Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    3. குருராஜசரியாவண்ணனா

    3. Kururājacariyāvaṇṇanā

    20.

    20.

    ததியே இந்த³பத்தே² புருத்தமேதி இந்த³பத்த²னாமகே குருரட்ட²ஸ்ஸ புரவரே உத்தமனக³ரே. ராஜாதி த⁴ம்மேன ஸமேன சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி பரிஸங் ரஞ்ஜேதீதி ராஜா. குஸலே த³ஸஹுபாக³தோதி குஸலேஹி த³ஸஹி ஸமன்னாக³தோ, தா³னாதீ³ஹி த³ஸஹி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²ஹி, த³ஸஹி குஸலகம்மபதே²ஹி வா யுத்தோதி அத்தோ².

    Tatiye indapatthe puruttameti indapatthanāmake kururaṭṭhassa puravare uttamanagare. Rājāti dhammena samena catūhi saṅgahavatthūhi parisaṃ rañjetīti rājā. Kusale dasahupāgatoti kusalehi dasahi samannāgato, dānādīhi dasahi puññakiriyavatthūhi, dasahi kusalakammapathehi vā yuttoti attho.

    21. கலிங்க³ரட்ட²விஸயாதி கலிங்க³ரட்ட²ஸங்கா²தவிஸயா. ப்³ராஹ்மணா உபக³ஞ்சு² மந்தி கலிங்க³ராஜேன உய்யோஜிதா அட்ட² ப்³ராஹ்மணா மங் உபஸங்கமிங்ஸு. உபஸங்கமித்வா ச பன ஆயாசுங் மங் ஹத்தி²னாக³ந்தி ஹத்தி²பூ⁴தங் மஹானாக³ங் மங் ஆயாசிங்ஸு. த⁴ஞ்ஞந்தி த⁴னாயிதப்³ப³ஸிரிஸோப⁴க்³க³ப்பத்தங் லக்க²ணஸம்பன்னங். மங்க³லஸம்மதந்தி தாயயேவ லக்க²ணஸம்பத்தியா மங்க³லங் அபி⁴வுட்³டி⁴காரணந்தி அபி⁴ஸம்மதங் ஜனேஹி.

    21.Kaliṅgaraṭṭhavisayāti kaliṅgaraṭṭhasaṅkhātavisayā. Brāhmaṇā upagañchu manti kaliṅgarājena uyyojitā aṭṭha brāhmaṇā maṃ upasaṅkamiṃsu. Upasaṅkamitvā ca pana āyācuṃ maṃ hatthināganti hatthibhūtaṃ mahānāgaṃ maṃ āyāciṃsu. Dhaññanti dhanāyitabbasirisobhaggappattaṃ lakkhaṇasampannaṃ. Maṅgalasammatanti tāyayeva lakkhaṇasampattiyā maṅgalaṃ abhivuḍḍhikāraṇanti abhisammataṃ janehi.

    22. அவுட்டி²கோதி வஸ்ஸரஹிதோ. து³ப்³பி⁴க்கோ²தி து³ல்லப⁴போ⁴ஜனோ. சா²தகோ மஹாதி மஹதீ ஜிக⁴ச்சா²பா³தா⁴ வத்ததீதி அத்தோ². த³தா³ஹீதி தே³ஹி. நீலந்தி நீலவண்ணங். அஞ்ஜனஸவ்ஹயந்தி அஞ்ஜனஸத்³தே³ன அவ்ஹாதப்³ப³ங், அஞ்ஜனநாமகந்தி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அம்ஹாகங் கலிங்க³ரட்ட²ங் அவுட்டி²கங், தேன இதா³னி மஹாது³ப்³பி⁴க்க²ங் தத்த² மஹந்தங் சா²தகப⁴யங் உப்பன்னங், தஸ்ஸ வூபஸமத்தா²ய இமங் அஞ்ஜனகி³ரிஸங்காஸங் துய்ஹங் அஞ்ஜனநாமகங் மங்க³லஹத்தி²ங் தே³ஹி, இமஸ்மிஞ்ஹி தத்த² நீதே தே³வோ வஸ்ஸிஸ்ஸதி, தேன தங் ஸப்³ப³ப⁴யங் வூபஸம்மிஸ்ஸதீதி. தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² –

    22.Avuṭṭhikoti vassarahito. Dubbhikkhoti dullabhabhojano. Chātako mahāti mahatī jighacchābādhā vattatīti attho. Dadāhīti dehi. Nīlanti nīlavaṇṇaṃ. Añjanasavhayanti añjanasaddena avhātabbaṃ, añjananāmakanti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – amhākaṃ kaliṅgaraṭṭhaṃ avuṭṭhikaṃ, tena idāni mahādubbhikkhaṃ tattha mahantaṃ chātakabhayaṃ uppannaṃ, tassa vūpasamatthāya imaṃ añjanagirisaṅkāsaṃ tuyhaṃ añjananāmakaṃ maṅgalahatthiṃ dehi, imasmiñhi tattha nīte devo vassissati, tena taṃ sabbabhayaṃ vūpasammissatīti. Tatrāyaṃ anupubbikathā –

    அதீதே குருரட்டே² இந்த³பத்த²னக³ரே போ³தி⁴ஸத்தோ குருராஜஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா அனுபுப்³பே³ன விஞ்ஞுதங் பத்தோ, தக்கஸிலங் க³ந்த்வா யோக³விஹிதானி ஸிப்பாயதனானி விஜ்ஜாட்டா²னானி ச உக்³க³ஹெத்வா பச்சாக³தோ பிதரா உபரஜ்ஜே ட²பிதோ, அபரபா⁴கே³ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜங் பத்வா த³ஸ ராஜத⁴ம்மே அகோபெந்தோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி த⁴னஞ்ஜயோ நாம நாமேன. ஸோ சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² நிவேஸனத்³வாரேதி ச² தா³னஸாலாயோ காரெத்வா தே³வஸிகங் ச²ஸதஸஹஸ்ஸங் த⁴னங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ ஸகலஜம்பு³தீ³பங் உன்னங்க³லங் கத்வா தா³னங் அதா³ஸி. தஸ்ஸ தா³னஜ்ஜா²ஸயதா தா³னாபி⁴ரதி ஸகலஜம்பு³தீ³பங் பத்த²ரி.

    Atīte kururaṭṭhe indapatthanagare bodhisatto kururājassa aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gahetvā anupubbena viññutaṃ patto, takkasilaṃ gantvā yogavihitāni sippāyatanāni vijjāṭṭhānāni ca uggahetvā paccāgato pitarā uparajje ṭhapito, aparabhāge pitu accayena rajjaṃ patvā dasa rājadhamme akopento dhammena rajjaṃ kāresi dhanañjayo nāma nāmena. So catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe nivesanadvāreti cha dānasālāyo kāretvā devasikaṃ chasatasahassaṃ dhanaṃ vissajjento sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ katvā dānaṃ adāsi. Tassa dānajjhāsayatā dānābhirati sakalajambudīpaṃ patthari.

    தஸ்மிங் காலே கலிங்க³ரட்டே² து³ப்³பி⁴க்க²ப⁴யங் சா²தகப⁴யங் ரோக³ப⁴யந்தி தீணி ப⁴யானி உப்பஜ்ஜிங்ஸு. ஸகலரட்ட²வாஸினோ த³ந்தபுரங் க³ந்த்வா ராஜப⁴வனத்³வாரே உக்குட்டி²மகங்ஸு ‘‘தே³வங் வஸ்ஸாபேஹி தே³வா’’தி. ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘கிங்காரணா ஏதே விரவந்தீ’’தி அமச்சே புச்சி². அமச்சா ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ராஜா போராணகராஜானோ தே³வே அவஸ்ஸந்தே கிங் கரொந்தீதி. ‘‘தே³வோ வஸ்ஸதூ’’தி தா³னங் த³த்வா உபோஸத²ங் அதி⁴ட்டா²ய ஸமாதி³ன்னஸீலா ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா த³ப்³ப³ஸந்த²ரே ஸத்தாஹங் நிபஜ்ஜந்தீதி. தங் ஸுத்வா ததா² அகாஸி. தே³வோ ந வஸ்ஸி, ஏவங் ராஜா அஹங் மயா கத்தப்³ப³கிச்சங் அகாஸிங், தே³வோ ந வஸ்ஸதி, கிந்தி கரோமாதி. தே³வ, இந்த³பத்த²னக³ரே த⁴னஞ்ஜயஸ்ஸ நாம குருராஜஸ்ஸ மங்க³லஹத்தி²ம்ஹி ஆனீதே தே³வோ வஸ்ஸிஸ்ஸதீதி . ஸோ ராஜா ப³லவாஹனஸம்பன்னோ து³ப்பஸஹோ, கத²மஸ்ஸ ஹத்தி²ங் ஆனெஸ்ஸாமாதி. மஹாராஜ, தேன ஸத்³தி⁴ங் யுத்³த⁴கிச்சங் நத்தி², தா³னஜ்ஜா²ஸயோ ஸோ ராஜா தா³னாபி⁴ரதோ யாசிதோ ஸமானோ அலங்கதஸீஸம்பி சி²ந்தி³த்வா பஸாத³ஸம்பன்னானி அக்கீ²னிபி உப்பாடெத்வா ஸகலரஜ்ஜம்பி நிய்யாதெத்வா த³தெ³ய்ய, ஹத்தி²ம்ஹி வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², அவஸ்ஸங் யாசிதோ ஸமானோ த³ஸ்ஸதீதி. கே பன யாசிதுங் ஸமத்தா²தி? ப்³ராஹ்மணா, மஹாராஜாதி. ராஜா அட்ட² ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா பரிப்³ப³யங் த³த்வா ஹத்தி²யாசனத்த²ங் பேஸேஸி. தே ஸப்³ப³த்த² ஏகரத்திவாஸேன துரிதக³மனங் க³ந்த்வா கதிபாஹங் நக³ரத்³வாரே தா³னஸாலாஸு பு⁴ஞ்ஜந்தா ஸரீரங் ஸந்தப்பெத்வா ரஞ்ஞோ தா³னக்³க³ங் ஆக³மனபதே² காலங் ஆக³மயமானா பாசீனத்³வாரே அட்ட²ங்ஸு.

    Tasmiṃ kāle kaliṅgaraṭṭhe dubbhikkhabhayaṃ chātakabhayaṃ rogabhayanti tīṇi bhayāni uppajjiṃsu. Sakalaraṭṭhavāsino dantapuraṃ gantvā rājabhavanadvāre ukkuṭṭhimakaṃsu ‘‘devaṃ vassāpehi devā’’ti. Rājā taṃ sutvā ‘‘kiṃkāraṇā ete viravantī’’ti amacce pucchi. Amaccā rañño tamatthaṃ ārocesuṃ. Rājā porāṇakarājāno deve avassante kiṃ karontīti. ‘‘Devo vassatū’’ti dānaṃ datvā uposathaṃ adhiṭṭhāya samādinnasīlā sirigabbhaṃ pavisitvā dabbasanthare sattāhaṃ nipajjantīti. Taṃ sutvā tathā akāsi. Devo na vassi, evaṃ rājā ahaṃ mayā kattabbakiccaṃ akāsiṃ, devo na vassati, kinti karomāti. Deva, indapatthanagare dhanañjayassa nāma kururājassa maṅgalahatthimhi ānīte devo vassissatīti . So rājā balavāhanasampanno duppasaho, kathamassa hatthiṃ ānessāmāti. Mahārāja, tena saddhiṃ yuddhakiccaṃ natthi, dānajjhāsayo so rājā dānābhirato yācito samāno alaṅkatasīsampi chinditvā pasādasampannāni akkhīnipi uppāṭetvā sakalarajjampi niyyātetvā dadeyya, hatthimhi vattabbameva natthi, avassaṃ yācito samāno dassatīti. Ke pana yācituṃ samatthāti? Brāhmaṇā, mahārājāti. Rājā aṭṭha brāhmaṇe pakkosāpetvā sakkārasammānaṃ katvā paribbayaṃ datvā hatthiyācanatthaṃ pesesi. Te sabbattha ekarattivāsena turitagamanaṃ gantvā katipāhaṃ nagaradvāre dānasālāsu bhuñjantā sarīraṃ santappetvā rañño dānaggaṃ āgamanapathe kālaṃ āgamayamānā pācīnadvāre aṭṭhaṃsu.

    போ³தி⁴ஸத்தோபி பாதோவ ந்ஹாதானுலித்தோ ஸப்³பா³லங்காரப்படிமண்டி³தோ அலங்கதவரவாரணக²ந்த⁴க³தோ மஹந்தேன ராஜானுபா⁴வேன தா³னஸாலங் க³ந்த்வா ஓதரித்வா ஸத்தட்ட²ஜனானங் ஸஹத்தே²ன தா³னங் த³த்வா ‘‘இமினாவ நீஹாரேன தே³தா²’’தி வத்வா ஹத்தி²ங் அபி⁴ருஹித்வா த³க்கி²ணத்³வாரங் அக³மாஸி. ப்³ராஹ்மணா பாசீனத்³வாரே ஆரக்க²ஸ்ஸ ப³லவதாய ஓகாஸங் அலபி⁴த்வா த³க்கி²ணத்³வாரங் க³ந்த்வா ராஜானங் ஆக³ச்ச²ந்தங் உல்லோகயமானா த்³வாரதோ நாதிதூ³ரே உன்னதட்டா²னே டி²தா ஸம்பத்தங் ராஜானங் ஹத்தே² உக்கி²பித்வா ஜயாபேஸுங். ராஜா வஜிரங்குஸேன வாரணங் நிவத்தெத்வா தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா தே ப்³ராஹ்மணே ‘‘கிங் இச்ச²தா²’’தி புச்சி². ப்³ராஹ்மணா ‘‘கலிங்க³ரட்ட²ங் து³ப்³பி⁴க்க²ப⁴யேன சா²தகப⁴யேன ரோக³ப⁴யேன ச உபத்³து³தங். ஸோ உபத்³த³வோ இமஸ்மிங் தவ மங்க³லஹத்தி²ம்ஹி நீதே வூபஸம்மிஸ்ஸதி. தஸ்மா இமங் அஞ்ஜனவண்ணங் நாக³ங் அம்ஹாகங் தே³ஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ ‘‘கலிங்க³ரட்ட²விஸயா…பே॰… அஞ்ஜனஸவ்ஹய’’ந்தி. தஸ்ஸத்தோ² வுத்தோ ஏவ.

    Bodhisattopi pātova nhātānulitto sabbālaṅkārappaṭimaṇḍito alaṅkatavaravāraṇakhandhagato mahantena rājānubhāvena dānasālaṃ gantvā otaritvā sattaṭṭhajanānaṃ sahatthena dānaṃ datvā ‘‘imināva nīhārena dethā’’ti vatvā hatthiṃ abhiruhitvā dakkhiṇadvāraṃ agamāsi. Brāhmaṇā pācīnadvāre ārakkhassa balavatāya okāsaṃ alabhitvā dakkhiṇadvāraṃ gantvā rājānaṃ āgacchantaṃ ullokayamānā dvārato nātidūre unnataṭṭhāne ṭhitā sampattaṃ rājānaṃ hatthe ukkhipitvā jayāpesuṃ. Rājā vajiraṅkusena vāraṇaṃ nivattetvā tesaṃ santikaṃ gantvā te brāhmaṇe ‘‘kiṃ icchathā’’ti pucchi. Brāhmaṇā ‘‘kaliṅgaraṭṭhaṃ dubbhikkhabhayena chātakabhayena rogabhayena ca upaddutaṃ. So upaddavo imasmiṃ tava maṅgalahatthimhi nīte vūpasammissati. Tasmā imaṃ añjanavaṇṇaṃ nāgaṃ amhākaṃ dehī’’ti āhaṃsu. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha ‘‘kaliṅgaraṭṭhavisayā…pe… añjanasavhaya’’nti. Tassattho vutto eva.

    அத² போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ந மேதங் பதிரூபங், யங் மே யாசகானங் மனோரத²விகா⁴தோ ஸியா, மய்ஹஞ்ச ஸமாதா³னபே⁴தோ³ ஸியா’’தி ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ ஓதரித்வா ‘‘ஸசே அனலங்கதட்டா²னங் அத்தி², அலங்கரித்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸமந்ததோ ஓலோகெத்வா அனலங்கதட்டா²னங் அதி³ஸ்வா ஸொண்டா³ய நங் க³ஹெத்வா ப்³ராஹ்மணானங் ஹத்தே²ஸு ட²பெத்வா ரதனபி⁴ங்கா³ரேன புப்ப²க³ந்த⁴வாஸிதங் உத³கங் பாதெத்வா அதா³ஸி. தேன வுத்தங் –

    Atha bodhisatto ‘‘na metaṃ patirūpaṃ, yaṃ me yācakānaṃ manorathavighāto siyā, mayhañca samādānabhedo siyā’’ti hatthikkhandhato otaritvā ‘‘sace analaṅkataṭṭhānaṃ atthi, alaṅkaritvā dassāmī’’ti samantato oloketvā analaṅkataṭṭhānaṃ adisvā soṇḍāya naṃ gahetvā brāhmaṇānaṃ hatthesu ṭhapetvā ratanabhiṅgārena pupphagandhavāsitaṃ udakaṃ pātetvā adāsi. Tena vuttaṃ –

    23.

    23.

    ‘‘ந மே யாசகமனுப்பத்தே, படிக்கே²போ அனுச்ச²வோ;

    ‘‘Na me yācakamanuppatte, paṭikkhepo anucchavo;

    மா மே பி⁴ஜ்ஜி ஸமாதா³னங், த³ஸ்ஸாமி விபுலங் க³ஜங்.

    Mā me bhijji samādānaṃ, dassāmi vipulaṃ gajaṃ.

    24.

    24.

    ‘‘நாக³ங் க³ஹெத்வா ஸொண்டா³ய, பி⁴ங்கா³ரே ரதனாமயே;

    ‘‘Nāgaṃ gahetvā soṇḍāya, bhiṅgāre ratanāmaye;

    ஜலங் ஹத்தே² ஆகிரித்வா, ப்³ராஹ்மணானங் அத³ங் க³ஜ’’ந்தி.

    Jalaṃ hatthe ākiritvā, brāhmaṇānaṃ adaṃ gaja’’nti.

    தத்த² யாசகமனுப்பத்தேதி யாசகே அனுப்பத்தே. அனுச்ச²வோதி அனுச்ச²விகோ பதிரூபோ. மா மே பி⁴ஜ்ஜி ஸமாதா³னந்தி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணத்தா²ய ஸப்³ப³ஸ்ஸ யாசகஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் அனவஜ்ஜங் இச்சி²தங் த³த³ந்தோ தா³னபாரமிங் பூரெஸ்ஸாமீதி யங் மய்ஹங் ஸமாதா³னங், தங் மா பி⁴ஜ்ஜி. தஸ்மா த³ஸ்ஸாமி விபுலங் க³ஜந்தி மஹந்தங் இமங் மங்க³லஹத்தி²ங் த³ஸ்ஸாமீதி. அத³ந்தி அதா³ஸிங்.

    Tattha yācakamanuppatteti yācake anuppatte. Anucchavoti anucchaviko patirūpo. Mā me bhijji samādānanti sabbaññutaññāṇatthāya sabbassa yācakassa sabbaṃ anavajjaṃ icchitaṃ dadanto dānapāramiṃ pūressāmīti yaṃ mayhaṃ samādānaṃ, taṃ mā bhijji. Tasmā dassāmi vipulaṃ gajanti mahantaṃ imaṃ maṅgalahatthiṃ dassāmīti. Adanti adāsiṃ.

    25.

    25.

    தஸ்மிங் பன ஹத்தி²ம்ஹி தி³ன்னே அமச்சா போ³தி⁴ஸத்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘கஸ்மா, மஹாராஜ, மங்க³லஹத்தி²ங் த³த³த்த², நனு அஞ்ஞோ ஹத்தீ² தா³தப்³போ³, ரஞ்ஞா நாம ஏவரூபோ ஓபவய்ஹோ மங்க³லஹத்தீ² இஸ்ஸரியங் அபி⁴விஜயஞ்ச ஆகங்க²ந்தேன ந தா³தப்³போ³’’தி . மஹாஸத்தோ யங் மங் யாசகா யாசந்தி, ததே³வ மயா தா³தப்³ப³ங், ஸசே பன மங் ரஜ்ஜங் யாசெய்யுங், ரஜ்ஜம்பி தேஸங் த³தெ³ய்யங், மய்ஹங் ரஜ்ஜதோபி ஜீவிததோபி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணமேவ பியதரங், தஸ்மா தங் ஹத்தி²ங் அதா³ஸிந்தி ஆஹ. தேன வுத்தங் ‘‘தஸ்ஸ நாகே³ பதி³ன்னம்ஹீ’’திஆதி³. தத்த² தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ தேன, தஸ்மிங் நாகே³ ஹத்தி²ம்ஹி தி³ன்னே.

    Tasmiṃ pana hatthimhi dinne amaccā bodhisattaṃ etadavocuṃ – ‘‘kasmā, mahārāja, maṅgalahatthiṃ dadattha, nanu añño hatthī dātabbo, raññā nāma evarūpo opavayho maṅgalahatthī issariyaṃ abhivijayañca ākaṅkhantena na dātabbo’’ti . Mahāsatto yaṃ maṃ yācakā yācanti, tadeva mayā dātabbaṃ, sace pana maṃ rajjaṃ yāceyyuṃ, rajjampi tesaṃ dadeyyaṃ, mayhaṃ rajjatopi jīvitatopi sabbaññutaññāṇameva piyataraṃ, tasmā taṃ hatthiṃ adāsinti āha. Tena vuttaṃ ‘‘tassa nāge padinnamhī’’tiādi. Tattha tassāti tassa tena, tasmiṃ nāge hatthimhi dinne.

    26. மங்க³லஸம்பன்னந்தி மங்க³லகு³ணேஹி ஸமன்னாக³தங். ஸங்கா³மவிஜயுத்தமந்தி ஸங்கா³மவிஜயா உத்தமங், ஸங்கா³மவிஜயே வா உத்தமங் பதா⁴னங் பவரங் நாக³ங். கிங் தே ரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதீதி தஸ்மிங் நாகே³ அபக³தே தவ ரஜ்ஜங் கிங் கரிஸ்ஸதி, ரஜ்ஜகிச்சங் ந கரிஸ்ஸதி, ரஜ்ஜம்பி அபக³தமேவாதி த³ஸ்ஸேதி.

    26.Maṅgalasampannanti maṅgalaguṇehi samannāgataṃ. Saṅgāmavijayuttamanti saṅgāmavijayā uttamaṃ, saṅgāmavijaye vā uttamaṃ padhānaṃ pavaraṃ nāgaṃ. Kiṃ te rajjaṃkarissatīti tasmiṃ nāge apagate tava rajjaṃ kiṃ karissati, rajjakiccaṃ na karissati, rajjampi apagatamevāti dasseti.

    27. ரஜ்ஜம்பி மே த³தே³ ஸப்³ப³ந்தி திட்ட²து நாகோ³ திரச்சா²னக³தோ, இத³ங் மே ஸப்³ப³ங் குருரட்ட²ம்பி யாசகானங் த³தெ³ய்யங். ஸரீரங் த³ஜ்ஜமத்தனோதி ரஜ்ஜேபி வா கிங் வத்தப்³ப³ங், அத்தனோ ஸரீரம்பி யாசகானங் த³தெ³ய்யங், ஸப்³போ³பி ஹி மே அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரோ பரிக்³க³ஹோ லோகஹிதத்த²மேவ மயா பரிச்சத்தோ. யஸ்மா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பியங் மய்ஹங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதா ச தா³னபாரமிங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³பாரமியோ அபூரெந்தேன ந ஸக்கா லத்³து⁴ங், தஸ்மா நாக³ங் அதா³ஸிங் அஹந்தி த³ஸ்ஸேதி.

    27.Rajjampi me dade sabbanti tiṭṭhatu nāgo tiracchānagato, idaṃ me sabbaṃ kururaṭṭhampi yācakānaṃ dadeyyaṃ. Sarīraṃ dajjamattanoti rajjepi vā kiṃ vattabbaṃ, attano sarīrampi yācakānaṃ dadeyyaṃ, sabbopi hi me ajjhattikabāhiro pariggaho lokahitatthameva mayā pariccatto. Yasmā sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ sabbaññutā ca dānapāramiṃ ādiṃ katvā sabbapāramiyo apūrentena na sakkā laddhuṃ, tasmā nāgaṃ adāsiṃ ahanti dasseti.

    ஏவம்பி தஸ்மிங் நாகே³ ஆனீதே கலிங்க³ரட்டே² தே³வோ ந வஸ்ஸதேவ. கலிங்க³ராஜா ‘‘இதா³னிபி ந வஸ்ஸதி, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘குருராஜா க³ருத⁴ம்மே ரக்க²தி, தேனஸ்ஸ ரட்டே² அன்வத்³த⁴மாஸங் அனுத³ஸாஹங் தே³வோ வஸ்ஸதி, ரஞ்ஞோ கு³ணானுபா⁴வோ ஏஸ, ந இமஸ்ஸ திரச்சா²னக³தஸ்ஸா’’தி ஜானித்வா ‘‘மயம்பி க³ருத⁴ம்மே ரக்கி²ஸ்ஸாம, க³ச்ச²த² த⁴னஞ்சயகோரப்³யஸ்ஸ ஸந்திகே தே ஸுவண்ணபட்டே லிகா²பெத்வா ஆனேதா²’’தி அமச்சே பேஸேஸி. க³ருத⁴ம்மா வுச்சந்தி பஞ்ச ஸீலானி, தானி போ³தி⁴ஸத்தோ ஸுபரிஸுத்³தா⁴னி கத்வா ரக்க²தி, யதா² ச போ³தி⁴ஸத்தோ. ஏவமஸ்ஸ மாதா அக்³க³மஹேஸீ, கனிட்ட²பா⁴தா உபராஜா, புரோஹிதோ ப்³ராஹ்மணோ, ரஜ்ஜுக்³கா³ஹகோ அமச்சோ, ஸாரதி² ஸெட்டி², தோ³ணமாபகோ தோ³வாரிகோ, நக³ரஸோபி⁴னீ வண்ணதா³ஸீதி. தேன வுத்தங் –

    Evampi tasmiṃ nāge ānīte kaliṅgaraṭṭhe devo na vassateva. Kaliṅgarājā ‘‘idānipi na vassati, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti pucchitvā ‘‘kururājā garudhamme rakkhati, tenassa raṭṭhe anvaddhamāsaṃ anudasāhaṃ devo vassati, rañño guṇānubhāvo esa, na imassa tiracchānagatassā’’ti jānitvā ‘‘mayampi garudhamme rakkhissāma, gacchatha dhanañcayakorabyassa santike te suvaṇṇapaṭṭe likhāpetvā ānethā’’ti amacce pesesi. Garudhammā vuccanti pañca sīlāni, tāni bodhisatto suparisuddhāni katvā rakkhati, yathā ca bodhisatto. Evamassa mātā aggamahesī, kaniṭṭhabhātā uparājā, purohito brāhmaṇo, rajjuggāhako amacco, sārathi seṭṭhi, doṇamāpako dovāriko, nagarasobhinī vaṇṇadāsīti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘ராஜா மாதா மஹேஸீ ச, உபராஜா புரோஹிதோ;

    ‘‘Rājā mātā mahesī ca, uparājā purohito;

    ரஜ்ஜுக்³கா³ஹோ ஸாரதீ² ஸெட்டி², தோ³ணோ தோ³வாரிகோ ததா²;

    Rajjuggāho sārathī seṭṭhi, doṇo dovāriko tathā;

    க³ணிகா தே ஏகாத³ஸ, க³ருத⁴ம்மே பதிட்டி²தா’’தி.

    Gaṇikā te ekādasa, garudhamme patiṭṭhitā’’ti.

    தே அமச்சா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். மஹாஸத்தோ ‘‘மய்ஹங் க³ருத⁴ம்மே குக்குச்சங் அத்தி², மாதா பன மே ஸுரக்கி²தங் ரக்க²தி, தஸ்ஸா ஸந்திகே க³ண்ஹதா²’’தி வத்வா தேஹி ‘‘மஹாராஜ, குக்குச்சங் நாம ஸிக்கா²காமஸ்ஸ ஸல்லேக²வுத்தினோ ஹோதி, தே³த² நோ’’தி யாசிதோ ‘‘பாணோ ந ஹந்தப்³போ³, அதி³ன்னங் ந ஆதா³தப்³ப³ங், காமேஸுமிச்சா²சாரோ ந சரிதப்³போ³, முஸா ந ப⁴ணிதப்³ப³ங், மஜ்ஜங் ந பாதப்³ப³’’ந்தி ஸுவண்ணபட்டே லிகா²பெத்வா ‘‘ஏவங் ஸந்தேபி மாது ஸந்திகே க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹ.

    Te amaccā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā vanditvā tamatthaṃ ārocesuṃ. Mahāsatto ‘‘mayhaṃ garudhamme kukkuccaṃ atthi, mātā pana me surakkhitaṃ rakkhati, tassā santike gaṇhathā’’ti vatvā tehi ‘‘mahārāja, kukkuccaṃ nāma sikkhākāmassa sallekhavuttino hoti, detha no’’ti yācito ‘‘pāṇo na hantabbo, adinnaṃ na ādātabbaṃ, kāmesumicchācāro na caritabbo, musā na bhaṇitabbaṃ, majjaṃ na pātabba’’nti suvaṇṇapaṭṭe likhāpetvā ‘‘evaṃ santepi mātu santike gaṇhathā’’ti āha.

    தூ³தா ராஜானங் வந்தி³த்வா தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தே³வி, தும்ஹே கிர க³ருத⁴ம்மங் ரக்க²த², தங் நோ தே³தா²’’தி வதி³ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதாபி ததே²வ அத்தனோ குக்குச்சஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வங் வத்வாவ தேஹி யாசிதா அதா³ஸி. ததா² மஹேஸிஆத³யோபி. தே ஸப்³பே³ஸம்பி ஸந்திகே ஸுவண்ணபட்டே க³ருத⁴ம்மே லிகா²பெத்வா த³ந்தபுரங் க³ந்த்வா கலிங்க³ரஞ்ஞோ த³த்வா தங் பவத்திங் ஆரோசேஸுங். ஸோபி ராஜா தஸ்மிங் த⁴ம்மே வத்தமானோ பஞ்ச ஸீலானி பூரேஸி. ததோ ஸகலகலிங்க³ரட்டே² தே³வோ வஸ்ஸி. தீணி ப⁴யானி வூபஸந்தானி. ரட்ட²ங் கே²மங் ஸுபி⁴க்க²ங் அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ யாவஜீவங் தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஸபரிஸோ ஸக்³க³புரங் பூரேஸி.

    Dūtā rājānaṃ vanditvā tassā santikaṃ gantvā ‘‘devi, tumhe kira garudhammaṃ rakkhatha, taṃ no dethā’’ti vadiṃsu. Bodhisattassa mātāpi tatheva attano kukkuccassa atthibhāvaṃ vatvāva tehi yācitā adāsi. Tathā mahesiādayopi. Te sabbesampi santike suvaṇṇapaṭṭe garudhamme likhāpetvā dantapuraṃ gantvā kaliṅgarañño datvā taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Sopi rājā tasmiṃ dhamme vattamāno pañca sīlāni pūresi. Tato sakalakaliṅgaraṭṭhe devo vassi. Tīṇi bhayāni vūpasantāni. Raṭṭhaṃ khemaṃ subhikkhaṃ ahosi. Bodhisatto yāvajīvaṃ dānādīni puññāni katvā sapariso saggapuraṃ pūresi.

    ததா³ க³ணிகாத³யோ உப்பலவண்ணாத³யோ அஹேஸுங். வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Tadā gaṇikādayo uppalavaṇṇādayo ahesuṃ. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘க³ணிகா உப்பலவண்ணா, புண்ணோ தோ³வாரிகோ ததா³;

    ‘‘Gaṇikā uppalavaṇṇā, puṇṇo dovāriko tadā;

    ரஜ்ஜுக்³கா³ஹோ ச கச்சானோ, தோ³ணமாபகோ ச கோலிதோ.

    Rajjuggāho ca kaccāno, doṇamāpako ca kolito.

    ‘‘ஸாரிபுத்தோ ததா³ ஸெட்டி², அனுருத்³தோ⁴ ச ஸாரதி²;

    ‘‘Sāriputto tadā seṭṭhi, anuruddho ca sārathi;

    ப்³ராஹ்மணோ கஸ்ஸபோ தே²ரோ, உபராஜானந்த³பண்டி³தோ.

    Brāhmaṇo kassapo thero, uparājānandapaṇḍito.

    ‘‘மஹேஸீ ராஹுலமாதா, மாயாதே³வீ ஜனெத்திகா;

    ‘‘Mahesī rāhulamātā, māyādevī janettikā;

    குருராஜா போ³தி⁴ஸத்தோ, ஏவங் தா⁴ரேத² ஜாதக’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 2.361 ஹங்ஸகா⁴தகபி⁴க்கு²வத்து²);

    Kururājā bodhisatto, evaṃ dhāretha jātaka’’nti. (dha. pa. aṭṭha. 2.361 haṃsaghātakabhikkhuvatthu);

    இதா⁴பி நெக்க²ம்மபாரமிஆத³யோ ஸேஸத⁴ம்மா ச வுத்தனயேனேவ நித்³தா⁴ரேதப்³பா³தி.

    Idhāpi nekkhammapāramiādayo sesadhammā ca vuttanayeneva niddhāretabbāti.

    குருராஜசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kururājacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 3. குருராஜசரியா • 3. Kururājacariyā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact