotes:
    1. த்வஞ்ச (க॰)
    2. tvañca (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. குலக⁴ரணீஸுத்தவண்ணனா • 8. Kulagharaṇīsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. குலக⁴ரணீஸுத்தவண்ணனா • 8. Kulagharaṇīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact