Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
20. ஸத்ததினிபாதோ
20. Sattatinipāto
[531] 1. குஸஜாதகவண்ணனா
[531] 1. Kusajātakavaṇṇanā
இத³ங் தே ரட்ட²ந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகோ கிர ஸாவத்தி²வாஸீ குலபுத்தோ ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜிதோ ஏகதி³வஸங் ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரந்தோ ஏகங் அலங்கதஇத்தி²ங் தி³ஸ்வா ஸுப⁴னிமித்தக்³கா³ஹவஸேன ஓலோகெத்வா கிலேஸாபி⁴பூ⁴தோ அனபி⁴ரதோ விஹாஸி தீ³க⁴கேஸனகோ² கிலிட்ட²சீவரோ உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோ த⁴மனீஸந்த²தக³த்தோ. யதா² ஹி தே³வலோகா சவனத⁴ம்மானங் தே³வபுத்தானங் பஞ்ச புப்³ப³னிமித்தானி பஞ்ஞாயந்தி, மாலா மிலாயந்தி, வத்தா²னி கிலிஸ்ஸந்தி, ஸரீரே து³ப்³ப³ண்ணியங் ஓக்கமதி, உபோ⁴ஹி கச்சே²ஹி ஸேதா³ முச்சந்தி, தே³வோ தே³வாஸனே நாபி⁴ரமதி, ஏவமேவ ஸாஸனா சவனத⁴ம்மானங் உக்கண்டி²தபி⁴க்கூ²னங் பஞ்ச புப்³ப³னிமித்தானி பஞ்ஞாயந்தி, ஸத்³தா⁴புப்பா²னி மிலாயந்தி, ஸீலவத்தா²னி கிலிஸ்ஸந்தி, ஸரீரே மங்குதாய சேவ அயஸவஸேன ச து³ப்³ப³ண்ணியங் ஓக்கமதி, கிலேஸஸேதா³ முச்சந்தி, அரஞ்ஞருக்க²மூலஸுஞ்ஞாகா³ரேஸு நாபி⁴ரமந்தி. தஸ்ஸபி தானி பஞ்ஞாயிங்ஸு. அத² நங் பி⁴க்கூ² ஸத்து² ஸந்திகங் நெத்வா ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, உக்கண்டி²தோ’’தி த³ஸ்ஸேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோஸீ’’தி தங் புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘மா, பி⁴க்கு², கிலேஸவஸிகோ ஹோஹி, மாதுகா³மோ நாமேஸ பாபோ, தஸ்மிங் படிப³த்³த⁴சித்ததங் வினோதே³ஹி, ஸாஸனே அபி⁴ரம, மாதுகா³மே படிப³த்³த⁴சித்ததாய ஹி தேஜவந்தோபி போராணகபண்டி³தா நித்தேஜா ஹுத்வா அனயப்³யஸனங் பாபுணிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Idaṃte raṭṭhanti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Eko kira sāvatthivāsī kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajito ekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ alaṅkataitthiṃ disvā subhanimittaggāhavasena oloketvā kilesābhibhūto anabhirato vihāsi dīghakesanakho kiliṭṭhacīvaro uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanīsanthatagatto. Yathā hi devalokā cavanadhammānaṃ devaputtānaṃ pañca pubbanimittāni paññāyanti, mālā milāyanti, vatthāni kilissanti, sarīre dubbaṇṇiyaṃ okkamati, ubhohi kacchehi sedā muccanti, devo devāsane nābhiramati, evameva sāsanā cavanadhammānaṃ ukkaṇṭhitabhikkhūnaṃ pañca pubbanimittāni paññāyanti, saddhāpupphāni milāyanti, sīlavatthāni kilissanti, sarīre maṅkutāya ceva ayasavasena ca dubbaṇṇiyaṃ okkamati, kilesasedā muccanti, araññarukkhamūlasuññāgāresu nābhiramanti. Tassapi tāni paññāyiṃsu. Atha naṃ bhikkhū satthu santikaṃ netvā ‘‘ayaṃ, bhante, ukkaṇṭhito’’ti dassesuṃ. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti taṃ pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘mā, bhikkhu, kilesavasiko hohi, mātugāmo nāmesa pāpo, tasmiṃ paṭibaddhacittataṃ vinodehi, sāsane abhirama, mātugāme paṭibaddhacittatāya hi tejavantopi porāṇakapaṇḍitā nittejā hutvā anayabyasanaṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே மல்லரட்டே² குஸாவதீராஜதா⁴னியங் ஓக்காகோ நாம ராஜா த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ ஸோளஸன்னங் இத்தி²ஸஹஸ்ஸானங் ஜெட்டி²கா ஸீலவதீ நாம அக்³க³மஹேஸீ அஹோஸி, ஸா நேவ புத்தங், ந தீ⁴தரங் லபி⁴. அத²ஸ்ஸ நாக³ரா சேவ ரட்ட²வாஸினோ ச ராஜனிவேஸனத்³வாரே ஸன்னிபதித்வா ‘‘ரட்ட²ங் நஸ்ஸிஸ்ஸதி, ரட்ட²ங் நஸ்ஸிஸ்ஸதீ’’தி உபக்கோஸிங்ஸு. ராஜா ஸீஹபஞ்ஜரங் உக்³கா⁴டெத்வா ‘‘மயி ரஜ்ஜங் காரெந்தே அத⁴ம்மகாரோ நாம நத்தி², கஸ்மா உபக்கோஸதா²’’தி புச்சி². ‘‘ஸச்சங், தே³வ, அத⁴ம்மகாரோ நாம நத்தி², அபிச வங்ஸானுரக்க²கோ பன வோ புத்தோ நத்தி², அஞ்ஞோ ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா ரட்ட²ங் நாஸெஸ்ஸதி, தஸ்மா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேதுங் ஸமத்த²ங் புத்தங் பத்தே²தா²’’தி. ‘‘புத்தங் பத்தெ²ந்தோ கிங் கரோமீ’’தி? ‘‘பட²மங் தாவ ஏகங் ஸத்தாஹங் சுல்லனாடகங் த⁴ம்மனாடகங் கத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேத², ஸசே ஸா புத்தங் லபி⁴ஸ்ஸதி, ஸாது⁴, நோ சே, அத² மஜ்ஜி²மனாடகங் விஸ்ஸஜ்ஜேத², ததோ ஜெட்ட²னாடகங், அவஸ்ஸங் எத்தகாஸு இத்தீ²ஸு ஏகா புஞ்ஞவதீ புத்தங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி. ராஜா தேஸங் வசனேன ததா² கத்வா ஸத்த தி³வஸே யதா²ஸுக²ங் அபி⁴ரமித்வா ஆக³தாக³தங் புச்சி² – ‘‘கச்சி வோ புத்தோ லத்³தோ⁴’’தி? ஸப்³பா³ ‘‘ந லபா⁴ம, தே³வா’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ‘‘ந மே புத்தோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி அனத்தமனோ அஹோஸி. நாக³ரா புன ததே²வ உபக்கோஸிங்ஸு. ராஜா ‘‘கிங் உபக்கோஸத², மயா தும்ஹாகங் வசனேன நாடகானி விஸ்ஸட்டா²னி, ஏகாபி புத்தங் ந லப⁴தி, இதா³னி கிங் கரோமா’’தி ஆஹ. ‘‘தே³வ, ஏதா து³ஸ்ஸீலா ப⁴விஸ்ஸந்தி நிப்புஞ்ஞா, நத்தி² ஏதாஸங் புத்தலாபா⁴ய புஞ்ஞங், தும்ஹே ஏதாஸு புத்தங் அலப⁴ந்தீஸுபி மா அப்பொஸ்ஸுக்கதங் ஆபஜ்ஜத², அக்³க³மஹேஸீ வோ ஸீலவதீ தே³வீ ஸீலஸம்பன்னா, தங் விஸ்ஸஜ்ஜேத², தஸ்ஸா புத்தோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி.
Atīte mallaraṭṭhe kusāvatīrājadhāniyaṃ okkāko nāma rājā dhammena samena rajjaṃ kāresi. Tassa soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhikā sīlavatī nāma aggamahesī ahosi, sā neva puttaṃ, na dhītaraṃ labhi. Athassa nāgarā ceva raṭṭhavāsino ca rājanivesanadvāre sannipatitvā ‘‘raṭṭhaṃ nassissati, raṭṭhaṃ nassissatī’’ti upakkosiṃsu. Rājā sīhapañjaraṃ ugghāṭetvā ‘‘mayi rajjaṃ kārente adhammakāro nāma natthi, kasmā upakkosathā’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, deva, adhammakāro nāma natthi, apica vaṃsānurakkhako pana vo putto natthi, añño rajjaṃ gahetvā raṭṭhaṃ nāsessati, tasmā dhammena rajjaṃ kāretuṃ samatthaṃ puttaṃ patthethā’’ti. ‘‘Puttaṃ patthento kiṃ karomī’’ti? ‘‘Paṭhamaṃ tāva ekaṃ sattāhaṃ cullanāṭakaṃ dhammanāṭakaṃ katvā vissajjetha, sace sā puttaṃ labhissati, sādhu, no ce, atha majjhimanāṭakaṃ vissajjetha, tato jeṭṭhanāṭakaṃ, avassaṃ ettakāsu itthīsu ekā puññavatī puttaṃ labhissatī’’ti. Rājā tesaṃ vacanena tathā katvā satta divase yathāsukhaṃ abhiramitvā āgatāgataṃ pucchi – ‘‘kacci vo putto laddho’’ti? Sabbā ‘‘na labhāma, devā’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘na me putto uppajjissatī’’ti anattamano ahosi. Nāgarā puna tatheva upakkosiṃsu. Rājā ‘‘kiṃ upakkosatha, mayā tumhākaṃ vacanena nāṭakāni vissaṭṭhāni, ekāpi puttaṃ na labhati, idāni kiṃ karomā’’ti āha. ‘‘Deva, etā dussīlā bhavissanti nippuññā, natthi etāsaṃ puttalābhāya puññaṃ, tumhe etāsu puttaṃ alabhantīsupi mā appossukkataṃ āpajjatha, aggamahesī vo sīlavatī devī sīlasampannā, taṃ vissajjetha, tassā putto uppajjissatī’’ti.
ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘இதோ கிர ஸத்தமே தி³வஸே ராஜா ஸீலவதிங் தே³விங் த⁴ம்மனாடகங் கத்வா விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸதி, புரிஸா ஸன்னிபதந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே தே³விங் அலங்காராபெத்வா ராஜனிவேஸனா ஓதாரெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. தஸ்ஸா ஸீலதேஜேன ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ ‘‘கிங் நு கோ²’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ தே³வியா புத்தபத்த²னபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘ஏதிஸ்ஸா மயா புத்தங் தா³துங் வட்டதி, அத்தி² நு கோ² தே³வலோகே ஏதிஸ்ஸா அனுச்ச²விகோ புத்தோ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ போ³தி⁴ஸத்தங் அத்³த³ஸ. ஸோ கிர ததா³ தாவதிங்ஸப⁴வனே ஆயுங் கே²பெத்வா உபரிதே³வலோகே நிப்³ப³த்திதுகாமோ அஹோஸி. ஸக்கோ தஸ்ஸ விமானத்³வாரங் க³ந்த்வா தங் பக்கோஸித்வா, ‘‘மாரிஸ, தயா மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்த்வா ஓக்காகரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி ஸம்படிச்சா²பெத்வா அபரம்பி தே³வபுத்தங் ‘‘த்வம்பி ஏதிஸ்ஸா ஏவ புத்தோ ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா ‘‘மா கோ² பனஸ்ஸா கோசி ஸீலங் பி⁴ந்த³தூ’’தி மஹல்லகப்³ராஹ்மணவேஸேன ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரங் அக³மாஸி.
So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘ito kira sattame divase rājā sīlavatiṃ deviṃ dhammanāṭakaṃ katvā vissajjessati, purisā sannipatantū’’ti bheriṃ carāpetvā sattame divase deviṃ alaṅkārāpetvā rājanivesanā otāretvā vissajjesi. Tassā sīlatejena sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko ‘‘kiṃ nu kho’’ti āvajjento deviyā puttapatthanabhāvaṃ ñatvā ‘‘etissā mayā puttaṃ dātuṃ vaṭṭati, atthi nu kho devaloke etissā anucchaviko putto’’ti upadhārento bodhisattaṃ addasa. So kira tadā tāvatiṃsabhavane āyuṃ khepetvā uparidevaloke nibbattitukāmo ahosi. Sakko tassa vimānadvāraṃ gantvā taṃ pakkositvā, ‘‘mārisa, tayā manussalokaṃ gantvā okkākarañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti sampaṭicchāpetvā aparampi devaputtaṃ ‘‘tvampi etissā eva putto bhavissasī’’ti vatvā ‘‘mā kho panassā koci sīlaṃ bhindatū’’ti mahallakabrāhmaṇavesena rañño nivesanadvāraṃ agamāsi.
மஹாஜனோபி ந்ஹாதோ அலங்கதோ ‘‘அஹங் தே³விங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, அஹங் தே³விங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ராஜத்³வாரே ஸன்னிபதித்வா ஸக்கஞ்ச தி³ஸ்வா ‘‘த்வங் கஸ்மா ஆக³தோஸீ’’தி பரிஹாஸமகாஸி. ஸக்கோ ‘‘கிங் மங் தும்ஹே க³ரஹத², ஸசேபி மே ஸரீரங் ஜிண்ணங், ராகோ³ பன ந ஜீரதி, ஸசே ஸீலவதிங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, ஆதா³ய நங் க³மிஸ்ஸாமீதி ஆக³தொம்ஹீ’’தி வத்வா அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ஸப்³பே³ஸங் புரதோவ அட்டா²ஸி. அஞ்ஞோ கோசி தஸ்ஸ தேஜேன புரதோ ப⁴விதுங் நாஸக்கி². ஸோ தங் ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தங் நிவேஸனா நிக்க²மந்திஞ்ஞேவ ஹத்தே² க³ஹெத்வா பக்காமி. அத² நங் தத்த² தத்த² டி²தா க³ரஹிங்ஸு ‘‘பஸ்ஸத², போ⁴, மஹல்லகப்³ராஹ்மணோ ஏவங் உத்தமரூபத⁴ரங் தே³விங் ஆதா³ய க³ச்ச²தி, அத்தனோ யுத்தங் ந ஜானாதீ’’தி. தே³வீபி ‘‘மஹல்லகோ மங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தீ’’தி ந அட்டீயதி ந ஹராயதி. ராஜாபி வாதபானே ட²த்வா ‘‘கோ நு கோ² தே³விங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தீ’’தி ஓலோகெந்தோ தங் தி³ஸ்வா அனத்தமனோ அஹோஸி.
Mahājanopi nhāto alaṅkato ‘‘ahaṃ deviṃ gaṇhissāmi, ahaṃ deviṃ gaṇhissāmī’’ti rājadvāre sannipatitvā sakkañca disvā ‘‘tvaṃ kasmā āgatosī’’ti parihāsamakāsi. Sakko ‘‘kiṃ maṃ tumhe garahatha, sacepi me sarīraṃ jiṇṇaṃ, rāgo pana na jīrati, sace sīlavatiṃ labhissāmi, ādāya naṃ gamissāmīti āgatomhī’’ti vatvā attano ānubhāvena sabbesaṃ puratova aṭṭhāsi. Añño koci tassa tejena purato bhavituṃ nāsakkhi. So taṃ sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitaṃ nivesanā nikkhamantiññeva hatthe gahetvā pakkāmi. Atha naṃ tattha tattha ṭhitā garahiṃsu ‘‘passatha, bho, mahallakabrāhmaṇo evaṃ uttamarūpadharaṃ deviṃ ādāya gacchati, attano yuttaṃ na jānātī’’ti. Devīpi ‘‘mahallako maṃ gahetvā gacchatī’’ti na aṭṭīyati na harāyati. Rājāpi vātapāne ṭhatvā ‘‘ko nu kho deviṃ gahetvā gacchatī’’ti olokento taṃ disvā anattamano ahosi.
ஸக்கோ தங் ஆதா³ய நக³ரத்³வாரதோ நிக்க²மித்வா த்³வாரஸமீபே ஏகங் க⁴ரங் மாபேஸி விவடத்³வாரங் பஞ்ஞத்தகட்ட²த்த²ரிகங். அத² நங் ஸா ‘‘இத³ங் தே நிவேஸன’’ந்தி புச்சி². ஸோ ‘‘ஆம, ப⁴த்³தே³, புப்³பே³ பனாஹங் ஏகோ, இதா³னிம்ஹா மயங் த்³வே ஜனா, அஹங் பி⁴க்கா²ய சரித்வா தண்டு³லாதீ³னி ஆஹரிஸ்ஸாமி, த்வங் இமிஸ்ஸா கட்ட²த்த²ரிகாய நிபஜ்ஜாஹீ’’தி வத்வா தங் முது³னா ஹத்தே²ன பராமஸந்தோ தி³ப்³ப³ஸம்ப²ஸ்ஸங் ப²ராபெத்வா தத்த² நிபஜ்ஜாபேஸி. ஸா தி³ப்³ப³ஸம்ப²ஸ்ஸப²ரணேன ஸஞ்ஞங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. அத² நங் அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன தாவதிங்ஸப⁴வனங் நெத்வா அலங்கதவிமானே தி³ப்³ப³ஸயனே நிபஜ்ஜாபேஸி. ஸா ஸத்தமே தி³வஸே பபு³ஜ்ஜி²த்வா தங் ஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘ந ஸோ ப்³ராஹ்மணோ மனுஸ்ஸோ, ஸக்கோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அஞ்ஞாஸி. ஸக்கோபி தஸ்மிங் ஸமயே பாரிச்ச²த்தகமூலே தி³ப்³ப³னாடகபரிவுதோ நிஸின்னோ அஹோஸி. ஸா ஸயனா உட்டா²ய தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. அத² நங் ஸக்கோ ‘‘வரங் தே, தே³வி, த³தா³மி, க³ண்ஹாஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘தேன ஹி, தே³வ, ஏகங் புத்தங் மே தே³ஹீ’’தி. ‘‘தே³வி, திட்ட²து ஏகோ புத்தோ, அஹங் தே த்³வே புத்தே த³ஸ்ஸாமி. தேஸு பன ஏகோ பஞ்ஞவா ப⁴விஸ்ஸதி விரூபவா, ஏகோ ரூபவா ந பஞ்ஞவா. தேஸு கதரங் பட²மங் இச்ச²ஸீ’’தி? ‘‘பஞ்ஞவந்தங், தே³வா’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா தஸ்ஸா குஸதிணங் தி³ப்³ப³வத்த²ங் தி³ப்³ப³சந்த³னங் பாரிச்ச²த்தகபுப்ப²ங் கோகனுத³ஞ்ச நாம வீணங் த³த்வா தங் ஆதா³ய ரஞ்ஞோ ஸயனக⁴ரங் பவிஸித்வா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஏகஸயனே நிபஜ்ஜாபெத்வா அங்கு³ட்ட²கேன தஸ்ஸா நாபி⁴ங் பராமஸி. தஸ்மிங் க²ணே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ஸக்கோபி ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. பண்டி³தா தே³வீ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பதிட்டி²தபா⁴வங் ஜானி.
Sakko taṃ ādāya nagaradvārato nikkhamitvā dvārasamīpe ekaṃ gharaṃ māpesi vivaṭadvāraṃ paññattakaṭṭhattharikaṃ. Atha naṃ sā ‘‘idaṃ te nivesana’’nti pucchi. So ‘‘āma, bhadde, pubbe panāhaṃ eko, idānimhā mayaṃ dve janā, ahaṃ bhikkhāya caritvā taṇḍulādīni āharissāmi, tvaṃ imissā kaṭṭhattharikāya nipajjāhī’’ti vatvā taṃ mudunā hatthena parāmasanto dibbasamphassaṃ pharāpetvā tattha nipajjāpesi. Sā dibbasamphassapharaṇena saññaṃ vissajjesi. Atha naṃ attano ānubhāvena tāvatiṃsabhavanaṃ netvā alaṅkatavimāne dibbasayane nipajjāpesi. Sā sattame divase pabujjhitvā taṃ sampattiṃ disvā ‘‘na so brāhmaṇo manusso, sakko bhavissatī’’ti aññāsi. Sakkopi tasmiṃ samaye pāricchattakamūle dibbanāṭakaparivuto nisinno ahosi. Sā sayanā uṭṭhāya tassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Atha naṃ sakko ‘‘varaṃ te, devi, dadāmi, gaṇhāhī’’ti āha. ‘‘Tena hi, deva, ekaṃ puttaṃ me dehī’’ti. ‘‘Devi, tiṭṭhatu eko putto, ahaṃ te dve putte dassāmi. Tesu pana eko paññavā bhavissati virūpavā, eko rūpavā na paññavā. Tesu kataraṃ paṭhamaṃ icchasī’’ti? ‘‘Paññavantaṃ, devā’’ti. So ‘‘sādhū’’ti vatvā tassā kusatiṇaṃ dibbavatthaṃ dibbacandanaṃ pāricchattakapupphaṃ kokanudañca nāma vīṇaṃ datvā taṃ ādāya rañño sayanagharaṃ pavisitvā raññā saddhiṃ ekasayane nipajjāpetvā aṅguṭṭhakena tassā nābhiṃ parāmasi. Tasmiṃ khaṇe bodhisatto tassā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Sakkopi sakaṭṭhānameva gato. Paṇḍitā devī gabbhassa patiṭṭhitabhāvaṃ jāni.
அத² நங் பபு³த்³தோ⁴ ராஜா தி³ஸ்வா, ‘‘தே³வி, கேன நீதாஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஸக்கேன, தே³வா’’தி. ‘‘அஹங் பச்சக்க²தோ ஏகங் மஹல்லகப்³ராஹ்மணங் தங் ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தங் அத்³த³ஸங், கஸ்மா மங் வஞ்சேஸீ’’தி? ‘‘ஸத்³த³ஹத², தே³வ, ஸக்கோ மங் க³ஹெத்வா தே³வலோகங் நேஸீ’’தி. ‘‘ந ஸத்³த³ஹாமி, தே³வீ’’தி. அத²ஸ்ஸ ஸா ஸக்கத³த்தியங் குஸதிணங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘ஸத்³த³ஹதா²’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘குஸதிணங் நாம யதோ குதோசி லப்³ப⁴தீ’’தி ந ஸத்³த³ஹி. அத²ஸ்ஸ ஸா தி³ப்³ப³வத்தா²தீ³னி த³ஸ்ஸேஸி. ராஜா தானி தி³ஸ்வா ஸத்³த³ஹித்வா, ‘‘ப⁴த்³தே³, ஸக்கோ தாவ தங் நேது, புத்தோ பன தே லத்³தோ⁴’’தி புச்சி². ‘‘லத்³தோ⁴ மஹாராஜ, க³ப்³போ⁴ மே பதிட்டி²தோ’’தி. ஸோ துட்டோ² தஸ்ஸா க³ப்³ப⁴பரிஹாரங் அதா³ஸி . ஸா த³ஸமாஸச்சயேன புத்தங் விஜாயி, தஸ்ஸ அஞ்ஞங் நாமங் அகத்வா குஸதிணனாமமேவ அகங்ஸு. குஸகுமாரஸ்ஸ பத³ஸா க³மனகாலே இதரோ தே³வபுத்தோ தஸ்ஸா குச்சி²யங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ஸா த³ஸமாஸே பரிபுண்ணே புத்தங் விஜாயி, தஸ்ஸ ‘‘ஜயம்பதீ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தே மஹந்தேன யஸேன வட்³டி⁴ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ பஞ்ஞவா ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே கிஞ்சி ஸிப்பங் அனுக்³க³ஹெத்வா அத்தனோவ பஞ்ஞாய ஸப்³ப³ஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் பாபுணி.
Atha naṃ pabuddho rājā disvā, ‘‘devi, kena nītāsī’’ti pucchi. ‘‘Sakkena, devā’’ti. ‘‘Ahaṃ paccakkhato ekaṃ mahallakabrāhmaṇaṃ taṃ ādāya gacchantaṃ addasaṃ, kasmā maṃ vañcesī’’ti? ‘‘Saddahatha, deva, sakko maṃ gahetvā devalokaṃ nesī’’ti. ‘‘Na saddahāmi, devī’’ti. Athassa sā sakkadattiyaṃ kusatiṇaṃ dassetvā ‘‘saddahathā’’ti āha. Rājā ‘‘kusatiṇaṃ nāma yato kutoci labbhatī’’ti na saddahi. Athassa sā dibbavatthādīni dassesi. Rājā tāni disvā saddahitvā, ‘‘bhadde, sakko tāva taṃ netu, putto pana te laddho’’ti pucchi. ‘‘Laddho mahārāja, gabbho me patiṭṭhito’’ti. So tuṭṭho tassā gabbhaparihāraṃ adāsi . Sā dasamāsaccayena puttaṃ vijāyi, tassa aññaṃ nāmaṃ akatvā kusatiṇanāmameva akaṃsu. Kusakumārassa padasā gamanakāle itaro devaputto tassā kucchiyaṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Sā dasamāse paripuṇṇe puttaṃ vijāyi, tassa ‘‘jayampatī’’ti nāmaṃ kariṃsu. Te mahantena yasena vaḍḍhiṃsu. Bodhisatto paññavā ācariyassa santike kiñci sippaṃ anuggahetvā attanova paññāya sabbasippesu nipphattiṃ pāpuṇi.
அத²ஸ்ஸ ஸோளஸவஸ்ஸகாலே ராஜா ரஜ்ஜங் தா³துகாமோ தே³விங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, புத்தஸ்ஸ தே ரஜ்ஜங் த³த்வா நாடகானி உபட்ட²பெஸ்ஸாம, மயங் ஜீவந்தாயேவ நங் ரஜ்ஜே பதிட்டி²தங் பஸ்ஸிஸ்ஸாம, ஸகலஜம்பு³தீ³பே கோ² பன யஸ்ஸ ரஞ்ஞோ தீ⁴தரங் இச்ச²தி, தமஸ்ஸ ஆனெத்வா அக்³க³மஹேஸிங் கரிஸ்ஸாம, சித்தமஸ்ஸ ஜானாஹி, கதரங் ராஜதீ⁴தரங் ரோசேஸீ’’தி ஆஹ. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘குமாரஸ்ஸ இமங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா சித்தங் ஜானாஹீ’’தி ஏகங் பரிசாரிகங் பேஸேஸி. ஸா க³ந்த்வா தஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் ந ரூபவா, ரூபஸம்பன்னா ராஜதீ⁴தா ஆனீதாபி மங் தி³ஸ்வா ‘கிங் மே இமினா விரூபேனா’தி பலாயிஸ்ஸதி இதி நோ லஜ்ஜிதப்³ப³கங் ப⁴விஸ்ஸதி, கிங் மே க⁴ராவாஸேன, த⁴ரமானே மாதாபிதரோ உபட்ட²ஹித்வா தேஸங் அச்சயேன நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ‘‘மய்ஹங் நேவ ரஜ்ஜேனத்தோ², ந நாடகேஹி, அஹங் மாதாபிதூனங் அச்சயேன பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸா க³ந்த்வா தஸ்ஸ கத²ங் தே³வியா ஆரோசேஸி, தே³வீபி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா அனத்தமனோ ஹுத்வா புன கதிபாஹச்சயேன ஸாஸனங் பேஸேஸி. ஸோபி படிபா³ஹதியேவ. ஏவங் யாவததியங் படிபா³ஹித்வா சதுத்த²வாரே சிந்தேஸி – ‘‘மாதாபிதூஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகந்தேன படிபக்க²பா⁴வோ நாம ந யுத்தோ, ஏகங் உபாயங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி.
Athassa soḷasavassakāle rājā rajjaṃ dātukāmo deviṃ āmantetvā ‘‘bhadde, puttassa te rajjaṃ datvā nāṭakāni upaṭṭhapessāma, mayaṃ jīvantāyeva naṃ rajje patiṭṭhitaṃ passissāma, sakalajambudīpe kho pana yassa rañño dhītaraṃ icchati, tamassa ānetvā aggamahesiṃ karissāma, cittamassa jānāhi, kataraṃ rājadhītaraṃ rocesī’’ti āha. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘kumārassa imaṃ pavattiṃ ārocetvā cittaṃ jānāhī’’ti ekaṃ paricārikaṃ pesesi. Sā gantvā tassa taṃ pavattiṃ ārocesi. Taṃ sutvā mahāsatto cintesi – ‘‘ahaṃ na rūpavā, rūpasampannā rājadhītā ānītāpi maṃ disvā ‘kiṃ me iminā virūpenā’ti palāyissati iti no lajjitabbakaṃ bhavissati, kiṃ me gharāvāsena, dharamāne mātāpitaro upaṭṭhahitvā tesaṃ accayena nikkhamitvā pabbajissāmī’’ti. So ‘‘mayhaṃ neva rajjenattho, na nāṭakehi, ahaṃ mātāpitūnaṃ accayena pabbajissāmī’’ti āha. Sā gantvā tassa kathaṃ deviyā ārocesi, devīpi rañño ārocesi. Rājā anattamano hutvā puna katipāhaccayena sāsanaṃ pesesi. Sopi paṭibāhatiyeva. Evaṃ yāvatatiyaṃ paṭibāhitvā catutthavāre cintesi – ‘‘mātāpitūhi saddhiṃ ekantena paṭipakkhabhāvo nāma na yutto, ekaṃ upāyaṃ karissāmī’’ti.
ஸோ கம்மாரஜெட்ட²கங் பக்கோஸாபெத்வா ப³ஹுங் ஸுவண்ணங் த³த்வா ‘‘ஏகங் இத்தி²ரூபகங் கரோஹீ’’தி உய்யோஜெத்வா தஸ்மிங் பக்கந்தே அஞ்ஞங் ஸுவண்ணங் க³ஹெத்வா ஸயம்பி இத்தி²ரூபகங் அகாஸி. போ³தி⁴ஸத்தானஞ்ஹி அதி⁴ப்பாயோ நாம ஸமிஜ்ஜ²தி. தங் ஸுவண்ணரூபகங் ஜிவ்ஹாய அவண்ணனீயஸோப⁴ங் அஹோஸி. அத² நங் மஹாஸத்தோ கோ²மங் நிவாஸாபெத்வா ஸிரிக³ப்³பே⁴ ட²பாபேஸி. ஸோ கம்மாரஜெட்ட²கேன ஆப⁴தரூபகங் தி³ஸ்வா தங் க³ரஹித்வா ‘‘க³ச்ச² அம்ஹாகங் ஸிரிக³ப்³பே⁴ ட²பிதரூபகங் ஆஹரா’’தி ஆஹ. ஸோ ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிட்டோ² தங் தி³ஸ்வா ‘‘குமாரேன ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமிதுங் ஏகா தே³வச்ச²ரா, ஆக³தா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஹத்த²ங் பஸாரேதுங் அவிஸஹந்தோ நிக்க²மித்வா ‘‘தே³வ, ஸிரிக³ப்³பே⁴ அய்யா ஏகிகாவ டி²தா, உபக³ந்துங் ந ஸக்கோமீ’’தி ஆஹ. ‘‘தாத, க³ச்ச², ஸுவண்ணரூபகங் ஏதங், ஆஹரா’’தி புன பேஸிதோ ஆஹரி. குமாரோ கம்மாரேன கதங் ரூபகங் ஸுவண்ணக³ப்³பே⁴ நிக்கி²பாபெத்வா அத்தனா கதங் அலங்காராபெத்வா ரதே² ட²பாபெத்வா ‘‘ஏவரூபங் லப⁴ந்தோ க³ண்ஹாமீ’’தி மாது ஸந்திகங் பஹிணி.
So kammārajeṭṭhakaṃ pakkosāpetvā bahuṃ suvaṇṇaṃ datvā ‘‘ekaṃ itthirūpakaṃ karohī’’ti uyyojetvā tasmiṃ pakkante aññaṃ suvaṇṇaṃ gahetvā sayampi itthirūpakaṃ akāsi. Bodhisattānañhi adhippāyo nāma samijjhati. Taṃ suvaṇṇarūpakaṃ jivhāya avaṇṇanīyasobhaṃ ahosi. Atha naṃ mahāsatto khomaṃ nivāsāpetvā sirigabbhe ṭhapāpesi. So kammārajeṭṭhakena ābhatarūpakaṃ disvā taṃ garahitvā ‘‘gaccha amhākaṃ sirigabbhe ṭhapitarūpakaṃ āharā’’ti āha. So sirigabbhaṃ paviṭṭho taṃ disvā ‘‘kumārena saddhiṃ abhiramituṃ ekā devaccharā, āgatā bhavissatī’’ti hatthaṃ pasāretuṃ avisahanto nikkhamitvā ‘‘deva, sirigabbhe ayyā ekikāva ṭhitā, upagantuṃ na sakkomī’’ti āha. ‘‘Tāta, gaccha, suvaṇṇarūpakaṃ etaṃ, āharā’’ti puna pesito āhari. Kumāro kammārena kataṃ rūpakaṃ suvaṇṇagabbhe nikkhipāpetvā attanā kataṃ alaṅkārāpetvā rathe ṭhapāpetvā ‘‘evarūpaṃ labhanto gaṇhāmī’’ti mātu santikaṃ pahiṇi.
ஸா அமச்சே பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘தாதா, மய்ஹங் புத்தோ மஹாபுஞ்ஞோ ஸக்கத³த்தியோ அனுச்ச²விகங் குமாரிகங் லபி⁴ஸ்ஸதி, தும்ஹே ஏவரூபங் லப⁴ந்தா க³ண்ஹிஸ்ஸத², இமங் ரூபகங் படிச்ச²ன்னயானே ட²பெத்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பங் சரந்தா யஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஏவரூபங் தீ⁴தரங் பஸ்ஸத², தஸ்ஸேதங் த³த்வா ‘ஓக்காகராஜா தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஆவாஹங் கரிஸ்ஸதீ’தி தி³வஸங் வவத்த²பெத்வா ஆக³ச்ச²தா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தங் ஆதா³ய மஹந்தேன பரிவாரேன நிக்க²மித்வா விசரந்தா யங் ராஜதா⁴னிங் பாபுணந்தி, தத்த² ஸாயன்ஹஸமயே மஹாஜனஸ்ஸ ஸமோஸரணட்டா²னே தங் ரூபகங் வத்த²புப்பா²லங்காரேஹி அலங்கரித்வா ஸுவண்ணஸிவிகங் ஆரோபெத்வா தித்த²மக்³கே³ ட²பெத்வா அமச்சா ஸயங் படிக்கமித்வா ஆக³தாக³தானங் கதா²ஸவனத்த²ங் ஏகமந்தே திட்ட²ந்தி. மஹாஜனோ தங் ஓலோகெத்வா ‘‘ஸுவண்ணரூபக’’ந்தி ஸஞ்ஞங் அகத்வா ‘‘அயங் மனுஸ்ஸித்தீ² ஸமானாபி தே³வச்ச²ரபடிபா⁴கா³ அதிவிய ஸோப⁴தி, கிங் நு கோ² எத்த² டி²தா, குதோ வா ஆக³தா, அம்ஹாகங் நக³ரே ஏவரூபா நத்தீ²’’தி வண்ணெந்தோ பக்கமதி. தங் ஸுத்வா அமச்சா ‘‘ஸசே இத⁴ ஏவரூபா தா³ரிகா ப⁴வெய்ய, ‘அஸுகா ராஜதீ⁴தா விய அஸுகா அமச்சதீ⁴தா வியா’தி வதெ³ய்யுங், அத்³தா⁴ இத⁴ ஏவரூபா நத்தீ²’’தி தங் ஆதா³ய அஞ்ஞங் நக³ரங் க³ச்ச²ந்தி.
Sā amacce pakkosāpetvā, ‘‘tātā, mayhaṃ putto mahāpuñño sakkadattiyo anucchavikaṃ kumārikaṃ labhissati, tumhe evarūpaṃ labhantā gaṇhissatha, imaṃ rūpakaṃ paṭicchannayāne ṭhapetvā sakalajambudīpaṃ carantā yassa rañño evarūpaṃ dhītaraṃ passatha, tassetaṃ datvā ‘okkākarājā tumhehi saddhiṃ āvāhaṃ karissatī’ti divasaṃ vavatthapetvā āgacchathā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti taṃ ādāya mahantena parivārena nikkhamitvā vicarantā yaṃ rājadhāniṃ pāpuṇanti, tattha sāyanhasamaye mahājanassa samosaraṇaṭṭhāne taṃ rūpakaṃ vatthapupphālaṅkārehi alaṅkaritvā suvaṇṇasivikaṃ āropetvā titthamagge ṭhapetvā amaccā sayaṃ paṭikkamitvā āgatāgatānaṃ kathāsavanatthaṃ ekamante tiṭṭhanti. Mahājano taṃ oloketvā ‘‘suvaṇṇarūpaka’’nti saññaṃ akatvā ‘‘ayaṃ manussitthī samānāpi devaccharapaṭibhāgā ativiya sobhati, kiṃ nu kho ettha ṭhitā, kuto vā āgatā, amhākaṃ nagare evarūpā natthī’’ti vaṇṇento pakkamati. Taṃ sutvā amaccā ‘‘sace idha evarūpā dārikā bhaveyya, ‘asukā rājadhītā viya asukā amaccadhītā viyā’ti vadeyyuṃ, addhā idha evarūpā natthī’’ti taṃ ādāya aññaṃ nagaraṃ gacchanti.
தே ஏவங் விசரந்தா அனுபுப்³பே³ன மத்³த³ரட்டே² ஸாக³லனக³ரங் ஸம்பாபுணிங்ஸு. தத்த² மத்³த³ரஞ்ஞோ அட்ட² தீ⁴தரோ உத்தமரூபத⁴ரா தே³வச்ச²ரபடிபா⁴கா³, தாஸங் ஸப்³ப³ஜெட்டி²கா பபா⁴வதீ நாம. தஸ்ஸா ஸரீரதோ பா³லஸூரியஸ்ஸ பபா⁴ விய பபா⁴ நிச்ச²ரந்தி, அந்த⁴காரேபி சதுஹத்தே² அந்தோக³ப்³பே⁴ பதீ³பகிச்சங் நத்தி², ஸப்³போ³ க³ப்³போ⁴ ஏகோபா⁴ஸோவ ஹோதி. தா⁴தீ பனஸ்ஸா கு²ஜ்ஜா, ஸா பபா⁴வதிங் போ⁴ஜெத்வா தஸ்ஸா ஸீஸன்ஹாபனத்த²ங் அட்ட²ஹி வண்ணதா³ஸீஹி அட்ட² க⁴டே கா³ஹாபெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே உத³கத்தா²ய க³ச்ச²ந்தீ தித்த²மக்³கே³ டி²தங் தங் ரூபகங் தி³ஸ்வா ‘‘பபா⁴வதீ’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘அயங் து³ப்³பி³னீதா ‘ஸீஸங் ந்ஹாயிஸ்ஸாமீ’தி அம்ஹே உத³கத்தா²ய பேஸெத்வா பட²மதரங் ஆக³ந்த்வா தித்த²மக்³கே³ டி²தா’’தி குஜ்ஜி²த்வா ‘‘அரே குலலஜ்ஜாபனிகே அம்ஹேஹி புரிமதரங் ஆக³ந்த்வா கஸ்மா இத⁴ டி²தாஸி, ஸசே ராஜா ஜானிஸ்ஸதி, நாஸெஸ்ஸதி நோ’’தி வத்வா ஹத்தே²ன க³ண்ட³பஸ்ஸே பஹரி, ஹத்த²தலங் பி⁴ஜ்ஜமானங் விய ஜாதங். ததோ ‘‘ஸுவண்ணரூபக’’ந்தி ஞத்வா ஹஸமானா தாஸங் வண்ணதா³ஸீனங் ஸந்திகங் க³ச்ச²ந்தீ ‘‘பஸ்ஸதே²தங் மே கம்மங், மம தீ⁴தாதிஸஞ்ஞாய பஹாரங் அதா³ஸிங், அயங் மம தீ⁴து ஸந்திகே கிமக்³க⁴தி, கேவலங் மே ஹத்தோ² து³க்கா²பிதோ’’தி ஆஹ.
Te evaṃ vicarantā anupubbena maddaraṭṭhe sāgalanagaraṃ sampāpuṇiṃsu. Tattha maddarañño aṭṭha dhītaro uttamarūpadharā devaccharapaṭibhāgā, tāsaṃ sabbajeṭṭhikā pabhāvatī nāma. Tassā sarīrato bālasūriyassa pabhā viya pabhā niccharanti, andhakārepi catuhatthe antogabbhe padīpakiccaṃ natthi, sabbo gabbho ekobhāsova hoti. Dhātī panassā khujjā, sā pabhāvatiṃ bhojetvā tassā sīsanhāpanatthaṃ aṭṭhahi vaṇṇadāsīhi aṭṭha ghaṭe gāhāpetvā sāyanhasamaye udakatthāya gacchantī titthamagge ṭhitaṃ taṃ rūpakaṃ disvā ‘‘pabhāvatī’’ti saññāya ‘‘ayaṃ dubbinītā ‘sīsaṃ nhāyissāmī’ti amhe udakatthāya pesetvā paṭhamataraṃ āgantvā titthamagge ṭhitā’’ti kujjhitvā ‘‘are kulalajjāpanike amhehi purimataraṃ āgantvā kasmā idha ṭhitāsi, sace rājā jānissati, nāsessati no’’ti vatvā hatthena gaṇḍapasse pahari, hatthatalaṃ bhijjamānaṃ viya jātaṃ. Tato ‘‘suvaṇṇarūpaka’’nti ñatvā hasamānā tāsaṃ vaṇṇadāsīnaṃ santikaṃ gacchantī ‘‘passathetaṃ me kammaṃ, mama dhītātisaññāya pahāraṃ adāsiṃ, ayaṃ mama dhītu santike kimagghati, kevalaṃ me hattho dukkhāpito’’ti āha.
அத² நங் ராஜதூ³தா க³ஹெத்வா ‘‘த்வங் ‘மம தீ⁴தா இதோ அபி⁴ரூபதரா’தி வத³ந்தீ கங் நாம கதே²ஸீ’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘மத்³த³ரஞ்ஞோ தீ⁴தரங் பபா⁴வதிங், இத³ங் ரூபகங் தஸ்ஸா ஸோளஸிம்பி கலங் ந அக்³க⁴தீ’’தி. தே துட்ட²மானஸா ராஜத்³வாரங் க³ந்த்வா ‘‘ஓக்காகரஞ்ஞோ தூ³தா த்³வாரே டி²தா’’தி படிஹாரேஸுங். ராஜா ஆஸனா வுட்டா²ய டி²தகோவ ‘‘பக்கோஸதா²’’தி ஆஹ. தே பவிஸித்வா ராஜானங் வந்தி³த்வா ‘‘மஹாராஜ, அம்ஹாகங் ராஜா தும்ஹாகங் ஆரொக்³யங் புச்ச²தீ’’தி வத்வா கதஸக்காரஸம்மானா ‘‘கிமத்த²ங் ஆக³தத்தா²’’தி புட்டா² ‘‘அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ஸீஹஸ்ஸரோ புத்தோ குஸகுமாரோ நாம, ராஜா தஸ்ஸ ரஜ்ஜங் தா³துகாமோ அம்ஹே தும்ஹாகங் ஸந்திகங் பஹிணி, தும்ஹாகங் கிர தீ⁴தா பபா⁴வதீ, தங் தஸ்ஸ தே³த², இமஞ்ச ஸுவண்ணரூபகங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் க³ண்ஹதா²’’தி தங் ரூபகங் தஸ்ஸ அத³ங்ஸு. ஸோபி ‘‘ஏவரூபேன மஹாராஜேன ஸத்³தி⁴ங் விவாஹமங்க³லங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி துட்ட²சித்தோ ஸம்படிச்சி² . அத² நங் தூ³தா ஆஹங்ஸு – ‘‘மஹாராஜ, அம்ஹேஹி ந ஸக்கா பபஞ்சங் காதுங், குமாரிகாய லத்³த⁴பா⁴வங் ரஞ்ஞோ ஆரோசெஸ்ஸாம, அத² நங் ஸோ ஆக³ந்த்வா ஆதா³ய க³மிஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா தேஸங் ஸக்காரங் கத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. தே க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ச தே³வியா ச ஆரோசேஸுங். ராஜா மஹந்தேன பரிவாரேன குஸாவதிதோ நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன ஸாக³லனக³ரங் பாபுணி. மத்³த³ராஜா பச்சுக்³க³ந்த்வா தங் நக³ரங் பவேஸெத்வா மஹந்தங் ஸக்காரமகாஸி.
Atha naṃ rājadūtā gahetvā ‘‘tvaṃ ‘mama dhītā ito abhirūpatarā’ti vadantī kaṃ nāma kathesī’’ti āhaṃsu. ‘‘Maddarañño dhītaraṃ pabhāvatiṃ, idaṃ rūpakaṃ tassā soḷasimpi kalaṃ na agghatī’’ti. Te tuṭṭhamānasā rājadvāraṃ gantvā ‘‘okkākarañño dūtā dvāre ṭhitā’’ti paṭihāresuṃ. Rājā āsanā vuṭṭhāya ṭhitakova ‘‘pakkosathā’’ti āha. Te pavisitvā rājānaṃ vanditvā ‘‘mahārāja, amhākaṃ rājā tumhākaṃ ārogyaṃ pucchatī’’ti vatvā katasakkārasammānā ‘‘kimatthaṃ āgatatthā’’ti puṭṭhā ‘‘amhākaṃ rañño sīhassaro putto kusakumāro nāma, rājā tassa rajjaṃ dātukāmo amhe tumhākaṃ santikaṃ pahiṇi, tumhākaṃ kira dhītā pabhāvatī, taṃ tassa detha, imañca suvaṇṇarūpakaṃ deyyadhammaṃ gaṇhathā’’ti taṃ rūpakaṃ tassa adaṃsu. Sopi ‘‘evarūpena mahārājena saddhiṃ vivāhamaṅgalaṃ bhavissatī’’ti tuṭṭhacitto sampaṭicchi . Atha naṃ dūtā āhaṃsu – ‘‘mahārāja, amhehi na sakkā papañcaṃ kātuṃ, kumārikāya laddhabhāvaṃ rañño ārocessāma, atha naṃ so āgantvā ādāya gamissatī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti vatvā tesaṃ sakkāraṃ katvā vissajjesi. Te gantvā rañño ca deviyā ca ārocesuṃ. Rājā mahantena parivārena kusāvatito nikkhamitvā anupubbena sāgalanagaraṃ pāpuṇi. Maddarājā paccuggantvā taṃ nagaraṃ pavesetvā mahantaṃ sakkāramakāsi.
ஸீலவதீ தே³வீ பண்டி³தத்தா ‘‘கோ ஜானாதி, கிங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஏகாஹத்³வீஹச்சயேன மத்³த³ராஜானங் ஆஹ – ‘‘மஹாராஜ, ஸுணிஸங் த³ட்டு²காமாம்ஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தங் பக்கோஸாபேஸி. பபா⁴வதீ ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தா தா⁴திக³ணபரிவுதா ஆக³ந்த்வா ஸஸ்ஸுங் வந்தி³. ஸா தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் குமாரிகா அபி⁴ரூபா, மய்ஹங் புத்தோ விரூபோ. ஸசே ஏஸா தங் பஸ்ஸிஸ்ஸதி, ஏகாஹம்பி அவஸித்வா பலாயிஸ்ஸதி, உபாயங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா மத்³த³ராஜானங் ஆமந்தெத்வா, ‘‘மஹாராஜ, ஸுணிஸா மே புத்தஸ்ஸ அனுச்ச²விகா, அபிச கோ² பன அம்ஹாகங் குலபவேணியா ஆக³தங் சாரித்தங் அத்தி², ஸசே அயங் தஸ்மிங் சாரித்தே வத்திஸ்ஸதி, நெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி ஆஹ. ‘‘கிங் பன வோ சாரித்த’’ந்தி. ‘‘அம்ஹாகங் வங்ஸே யாவ ஏகஸ்ஸ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பதிட்டா²னங் ஹோதி, தாவ தி³வா ஸாமிகங் பஸ்ஸிதுங் ந லப⁴தி. ஸசே ஏஸா ததா² கரிஸ்ஸதி, நெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. ராஜா ‘‘கிங், அம்ம, ஸக்கி²ஸ்ஸஸி ஏவங் வத்திது’’ந்தி தீ⁴தரங் புச்சி². ஸா ‘‘ஆம தாதா’’தி ஆஹ. ததோ ஓக்காகராஜா மத்³த³ரஞ்ஞோ ப³ஹுங் த⁴னங் த³த்வா தங் ஆதா³ய பக்காமி. மத்³த³ராஜாபி மஹந்தேன பரிவாரேன தீ⁴தரங் உய்யோஜேஸி.
Sīlavatī devī paṇḍitattā ‘‘ko jānāti, kiṃ bhavissatī’’ti ekāhadvīhaccayena maddarājānaṃ āha – ‘‘mahārāja, suṇisaṃ daṭṭhukāmāmhī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ pakkosāpesi. Pabhāvatī sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā dhātigaṇaparivutā āgantvā sassuṃ vandi. Sā taṃ disvā cintesi – ‘‘ayaṃ kumārikā abhirūpā, mayhaṃ putto virūpo. Sace esā taṃ passissati, ekāhampi avasitvā palāyissati, upāyaṃ karissāmī’’ti. Sā maddarājānaṃ āmantetvā, ‘‘mahārāja, suṇisā me puttassa anucchavikā, apica kho pana amhākaṃ kulapaveṇiyā āgataṃ cārittaṃ atthi, sace ayaṃ tasmiṃ cāritte vattissati, nessāmi na’’nti āha. ‘‘Kiṃ pana vo cāritta’’nti. ‘‘Amhākaṃ vaṃse yāva ekassa gabbhassa patiṭṭhānaṃ hoti, tāva divā sāmikaṃ passituṃ na labhati. Sace esā tathā karissati, nessāmi na’’nti. Rājā ‘‘kiṃ, amma, sakkhissasi evaṃ vattitu’’nti dhītaraṃ pucchi. Sā ‘‘āma tātā’’ti āha. Tato okkākarājā maddarañño bahuṃ dhanaṃ datvā taṃ ādāya pakkāmi. Maddarājāpi mahantena parivārena dhītaraṃ uyyojesi.
ஓக்காகோ குஸாவதிங் க³ந்த்வா நக³ரங் அலங்காராபெத்வா ஸப்³ப³ப³ந்த⁴னானி மோசெத்வா புத்தஸ்ஸ அபி⁴ஸேகங் கத்வா ரஜ்ஜங் த³த்வா பபா⁴வதிங் அக்³க³மஹேஸிங் காரெத்வா நக³ரே ‘‘குஸராஜஸ்ஸ ஆணா’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி. ஸகலஜம்பு³தீ³பதலே ராஜானோ யேஸங் தீ⁴தரோ அத்தி², தே குஸரஞ்ஞோ தீ⁴தரோ பஹிணிங்ஸு . யேஸங் புத்தா அத்தி², தே தேன ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வங் ஆகங்க²ந்தா புத்தே உபட்டா²கே கத்வா பஹிணிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ நாடகபரிவாரோ மஹா அஹோஸி, மஹந்தேன யஸேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ஸோ பபா⁴வதிங் தி³வா பஸ்ஸிதுங் ந லப⁴தி, ஸாபி தங் தி³வா பஸ்ஸிதுங் ந லப⁴தி, உபி⁴ன்னங் ரத்தித³ஸ்ஸனமேவ ஹோதி. தத்த² பபா⁴வதியா ஸரீரப்பபா⁴பி அப்³போ³ஹாரிகா அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸிரிக³ப்³ப⁴தோ ரத்திங்யேவ நிக்க²மதி.
Okkāko kusāvatiṃ gantvā nagaraṃ alaṅkārāpetvā sabbabandhanāni mocetvā puttassa abhisekaṃ katvā rajjaṃ datvā pabhāvatiṃ aggamahesiṃ kāretvā nagare ‘‘kusarājassa āṇā’’ti bheriṃ carāpesi. Sakalajambudīpatale rājāno yesaṃ dhītaro atthi, te kusarañño dhītaro pahiṇiṃsu . Yesaṃ puttā atthi, te tena saddhiṃ mittabhāvaṃ ākaṅkhantā putte upaṭṭhāke katvā pahiṇiṃsu. Bodhisattassa nāṭakaparivāro mahā ahosi, mahantena yasena rajjaṃ kāresi. So pabhāvatiṃ divā passituṃ na labhati, sāpi taṃ divā passituṃ na labhati, ubhinnaṃ rattidassanameva hoti. Tattha pabhāvatiyā sarīrappabhāpi abbohārikā ahosi. Bodhisatto sirigabbhato rattiṃyeva nikkhamati.
ஸோ கதிபாஹச்சயேன பபா⁴வதிங் தி³வா த³ட்டு²காமோ மாதுயா ஆரோசேஸி. ஸா ‘‘மா தே தாத, ருச்சி, யாவ ஏகங் புத்தங் லப⁴ஸி, தாவ ஆக³மேஹீ’’தி, படிக்கி²பி. ஸோ புனப்புனங் யாசியேவ. அத² நங் ஸா ஆஹ – ‘‘தேன ஹி ஹத்தி²ஸாலங் க³ந்த்வா ஹத்தி²மெண்ட³வேஸேன திட்ட², அஹங் தங் தத்த² ஆனெஸ்ஸாமி, அத² நங் அக்கீ²னி பூரெத்வா ஓலோகெய்யாஸி, மா ச அத்தானங் ஜானாபேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஹத்தி²ஸாலங் அக³மாஸி. அத²ஸ்ஸ மாதா ஹத்தி²ஸாலங் அலங்காராபெத்வா பபா⁴வதிங் ‘‘ஏஹி ஸாமிகஸ்ஸ ஹத்தி²னோ பஸ்ஸாமா’’தி தத்த² நெத்வா ‘‘அயங் ஹத்தீ² அஸுகோ நாம, அயங் ஹத்தீ² அஸுகோ நாமா’’தி தஸ்ஸா த³ஸ்ஸேஸி. தத்த² தங் ராஜா மாது பச்ச²தோ க³ச்ச²ந்திங் தி³ஸ்வா ஹத்தி²கோ³பகவேஸேன ஹத்தி²ச²கணபிண்டே³ன பிட்டி²யங் பஹரி. ஸா குத்³தா⁴ ‘‘ரஞ்ஞோ கதெ²த்வா தே ஹத்த²ங் சி²ந்தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா தே³விங் உஜ்ஜா²பேஸி. ராஜமாதா ‘‘மா அம்ம குஜ்ஜீ²’’தி ஸுணிஸங் ஸஞ்ஞாபெத்வா பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜி. புனபி ராஜா தங் த³ட்டு²காமோ ஹுத்வா அஸ்ஸஸாலாய அஸ்ஸகோ³பகவேஸேன தங் தி³ஸ்வா ததே²வ அஸ்ஸச²கணபிண்டே³ன பஹரி. ததா³பி தங் குத்³த⁴ங் ஸஸ்ஸு ஸஞ்ஞாபேஸி.
So katipāhaccayena pabhāvatiṃ divā daṭṭhukāmo mātuyā ārocesi. Sā ‘‘mā te tāta, rucci, yāva ekaṃ puttaṃ labhasi, tāva āgamehī’’ti, paṭikkhipi. So punappunaṃ yāciyeva. Atha naṃ sā āha – ‘‘tena hi hatthisālaṃ gantvā hatthimeṇḍavesena tiṭṭha, ahaṃ taṃ tattha ānessāmi, atha naṃ akkhīni pūretvā olokeyyāsi, mā ca attānaṃ jānāpehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā hatthisālaṃ agamāsi. Athassa mātā hatthisālaṃ alaṅkārāpetvā pabhāvatiṃ ‘‘ehi sāmikassa hatthino passāmā’’ti tattha netvā ‘‘ayaṃ hatthī asuko nāma, ayaṃ hatthī asuko nāmā’’ti tassā dassesi. Tattha taṃ rājā mātu pacchato gacchantiṃ disvā hatthigopakavesena hatthichakaṇapiṇḍena piṭṭhiyaṃ pahari. Sā kuddhā ‘‘rañño kathetvā te hatthaṃ chindāpessāmī’’ti vatvā deviṃ ujjhāpesi. Rājamātā ‘‘mā amma kujjhī’’ti suṇisaṃ saññāpetvā piṭṭhiṃ parimajji. Punapi rājā taṃ daṭṭhukāmo hutvā assasālāya assagopakavesena taṃ disvā tatheva assachakaṇapiṇḍena pahari. Tadāpi taṃ kuddhaṃ sassu saññāpesi.