Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    14. சுத்³த³ஸமவக்³கோ³

    14. Cuddasamavaggo

    (136) 1. குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா²

    (136) 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathā

    686. அகுஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி குஸலமூலந்தி? ஆமந்தா. யா அகுஸலஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, ஸாவ குஸலஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    686. Akusalamūlaṃ paṭisandahati kusalamūlanti? Āmantā. Yā akusalassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva kusalassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    அகுஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி குஸலமூலங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘யா அகுஸலஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, ஸாவ குஸலஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴’’தி? ஆமந்தா. குஸலங் அனாவட்டெந்தஸ்ஸ 1 உப்பஜ்ஜதி …பே॰… அப்பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு குஸலங் ஆவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி குஸலங் ஆவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அகுஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி குஸலமூல’’ந்தி.

    Akusalamūlaṃ paṭisandahati kusalamūlaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘yā akusalassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva kusalassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhī’’ti? Āmantā. Kusalaṃ anāvaṭṭentassa 2 uppajjati …pe… appaṇidahantassa uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu kusalaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjatīti? Āmantā. Hañci kusalaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘akusalamūlaṃ paṭisandahati kusalamūla’’nti.

    687. அகுஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி குஸலமூலந்தி? ஆமந்தா. அகுஸலமூலங் அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. குஸலங் அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு குஸலங் யோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி குஸலங் யோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அகுஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி குஸலமூல’’ந்தி.

    687. Akusalamūlaṃ paṭisandahati kusalamūlanti? Āmantā. Akusalamūlaṃ ayoniso manasikaroto uppajjatīti? Āmantā. Kusalaṃ ayoniso manasikaroto uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu kusalaṃ yoniso manasikaroto uppajjatīti? Āmantā. Hañci kusalaṃ yoniso manasikaroto uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘akusalamūlaṃ paṭisandahati kusalamūla’’nti.

    அகுஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி குஸலமூலந்தி? ஆமந்தா. காமஸஞ்ஞாய அனந்தரா நெக்க²ம்மஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, ப்³யாபாத³ஸஞ்ஞாய அனந்தரா அப்³யாபாத³ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, விஹிங்ஸாஸஞ்ஞாய அனந்தரா அவிஹிங்ஸாஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, ப்³யாபாத³ஸ்ஸ அனந்தரா மெத்தா உப்பஜ்ஜதி, விஹிங்ஸாய அனந்தரா கருணா உப்பஜ்ஜதி, அரதியா அனந்தரா முதி³தா உப்பஜ்ஜதி, படிக⁴ஸ்ஸ அனந்தரா உபெக்கா² உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Akusalamūlaṃ paṭisandahati kusalamūlanti? Āmantā. Kāmasaññāya anantarā nekkhammasaññā uppajjati, byāpādasaññāya anantarā abyāpādasaññā uppajjati, vihiṃsāsaññāya anantarā avihiṃsāsaññā uppajjati, byāpādassa anantarā mettā uppajjati, vihiṃsāya anantarā karuṇā uppajjati, aratiyā anantarā muditā uppajjati, paṭighassa anantarā upekkhā uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    688. குஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி அகுஸலமூலந்தி? ஆமந்தா. யா குஸலஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, ஸாவ அகுஸலஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    688. Kusalamūlaṃ paṭisandahati akusalamūlanti? Āmantā. Yā kusalassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva akusalassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    குஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி அகுஸலமூலங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘யா குஸலஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, ஸாவ அகுஸலஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴’’தி? ஆமந்தா. அகுஸலங் அனாவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… அப்பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு அகுஸலங் ஆவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அகுஸலங் ஆவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘குஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி அகுஸலமூல’’ந்தி.

    Kusalamūlaṃ paṭisandahati akusalamūlaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘yā kusalassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva akusalassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhī’’ti? Āmantā. Akusalaṃ anāvaṭṭentassa uppajjati…pe… appaṇidahantassa uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu akusalaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjatīti? Āmantā. Hañci akusalaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘kusalamūlaṃ paṭisandahati akusalamūla’’nti.

    689. குஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி அகுஸலமூலந்தி? ஆமந்தா. குஸலங் யோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. அகுஸலங் யோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு அகுஸலங் அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அகுஸலங் அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘குஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி அகுஸலமூல’’ந்தி.

    689. Kusalamūlaṃ paṭisandahati akusalamūlanti? Āmantā. Kusalaṃ yoniso manasikaroto uppajjatīti? Āmantā. Akusalaṃ yoniso manasikaroto uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu akusalaṃ ayoniso manasikaroto uppajjatīti? Āmantā. Hañci akusalaṃ ayoniso manasikaroto uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘kusalamūlaṃ paṭisandahati akusalamūla’’nti.

    குஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி அகுஸலமூலந்தி? ஆமந்தா. நெக்க²ம்மஸஞ்ஞாய அனந்தரா காமஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, அப்³யாபாத³ஸஞ்ஞாய அனந்தரா ப்³யாபாத³ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, அவிஹிங்ஸாஸஞ்ஞாய அனந்தரா விஹிங்ஸாஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, மெத்தாய அனந்தரா ப்³யாபாதோ³ உப்பஜ்ஜதி, கருணாய அனந்தரா விஹிங்ஸா உப்பஜ்ஜதி, முதி³தாய அனந்தரா அரதி உப்பஜ்ஜதி, உபெக்கா²ய அனந்தரா படிக⁴ங் உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Kusalamūlaṃ paṭisandahati akusalamūlanti? Āmantā. Nekkhammasaññāya anantarā kāmasaññā uppajjati, abyāpādasaññāya anantarā byāpādasaññā uppajjati, avihiṃsāsaññāya anantarā vihiṃsāsaññā uppajjati, mettāya anantarā byāpādo uppajjati, karuṇāya anantarā vihiṃsā uppajjati, muditāya anantarā arati uppajjati, upekkhāya anantarā paṭighaṃ uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    690. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘அகுஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி குஸலமூலங், குஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி அகுஸலமூல’’ந்தி? ஆமந்தா. நனு யஸ்மிங்யேவ வத்து²ஸ்மிங் ரஜ்ஜதி தஸ்மிஞ்ஞேவ வத்து²ஸ்மிங் விரஜ்ஜதி, யஸ்மிங்யேவ வத்து²ஸ்மிங் விரஜ்ஜதி தஸ்மிஞ்ஞேவ வத்து²ஸ்மிங் ரஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி யஸ்மிஞ்ஞேவ வத்து²ஸ்மிங் ரஜ்ஜதி தஸ்மிஞ்ஞேவ வத்து²ஸ்மிங் விரஜ்ஜதி, யஸ்மிஞ்ஞேவ வத்து²ஸ்மிங் விரஜ்ஜதி தஸ்மிஞ்ஞேவ வத்து²ஸ்மிங் ரஜ்ஜதி, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அகுஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி குஸலமூலங், குஸலமூலங் படிஸந்த³ஹதி அகுஸலமூல’’ந்தி.

    690. Na vattabbaṃ – ‘‘akusalamūlaṃ paṭisandahati kusalamūlaṃ, kusalamūlaṃ paṭisandahati akusalamūla’’nti? Āmantā. Nanu yasmiṃyeva vatthusmiṃ rajjati tasmiññeva vatthusmiṃ virajjati, yasmiṃyeva vatthusmiṃ virajjati tasmiññeva vatthusmiṃ rajjatīti? Āmantā. Hañci yasmiññeva vatthusmiṃ rajjati tasmiññeva vatthusmiṃ virajjati, yasmiññeva vatthusmiṃ virajjati tasmiññeva vatthusmiṃ rajjati, tena vata re vattabbe – ‘‘akusalamūlaṃ paṭisandahati kusalamūlaṃ, kusalamūlaṃ paṭisandahati akusalamūla’’nti.

    குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா² நிட்டி²தா.

    Kusalākusalapaṭisandahanakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. அனாவட்டந்தஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰ க॰), அனாவஜ்ஜந்தஸ்ஸ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. anāvaṭṭantassa (sī. pī. ka.), anāvajjantassa (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 1. குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா²வண்ணனா • 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 1. குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா²வண்ணனா • 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 1. குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா²வண்ணனா • 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact