Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [408] 3. கும்ப⁴காரஜாதகவண்ணனா

    [408] 3. Kumbhakārajātakavaṇṇanā

    அம்பா³ஹமத்³த³ங் வனமந்தரஸ்மிந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கிலேஸனிக்³க³ஹங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² பானீயஜாதகே (ஜா॰ 1.11.59 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ பன ஸாவத்தி²யங் பஞ்சஸதா ஸஹாயகா பப்³ப³ஜித்வா அந்தோகோடிஸந்தா²ரே வஸமானா அட்³ட⁴ரத்தஸமயே காமவிதக்கங் விதக்கயிங்ஸு. ஸத்தா² அத்தனோ ஸாவகே ரத்தியா தயோ வாரே, தி³வஸஸ்ஸ தயோ வாரேதி ரத்திந்தி³வங் ச² வாரே ஓலோகெந்தோ கிகீ அண்ட³ங் விய, சமரீ வாலதி⁴ங் விய, மாதா பியபுத்தங் விய, ஏகசக்கு²கோ புரிஸோ சக்கு²ங் விய ரக்க²தி, தஸ்மிங் தஸ்மிங்யேவ க²ணே உப்பன்னகிலேஸங் நிக்³க³ண்ஹாதி. ஸோ தங் தி³வஸங் அட்³ட⁴ரத்தஸமயே ஜேதவனங் பரிக்³க³ண்ஹந்தோ தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் விதக்கஸமுதா³சாரங் ஞத்வா ‘‘இமேஸங் பி⁴க்கூ²னங் அப்³ப⁴ந்தரே அயங் கிலேஸோ வட்³ட⁴ந்தோ அரஹத்தஸ்ஸ ஹேதுங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸதி, இதா³னேவ நேஸங் கிலேஸங் நிக்³க³ண்ஹித்வா அரஹத்தங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா ஆனந்த³த்தே²ரங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஆனந்த³, அந்தோகோடிஸந்தா²ரே வஸனகபி⁴க்கூ² ஸப்³பே³ ஸன்னிபாதேஹீ’’தி ஸன்னிபாதாபெத்வா பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அந்தோபவத்தகிலேஸானங் வஸே வத்திதுங் வட்டதி, கிலேஸோ ஹி வட்³ட⁴மானோ பச்சாமித்தோ விய மஹாவினாஸங் பாபேதி, பி⁴க்கு²னா நாம அப்பமத்தகம்பி கிலேஸங் நிக்³க³ண்ஹிதுங் வட்டதி, போராணகபண்டி³தா அப்பமத்தகங் ஆரம்மணங் தி³ஸ்வா அப்³ப⁴ந்தரே பவத்தகிலேஸங் நிக்³க³ண்ஹித்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தேஸு’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Ambāhamaddaṃ vanamantarasminti idaṃ satthā jetavane viharanto kilesaniggahaṃ ārabbha kathesi. Vatthu pānīyajātake (jā. 1.11.59 ādayo) āvi bhavissati. Tadā pana sāvatthiyaṃ pañcasatā sahāyakā pabbajitvā antokoṭisanthāre vasamānā aḍḍharattasamaye kāmavitakkaṃ vitakkayiṃsu. Satthā attano sāvake rattiyā tayo vāre, divasassa tayo vāreti rattindivaṃ cha vāre olokento kikī aṇḍaṃ viya, camarī vāladhiṃ viya, mātā piyaputtaṃ viya, ekacakkhuko puriso cakkhuṃ viya rakkhati, tasmiṃ tasmiṃyeva khaṇe uppannakilesaṃ niggaṇhāti. So taṃ divasaṃ aḍḍharattasamaye jetavanaṃ pariggaṇhanto tesaṃ bhikkhūnaṃ vitakkasamudācāraṃ ñatvā ‘‘imesaṃ bhikkhūnaṃ abbhantare ayaṃ kileso vaḍḍhanto arahattassa hetuṃ bhindissati, idāneva nesaṃ kilesaṃ niggaṇhitvā arahattaṃ dassāmī’’ti gandhakuṭito nikkhamitvā ānandattheraṃ pakkosāpetvā ‘‘ānanda, antokoṭisanthāre vasanakabhikkhū sabbe sannipātehī’’ti sannipātāpetvā paññattavarabuddhāsane nisīditvā ‘‘na, bhikkhave, antopavattakilesānaṃ vase vattituṃ vaṭṭati, kileso hi vaḍḍhamāno paccāmitto viya mahāvināsaṃ pāpeti, bhikkhunā nāma appamattakampi kilesaṃ niggaṇhituṃ vaṭṭati, porāṇakapaṇḍitā appamattakaṃ ārammaṇaṃ disvā abbhantare pavattakilesaṃ niggaṇhitvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸினக³ரஸ்ஸ த்³வாரகா³மே கும்ப⁴காரகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெத்வா ஏகங் புத்தஞ்ச தீ⁴தரஞ்ச லபி⁴த்வா கும்ப⁴காரகம்மங் நிஸ்ஸாய புத்ததா³ரங் போஸேஸி. ததா³ கலிங்க³ரட்டே² த³ந்தபுரனக³ரே கரண்ட³கோ நாம ராஜா மஹந்தேன பரிவாரேன உய்யானங் க³ச்ச²ந்தோ உய்யானத்³வாரே ப²லபா⁴ரப⁴ரிதங் மது⁴ரப²லங் அம்ப³ருக்க²ங் தி³ஸ்வா ஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோயேவ ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ஏகங் அம்ப³பிண்ட³ங் க³ஹெத்வா உய்யானங் பவிஸித்வா மங்க³லஸிலாய நிஸின்னோ தா³தப்³ப³யுத்தகானங் த³த்வா அம்ப³ங் பரிபு⁴ஞ்ஜி. ‘‘ரஞ்ஞா க³ஹிதகாலதோ பட்டா²ய ஸேஸேஹி நாம க³ஹேதப்³ப³மேவா’’தி அமச்சாபி ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகாத³யோபி அம்பா³னி பாதெத்வா கா²தி³ங்ஸு. பச்சா² ஆக³தா ருக்க²ங் ஆருய்ஹ முக்³க³ரேஹி போதெ²த்வா ஓப⁴க்³க³விப⁴க்³க³ஸாக²ங் கத்வா ஆமகப²லம்பி அஸேஸெத்வா கா²தி³ங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bārāṇasinagarassa dvāragāme kumbhakārakule nibbattitvā vayappatto kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā ekaṃ puttañca dhītarañca labhitvā kumbhakārakammaṃ nissāya puttadāraṃ posesi. Tadā kaliṅgaraṭṭhe dantapuranagare karaṇḍako nāma rājā mahantena parivārena uyyānaṃ gacchanto uyyānadvāre phalabhārabharitaṃ madhuraphalaṃ ambarukkhaṃ disvā hatthikkhandhavaragatoyeva hatthaṃ pasāretvā ekaṃ ambapiṇḍaṃ gahetvā uyyānaṃ pavisitvā maṅgalasilāya nisinno dātabbayuttakānaṃ datvā ambaṃ paribhuñji. ‘‘Raññā gahitakālato paṭṭhāya sesehi nāma gahetabbamevā’’ti amaccāpi brāhmaṇagahapatikādayopi ambāni pātetvā khādiṃsu. Pacchā āgatā rukkhaṃ āruyha muggarehi pothetvā obhaggavibhaggasākhaṃ katvā āmakaphalampi asesetvā khādiṃsu.

    ராஜா தி³வஸங் உய்யானே கீளித்வா ஸாயன்ஹஸமயே அலங்கதஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரே நிஸீதி³த்வா க³ச்ச²ந்தோ தங் ருக்க²ங் தி³ஸ்வா ஹத்தி²தோ ஓதரித்வா ருக்க²மூலங் க³ந்த்வா ருக்க²ங் ஓலோகெத்வா ‘‘அயங் பாதோவ பஸ்ஸந்தானங் அதித்திகரோ ப²லபா⁴ரப⁴ரிதோ ஸோப⁴மானோ அட்டா²ஸி, இதா³னி க³ஹிதப²லோ ஓப⁴க்³க³விப⁴க்³கோ³ அஸோப⁴மானோ டி²தோ’’தி சிந்தெத்வா புன அஞ்ஞதோ ஓலோகெந்தோ அபரங் நிப்ப²லங் அம்ப³ருக்க²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏஸ ருக்கோ² அத்தனோ நிப்ப²லபா⁴வேன முண்ட³மணிபப்³ப³தோ விய ஸோப⁴மானோ டி²தோ, அயங் பன ஸப²லபா⁴வேன இமங் ப்³யஸனங் பத்தோ, இத³ங் அகா³ரமஜ்ஜ²ம்பி ப²லிதருக்க²ஸதி³ஸங், பப்³ப³ஜ்ஜா நிப்ப²லருக்க²ஸதி³ஸா, ஸத⁴னஸ்ஸேவ ப⁴யங் அத்தி², நித்³த⁴னஸ்ஸ ப⁴யங் நத்தி², மயாபி நிப்ப²லருக்கே²ன விய ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி ப²லருக்க²ங் ஆரம்மணங் கத்வா ருக்க²மூலே டி²தகோவ தீணி லக்க²ணானி ஸல்லக்கெ²த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா ‘‘வித்³த⁴ங்ஸிதா தா³னி மே மாதுகுச்சி²குடிகா, சி²ன்னா தீஸு ப⁴வேஸு படிஸந்தி⁴, ஸோதி⁴தா ஸங்ஸாரஉக்காரபூ⁴மி, ஸோஸிதோ மயா அஸ்ஸுஸமுத்³தோ³, பி⁴ன்னோ அட்டி²பாகாரோ, நத்தி² மே புன படிஸந்தீ⁴’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோவ அட்டா²ஸி.

    Rājā divasaṃ uyyāne kīḷitvā sāyanhasamaye alaṅkatahatthikkhandhavare nisīditvā gacchanto taṃ rukkhaṃ disvā hatthito otaritvā rukkhamūlaṃ gantvā rukkhaṃ oloketvā ‘‘ayaṃ pātova passantānaṃ atittikaro phalabhārabharito sobhamāno aṭṭhāsi, idāni gahitaphalo obhaggavibhaggo asobhamāno ṭhito’’ti cintetvā puna aññato olokento aparaṃ nipphalaṃ ambarukkhaṃ disvā ‘‘esa rukkho attano nipphalabhāvena muṇḍamaṇipabbato viya sobhamāno ṭhito, ayaṃ pana saphalabhāvena imaṃ byasanaṃ patto, idaṃ agāramajjhampi phalitarukkhasadisaṃ, pabbajjā nipphalarukkhasadisā, sadhanasseva bhayaṃ atthi, niddhanassa bhayaṃ natthi, mayāpi nipphalarukkhena viya bhavitabba’’nti phalarukkhaṃ ārammaṇaṃ katvā rukkhamūle ṭhitakova tīṇi lakkhaṇāni sallakkhetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattetvā ‘‘viddhaṃsitā dāni me mātukucchikuṭikā, chinnā tīsu bhavesu paṭisandhi, sodhitā saṃsāraukkārabhūmi, sosito mayā assusamuddo, bhinno aṭṭhipākāro, natthi me puna paṭisandhī’’ti āvajjento sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitova aṭṭhāsi.

    அத² நங் அமச்சா ஆஹங்ஸு ‘‘அதிப³ஹுங் டி²தத்த², மஹாராஜா’’தி. ‘‘ந மயங் மஹாராஜானோ, பச்சேகபு³த்³தா⁴ நாம மய’’ந்தி. ‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴ நாம தும்ஹாதி³ஸா ந ஹொந்தி, தே³வா’’தி. ‘‘அத² கீதி³ஸா ஹொந்தீ’’தி? ‘‘ஓரோபிதகேஸமஸ்ஸுகாஸாவவத்த²படிச்ச²ன்னா குலே வா க³ணே வா அலக்³கா³ வாதச்சி²ன்னவலாஹகராஹுமுத்தசந்த³மண்ட³லபடிபா⁴கா³ ஹிமவந்தே நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரே வஸந்தி, ஏவரூபா தே³வ, பச்சேகபு³த்³தா⁴’’தி. தஸ்மிங் க²ணே ராஜா ஹத்த²ங் உக்கி²பித்வா ஸீஸங் பராமஸி, தாவதே³வஸ்ஸ கி³ஹிலிங்க³ங் அந்தரதா⁴யி, ஸமணலிங்க³ங் பாதுரஹோஸி.

    Atha naṃ amaccā āhaṃsu ‘‘atibahuṃ ṭhitattha, mahārājā’’ti. ‘‘Na mayaṃ mahārājāno, paccekabuddhā nāma maya’’nti. ‘‘Paccekabuddhā nāma tumhādisā na honti, devā’’ti. ‘‘Atha kīdisā hontī’’ti? ‘‘Oropitakesamassukāsāvavatthapaṭicchannā kule vā gaṇe vā alaggā vātacchinnavalāhakarāhumuttacandamaṇḍalapaṭibhāgā himavante nandamūlakapabbhāre vasanti, evarūpā deva, paccekabuddhā’’ti. Tasmiṃ khaṇe rājā hatthaṃ ukkhipitvā sīsaṃ parāmasi, tāvadevassa gihiliṅgaṃ antaradhāyi, samaṇaliṅgaṃ pāturahosi.

    ‘‘திசீவரஞ்ச பத்தோ ச, வாஸி ஸூசி ச ப³ந்த⁴னங்;

    ‘‘Ticīvarañca patto ca, vāsi sūci ca bandhanaṃ;

    பரிஸ்ஸாவனேன அட்டே²தே, யுத்தயோக³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ’’தி. –

    Parissāvanena aṭṭhete, yuttayogassa bhikkhuno’’ti. –

    ஏவங் வுத்தா ஸமணபரிக்கா²ரா காயபடிப³த்³தா⁴வ அஹேஸுங். ஸோ ஆகாஸே ட²த்வா மஹாஜனஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா அனிலபதே²ன உத்தரஹிமவந்தே நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரமேவ அக³மாஸி.

    Evaṃ vuttā samaṇaparikkhārā kāyapaṭibaddhāva ahesuṃ. So ākāse ṭhatvā mahājanassa ovādaṃ datvā anilapathena uttarahimavante nandamūlakapabbhārameva agamāsi.

    க³ந்தா⁴ரரட்டே²பி தக்கஸிலனக³ரே நக்³க³ஜி நாம ராஜா உபரிபாஸாதே³ பல்லங்கமஜ்ஜ²க³தோ ஏகங் இத்தி²ங் ஏகேகஹத்தே² ஏகேகங் மணிவலயங் பிளந்தி⁴த்வா அவிதூ³ரே நிஸீதி³த்வா க³ந்த⁴ங் பிஸமானங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏதானி வலயானி ஏகேகபா⁴வேன ந க⁴ட்டெந்தி ந விரவந்தீ’’தி ஓலோகெந்தோ நிஸீதி³. அத² ஸா த³க்கி²ணஹத்த²தோ வலயங் வாமஹத்தே²யேவ பிளந்தி⁴த்வா த³க்கி²ணஹத்தே²ன க³ந்த⁴ங் ஸங்கட்³டி⁴த்வா பிஸிதுங் ஆரபி⁴, வாமஹத்தே² வலயங் து³தியங் ஆக³ம்ம க⁴ட்டியமானங் ஸத்³த³மகாஸி. ராஜா தானி த்³வே வலயானி அஞ்ஞமஞ்ஞங் க⁴ட்டெந்தானி விரவந்தானி தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘இத³ங் வலயங் ஏகேககாலே ந க⁴ட்டேஸி, து³தியங் ஆக³ம்ம க⁴ட்டேதி, ஸத்³த³ங் கரோதி, ஏவமேவ இமே ஸத்தாபி ஏகேகா ந க⁴ட்டெந்தி ந விவத³ந்தி, த்³வே தயோ ஹுத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் க⁴ட்டெந்தி, கலஹங் கரொந்தி. அஹங் பன கஸ்மீரக³ந்தா⁴ரேஸு த்³வீஸு ரஜ்ஜேஸு ரட்ட²வாஸினோ விசாரேமி, மயாபி ஏகவலயஸதி³ஸேன ஹுத்வா பரங் அவிசாரெத்வா அத்தானமேவ விசாரெந்தேன வஸிதுங் வட்டதீ’’தி ஸங்க⁴ட்டனவலயங் ஆரம்மணங் கத்வா யதா²னிஸின்னோவ தீணி லக்க²ணானி ஸல்லக்கெ²த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தேஸி. ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ.

    Gandhāraraṭṭhepi takkasilanagare naggaji nāma rājā uparipāsāde pallaṅkamajjhagato ekaṃ itthiṃ ekekahatthe ekekaṃ maṇivalayaṃ piḷandhitvā avidūre nisīditvā gandhaṃ pisamānaṃ disvā ‘‘etāni valayāni ekekabhāvena na ghaṭṭenti na viravantī’’ti olokento nisīdi. Atha sā dakkhiṇahatthato valayaṃ vāmahattheyeva piḷandhitvā dakkhiṇahatthena gandhaṃ saṅkaḍḍhitvā pisituṃ ārabhi, vāmahatthe valayaṃ dutiyaṃ āgamma ghaṭṭiyamānaṃ saddamakāsi. Rājā tāni dve valayāni aññamaññaṃ ghaṭṭentāni viravantāni disvā cintesi ‘‘idaṃ valayaṃ ekekakāle na ghaṭṭesi, dutiyaṃ āgamma ghaṭṭeti, saddaṃ karoti, evameva ime sattāpi ekekā na ghaṭṭenti na vivadanti, dve tayo hutvā aññamaññaṃ ghaṭṭenti, kalahaṃ karonti. Ahaṃ pana kasmīragandhāresu dvīsu rajjesu raṭṭhavāsino vicāremi, mayāpi ekavalayasadisena hutvā paraṃ avicāretvā attānameva vicārentena vasituṃ vaṭṭatī’’ti saṅghaṭṭanavalayaṃ ārammaṇaṃ katvā yathānisinnova tīṇi lakkhaṇāni sallakkhetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattesi. Sesaṃ purimasadisameva.

    விதே³ஹரட்டே² மிதி²லனக³ரே நிமி நாம ராஜா பு⁴த்தபாதராஸோ அமச்சக³ணபரிவுதோ விவடஸீஹபஞ்ஜரேன அந்தரவீதி²ங் பெக்க²மானோ அட்டா²ஸி. அதே²கோ ஸேனோ ஸூனாபணதோ மங்ஸபேஸிங் க³ஹெத்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. தமேனங் இதோ சிதோ ச கி³ஜ்ஜா²த³யோ ஸகுணா ஸம்பரிவாரெத்வா ஆஹாரஹேது துண்டே³ன விஜ்ஜ²ந்தா பக்கே²ஹி பஹரந்தா பாதே³ஹி மத்³த³ந்தா அக³மங்ஸு. ஸோ அத்தனோ வத⁴ங் அஸஹமானோ தங் மங்ஸங் ச²ட்³டே³ஸி. அஞ்ஞோ க³ண்ஹி, ஸகுணா இமங் முஞ்சித்வா தங் அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. தேனபி விஸ்ஸட்ட²ங் அஞ்ஞோ அக்³க³ஹேஸி, தம்பி ததே²வ விஹேடே²ஸுங். ராஜா தே ஸகுணே தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘யோ யோ மங்ஸபேஸிங் க³ண்ஹி, தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ து³க்க²ங், யோ யோ தங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ ஸுக²ங், இமேபி பஞ்ச காமகு³ணே யோ யோ க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ து³க்க²ங், இதரஸ்ஸ ஸுக²ங், இமே ஹி ப³ஹூனங் ஸாதா⁴ரணா, மய்ஹங் கோ² பன ஸோளஸ இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி, மயா விஸ்ஸட்ட²மங்ஸபிண்டே³ன விய ஸேனேன பஞ்ச காமகு³ணே பஹாய ஸுகி²தேன ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ யோனிஸோ மனஸி கரொந்தோ யதா²டி²தோவ தீணி லக்க²ணானி ஸல்லக்கெ²த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தேஸி. ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ.

    Videharaṭṭhe mithilanagare nimi nāma rājā bhuttapātarāso amaccagaṇaparivuto vivaṭasīhapañjarena antaravīthiṃ pekkhamāno aṭṭhāsi. Atheko seno sūnāpaṇato maṃsapesiṃ gahetvā ākāsaṃ pakkhandi. Tamenaṃ ito cito ca gijjhādayo sakuṇā samparivāretvā āhārahetu tuṇḍena vijjhantā pakkhehi paharantā pādehi maddantā agamaṃsu. So attano vadhaṃ asahamāno taṃ maṃsaṃ chaḍḍesi. Añño gaṇhi, sakuṇā imaṃ muñcitvā taṃ anubandhiṃsu. Tenapi vissaṭṭhaṃ añño aggahesi, tampi tatheva viheṭhesuṃ. Rājā te sakuṇe disvā cintesi ‘‘yo yo maṃsapesiṃ gaṇhi, tassa tasseva dukkhaṃ, yo yo taṃ vissajjesi, tassa tasseva sukhaṃ, imepi pañca kāmaguṇe yo yo gaṇhāti, tassa tasseva dukkhaṃ, itarassa sukhaṃ, ime hi bahūnaṃ sādhāraṇā, mayhaṃ kho pana soḷasa itthisahassāni, mayā vissaṭṭhamaṃsapiṇḍena viya senena pañca kāmaguṇe pahāya sukhitena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti. So yoniso manasi karonto yathāṭhitova tīṇi lakkhaṇāni sallakkhetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattesi. Sesaṃ purimasadisameva.

    உத்தரபஞ்சாலரட்டே² கபிலனக³ரே து³ம்முகோ² நாம ராஜா பு⁴த்தபாதராஸோ ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ அமச்சக³ணபரிவுதோ விவடஸீஹபஞ்ஜரே ராஜங்க³ணங் ஓலோகெந்தோ அட்டா²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே கோ³பாலகா வஜத்³வாரங் விவரிங்ஸு, உஸபா⁴ வஜதோ நிக்க²மித்வா கிலேஸவஸேன ஏகங் கா³விங் அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. தத்தே²கோ திகி²ணஸிங்கோ³ மஹாஉஸபோ⁴ அஞ்ஞங் உஸப⁴ங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா கிலேஸமச்சே²ராபி⁴பூ⁴தோ திகி²ணேன ஸிங்கே³ன அந்தரஸத்தி²ம்ஹி பஹரி. தஸ்ஸ பஹாரமுகே²ன அந்தானி நிக்க²மிங்ஸு, ஸோ தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘இமே ஸத்தா திரச்சா²னக³தே ஆதி³ங் கத்வா கிலேஸவஸேன து³க்க²ங் பாபுணந்தி, அயங் உஸபோ⁴ கிலேஸங் நிஸ்ஸாய ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ, அஞ்ஞேபி ஸத்தா கிலேஸேஹேவ கம்பந்தி, மயா இமேஸங் ஸத்தானங் கம்பனகிலேஸே பஹாதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ டி²தகோவ தீணி லக்க²ணானி ஸல்லக்கெ²த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தேஸி. ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ.

    Uttarapañcālaraṭṭhe kapilanagare dummukho nāma rājā bhuttapātarāso sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito amaccagaṇaparivuto vivaṭasīhapañjare rājaṅgaṇaṃ olokento aṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe gopālakā vajadvāraṃ vivariṃsu, usabhā vajato nikkhamitvā kilesavasena ekaṃ gāviṃ anubandhiṃsu. Tattheko tikhiṇasiṅgo mahāusabho aññaṃ usabhaṃ āgacchantaṃ disvā kilesamaccherābhibhūto tikhiṇena siṅgena antarasatthimhi pahari. Tassa pahāramukhena antāni nikkhamiṃsu, so tattheva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi. Rājā taṃ disvā cintesi ‘‘ime sattā tiracchānagate ādiṃ katvā kilesavasena dukkhaṃ pāpuṇanti, ayaṃ usabho kilesaṃ nissāya jīvitakkhayaṃ patto, aññepi sattā kileseheva kampanti, mayā imesaṃ sattānaṃ kampanakilese pahātuṃ vaṭṭatī’’ti. So ṭhitakova tīṇi lakkhaṇāni sallakkhetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattesi. Sesaṃ purimasadisameva.

    அதே²கதி³வஸங் சத்தாரோ பச்சேகபு³த்³தா⁴ பி⁴க்கா²சாரவேலங் ஸல்லக்கெ²த்வா நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரா நிக்க²ம்ம அனோதத்தத³ஹே நாக³லதாத³ந்தகட்ட²ங் கா²தி³த்வா கதஸரீரபடிஜக்³க³னா மனோஸிலாதலே ட²த்வா நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய இத்³தி⁴யா ஆகாஸே உப்பதித்வா பஞ்சவண்ணவலாஹகே மத்³த³மானா க³ந்த்வா பா³ராணஸினக³ரத்³வாரகா³மகஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஓதரித்வா ஏகஸ்மிங் பா²ஸுகட்டா²னே சீவரங் பாருபித்வா பத்தங் க³ஹெத்வா த்³வாரகா³மங் பவிஸித்வா பிண்டா³ய சரந்தா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரங் ஸம்பாபுணிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ தே தி³ஸ்வா துட்ட²சித்தோ ஹுத்வா கே³ஹங் பவேஸெத்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதா³பெத்வா த³க்கி²ணோத³கங் த³த்வா பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன பரிவிஸித்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா ஸங்க⁴த்தே²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் பப்³ப³ஜ்ஜா அதிவிய ஸோப⁴தி, விப்பஸன்னானி வோ இந்த்³ரியானி, பரிஸுத்³தோ⁴ ச²விவண்ணோ, கிங் நு கோ² ஆரம்மணங் தி³ஸ்வா தும்ஹே இமங் பி⁴க்கா²சரியபப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தா’’தி புச்சி². யதா² ச ஸங்க⁴த்தே²ரங், ஏவங் ஸேஸேபி உபஸங்கமித்வா புச்சி². அத²ஸ்ஸ தே சத்தாரோபி ஜனா ‘‘அஹங் அஸுகனக³ரே அஸுகரட்டே² அஸுகராஜா நாம ஹுத்வா’’திஆதி³னா நயேன அத்தனோ அத்தனோ அபி⁴னிக்க²மனவத்தூ²னி கதெ²த்வா படிபாடியா ஏகேகங் கா³த²மாஹங்ஸு –

    Athekadivasaṃ cattāro paccekabuddhā bhikkhācāravelaṃ sallakkhetvā nandamūlakapabbhārā nikkhamma anotattadahe nāgalatādantakaṭṭhaṃ khāditvā katasarīrapaṭijagganā manosilātale ṭhatvā nivāsetvā pattacīvaramādāya iddhiyā ākāse uppatitvā pañcavaṇṇavalāhake maddamānā gantvā bārāṇasinagaradvāragāmakassa avidūre otaritvā ekasmiṃ phāsukaṭṭhāne cīvaraṃ pārupitvā pattaṃ gahetvā dvāragāmaṃ pavisitvā piṇḍāya carantā bodhisattassa gehadvāraṃ sampāpuṇiṃsu. Bodhisatto te disvā tuṭṭhacitto hutvā gehaṃ pavesetvā paññattāsane nisīdāpetvā dakkhiṇodakaṃ datvā paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisitvā ekamantaṃ nisīditvā saṅghattheraṃ vanditvā ‘‘bhante, tumhākaṃ pabbajjā ativiya sobhati, vippasannāni vo indriyāni, parisuddho chavivaṇṇo, kiṃ nu kho ārammaṇaṃ disvā tumhe imaṃ bhikkhācariyapabbajjaṃ upagatā’’ti pucchi. Yathā ca saṅghattheraṃ, evaṃ sesepi upasaṅkamitvā pucchi. Athassa te cattāropi janā ‘‘ahaṃ asukanagare asukaraṭṭhe asukarājā nāma hutvā’’tiādinā nayena attano attano abhinikkhamanavatthūni kathetvā paṭipāṭiyā ekekaṃ gāthamāhaṃsu –

    90.

    90.

    ‘‘அம்பா³ஹமத்³த³ங் வனமந்தரஸ்மிங், நிலோபா⁴ஸங் ப²லிதங் ஸங்விரூள்ஹங்;

    ‘‘Ambāhamaddaṃ vanamantarasmiṃ, nilobhāsaṃ phalitaṃ saṃvirūḷhaṃ;

    தமத்³த³ஸங் ப²லஹேது விப⁴க்³க³ங், தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கா²சரியங் சராமி.

    Tamaddasaṃ phalahetu vibhaggaṃ, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    91.

    91.

    ‘‘ஸேலங் ஸுமட்ட²ங் நரவீரனிட்டி²தங், நாரீ யுக³ங் தா⁴ரயி அப்பஸத்³த³ங்;

    ‘‘Selaṃ sumaṭṭhaṃ naravīraniṭṭhitaṃ, nārī yugaṃ dhārayi appasaddaṃ;

    து³தியஞ்ச ஆக³ம்ம அஹோஸி ஸத்³தோ³, தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கா²சரியங் சராமி.

    Dutiyañca āgamma ahosi saddo, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    92.

    92.

    ‘‘தி³ஜா தி³ஜங் குணபமாஹரந்தங், ஏகங் ஸமானங் ப³ஹுகா ஸமேச்ச;

    ‘‘Dijā dijaṃ kuṇapamāharantaṃ, ekaṃ samānaṃ bahukā samecca;

    ஆஹாரஹேதூ பரிபாதயிங்ஸு, தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கா²சரியங் சராமி.

    Āhārahetū paripātayiṃsu, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    93.

    93.

    ‘‘உஸபா⁴ஹமத்³த³ங் யூத²ஸ்ஸ மஜ்ஜே², சலக்ககுங் வண்ணப³லூபபன்னங்;

    ‘‘Usabhāhamaddaṃ yūthassa majjhe, calakkakuṃ vaṇṇabalūpapannaṃ;

    தமத்³த³ஸங் காமஹேது விதுன்னங், தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கா²சரியங் சராமீ’’தி.

    Tamaddasaṃ kāmahetu vitunnaṃ, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmī’’ti.

    தத்த² அம்பா³ஹமத்³த³ந்தி அம்ப³ருக்க²ங் அஹங் அத்³த³ஸங். வனமந்தரஸ்மிந்தி வனஅந்தரே, அம்ப³வனமஜ்ஜே²தி அத்தோ². ஸங்விரூள்ஹந்தி ஸுவட்³டி⁴தங். தமத்³த³ஸந்தி தங் உய்யானதோ நிக்க²ந்தோ ப²லஹேது விப⁴க்³க³ங் புன அத்³த³ஸங். தங் தி³ஸ்வாதி தங் ப²லஹேது விப⁴க்³க³ங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸங்வேகோ³ பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா இமங் பி⁴க்கா²சரியபப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தொஸ்மி, தஸ்மா பி⁴க்கா²சரியங் சராமீதி. இத³ங் ஸோ ப²லஹேது விப⁴க்³க³ங் அம்ப³ருக்க²ங் த³ஸ்ஸனதோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ங் சித்தாசாரங் கதே²ஸி. ஸேஸானங் விஸ்ஸஜ்ஜனேஸுபி ஏஸேவ நயோ. அயங் பனெத்த² அனுத்தானபத³வண்ணனா – ஸேலந்தி மணிவலயங். நரவீரனிட்டி²தந்தி வீரனரேஹி நிட்டி²தங், பண்டி³தபுரிஸேஹி கதந்தி அத்தோ². யுக³ந்தி ஏகேகஸ்மிங் ஏகேகங் கத்வா ஏகங் வலயயுக³ளங். தி³ஜா தி³ஜந்தி க³ஹிதமங்ஸபிண்ட³ங் தி³ஜங் அவஸேஸதி³ஜா. குணபமாஹரந்தந்தி மங்ஸபிண்ட³ங் ஆதா³ய ஆஹரந்தங். ஸமேச்சாதி ஸமாக³ந்த்வா ஸன்னிபதித்வா. பரிபாதயிங்ஸூதி கொட்டெந்தா அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. உஸபா⁴ஹமத்³த³ந்தி உஸப⁴ங் அஹங் அத்³த³ஸங். சலக்ககுந்தி சலக்ககுத⁴ங்.

    Tattha ambāhamaddanti ambarukkhaṃ ahaṃ addasaṃ. Vanamantarasminti vanaantare, ambavanamajjheti attho. Saṃvirūḷhanti suvaḍḍhitaṃ. Tamaddasanti taṃ uyyānato nikkhanto phalahetu vibhaggaṃ puna addasaṃ. Taṃ disvāti taṃ phalahetu vibhaggaṃ disvā paṭiladdhasaṃvego paccekabodhiñāṇaṃ nibbattetvā imaṃ bhikkhācariyapabbajjaṃ upagatosmi, tasmā bhikkhācariyaṃ carāmīti. Idaṃ so phalahetu vibhaggaṃ ambarukkhaṃ dassanato paṭṭhāya sabbaṃ cittācāraṃ kathesi. Sesānaṃ vissajjanesupi eseva nayo. Ayaṃ panettha anuttānapadavaṇṇanā – selanti maṇivalayaṃ. Naravīraniṭṭhitanti vīranarehi niṭṭhitaṃ, paṇḍitapurisehi katanti attho. Yuganti ekekasmiṃ ekekaṃ katvā ekaṃ valayayugaḷaṃ. Dijā dijanti gahitamaṃsapiṇḍaṃ dijaṃ avasesadijā. Kuṇapamāharantanti maṃsapiṇḍaṃ ādāya āharantaṃ. Sameccāti samāgantvā sannipatitvā. Paripātayiṃsūti koṭṭentā anubandhiṃsu. Usabhāhamaddanti usabhaṃ ahaṃ addasaṃ. Calakkakunti calakkakudhaṃ.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகேகங் கா³த²ங் ஸுத்வா ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகமேவ தங் ஆரம்மணங் அனுரூப’’ந்தி ஏகேகஸ்ஸ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ து²திங் அகாஸி. தஞ்ச பன சதூஹி ஜனேஹி தே³ஸிதங் த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா க⁴ராவாஸே அனபெக்கோ² ஹுத்வா பக்கந்தேஸு பச்சேகபு³த்³தே⁴ஸு பு⁴த்தபாதராஸோ ஸுக²னிஸின்னோ ப⁴ரியங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, ஏதே சத்தாரோ பச்சேகபு³த்³தா⁴ ரஜ்ஜங் பஹாய பப்³ப³ஜித்வா அகிஞ்சனா அபலிபோ³தா⁴ பப்³ப³ஜ்ஜாஸுகே²ன வீதினாமெந்தி, அஹங் பன ப⁴தியா ஜீவிகங் கப்பேமி, கிங் மே க⁴ராவாஸேன, த்வங் புத்தகே ஸங்க³ண்ஹந்தீ கே³ஹே வஸா’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Bodhisatto ekekaṃ gāthaṃ sutvā ‘‘sādhu, bhante, tumhākameva taṃ ārammaṇaṃ anurūpa’’nti ekekassa paccekabuddhassa thutiṃ akāsi. Tañca pana catūhi janehi desitaṃ dhammakathaṃ sutvā gharāvāse anapekkho hutvā pakkantesu paccekabuddhesu bhuttapātarāso sukhanisinno bhariyaṃ āmantetvā ‘‘bhadde, ete cattāro paccekabuddhā rajjaṃ pahāya pabbajitvā akiñcanā apalibodhā pabbajjāsukhena vītināmenti, ahaṃ pana bhatiyā jīvikaṃ kappemi, kiṃ me gharāvāsena, tvaṃ puttake saṅgaṇhantī gehe vasā’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    94.

    94.

    ‘‘கரண்ட³கோ கலிங்கா³னங், க³ந்தா⁴ரானஞ்ச நக்³க³ஜி;

    ‘‘Karaṇḍako kaliṅgānaṃ, gandhārānañca naggaji;

    நிமிராஜா விதே³ஹானங், பஞ்சாலானஞ்ச து³ம்முகோ²;

    Nimirājā videhānaṃ, pañcālānañca dummukho;

    ஏதே ரட்டா²னி ஹித்வான, பப்³ப³ஜிங்ஸு அகிஞ்சனா.

    Ete raṭṭhāni hitvāna, pabbajiṃsu akiñcanā.

    95.

    95.

    ‘‘ஸப்³பே³பிமே தே³வஸமா ஸமாக³தா, அக்³கீ³ யதா² பஜ்ஜலிதோ ததே²விமே;

    ‘‘Sabbepime devasamā samāgatā, aggī yathā pajjalito tathevime;

    அஹம்பி ஏகோ சரிஸ்ஸாமி ப⁴க்³க³வி, ஹித்வான காமானி யதோ²தி⁴கானீ’’தி.

    Ahampi eko carissāmi bhaggavi, hitvāna kāmāni yathodhikānī’’ti.

    தாஸங் அத்தோ² – ப⁴த்³தே³, ஏஸ ஸங்க⁴த்தே²ரோ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ த³ந்தபுரே நாம நக³ரே கரண்ட³கோ நாம கலிங்கா³னங் ஜனபத³ஸ்ஸ ராஜா, து³தியோ தக்கஸிலனக³ரே நக்³க³ஜி நாம க³ந்தா⁴ரானங் ஜனபத³ஸ்ஸ ராஜா, ததியோ மிதி²லனக³ரே நிமி நாம விதே³ஹானங் ஜனபத³ஸ்ஸ ராஜா, சதுத்தோ² கபிலனக³ரே து³ம்முகோ² நாம உத்தரபஞ்சாலானங் ஜனபத³ஸ்ஸ ராஜா, ஏதே ஏவரூபானி ரட்டா²னி ஹித்வா அகிஞ்சனா ஹுத்வா பப்³ப³ஜிங்ஸு. ஸப்³பே³பிமேதி இமே பன ஸப்³பே³பி விஸுத்³தி⁴தே³வேஹி புரிமபச்சேகபு³த்³தே⁴ஹி ஸமானா ஏகதோ ஸமாக³தா. அக்³கீ³ யதா²தி யதா² ஹி அக்³கி³ பஜ்ஜலிதோ ஓபா⁴ஸதி. ததே²விமேதி இமேபி ததே²வ ஸீலாதீ³ஹி பஞ்சஹி கு³ணேஹி ஓபா⁴ஸந்தி. யதா² ஏதே, ததா² அஹம்பி பப்³ப³ஜித்வா ஏகோ சரிஸ்ஸாமீதி அத்தோ². ப⁴க்³க³வீதி ப⁴ரியங் ஆலபதி. ஹித்வான காமானீதி ரூபாத³யோ வத்து²காமே ஹித்வா. யதோ²தி⁴கானீதி அத்தனோ ஓதி⁴வஸேன டி²தானி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ரூபாதி³ஓதி⁴வஸேன யதா²டி²தே காமே பஹாய அஹம்பி பப்³ப³ஜித்வா ஏகோ சரிஸ்ஸாமீதி. ‘‘யதோதி⁴கானீ’’திபி பாடோ², தஸ்ஸத்தோ² – யதோ உபரதோ ஓதி⁴ ஏதேஸந்தி யதோதி⁴கானி, உபரதகொட்டா²ஸானி. பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீதி சிந்திதகாலதோ பட்டா²ய ஹி கிலேஸகாமானங் ஏகோ கொட்டா²ஸோ உபரதோ நாம ஹோதி நிருத்³தோ⁴, தஸ்ஸ வத்து²பூ⁴தோ காமகொட்டா²ஸோபி உபரதோவ ஹோதீதி.

    Tāsaṃ attho – bhadde, esa saṅghatthero paccekabuddho dantapure nāma nagare karaṇḍako nāma kaliṅgānaṃ janapadassa rājā, dutiyo takkasilanagare naggaji nāma gandhārānaṃ janapadassa rājā, tatiyo mithilanagare nimi nāma videhānaṃ janapadassa rājā, catuttho kapilanagare dummukho nāma uttarapañcālānaṃ janapadassa rājā, ete evarūpāni raṭṭhāni hitvā akiñcanā hutvā pabbajiṃsu. Sabbepimeti ime pana sabbepi visuddhidevehi purimapaccekabuddhehi samānā ekato samāgatā. Aggī yathāti yathā hi aggi pajjalito obhāsati. Tathevimeti imepi tatheva sīlādīhi pañcahi guṇehi obhāsanti. Yathā ete, tathā ahampi pabbajitvā eko carissāmīti attho. Bhaggavīti bhariyaṃ ālapati. Hitvāna kāmānīti rūpādayo vatthukāme hitvā. Yathodhikānīti attano odhivasena ṭhitāni. Idaṃ vuttaṃ hoti – rūpādiodhivasena yathāṭhite kāme pahāya ahampi pabbajitvā eko carissāmīti. ‘‘Yatodhikānī’’tipi pāṭho, tassattho – yato uparato odhi etesanti yatodhikāni, uparatakoṭṭhāsāni. Pabbajissāmīti cintitakālato paṭṭhāya hi kilesakāmānaṃ eko koṭṭhāso uparato nāma hoti niruddho, tassa vatthubhūto kāmakoṭṭhāsopi uparatova hotīti.

    ஸா தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘மய்ஹம்பி கோ² ஸாமி, பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் த⁴ம்மகத²ங் ஸுதகாலதோ பட்டா²ய அகா³ரே சித்தங் ந ஸண்டா²தீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Sā tassa kathaṃ sutvā ‘‘mayhampi kho sāmi, paccekabuddhānaṃ dhammakathaṃ sutakālato paṭṭhāya agāre cittaṃ na saṇṭhātī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    96.

    96.

    ‘‘அயமேவ காலோ ந ஹி அஞ்ஞோ அத்தி², அனுஸாஸிதா மே ந ப⁴வெய்ய பச்சா²;

    ‘‘Ayameva kālo na hi añño atthi, anusāsitā me na bhaveyya pacchā;

    அஹம்பி ஏகா சரிஸ்ஸாமி ப⁴க்³க³வ, ஸகுணீவ முத்தா புரிஸஸ்ஸ ஹத்தா²’’தி.

    Ahampi ekā carissāmi bhaggava, sakuṇīva muttā purisassa hatthā’’ti.

    தத்த² அனுஸாஸிதா மே ந ப⁴வெய்ய பச்சா²தி அனுஸாஸகோ ஓவாத³கோ ந ப⁴வெய்ய து³ல்லப⁴த்தா ஓவாத³கானங், தஸ்மா அயமேவ பப்³ப³ஜிதுங் காலோ, ந ஹி அஞ்ஞோ அத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி. ஸகுணீவ முத்தாதி யதா² ஸாகுணிகேன க³ஹெத்வா ஸகுணபச்சி²யங் கி²த்தாஸு ஸகுணீஸு தஸ்ஸ ஹத்த²தோ முத்தா ஏகா ஸகுணீ அனிலபத²ங் லங்க⁴யித்வா யதா²ருசிதட்டா²னங் க³ந்த்வா ஏகிகாவ சரெய்ய, ததா² அஹம்பி தவ ஹத்த²தோ முத்தா ஏகிகா சரிஸ்ஸாமீதி ஸயம்பி பப்³ப³ஜிதுகாமா ஹுத்வா ஏவமாஹ.

    Tattha anusāsitā me na bhaveyya pacchāti anusāsako ovādako na bhaveyya dullabhattā ovādakānaṃ, tasmā ayameva pabbajituṃ kālo, na hi añño atthīti dasseti. Sakuṇīva muttāti yathā sākuṇikena gahetvā sakuṇapacchiyaṃ khittāsu sakuṇīsu tassa hatthato muttā ekā sakuṇī anilapathaṃ laṅghayitvā yathārucitaṭṭhānaṃ gantvā ekikāva careyya, tathā ahampi tava hatthato muttā ekikā carissāmīti sayampi pabbajitukāmā hutvā evamāha.

    போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா கத²ங் ஸுத்வா துண்ஹீ அஹோஸி. ஸா பன போ³தி⁴ஸத்தங் வஞ்செத்வா புரேதரங் பப்³ப³ஜிதுகாமா ‘‘ஸாமி, பானீயதித்த²ங் க³மிஸ்ஸாமி, தா³ரகே ஓலோகேஹீ’’தி க⁴டங் ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தீ விய பலாயித்வா நக³ரஸாமந்தே தாபஸானங் ஸந்திகே க³ந்த்வா பப்³ப³ஜி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா அனாக³மனங் ஞத்வா ஸயங் தா³ரகே போஸேஸி. அபரபா⁴கே³ தேஸு தோ²கங் வட்³டி⁴த்வா அத்தனோ அயானயஜானநஸமத்த²தங் ஸம்பத்தேஸு தேஸங் வீமங்ஸனத்த²ங் ஏகதி³வஸங் ப⁴த்தங் பசந்தோ தோ²கங் உத்தண்டு³லங் பசி, ஏகதி³வஸங் தோ²கங் கிலின்னங், ஏகதி³வஸங் ஸுபக்கங், ஏகதி³வஸங் அதிகிலின்னங், ஏகதி³வஸங் அலோணகங், ஏகதி³வஸங் அதிலோணகங். தா³ரகா ‘‘தாத, அஜ்ஜ ப⁴த்தங் உத்தண்டு³லங், அஜ்ஜ கிலின்னங், அஜ்ஜ ஸுபக்கங், அஜ்ஜ அதிகிலின்னங், அஜ்ஜ அலோணகங், அஜ்ஜ அதிலோணக’’ந்தி ஆஹங்ஸு. தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஆம, தாதா’’தி வத்வா சிந்தேஸி ‘‘இமே தா³ரகா இதா³னி ஆமபக்கலோணிகஅதிலோணிகானி ஜானந்தி, அத்தனோ த⁴ம்மதாய ஜீவிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி, மயா பப்³ப³ஜிதுங் வட்டதீ’’தி. அத² தே தா³ரகே ஞாதகானங் த³த்வா படிச்சா²பெத்வா ‘‘அம்மதாதா, இமே தா³ரகே ஸாது⁴கங் போஸேதா²’’தி வத்வா ஸோ ஞாதகானங் பரிதே³வந்தானஞ்ஞேவ நக³ரா நிக்க²மித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா நக³ரஸ்ஸ ஸாமந்தேயேவ வஸி.

    Bodhisatto tassā kathaṃ sutvā tuṇhī ahosi. Sā pana bodhisattaṃ vañcetvā puretaraṃ pabbajitukāmā ‘‘sāmi, pānīyatitthaṃ gamissāmi, dārake olokehī’’ti ghaṭaṃ ādāya gacchantī viya palāyitvā nagarasāmante tāpasānaṃ santike gantvā pabbaji. Bodhisatto tassā anāgamanaṃ ñatvā sayaṃ dārake posesi. Aparabhāge tesu thokaṃ vaḍḍhitvā attano ayānayajānanasamatthataṃ sampattesu tesaṃ vīmaṃsanatthaṃ ekadivasaṃ bhattaṃ pacanto thokaṃ uttaṇḍulaṃ paci, ekadivasaṃ thokaṃ kilinnaṃ, ekadivasaṃ supakkaṃ, ekadivasaṃ atikilinnaṃ, ekadivasaṃ aloṇakaṃ, ekadivasaṃ atiloṇakaṃ. Dārakā ‘‘tāta, ajja bhattaṃ uttaṇḍulaṃ, ajja kilinnaṃ, ajja supakkaṃ, ajja atikilinnaṃ, ajja aloṇakaṃ, ajja atiloṇaka’’nti āhaṃsu. Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘āma, tātā’’ti vatvā cintesi ‘‘ime dārakā idāni āmapakkaloṇikaatiloṇikāni jānanti, attano dhammatāya jīvituṃ sakkhissanti, mayā pabbajituṃ vaṭṭatī’’ti. Atha te dārake ñātakānaṃ datvā paṭicchāpetvā ‘‘ammatātā, ime dārake sādhukaṃ posethā’’ti vatvā so ñātakānaṃ paridevantānaññeva nagarā nikkhamitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā nagarassa sāmanteyeva vasi.

    அத² நங் ஏகதி³வஸங் பா³ராணஸியங் பி⁴க்கா²ய சரந்தங் பரிப்³பா³ஜிகா தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா ‘‘அய்ய, தா³ரகா தே நாஸிதா மஞ்ஞே’’தி ஆஹ. மஹாஸத்தோ ‘‘நாஹங் தா³ரகே நாஸேமி, தேஸங் அத்தனோ அயானயஜானநகாலே பப்³ப³ஜிதொம்ஹி , த்வங் தேஸங் அசிந்தெத்வா பப்³ப³ஜ்ஜாய அபி⁴ரமா’’தி வத்வா ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Atha naṃ ekadivasaṃ bārāṇasiyaṃ bhikkhāya carantaṃ paribbājikā disvā vanditvā ‘‘ayya, dārakā te nāsitā maññe’’ti āha. Mahāsatto ‘‘nāhaṃ dārake nāsemi, tesaṃ attano ayānayajānanakāle pabbajitomhi , tvaṃ tesaṃ acintetvā pabbajjāya abhiramā’’ti vatvā osānagāthamāha –

    97.

    97.

    ‘‘ஆமங் பக்கஞ்ச ஜானந்தி, அதோ² லோணங் அலோணகங்;

    ‘‘Āmaṃ pakkañca jānanti, atho loṇaṃ aloṇakaṃ;

    தமஹங் தி³ஸ்வான பப்³ப³ஜிங், சரேவ த்வங் சராமஹ’’ந்தி.

    Tamahaṃ disvāna pabbajiṃ, careva tvaṃ carāmaha’’nti.

    தத்த² தமஹந்தி தங் அஹங் தா³ரகானங் கிரியங் தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜிதோ. சரேவ த்வங் சராமஹந்தி த்வம்பி பி⁴க்கா²சரியமேவ சர, அஹம்பி பி⁴க்கா²சரியமேவ சரிஸ்ஸாமீதி.

    Tattha tamahanti taṃ ahaṃ dārakānaṃ kiriyaṃ disvā pabbajito. Careva tvaṃ carāmahanti tvampi bhikkhācariyameva cara, ahampi bhikkhācariyameva carissāmīti.

    இதி ஸோ பரிப்³பா³ஜிகங் ஓவதி³த்வா உய்யோஜேஸி. ஸாபி ஓவாத³ங் க³ஹெத்வா மஹாஸத்தங் வந்தி³த்வா யதா²ருசிதங் டா²னங் க³தா. ட²பெத்வா கிர தங் தி³வஸங் ந தே புன அஞ்ஞமஞ்ஞங் அத்³த³ஸங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ச ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞங் நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.

    Iti so paribbājikaṃ ovaditvā uyyojesi. Sāpi ovādaṃ gahetvā mahāsattaṃ vanditvā yathārucitaṃ ṭhānaṃ gatā. Ṭhapetvā kira taṃ divasaṃ na te puna aññamaññaṃ addasaṃsu. Bodhisatto ca jhānābhiññaṃ nibbattetvā brahmalokūpago ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே தே பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிங்ஸு. ததா³ தீ⁴தா உப்பலவண்ணா அஹோஸி, புத்தோ ராஹுலகுமாரோ, பரிப்³பா³ஜிகா ராஹுலமாதா, பரிப்³பா³ஜகோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne te pañcasatā bhikkhū arahatte patiṭṭhahiṃsu. Tadā dhītā uppalavaṇṇā ahosi, putto rāhulakumāro, paribbājikā rāhulamātā, paribbājako pana ahameva ahosinti.

    கும்ப⁴காரஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Kumbhakārajātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 408. கும்ப⁴காரஜாதகங் • 408. Kumbhakārajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact