Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi

    8. குமாரிபூ⁴தவக்³கோ³

    8. Kumāribhūtavaggo

    1-2-3. பட²மகுமாரிபூ⁴தாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1-2-3. Paṭhamakumāribhūtādisikkhāpadavaṇṇanā

    குமாரிபூ⁴தவக்³க³ஸ்ஸ பட²மது³தியததியானி தீஹி கி³ஹிக³தஸிக்கா²பதே³ஹி ஸதி³ஸானேவ. யா பன தா ஸப்³ப³பட²மா த்³வே மஹாஸிக்க²மானா, தா அதிக்கந்தவீஸதிவஸ்ஸாதி வேதி³தப்³பா³. தா ஹி கி³ஹிக³தா வா ஹொந்து, அகி³ஹிக³தா வா, ஸம்முதிகம்மாதீ³ஸு ‘‘ஸிக்க²மானா’’இச்சேவ வத்தப்³பா³, ‘‘கி³ஹிக³தா’’தி வா ‘‘குமாரிபூ⁴தா’’தி வா ந வத்தப்³பா³. கி³ஹிக³தாய த³ஸவஸ்ஸகாலே ஸிக்கா²ஸம்முதிங் த³த்வா த்³வாத³ஸவஸ்ஸகாலே உபஸம்பதா³ காதப்³பா³, ஏகாத³ஸவஸ்ஸகாலே த³த்வா தேரஸவஸ்ஸகாலே காதப்³பா³, த்³வாத³ஸதேரஸசுத்³த³ஸபன்னரஸஸோளஸஸத்தரஸஅட்டா²ரஸவஸ்ஸகாலே ஸிக்கா²ஸம்முதிங் த³த்வா வீஸதிவஸ்ஸகாலே உபஸம்பதா³ காதப்³பா³. அட்டா²ரஸவஸ்ஸகாலதோ பட்டா²ய ச பனாயங் ‘‘கி³ஹிக³தா’’திபி ‘‘குமாரிபூ⁴தா’’திபி வத்துங் வட்டதி. யா பனாயங் ‘‘குமாரிபூ⁴தா’’தி வுத்தா ஸாமணேரீ , ஸா ‘‘கி³ஹிக³தா’’தி ந வத்தப்³பா³, ‘‘குமாரிபூ⁴தா’’இச்சேவ வத்தப்³பா³. ஸிக்கா²ஸம்முதிதா³னவஸேன பன ஸப்³பா³பி ‘‘ஸிக்க²மானா’’தி வத்துங் வட்டதீதி.

    Kumāribhūtavaggassa paṭhamadutiyatatiyāni tīhi gihigatasikkhāpadehi sadisāneva. Yā pana tā sabbapaṭhamā dve mahāsikkhamānā, tā atikkantavīsativassāti veditabbā. Tā hi gihigatā vā hontu, agihigatā vā, sammutikammādīsu ‘‘sikkhamānā’’icceva vattabbā, ‘‘gihigatā’’ti vā ‘‘kumāribhūtā’’ti vā na vattabbā. Gihigatāya dasavassakāle sikkhāsammutiṃ datvā dvādasavassakāle upasampadā kātabbā, ekādasavassakāle datvā terasavassakāle kātabbā, dvādasaterasacuddasapannarasasoḷasasattarasaaṭṭhārasavassakāle sikkhāsammutiṃ datvā vīsativassakāle upasampadā kātabbā. Aṭṭhārasavassakālato paṭṭhāya ca panāyaṃ ‘‘gihigatā’’tipi ‘‘kumāribhūtā’’tipi vattuṃ vaṭṭati. Yā panāyaṃ ‘‘kumāribhūtā’’ti vuttā sāmaṇerī , sā ‘‘gihigatā’’ti na vattabbā, ‘‘kumāribhūtā’’icceva vattabbā. Sikkhāsammutidānavasena pana sabbāpi ‘‘sikkhamānā’’ti vattuṃ vaṭṭatīti.

    பட²மகுமாரிபூ⁴தாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamakumāribhūtādisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    4. ஊனத்³வாத³ஸவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    4. Ūnadvādasavassasikkhāpadavaṇṇanā

    சதுத்தே² ஊனத்³வாத³ஸவஸ்ஸாதி உபஸம்பதா³வஸேன அபரிபுண்ணத்³வாத³ஸவஸ்ஸா. பாசித்தியந்தி உபஜ்ஜா²யா ஹுத்வா வுட்டா²பெந்தியா வுத்தனயேனேவ து³க்கடானி அந்தரா, கம்மவாசாபரியோஸானே பாசித்தியந்தி.

    Catutthe ūnadvādasavassāti upasampadāvasena aparipuṇṇadvādasavassā. Pācittiyanti upajjhāyā hutvā vuṭṭhāpentiyā vuttanayeneva dukkaṭāni antarā, kammavācāpariyosāne pācittiyanti.

    ஊனத்³வாத³ஸவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ūnadvādasavassasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    5. பரிபுண்ணத்³வாத³ஸவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    5. Paripuṇṇadvādasavassasikkhāpadavaṇṇanā

    பஞ்சமே ஸங்கே⁴ன அஸம்மதாதி யஸ்ஸா ஸங்கே⁴ன பத³பா⁴ஜனே (பாசி॰ 1132) வுத்தா வுட்டா²பனஸம்முதி ந தி³ன்னா. ஸேஸங் உப⁴யத்தா²பி மஹாஸிக்க²மானாஸிக்கா²பத³த்³வயஸதி³ஸமேவாதி.

    Pañcame saṅghena asammatāti yassā saṅghena padabhājane (pāci. 1132) vuttā vuṭṭhāpanasammuti na dinnā. Sesaṃ ubhayatthāpi mahāsikkhamānāsikkhāpadadvayasadisamevāti.

    பரிபுண்ணத்³வாத³ஸவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paripuṇṇadvādasavassasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    6. கீ²யனத⁴ம்மஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    6. Khīyanadhammasikkhāpadavaṇṇanā

    ச²ட்டே² அலங் தாவ தே அய்யே வுட்டா²பிதேனாதி வுச்சமானாதி வுட்டா²பனஸம்முதியா யாசிதாய ஸங்கே⁴ன உபபரிக்கி²பித்வா ‘‘யஸ்மா பா³லா அப்³யத்தா ச அலஜ்ஜினீ ச ஹோதி, தஸ்மா அலங் தாவ துய்ஹங் உபஸம்பாதி³தேனா’’தி ஏவங் நிவாரீயமானா. பச்சா² கீ²யனத⁴ம்மந்தி பச்சா² அஞ்ஞாஸங் ப்³யத்தானங் லஜ்ஜினீனங் வுட்டா²பனஸம்முதிங் தி³ய்யமானங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹமேவ நூன பா³லா’’திஆதீ³னி ப⁴ணமானா யத்த² கத்த²சி கீ²யெய்ய. பாசித்தியந்தி ஏவங் கீ²யனத⁴ம்மங் ஆபஜ்ஜந்தியா பாசித்தியங்.

    Chaṭṭhe alaṃ tāva te ayye vuṭṭhāpitenāti vuccamānāti vuṭṭhāpanasammutiyā yācitāya saṅghena upaparikkhipitvā ‘‘yasmā bālā abyattā ca alajjinī ca hoti, tasmā alaṃ tāva tuyhaṃ upasampāditenā’’ti evaṃ nivārīyamānā. Pacchā khīyanadhammanti pacchā aññāsaṃ byattānaṃ lajjinīnaṃ vuṭṭhāpanasammutiṃ diyyamānaṃ disvā ‘‘ahameva nūna bālā’’tiādīni bhaṇamānā yattha katthaci khīyeyya. Pācittiyanti evaṃ khīyanadhammaṃ āpajjantiyā pācittiyaṃ.

    ஸாவத்தி²யங் சண்ட³காளிங் ஆரப்³ப⁴ ஏவங் கீ²யனத⁴ம்மங் ஆபஜ்ஜனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், பகதியா ச²ந்தா³தீ³னங் வஸேன கரொந்தீனங் கீ²யந்தியா, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. வுட்டா²பனஸம்முதியா யாசனங், உபபரிக்கி²த்வா ந ச²ந்தா³தி³வஸேன படிக்கி²த்தாய ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸவோ, பச்சா²கீ²யனந்தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அதி³ன்னாதா³னஸதி³ஸானி, இத³ங் பன து³க்க²வேத³னந்தி.

    Sāvatthiyaṃ caṇḍakāḷiṃ ārabbha evaṃ khīyanadhammaṃ āpajjanavatthusmiṃ paññattaṃ, pakatiyā chandādīnaṃ vasena karontīnaṃ khīyantiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Vuṭṭhāpanasammutiyā yācanaṃ, upaparikkhitvā na chandādivasena paṭikkhittāya ‘‘sādhū’’ti paṭissavo, pacchākhīyananti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisāni, idaṃ pana dukkhavedananti.

    கீ²யனத⁴ம்மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Khīyanadhammasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    7-8. ஸிக்க²மானநவுட்டா²பனபட²மது³தியஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    7-8. Sikkhamānanavuṭṭhāpanapaṭhamadutiyasikkhāpadavaṇṇanā

    ஸத்தமே ஸா பச்சா²தி ஸிக்க²மானாய உபஸம்பதா³ய யாசியமானாய ஸா பி⁴க்கு²னீ ஏவங் வத்வா லத்³தே⁴ சீவரே பச்சா² அஸதி அந்தராயே ‘‘நேவ வுட்டா²பெஸ்ஸாமி , ந வுட்டா²பனாய உஸ்ஸுக்கங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி து⁴ரங் நிக்கி²பெய்ய, தஸ்ஸா ஸஹ து⁴ரனிக்கே²பேன பாசித்தியந்தி. அட்ட²மேபி ஏஸேவ நயோ.

    Sattame sā pacchāti sikkhamānāya upasampadāya yāciyamānāya sā bhikkhunī evaṃ vatvā laddhe cīvare pacchā asati antarāye ‘‘neva vuṭṭhāpessāmi , na vuṭṭhāpanāya ussukkaṃ karissāmī’’ti dhuraṃ nikkhipeyya, tassā saha dhuranikkhepena pācittiyanti. Aṭṭhamepi eseva nayo.

    உப⁴யம்பி ஸாவத்தி²யங் து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ ஏதேஸு வத்தூ²ஸு பஞ்ஞத்தங், த்³வீஸுபி ஸதி அந்தராயே, பரியேஸித்வா அலப⁴ந்தியா, கி³லானாய, ஆபதா³ஸு, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. உப⁴யத்த² ‘‘ஏவாஹங் தங் வுட்டா²பெஸ்ஸாமீ’’தி படிஞ்ஞா, ஆகங்கி²தனிப்ப²த்தி, பச்சா² து⁴ரனிக்கே²போ, அனுஞ்ஞாதகாரணாபா⁴வோதி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி ஸமனுபா⁴ஸனஸதி³ஸானீதி.

    Ubhayampi sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha etesu vatthūsu paññattaṃ, dvīsupi sati antarāye, pariyesitvā alabhantiyā, gilānāya, āpadāsu, ummattikādīnañca anāpatti. Ubhayattha ‘‘evāhaṃ taṃ vuṭṭhāpessāmī’’ti paṭiññā, ākaṅkhitanipphatti, pacchā dhuranikkhepo, anuññātakāraṇābhāvoti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni samanubhāsanasadisānīti.

    ஸிக்க²மானநவுட்டா²பனபட²மது³தியஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sikkhamānanavuṭṭhāpanapaṭhamadutiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    9. ஸோகாவாஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    9. Sokāvāsasikkhāpadavaṇṇanā

    நவமே ஸோகாவாஸந்தி ஸங்கேதங் கத்வா ஆக³ச்ச²மானா புரிஸானங் அந்தோஸோகங் பவேஸேதீதி ஸோகாவாஸா, தங் ஸோகாவாஸங். அத² வா க⁴ரங் விய க⁴ரஸாமிகா அயம்பி புரிஸஸமாக³மங் அலப⁴மானா ஸோகங் ஆவிஸதி, இதி யங் ஆவிஸதி, ஸ்வாஸ்ஸா ஆவாஸோ ஹோதீதி ஸோகாவாஸா. தேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே (பாசி॰ 1160) ‘‘ஸோகாவாஸா நாம பரேஸங் து³க்க²ங் உப்பாதே³தி, ஸோகங் ஆவிஸதீ’’தி த்³விதா⁴ அத்தோ² வுத்தோ. பாசித்தியந்தி ஏவரூபங் வுட்டா²பெந்தியா வுத்தனயேனேவ கம்மவாசாபரியோஸானே உபஜ்ஜா²யாய பாசித்தியங்.

    Navame sokāvāsanti saṅketaṃ katvā āgacchamānā purisānaṃ antosokaṃ pavesetīti sokāvāsā, taṃ sokāvāsaṃ. Atha vā gharaṃ viya gharasāmikā ayampi purisasamāgamaṃ alabhamānā sokaṃ āvisati, iti yaṃ āvisati, svāssā āvāso hotīti sokāvāsā. Tenevassa padabhājane (pāci. 1160) ‘‘sokāvāsā nāma paresaṃ dukkhaṃ uppādeti, sokaṃ āvisatī’’ti dvidhā attho vutto. Pācittiyanti evarūpaṃ vuṭṭhāpentiyā vuttanayeneva kammavācāpariyosāne upajjhāyāya pācittiyaṃ.

    ஸாவத்தி²யங் து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ ஏவரூபங் ஸிக்க²மானங் வுட்டா²பனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங். அஜானந்தியா , உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸோகாவாஸதா, ஜானநங், வுட்டா²பனந்தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி க³ப்³பி⁴னிவுட்டா²பனஸதி³ஸானேவாதி.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha evarūpaṃ sikkhamānaṃ vuṭṭhāpanavatthusmiṃ paññattaṃ. Ajānantiyā , ummattikādīnañca anāpatti. Sokāvāsatā, jānanaṃ, vuṭṭhāpananti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni gabbhinivuṭṭhāpanasadisānevāti.

    ஸோகாவாஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sokāvāsasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    10. அனநுஞ்ஞாதஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    10. Ananuññātasikkhāpadavaṇṇanā

    த³ஸமே மாதாபிதூஹீதி விஜாதமாதரா ச ஜனகபிதரா ச. ஸாமிகேனாதி யேன பரிக்³க³ஹிதா, தேன. அனநுஞ்ஞாதந்தி உபஸம்பத³த்தா²ய அனநுஞ்ஞாதங். த்³விக்க²த்துஞ்ஹி பி⁴க்கு²னீஹி ஆபுச்சி²தப்³ப³ங், பப்³ப³ஜ்ஜாகாலே ச உபஸம்பதா³காலே ச, பி⁴க்கூ²னங் பன ஸகிங் ஆபுச்சி²தேபி வட்டதி . தஸ்மா யா உபஸம்பதா³காலே அனாபுச்சா² உபஸம்பாதே³தி, தஸ்ஸா வுத்தனயேனேவ பாசித்தியங்.

    Dasame mātāpitūhīti vijātamātarā ca janakapitarā ca. Sāmikenāti yena pariggahitā, tena. Ananuññātanti upasampadatthāya ananuññātaṃ. Dvikkhattuñhi bhikkhunīhi āpucchitabbaṃ, pabbajjākāle ca upasampadākāle ca, bhikkhūnaṃ pana sakiṃ āpucchitepi vaṭṭati . Tasmā yā upasampadākāle anāpucchā upasampādeti, tassā vuttanayeneva pācittiyaṃ.

    ஸாவத்தி²யங் து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ அனநுஞ்ஞாதவுட்டா²பனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங். அபலோகெத்வா வுட்டா²பெந்தியா, தேஸங் அத்தி²பா⁴வங் அஜானந்தியா, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. அனபலோகனங், அத்தி²பா⁴வஜானநங், வுட்டா²பனந்தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. அனநுஞ்ஞாதஸமுட்டா²னங், கிரியாகிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha ananuññātavuṭṭhāpanavatthusmiṃ paññattaṃ. Apaloketvā vuṭṭhāpentiyā, tesaṃ atthibhāvaṃ ajānantiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Anapalokanaṃ, atthibhāvajānanaṃ, vuṭṭhāpananti imānettha tīṇi aṅgāni. Ananuññātasamuṭṭhānaṃ, kiriyākiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    அனநுஞ்ஞாதஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ananuññātasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    11. பாரிவாஸிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    11. Pārivāsikasikkhāpadavaṇṇanā

    ஏகாத³ஸமே பாரிவாஸிகச²ந்த³தா³னேனாதி பாரிவாஸியேன ச²ந்த³தா³னேன. தத்த² சதுப்³பி³த⁴ங் பாரிவாஸியங் பரிஸபாரிவாஸியங் ரத்திபாரிவாஸியங் ச²ந்த³பாரிவாஸியங் அஜ்ஜா²ஸயபாரிவாஸியந்தி.

    Ekādasame pārivāsikachandadānenāti pārivāsiyena chandadānena. Tattha catubbidhaṃ pārivāsiyaṃ parisapārivāsiyaṃ rattipārivāsiyaṃ chandapārivāsiyaṃ ajjhāsayapārivāsiyanti.

    தத்த² பரிஸபாரிவாஸியங் நாம பி⁴க்கூ² கேனசிதே³வ கரணீயேன ஸன்னிபதிதா ஹொந்தி, அத² மேகோ⁴ வா உட்ட²ஹதி, உஸ்ஸாரணா வா கரீயதி, மனுஸ்ஸா வா அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தா ஆக³ச்ச²ந்தி, பி⁴க்கூ² ‘‘அனோகாஸா மயங், அஞ்ஞத்ர க³ச்சா²மா’’தி ச²ந்த³ங் அவிஸ்ஸஜ்ஜித்வாவ உட்ட²ஹந்தி, இத³ங் பரிஸபாரிவாஸியங் நாம, கிஞ்சாபி பரிஸபாரிவாஸியங், ச²ந்த³ஸ்ஸ பன அவிஸ்ஸட்ட²த்தா கம்மங் காதுங் வட்டதி.

    Tattha parisapārivāsiyaṃ nāma bhikkhū kenacideva karaṇīyena sannipatitā honti, atha megho vā uṭṭhahati, ussāraṇā vā karīyati, manussā vā ajjhottharantā āgacchanti, bhikkhū ‘‘anokāsā mayaṃ, aññatra gacchāmā’’ti chandaṃ avissajjitvāva uṭṭhahanti, idaṃ parisapārivāsiyaṃ nāma, kiñcāpi parisapārivāsiyaṃ, chandassa pana avissaṭṭhattā kammaṃ kātuṃ vaṭṭati.

    புன பி⁴க்கூ² ‘‘உபோஸதா²தீ³னி கரிஸ்ஸாமா’’தி ரத்திங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘யாவ ஸப்³பே³ ஸன்னிபதந்தி, தாவ த⁴ம்மங் ஸுணிஸ்ஸாமா’’தி ஏகங் அஜ்ஜே²ஸந்தி, தஸ்மிங் த⁴ம்மகத²ங் கதெ²ந்தேயேவ அருணோ உக்³க³ச்ச²தி. ஸசே ‘‘சாதுத்³த³ஸிகங் உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸாமா’’தி நிஸின்னா, ‘‘பன்னரஸோ’’தி காதுங் வட்டதி. ஸசே பன்னரஸிகங் காதுங் நிஸின்னா, பாடிபதே³ அனுபோஸதே² உபோஸத²ங் காதுங் ந வட்டதி. அஞ்ஞங் பன ஸங்க⁴கிச்சங் காதுங் வட்டதி, இத³ங் ரத்திபாரிவாஸியங் நாம.

    Puna bhikkhū ‘‘uposathādīni karissāmā’’ti rattiṃ sannipatitvā ‘‘yāva sabbe sannipatanti, tāva dhammaṃ suṇissāmā’’ti ekaṃ ajjhesanti, tasmiṃ dhammakathaṃ kathenteyeva aruṇo uggacchati. Sace ‘‘cātuddasikaṃ uposathaṃ karissāmā’’ti nisinnā, ‘‘pannaraso’’ti kātuṃ vaṭṭati. Sace pannarasikaṃ kātuṃ nisinnā, pāṭipade anuposathe uposathaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Aññaṃ pana saṅghakiccaṃ kātuṃ vaṭṭati, idaṃ rattipārivāsiyaṃ nāma.

    புன பி⁴க்கூ² ‘‘கிஞ்சிதே³வ அப்³பா⁴னாதி³ஸங்க⁴கம்மங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஸன்னிஸின்னா ஹொந்தி, தத்ரேகோ நக்க²த்தபாட²கோ பி⁴க்கு² ஏவங் வத³தி ‘‘அஜ்ஜ நக்க²த்தங் தா³ருணங், மா இத³ங் கம்மங் கரோதா²’’தி. தே தஸ்ஸ வசனேன ச²ந்த³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தத்தே²வ நிஸின்னா ஹொந்தி, அத²ஞ்ஞோ ஆக³ந்த்வா ‘‘நக்க²த்தங் பதிமானெந்தங், அத்தோ² பா³லங் உபஜ்ஜ²கா³ (ஜா॰ 1.1.49), கிங் நக்க²த்தேன கரோதா²’’தி வத³தி, இத³ங் ச²ந்த³பாரிவாஸியஞ்சேவ அஜ்ஜா²ஸயபாரிவாஸியஞ்ச. ஏதஸ்மிங் பாரிவாஸியே புன ச²ந்த³பாரிஸுத்³தி⁴ங் அனாஹரித்வா கம்மங் காதுங் ந வட்டதி, இத³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘பாரிவாஸிகச²ந்த³தா³னேனா’’தி. பாசித்தியந்தி ஏவங் வுட்டா²பெந்தியா வுத்தனயேனேவ கம்மவாசாபரியோஸானே பாசித்தியங்.

    Puna bhikkhū ‘‘kiñcideva abbhānādisaṅghakammaṃ karissāmā’’ti sannisinnā honti, tatreko nakkhattapāṭhako bhikkhu evaṃ vadati ‘‘ajja nakkhattaṃ dāruṇaṃ, mā idaṃ kammaṃ karothā’’ti. Te tassa vacanena chandaṃ vissajjetvā tattheva nisinnā honti, athañño āgantvā ‘‘nakkhattaṃ patimānentaṃ, attho bālaṃ upajjhagā (jā. 1.1.49), kiṃ nakkhattena karothā’’ti vadati, idaṃ chandapārivāsiyañceva ajjhāsayapārivāsiyañca. Etasmiṃ pārivāsiye puna chandapārisuddhiṃ anāharitvā kammaṃ kātuṃ na vaṭṭati, idaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘pārivāsikachandadānenā’’ti. Pācittiyanti evaṃ vuṭṭhāpentiyā vuttanayeneva kammavācāpariyosāne pācittiyaṃ.

    ராஜக³ஹே து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ ஏவங் வுட்டா²பனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங். ச²ந்த³ங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வாவ அவுட்டி²தாய பரிஸாய வுட்டா²பெந்தியா, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. பாரிவாஸிகச²ந்த³தா³னதா, வுட்டா²பனந்தி இமானெத்த² த்³வே அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி க³ம்பி⁴னிஸிக்கா²பத³ஸதி³ஸானேவாதி.

    Rājagahe thullanandaṃ ārabbha evaṃ vuṭṭhāpanavatthusmiṃ paññattaṃ. Chandaṃ avissajjetvāva avuṭṭhitāya parisāya vuṭṭhāpentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Pārivāsikachandadānatā, vuṭṭhāpananti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni gambhinisikkhāpadasadisānevāti.

    பாரிவாஸிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pārivāsikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    12. அனுவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    12. Anuvassasikkhāpadavaṇṇanā

    த்³வாத³ஸமே அனுவஸ்ஸந்தி அனுஸங்வச்ச²ரங். ஏவங் வுட்டா²பெந்தியாபி வுத்தனயேனேவ பாசித்தியங்.

    Dvādasame anuvassanti anusaṃvaccharaṃ. Evaṃ vuṭṭhāpentiyāpi vuttanayeneva pācittiyaṃ.

    ஸாவத்தி²யங் ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கு²னியோ ஆரப்³ப⁴ அனுவஸ்ஸங் வுட்டா²பனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங். ஏகந்தரிகங் வுட்டா²பெந்தியா, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. அனுவஸ்ஸதா, வுட்டா²பனந்தி இமானெத்த² த்³வே அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி ஏகாத³ஸமே வுத்தனயானேவாதி.

    Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha anuvassaṃ vuṭṭhāpanavatthusmiṃ paññattaṃ. Ekantarikaṃ vuṭṭhāpentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Anuvassatā, vuṭṭhāpananti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni ekādasame vuttanayānevāti.

    அனுவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Anuvassasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    13. ஏகவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    13. Ekavassasikkhāpadavaṇṇanā

    தேரஸமே ஏகந்தரிகங் ஏகங் வுட்டா²பெந்தியா, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸேஸங் த்³வாத³ஸமேன ஸதி³ஸமேவாதி.

    Terasame ekantarikaṃ ekaṃ vuṭṭhāpentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Sesaṃ dvādasamena sadisamevāti.

    ஏகவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekavassasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    குமாரிபூ⁴தவக்³கோ³ அட்ட²மோ.

    Kumāribhūtavaggo aṭṭhamo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact