Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [415] 10. கும்மாஸபிண்டி³ஜாதகவண்ணனா

    [415] 10. Kummāsapiṇḍijātakavaṇṇanā

    ந கிரத்தீ²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மல்லிகங் தே³விங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸா ஹி ஸாவத்தி²யங் ஏகஸ்ஸ மாலாகாரஜெட்ட²கஸ்ஸ தீ⁴தா உத்தமரூபத⁴ரா மஹாபுஞ்ஞா ஸோளஸவஸ்ஸிககாலே ஏகதி³வஸங் குமாரிகாஹி ஸத்³தி⁴ங் புப்பா²ராமங் க³ச்ச²ந்தீ தயோ கும்மாஸபிண்டே³ க³ஹெத்வா புப்ப²பச்சி²யங் ட²பெத்வா க³ச்ச²தி. ஸா நக³ரதோ நிக்க²மனகாலே ப⁴க³வந்தங் ஸரீரப்பப⁴ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதங் நக³ரங் பவிஸந்தங் தி³ஸ்வா தயோ கும்மாஸபிண்டே³ உபனாமேஸி. ஸத்தா² சதுமஹாராஜத³த்தியங் பத்தங் உபனெத்வா படிக்³க³ஹேஸி. ஸாபி ததா²க³தஸ்ஸ பாதே³ ஸிரஸா வந்தி³த்வா பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் க³ஹெத்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஸத்தா² தங் ஓலோகெத்வா ஸிதங் பாத்வாகாஸி. ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ‘‘கோ நு கோ², ப⁴ந்தே, ஹேது கோ பச்சயோ ததா²க³தஸ்ஸ ஸிதகரணே’’தி ப⁴க³வந்தங் புச்சி². அத²ஸ்ஸ ஸத்தா² ‘‘ஆனந்த³, அயங் குமாரிகா இமேஸங் கும்மாஸபிண்டா³னங் ப²லேன அஜ்ஜேவ கோஸலரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸிதகாரணங் கதே²ஸி.

    Na kiratthīti idaṃ satthā jetavane viharanto mallikaṃ deviṃ ārabbha kathesi. Sā hi sāvatthiyaṃ ekassa mālākārajeṭṭhakassa dhītā uttamarūpadharā mahāpuññā soḷasavassikakāle ekadivasaṃ kumārikāhi saddhiṃ pupphārāmaṃ gacchantī tayo kummāsapiṇḍe gahetvā pupphapacchiyaṃ ṭhapetvā gacchati. Sā nagarato nikkhamanakāle bhagavantaṃ sarīrappabhaṃ vissajjetvā bhikkhusaṅghaparivutaṃ nagaraṃ pavisantaṃ disvā tayo kummāsapiṇḍe upanāmesi. Satthā catumahārājadattiyaṃ pattaṃ upanetvā paṭiggahesi. Sāpi tathāgatassa pāde sirasā vanditvā buddhārammaṇaṃ pītiṃ gahetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Satthā taṃ oloketvā sitaṃ pātvākāsi. Āyasmā ānando ‘‘ko nu kho, bhante, hetu ko paccayo tathāgatassa sitakaraṇe’’ti bhagavantaṃ pucchi. Athassa satthā ‘‘ānanda, ayaṃ kumārikā imesaṃ kummāsapiṇḍānaṃ phalena ajjeva kosalarañño aggamahesī bhavissatī’’ti sitakāraṇaṃ kathesi.

    குமாரிகாபி புப்பா²ராமங் க³தா . தங் தி³வஸமேவ கோஸலராஜா அஜாதஸத்துனா ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜ²ந்தோ யுத்³த⁴பராஜிதோ பலாயித்வா அஸ்ஸங் அபி⁴ருய்ஹ ஆக³ச்ச²ந்தோ தஸ்ஸா கீ³தஸத்³த³ங் ஸுத்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ அஸ்ஸங் தங் ஆராமாபி⁴முக²ங் பேஸேஸி. புஞ்ஞஸம்பன்னா குமாரிகா ராஜானங் தி³ஸ்வா அபலாயித்வாவ ஆக³ந்த்வா அஸ்ஸஸ்ஸ நாஸரஜ்ஜுயா க³ண்ஹி, ராஜா அஸ்ஸபிட்டி²யங் நிஸின்னோவ ‘‘ஸஸாமிகாஸி, அஸாமிகாஸீ’’தி புச்சி²த்வா அஸாமிகபா⁴வங் ஞத்வா அஸ்ஸா ஓருய்ஹ வாதாதபகிலந்தோ தஸ்ஸா அங்கே நிபன்னோ முஹுத்தங் விஸ்ஸமித்வா தங் அஸ்ஸபிட்டி²யங் நிஸீதா³பெத்வா ப³லகாயபரிவுதோ நக³ரங் பவிஸித்வா அத்தனோ குலக⁴ரங் பேஸெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே யானங் பஹிணித்வா மஹந்தேன ஸக்காரஸம்மானேன குலக⁴ரதோ ஆஹராபெத்வா ரதனராஸிம்ஹி ட²பெத்வா அபி⁴ஸேகங் த³த்வா அக்³க³மஹேஸிங் அகாஸி. ததோ பட்டா²ய ச ஸா ரஞ்ஞோ பியா அஹோஸி மனாபா, புப்³பு³ட்டா²யிகாதீ³ஹி பஞ்சஹி கல்யாணத⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தா பதிதே³வதா, பு³த்³தா⁴னம்பி வல்லபா⁴ அஹோஸி. தஸ்ஸா ஸத்து² தயோ கும்மாஸபிண்டே³ த³த்வா தங் ஸம்பத்திங் அதி⁴க³தபா⁴வோ ஸகலனக³ரங் பத்த²ரித்வா க³தோ.

    Kumārikāpi pupphārāmaṃ gatā . Taṃ divasameva kosalarājā ajātasattunā saddhiṃ yujjhanto yuddhaparājito palāyitvā assaṃ abhiruyha āgacchanto tassā gītasaddaṃ sutvā paṭibaddhacitto assaṃ taṃ ārāmābhimukhaṃ pesesi. Puññasampannā kumārikā rājānaṃ disvā apalāyitvāva āgantvā assassa nāsarajjuyā gaṇhi, rājā assapiṭṭhiyaṃ nisinnova ‘‘sasāmikāsi, asāmikāsī’’ti pucchitvā asāmikabhāvaṃ ñatvā assā oruyha vātātapakilanto tassā aṅke nipanno muhuttaṃ vissamitvā taṃ assapiṭṭhiyaṃ nisīdāpetvā balakāyaparivuto nagaraṃ pavisitvā attano kulagharaṃ pesetvā sāyanhasamaye yānaṃ pahiṇitvā mahantena sakkārasammānena kulagharato āharāpetvā ratanarāsimhi ṭhapetvā abhisekaṃ datvā aggamahesiṃ akāsi. Tato paṭṭhāya ca sā rañño piyā ahosi manāpā, pubbuṭṭhāyikādīhi pañcahi kalyāṇadhammehi samannāgatā patidevatā, buddhānampi vallabhā ahosi. Tassā satthu tayo kummāsapiṇḍe datvā taṃ sampattiṃ adhigatabhāvo sakalanagaraṃ pattharitvā gato.

    அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, மல்லிகா தே³வீ பு³த்³தா⁴னங் தயோ கும்மாஸபிண்டே³ த³த்வா தேஸங் ப²லேன தங் தி³வஸஞ்ஞேவ அபி⁴ஸேகங் பத்தா, அஹோ பு³த்³தா⁴னங் மஹாகு³ணதா’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘அனச்ச²ரியங், பி⁴க்க²வே, மல்லிகாய ஏகஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ தயோ கும்மாஸபிண்டே³ த³த்வா கோஸலரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸிபா⁴வாதி⁴க³மோ. கஸ்மா? பு³த்³தா⁴னங் கு³ணமஹந்ததாய. போராணகபண்டி³தா பன பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் அலோணகங் அஸ்னேஹங் அபா²ணிதங் கும்மாஸங் த³த்வா தஸ்ஸ ப²லேன து³தியே அத்தபா⁴வே தியோஜனஸதிகே காஸிரட்டே² ரஜ்ஜஸிரிங் பாபுணிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, mallikā devī buddhānaṃ tayo kummāsapiṇḍe datvā tesaṃ phalena taṃ divasaññeva abhisekaṃ pattā, aho buddhānaṃ mahāguṇatā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, mallikāya ekassa sabbaññubuddhassa tayo kummāsapiṇḍe datvā kosalarañño aggamahesibhāvādhigamo. Kasmā? Buddhānaṃ guṇamahantatāya. Porāṇakapaṇḍitā pana paccekabuddhānaṃ aloṇakaṃ asnehaṃ aphāṇitaṃ kummāsaṃ datvā tassa phalena dutiye attabhāve tiyojanasatike kāsiraṭṭhe rajjasiriṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் த³லித்³த³குலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஏகங் ஸெட்டி²ங் நிஸ்ஸாய ப⁴தியா கம்மங் கரொந்தோ ஜீவிகங் கப்பேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ‘‘பாதராஸத்தா²ய மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அந்தராபணதோ சத்தாரோ கும்மாஸபிண்டே³ க³ஹெத்வா கம்மந்தங் க³ச்ச²ந்தோ சத்தாரோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ பி⁴க்கா²சாரத்தா²ய பா³ராணஸினக³ராபி⁴முகே² ஆக³ச்ச²ந்தே தி³ஸ்வா ‘‘இமே பி⁴க்க²ங் ஸந்தா⁴ய பா³ராணஸிங் க³ச்ச²ந்தி , மய்ஹம்பிமே சத்தாரோ கும்மாஸபிண்டா³ அத்தி², யங்னூனாஹங் இமே இமேஸங் த³தெ³ய்ய’’ந்தி சிந்தெத்வா தே உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமே மே ஹத்தே² சத்தாரோ கும்மாஸபிண்டா³, அஹங் இமே தும்ஹாகங் த³தா³மி, ஸாது⁴ மே, ப⁴ந்தே, படிக்³க³ண்ஹத², ஏவமித³ங் புஞ்ஞங் மய்ஹங் ப⁴விஸ்ஸதி தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி வத்வா தேஸங் அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா வாலிகங் உஸ்ஸாபெத்வா சத்தாரி ஆஸனானி பஞ்ஞபெத்வா தேஸங் உபரி ஸாகா²ப⁴ங்க³ங் அத்த²ரித்வா பச்சேகபு³த்³தே⁴ படிபாடியா நிஸீதா³பெத்வா பண்ணபுடேன உத³கங் ஆஹரித்வா த³க்கி²ணோத³கங் பாதெத்வா சதூஸு பத்தேஸு சத்தாரோ கும்மாஸபிண்டே³ பதிட்டா²பெத்வா வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, ஏதேஸங் நிஸ்ஸந்தே³ன த³லித்³த³கே³ஹே நிப்³ப³த்தி நாம மா ஹோது, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணப்படிவேத⁴ஸ்ஸ பச்சயோ ஹோதூ’’தி ஆஹ. பச்சேகபு³த்³தா⁴ பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு, பரிபோ⁴கா³வஸானே அனுமோத³னங் கத்வா உப்பதித்வா நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரமேவ அக³மங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ daliddakule nibbattitvā vayappatto ekaṃ seṭṭhiṃ nissāya bhatiyā kammaṃ karonto jīvikaṃ kappesi. So ekadivasaṃ ‘‘pātarāsatthāya me bhavissatī’’ti antarāpaṇato cattāro kummāsapiṇḍe gahetvā kammantaṃ gacchanto cattāro paccekabuddhe bhikkhācāratthāya bārāṇasinagarābhimukhe āgacchante disvā ‘‘ime bhikkhaṃ sandhāya bārāṇasiṃ gacchanti , mayhampime cattāro kummāsapiṇḍā atthi, yaṃnūnāhaṃ ime imesaṃ dadeyya’’nti cintetvā te upasaṃkamitvā vanditvā ‘‘bhante, ime me hatthe cattāro kummāsapiṇḍā, ahaṃ ime tumhākaṃ dadāmi, sādhu me, bhante, paṭiggaṇhatha, evamidaṃ puññaṃ mayhaṃ bhavissati dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti vatvā tesaṃ adhivāsanaṃ viditvā vālikaṃ ussāpetvā cattāri āsanāni paññapetvā tesaṃ upari sākhābhaṅgaṃ attharitvā paccekabuddhe paṭipāṭiyā nisīdāpetvā paṇṇapuṭena udakaṃ āharitvā dakkhiṇodakaṃ pātetvā catūsu pattesu cattāro kummāsapiṇḍe patiṭṭhāpetvā vanditvā ‘‘bhante, etesaṃ nissandena daliddagehe nibbatti nāma mā hotu, sabbaññutaññāṇappaṭivedhassa paccayo hotū’’ti āha. Paccekabuddhā paribhuñjiṃsu, paribhogāvasāne anumodanaṃ katvā uppatitvā nandamūlakapabbhārameva agamaṃsu.

    போ³தி⁴ஸத்தோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ பச்சேகபு³த்³த⁴க³தங் பீதிங் க³ஹெத்வா தேஸு சக்கு²பத²ங் அதீதேஸு அத்தனோ கம்மந்தங் க³ந்த்வா யாவதாயுகங் தா³னங் அனுஸ்ஸரித்வா காலங் கத்வா தஸ்ஸ ப²லேன பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி, ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோதிஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ அத்தனோ பத³ஸா க³மனகாலதோ பட்டா²ய ‘‘அஹங் இமஸ்மிங்யேவ நக³ரே ப⁴தகோ ஹுத்வா கம்மந்தங் க³ச்ச²ந்தோ பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் சத்தாரோ கும்மாஸபிண்டே³ த³த்வா தஸ்ஸ தா³னஸ்ஸ ப²லேன இத⁴ நிப்³ப³த்தோ’’தி பஸன்னாதா³ஸே முக²னிமித்தங் விய ஸப்³ப³ங் புரிமஜாதிகிரியங் ஜாதிஸ்ஸரஞாணேன பாகடங் கத்வா பஸ்ஸி. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பச்சாக³ந்த்வா ஸிக்கி²தஸிப்பங் பிது த³ஸ்ஸெத்வா துட்டே²ன பிதரா ஓபரஜ்ஜே பதிட்டா²பிதோ, அபரபா⁴கே³ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸ உத்தமரூபத⁴ரங் கோஸலரஞ்ஞோ தீ⁴தரங் ஆனெத்வா அக்³க³மஹேஸிங் அகங்ஸு, ச²த்தமங்க³லதி³வஸே பனஸ்ஸ ஸகலனக³ரங் தே³வனக³ரங் விய அலங்கரிங்ஸு.

    Bodhisatto añjaliṃ paggayha paccekabuddhagataṃ pītiṃ gahetvā tesu cakkhupathaṃ atītesu attano kammantaṃ gantvā yāvatāyukaṃ dānaṃ anussaritvā kālaṃ katvā tassa phalena bārāṇasirañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti, brahmadattakumārotissa nāmaṃ akaṃsu. So attano padasā gamanakālato paṭṭhāya ‘‘ahaṃ imasmiṃyeva nagare bhatako hutvā kammantaṃ gacchanto paccekabuddhānaṃ cattāro kummāsapiṇḍe datvā tassa dānassa phalena idha nibbatto’’ti pasannādāse mukhanimittaṃ viya sabbaṃ purimajātikiriyaṃ jātissarañāṇena pākaṭaṃ katvā passi. So vayappatto takkasilāyaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgantvā sikkhitasippaṃ pitu dassetvā tuṭṭhena pitarā oparajje patiṭṭhāpito, aparabhāge pitu accayena rajje patiṭṭhāsi. Athassa uttamarūpadharaṃ kosalarañño dhītaraṃ ānetvā aggamahesiṃ akaṃsu, chattamaṅgaladivase panassa sakalanagaraṃ devanagaraṃ viya alaṅkariṃsu.

    ஸோ நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா அலங்கதபாஸாத³ங் அபி⁴ருஹித்வா மஹாதலமஜ்ஜே² ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தங் பல்லங்கங் அபி⁴ருய்ஹ நிஸின்னோ பரிவாரெத்வா டி²தே ஏகதோ அமச்சே, ஏகதோ ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிஆத³யோ நானாவிப⁴வே ஸிரிவிலாஸஸமுஜ்ஜலே, ஏகதோ நானாவித⁴பண்ணாகாரஹத்தே² நாக³ரமனுஸ்ஸே, ஏகதோ அலங்கததே³வச்ச²ரஸங்க⁴ங் விய ஸோளஸஸஹஸ்ஸஸங்க²ங் நாடகித்தி²க³ணந்தி இமங் அதிமனோரமங் ஸிரிவிப⁴வங் ஓலோகெந்தோ அத்தனோ புப்³ப³கம்மங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘இத³ங் ஸுவண்ணபிண்டி³கங் கஞ்சனமாலங் ஸேதச்ச²த்தங், இமானி ச அனேகஸஹஸ்ஸானி ஹத்தி²வாஹனஅஸ்ஸவாஹனரத²வாஹனானி, மணிமுத்தாதி³பூரிதா ஸாரக³ப்³பா⁴, நானாவித⁴த⁴ஞ்ஞபூரிதா மஹாபத²வீ, தே³வச்ச²ரபடிபா⁴கா³ நாரியோ சாதி ஸப்³போ³பேஸ மய்ஹங் ஸிரிவிப⁴வோ ந அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்தகோ, சதுன்னங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் தி³ன்னஸ்ஸ சதுகும்மாஸபிண்ட³தா³னஸ்ஸேவ ஸந்தகோ, தே நிஸ்ஸாய மயா ஏஸ லத்³தோ⁴’’தி பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் கு³ணங் அனுஸ்ஸரித்வா அத்தனோ கம்மங் பாகடங் அகாஸி. தஸ்ஸ தங் அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ ஸகலஸரீரங் பீதியா பூரி. ஸோ பீதியா தேமிதஹத³யோ மஹாஜனஸ்ஸ மஜ்ஜே² உதா³னகீ³தங் கா³யந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    So nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā alaṅkatapāsādaṃ abhiruhitvā mahātalamajjhe samussitasetacchattaṃ pallaṅkaṃ abhiruyha nisinno parivāretvā ṭhite ekato amacce, ekato brāhmaṇagahapatiādayo nānāvibhave sirivilāsasamujjale, ekato nānāvidhapaṇṇākārahatthe nāgaramanusse, ekato alaṅkatadevaccharasaṅghaṃ viya soḷasasahassasaṅkhaṃ nāṭakitthigaṇanti imaṃ atimanoramaṃ sirivibhavaṃ olokento attano pubbakammaṃ anussaritvā ‘‘idaṃ suvaṇṇapiṇḍikaṃ kañcanamālaṃ setacchattaṃ, imāni ca anekasahassāni hatthivāhanaassavāhanarathavāhanāni, maṇimuttādipūritā sāragabbhā, nānāvidhadhaññapūritā mahāpathavī, devaccharapaṭibhāgā nāriyo cāti sabbopesa mayhaṃ sirivibhavo na aññassa santako, catunnaṃ paccekabuddhānaṃ dinnassa catukummāsapiṇḍadānasseva santako, te nissāya mayā esa laddho’’ti paccekabuddhānaṃ guṇaṃ anussaritvā attano kammaṃ pākaṭaṃ akāsi. Tassa taṃ anussarantassa sakalasarīraṃ pītiyā pūri. So pītiyā temitahadayo mahājanassa majjhe udānagītaṃ gāyanto dve gāthā abhāsi –

    142.

    142.

    ‘‘ந கிரத்தி² அனோமத³ஸ்ஸிஸு, பாரிசரியா பு³த்³தே⁴ஸு அப்பிகா;

    ‘‘Na kiratthi anomadassisu, pāricariyā buddhesu appikā;

    ஸுக்கா²ய அலோணிகாய ச, பஸ்ஸ ப²லங் கும்மாஸபிண்டி³யா.

    Sukkhāya aloṇikāya ca, passa phalaṃ kummāsapiṇḍiyā.

    143.

    143.

    ‘‘ஹத்தி²க³வாஸ்ஸா சிமே ப³ஹூ, த⁴னத⁴ஞ்ஞங் பத²வீ ச கேவலா;

    ‘‘Hatthigavāssā cime bahū, dhanadhaññaṃ pathavī ca kevalā;

    நாரியோ சிமா அச்ச²ரூபமா, பஸ்ஸ ப²லங் கும்மாஸபிண்டி³யா’’தி.

    Nāriyo cimā accharūpamā, passa phalaṃ kummāsapiṇḍiyā’’ti.

    தத்த² அனோமத³ஸ்ஸிஸூதி அனோமஸ்ஸ அலாமகஸ்ஸ பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணஸ்ஸ தி³ட்ட²த்தா பச்சேகபு³த்³தா⁴ அனோமத³ஸ்ஸினோ நாம. பாரிசரியாதி அபி⁴வாத³னபச்சுட்டா²னஞ்ஜலிகம்மாதி³பே⁴தா³ ஸாமீசிகிரியாபி, ஸம்பத்தே தி³ஸ்வா அத்தனோ ஸந்தகங் அப்பங் வா ப³ஹுங் வா லூக²ங் வா பணீதங் வா தெ³ய்யத⁴ம்மங் சித்தங் பஸாதெ³த்வா கு³ணங் ஸல்லக்கெ²த்வா திஸ்ஸோ சேதனா விஸோதெ⁴த்வா ப²லங் ஸத்³த³ஹித்வா பரிச்சஜனகிரியாபி . பு³த்³தே⁴ஸூதி பச்சேகபு³த்³தே⁴ஸு. அப்பிகாதி மந்தா³ பரித்தா நாம நத்தி² கிர. ஸுக்கா²யாதி நிஸ்னேஹாய. அலோணிகாயாதி பா²ணிதவிரஹிதாய. நிப்பா²ணிதத்தா ஹி ஸா ‘‘அலோணிகா’’தி வுத்தா. கும்மாஸபிண்டி³யாதி சத்தாரோ கும்மாஸபிண்டே³ ஏகதோ கத்வா க³ஹிதங் கும்மாஸங் ஸந்தா⁴ய ஏவமாஹ. கு³ணவந்தானங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் கு³ணங் ஸல்லக்கெ²த்வா சித்தங் பஸாதெ³த்வா ப²லுப்பத்திங் பாடிகங்க²மானானங் திஸ்ஸோ சேதனா விஸோதெ⁴த்வா தி³ன்னபத³க்கி²ணா அப்பிகா நாம நத்தி², நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே மஹாஸம்பத்திமேவ தே³தீதி வுத்தங் ஹோதி. ஹோதி செத்த² –

    Tattha anomadassisūti anomassa alāmakassa paccekabodhiñāṇassa diṭṭhattā paccekabuddhā anomadassino nāma. Pāricariyāti abhivādanapaccuṭṭhānañjalikammādibhedā sāmīcikiriyāpi, sampatte disvā attano santakaṃ appaṃ vā bahuṃ vā lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā deyyadhammaṃ cittaṃ pasādetvā guṇaṃ sallakkhetvā tisso cetanā visodhetvā phalaṃ saddahitvā pariccajanakiriyāpi . Buddhesūti paccekabuddhesu. Appikāti mandā parittā nāma natthi kira. Sukkhāyāti nisnehāya. Aloṇikāyāti phāṇitavirahitāya. Nipphāṇitattā hi sā ‘‘aloṇikā’’ti vuttā. Kummāsapiṇḍiyāti cattāro kummāsapiṇḍe ekato katvā gahitaṃ kummāsaṃ sandhāya evamāha. Guṇavantānaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ guṇaṃ sallakkhetvā cittaṃ pasādetvā phaluppattiṃ pāṭikaṅkhamānānaṃ tisso cetanā visodhetvā dinnapadakkhiṇā appikā nāma natthi, nibbattanibbattaṭṭhāne mahāsampattimeva detīti vuttaṃ hoti. Hoti cettha –

    ‘‘நத்தி² சித்தே பஸன்னம்ஹி, அப்பிகா நாம த³க்கி²ணா;

    ‘‘Natthi citte pasannamhi, appikā nāma dakkhiṇā;

    ததா²க³தே வா ஸம்பு³த்³தே⁴, அத² வா தஸ்ஸ ஸாவகே.

    Tathāgate vā sambuddhe, atha vā tassa sāvake.

    ‘‘திட்ட²ந்தே நிப்³பு³தே சாபி, ஸமே சித்தே ஸமங் ப²லங்;

    ‘‘Tiṭṭhante nibbute cāpi, same citte samaṃ phalaṃ;

    சேதோபணிதி⁴ஹேது ஹி, ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி ஸுக்³க³தி’’ந்தி. (வி॰ வ॰ 804, 806);

    Cetopaṇidhihetu hi, sattā gacchanti suggati’’nti. (vi. va. 804, 806);

    இமஸ்ஸ பனத்த²ஸ்ஸ தீ³பனத்தா²ய –

    Imassa panatthassa dīpanatthāya –

    ‘‘கீ²ரோத³னங் அஹமதா³ஸிங், பி⁴க்கு²னோ பிண்டா³ய சரந்தஸ்ஸ; (வி॰ வ॰ 413);

    ‘‘Khīrodanaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa; (Vi. va. 413);

    தஸ்ஸா மே பஸ்ஸ விமானங், அச்ச²ரா காமவண்ணினீஹமஸ்மி. (வி॰ வ॰ 334);

    Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi. (vi. va. 334);

    ‘‘அச்ச²ராஸஹஸ்ஸஸ்ஸாஹங் , பவரா பஸ்ஸ புஞ்ஞானங் விபாகங்;

    ‘‘Accharāsahassassāhaṃ , pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ;

    தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி.

    Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati.

    ‘‘உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா;

    ‘‘Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. (வி॰ வ॰ 334-336) –

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. (vi. va. 334-336) –

    ஏவமாதீ³னி விமானவத்தூ²னி ஆஹரிதப்³பா³னி.

    Evamādīni vimānavatthūni āharitabbāni.

    த⁴னத⁴ஞ்ஞந்தி முத்தாதி³த⁴னஞ்ச ஸத்த த⁴ஞ்ஞானி ச. பத²வீ ச கேவலாதி ஸகலா சேஸா மஹாபத²வீதி ஸகலபத²விங் ஹத்த²க³தங் மஞ்ஞமானோ வத³தி. பஸ்ஸ ப²லங் கும்மாஸபிண்டி³யாதி அத்தனோ தா³னப²லங் அத்தனாவ த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹ. தா³னப²லங் கிர போ³தி⁴ஸத்தா ச ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தா⁴யேவ ச ஜானந்தி. தேனேவ ஸத்தா² இதிவுத்தகே ஸுத்தந்தங் கதெ²ந்தோ –

    Dhanadhaññanti muttādidhanañca satta dhaññāni ca. Pathavī ca kevalāti sakalā cesā mahāpathavīti sakalapathaviṃ hatthagataṃ maññamāno vadati. Passa phalaṃ kummāsapiṇḍiyāti attano dānaphalaṃ attanāva dassento evamāha. Dānaphalaṃ kira bodhisattā ca sabbaññubuddhāyeva ca jānanti. Teneva satthā itivuttake suttantaṃ kathento –

    ‘‘ஏவஞ்சே, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஜானெய்யுங் தா³னஸங்விபா⁴க³ஸ்ஸ விபாகங், யதா²ஹங் ஜானாமி, ந அத³த்வா பு⁴ஞ்ஜெய்யுங், ந ச நேஸங் மச்சே²ரமலங் சித்தங் பரியாதா³ய திட்டெ²ய்ய. யோபி நேஸங் அஸ்ஸ சரிமோ ஆலோபோ சரிமங் கப³ளங், ததோபி ந அஸங்விப⁴ஜித்வா பு⁴ஞ்ஜெய்யுங், ஸசே நேஸங் படிக்³கா³ஹகா அஸ்ஸு. யஸ்மா ச கோ², பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ந ஏவங் ஜானந்தி தா³னஸங்விபா⁴க³ஸ்ஸ விபாகங், யதா²ஹங் ஜானாமி, தஸ்மா அத³த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி, மச்சே²ரமலஞ்ச நேஸங் சித்தங் பரியாதா³ய திட்ட²தீ’’தி (இதிவு॰ 26).

    ‘‘Evañce, bhikkhave, sattā jāneyyuṃ dānasaṃvibhāgassa vipākaṃ, yathāhaṃ jānāmi, na adatvā bhuñjeyyuṃ, na ca nesaṃ maccheramalaṃ cittaṃ pariyādāya tiṭṭheyya. Yopi nesaṃ assa carimo ālopo carimaṃ kabaḷaṃ, tatopi na asaṃvibhajitvā bhuñjeyyuṃ, sace nesaṃ paṭiggāhakā assu. Yasmā ca kho, bhikkhave, sattā na evaṃ jānanti dānasaṃvibhāgassa vipākaṃ, yathāhaṃ jānāmi, tasmā adatvā bhuñjanti, maccheramalañca nesaṃ cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti (itivu. 26).

    போ³தி⁴ஸத்தோபி அத்தனோ ச²த்தமங்க³லதி³வஸே ஸஞ்ஜாதபீதிபாமோஜ்ஜோ இமாஹி த்³வீஹி கா³தா²ஹி உதா³னகீ³தங் கா³யி. ததோ பட்டா²ய ‘‘ரஞ்ஞோ பியகீ³த’’ந்தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ நாடகித்தி²யோ ச ஸேஸனாடகக³ந்த⁴ப்³பா³த³யோபி ச அந்தேபுரஜனோபி அந்தோனக³ரவாஸினோபி ப³ஹினக³ரவாஸினோபி பானாகா³ரேஸுபி அமச்சமண்ட³லேஸுபி ‘‘அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ பியகீ³த’’ந்தி ததே³வ கீ³தங் கா³யந்தி. ஏவங் அத்³தா⁴னே க³தே அக்³க³மஹேஸீ தஸ்ஸ கீ³தஸ்ஸ அத்த²ங் ஜானிதுகாமா அஹோஸி, மஹாஸத்தங் பன புச்சி²துங் ந விஸஹதி. அத²ஸ்ஸா ஏகஸ்மிங் கு³ணே பஸீதி³த்வா ஏகதி³வஸங் ராஜா ‘‘ப⁴த்³தே³, வரங் தே த³ஸ்ஸாமி, வரங் க³ண்ஹாஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸாது⁴, தே³வ, க³ண்ஹாமீ’’தி. ‘‘ஹத்தி²அஸ்ஸாதீ³ஸு தே கிங் த³ம்மீ’’தி? ‘‘தே³வ, தும்ஹே நிஸ்ஸாய மய்ஹங் ந கிஞ்சி நத்தி², ந மே ஏதேஹி அத்தோ², ஸசே பன தா³துகாமாத்த², தும்ஹாகங் கீ³தஸ்ஸ அத்த²ங் கதெ²த்வா தே³தா²’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, கோ தே இமினா வரேன அத்தோ², அஞ்ஞங் க³ண்ஹாஹீ’’தி. ‘‘தே³வ, அஞ்ஞேன மே அத்தோ² நத்தி², ஏததே³வ க³ண்ஹாமீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴ ப⁴த்³தே³, கதெ²ஸ்ஸாமி, துய்ஹங் பன ஏகிகாய ரஹோ ந கதெ²ஸ்ஸாமி, த்³வாத³ஸயோஜனிகாய பா³ராணஸியா பே⁴ரிங் சராபெத்வா ராஜத்³வாரே ரதனமண்ட³பங் காரெத்வா ரதனபல்லங்கங் பஞ்ஞாபெத்வா அமச்சப்³ராஹ்மணாதீ³ஹி ச நாக³ரேஹி சேவ ஸோளஸஹி இத்தி²ஸஹஸ்ஸேஹி ச பரிவுதோ தேஸங் மஜ்ஜே² ரதனபல்லங்கே நிஸீதி³த்வா கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி ஸம்படிச்சி².

    Bodhisattopi attano chattamaṅgaladivase sañjātapītipāmojjo imāhi dvīhi gāthāhi udānagītaṃ gāyi. Tato paṭṭhāya ‘‘rañño piyagīta’’nti bodhisattassa nāṭakitthiyo ca sesanāṭakagandhabbādayopi ca antepurajanopi antonagaravāsinopi bahinagaravāsinopi pānāgāresupi amaccamaṇḍalesupi ‘‘amhākaṃ rañño piyagīta’’nti tadeva gītaṃ gāyanti. Evaṃ addhāne gate aggamahesī tassa gītassa atthaṃ jānitukāmā ahosi, mahāsattaṃ pana pucchituṃ na visahati. Athassā ekasmiṃ guṇe pasīditvā ekadivasaṃ rājā ‘‘bhadde, varaṃ te dassāmi, varaṃ gaṇhāhī’’ti āha. ‘‘Sādhu, deva, gaṇhāmī’’ti. ‘‘Hatthiassādīsu te kiṃ dammī’’ti? ‘‘Deva, tumhe nissāya mayhaṃ na kiñci natthi, na me etehi attho, sace pana dātukāmāttha, tumhākaṃ gītassa atthaṃ kathetvā dethā’’ti. ‘‘Bhadde, ko te iminā varena attho, aññaṃ gaṇhāhī’’ti. ‘‘Deva, aññena me attho natthi, etadeva gaṇhāmī’’ti. ‘‘Sādhu bhadde, kathessāmi, tuyhaṃ pana ekikāya raho na kathessāmi, dvādasayojanikāya bārāṇasiyā bheriṃ carāpetvā rājadvāre ratanamaṇḍapaṃ kāretvā ratanapallaṅkaṃ paññāpetvā amaccabrāhmaṇādīhi ca nāgarehi ceva soḷasahi itthisahassehi ca parivuto tesaṃ majjhe ratanapallaṅke nisīditvā kathessāmī’’ti. Sā ‘‘sādhu, devā’’ti sampaṭicchi.

    ராஜா ததா² காரெத்வா அமரக³ணபரிவுதோ ஸக்கோ தே³வராஜா விய மஹாஜனகாயபரிவுதோ ரதனபல்லங்கே நிஸீதி³. தே³வீபி ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தா கஞ்சனப⁴த்³த³பீட²ங் அத்த²ரித்வா ஏகமந்தே அக்கி²கோடியா ஓலோகெத்வா ததா²ரூபே டா²னே நிஸீதி³த்வா ‘‘தே³வ, தும்ஹாகங் துஸ்ஸித்வா கா³யனமங்க³லகீ³தஸ்ஸ தாவ மே அத்த²ங் க³க³னதலே புண்ணசந்த³ங் உட்டா²பெந்தோ விய பாகடங் கத்வா கதே²தா²’’தி வத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Rājā tathā kāretvā amaragaṇaparivuto sakko devarājā viya mahājanakāyaparivuto ratanapallaṅke nisīdi. Devīpi sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā kañcanabhaddapīṭhaṃ attharitvā ekamante akkhikoṭiyā oloketvā tathārūpe ṭhāne nisīditvā ‘‘deva, tumhākaṃ tussitvā gāyanamaṅgalagītassa tāva me atthaṃ gaganatale puṇṇacandaṃ uṭṭhāpento viya pākaṭaṃ katvā kathethā’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –

    144.

    144.

    ‘‘அபி⁴க்க²ணங் ராஜகுஞ்ஜர, கா³தா² பா⁴ஸஸி கோஸலாதி⁴ப;

    ‘‘Abhikkhaṇaṃ rājakuñjara, gāthā bhāsasi kosalādhipa;

    புச்சா²மி தங் ரட்ட²வட்³ட⁴ன, பா³ள்ஹங் பீதிமனோ பபா⁴ஸஸீ’’தி.

    Pucchāmi taṃ raṭṭhavaḍḍhana, bāḷhaṃ pītimano pabhāsasī’’ti.

    தத்த² கோஸலாதி⁴பாதி ந ஸோ கோஸலரட்டா²தி⁴போ, குஸலே பன த⁴ம்மே அதி⁴பதிங் கத்வா விஹரதி, தேன நங் ஆலபந்தீ ஏவமாஹ, குஸலாதி⁴ப குஸலஜ்ஜா²ஸயாதி அத்தோ². பா³ள்ஹங் பீதிமனோ பபா⁴ஸஸீதி அதிவிய பீதியுத்தசித்தோ ஹுத்வா பா⁴ஸஸி, தஸ்மா கதே²த² தாவ மே ஏதாஸங் கா³தா²னங் அத்த²ந்தி.

    Tattha kosalādhipāti na so kosalaraṭṭhādhipo, kusale pana dhamme adhipatiṃ katvā viharati, tena naṃ ālapantī evamāha, kusalādhipa kusalajjhāsayāti attho. Bāḷhaṃ pītimano pabhāsasīti ativiya pītiyuttacitto hutvā bhāsasi, tasmā kathetha tāva me etāsaṃ gāthānaṃ atthanti.

    அத²ஸ்ஸ கா³தா²னமத்த²ங் ஆவி கரொந்தோ மஹாஸத்தோ சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Athassa gāthānamatthaṃ āvi karonto mahāsatto catasso gāthā abhāsi –

    145.

    145.

    ‘‘இமஸ்மிங்யேவ நக³ரே, குலே அஞ்ஞதரே அஹுங்;

    ‘‘Imasmiṃyeva nagare, kule aññatare ahuṃ;

    பரகம்மகரோ ஆஸிங், ப⁴தகோ ஸீலஸங்வுதோ.

    Parakammakaro āsiṃ, bhatako sīlasaṃvuto.

    146.

    146.

    ‘‘கம்மாய நிக்க²மந்தோஹங், சதுரோ ஸமணெத்³த³ஸங்;

    ‘‘Kammāya nikkhamantohaṃ, caturo samaṇeddasaṃ;

    ஆசாரஸீலஸம்பன்னே, ஸீதிபூ⁴தே அனாஸவே.

    Ācārasīlasampanne, sītibhūte anāsave.

    147.

    147.

    ‘‘தேஸு சித்தங் பஸாதெ³த்வா, நிஸீதெ³த்வா பண்ணஸந்த²தே;

    ‘‘Tesu cittaṃ pasādetvā, nisīdetvā paṇṇasanthate;

    அத³ங் பு³த்³தா⁴னங் கும்மாஸங், பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Adaṃ buddhānaṃ kummāsaṃ, pasanno sehi pāṇibhi.

    148.

    148.

    ‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ, இத³ங் மே ஏதி³ஸங் ப²லங்;

    ‘‘Tassa kammassa kusalassa, idaṃ me edisaṃ phalaṃ;

    அனுபோ⁴மி இத³ங் ரஜ்ஜங், பீ²தங் த⁴ரணிமுத்தம’’ந்தி.

    Anubhomi idaṃ rajjaṃ, phītaṃ dharaṇimuttama’’nti.

    தத்த² குலே அஞ்ஞதரேதி நாமேன வா கொ³த்தேன வா அபாகடே ஏகஸ்மிங்யேவ குலே. அஹுந்தி நிப்³ப³த்திங். பரகம்மகரோ ஆஸிந்தி தஸ்மிங் குலே ஜாதோவாஹங் த³லித்³த³தாய பரஸ்ஸ கம்மங் கத்வா ஜீவிகங் கப்பெந்தோ பரகம்மகரோ ஆஸிங். ப⁴தகோதி பரவேதனப⁴தோ. ஸீலஸங்வுதோதி பஞ்சஸீலஸங்வரே டி²தோ, ப⁴தியா ஜீவந்தோபி து³ஸ்ஸீல்யங் பஹாய ஸீலஸம்பன்னோவ அஹோஸிந்தி தீ³பேதி. கம்மாய நிக்க²மந்தோஹந்தி தங் தி³வஸங் கத்தப்³ப³கிச்சஸ்ஸ கரணத்தா²ய நிக்க²ந்தோ அஹங். சதுரோ ஸமணெத்³த³ஸந்தி ப⁴த்³தே³, அஹங் நக³ரா நிக்க²ம்ம மஹாமக்³க³ங் ஆருய்ஹ அத்தனோ கம்மபூ⁴மிங் க³ச்ச²ந்தோ பி⁴க்கா²ய பா³ராணஸினக³ரங் பவிஸந்தே ஸமிதபாபே சத்தாரோ பப்³ப³ஜிதே அத்³த³ஸங். ஆசாரஸீலஸம்பன்னேதி ஏகவீஸதியா அனேஸனாஹி ஜீவிககப்பனங் அனாசாரோ நாம, தஸ்ஸ படிபக்கே²ன ஆசாரேன சேவ மக்³க³ப²லேஹி ஆக³தேன ஸீலேன ச ஸமன்னாக³தே. ஸீதிபூ⁴தேதி ராகா³தி³பரிளாஹவூபஸமேன சேவ ஏகாத³ஸஅக்³கி³னிப்³பா³பனேன ச ஸீதிபா⁴வப்பத்தே. அனாஸவேதி காமாஸவாதி³விரஹிதே. நிஸீதெ³த்வாதி வாலிகாஸனானங் உபரி ஸந்த²தே பண்ணஸந்த²ரே நிஸீதா³பெத்வா. ஸந்த²ரோ ஹி இத⁴ ஸந்த²தோதி வுத்தோ. அத³ந்தி நேஸங் உத³கங் த³த்வா ஸக்கச்சங் ஸகேஹி ஹத்தே²ஹி கும்மாஸங் அதா³ஸிங். குஸலஸ்ஸாதி ஆரொக்³யானவஜ்ஜட்டே²ன குஸலஸ்ஸ. ப²லந்தி தஸ்ஸ நிஸ்ஸந்த³ப²லங். பீ²தந்தி ஸப்³ப³ஸம்பத்திபு²ல்லிதங்.

    Tattha kule aññatareti nāmena vā gottena vā apākaṭe ekasmiṃyeva kule. Ahunti nibbattiṃ. Parakammakaro āsinti tasmiṃ kule jātovāhaṃ daliddatāya parassa kammaṃ katvā jīvikaṃ kappento parakammakaro āsiṃ. Bhatakoti paravetanabhato. Sīlasaṃvutoti pañcasīlasaṃvare ṭhito, bhatiyā jīvantopi dussīlyaṃ pahāya sīlasampannova ahosinti dīpeti. Kammāya nikkhamantohanti taṃ divasaṃ kattabbakiccassa karaṇatthāya nikkhanto ahaṃ. Caturo samaṇeddasanti bhadde, ahaṃ nagarā nikkhamma mahāmaggaṃ āruyha attano kammabhūmiṃ gacchanto bhikkhāya bārāṇasinagaraṃ pavisante samitapāpe cattāro pabbajite addasaṃ. Ācārasīlasampanneti ekavīsatiyā anesanāhi jīvikakappanaṃ anācāro nāma, tassa paṭipakkhena ācārena ceva maggaphalehi āgatena sīlena ca samannāgate. Sītibhūteti rāgādipariḷāhavūpasamena ceva ekādasaagginibbāpanena ca sītibhāvappatte. Anāsaveti kāmāsavādivirahite. Nisīdetvāti vālikāsanānaṃ upari santhate paṇṇasanthare nisīdāpetvā. Santharo hi idha santhatoti vutto. Adanti nesaṃ udakaṃ datvā sakkaccaṃ sakehi hatthehi kummāsaṃ adāsiṃ. Kusalassāti ārogyānavajjaṭṭhena kusalassa. Phalanti tassa nissandaphalaṃ. Phītanti sabbasampattiphullitaṃ.

    ஏவஞ்ச மஹாஸத்தஸ்ஸ அத்தனோ கம்மப²லங் வித்தா²ரெத்வா கதெ²ந்தஸ்ஸ ஸுத்வா தே³வீ பஸன்னமனா ‘‘ஸசே, மஹாராஜ, ஏவங் பச்சக்க²தோ தா³னப²லங் ஜானாத², இதோ தா³னி பட்டா²ய ஏகங் ப⁴த்தபிண்ட³ங் லபி⁴த்வா த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணானங் த³த்வாவ பரிபு⁴ஞ்ஜெய்யாதா²’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ து²திங் கரொந்தீ –

    Evañca mahāsattassa attano kammaphalaṃ vitthāretvā kathentassa sutvā devī pasannamanā ‘‘sace, mahārāja, evaṃ paccakkhato dānaphalaṃ jānātha, ito dāni paṭṭhāya ekaṃ bhattapiṇḍaṃ labhitvā dhammikasamaṇabrāhmaṇānaṃ datvāva paribhuñjeyyāthā’’ti bodhisattassa thutiṃ karontī –

    149.

    149.

    ‘‘த³த³ங் பு⁴ஞ்ஜ மா ச பமாதோ³, சக்கங் வத்தய கோஸலாதி⁴ப;

    ‘‘Dadaṃ bhuñja mā ca pamādo, cakkaṃ vattaya kosalādhipa;

    மா ராஜ அத⁴ம்மிகோ அஹு, த⁴ம்மங் பாலய கோஸலாதி⁴பா’’தி. – இமங் கா³த²மாஹ;

    Mā rāja adhammiko ahu, dhammaṃ pālaya kosalādhipā’’ti. – imaṃ gāthamāha;

    தத்த² த³த³ங் பு⁴ஞ்ஜாதி அஞ்ஞேஸங் த³த்வாவ அத்தனா பு⁴ஞ்ஜ. மா ச பமாதோ³தி தா³னாதீ³ஸு புஞ்ஞேஸு மா பமஜ்ஜி. சக்கங் வத்தய கோஸலாதி⁴பாதி குஸலஜ்ஜா²ஸய, மஹாராஜ, பதிரூபதே³ஸவாஸாதி³கங் சதுப்³பி³த⁴ங் த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஹி. பகதிரதோ² ஹி த்³வீஹி சக்கேஹி க³ச்ச²தி, அயங் பன காயோ இமேஹி சதூஹி சக்கேஹி தே³வலோகங் க³ச்ச²தி, தேன தே ‘‘த⁴ம்மசக்க’’ந்தி ஸங்க்²யங் க³தா, தங் த்வங் சக்கங் பவத்தேஹி. அத⁴ம்மிகோதி யதா² அஞ்ஞே ச²ந்தா³க³திங் க³ச்ச²ந்தா லோகங் உச்சு²யந்தே பீளெத்வா விய த⁴னமேவ ஸங்கட்³ட⁴ந்தா அத⁴ம்மிகா ஹொந்தி, ததா² த்வங் மா அத⁴ம்மிகோ அஹு. த⁴ம்மங் பாலயாதி –

    Tattha dadaṃ bhuñjāti aññesaṃ datvāva attanā bhuñja. Mā ca pamādoti dānādīsu puññesu mā pamajji. Cakkaṃ vattaya kosalādhipāti kusalajjhāsaya, mahārāja, patirūpadesavāsādikaṃ catubbidhaṃ dhammacakkaṃ pavattehi. Pakatiratho hi dvīhi cakkehi gacchati, ayaṃ pana kāyo imehi catūhi cakkehi devalokaṃ gacchati, tena te ‘‘dhammacakka’’nti saṅkhyaṃ gatā, taṃ tvaṃ cakkaṃ pavattehi. Adhammikoti yathā aññe chandāgatiṃ gacchantā lokaṃ ucchuyante pīḷetvā viya dhanameva saṃkaḍḍhantā adhammikā honti, tathā tvaṃ mā adhammiko ahu. Dhammaṃ pālayāti –

    ‘‘தா³னங் ஸீலங் பரிச்சாக³ங், அஜ்ஜவங் மத்³த³வங் தபங்;

    ‘‘Dānaṃ sīlaṃ pariccāgaṃ, ajjavaṃ maddavaṃ tapaṃ;

    அக்கோத⁴ங் அவிஹிங்ஸஞ்ச, க²ந்திஞ்ச அவிரோத⁴ன’’ந்தி. (ஜா॰ 2.21.176) –

    Akkodhaṃ avihiṃsañca, khantiñca avirodhana’’nti. (jā. 2.21.176) –

    இமங் பன த³ஸவித⁴ங் ராஜத⁴ம்மமேவ பாலய ரக்க², மா பரிச்சஜி.

    Imaṃ pana dasavidhaṃ rājadhammameva pālaya rakkha, mā pariccaji.

    மஹாஸத்தோ தஸ்ஸா வசனங் ஸம்படிச்ச²ந்தோ –

    Mahāsatto tassā vacanaṃ sampaṭicchanto –

    150.

    150.

    ‘‘ஸோஹங் ததே³வ புனப்புனங், வடுமங் ஆசரிஸ்ஸாமி ஸோப⁴னே;

    ‘‘Sohaṃ tadeva punappunaṃ, vaṭumaṃ ācarissāmi sobhane;

    அரியாசரிதங் ஸுகோஸலே, அரஹந்தோ மே மனாபாவ பஸ்ஸிது’’ந்தி. – கா³த²மாஹ;

    Ariyācaritaṃ sukosale, arahanto me manāpāva passitu’’nti. – gāthamāha;

    தத்த² வடுமந்தி மக்³க³ங். அரியாசரிதந்தி அரியேஹி பு³த்³தா⁴தீ³ஹி ஆசிண்ணங். ஸுகோஸலேதி ஸோப⁴னே கோஸலரஞ்ஞோ தீ⁴தேதி அத்தோ². அரஹந்தோதி கிலேஸேஹி ஆரகத்தா, அரானஞ்ச அரீனஞ்ச ஹதத்தா, பச்சயானங் அரஹத்தா ஏவங்லத்³த⁴னாமா பச்சேகபு³த்³தா⁴. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ப⁴த்³தே³, கோஸலராஜதீ⁴தே ஸோ அஹங் ‘‘தா³னங் மே தி³ன்ன’’ந்தி தித்திங் அகத்வா புனப்புனங் ததே³வ அரியாசரிதங் தா³னமக்³க³ங் ஆசரிஸ்ஸாமி. மய்ஹஞ்ஹி அக்³க³த³க்கி²ணெய்யத்தா அரஹந்தோ மனாபத³ஸ்ஸனா, சீவராதீ³னி தா³துகாமதாய தேயேவ பஸ்ஸிதுங் இச்சா²மீதி.

    Tattha vaṭumanti maggaṃ. Ariyācaritanti ariyehi buddhādīhi āciṇṇaṃ. Sukosaleti sobhane kosalarañño dhīteti attho. Arahantoti kilesehi ārakattā, arānañca arīnañca hatattā, paccayānaṃ arahattā evaṃladdhanāmā paccekabuddhā. Idaṃ vuttaṃ hoti – bhadde, kosalarājadhīte so ahaṃ ‘‘dānaṃ me dinna’’nti tittiṃ akatvā punappunaṃ tadeva ariyācaritaṃ dānamaggaṃ ācarissāmi. Mayhañhi aggadakkhiṇeyyattā arahanto manāpadassanā, cīvarādīni dātukāmatāya teyeva passituṃ icchāmīti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ராஜா தே³வியா ஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, மயா தாவ புரிமப⁴வே அத்தனோ குஸலகம்மங் வித்தா²ரெத்வா கதி²தங், இமாஸங் பன நாரீனங் மஜ்ஜே² ரூபேன வா லீளாவிலாஸேன வா தயா ஸதி³ஸீ ஏகாபி நத்தி², ஸா த்வங் கிங் கம்மங் கத்வா இமங் ஸம்பத்திங் படிலபீ⁴’’தி புச்ச²ந்தோ புன கா³த²மாஹ –

    Evañca pana vatvā rājā deviyā sampattiṃ oloketvā ‘‘bhadde, mayā tāva purimabhave attano kusalakammaṃ vitthāretvā kathitaṃ, imāsaṃ pana nārīnaṃ majjhe rūpena vā līḷāvilāsena vā tayā sadisī ekāpi natthi, sā tvaṃ kiṃ kammaṃ katvā imaṃ sampattiṃ paṭilabhī’’ti pucchanto puna gāthamāha –

    151.

    151.

    ‘‘தே³வீ விய அச்ச²ரூபமா, மஜ்ஜே² நாரிக³ணஸ்ஸ ஸோப⁴ஸி;

    ‘‘Devī viya accharūpamā, majjhe nārigaṇassa sobhasi;

    கிங் கம்மமகாஸி ப⁴த்³த³கங், கேனாஸி வண்ணவதீ ஸுகோஸலே’’தி.

    Kiṃ kammamakāsi bhaddakaṃ, kenāsi vaṇṇavatī sukosale’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – ப⁴த்³தே³ ஸுகோஸலே கோஸலரஞ்ஞோ ஸுதீ⁴தே த்வங் ரூபஸம்பத்தியா அச்ச²ரூபமா தித³ஸபுரே ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ அஞ்ஞதரா தே³வதீ⁴தா விய இமஸ்ஸ நாரீக³ணஸ்ஸ மஜ்ஜே² ஸோப⁴ஸி, புப்³பே³ கிங் நாம ப⁴த்³த³கங் கல்யாணகம்மங் அகாஸி, கேனாஸி காரணேன ஏவங் வண்ணவதீ ஜாதாதி.

    Tassattho – bhadde sukosale kosalarañño sudhīte tvaṃ rūpasampattiyā accharūpamā tidasapure sakkassa devarañño aññatarā devadhītā viya imassa nārīgaṇassa majjhe sobhasi, pubbe kiṃ nāma bhaddakaṃ kalyāṇakammaṃ akāsi, kenāsi kāraṇena evaṃ vaṇṇavatī jātāti.

    அத²ஸ்ஸ ஸா புரிமப⁴வே கல்யாணகம்மங் கதெ²ந்தீ ஸேஸகா³தா²த்³வயமாஹ –

    Athassa sā purimabhave kalyāṇakammaṃ kathentī sesagāthādvayamāha –

    152.

    152.

    ‘‘அம்ப³ட்ட²குலஸ்ஸ க²த்திய, தா³ஸ்யாஹங் பரபேஸியா அஹுங்;

    ‘‘Ambaṭṭhakulassa khattiya, dāsyāhaṃ parapesiyā ahuṃ;

    ஸஞ்ஞதா ச த⁴ம்மஜீவினீ, ஸீலவதீ ச அபாபத³ஸ்ஸனா.

    Saññatā ca dhammajīvinī, sīlavatī ca apāpadassanā.

    153.

    153.

    ‘‘உத்³த⁴டப⁴த்தங் அஹங் ததா³, சரமானஸ்ஸ அதா³ஸிங் பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Uddhaṭabhattaṃ ahaṃ tadā, caramānassa adāsiṃ bhikkhuno;

    வித்தா ஸுமனா ஸயங் அஹங், தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²லங் மமேதி³ஸ’’ந்தி.

    Vittā sumanā sayaṃ ahaṃ, tassa kammassa phalaṃ mamedisa’’nti.

    ஸாபி கிர ஜாதிஸ்ஸராவ அஹோஸி, தஸ்மா அத்தனோ ஜாதிஸ்ஸரஞாணேன பரிச்சி²ந்தி³த்வாவ கதே²ஸி.

    Sāpi kira jātissarāva ahosi, tasmā attano jātissarañāṇena paricchinditvāva kathesi.

    தத்த² அம்ப³ட்ட²குலஸ்ஸாதி குடும்பி³யகுலஸ்ஸ. தா³ஸ்யாஹந்தி தா³ஸீ அஹங், ‘‘தா³ஸாஹ’’ந்திபி பாடோ². பரபேஸியாதி பரேஹி தஸ்ஸ தஸ்ஸ கிச்சஸ்ஸ கரணத்தா²ய பேஸிதப்³பா³ பேஸனகாரிகா. ஸஞ்ஞதாதி தா³ஸியோ நாம து³ஸ்ஸீலா ஹொந்தி, அஹங் பன தீஹி த்³வாரேஹி ஸஞ்ஞதா ஸீலஸம்பன்னா. த⁴ம்மஜீவினீதி பரவஞ்சனாதீ³னி அகத்வா த⁴ம்மேன ஸமேன பவத்திதஜீவிகா. ஸீலவதீதி ஆசாரஸம்பன்னா கு³ணவதீ. அபாபத³ஸ்ஸனாதி கல்யாணத³ஸ்ஸனா பியத⁴ம்மா.

    Tattha ambaṭṭhakulassāti kuṭumbiyakulassa. Dāsyāhanti dāsī ahaṃ, ‘‘dāsāha’’ntipi pāṭho. Parapesiyāti parehi tassa tassa kiccassa karaṇatthāya pesitabbā pesanakārikā. Saññatāti dāsiyo nāma dussīlā honti, ahaṃ pana tīhi dvārehi saññatā sīlasampannā. Dhammajīvinīti paravañcanādīni akatvā dhammena samena pavattitajīvikā. Sīlavatīti ācārasampannā guṇavatī. Apāpadassanāti kalyāṇadassanā piyadhammā.
