Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. குண்ட³லகேஸீவக்³கோ³

    3. Kuṇḍalakesīvaggo

    1. குண்ட³லகேஸாதே²ரீஅபதா³னங்

    1. Kuṇḍalakesātherīapadānaṃ

    1.

    1.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    2.

    2.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதா ஸெட்டி²குலே அஹுங்;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā seṭṭhikule ahuṃ;

    நானாரதனபஜ்ஜோதே, மஹாஸுக²ஸமப்பிதா.

    Nānāratanapajjote, mahāsukhasamappitā.

    3.

    3.

    ‘‘உபெத்வா தங் மஹாவீரங், அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்;

    ‘‘Upetvā taṃ mahāvīraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ;

    ததோ ஜாதப்பஸாதா³ஹங், உபேஸிங் ஸரணங் ஜினங்.

    Tato jātappasādāhaṃ, upesiṃ saraṇaṃ jinaṃ.

    4.

    4.

    ‘‘ததா³ மஹாகாருணிகோ, பது³முத்தரனாமகோ;

    ‘‘Tadā mahākāruṇiko, padumuttaranāmako;

    கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞானமக்³க³ந்தி, ட²பேஸி பி⁴க்கு²னிங் ஸுப⁴ங்.

    Khippābhiññānamagganti, ṭhapesi bhikkhuniṃ subhaṃ.

    5.

    5.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, தா³னங் த³த்வா மஹேஸினோ;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, dānaṃ datvā mahesino;

    நிபச்ச ஸிரஸா பாதே³, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.

    Nipacca sirasā pāde, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    6.

    6.

    ‘‘அனுமோதி³ மஹாவீரோ, ‘ப⁴த்³தே³ யங் தேபி⁴பத்தி²தங்;

    ‘‘Anumodi mahāvīro, ‘bhadde yaṃ tebhipatthitaṃ;

    ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி தங் ஸப்³ப³ங், ஸுகி²னீ ஹோஹி நிப்³பு³தா.

    Samijjhissati taṃ sabbaṃ, sukhinī hohi nibbutā.

    7.

    7.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    8.

    8.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    ப⁴த்³தா³குண்ட³லகேஸாதி, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா’.

    Bhaddākuṇḍalakesāti, hessati satthu sāvikā’.

    9.

    9.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    10.

    10.

    ‘‘ததோ சுதா யாமமக³ங், ததோஹங் துஸிதங் க³தா;

    ‘‘Tato cutā yāmamagaṃ, tatohaṃ tusitaṃ gatā;

    ததோ ச நிம்மானரதிங், வஸவத்திபுரங் ததோ.

    Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ tato.

    11.

    11.

    ‘‘யத்த² யத்தூ²பபஜ்ஜாமி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;

    தத்த² தத்தே²வ ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    12.

    12.

    ‘‘ததோ சுதா மனுஸ்ஸேஸு, ராஜூனங் சக்கவத்தினங்;

    ‘‘Tato cutā manussesu, rājūnaṃ cakkavattinaṃ;

    மண்ட³லீனஞ்ச ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    13.

    13.

    ‘‘ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴த்வான, தே³வேஸு மானுஸேஸு ச;

    ‘‘Sampattiṃ anubhotvāna, devesu mānusesu ca;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தா ஹுத்வா, நேககப்பேஸு ஸங்ஸரிங்.

    Sabbattha sukhitā hutvā, nekakappesu saṃsariṃ.

    14.

    14.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    15.

    15.

    ‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    16.

    16.

    ‘‘தஸ்ஸ தீ⁴தா சதுத்தா²ஸிங், பி⁴க்கு²தா³யீதி விஸ்ஸுதா;

    ‘‘Tassa dhītā catutthāsiṃ, bhikkhudāyīti vissutā;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஜினக்³க³ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    17.

    17.

    ‘‘அனுஜானி ந நோ தாதோ, அகா³ரேவ ததா³ மயங்;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    வீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, விசரிம்ஹ அதந்தி³தா.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    18.

    18.

    ‘‘கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங், ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;

    பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, முதி³தா ஸத்த தீ⁴தரோ.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.

    19.

    19.

    ‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²தா³யிகா;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;

    த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸத்தமீ ஸங்க⁴தா³யிகா.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.

    20.

    20.

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, படாசாரா அஹங் ததா³;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ahaṃ tadā;

    கிஸாகோ³தமீ த⁴ம்மதி³ன்னா, விஸாகா² ஹோதி ஸத்தமீ.

    Kisāgotamī dhammadinnā, visākhā hoti sattamī.

    21.

    21.

    ‘‘தேஹி கம்மேஹி ஸுகதேஹி, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    22.

    22.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;

    ஜாதா ஸெட்டி²குலே பீ²தே, யதா³ஹங் யொப்³ப³னே டி²தா.

    Jātā seṭṭhikule phīte, yadāhaṃ yobbane ṭhitā.

    23.

    23.

    ‘‘சோரங் வத⁴த்த²ங் நீயந்தங், தி³ஸ்வா ரத்தா தஹிங் அஹங்;

    ‘‘Coraṃ vadhatthaṃ nīyantaṃ, disvā rattā tahiṃ ahaṃ;

    பிதா மே தங் ஸஹஸ்ஸேன, மோசயித்வா வதா⁴ ததோ.

    Pitā me taṃ sahassena, mocayitvā vadhā tato.

    24.

    24.

    ‘‘அதா³ஸி தஸ்ஸ மங் தாதோ, விதி³த்வான மனங் மம;

    ‘‘Adāsi tassa maṃ tāto, viditvāna manaṃ mama;

    தஸ்ஸாஹமாஸிங் விஸட்டா², அதீவ த³யிதா ஹிதா.

    Tassāhamāsiṃ visaṭṭhā, atīva dayitā hitā.

    25.

    25.

    ‘‘ஸோ மே பூ⁴ஸனலோபே⁴ன, ப³லிமஜ்ஜா²ஸயோ 1 தி³ஸோ;

    ‘‘So me bhūsanalobhena, balimajjhāsayo 2 diso;

    சோரப்பபாதங் நெத்வான, பப்³ப³தங் சேதயீ வத⁴ங்.

    Corappapātaṃ netvāna, pabbataṃ cetayī vadhaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘ததா³ஹங் பணமித்வான, ஸத்துகங் ஸுகதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Tadāhaṃ paṇamitvāna, sattukaṃ sukatañjalī;

    ரக்க²ந்தீ அத்தனோ பாணங், இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Rakkhantī attano pāṇaṃ, idaṃ vacanamabraviṃ.

    27.

    27.

    ‘‘‘இத³ங் ஸுவண்ணகேயூரங், முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ;

    ‘‘‘Idaṃ suvaṇṇakeyūraṃ, muttā veḷuriyā bahū;

    ஸப்³ப³ங் ஹரஸ்ஸு 3 ப⁴த்³த³ந்தே, மஞ்ச தா³ஸீதி ஸாவய’.

    Sabbaṃ harassu 4 bhaddante, mañca dāsīti sāvaya’.

    28.

    28.

    ‘‘‘ஓரோபயஸ்ஸு கல்யாணீ, மா பா³ள்ஹங் பரிதே³வஸி;

    ‘‘‘Oropayassu kalyāṇī, mā bāḷhaṃ paridevasi;

    ந சாஹங் அபி⁴ஜானாமி, அஹந்த்வா த⁴னமாப⁴தங்’.

    Na cāhaṃ abhijānāmi, ahantvā dhanamābhataṃ’.

    29.

    29.

    ‘‘‘யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தொஸ்மி விஞ்ஞுதங்;

    ‘‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;

    ந சாஹங் அபி⁴ஜானாமி, அஞ்ஞங் பியதரங் தயா’.

    Na cāhaṃ abhijānāmi, aññaṃ piyataraṃ tayā’.

    30.

    30.

    ‘‘‘ஏஹி தங் உபகூ³ஹிஸ்ஸங், கத்வான தங் பத³க்கி²ணங்;

    ‘‘‘Ehi taṃ upagūhissaṃ, katvāna taṃ padakkhiṇaṃ;

    ந ச தா³னி புனோ அத்தி² 5, மம துய்ஹஞ்ச ஸங்க³மோ.

    Na ca dāni puno atthi 6, mama tuyhañca saṅgamo.

    31.

    31.

    ‘‘‘ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;

    ‘‘‘Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;

    இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, தத்த² தத்த² விசக்க²ணா.

    Itthīpi paṇḍitā hoti, tattha tattha vicakkhaṇā.

    32.

    32.

    ‘‘‘ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;

    ‘‘‘Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;

    இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, லஹுங் அத்த²விசிந்திகா.

    Itthīpi paṇḍitā hoti, lahuṃ atthavicintikā.

    33.

    33.

    ‘‘‘லஹுஞ்ச வத கி²ப்பஞ்ச, நிகட்டே² 7 ஸமசேதயிங்;

    ‘‘‘Lahuñca vata khippañca, nikaṭṭhe 8 samacetayiṃ;

    மிக³ங் உண்ணா யதா² ஏவங் 9, ததா³ஹங் ஸத்துகங் வதி⁴ங்.

    Migaṃ uṇṇā yathā evaṃ 10, tadāhaṃ sattukaṃ vadhiṃ.

    34.

    34.

    ‘‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், ந கி²ப்பமனுபு³ஜ்ஜ²தி;

    ‘‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;

    ஸோ ஹஞ்ஞதே மந்த³மதி, சோரோவ கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே.

    So haññate mandamati, corova girigabbhare.

    35.

    35.

    ‘‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், கி²ப்பமேவ நிபோ³த⁴தி;

    ‘‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;

    முச்சதே ஸத்துஸம்பா³தா⁴, ததா³ஹங் ஸத்துகா யதா²’.

    Muccate sattusambādhā, tadāhaṃ sattukā yathā’.

    36.

    36.

    ‘‘ததா³ஹங் பாதயித்வான, கி³ரிது³க்³க³ம்ஹி ஸத்துகங்;

    ‘‘Tadāhaṃ pātayitvāna, giriduggamhi sattukaṃ;

    ஸந்திகங் ஸேதவத்தா²னங், உபெத்வா பப்³ப³ஜிங் அஹங்.

    Santikaṃ setavatthānaṃ, upetvā pabbajiṃ ahaṃ.

    37.

    37.

    ‘‘ஸண்டா³ஸேன ச கேஸே மே, லுஞ்சித்வா ஸப்³ப³ஸோ ததா³;

    ‘‘Saṇḍāsena ca kese me, luñcitvā sabbaso tadā;

    பப்³ப³ஜித்வான ஸமயங், ஆசிக்கி²ங்ஸு நிரந்தரங்.

    Pabbajitvāna samayaṃ, ācikkhiṃsu nirantaraṃ.

    38.

    38.

    ‘‘ததோ தங் உக்³க³ஹெத்வாஹங், நிஸீதி³த்வான ஏகிகா;

    ‘‘Tato taṃ uggahetvāhaṃ, nisīditvāna ekikā;

    ஸமயங் தங் விசிந்தேஸிங், ஸுவானோ மானுஸங் கரங்.

    Samayaṃ taṃ vicintesiṃ, suvāno mānusaṃ karaṃ.

    39.

    39.

    ‘‘சி²ன்னங் க³ய்ஹ ஸமீபே மே, பாதயித்வா அபக்கமி;

    ‘‘Chinnaṃ gayha samīpe me, pātayitvā apakkami;

    தி³ஸ்வா நிமித்தமலபி⁴ங், ஹத்த²ங் தங் புளவாகுலங்.

    Disvā nimittamalabhiṃ, hatthaṃ taṃ puḷavākulaṃ.

    40.

    40.

    ‘‘ததோ உட்டா²ய ஸங்விக்³கா³, அபுச்சி²ங் ஸஹத⁴ம்மிகே;

    ‘‘Tato uṭṭhāya saṃviggā, apucchiṃ sahadhammike;

    தே அவோசுங் விஜானந்தி, தங் அத்த²ங் ஸக்யபி⁴க்க²வோ.

    Te avocuṃ vijānanti, taṃ atthaṃ sakyabhikkhavo.

    41.

    41.

    ‘‘ஸாஹங் தமத்த²ங் புச்சி²ஸ்ஸங், உபெத்வா பு³த்³த⁴ஸாவகே;

    ‘‘Sāhaṃ tamatthaṃ pucchissaṃ, upetvā buddhasāvake;

    தே மமாதா³ய க³ச்சி²ங்ஸு, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகங்.

    Te mamādāya gacchiṃsu, buddhaseṭṭhassa santikaṃ.

    42.

    42.

    ‘‘ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, க²ந்தா⁴யதனதா⁴துயோ;

    ‘‘So me dhammamadesesi, khandhāyatanadhātuyo;

    அஸுபா⁴னிச்சது³க்கா²தி, அனத்தாதி ச நாயகோ.

    Asubhāniccadukkhāti, anattāti ca nāyako.

    43.

    43.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணித்வாஹங், த⁴ம்மசக்கு²ங் விஸோத⁴யிங்;

    ‘‘Tassa dhammaṃ suṇitvāhaṃ, dhammacakkhuṃ visodhayiṃ;

    ததோ விஞ்ஞாதஸத்³த⁴ம்மா, பப்³ப³ஜ்ஜங் உபஸம்பத³ங்.

    Tato viññātasaddhammā, pabbajjaṃ upasampadaṃ.

    44.

    44.

    ‘‘ஆயாசிதோ ததா³ ஆஹ, ‘ஏஹி ப⁴த்³தே³’தி நாயகோ;

    ‘‘Āyācito tadā āha, ‘ehi bhadde’ti nāyako;

    ததா³ஹங் உபஸம்பன்னா, பரித்தங் தோயமத்³த³ஸங்.

    Tadāhaṃ upasampannā, parittaṃ toyamaddasaṃ.

    45.

    45.

    ‘‘பாத³பக்கா²லனேனாஹங் , ஞத்வா ஸஉத³யப்³ப³யங்;

    ‘‘Pādapakkhālanenāhaṃ , ñatvā saudayabbayaṃ;

    ததா² ஸப்³பே³பி ஸங்கா²ரே, ஈதி³ஸங் சிந்தயிங் 11 ததா³.

    Tathā sabbepi saṅkhāre, īdisaṃ cintayiṃ 12 tadā.

    46.

    46.

    ‘‘ததோ சித்தங் விமுச்சி மே, அனுபாதா³ய ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Tato cittaṃ vimucci me, anupādāya sabbaso;

    கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞானமக்³க³ங் மே, ததா³ பஞ்ஞாபயீ ஜினோ.

    Khippābhiññānamaggaṃ me, tadā paññāpayī jino.

    47.

    47.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    பரசித்தானி ஜானாமி, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா.

    Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.

    48.

    48.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    கே²பெத்வா ஆஸவே ஸப்³பே³, விஸுத்³தா⁴ஸிங் ஸுனிம்மலா.

    Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.

    49.

    49.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    50.

    50.

    ‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    51.

    51.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மே விமலங் ஸுத்³த⁴ங், பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸாஸனே.

    Ñāṇaṃ me vimalaṃ suddhaṃ, buddhaseṭṭhassa sāsane.

    52.

    52.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகீ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவா.

    Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavā.

    53.

    53.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    54.

    54.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ப⁴த்³தா³குண்ட³லகேஸா பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ bhaddākuṇḍalakesā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    குண்ட³லகேஸாதே²ரியாபதா³னங் பட²மங்.

    Kuṇḍalakesātheriyāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. க²லிதஜ்ஜா²ஸயோ (ஸீ॰), ப³லிங் பச்சாஹரங் (ஸ்யா॰), மாலபச்சா²ஹதங் (பீ॰)
    2. khalitajjhāsayo (sī.), baliṃ paccāharaṃ (syā.), mālapacchāhataṃ (pī.)
    3. வரஸ்ஸு (க॰)
    4. varassu (ka.)
    5. தங் வந்தா³மி புன நத்தி² (ஸ்யா॰)
    6. taṃ vandāmi puna natthi (syā.)
    7. நேகத்தே² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. nekatthe (sī. syā.)
    9. சித்தபுண்ணாய தானேவ (ஸ்யா॰), மிக³ங் புண்ணாய தேனேவ (பீ॰)
    10. cittapuṇṇāya tāneva (syā.), migaṃ puṇṇāya teneva (pī.)
    11. ஸங்கா²ரா, இதி ஸங்சிந்தயிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. saṅkhārā, iti saṃcintayiṃ (sī. syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact