Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    6. குமாரபேதவத்து²

    6. Kumārapetavatthu

    746.

    746.

    ‘‘ஸாவத்தி² நாம நக³ரங், ஹிமவந்தஸ்ஸ பஸ்ஸதோ;

    ‘‘Sāvatthi nāma nagaraṃ, himavantassa passato;

    தத்த² ஆஸுங் த்³வே குமாரா, ராஜபுத்தாதி மே ஸுதங்.

    Tattha āsuṃ dve kumārā, rājaputtāti me sutaṃ.

    747.

    747.

    ‘‘ஸம்மத்தா 1 ரஜனீயேஸு, காமஸ்ஸாதா³பி⁴னந்தி³னோ;

    ‘‘Sammattā 2 rajanīyesu, kāmassādābhinandino;

    பச்சுப்பன்னஸுகே² கி³த்³தா⁴, ந தே பஸ்ஸிங்ஸுனாக³தங்.

    Paccuppannasukhe giddhā, na te passiṃsunāgataṃ.

    748.

    748.

    ‘‘தே சுதா ச மனுஸ்ஸத்தா, பரலோகங் இதோ க³தா;

    ‘‘Te cutā ca manussattā, paralokaṃ ito gatā;

    தேத⁴ கோ⁴ஸெந்த்யதி³ஸ்ஸந்தா, புப்³பே³ து³க்கடமத்தனோ.

    Tedha ghosentyadissantā, pubbe dukkaṭamattano.

    749.

    749.

    ‘‘‘ப³ஹூஸு வத 3 ஸந்தேஸு, தெ³ய்யத⁴ம்மே உபட்டி²தே;

    ‘‘‘Bahūsu vata 4 santesu, deyyadhamme upaṭṭhite;

    நாஸக்கி²ம்ஹா ச அத்தானங், பரித்தங் காதுங் ஸுகா²வஹங்.

    Nāsakkhimhā ca attānaṃ, parittaṃ kātuṃ sukhāvahaṃ.

    750.

    750.

    ‘‘‘கிங் ததோ பாபகங் அஸ்ஸ, யங் நோ ராஜகுலா சுதா;

    ‘‘‘Kiṃ tato pāpakaṃ assa, yaṃ no rājakulā cutā;

    உபபன்னா பெத்திவிஸயங், கு²ப்பிபாஸஸமப்பிதா 5.

    Upapannā pettivisayaṃ, khuppipāsasamappitā 6.

    751.

    751.

    ‘‘ஸாமினோ இத⁴ ஹுத்வான, ஹொந்தி அஸாமினோ தஹிங்;

    ‘‘Sāmino idha hutvāna, honti asāmino tahiṃ;

    ப⁴மந்தி 7 கு²ப்பிபாஸாய, மனுஸ்ஸா உன்னதோனதா.

    Bhamanti 8 khuppipāsāya, manussā unnatonatā.

    752.

    752.

    ‘‘ஏதமாதீ³னவங் ஞத்வா, இஸ்ஸரமத³ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, issaramadasambhavaṃ;

    பஹாய இஸ்ஸரமத³ங், ப⁴வே ஸக்³க³க³தோ நரோ;

    Pahāya issaramadaṃ, bhave saggagato naro;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸப்பஞ்ஞோ, ஸக்³க³ங் ஸோ உபபஜ்ஜதீ’’தி.

    Kāyassa bhedā sappañño, saggaṃ so upapajjatī’’ti.

    குமாரபேதவத்து² ச²ட்ட²ங்.

    Kumārapetavatthu chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. பமத்தா (க॰)
    2. pamattā (ka.)
    3. ப³ஹுஸ்ஸுதேஸு (ஸீ॰ க॰)
    4. bahussutesu (sī. ka.)
    5. கு²ப்பிபாஸாஸமப்பிதா (ஸீ॰ பீ॰)
    6. khuppipāsāsamappitā (sī. pī.)
    7. சரந்தி (ஸீ॰ பீ॰), மரந்தி (ஸ்யா॰)
    8. caranti (sī. pī.), maranti (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 6. குமாரபேதவத்து²வண்ணனா • 6. Kumārapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact