Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[512] 2. கும்ப⁴ஜாதகவண்ணனா
[512] 2. Kumbhajātakavaṇṇanā
கோ பாதுராஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ விஸாகா²ய ஸஹாயிகா ஸுராபீதா பஞ்சஸதா இத்தி²யோ ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிர ஸுராச²ணே ஸங்கு⁴ட்டே² தா பஞ்சஸதா இத்தி²யோ ஸாமிகானங் ச²ணே கீளமானானங் திக்க²ஸுரங் படியாதெ³த்வா ‘‘ச²ணங் கீளிஸ்ஸாமா’’தி ஸப்³பா³பி விஸாகா²ய ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ஸஹாயிகே ச²ணங் கீளிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா ‘‘அயங் ஸுராச²ணோ, ந அஹங் ஸுரங் பிவிஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே – ‘‘தும்ஹே ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தா³னங் தே³த², மயங் ச²ணங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தா உய்யோஜெத்வா ஸத்தா²ரங் நிமந்தாபெத்வா மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா ப³ஹுங் க³ந்த⁴மாலங் ஆதா³ய ஸாயன்ஹஸமயே த⁴ம்மகத²ங் ஸோதுங் தாஹி பரிவுதா ஜேதவனங் அக³மாஸி. தா பனித்தி²யோ ஸுரங் பிவமானாவ தாய ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா த்³வாரகொட்ட²கே ட²த்வா ஸுரங் பிவித்வாவ தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மங்ஸு. விஸாகா² ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³, இதராஸு ஏகச்சா ஸத்து² ஸந்திகேயேவ நச்சிங்ஸு, ஏகச்சா கா³யிங்ஸு, ஏகச்சா ஹத்த²குக்குச்சபாத³குக்குச்சானி, ஏகச்சா கலஹங் அகங்ஸு.
Kopāturāsīti idaṃ satthā jetavane viharanto visākhāya sahāyikā surāpītā pañcasatā itthiyo ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira surāchaṇe saṅghuṭṭhe tā pañcasatā itthiyo sāmikānaṃ chaṇe kīḷamānānaṃ tikkhasuraṃ paṭiyādetvā ‘‘chaṇaṃ kīḷissāmā’’ti sabbāpi visākhāya santikaṃ gantvā ‘‘sahāyike chaṇaṃ kīḷissāmā’’ti vatvā ‘‘ayaṃ surāchaṇo, na ahaṃ suraṃ pivissāmī’’ti vutte – ‘‘tumhe sammāsambuddhassa dānaṃ detha, mayaṃ chaṇaṃ karissāmā’’ti āhaṃsu. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tā uyyojetvā satthāraṃ nimantāpetvā mahādānaṃ pavattetvā bahuṃ gandhamālaṃ ādāya sāyanhasamaye dhammakathaṃ sotuṃ tāhi parivutā jetavanaṃ agamāsi. Tā panitthiyo suraṃ pivamānāva tāya saddhiṃ gantvā dvārakoṭṭhake ṭhatvā suraṃ pivitvāva tāya saddhiṃ satthu santikaṃ agamaṃsu. Visākhā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi, itarāsu ekaccā satthu santikeyeva nacciṃsu, ekaccā gāyiṃsu, ekaccā hatthakukkuccapādakukkuccāni, ekaccā kalahaṃ akaṃsu.
ஸத்தா² தாஸங் ஸங்வேக³ஜனநத்தா²ய ப⁴முகலோமதோ ரங்ஸீ விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, அந்த⁴காரதிமிஸா அஹோஸி. தா பீ⁴தா அஹேஸுங் மரணப⁴யதஜ்ஜிதா, தேன தாஸங் ஸுரா ஜீரி. ஸத்தா² நிஸின்னபல்லங்கே அந்தரஹிதோ ஸினேருமுத்³த⁴னி ட²த்வா உண்ணலோமதோ ரங்ஸீ விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, சந்த³ஸூரியஸஹஸ்ஸுக்³க³மனங் விய அஹோஸி. ஸத்தா² தத்த² டி²தோவ தாஸங் ஸங்வேக³ஜனநத்தா²ய –
Satthā tāsaṃ saṃvegajananatthāya bhamukalomato raṃsī vissajjesi, andhakāratimisā ahosi. Tā bhītā ahesuṃ maraṇabhayatajjitā, tena tāsaṃ surā jīri. Satthā nisinnapallaṅke antarahito sinerumuddhani ṭhatvā uṇṇalomato raṃsī vissajjesi, candasūriyasahassuggamanaṃ viya ahosi. Satthā tattha ṭhitova tāsaṃ saṃvegajananatthāya –
‘‘கோ நு ஹாஸோ கிமானந்தோ³, நிச்சங் பஜ்ஜலிதே ஸதி;
‘‘Ko nu hāso kimānando, niccaṃ pajjalite sati;
அந்த⁴காரேன ஓனத்³தா⁴, பதீ³பங் ந க³வேஸதா²’’தி. (த⁴॰ ப॰ 146) –
Andhakārena onaddhā, padīpaṃ na gavesathā’’ti. (dha. pa. 146) –
இமங் கா³த²மாஹ. கா³தா²பரியோஸானே தா பஞ்சஸதாபி ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா க³ந்த⁴குடிசா²யாய பு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³. அத² நங் விஸாகா² வந்தி³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, இத³ங் ஹிரொத்தப்பபே⁴த³கங் ஸுராபானங் நாம கதா³ உப்பன்ன’’ந்தி புச்சி². ஸோ தஸ்ஸா ஆசிக்க²ந்தோ அதீதங் ஆஹரி.
Imaṃ gāthamāha. Gāthāpariyosāne tā pañcasatāpi sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu. Satthā āgantvā gandhakuṭichāyāya buddhāsane nisīdi. Atha naṃ visākhā vanditvā, ‘‘bhante, idaṃ hirottappabhedakaṃ surāpānaṃ nāma kadā uppanna’’nti pucchi. So tassā ācikkhanto atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஏகோ காஸிரட்ட²வாஸீ ஸுரோ நாம வனசரகோ ப⁴ண்ட³பரியேஸனத்தா²ய ஹிமவந்தங் அக³மாஸி. தத்தே²கோ ருக்கோ² உக்³க³ந்த்வா போரிஸமத்தே டா²னே திதா⁴கப்போ அஹோஸி. தஸ்ஸ திண்ணங் கப்பானங் அந்தரே சாடிப்பமாணோ ஆவாடோ அஹோஸி. ஸோ தே³வே வஸ்ஸந்தே உத³கேன பூரிதோ, தங் பரிவாரெத்வா ஹரீதகீ ஆமலகீ மரிசக³ச்சோ² ச அஹோஸி , தேஸங் பக்கானி ப²லானி சி²ஜ்ஜித்வா தத்த² பதந்தி. தஸ்ஸாவிதூ³ரே ஸயங்ஜாதஸாலி ஜாதோ, ததோ ஸுவகா ஸாலிஸீஸானி ஆஹரித்வா தஸ்மிங் ருக்கே² நிஸீதி³த்வா கா²த³ந்தி. தேஸங் கா²த³மானானங் ஸாலீபி தண்டு³லாபி தத்த² பதந்தி. இதி தங் உத³கங் ஸூரியஸந்தாபேன பச்சமானங் ரஸங் லோஹிதவண்ணங் அஹோஸி. நிதா³க⁴ஸமயே பிபாஸிதா ஸகுணக³ணா ஆக³ந்த்வா தங் பிவித்வா மத்தா பரிவத்தித்வா ருக்க²மூலே பதிங்ஸு, தஸ்மிங் தோ²கங் நித்³தா³யித்வா விகூஜமானா பக்கமந்தி. ருக்க²ஸுனக²மக்கடாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. வனசரகோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸசே இத³ங் விஸங் ப⁴வெய்ய, இமே மரெய்யுங், இமே பன தோ²கங் நித்³தா³யித்வா யதா²ஸுக²ங் க³ச்ச²ந்தி, நயித³ங் விஸ’’ந்தி ஸயங் பிவித்வா மத்தோ ஹுத்வா மங்ஸங் கா²தி³துகாமோ அஹோஸி. ததோ அக்³கி³ங் கத்வா ருக்க²மூலே பதிதே தித்திரகுக்குடாத³யோ மாரெத்வா மங்ஸங் அங்கா³ரே பசித்வா ஏகேன ஹத்தே²ன நச்சந்தோ ஏகேன மங்ஸங் கா²த³ந்தோ ஏகாஹத்³வீஹங் தத்தே²வ அஹோஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente eko kāsiraṭṭhavāsī suro nāma vanacarako bhaṇḍapariyesanatthāya himavantaṃ agamāsi. Tattheko rukkho uggantvā porisamatte ṭhāne tidhākappo ahosi. Tassa tiṇṇaṃ kappānaṃ antare cāṭippamāṇo āvāṭo ahosi. So deve vassante udakena pūrito, taṃ parivāretvā harītakī āmalakī maricagaccho ca ahosi , tesaṃ pakkāni phalāni chijjitvā tattha patanti. Tassāvidūre sayaṃjātasāli jāto, tato suvakā sālisīsāni āharitvā tasmiṃ rukkhe nisīditvā khādanti. Tesaṃ khādamānānaṃ sālīpi taṇḍulāpi tattha patanti. Iti taṃ udakaṃ sūriyasantāpena paccamānaṃ rasaṃ lohitavaṇṇaṃ ahosi. Nidāghasamaye pipāsitā sakuṇagaṇā āgantvā taṃ pivitvā mattā parivattitvā rukkhamūle patiṃsu, tasmiṃ thokaṃ niddāyitvā vikūjamānā pakkamanti. Rukkhasunakhamakkaṭādīsupi eseva nayo. Vanacarako taṃ disvā ‘‘sace idaṃ visaṃ bhaveyya, ime mareyyuṃ, ime pana thokaṃ niddāyitvā yathāsukhaṃ gacchanti, nayidaṃ visa’’nti sayaṃ pivitvā matto hutvā maṃsaṃ khāditukāmo ahosi. Tato aggiṃ katvā rukkhamūle patite tittirakukkuṭādayo māretvā maṃsaṃ aṅgāre pacitvā ekena hatthena naccanto ekena maṃsaṃ khādanto ekāhadvīhaṃ tattheva ahosi.
ததோ பன அவிதூ³ரே ஏகோ வருணோ நாம தாபஸோ வஸதி. வனசரகோ அஞ்ஞதா³பி தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²தி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இத³ங் பானங் தாபஸேன ஸத்³தி⁴ங் பிவிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஏகங் வேளுனாளிகங் பூரெத்வா பக்கமங்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் ஆஹரித்வா பண்ணஸாலங் க³ந்த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, இமங் பிவதா²’’தி வத்வா உபோ⁴பி மங்ஸங் கா²த³ந்தா பிவிங்ஸு. இதி ஸுரேன ச வருணேன ச தி³ட்ட²த்தா தஸ்ஸ பானஸ்ஸ ‘‘ஸுரா’’தி ச ‘‘வருணா’’தி ச நாமங் ஜாதங். தே உபோ⁴பி ‘‘அத்தே²ஸோ உபாயோ’’தி வேளுனாளியோ பூரெத்வா காஜேனாதா³ய பச்சந்தனக³ரங் க³ந்த்வா ‘‘பானகாரகா நாம ஆக³தா’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபேஸுங். ராஜா நே பக்கோஸாபேஸி, தே தஸ்ஸ பானங் உபனேஸுங். ராஜா த்³வே தயோ வாரே பிவித்வா மஜ்ஜி, தஸ்ஸ தங் ஏகாஹத்³வீஹமத்தமேவ அஹோஸி. அத² நே ‘‘அஞ்ஞம்பி அத்தீ²’’தி புச்சி². ‘‘அத்தி², தே³வா’’தி. ‘‘குஹி’’ந்தி? ‘‘ஹிமவந்தே தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி ஆனேதா²’’தி. தே க³ந்த்வா ஏகத்³வே வாரே ஆனெத்வா ‘‘நிப³த்³த⁴ங் க³ந்துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி ஸம்பா⁴ரே ஸல்லக்கெ²த்வா தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ தசங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³ஸம்பா⁴ரே பக்கி²பித்வா நக³ரே ஸுரங் கரிங்ஸு. நாக³ரா ஸுரங் பிவித்வா பமாத³ங் ஆபன்னா து³க்³க³தா அஹேஸுங், நக³ரங் ஸுஞ்ஞங் விய அஹோஸி, தேன பானகாரகா ததோ பலாயித்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ‘‘பானகாரகா ஆக³தா’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபேஸுங். ராஜா நே பக்கோஸாபெத்வா பரிப்³ப³யங் அதா³ஸி. தே தத்தா²பி ஸுரங் அகங்ஸு, தம்பி நக³ரங் ததே²வ வினஸ்ஸி, ததோ பலாயித்வா ஸாகேதங், ஸாகேததோ ஸாவத்தி²ங் அக³மங்ஸு.
Tato pana avidūre eko varuṇo nāma tāpaso vasati. Vanacarako aññadāpi tassa santikaṃ gacchati. Athassa etadahosi – ‘‘idaṃ pānaṃ tāpasena saddhiṃ pivissāmī’’ti. So ekaṃ veḷunāḷikaṃ pūretvā pakkamaṃsena saddhiṃ āharitvā paṇṇasālaṃ gantvā, ‘‘bhante, imaṃ pivathā’’ti vatvā ubhopi maṃsaṃ khādantā piviṃsu. Iti surena ca varuṇena ca diṭṭhattā tassa pānassa ‘‘surā’’ti ca ‘‘varuṇā’’ti ca nāmaṃ jātaṃ. Te ubhopi ‘‘attheso upāyo’’ti veḷunāḷiyo pūretvā kājenādāya paccantanagaraṃ gantvā ‘‘pānakārakā nāma āgatā’’ti rañño ārocāpesuṃ. Rājā ne pakkosāpesi, te tassa pānaṃ upanesuṃ. Rājā dve tayo vāre pivitvā majji, tassa taṃ ekāhadvīhamattameva ahosi. Atha ne ‘‘aññampi atthī’’ti pucchi. ‘‘Atthi, devā’’ti. ‘‘Kuhi’’nti? ‘‘Himavante devā’’ti. ‘‘Tena hi ānethā’’ti. Te gantvā ekadve vāre ānetvā ‘‘nibaddhaṃ gantuṃ na sakkhissāmā’’ti sambhāre sallakkhetvā tassa rukkhassa tacaṃ ādiṃ katvā sabbasambhāre pakkhipitvā nagare suraṃ kariṃsu. Nāgarā suraṃ pivitvā pamādaṃ āpannā duggatā ahesuṃ, nagaraṃ suññaṃ viya ahosi, tena pānakārakā tato palāyitvā bārāṇasiṃ gantvā ‘‘pānakārakā āgatā’’ti rañño ārocāpesuṃ. Rājā ne pakkosāpetvā paribbayaṃ adāsi. Te tatthāpi suraṃ akaṃsu, tampi nagaraṃ tatheva vinassi, tato palāyitvā sāketaṃ, sāketato sāvatthiṃ agamaṃsu.
ததா³ ஸாவத்தி²யங் ஸப்³ப³மித்தோ நாம ராஜா அஹோஸி. ஸோ தேஸங் ஸங்க³ஹங் கத்வா ‘‘கேன வோ அத்தோ²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸம்பா⁴ரமூலேன சேவ ஸாலிபிட்டே²ன ச பஞ்சஹி சாடிஸதேஹி சா’’தி வுத்தே ஸப்³ப³ங் தா³பேஸி. தே பஞ்சஸு சாடிஸதேஸு ஸுரங் ஸண்டா²பெத்வா மூஸிகப⁴யேன சாடிரக்க²ணத்தா²ய ஏகேகாய சாடியா ஸந்திகே ஏகேகங் பி³ளாரங் ப³ந்தி⁴ங்ஸு. தே பச்சித்வா உத்தரணகாலே சாடிகுச்சீ²ஸு பக்³க⁴ரந்தங் ஸுரங் பிவித்வா மத்தா நித்³தா³யிங்ஸு. மூஸிகா ஆக³ந்த்வா தேஸங் கண்ணனாஸிகதா³டி²கனங்கு³ட்டே² கா²தி³த்வா அக³மங்ஸு. ‘‘பி³ளாரா ஸுரங் பிவித்வா மதா’’தி ஆயுத்தகபுரிஸா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா ‘‘விஸகாரகா ஏதே ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி தேஸங் த்³வின்னம்பி ஜனானங் ஸீஸானி சி²ந்தா³பேஸி. தே ‘‘ஸுரங் தே³வ, மது⁴ரங் தே³வா’’தி விரவந்தாவ மரிங்ஸு. ராஜா தே மாராபெத்வா ‘‘சாடியோ பி⁴ந்த³தா²’’தி ஆணாபேஸி. பி³ளாராபி ஸுராய ஜிண்ணாய உட்ட²ஹித்வா கீளந்தா விசரிங்ஸு, தே தி³ஸ்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா ‘‘ஸசே விஸங் அஸ்ஸ, ஏதே மரெய்யுங், மது⁴ரேனேவ ப⁴விதப்³ப³ங், பிவிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி நக³ரங் அலங்காராபெத்வா ராஜங்க³ணே மண்ட³பங் காராபெத்வா அலங்கதமண்ட³பே ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தே ராஜபல்லங்கே நிஸீதி³த்வா அமச்சக³ணபரிவுதோ ஸுரங் பாதுங் ஆரபி⁴.
Tadā sāvatthiyaṃ sabbamitto nāma rājā ahosi. So tesaṃ saṅgahaṃ katvā ‘‘kena vo attho’’ti pucchitvā ‘‘sambhāramūlena ceva sālipiṭṭhena ca pañcahi cāṭisatehi cā’’ti vutte sabbaṃ dāpesi. Te pañcasu cāṭisatesu suraṃ saṇṭhāpetvā mūsikabhayena cāṭirakkhaṇatthāya ekekāya cāṭiyā santike ekekaṃ biḷāraṃ bandhiṃsu. Te paccitvā uttaraṇakāle cāṭikucchīsu paggharantaṃ suraṃ pivitvā mattā niddāyiṃsu. Mūsikā āgantvā tesaṃ kaṇṇanāsikadāṭhikanaṅguṭṭhe khāditvā agamaṃsu. ‘‘Biḷārā suraṃ pivitvā matā’’ti āyuttakapurisā rañño ārocesuṃ. Rājā ‘‘visakārakā ete bhavissantī’’ti tesaṃ dvinnampi janānaṃ sīsāni chindāpesi. Te ‘‘suraṃ deva, madhuraṃ devā’’ti viravantāva mariṃsu. Rājā te mārāpetvā ‘‘cāṭiyo bhindathā’’ti āṇāpesi. Biḷārāpi surāya jiṇṇāya uṭṭhahitvā kīḷantā vicariṃsu, te disvā rañño ārocesuṃ. Rājā ‘‘sace visaṃ assa, ete mareyyuṃ, madhureneva bhavitabbaṃ, pivissāmi na’’nti nagaraṃ alaṅkārāpetvā rājaṅgaṇe maṇḍapaṃ kārāpetvā alaṅkatamaṇḍape samussitasetacchatte rājapallaṅke nisīditvā amaccagaṇaparivuto suraṃ pātuṃ ārabhi.
ததா³ ஸக்கோ தே³வராஜா ‘‘கே நு கோ² மாதுபட்டா²னாதீ³ஸு அப்பமத்தா தீணி ஸுசரிதானி பூரெந்தீ’’தி லோகங் வோலோகெந்தோ தங் ராஜானங் ஸுரங் பாதுங் நிஸின்னங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸசாயங் ஸுரங் பிவிஸ்ஸதி, ஸகலஜம்பு³தீ³போ நஸ்ஸிஸ்ஸதி. யதா² ந பிவிஸ்ஸதி, ததா² நங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏகங் ஸுராபுண்ணங் கும்ப⁴ங் ஹத்த²தலே ட²பெத்வா ப்³ராஹ்மணவேஸேனாக³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஸம்முக²ட்டா²னே ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘இமங் கும்ப⁴ங் கிணாத², இமங் கும்ப⁴ங் கிணாதா²’’தி ஆஹ. ஸப்³ப³மித்தராஜா தங் ததா² வத³ந்தங் ஆகாஸே டி²தங் தி³ஸ்வா ‘‘குதோ நு கோ² ப்³ராஹ்மணோ ஆக³ச்ச²தீ’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Tadā sakko devarājā ‘‘ke nu kho mātupaṭṭhānādīsu appamattā tīṇi sucaritāni pūrentī’’ti lokaṃ volokento taṃ rājānaṃ suraṃ pātuṃ nisinnaṃ disvā ‘‘sacāyaṃ suraṃ pivissati, sakalajambudīpo nassissati. Yathā na pivissati, tathā naṃ karissāmī’’ti ekaṃ surāpuṇṇaṃ kumbhaṃ hatthatale ṭhapetvā brāhmaṇavesenāgantvā rañño sammukhaṭṭhāne ākāse ṭhatvā ‘‘imaṃ kumbhaṃ kiṇātha, imaṃ kumbhaṃ kiṇāthā’’ti āha. Sabbamittarājā taṃ tathā vadantaṃ ākāse ṭhitaṃ disvā ‘‘kuto nu kho brāhmaṇo āgacchatī’’ti tena saddhiṃ sallapanto tisso gāthā abhāsi –
33.
33.
‘‘கோ பாதுராஸீ திதி³வா நப⁴ம்ஹி, ஓபா⁴ஸயங் ஸங்வரிங் சந்தி³மாவ;
‘‘Ko pāturāsī tidivā nabhamhi, obhāsayaṃ saṃvariṃ candimāva;
க³த்தேஹி தே ரஸ்மியோ நிச்ச²ரந்தி, ஸதேரதா விஜ்ஜுரிவந்தலிக்கே².
Gattehi te rasmiyo niccharanti, sateratā vijjurivantalikkhe.
34.
34.
‘‘ஸோ சி²ன்னவாதங் கமஸீ அக⁴ம்ஹி, வேஹாயஸங் க³ச்ச²ஸி திட்ட²ஸீ ச;
‘‘So chinnavātaṃ kamasī aghamhi, vehāyasaṃ gacchasi tiṭṭhasī ca;
இத்³தீ⁴ நு தே வத்து²கதா ஸுபா⁴விதா, அனத்³த⁴கூ³னங் அபி தே³வதானங்.
Iddhī nu te vatthukatā subhāvitā, anaddhagūnaṃ api devatānaṃ.
35.
35.
‘‘வேஹாயஸங் க³ம்மமாக³ம்ம திட்ட²ஸி, கும்ப⁴ங் கிணாதா²தி யமேதமத்த²ங்;
‘‘Vehāyasaṃ gammamāgamma tiṭṭhasi, kumbhaṃ kiṇāthāti yametamatthaṃ;
கோ வா துவங் கிஸ்ஸ வா தாய கும்போ⁴, அக்கா²ஹி மே ப்³ராஹ்மண ஏதமத்த²’’ந்தி.
Ko vā tuvaṃ kissa vā tāya kumbho, akkhāhi me brāhmaṇa etamattha’’nti.
தத்த² கோ பாதுராஸீதி குதோ பாதுபூ⁴தோஸி, குதோ ஆக³தோஸீதி அத்தோ². திதி³வா நப⁴ம்ஹீதி கிங் தாவதிங்ஸப⁴வனா ஆக³ந்த்வா இத⁴ நப⁴ம்ஹி ஆகாஸே பாகடோ ஜாதோஸீதி புச்ச²தி. ஸங்வரிந்தி ரத்திங். ஸதேரதாதி ஏவங்னாமிகா. ஸோதி ஸோ த்வங். சி²ன்னவாதந்தி வலாஹகோபி தாவ வாதேன கமதி, தஸ்ஸ பன ஸோபி வாதோ நத்தி², தேனேவமாஹ. கமஸீதி பவத்தேஸி. அக⁴ம்ஹீதி அப்படிகே⁴ ஆகாஸே. வத்து²கதாதி வத்து² விய பதிட்டா² விய கதா. அனத்³த⁴கூ³னங் அபி தே³வதானந்தி யா பத³ஸா அத்³தா⁴னங் அக³மனேன அனத்³த⁴கூ³னங் தே³வதானங் இத்³தி⁴, ஸா அபி தவ ஸுபா⁴விதாதி புச்ச²தி. வேஹாயஸங் க³ம்மமாக³ம்மாதி ஆகாஸே பவத்தங் பத³வீதிஹாரங் படிச்ச நிஸ்ஸாய. ‘‘திட்ட²ஸீ’’தி இமஸ்ஸ ‘‘கோ வா துவ’’ந்தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴, ஏவங் திட்ட²மானோ கோ வா த்வந்தி அத்தோ². யமேதமத்த²ந்தி யங் ஏதங் வத³ஸி. இமஸ்ஸ ‘‘கிஸ்ஸ வா தாய’’ந்தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴, யங் ஏதங் கும்ப⁴ங் கிணாதா²தி வத³ஸி, கிஸ்ஸ வா தே அயங் கும்போ⁴தி அத்தோ².
Tattha ko pāturāsīti kuto pātubhūtosi, kuto āgatosīti attho. Tidivā nabhamhīti kiṃ tāvatiṃsabhavanā āgantvā idha nabhamhi ākāse pākaṭo jātosīti pucchati. Saṃvarinti rattiṃ. Sateratāti evaṃnāmikā. Soti so tvaṃ. Chinnavātanti valāhakopi tāva vātena kamati, tassa pana sopi vāto natthi, tenevamāha. Kamasīti pavattesi. Aghamhīti appaṭighe ākāse. Vatthukatāti vatthu viya patiṭṭhā viya katā. Anaddhagūnaṃ api devatānanti yā padasā addhānaṃ agamanena anaddhagūnaṃ devatānaṃ iddhi, sā api tava subhāvitāti pucchati. Vehāyasaṃ gammamāgammāti ākāse pavattaṃ padavītihāraṃ paṭicca nissāya. ‘‘Tiṭṭhasī’’ti imassa ‘‘ko vā tuva’’nti iminā sambandho, evaṃ tiṭṭhamāno ko vā tvanti attho. Yametamatthanti yaṃ etaṃ vadasi. Imassa ‘‘kissa vā tāya’’nti iminā sambandho, yaṃ etaṃ kumbhaṃ kiṇāthāti vadasi, kissa vā te ayaṃ kumbhoti attho.
ததோ ஸக்கோ ‘‘தேன ஹி ஸுணாஹீ’’தி வத்வா ஸுராய தோ³ஸே த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –
Tato sakko ‘‘tena hi suṇāhī’’ti vatvā surāya dose dassento āha –
36.
36.
‘‘ந ஸப்பிகும்போ⁴ நபி தேலகும்போ⁴, ந பா²ணிதஸ்ஸ ந மது⁴ஸ்ஸ கும்போ⁴;
‘‘Na sappikumbho napi telakumbho, na phāṇitassa na madhussa kumbho;
கும்ப⁴ஸ்ஸ வஜ்ஜானி அனப்பகானி, தோ³ஸே ப³ஹூ கும்ப⁴க³தே ஸுணாத².
Kumbhassa vajjāni anappakāni, dose bahū kumbhagate suṇātha.
37.
37.
‘‘க³ளெய்ய யங் பித்வா பதே பபாதங், ஸொப்³ப⁴ங் கு³ஹங் சந்த³னியோளிக³ல்லங்;
‘‘Gaḷeyya yaṃ pitvā pate papātaṃ, sobbhaṃ guhaṃ candaniyoḷigallaṃ;
ப³ஹும்பி பு⁴ஞ்ஜெய்ய அபோ⁴ஜனெய்யங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Bahumpi bhuñjeyya abhojaneyyaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
38.
38.
‘‘யங் பித்வா சித்தஸ்மிங் அனேஸமானோ, ஆஹிண்ட³தீ கோ³ரிவ ப⁴க்க²ஸாதீ³;
‘‘Yaṃ pitvā cittasmiṃ anesamāno, āhiṇḍatī goriva bhakkhasādī;
அனாத²மானோ உபகா³யதி நச்சதி ச, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Anāthamāno upagāyati naccati ca, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
39.
39.
‘‘யங் வே பிவித்வா அசேலோவ நக்³கோ³, சரெய்ய கா³மே விஸிக²ந்தரானி;
‘‘Yaṃ ve pivitvā acelova naggo, careyya gāme visikhantarāni;
ஸம்மூள்ஹசித்தோ அதிவேலஸாயீ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Sammūḷhacitto ativelasāyī, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
40.
40.
‘‘யங் பித்வா உட்டா²ய பவேத⁴மானோ, ஸீஸஞ்ச பா³ஹுஞ்ச பசாலயந்தோ;
‘‘Yaṃ pitvā uṭṭhāya pavedhamāno, sīsañca bāhuñca pacālayanto;
ஸோ நச்சதீ தா³ருகடல்லகோவ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
So naccatī dārukaṭallakova, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
41.
41.
‘‘யங் வே பிவித்வா அக்³கி³த³ட்³டா⁴ ஸயந்தி, அதோ² ஸிகா³லேஹிபி கா²தி³தாஸே;
‘‘Yaṃ ve pivitvā aggidaḍḍhā sayanti, atho sigālehipi khāditāse;
ப³ந்த⁴ங் வத⁴ங் போ⁴க³ஜானிஞ்சுபெந்தி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Bandhaṃ vadhaṃ bhogajāniñcupenti, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
42.
42.
‘‘யங் பித்வா பா⁴ஸெய்ய அபா⁴ஸனெய்யங், ஸபா⁴யமாஸீனோ அபேதவத்தோ²;
‘‘Yaṃ pitvā bhāseyya abhāsaneyyaṃ, sabhāyamāsīno apetavattho;
ஸம்மக்கி²தோ வந்தக³தோ ப்³யஸன்னோ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Sammakkhito vantagato byasanno, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
43.
43.
‘‘யங் வே பிவித்வா உக்கட்டோ² ஆவிலக்கோ², மமேவ ஸப்³ப³பத²வீதி மஞ்ஞே;
‘‘Yaṃ ve pivitvā ukkaṭṭho āvilakkho, mameva sabbapathavīti maññe;
ந மே ஸமோ சாதுரந்தோபி ராஜா, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Na me samo cāturantopi rājā, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
44.
44.
‘‘மானாதிமானா கலஹானி பேஸுணீ, து³ப்³ப³ண்ணினீ நக்³க³யினீ பலாயினீ;
‘‘Mānātimānā kalahāni pesuṇī, dubbaṇṇinī naggayinī palāyinī;
சோரான து⁴த்தான க³தீ நிகேதோ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Corāna dhuttāna gatī niketo, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
45.
45.
‘‘இத்³தா⁴னி பீ²தானி குலானி அஸ்ஸு, அனேகஸாஹஸ்ஸத⁴னானி லோகே;
‘‘Iddhāni phītāni kulāni assu, anekasāhassadhanāni loke;
உச்சி²ன்னதா³யஜ்ஜகதானிமாய, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Ucchinnadāyajjakatānimāya, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
46.
46.
‘‘த⁴ஞ்ஞங் த⁴னங் ரஜதங் ஜாதரூபங், கெ²த்தங் க³வங் யத்த² வினாஸயந்தி;
‘‘Dhaññaṃ dhanaṃ rajataṃ jātarūpaṃ, khettaṃ gavaṃ yattha vināsayanti;
உச்சே²த³னீ வித்தக³தங் குலானங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Ucchedanī vittagataṃ kulānaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
47.
47.
‘‘யங் வே பித்வா தி³த்தரூபோவ போஸோ, அக்கோஸதி மாதரங் பிதரஞ்ச;
‘‘Yaṃ ve pitvā dittarūpova poso, akkosati mātaraṃ pitarañca;
ஸஸ்ஸும்பி க³ண்ஹெய்ய அதோ²பி ஸுண்ஹங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Sassumpi gaṇheyya athopi suṇhaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
48.
48.
‘‘யங் வே பித்வா தி³த்தரூபாவ நாரீ, அக்கோஸதீ ஸஸ்ஸுரங் ஸாமிகஞ்ச;
‘‘Yaṃ ve pitvā dittarūpāva nārī, akkosatī sassuraṃ sāmikañca;
தா³ஸம்பி க³ண்ஹே பரிசாரிகம்பி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Dāsampi gaṇhe paricārikampi, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
49.
49.
‘‘யங் வே பிவித்வான ஹனெய்ய போஸோ, த⁴ம்மே டி²தங் ஸமணங் ப்³ராஹ்மணங் வா;
‘‘Yaṃ ve pivitvāna haneyya poso, dhamme ṭhitaṃ samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vā;
க³ச்சே² அபாயம்பி ததோனிதா³னங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Gacche apāyampi tatonidānaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
50.
50.
‘‘யங் வே பிவித்வா து³ச்சரிதங் சரந்தி, காயேன வாசாய ச சேதஸா ச;
‘‘Yaṃ ve pivitvā duccaritaṃ caranti, kāyena vācāya ca cetasā ca;
நிரயங் வஜந்தி து³ச்சரிதங் சரித்வா, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Nirayaṃ vajanti duccaritaṃ caritvā, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
51.
51.
‘‘யங் யாசமானா ந லப⁴ந்தி புப்³பே³, ப³ஹுங் ஹிரஞ்ஞம்பி பரிச்சஜந்தா;
‘‘Yaṃ yācamānā na labhanti pubbe, bahuṃ hiraññampi pariccajantā;
ஸோ தங் பிவித்வா அலிகங் ப⁴ணாதி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
So taṃ pivitvā alikaṃ bhaṇāti, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
52.
52.
‘‘யங் வே பித்வா பேஸனே பேஸியந்தோ, அச்சாயிகே கரணீயம்ஹி ஜாதே;
‘‘Yaṃ ve pitvā pesane pesiyanto, accāyike karaṇīyamhi jāte;
அத்த²ம்பி ஸோ நப்பஜானாதி வுத்தோ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Atthampi so nappajānāti vutto, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
53.
53.
‘‘ஹிரீமனாபி அஹிரீகபா⁴வங், பாதுங் கரொந்தி மத³னாய மத்தா;
‘‘Hirīmanāpi ahirīkabhāvaṃ, pātuṃ karonti madanāya mattā;
தீ⁴ராபி ஸந்தா ப³ஹுகங் ப⁴ணந்தி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Dhīrāpi santā bahukaṃ bhaṇanti, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
54.
54.
‘‘யங் வே பித்வா ஏகதூ²பா ஸயந்தி, அனாஸகா த²ண்டி³லது³க்க²ஸெய்யங்;
‘‘Yaṃ ve pitvā ekathūpā sayanti, anāsakā thaṇḍiladukkhaseyyaṃ;
து³ப்³ப³ண்ணியங் ஆயஸக்யஞ்சுபெந்தி, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Dubbaṇṇiyaṃ āyasakyañcupenti, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
55.
55.
‘‘யங் வே பித்வா பத்தக²ந்தா⁴ ஸயந்தி, கா³வோ கூடஹதாவ ந ஹி வாருணியா;
‘‘Yaṃ ve pitvā pattakhandhā sayanti, gāvo kūṭahatāva na hi vāruṇiyā;
வேகோ³ நரேன ஸுஸஹோரிவ, தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Vego narena susahoriva, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
56.
56.
‘‘யங் மனுஸ்ஸா விவஜ்ஜந்தி, ஸப்பங் கோ⁴ரவிஸமிவ;
‘‘Yaṃ manussā vivajjanti, sappaṃ ghoravisamiva;
தங் லோகே விஸஸமானங், கோ நரோ பாதுமரஹதி.
Taṃ loke visasamānaṃ, ko naro pātumarahati.
57.
57.
‘‘யங் வே பித்வா அந்த⁴கவெண்ட³புத்தா, ஸமுத்³த³தீரே பரிசாரயந்தா;
‘‘Yaṃ ve pitvā andhakaveṇḍaputtā, samuddatīre paricārayantā;
உபக்கமுங் முஸலேபி⁴ அஞ்ஞமஞ்ஞங், தஸ்ஸா புண்ணங் கும்ப⁴மிமங் கிணாத².
Upakkamuṃ musalebhi aññamaññaṃ, tassā puṇṇaṃ kumbhamimaṃ kiṇātha.
58.
58.
‘‘யங் வே பித்வா புப்³ப³தே³வா பமத்தா, திதி³வா சுதா ஸஸ்ஸதியா ஸமாயா;
‘‘Yaṃ ve pitvā pubbadevā pamattā, tidivā cutā sassatiyā samāyā;
தங் தாதி³ஸங் மஜ்ஜமிமங் நிரத்த²கங், ஜானங் மஹாராஜ கத²ங் பிவெய்ய.
Taṃ tādisaṃ majjamimaṃ niratthakaṃ, jānaṃ mahārāja kathaṃ piveyya.
59.
59.
‘‘நயிமஸ்மிங் கும்ப⁴ஸ்மிங் த³தி⁴ வா மது⁴ வா, ஏவங் அபி⁴ஞ்ஞாய கிணாஹி ராஜ;
‘‘Nayimasmiṃ kumbhasmiṃ dadhi vā madhu vā, evaṃ abhiññāya kiṇāhi rāja;
ஏவஞ்ஹிமங் கும்ப⁴க³தா மயா தே, அக்கா²தரூபங் தவ ஸப்³ப³மித்தா’’தி.
Evañhimaṃ kumbhagatā mayā te, akkhātarūpaṃ tava sabbamittā’’ti.
தத்த² வஜ்ஜானீதிஆதீ³னவா. க³ளெய்யாதி க³ச்ச²ந்தோ பதே³ பதே³ பரிவத்தெய்ய. யங் பித்வா பதேதி யங் பிவித்வா பதெய்ய. ஸொப்³ப⁴ந்தி ஆவாடங். சந்த³னியோளிக³ல்லந்தி சந்த³னிகஞ்ச ஓளிக³ல்லஞ்ச. அபோ⁴ஜனெய்யந்தி பு⁴ஞ்ஜிதுங் அயுத்தங். அனேஸமானோதி அனிஸ்ஸரோ. கோ³ரிவாதி கோ³ணோ விய. ப⁴க்க²ஸாதீ³தி புராணகஸடகா²த³கோ, யதா² ஸோ தத்த² தத்த² ப⁴க்க²ஸங் பரியேஸந்தோ ஆஹிண்ட³தி, ஏவங் ஆஹிண்ட³தீதி அத்தோ². அனாத²மானோதி நிரவஸ்ஸயோ அனாதோ² விய. உபகா³யதீதி அஞ்ஞங் கா³யந்தங் தி³ஸ்வா உபக³ந்த்வா கா³யதி. அசேலோவாதி அசேலகோ விய. விஸிக²ந்தரானீதி அந்தரவீதி²யோ. அதிவேலஸாயீதி அதிசிரம்பி நித்³த³ங் ஓக்கமெய்ய. ‘‘அதிவேலசாரீ’’திபி பாடோ², அதிவேலசாரீ ஹுத்வா சரெய்யாதி அத்தோ².
Tattha vajjānītiādīnavā. Gaḷeyyāti gacchanto pade pade parivatteyya. Yaṃ pitvā pateti yaṃ pivitvā pateyya. Sobbhanti āvāṭaṃ. Candaniyoḷigallanti candanikañca oḷigallañca. Abhojaneyyanti bhuñjituṃ ayuttaṃ. Anesamānoti anissaro. Gorivāti goṇo viya. Bhakkhasādīti purāṇakasaṭakhādako, yathā so tattha tattha bhakkhasaṃ pariyesanto āhiṇḍati, evaṃ āhiṇḍatīti attho. Anāthamānoti niravassayo anātho viya. Upagāyatīti aññaṃ gāyantaṃ disvā upagantvā gāyati. Acelovāti acelako viya. Visikhantarānīti antaravīthiyo. Ativelasāyīti aticirampi niddaṃ okkameyya. ‘‘Ativelacārī’’tipi pāṭho, ativelacārī hutvā careyyāti attho.
தா³ருகடல்லகோ வாதி தா³ருமயயந்தரூபகங் விய. போ⁴க³ஜானிஞ்சுபெந்தீதி போ⁴க³ஜானிஞ்ச உபெந்தி, பாணாதிபாதாதீ³னி கத்வா த³ண்ட³பீளிதா த⁴னஜானிஞ்ச அஞ்ஞஞ்ச வத⁴ப³ந்த⁴னாதி³து³க்க²ங் பாபுணந்தீதி அத்தோ². வந்தக³தோதி அத்தனோ வந்தஸ்மிங் க³தோ. ப்³யஸன்னோதி ப்³யஸனாபன்னோ. ‘‘விஸன்னோ’’திபி பாடோ² , தஸ்மிங் வந்தே ஓஸன்னோதி அத்தோ². உக்கட்டோ²தி அஹங் மஹாயோதோ⁴, கோ மயா ஸதி³ஸோ அத்தீ²தி ஏவங் உக்கங்ஸக³தோ ஹுத்வா. ஆவிலக்கோ²தி ரத்தக்கோ². ஸப்³ப³பத²வீதி ஸப்³பா³ பத²வீ. ‘‘ஸப்³ப³புது²வீ’’திபி பாடோ². சாதுரந்தோதி சதுஸமுத்³த³பரியந்தாய பத²வியா இஸ்ஸரோ. மானாதிமானாதி மானகாரிகா. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. க³தீதி நிப்³ப³த்தி. நிகேதோதி நிவாஸோ. தஸ்ஸா புண்ணந்தி யா ஏவரூபா, தஸ்ஸா புண்ணங். இத்³தா⁴னீதி ஸமித்³தா⁴னி. பீ²தானீதி வத்தா²லங்காரகப்பப⁴ண்டே³ஹி புப்பி²தானி. உச்சி²ன்னதா³யஜ்ஜகதானீதி உச்சி²ன்னதா³யாதா³னி நித்³த⁴னானி கதானி. யத்த² வினாஸயந்தீதி யங் நிஸ்ஸாய யத்த² பதிட்டி²தா, ஏவங் ப³ஹும்பி த⁴னத⁴ஞ்ஞாதி³ஸாபதெய்யங் நாஸயந்தி, கபணா ஹொந்தி.
Dārukaṭallakovāti dārumayayantarūpakaṃ viya. Bhogajāniñcupentīti bhogajāniñca upenti, pāṇātipātādīni katvā daṇḍapīḷitā dhanajāniñca aññañca vadhabandhanādidukkhaṃ pāpuṇantīti attho. Vantagatoti attano vantasmiṃ gato. Byasannoti byasanāpanno. ‘‘Visanno’’tipi pāṭho , tasmiṃ vante osannoti attho. Ukkaṭṭhoti ahaṃ mahāyodho, ko mayā sadiso atthīti evaṃ ukkaṃsagato hutvā. Āvilakkhoti rattakkho. Sabbapathavīti sabbā pathavī. ‘‘Sabbaputhuvī’’tipi pāṭho. Cāturantoti catusamuddapariyantāya pathaviyā issaro. Mānātimānāti mānakārikā. Sesapadesupi eseva nayo. Gatīti nibbatti. Niketoti nivāso. Tassā puṇṇanti yā evarūpā, tassā puṇṇaṃ. Iddhānīti samiddhāni. Phītānīti vatthālaṅkārakappabhaṇḍehi pupphitāni. Ucchinnadāyajjakatānīti ucchinnadāyādāni niddhanāni katāni. Yattha vināsayantīti yaṃ nissāya yattha patiṭṭhitā, evaṃ bahumpi dhanadhaññādisāpateyyaṃ nāsayanti, kapaṇā honti.
தி³த்தரூபோதி த³ப்பிதரூபோ. க³ண்ஹெய்யாதி ப⁴ரியஸஞ்ஞாய கிலேஸவஸேன ஹத்தே² க³ண்ஹெய்ய. தா³ஸம்பி க³ண்ஹேதி அத்தனோ தா³ஸம்பி கிலேஸவஸேன ‘‘ஸாமிகோ மே’’தி க³ண்ஹெய்ய. பிவித்வானாதி பிவித்வா. து³ச்சரிதங் சரித்வாதி ஏவங் தீஹி த்³வாரேஹி த³ஸவித⁴ம்பி அகுஸலங் கத்வா. யங் யாசமானாதி யங் புரிஸங் புப்³பே³ ஸுரங் அபிவந்தங் ப³ஹுங் ஹிரஞ்ஞங் பரிச்சஜந்தா முஸாவாத³ங் கரோஹீதி யாசமானா ந லப⁴ந்தி. பித்வாதி பிவித்வா டி²தோ. நப்பஜானாதி வுத்தோதி ‘‘கேனட்டே²ன ஆக³தோஸீ’’தி வுத்தோ ஸாஸனஸ்ஸ து³க்³க³ஹிதத்தா தங் அத்த²ங் ந ஜானாதி. ஹிரீமனாபீதி ஹிரீயுத்தசித்தாபி. ஏகதூ²பாதி ஸூகரபோதகா விய ஹீனஜச்சேஹிபி ஸத்³தி⁴ங் ஏகராஸீ ஹுத்வா. அனாஸகாதி நிராஹாரா. த²ண்டி³லது³க்க²ஸெய்யந்தி பூ⁴மியங் து³க்க²ஸெய்யங் ஸயந்தி. ஆயஸக்யந்தி க³ரஹங்.
Dittarūpoti dappitarūpo. Gaṇheyyāti bhariyasaññāya kilesavasena hatthe gaṇheyya. Dāsampi gaṇheti attano dāsampi kilesavasena ‘‘sāmiko me’’ti gaṇheyya. Pivitvānāti pivitvā. Duccaritaṃ caritvāti evaṃ tīhi dvārehi dasavidhampi akusalaṃ katvā. Yaṃ yācamānāti yaṃ purisaṃ pubbe suraṃ apivantaṃ bahuṃ hiraññaṃ pariccajantā musāvādaṃ karohīti yācamānā na labhanti. Pitvāti pivitvā ṭhito. Nappajānāti vuttoti ‘‘kenaṭṭhena āgatosī’’ti vutto sāsanassa duggahitattā taṃ atthaṃ na jānāti. Hirīmanāpīti hirīyuttacittāpi. Ekathūpāti sūkarapotakā viya hīnajaccehipi saddhiṃ ekarāsī hutvā. Anāsakāti nirāhārā. Thaṇḍiladukkhaseyyanti bhūmiyaṃ dukkhaseyyaṃ sayanti. Āyasakyanti garahaṃ.
பத்தக²ந்தா⁴தி பதிதக்க²ந்தா⁴. கூடஹதாவாதி கீ³வாய ப³த்³தே⁴ன கூடேன ஹதா கா³வோ விய, யதா² தா திணங் அகா²த³ந்தியோ பானீயங் அபிவந்தியோ ஸயந்தி, ததா² ஸயந்தீதி அத்தோ². கோ⁴ரவிஸமிவாதி கோ⁴ரவிஸங் விய. விஸஸமானந்தி விஸஸதி³ஸங். அந்த⁴கவெண்ட³புத்தாதி த³ஸ பா⁴திகராஜானோ. உபக்கமுந்தி பஹரிங்ஸு. புப்³ப³தே³வாதி அஸுரா. திதி³வாதி தாவதிங்ஸதே³வலோகா. ஸஸ்ஸதியாதி ஸஸ்ஸதா, தீ³கா⁴யுகபா⁴வேன நிச்சஸம்மதா தே³வலோகாதி அத்தோ². ஸமாயாதி ஸத்³தி⁴ங் அஸுரமாயாஹி. ஜானந்தி ஏவங் ‘‘நிரத்த²கங் ஏத’’ந்தி ஜானந்தோ தும்ஹாதி³ஸோ பண்டி³தோ புரிஸோ கத²ங் பிவெய்ய . கும்ப⁴க³தா மயாதி கும்ப⁴க³தங் மயா, அயமேவ வா பாடோ². அக்கா²தரூபந்தி ஸபா⁴வதோ அக்கா²தங்.
Pattakhandhāti patitakkhandhā. Kūṭahatāvāti gīvāya baddhena kūṭena hatā gāvo viya, yathā tā tiṇaṃ akhādantiyo pānīyaṃ apivantiyo sayanti, tathā sayantīti attho. Ghoravisamivāti ghoravisaṃ viya. Visasamānanti visasadisaṃ. Andhakaveṇḍaputtāti dasa bhātikarājāno. Upakkamunti pahariṃsu. Pubbadevāti asurā. Tidivāti tāvatiṃsadevalokā. Sassatiyāti sassatā, dīghāyukabhāvena niccasammatā devalokāti attho. Samāyāti saddhiṃ asuramāyāhi. Jānanti evaṃ ‘‘niratthakaṃ eta’’nti jānanto tumhādiso paṇḍito puriso kathaṃ piveyya . Kumbhagatā mayāti kumbhagataṃ mayā, ayameva vā pāṭho. Akkhātarūpanti sabhāvato akkhātaṃ.
தங் ஸுத்வா ராஜா ஸுராய ஆதீ³னவங் ஞத்வா துட்டோ² ஸக்கஸ்ஸ து²திங் கரொந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā rājā surāya ādīnavaṃ ñatvā tuṭṭho sakkassa thutiṃ karonto dve gāthā abhāsi –
60.
60.
‘‘ந மே பிதா வா அத²வாபி மாதா, ஏதாதி³ஸா யாதி³ஸகோ துவங்ஸி;
‘‘Na me pitā vā athavāpi mātā, etādisā yādisako tuvaṃsi;
ஹிதானுகம்பீ பரமத்த²காமோ, ஸோஹங் கரிஸ்ஸங் வசனங் தவஜ்ஜ.
Hitānukampī paramatthakāmo, sohaṃ karissaṃ vacanaṃ tavajja.
61.
61.
‘‘த³தா³மி தே கா³மவரானி பஞ்ச, தா³ஸீஸதங் ஸத்த க³வங்ஸதானி;
‘‘Dadāmi te gāmavarāni pañca, dāsīsataṃ satta gavaṃsatāni;
ஆஜஞ்ஞயுத்தே ச ரதே² த³ஸ இமே, ஆசரியோ ஹோஸி மமத்த²காமோ’’தி.
Ājaññayutte ca rathe dasa ime, ācariyo hosi mamatthakāmo’’ti.
தத்த² கா³மவரானீதி, ப்³ராஹ்மண, ஆசரியஸ்ஸ நாம ஆசரியபா⁴கோ³ இச்சி²தப்³போ³, ஸங்வச்ச²ரே ஸங்வச்ச²ரே ஸதஸஹஸ்ஸுட்டா²னகே துய்ஹங் பஞ்ச கா³மே த³தா³மீதி வத³தி. த³ஸ இமேதி இமே த³ஸ புரதோ டி²தே கஞ்சனவிசித்தே ரதே² த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹ.
Tattha gāmavarānīti, brāhmaṇa, ācariyassa nāma ācariyabhāgo icchitabbo, saṃvacchare saṃvacchare satasahassuṭṭhānake tuyhaṃ pañca gāme dadāmīti vadati. Dasa imeti ime dasa purato ṭhite kañcanavicitte rathe dassento evamāha.
தங் ஸுத்வா ஸக்கோ தே³வத்தபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா அத்தானங் ஜானாபெந்தோ ஆகாஸே ட²த்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā sakko devattabhāvaṃ dassetvā attānaṃ jānāpento ākāse ṭhatvā dve gāthā abhāsi –
62.
62.
‘‘தவேவ தா³ஸீஸதமத்து² ராஜ, கா³மா ச கா³வோ ச தவேவ ஹொந்து;
‘‘Taveva dāsīsatamatthu rāja, gāmā ca gāvo ca taveva hontu;
ஆஜஞ்ஞயுத்தா ச ரதா² தவேவ, ஸக்கோஹமஸ்மீ தித³ஸானமிந்தோ³.
Ājaññayuttā ca rathā taveva, sakkohamasmī tidasānamindo.
63.
63.
‘‘மங்ஸோத³னங் ஸப்பிபாயாஸங் பு⁴ஞ்ஜ, கா²த³ஸ்ஸு ச த்வங் மது⁴மாஸபூவே;
‘‘Maṃsodanaṃ sappipāyāsaṃ bhuñja, khādassu ca tvaṃ madhumāsapūve;
ஏவங் துவங் த⁴ம்மரதோ ஜனிந்த³, அனிந்தி³தோ ஸக்³க³முபேஹி டா²ன’’ந்தி.
Evaṃ tuvaṃ dhammarato janinda, anindito saggamupehi ṭhāna’’nti.
தத்த² ஏவங் துவங் த⁴ம்மரதோதி ஏவங் த்வங் நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜந்தோ ஸுராபானா விரதோ தீணி து³ச்சரிதானி பஹாய திவித⁴ஸுசரிதத⁴ம்மரதோ ஹுத்வா கேனசி அனிந்தி³தோ ஸக்³க³ட்டா²னங் உபேஹீதி.
Tattha evaṃ tuvaṃ dhammaratoti evaṃ tvaṃ nānaggarasabhojanaṃ bhuñjanto surāpānā virato tīṇi duccaritāni pahāya tividhasucaritadhammarato hutvā kenaci anindito saggaṭṭhānaṃ upehīti.
இதி ஸக்கோ தஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. ஸோபி ஸுரங் அபிவித்வா ஸுராபா⁴ஜனானி பி⁴ந்தா³பெத்வா ஸீலங் ஸமாதா³ய தா³னங் த³த்வா ஸக்³க³பராயணோ அஹோஸி. ஜம்பு³தீ³பேபி அனுக்கமேன ஸுராபானங் வேபுல்லப்பத்தங் ஜாதங்.
Iti sakko tassa ovādaṃ datvā sakaṭṭhānameva gato. Sopi suraṃ apivitvā surābhājanāni bhindāpetvā sīlaṃ samādāya dānaṃ datvā saggaparāyaṇo ahosi. Jambudīpepi anukkamena surāpānaṃ vepullappattaṃ jātaṃ.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, sakko pana ahameva ahosi’’nti.
கும்ப⁴ஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Kumbhajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 512. கும்ப⁴ஜாதகங் • 512. Kumbhajātakaṃ