Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [343] 3. குந்தினீஜாதகவண்ணனா

    [343] 3. Kuntinījātakavaṇṇanā

    அவஸிம்ஹ தவாகா³ரேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலரஞ்ஞோ கே³ஹே நிவுத்த²ங் குந்தினீஸகுணிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸா கிர ரஞ்ஞோ தூ³தெய்யஹாரிகா அஹோஸி. த்³வே போதகாபிஸ்ஸா அத்தி², ராஜா தங் ஸகுணிகங் ஏகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ பண்ணங் கா³ஹாபெத்வா பேஸேஸி. தஸ்ஸா க³தகாலே ராஜகுலே தா³ரகா தே ஸகுணபோதகே ஹத்தே²ஹி பரிமத்³த³ந்தா மாரேஸுங். ஸா ஆக³ந்த்வா தே போதகே மதே பஸ்ஸந்தீ ‘‘கேன மே புத்தகா மாரிதா’’தி புச்சி². ‘‘அஸுகேன ச அஸுகேன சா’’தி. தஸ்மிஞ்ச காலே ராஜகுலே போஸாவனிகப்³யக்³கோ⁴ அத்தி² கக்க²ளோ ப²ருஸோ, ப³ந்த⁴னப³லேன திட்ட²தி. அத² தே தா³ரகா தங் ப்³யக்³க⁴ங் த³ஸ்ஸனாய அக³மங்ஸு. ஸாபி ஸகுணிகா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா ‘‘யதா² இமேஹி மம புத்தகா மாரிதா, ததே²வ நே கரிஸ்ஸாமீ’’தி தே தா³ரகே க³ஹெத்வா ப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ பாத³மூலே கி²பி, ப்³யக்³கோ⁴ முராமுராபெத்வா கா²தி³. ஸா ‘‘இதா³னி மே மனோரதோ² பரிபுண்ணோ’’தி உப்பதித்வா ஹிமவந்தமேவ க³தா. தங் காரணங் ஸுத்வா பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ராஜகுலே கிர அஸுகா நாம குந்தினீ ஸகுணிகா யே ஹிஸ்ஸா போதகா மாரிதா, தே தா³ரகே ப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ பாத³மூலே கி²பித்வா ஹிமவந்தமேவ க³தா’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸா அத்தனோ போதககா⁴தகே தா³ரகே க³ஹெத்வா ப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ பாத³மூலே கி²பித்வா ஹிமவந்தமேவ க³தா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Avasimha tavāgāreti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño gehe nivutthaṃ kuntinīsakuṇikaṃ ārabbha kathesi. Sā kira rañño dūteyyahārikā ahosi. Dve potakāpissā atthi, rājā taṃ sakuṇikaṃ ekassa rañño paṇṇaṃ gāhāpetvā pesesi. Tassā gatakāle rājakule dārakā te sakuṇapotake hatthehi parimaddantā māresuṃ. Sā āgantvā te potake mate passantī ‘‘kena me puttakā māritā’’ti pucchi. ‘‘Asukena ca asukena cā’’ti. Tasmiñca kāle rājakule posāvanikabyaggho atthi kakkhaḷo pharuso, bandhanabalena tiṭṭhati. Atha te dārakā taṃ byagghaṃ dassanāya agamaṃsu. Sāpi sakuṇikā tehi saddhiṃ gantvā ‘‘yathā imehi mama puttakā māritā, tatheva ne karissāmī’’ti te dārake gahetvā byagghassa pādamūle khipi, byaggho murāmurāpetvā khādi. Sā ‘‘idāni me manoratho paripuṇṇo’’ti uppatitvā himavantameva gatā. Taṃ kāraṇaṃ sutvā bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, rājakule kira asukā nāma kuntinī sakuṇikā ye hissā potakā māritā, te dārake byagghassa pādamūle khipitvā himavantameva gatā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesā attano potakaghātake dārake gahetvā byagghassa pādamūle khipitvā himavantameva gatā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் போ³தி⁴ஸத்தோ த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ நிவேஸனே ஏகா குந்தினீ ஸகுணிகா தூ³தெய்யஹாரிகாதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ. அயங் பன விஸேஸோ. அயங் குந்தினீ ப்³யக்³கே⁴ன தா³ரகே மாராபெத்வா சிந்தேஸி ‘‘இதா³னி ந ஸக்கா மயா இத⁴ வஸிதுங், க³மிஸ்ஸாமி, க³ச்ச²ந்தீ ச பன ரஞ்ஞோ அனாரோசெத்வா ந க³மிஸ்ஸாமி, ஆரோசெத்வாவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தா ‘‘ஸாமி, தும்ஹாகங் பமாதே³ன மம புத்தகே தா³ரகா மாரேஸுங், அஹங் கோத⁴வஸிகா ஹுத்வா தே தா³ரகே படிமாரேஸிங், இதா³னி மயா இத⁴ வஸிதுங் ந ஸக்கா’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ bodhisatto dhammena samena rajjaṃ kāresi. Tassa nivesane ekā kuntinī sakuṇikā dūteyyahārikāti sabbaṃ purimasadisameva. Ayaṃ pana viseso. Ayaṃ kuntinī byagghena dārake mārāpetvā cintesi ‘‘idāni na sakkā mayā idha vasituṃ, gamissāmi, gacchantī ca pana rañño anārocetvā na gamissāmi, ārocetvāva gamissāmī’’ti. Sā rājānaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ ṭhitā ‘‘sāmi, tumhākaṃ pamādena mama puttake dārakā māresuṃ, ahaṃ kodhavasikā hutvā te dārake paṭimāresiṃ, idāni mayā idha vasituṃ na sakkā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    165.

    165.

    ‘‘அவஸிம்ஹ தவாகா³ரே, நிச்சங் ஸக்கதபூஜிதா,

    ‘‘Avasimha tavāgāre, niccaṃ sakkatapūjitā,

    த்வமேவ தா³னிமகரி, ஹந்த³ ராஜ வஜாமஹ’’ந்தி.

    Tvameva dānimakari, handa rāja vajāmaha’’nti.

    தத்த² த்வமேவ தா³னிமகரீதி மங் பண்ணங் கா³ஹாபெத்வா பேஸெத்வா அத்தனோ பமாதே³ன மம பியபுத்தகே அரக்க²ந்தோ த்வஞ்ஞேவ இதா³னி ஏதங் மம தோ³மனஸ்ஸகாரணங் அகரி. ஹந்தா³தி வவஸ்ஸக்³க³த்தே² நிபாதோ. ராஜாதி போ³தி⁴ஸத்தங் ஆலபதி. வஜாமஹந்தி அஹங் ஹிமவந்தங் க³ச்சா²மீதி.

    Tattha tvameva dānimakarīti maṃ paṇṇaṃ gāhāpetvā pesetvā attano pamādena mama piyaputtake arakkhanto tvaññeva idāni etaṃ mama domanassakāraṇaṃ akari. Handāti vavassaggatthe nipāto. Rājāti bodhisattaṃ ālapati. Vajāmahanti ahaṃ himavantaṃ gacchāmīti.

    தங் ஸுத்வா ராஜா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā dutiyaṃ gāthamāha –

    166.

    166.

    ‘‘யோ வே கதே படிகதே, கிப்³பி³ஸே படிகிப்³பி³ஸே;

    ‘‘Yo ve kate paṭikate, kibbise paṭikibbise;

    ஏவங் தங் ஸம்மதீ வேரங், வஸ குந்தினி மாக³மா’’தி.

    Evaṃ taṃ sammatī veraṃ, vasa kuntini māgamā’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யோ புக்³க³லோ பரேன கதே கிப்³பி³ஸே அத்தனோ புத்தமாரணாதி³கே தா³ருணே கம்மே கதே புன அத்தனோ தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ படிகதே படிகிப்³பி³ஸே ‘‘படிகதங் மயா தஸ்ஸா’’தி ஜானாதி. ஏவங் தங் ஸம்மதீ வேரந்தி எத்தகேன தங் வேரங் ஸம்மதி வூபஸந்தங் ஹோதி, தஸ்மா வஸ குந்தினி மாக³மாதி.

    Tassattho – yo puggalo parena kate kibbise attano puttamāraṇādike dāruṇe kamme kate puna attano tassa puggalassa paṭikate paṭikibbise ‘‘paṭikataṃ mayā tassā’’ti jānāti. Evaṃ taṃ sammatī veranti ettakena taṃ veraṃ sammati vūpasantaṃ hoti, tasmā vasa kuntini māgamāti.

    தங் ஸுத்வா குந்தினீ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā kuntinī tatiyaṃ gāthamāha –

    167.

    167.

    ‘‘ந கதஸ்ஸ ச கத்தா ச, மெத்தி ஸந்தீ⁴யதே புன;

    ‘‘Na katassa ca kattā ca, metti sandhīyate puna;

    ஹத³யங் நானுஜானாதி, க³ச்ச²ஞ்ஞேவ ரதே²ஸபா⁴’’தி.

    Hadayaṃ nānujānāti, gacchaññeva rathesabhā’’ti.

    தத்த² ந கதஸ்ஸ ச கத்தா சாதி கதஸ்ஸ ச அபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ உபபீளிதஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ, இதா³னி விப⁴த்திவிபரிணாமங் கத்வா யோ கத்தா தஸ்ஸ சாதி இமேஸங் த்³வின்னங் புக்³க³லானங் புன மித்தபா⁴வோ நாம ந ஸந்தீ⁴யதி ந க⁴டீயதீதி அத்தோ². ஹத³யங் நானுஜானாதீதி தேன காரணேன மம ஹத³யங் இத⁴ வாஸங் நானுஜானாதி. க³ச்ச²ஞ்ஞேவ ரதே²ஸபா⁴தி தஸ்மா அஹங் மஹாராஜ க³மிஸ்ஸாமியேவாதி.

    Tattha na katassa ca kattā cāti katassa ca abhibhūtassa upapīḷitassa puggalassa, idāni vibhattivipariṇāmaṃ katvā yo kattā tassa cāti imesaṃ dvinnaṃ puggalānaṃ puna mittabhāvo nāma na sandhīyati na ghaṭīyatīti attho. Hadayaṃ nānujānātīti tena kāraṇena mama hadayaṃ idha vāsaṃ nānujānāti. Gacchaññeva rathesabhāti tasmā ahaṃ mahārāja gamissāmiyevāti.

    தங் ஸுத்வா ராஜா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā catutthaṃ gāthamāha –

    168.

    168.

    ‘‘கதஸ்ஸ சேவ கத்தா ச, மெத்தி ஸந்தீ⁴யதே புன;

    ‘‘Katassa ceva kattā ca, metti sandhīyate puna;

    தீ⁴ரானங் நோ ச பா³லானங், வஸ குந்தினி மாக³மா’’தி.

    Dhīrānaṃ no ca bālānaṃ, vasa kuntini māgamā’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – கதஸ்ஸ சேவ புக்³க³லஸ்ஸ, யோ ச கத்தா தஸ்ஸ மெத்தி ஸந்தீ⁴யதே புன, ஸா பன தீ⁴ரானங், நோ ச பா³லானங். தீ⁴ரானஞ்ஹி மெத்தி பி⁴ன்னாபி புன க⁴டீயதி, பா³லானங் பன ஸகிங் பி⁴ன்னா பி⁴ன்னாவ ஹோதி, தஸ்மா வஸ குந்தினி மாக³மாதி.

    Tassattho – katassa ceva puggalassa, yo ca kattā tassa metti sandhīyate puna, sā pana dhīrānaṃ, no ca bālānaṃ. Dhīrānañhi metti bhinnāpi puna ghaṭīyati, bālānaṃ pana sakiṃ bhinnā bhinnāva hoti, tasmā vasa kuntini māgamāti.

    ஸகுணிகா ‘‘ஏவங் ஸந்தேபி ந ஸக்கா மயா இத⁴ வஸிதுங் ஸாமீ’’தி ராஜானங் வந்தி³த்வா உப்பதித்வா ஹிமவந்தமேவ க³தா.

    Sakuṇikā ‘‘evaṃ santepi na sakkā mayā idha vasituṃ sāmī’’ti rājānaṃ vanditvā uppatitvā himavantameva gatā.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ குந்தினீயேவ ஏதரஹி குந்தினீ அஹோஸி, பா³ராணஸிராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kuntinīyeva etarahi kuntinī ahosi, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.

    குந்தினீஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Kuntinījātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 343. குந்தினீஜாதகங் • 343. Kuntinījātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact