Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[276] 6. குருத⁴ம்மஜாதகவண்ணனா
[276] 6. Kurudhammajātakavaṇṇanā
தவ ஸத்³த⁴ஞ்ச ஸீலஞ்சாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஹங்ஸகா⁴தகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²வாஸினோ த்³வே ஸஹாயகா பி⁴க்கூ² பப்³ப³ஜித்வா லத்³தூ⁴பஸம்பதா³ யேபு⁴ய்யேன ஏகதோ விசரந்தி. தே ஏகதி³வஸங் அசிரவதிங் க³ந்த்வா ந்ஹத்வா வாலுகபுலினே ஆதபங் தப்பமானா ஸாரணீயகத²ங் கதெ²ந்தா அட்ட²ங்ஸு, தஸ்மிங் க²ணே த்³வே ஹங்ஸா ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தி. அதே²கோ த³ஹரபி⁴க்கு² ஸக்க²ரங் க³ஹெத்வா ‘‘ஏகஸ்ஸ ஹங்ஸபோதகஸ்ஸ அக்கி²ங் பஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ, இதரோ ‘‘ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘திட்ட²து இமஸ்மிங் பஸ்ஸே அக்கி², பரபஸ்ஸே அக்கி²ங் பஹரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘இத³ம்பி ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸியேவா’’தி. ‘‘தேன ஹி உபதா⁴ரேஹீ’’தி தியங்ஸங் ஸக்க²ரங் க³ஹெத்வா ஹங்ஸஸ்ஸ பச்சா²பா⁴கே³ கி²பி. ஹங்ஸோ ஸக்க²ரஸத்³த³ங் ஸுத்வா நிவத்தித்வா ஓலோகேஸி, அத² நங் இதரோ வட்டஸக்க²ரங் க³ஹெத்வா பரபஸ்ஸே அக்கி²ம்ஹி பஹரித்வா ஓரிமக்கி²னா நிக்க²மாபேஸி. ஹங்ஸோ விரவந்தோ பரிவத்தித்வா தேஸங் பாத³மூலேயேவ பதி. தத்த² தத்த² டி²தா பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ஆக³ந்த்வா ‘‘ஆவுஸோ, ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா அனநுச்ச²விகங் வோ கதங் பாணாதிபாதங் கரொந்தேஹீ’’தி வத்வா தே ஆதா³ய ததா²க³தஸ்ஸ த³ஸ்ஸேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங், கிர தயா பி⁴க்கு² பாணாதிபாதோ கதோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு², கஸ்மா ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஏவமகாஸி, போராணகபண்டி³தா அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ அகா³ரமஜ்ஜே² ஸங்கிலிட்ட²வாஸங் வஸமானா அப்பமத்தகேஸுபி டா²னேஸு குக்குச்சங் கரிங்ஸு, த்வங் பன ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா குக்குச்சமத்தம்பி ந அகாஸி, நனு நாம பி⁴க்கு²னா காயவாசாசித்தேஹி ஸஞ்ஞதேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Tava saddhañca sīlañcāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ haṃsaghātakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Sāvatthivāsino dve sahāyakā bhikkhū pabbajitvā laddhūpasampadā yebhuyyena ekato vicaranti. Te ekadivasaṃ aciravatiṃ gantvā nhatvā vālukapuline ātapaṃ tappamānā sāraṇīyakathaṃ kathentā aṭṭhaṃsu, tasmiṃ khaṇe dve haṃsā ākāsena gacchanti. Atheko daharabhikkhu sakkharaṃ gahetvā ‘‘ekassa haṃsapotakassa akkhiṃ paharissāmī’’ti āha, itaro ‘‘na sakkhissasī’’ti āha. ‘‘Tiṭṭhatu imasmiṃ passe akkhi, parapasse akkhiṃ paharissāmī’’ti. ‘‘Idampi na sakkhissasiyevā’’ti. ‘‘Tena hi upadhārehī’’ti tiyaṃsaṃ sakkharaṃ gahetvā haṃsassa pacchābhāge khipi. Haṃso sakkharasaddaṃ sutvā nivattitvā olokesi, atha naṃ itaro vaṭṭasakkharaṃ gahetvā parapasse akkhimhi paharitvā orimakkhinā nikkhamāpesi. Haṃso viravanto parivattitvā tesaṃ pādamūleyeva pati. Tattha tattha ṭhitā bhikkhū disvā āgantvā ‘‘āvuso, evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā ananucchavikaṃ vo kataṃ pāṇātipātaṃ karontehī’’ti vatvā te ādāya tathāgatassa dassesuṃ. Satthā ‘‘saccaṃ, kira tayā bhikkhu pāṇātipāto kato’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu, kasmā evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā evamakāsi, porāṇakapaṇḍitā anuppanne buddhe agāramajjhe saṃkiliṭṭhavāsaṃ vasamānā appamattakesupi ṭhānesu kukkuccaṃ kariṃsu, tvaṃ pana evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā kukkuccamattampi na akāsi, nanu nāma bhikkhunā kāyavācācittehi saññatena bhavitabba’’nti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே குருரட்டே² இந்த³பத்த²னக³ரே த⁴னஞ்சயே கோரப்³யே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா அனுபுப்³பே³ன விஞ்ஞுதங் பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பிதரா ஓபரஜ்ஜே பதிட்டா²பிதோ அபரபா⁴கே³ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜங் பத்வா த³ஸ ராஜத⁴ம்மே அகோபெந்தோ குருத⁴ம்மே வத்தித்த². குருத⁴ம்மோ நாம பஞ்ச ஸீலானி, தானி போ³தி⁴ஸத்தோ பரிஸுத்³தா⁴னி கத்வா ரக்கி². யதா² ச போ³தி⁴ஸத்தோ, ஏவமஸ்ஸ மாதா அக்³க³மஹேஸீ கனிட்ட²பா⁴தா உபராஜா புரோஹிதோ ப்³ராஹ்மணோ ரஜ்ஜுகா³ஹகோ அமச்சோ ஸாரதி² ஸெட்டி² தோ³ணமாபகோ மஹாமத்தோ தோ³வாரிகோ நக³ரஸோபி⁴னீ வண்ணதா³ஸீதி ஏவமேதே.
Atīte kururaṭṭhe indapatthanagare dhanañcaye korabye rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gahetvā anupubbena viññutaṃ patto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā pitarā oparajje patiṭṭhāpito aparabhāge pitu accayena rajjaṃ patvā dasa rājadhamme akopento kurudhamme vattittha. Kurudhammo nāma pañca sīlāni, tāni bodhisatto parisuddhāni katvā rakkhi. Yathā ca bodhisatto, evamassa mātā aggamahesī kaniṭṭhabhātā uparājā purohito brāhmaṇo rajjugāhako amacco sārathi seṭṭhi doṇamāpako mahāmatto dovāriko nagarasobhinī vaṇṇadāsīti evamete.
‘‘ராஜா மாதா மஹேஸீ ச, உபராஜா புரோஹிதோ;
‘‘Rājā mātā mahesī ca, uparājā purohito;
ரஜ்ஜுகோ ஸாரதி² ஸெட்டி², தோ³ணோ தோ³வாரிகோ ததா²;
Rajjuko sārathi seṭṭhi, doṇo dovāriko tathā;
க³ணிகேகாத³ஸ ஜனா, குருத⁴ம்மே பதிட்டி²தா’’தி.
Gaṇikekādasa janā, kurudhamme patiṭṭhitā’’ti.
இதி இமே ஸப்³பே³பி பரிஸுத்³தா⁴னி கத்வா பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி²ங்ஸு. ராஜா சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு ச நக³ரமஜ்ஜே² ச நிவேஸனத்³வாரே சாதி ச² தா³னஸாலாயோ காரெத்வா தே³வஸிகங் ச²ஸதஸஹஸ்ஸங் த⁴னங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ ஸகலஜம்பு³தீ³பங் உன்னங்க³லங் கத்வா தா³னங் அதா³ஸி, தஸ்ஸ பன தா³னஜ்ஜா²ஸயதா தா³னாபி⁴ரததா ஸகலஜம்பு³தீ³பங் அஜ்ஜொ²த்த²ரி. தஸ்மிங் காலே காலிங்க³ரட்டே² த³ந்தபுரனக³ரே காலிங்க³ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ ரட்டே² தே³வோ ந வஸ்ஸி, தஸ்மிங் அவஸ்ஸந்தே ஸகலரட்டே² சா²தகங் ஜாதங், ஆஹாரவிபத்தியா ச மனுஸ்ஸானங் ரோகோ³ உத³பாதி³, து³ப்³பு³ட்டி²ப⁴யங் சா²தகப⁴யங் ரோக³ப⁴யந்தி தீணி ப⁴யானி உப்பஜ்ஜிங்ஸு. மனுஸ்ஸா நிக்³க³ஹணா தா³ரகே ஹத்தே²ஸு க³ஹெத்வா தத்த² தத்த² விசரந்தி.
Iti ime sabbepi parisuddhāni katvā pañca sīlāni rakkhiṃsu. Rājā catūsu nagaradvāresu ca nagaramajjhe ca nivesanadvāre cāti cha dānasālāyo kāretvā devasikaṃ chasatasahassaṃ dhanaṃ vissajjento sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ katvā dānaṃ adāsi, tassa pana dānajjhāsayatā dānābhiratatā sakalajambudīpaṃ ajjhotthari. Tasmiṃ kāle kāliṅgaraṭṭhe dantapuranagare kāliṅgarājā rajjaṃ kāresi. Tassa raṭṭhe devo na vassi, tasmiṃ avassante sakalaraṭṭhe chātakaṃ jātaṃ, āhāravipattiyā ca manussānaṃ rogo udapādi, dubbuṭṭhibhayaṃ chātakabhayaṃ rogabhayanti tīṇi bhayāni uppajjiṃsu. Manussā niggahaṇā dārake hatthesu gahetvā tattha tattha vicaranti.
ஸகலரட்ட²வாஸினோ ஏகதோ ஹுத்வா த³ந்தபுரங் க³ந்த்வா ராஜத்³வாரே உக்குட்டி²மகங்ஸு. ராஜா வாதபானங் நிஸ்ஸாய டி²தோ தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘கிங் காரணா ஏதே விரவந்தீ’’தி புச்சி². ‘‘மஹாராஜ , ஸகலரட்டே² தீணி ப⁴யானி உப்பன்னானி, தே³வோ ந வஸ்ஸதி, ஸஸ்ஸானி ந விபன்னானி, சா²தகங் ஜாதங். மனுஸ்ஸா து³ப்³போ⁴ஜனா ரோகா³பி⁴பூ⁴தா நிக்³க³ஹணா புத்தே ஹத்தே²ஸு க³ஹெத்வா விசரந்தி, தே³வங் வஸ்ஸாபேஹி மஹாராஜா’’தி. ‘‘போராணகராஜானோ தே³வே அவஸ்ஸந்தே கிங் கரொந்தீ’’தி? ‘‘போராணகராஜானோ, மஹாராஜ, தே³வே அவஸ்ஸந்தே தா³னங் த³த்வா உபோஸத²ங் அதி⁴ட்டா²ய ஸமாதி³ன்னஸீலா ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா த³ப்³ப³ஸந்த²ரே ஸத்தாஹங் நிபஜ்ஜந்தி, ததா³ தே³வோ வஸ்ஸதீ’’தி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ததா² அகாஸி. ஏவங் ஸந்தேபி தே³வோ ந வஸ்ஸி.
Sakalaraṭṭhavāsino ekato hutvā dantapuraṃ gantvā rājadvāre ukkuṭṭhimakaṃsu. Rājā vātapānaṃ nissāya ṭhito taṃ saddaṃ sutvā ‘‘kiṃ kāraṇā ete viravantī’’ti pucchi. ‘‘Mahārāja , sakalaraṭṭhe tīṇi bhayāni uppannāni, devo na vassati, sassāni na vipannāni, chātakaṃ jātaṃ. Manussā dubbhojanā rogābhibhūtā niggahaṇā putte hatthesu gahetvā vicaranti, devaṃ vassāpehi mahārājā’’ti. ‘‘Porāṇakarājāno deve avassante kiṃ karontī’’ti? ‘‘Porāṇakarājāno, mahārāja, deve avassante dānaṃ datvā uposathaṃ adhiṭṭhāya samādinnasīlā sirigabbhaṃ pavisitvā dabbasanthare sattāhaṃ nipajjanti, tadā devo vassatī’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tathā akāsi. Evaṃ santepi devo na vassi.
ராஜா அமச்சே புச்சி² – ‘‘அஹங் கத்தப்³ப³கிச்சங் அகாஸிங், தே³வோ ந வஸ்ஸதி, கிந்தி கரோமா’’தி? ‘‘மஹாராஜ, இந்த³பத்த²னக³ரே த⁴னஞ்சயஸ்ஸ கோரப்³யரஞ்ஞோ அஞ்ஜனவண்ணோ நாம மங்க³லஹத்தீ² அத்தி², தங் ஆனெஸ்ஸாம, ஏவங் ஸந்தே தே³வோ வஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘ஸோ ராஜா ப³லவாஹனஸம்பன்னோ து³ப்பஸஹோ, கத²மஸ்ஸ ஹத்தி²ங் ஆனெஸ்ஸாமா’’தி? ‘‘மஹாராஜ, தேன ஸத்³தி⁴ங் யுத்³த⁴கிச்சங் நத்தி², தா³னஜ்ஜா²ஸயோ ராஜா தா³னாபி⁴ரதோ யாசிதோ ஸமானோ அலங்கதஸீஸம்பி சி²ந்தி³த்வா பஸாத³ஸம்பன்னானி அக்கீ²னிபி உப்பாடெத்வா ஸகலரஜ்ஜம்பி நிய்யாதெ³த்வா த³தெ³ய்ய, ஹத்தி²ம்ஹி வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², அவஸ்ஸங் யாசிதோ த³ஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘கே பன தங் யாசிதுங் ஸமத்தா²’’தி? ‘‘ப்³ராஹ்மணா, மஹாராஜா’’தி. ராஜா ப்³ராஹ்மணகா³மதோ அட்ட² ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா ஹத்தி²ங் யாசனத்தா²ய பேஸேஸி. தே பரிப்³ப³யங் ஆதா³ய அத்³தி⁴கவேஸங் க³ஹெத்வா ஸப்³ப³த்த² ஏகரத்திவாஸேன துரிதக³மனங் க³ந்த்வா கதிபாஹங் நக³ரத்³வாரே தா³னஸாலாஸு பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸரீரங் ஸந்தப்பெத்வா ‘‘கதா³ ராஜா தா³னக்³க³ங் ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. மனுஸ்ஸா ‘‘பக்க²ஸ்ஸ தயோ தி³வஸே சாதுத்³த³ஸே பன்னரஸே அட்ட²மியஞ்ச ஆக³ச்ச²தி, ஸ்வே பன புண்ணமீ, தஸ்மா ஸ்வே ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதீ’’தி வதி³ங்ஸு.
Rājā amacce pucchi – ‘‘ahaṃ kattabbakiccaṃ akāsiṃ, devo na vassati, kinti karomā’’ti? ‘‘Mahārāja, indapatthanagare dhanañcayassa korabyarañño añjanavaṇṇo nāma maṅgalahatthī atthi, taṃ ānessāma, evaṃ sante devo vassatī’’ti. ‘‘So rājā balavāhanasampanno duppasaho, kathamassa hatthiṃ ānessāmā’’ti? ‘‘Mahārāja, tena saddhiṃ yuddhakiccaṃ natthi, dānajjhāsayo rājā dānābhirato yācito samāno alaṅkatasīsampi chinditvā pasādasampannāni akkhīnipi uppāṭetvā sakalarajjampi niyyādetvā dadeyya, hatthimhi vattabbameva natthi, avassaṃ yācito dassatī’’ti. ‘‘Ke pana taṃ yācituṃ samatthā’’ti? ‘‘Brāhmaṇā, mahārājā’’ti. Rājā brāhmaṇagāmato aṭṭha brāhmaṇe pakkosāpetvā sakkārasammānaṃ katvā hatthiṃ yācanatthāya pesesi. Te paribbayaṃ ādāya addhikavesaṃ gahetvā sabbattha ekarattivāsena turitagamanaṃ gantvā katipāhaṃ nagaradvāre dānasālāsu bhuñjitvā sarīraṃ santappetvā ‘‘kadā rājā dānaggaṃ āgacchissatī’’ti pucchiṃsu. Manussā ‘‘pakkhassa tayo divase cātuddase pannarase aṭṭhamiyañca āgacchati, sve pana puṇṇamī, tasmā sve āgacchissatī’’ti vadiṃsu.
ப்³ராஹ்மணா புனதி³வஸே பாதோவ க³ந்த்வா பாசீனத்³வாரே அட்ட²ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ பாதோவ ந்ஹத்வா க³த்தானுலித்தோ ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ அலங்கதஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோ மஹந்தேன பரிவாரேன பாசீனத்³வாரேன தா³னஸாலங் க³ந்த்வா ஓதரித்வா ஸத்தட்ட²ஜனானங் ஸஹத்தா² ப⁴த்தங் த³த்வா ‘‘இமினாவ நீஹாரேன தே³தா²’’தி வத்வா ஹத்தி²ங் அபி⁴ருஹித்வா த³க்கி²ணத்³வாரங் அக³மாஸி. ப்³ராஹ்மணா பாசீனத்³வாரே ஆரக்க²ஸ்ஸ ப³லவதாய ஓகாஸங் அலபி⁴த்வா த³க்கி²ணத்³வாரமேவ க³ந்த்வா ராஜானங் ஆக³ச்ச²ந்தங் ஓலோகயமானா த்³வாரதோ நாதிதூ³ரே உன்னதட்டா²னே டி²தா ஸம்பத்தங் ராஜானங் ஹத்தே² உக்கி²பித்வா ‘‘ஜயது ப⁴வங், மஹாராஜா’’தி ஜயாபேஸுங். ராஜா வஜிரங்குஸேன வாரணங் நிவத்தெத்வா தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘போ⁴ ப்³ராஹ்மணா, கிங் இச்ச²தா²’’தி புச்சி². ப்³ராஹ்மணா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கு³ணங் வண்ணெந்தா பட²மங் கா³த²மாஹங்ஸு –
Brāhmaṇā punadivase pātova gantvā pācīnadvāre aṭṭhaṃsu. Bodhisatto pātova nhatvā gattānulitto sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito alaṅkatahatthikkhandhavaragato mahantena parivārena pācīnadvārena dānasālaṃ gantvā otaritvā sattaṭṭhajanānaṃ sahatthā bhattaṃ datvā ‘‘imināva nīhārena dethā’’ti vatvā hatthiṃ abhiruhitvā dakkhiṇadvāraṃ agamāsi. Brāhmaṇā pācīnadvāre ārakkhassa balavatāya okāsaṃ alabhitvā dakkhiṇadvārameva gantvā rājānaṃ āgacchantaṃ olokayamānā dvārato nātidūre unnataṭṭhāne ṭhitā sampattaṃ rājānaṃ hatthe ukkhipitvā ‘‘jayatu bhavaṃ, mahārājā’’ti jayāpesuṃ. Rājā vajiraṅkusena vāraṇaṃ nivattetvā tesaṃ santikaṃ gantvā ‘‘bho brāhmaṇā, kiṃ icchathā’’ti pucchi. Brāhmaṇā bodhisattassa guṇaṃ vaṇṇentā paṭhamaṃ gāthamāhaṃsu –
76.
76.
‘‘தவ ஸத்³த⁴ஞ்ச ஸீலஞ்ச, விதி³த்வான ஜனாதி⁴ப;
‘‘Tava saddhañca sīlañca, viditvāna janādhipa;
வண்ணங் அஞ்ஜனவண்ணேன, காலிங்க³ஸ்மிங் நிமிம்ஹஸே’’தி.
Vaṇṇaṃ añjanavaṇṇena, kāliṅgasmiṃ nimimhase’’ti.
தத்த² ஸத்³த⁴ந்தி கம்மப²லானங் ஸத்³த³ஹனவஸேன ஓகப்பனியஸத்³த⁴ங். ஸீலந்தி ஸங்வரஸீலங் அவீதிக்கமஸீலங். வண்ணந்தி ததா³ தஸ்மிங் தே³ஸே ஸுவண்ணங் வுச்சதி, தே³ஸனாஸீஸமேவ சேதங். இமினா பன பதே³ன ஸப்³ப³ம்பி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³த⁴னத⁴ஞ்ஞங் ஸங்க³ஹிதங். அஞ்ஜனவண்ணேனாதி அஞ்ஜனபுஞ்ஜஸமானவண்ணேன இமினா தவ நாகே³ன, காலிங்க³ஸ்மிந்தி காலிங்க³ரஞ்ஞோ ஸந்திகே. நிமிம்ஹஸேதி வினிமயவஸேன க³ண்ஹிம்ஹ, பரிபோ⁴க³வஸேன வா உத³ரே பக்கி²பிம்ஹாதி அத்தோ². ஸேதி நிபாதமத்தங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – மயஞ்ஹி, ஜனாதி⁴ப, தவ ஸத்³த⁴ஞ்ச ஸீலஞ்ச விதி³த்வான ‘‘அத்³தா⁴ நோ ஏவங் ஸத்³தா⁴ஸீலஸம்பன்னோ ராஜா யாசிதோ அஞ்ஜனவண்ணங் நாக³ங் த³ஸ்ஸதீ’’தி இமினா அத்தனோ ஸந்தகேன விய அஞ்ஜனவண்ணேன காலிங்க³ரஞ்ஞோ ஸந்திகே நாக³ங் வோ ஆஹரிஸ்ஸாமாதி வத்வா ப³ஹுத⁴னத⁴ஞ்ஞங் நிமிம்ஹஸே பரிவத்தயிம்ஹ சேவ உத³ரே ச பக்கி²பிம்ஹ. ஏவங் தங் மயங் தா⁴ரயமானா இதா⁴க³தா. தத்த² கத்தப்³ப³ங் தே³வோ ஜானாதூதி.
Tattha saddhanti kammaphalānaṃ saddahanavasena okappaniyasaddhaṃ. Sīlanti saṃvarasīlaṃ avītikkamasīlaṃ. Vaṇṇanti tadā tasmiṃ dese suvaṇṇaṃ vuccati, desanāsīsameva cetaṃ. Iminā pana padena sabbampi hiraññasuvaṇṇādidhanadhaññaṃ saṅgahitaṃ. Añjanavaṇṇenāti añjanapuñjasamānavaṇṇena iminā tava nāgena, kāliṅgasminti kāliṅgarañño santike. Nimimhaseti vinimayavasena gaṇhimha, paribhogavasena vā udare pakkhipimhāti attho. Seti nipātamattaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – mayañhi, janādhipa, tava saddhañca sīlañca viditvāna ‘‘addhā no evaṃ saddhāsīlasampanno rājā yācito añjanavaṇṇaṃ nāgaṃ dassatī’’ti iminā attano santakena viya añjanavaṇṇena kāliṅgarañño santike nāgaṃ vo āharissāmāti vatvā bahudhanadhaññaṃ nimimhase parivattayimha ceva udare ca pakkhipimha. Evaṃ taṃ mayaṃ dhārayamānā idhāgatā. Tattha kattabbaṃ devo jānātūti.
அபரோ நயோ – தவ ஸத்³த⁴ஞ்ச ஸீலகு³ணஸங்கா²தங் வண்ணஞ்ச ஸுத்வா ‘‘உளாரகு³ணோ ராஜா ஜீவிதம்பி யாசிதோ த³தெ³ய்ய, பகே³வ திரச்சா²னக³தங் நாக³’’ந்தி ஏவங் காலிங்க³ஸ்ஸ ஸந்திகே இமினா அஞ்ஜனவண்ணேன தவ வண்ணங் நிமிம்ஹஸே நிமிம்ஹ துலயிம்ஹ, தேனம்ஹா இதா⁴க³தாதி.
Aparo nayo – tava saddhañca sīlaguṇasaṅkhātaṃ vaṇṇañca sutvā ‘‘uḷāraguṇo rājā jīvitampi yācito dadeyya, pageva tiracchānagataṃ nāga’’nti evaṃ kāliṅgassa santike iminā añjanavaṇṇena tava vaṇṇaṃ nimimhase nimimha tulayimha, tenamhā idhāgatāti.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஸசே, வோ ப்³ராஹ்மணா, இமங் நாக³ங் பரிவத்தெத்வா த⁴னங் கா²தி³தங் ஸுகா²தி³தங் மா சிந்தயித்த², யதா²லங்கதமேவ வோ நாக³ங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா இதரா த்³வே கா³தா² அவோச –
Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘sace, vo brāhmaṇā, imaṃ nāgaṃ parivattetvā dhanaṃ khāditaṃ sukhāditaṃ mā cintayittha, yathālaṅkatameva vo nāgaṃ dassāmī’’ti samassāsetvā itarā dve gāthā avoca –
77.
77.
‘‘அன்னப⁴ச்சா சப⁴ச்சா ச, யோத⁴ உத்³தி³ஸ்ஸ க³ச்ச²தி;
‘‘Annabhaccā cabhaccā ca, yodha uddissa gacchati;
ஸப்³பே³ தே அப்படிக்கி²ப்பா, புப்³பா³சரியவசோ இத³ங்.
Sabbe te appaṭikkhippā, pubbācariyavaco idaṃ.
78.
78.
‘‘த³தா³மி வோ ப்³ராஹ்மணா நாக³மேதங், ராஜாரஹங் ராஜபொ⁴க்³க³ங் யஸஸ்ஸினங்;
‘‘Dadāmi vo brāhmaṇā nāgametaṃ, rājārahaṃ rājabhoggaṃ yasassinaṃ;
அலங்கதங் ஹேமஜாலாபி⁴ச²ன்னங், ஸஸாரதி²ங் க³ச்ச²த² யேனகாம’’ந்தி.
Alaṅkataṃ hemajālābhichannaṃ, sasārathiṃ gacchatha yenakāma’’nti.
தத்த² அன்னப⁴ச்சா சப⁴ச்சா சாதி புரிஸங் உபனிஸ்ஸாய ஜீவமானா யாகு³ப⁴த்தாதி³னா அன்னேன ப⁴ரிதப்³பா³தி அன்னப⁴ச்சா, இதரே ததா² அப⁴ரிதப்³ப³த்தா அப⁴ச்சா. ஸந்தி⁴வஸேன பனெத்த² அகாரலோபோ வேதி³தப்³போ³. எத்தாவதா அத்தானங் உபனிஸ்ஸாய ச அனுபனிஸ்ஸாய ச ஜீவமானவஸேன ஸப்³பே³பி ஸத்தா த்³வே கொட்டா²ஸே கத்வா த³ஸ்ஸிதா ஹொந்தி. யோத⁴ உத்³தி³ஸ்ஸ க³ச்ச²தீதி தேஸு ஸத்தேஸு இத⁴ ஜீவலோகே யோ ஸத்தோ யங் புரிஸங் காயசிதே³வ பச்சாஸீஸனாய உத்³தி³ஸ்ஸ க³ச்ச²தி. ஸப்³பே³ தே அப்படிக்கி²ப்பாதி ததா² உத்³தி³ஸ்ஸ க³ச்ச²ந்தா ஸசேபி ப³ஹூ ஹொந்தி, ததா²பி தேன புரிஸேன ஸப்³பே³ தே அப்படிக்கி²ப்பா, ‘‘அபேத², ந வோ த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ந படிக்கி²பிதப்³பா³தி அத்தோ². புப்³பா³சரியவசோ இத³ந்தி புப்³பா³சரியா வுச்சந்தி மாதாபிதரோ, இத³ங் தேஸங் வசனங். ஏவமஹங் மாதாபிதூஹி ஸிக்கா²பிதோதி தீ³பேதி.
Tattha annabhaccā cabhaccā cāti purisaṃ upanissāya jīvamānā yāgubhattādinā annena bharitabbāti annabhaccā, itare tathā abharitabbattā abhaccā. Sandhivasena panettha akāralopo veditabbo. Ettāvatā attānaṃ upanissāya ca anupanissāya ca jīvamānavasena sabbepi sattā dve koṭṭhāse katvā dassitā honti. Yodha uddissa gacchatīti tesu sattesu idha jīvaloke yo satto yaṃ purisaṃ kāyacideva paccāsīsanāya uddissa gacchati. Sabbe te appaṭikkhippāti tathā uddissa gacchantā sacepi bahū honti, tathāpi tena purisena sabbe te appaṭikkhippā, ‘‘apetha, na vo dassāmī’’ti evaṃ na paṭikkhipitabbāti attho. Pubbācariyavaco idanti pubbācariyā vuccanti mātāpitaro, idaṃ tesaṃ vacanaṃ. Evamahaṃ mātāpitūhi sikkhāpitoti dīpeti.
த³தா³மி வோ ப்³ராஹ்மணா நாக³மேதந்தி யஸ்மா இத³ங் அம்ஹாகங் புப்³பா³சரியவசோ, தஸ்மாஹங் ப்³ராஹ்மணா தும்ஹாகங் இமங் நாக³ங் த³தா³மி. ராஜாரஹந்தி ரஞ்ஞோ அனுச்ச²விகங். ராஜபொ⁴க்³க³ந்தி ராஜபரிபோ⁴க³ங். யஸஸ்ஸினந்தி பரிவாரஸம்பன்னங், தங் கிர ஹத்தி²ங் நிஸ்ஸாய ஹத்தி²கோ³பகஹத்தி²வேஜ்ஜாதீ³னி பஞ்ச குலஸதானி ஜீவந்தி, தேஹி ஸத்³தி⁴ஞ்ஞேவ வோ த³தா³மீதி அத்தோ². அலங்கதந்தி நானாவிதே⁴ஹி ஹத்தி²அலங்காரேஹி அலங்கதங். ஹேமஜாலாபி⁴ச²ன்னந்தி ஸுவண்ணஜாலேன அபி⁴ச்ச²ன்னங். ஸஸாரதி²ந்தி யோ பனஸ்ஸ ஸாரதி² ஹத்தி²கோ³பகோ ஆசரியோ, தேன ஸத்³தி⁴ங்யேவ த³தா³மி, தஸ்மா ஸஸாரதி² ஹுத்வா தும்ஹே ஸபரிவாரங் இமங் நாக³ங் க³ஹெத்வா யேனகாமங் க³ச்ச²தா²தி.
Dadāmi vo brāhmaṇā nāgametanti yasmā idaṃ amhākaṃ pubbācariyavaco, tasmāhaṃ brāhmaṇā tumhākaṃ imaṃ nāgaṃ dadāmi. Rājārahanti rañño anucchavikaṃ. Rājabhogganti rājaparibhogaṃ. Yasassinanti parivārasampannaṃ, taṃ kira hatthiṃ nissāya hatthigopakahatthivejjādīni pañca kulasatāni jīvanti, tehi saddhiññeva vo dadāmīti attho. Alaṅkatanti nānāvidhehi hatthialaṅkārehi alaṅkataṃ. Hemajālābhichannanti suvaṇṇajālena abhicchannaṃ. Sasārathinti yo panassa sārathi hatthigopako ācariyo, tena saddhiṃyeva dadāmi, tasmā sasārathi hutvā tumhe saparivāraṃ imaṃ nāgaṃ gahetvā yenakāmaṃ gacchathāti.
ஏவங் ஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோவ மஹாஸத்தோ வாசாய த³த்வா புன ஹத்தி²க்க²ந்தா⁴ ஓருய்ஹ ‘‘ஸசே அனலங்கதட்டா²னங் அத்தி², அலங்கரித்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கரொந்தோ உபதா⁴ரெத்வா அனலங்கதட்டா²னங் அதி³ஸ்வா தஸ்ஸ ஸொண்ட³ங் ப்³ராஹ்மணானங் ஹத்தே²ஸு ட²பெத்வா ஸுவண்ணபி⁴ங்காரேன புப்ப²க³ந்த⁴வாஸிதங் உத³கங் பாதெத்வா அதா³ஸி. ப்³ராஹ்மணா ஸபரிவாரங் நாக³ங் ஸம்படிச்சி²த்வா ஹத்தி²பிட்டே² நிஸின்னா த³ந்தபுரங் க³ந்த்வா ஹத்தி²ங் ரஞ்ஞோ அத³ங்ஸு, ஹத்தி²ம்ஹி ஆக³தேபி தே³வோ ந வஸ்ஸதேவ. ராஜா ‘‘கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி உத்தரிங் புச்ச²ந்தோ ‘‘த⁴னஞ்சயகோரப்³யராஜா குருத⁴ம்மங் ரக்க²தி, தேனஸ்ஸ ரட்டே² அன்வட்³ட⁴மாஸங் அனுத³ஸாஹங் தே³வோ வஸ்ஸதி, ரஞ்ஞோ கு³ணானுபா⁴வோ சேஸ, இமஸ்ஸ பன திரச்சா²னக³தஸ்ஸ கு³ணா ஹொந்தாபி கித்தகா ப⁴வெய்யு’’ந்தி ஸுத்வா ‘‘தேன ஹி யதா²லங்கதமேவ ஸபரிவாரங் ஹத்தி²ங் பதினெத்வா ரஞ்ஞோ த³த்வா யங் ஸோ குருத⁴ம்மங் ரக்க²தி, தங் ஸுவண்ணபட்டே லிகி²த்வா ஆனேதா²’’தி ப்³ராஹ்மணே ச அமச்சே ச பேஸேஸி. தே க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஹத்தி²ங் நிய்யாதெ³த்வா ‘‘தே³வ, இமஸ்மிங் ஹத்தி²ம்ஹி க³தேபி அம்ஹாகங் ரட்டே² தே³வோ ந வஸ்ஸதி, தும்ஹே கிர குருத⁴ம்மங் நாம ரக்க²த², அம்ஹாகம்பி ராஜா தங் ரக்கி²துகாமோ இமஸ்மிங் ஸுவண்ணபட்டே லிகி²த்வா ஆனேதா²’’தி பேஸேஸி. ‘‘தே³த² நோ குருத⁴ம்ம’’ந்தி. ‘‘தாதா, ஸச்சாஹங் ஏதங் குருத⁴ம்மங் ரக்கா²மி, இதா³னி பன மே தத்த² குக்குச்சங் அத்தி², ந மே ஸோ குருத⁴ம்மோ சித்தங் ஆராதே⁴தி, தஸ்மா தும்ஹாகங் தா³துங் ந ஸக்கா’’தி.
Evaṃ hatthikkhandhavaragatova mahāsatto vācāya datvā puna hatthikkhandhā oruyha ‘‘sace analaṅkataṭṭhānaṃ atthi, alaṅkaritvā dassāmī’’ti vatvā tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ karonto upadhāretvā analaṅkataṭṭhānaṃ adisvā tassa soṇḍaṃ brāhmaṇānaṃ hatthesu ṭhapetvā suvaṇṇabhiṅkārena pupphagandhavāsitaṃ udakaṃ pātetvā adāsi. Brāhmaṇā saparivāraṃ nāgaṃ sampaṭicchitvā hatthipiṭṭhe nisinnā dantapuraṃ gantvā hatthiṃ rañño adaṃsu, hatthimhi āgatepi devo na vassateva. Rājā ‘‘kiṃ nu kho kāraṇa’’nti uttariṃ pucchanto ‘‘dhanañcayakorabyarājā kurudhammaṃ rakkhati, tenassa raṭṭhe anvaḍḍhamāsaṃ anudasāhaṃ devo vassati, rañño guṇānubhāvo cesa, imassa pana tiracchānagatassa guṇā hontāpi kittakā bhaveyyu’’nti sutvā ‘‘tena hi yathālaṅkatameva saparivāraṃ hatthiṃ patinetvā rañño datvā yaṃ so kurudhammaṃ rakkhati, taṃ suvaṇṇapaṭṭe likhitvā ānethā’’ti brāhmaṇe ca amacce ca pesesi. Te gantvā rañño hatthiṃ niyyādetvā ‘‘deva, imasmiṃ hatthimhi gatepi amhākaṃ raṭṭhe devo na vassati, tumhe kira kurudhammaṃ nāma rakkhatha, amhākampi rājā taṃ rakkhitukāmo imasmiṃ suvaṇṇapaṭṭe likhitvā ānethā’’ti pesesi. ‘‘Detha no kurudhamma’’nti. ‘‘Tātā, saccāhaṃ etaṃ kurudhammaṃ rakkhāmi, idāni pana me tattha kukkuccaṃ atthi, na me so kurudhammo cittaṃ ārādheti, tasmā tumhākaṃ dātuṃ na sakkā’’ti.
கஸ்மா பன தங் ஸீலங் ராஜானங் ந ஆராதே⁴தீதி? ததா³ கிர ராஜூனங் ததியே ததியே ஸங்வச்ச²ரே கத்திகமாஸே பவத்தோ ச²ணோ நாம ஹோதி, தங் ச²ணங் கீளந்தா ராஜானோ ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தா தே³வவேஸங் க³ஹெத்வா சித்தராஜஸ்ஸ நாம யக்க²ஸ்ஸ ஸந்திகே ட²த்வா சதுத்³தி³ஸா புப்ப²படிமண்டி³தே சித்தஸரே கி²பந்தி. அயம்பி ராஜா தங் க²ணங் கீளந்தோ ஏகிஸ்ஸா தளாகபாளியா சித்தராஜஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ஸந்திகே ட²த்வா சதுத்³தி³ஸா சித்தஸரே கி²பித்வா தேஸு ஸேஸதி³ஸாக³தே தயோ ஸரே தி³ஸ்வா உத³கபிட்டே² கி²த்தஸரங் ந அத்³த³ஸ. ரஞ்ஞோ ‘‘கச்சி நு கோ² மயா கி²த்தோ ஸரோ மச்ச²ஸரீரே பதிதோ’’தி குக்குச்சங் அஹோஸி பாணாதிபாதகம்மேன ஸீலபே⁴த³ங் ஆரப்³ப⁴, தஸ்மா ஸீலங் ந ஆராதே⁴தி. ஸோ ஏவமாஹ – ‘‘தாதா, மய்ஹங் குருத⁴ம்மே குக்குச்சங் அத்தி², மாதா பன மே ஸுரக்கி²தங் ரக்க²தி, தஸ்ஸா ஸந்திகே க³ண்ஹதா²’’தி. ‘‘மஹாராஜ, தும்ஹாகங் ‘பாணங் வதி⁴ஸ்ஸாமீ’தி சேதனா நத்தி², தங் வினா பாணாதிபாதோ நாம ந ஹோதி, தே³த² நோ அத்தனா ரக்கி²தங் குருத⁴ம்ம’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி லிக²தா²’’தி ஸுவண்ணபட்டே லிகா²பேஸி – ‘‘பாணோ ந ஹந்தப்³போ³, அதி³ன்னங் நாதா³தப்³ப³ங் , காமேஸு மிச்சா² ந சரிதப்³ப³ங், முஸா ந ப⁴ணிதப்³ப³ங் , மஜ்ஜங் ந பாதப்³ப³’’ந்தி லிகா²பெத்வா ச பன ‘‘ஏவங் ஸந்தேபி நேவ மங் ஆராதே⁴தி, மாது மே ஸந்திகே க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹ.
Kasmā pana taṃ sīlaṃ rājānaṃ na ārādhetīti? Tadā kira rājūnaṃ tatiye tatiye saṃvacchare kattikamāse pavatto chaṇo nāma hoti, taṃ chaṇaṃ kīḷantā rājāno sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā devavesaṃ gahetvā cittarājassa nāma yakkhassa santike ṭhatvā catuddisā pupphapaṭimaṇḍite cittasare khipanti. Ayampi rājā taṃ khaṇaṃ kīḷanto ekissā taḷākapāḷiyā cittarājassa yakkhassa santike ṭhatvā catuddisā cittasare khipitvā tesu sesadisāgate tayo sare disvā udakapiṭṭhe khittasaraṃ na addasa. Rañño ‘‘kacci nu kho mayā khitto saro macchasarīre patito’’ti kukkuccaṃ ahosi pāṇātipātakammena sīlabhedaṃ ārabbha, tasmā sīlaṃ na ārādheti. So evamāha – ‘‘tātā, mayhaṃ kurudhamme kukkuccaṃ atthi, mātā pana me surakkhitaṃ rakkhati, tassā santike gaṇhathā’’ti. ‘‘Mahārāja, tumhākaṃ ‘pāṇaṃ vadhissāmī’ti cetanā natthi, taṃ vinā pāṇātipāto nāma na hoti, detha no attanā rakkhitaṃ kurudhamma’’nti. ‘‘Tena hi likhathā’’ti suvaṇṇapaṭṭe likhāpesi – ‘‘pāṇo na hantabbo, adinnaṃ nādātabbaṃ , kāmesu micchā na caritabbaṃ, musā na bhaṇitabbaṃ , majjaṃ na pātabba’’nti likhāpetvā ca pana ‘‘evaṃ santepi neva maṃ ārādheti, mātu me santike gaṇhathā’’ti āha.
தூ³தா ராஜானங் வந்தி³த்வா தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தே³வி, தும்ஹே கிர குருத⁴ம்மங் ரக்க²த², தங் நோ தே³தா²’’தி வதி³ங்ஸு. ‘‘தாதா, ஸச்சாஹங் குருத⁴ம்மங் ரக்கா²மி, இதா³னி பன மே தத்த² குக்குச்சங் உப்பன்னங், ந மே ஸோ குருத⁴ம்மோ ஆராதே⁴தி தேன வோ தா³துங் ந ஸக்கா’’தி. தஸ்ஸா கிர த்³வே புத்தா ஜெட்டோ² ராஜா, கனிட்டோ² உபராஜா. அதே²கோ ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் சந்த³னஸாரங் ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் கஞ்சனமாலங் பேஸேஸி. ஸோ ‘‘மாதரங் பூஜெஸ்ஸாமீ’’தி தங் ஸப்³ப³ங் மாது பேஸேஸி. ஸா சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் நேவ சந்த³னங் விலிம்பாமி, ந மாலங் தா⁴ரேமி, ஸுணிஸானங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஜெட்ட²ஸுணிஸா மே இஸ்ஸரா, அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே டி²தா, தஸ்ஸா ஸுவண்ணமாலங் த³ஸ்ஸாமி. கனிட்ட²ஸுணிஸா பன து³க்³க³தா, தஸ்ஸா சந்த³னஸாரங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ரஞ்ஞோ தே³வியா ஸுவண்ணமாலங் த³த்வா உபராஜப⁴ரியாய சந்த³னஸாரங் அதா³ஸி, த³த்வா ச பனஸ்ஸா ‘‘அஹங் குருத⁴ம்மங் ரக்கா²மி, ஏதாஸங் து³க்³க³தாது³க்³க³தபா⁴வோ மய்ஹங் அப்பமாணங், ஜெட்டா²பசாயிககம்மமேவ பன காதுங் மய்ஹங் அனுரூபங், கச்சி நு கோ² மே தஸ்ஸ அகதத்தா ஸீலங் பி⁴ன்ன’’ந்தி குக்குச்சங் அஹோஸி, தஸ்மா ஏவமாஹ. அத² நங் தூ³தா ‘‘அத்தனோ ஸந்தகங் நாம யதா²ருசியா தீ³யதி, தும்ஹே எத்தகேனபி குக்குச்சங் குருமானா கிங் அஞ்ஞங் பாபங் கரிஸ்ஸத², ஸீலங் நாம ஏவரூபேன ந பி⁴ஜ்ஜதி, தே³த² நோ குருத⁴ம்ம’’ந்தி வத்வா தஸ்ஸாபி ஸந்திகே க³ஹெத்வா ஸுவண்ணபட்டே லிகி²ங்ஸு.
Dūtā rājānaṃ vanditvā tassā santikaṃ gantvā ‘‘devi, tumhe kira kurudhammaṃ rakkhatha, taṃ no dethā’’ti vadiṃsu. ‘‘Tātā, saccāhaṃ kurudhammaṃ rakkhāmi, idāni pana me tattha kukkuccaṃ uppannaṃ, na me so kurudhammo ārādheti tena vo dātuṃ na sakkā’’ti. Tassā kira dve puttā jeṭṭho rājā, kaniṭṭho uparājā. Atheko rājā bodhisattassa satasahassagghanakaṃ candanasāraṃ sahassagghanakaṃ kañcanamālaṃ pesesi. So ‘‘mātaraṃ pūjessāmī’’ti taṃ sabbaṃ mātu pesesi. Sā cintesi – ‘‘ahaṃ neva candanaṃ vilimpāmi, na mālaṃ dhāremi, suṇisānaṃ dassāmī’’ti. Athassā etadahosi – ‘‘jeṭṭhasuṇisā me issarā, aggamahesiṭṭhāne ṭhitā, tassā suvaṇṇamālaṃ dassāmi. Kaniṭṭhasuṇisā pana duggatā, tassā candanasāraṃ dassāmī’’ti. Sā rañño deviyā suvaṇṇamālaṃ datvā uparājabhariyāya candanasāraṃ adāsi, datvā ca panassā ‘‘ahaṃ kurudhammaṃ rakkhāmi, etāsaṃ duggatāduggatabhāvo mayhaṃ appamāṇaṃ, jeṭṭhāpacāyikakammameva pana kātuṃ mayhaṃ anurūpaṃ, kacci nu kho me tassa akatattā sīlaṃ bhinna’’nti kukkuccaṃ ahosi, tasmā evamāha. Atha naṃ dūtā ‘‘attano santakaṃ nāma yathāruciyā dīyati, tumhe ettakenapi kukkuccaṃ kurumānā kiṃ aññaṃ pāpaṃ karissatha, sīlaṃ nāma evarūpena na bhijjati, detha no kurudhamma’’nti vatvā tassāpi santike gahetvā suvaṇṇapaṭṭe likhiṃsu.
‘‘தாதா, ஏவங் ஸந்தேபி நேவ மங் ஆராதே⁴தி, ஸுணிஸா பன மே ஸுட்டு² ரக்க²தி, தஸ்ஸா ஸந்திகே க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தா ச பன அக்³க³மஹேஸிங் உபஸங்கமித்வா புரிமனயேனேவ குருத⁴ம்மங் யாசிங்ஸு. ஸாபி புரிமனயேனேவ வத்வா ‘‘இதா³னி மங் ஸீலங் நாராதே⁴தி, தேன வோ தா³துங் ந ஸக்கா’’தி ஆஹ. ஸா கிர ஏகதி³வஸங் ஸீஹபஞ்ஜரே டி²தா ரஞ்ஞோ நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரொந்தஸ்ஸ பச்ச²தோ ஹத்தி²பிட்டே² நிஸின்னங் உபராஜங் தி³ஸ்வா லோப⁴ங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘ஸசாஹங் இமினா ஸத்³தி⁴ங் ஸந்த²வங் கரெய்யங், பா⁴து அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டி²தோ மங் ஏஸ ஸங்க³ண்ஹெய்யா’’தி சிந்தேஸி. அத²ஸ்ஸா ‘‘அஹங் குருத⁴ம்மங் ரக்க²மானா ஸஸாமிகா ஹுத்வா கிலேஸவஸேன அஞ்ஞங் புரிஸங் ஓலோகேஸிங், ஸீலேன மே பி⁴ன்னேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி குக்குச்சங் அஹோஸி, தஸ்மா ஏவமாஹ. அத² நங் தூ³தா ‘‘அதிசாரோ நாம அய்யே சித்துப்பாத³மத்தேன ந ஹோதி, தும்ஹே எத்தகேனபி குக்குச்சங் குருமானா வீதிக்கமங் கிங்கரிஸ்ஸத², ந எத்தகேன ஸீலங் பி⁴ஜ்ஜதி, தே³த² நோ குருத⁴ம்ம’’ந்தி வத்வா தஸ்ஸாபி ஸந்திகே க³ஹெத்வா ஸுவண்ணபட்டே லிகி²ங்ஸு.
‘‘Tātā, evaṃ santepi neva maṃ ārādheti, suṇisā pana me suṭṭhu rakkhati, tassā santike gaṇhathā’’ti vuttā ca pana aggamahesiṃ upasaṅkamitvā purimanayeneva kurudhammaṃ yāciṃsu. Sāpi purimanayeneva vatvā ‘‘idāni maṃ sīlaṃ nārādheti, tena vo dātuṃ na sakkā’’ti āha. Sā kira ekadivasaṃ sīhapañjare ṭhitā rañño nagaraṃ padakkhiṇaṃ karontassa pacchato hatthipiṭṭhe nisinnaṃ uparājaṃ disvā lobhaṃ uppādetvā ‘‘sacāhaṃ iminā saddhiṃ santhavaṃ kareyyaṃ, bhātu accayena rajje patiṭṭhito maṃ esa saṅgaṇheyyā’’ti cintesi. Athassā ‘‘ahaṃ kurudhammaṃ rakkhamānā sasāmikā hutvā kilesavasena aññaṃ purisaṃ olokesiṃ, sīlena me bhinnena bhavitabba’’nti kukkuccaṃ ahosi, tasmā evamāha. Atha naṃ dūtā ‘‘aticāro nāma ayye cittuppādamattena na hoti, tumhe ettakenapi kukkuccaṃ kurumānā vītikkamaṃ kiṃkarissatha, na ettakena sīlaṃ bhijjati, detha no kurudhamma’’nti vatvā tassāpi santike gahetvā suvaṇṇapaṭṭe likhiṃsu.
‘‘தாதா, ஏவங் ஸந்தேபி நேவ மங் ஆராதே⁴தி, உபராஜா பன ஸுட்டு² ரக்க²தி, தஸ்ஸ ஸந்திகே க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தா ச பன உபராஜானங் உபஸங்கமித்வா புரிமனயேனேவ குருத⁴ம்மங் யாசிங்ஸு. ஸோ பன ஸாயங் ராஜுபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ ரதே²னேவ ராஜங்க³ணங் பத்வா ஸசே ரஞ்ஞோ ஸந்திகே பு⁴ஞ்ஜித்வா தத்தே²வ ஸயிதுகாமோ ஹோதி, ரஸ்மியோ ச பதோத³ஞ்ச அந்தோது⁴ரே ச²ட்³டே³தி. தாய ஸஞ்ஞாய ஜனோ பக்கமித்வா புனதி³வஸே பாதோவ க³ந்த்வா தஸ்ஸ நிக்க²மனங் ஓலோகெந்தோவ திட்ட²தி. ஸாரதி²பி ரத²ங் கோ³பயித்வா புனதி³வஸே பாதோவ தங் ஆதா³ய ராஜத்³வாரே திட்ட²தி. ஸசே தங்க²ணஞ்ஞேவ நிக்க²ந்துகாமோ ஹோதி, ரஸ்மியோ ச பதோத³ஞ்ச அந்தோரதே²யேவ ட²பெத்வா ராஜுபட்டா²னங் க³ச்ச²தி. மஹாஜனோ தாய ஸஞ்ஞாய ‘‘இதா³னேவ நிக்க²மிஸ்ஸதீ’’தி ராஜத்³வாரேயேவ திட்ட²தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஏவங் கத்வா ராஜனிவேஸனங் பாவிஸி, பவிட்ட²மத்தஸ்ஸயேவஸ்ஸ தே³வோ பாவஸ்ஸி. ராஜா ‘‘தே³வோ வஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸ நிக்க²ந்துங் நாதா³ஸி, ஸோ தத்தே²வ பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸயி. மஹாஜனோ ‘‘இதா³னி நிக்க²மிஸ்ஸதீ’’தி ஸப்³ப³ரத்திங் தேமெந்தோ அட்டா²ஸி. உபராஜா து³தியதி³வஸே நிக்க²மித்வா தேமெத்வா டி²தங் மஹாஜனங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹங் குருத⁴ம்மங் ரக்க²ந்தோ எத்தகங் ஜனங் கிலமேஸிங், ஸீலேன மே பி⁴ன்னேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி குக்குச்சங் அஹோஸி, தேன தேஸங் தூ³தானங் ‘‘ஸச்சாஹங் குருத⁴ம்மங் ரக்கா²மி, இதா³னி பன மே குக்குச்சங் அத்தி², தேன வோ ந ஸக்கா தா³து’’ந்தி வத்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. அத² நங் தூ³தா ‘‘தும்ஹாகங், தே³வ, ‘ஏதே கிலமந்தூ’தி சித்தங் நத்தி², அசேதனகங் கம்மங் ந ஹோதி, எத்தகேனபி குக்குச்சங் கரொந்தானங் கத²ங் தும்ஹாகங் வீதிக்கமோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா தஸ்ஸபி ஸந்திகே ஸீலங் க³ஹெத்வா ஸுவண்ணபட்டே லிகி²ங்ஸு.
‘‘Tātā, evaṃ santepi neva maṃ ārādheti, uparājā pana suṭṭhu rakkhati, tassa santike gaṇhathā’’ti vuttā ca pana uparājānaṃ upasaṅkamitvā purimanayeneva kurudhammaṃ yāciṃsu. So pana sāyaṃ rājupaṭṭhānaṃ gacchanto ratheneva rājaṅgaṇaṃ patvā sace rañño santike bhuñjitvā tattheva sayitukāmo hoti, rasmiyo ca patodañca antodhure chaḍḍeti. Tāya saññāya jano pakkamitvā punadivase pātova gantvā tassa nikkhamanaṃ olokentova tiṭṭhati. Sārathipi rathaṃ gopayitvā punadivase pātova taṃ ādāya rājadvāre tiṭṭhati. Sace taṅkhaṇaññeva nikkhantukāmo hoti, rasmiyo ca patodañca antoratheyeva ṭhapetvā rājupaṭṭhānaṃ gacchati. Mahājano tāya saññāya ‘‘idāneva nikkhamissatī’’ti rājadvāreyeva tiṭṭhati. So ekadivasaṃ evaṃ katvā rājanivesanaṃ pāvisi, paviṭṭhamattassayevassa devo pāvassi. Rājā ‘‘devo vassatī’’ti tassa nikkhantuṃ nādāsi, so tattheva bhuñjitvā sayi. Mahājano ‘‘idāni nikkhamissatī’’ti sabbarattiṃ temento aṭṭhāsi. Uparājā dutiyadivase nikkhamitvā temetvā ṭhitaṃ mahājanaṃ disvā ‘‘ahaṃ kurudhammaṃ rakkhanto ettakaṃ janaṃ kilamesiṃ, sīlena me bhinnena bhavitabba’’nti kukkuccaṃ ahosi, tena tesaṃ dūtānaṃ ‘‘saccāhaṃ kurudhammaṃ rakkhāmi, idāni pana me kukkuccaṃ atthi, tena vo na sakkā dātu’’nti vatvā tamatthaṃ ārocesi. Atha naṃ dūtā ‘‘tumhākaṃ, deva, ‘ete kilamantū’ti cittaṃ natthi, acetanakaṃ kammaṃ na hoti, ettakenapi kukkuccaṃ karontānaṃ kathaṃ tumhākaṃ vītikkamo bhavissatī’’ti vatvā tassapi santike sīlaṃ gahetvā suvaṇṇapaṭṭe likhiṃsu.
‘‘ஏவங் ஸந்தேபி நேவ மங் ஆராதே⁴தி, புரோஹிதோ பன ஸுட்டு² ரக்க²தி, தஸ்ஸ ஸந்திகே க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தா ச பன புரோஹிதங் உபஸங்கமித்வா யாசிங்ஸு. ஸோபி ஏகதி³வஸங் ராஜுபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ ஏகேன ரஞ்ஞா தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ பேஸிதங் தருணரவிவண்ணங் ரத²ங் அந்தராமக்³கே³ தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்ஸாயங் ரதோ²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ரஞ்ஞோ ஆப⁴தோ’’தி ஸுத்வா ‘‘அஹங் மஹல்லகோ, ஸசே மே ராஜா இமங் ரத²ங் த³தெ³ய்ய, ஸுக²ங் இமங் ஆருய்ஹ விசரெய்ய’’ந்தி சிந்தெத்வா ராஜுபட்டா²னங் க³தோ. தஸ்ஸ ஜயாபெத்வா டி²தகாலே ரஞ்ஞோ ரத²ங் த³ஸ்ஸேஸுங். ராஜா தி³ஸ்வா ‘‘அதி விய ஸுந்த³ரோ அயங் ரதோ², ஆசரியஸ்ஸ நங் தே³தா²’’தி ஆஹ. புரோஹிதோ ந இச்சி², புனப்புனங் வுச்சமானோபி ந இச்சி²யேவ. கிங்காரணா? ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அஹங் குருத⁴ம்மங் ரக்க²ந்தோவ பரஸந்தகே லோப⁴ங் அகாஸிங், பி⁴ன்னேன மே ஸீலேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி. ஸோ ஏதமத்த²ங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘தாதா, குருத⁴ம்மே மே குக்குச்சங் அத்தி², ந மங் ஸோ த⁴ம்மோ ஆராதே⁴தி, தஸ்மா ந ஸக்கா தா³து’’ந்தி ஆஹ. அத² நங் தூ³தா ‘‘அய்ய, லோபு⁴ப்பாத³மத்தேன ந ஸீலங் பி⁴ஜ்ஜதி, தும்ஹே எத்தகேனபி குக்குச்சங் கரொந்தா கிங் வீதிக்கமங் கரிஸ்ஸதா²’’தி வத்வா தஸ்ஸபி ஸந்திகே ஸீலங் க³ஹெத்வா ஸுவண்ணபட்டே லிகி²ங்ஸு.