Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૪. કુલ્લત્થેરગાથા

    4. Kullattheragāthā

    ૩૯૩.

    393.

    ‘‘કુલ્લો સિવથિકં ગન્ત્વા, અદ્દસ ઇત્થિમુજ્ઝિતં;

    ‘‘Kullo sivathikaṃ gantvā, addasa itthimujjhitaṃ;

    અપવિદ્ધં સુસાનસ્મિં, ખજ્જન્તિં કિમિહી ફુટં.

    Apaviddhaṃ susānasmiṃ, khajjantiṃ kimihī phuṭaṃ.

    ૩૯૪.

    394.

    ‘‘આતુરં અસુચિં પૂતિં, પસ્સ કુલ્લ સમુસ્સયં;

    ‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, passa kulla samussayaṃ;

    ઉગ્ઘરન્તં પગ્ઘરન્તં, બાલાનં અભિનન્દિતં.

    Uggharantaṃ paggharantaṃ, bālānaṃ abhinanditaṃ.

    ૩૯૫.

    395.

    ‘‘ધમ્માદાસં ગહેત્વાન, ઞાણદસ્સનપત્તિયા;

    ‘‘Dhammādāsaṃ gahetvāna, ñāṇadassanapattiyā;

    પચ્ચવેક્ખિં ઇમં કાયં, તુચ્છં સન્તરબાહિરં.

    Paccavekkhiṃ imaṃ kāyaṃ, tucchaṃ santarabāhiraṃ.

    ૩૯૬.

    396.

    ‘‘યથા ઇદં તથા એતં, યથા એતં તથા ઇદં;

    ‘‘Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ;

    યથા અધો તથા ઉદ્ધં, યથા ઉદ્ધં તથા અધો.

    Yathā adho tathā uddhaṃ, yathā uddhaṃ tathā adho.

    ૩૯૭.

    397.

    ‘‘યથા દિવા તથા રત્તિં, યથા રત્તિં તથા દિવા;

    ‘‘Yathā divā tathā rattiṃ, yathā rattiṃ tathā divā;

    યથા પુરે તથા પચ્છા, યથા પચ્છા તથા પુરે.

    Yathā pure tathā pacchā, yathā pacchā tathā pure.

    ૩૯૮.

    398.

    ‘‘પઞ્ચઙ્ગિકેન તુરિયેન, ન રતી હોતિ તાદિસી;

    ‘‘Pañcaṅgikena turiyena, na ratī hoti tādisī;

    યથા એકગ્ગચિત્તસ્સ, સમ્મા ધમ્મં વિપસ્સતો’’તિ.

    Yathā ekaggacittassa, sammā dhammaṃ vipassato’’ti.

    … કુલ્લો થેરો….

    … Kullo thero….







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૪. કુલ્લત્થેરગાથાવણ્ણના • 4. Kullattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact