Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
14. சுத்³த³ஸமவக்³கோ³
14. Cuddasamavaggo
1. குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா²வண்ணனா
1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā
686-690. இதா³னி குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா² நாம ஹோதி. தத்த² குஸலங் வா அகுஸலஸ்ஸ, அகுஸலங் வா குஸலஸ்ஸ அனந்தரா உப்பஜ்ஜனகங் நாம நத்தீ²தி தேஸங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் படிஸந்தா⁴னங் ந யுஜ்ஜதி. யே பன யஸ்மா ஏகவத்து²ஸ்மிஞ்ஞேவ ரஜ்ஜதி விரஜ்ஜதி ச, தஸ்மா தங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் படிஸந்த³ஹதீதி லத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா டி²தா, ஸெய்யதா²பி மஹாஸங்கி⁴கா; தே ஸந்தா⁴ய புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ; படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. ஆவட்டனா பணிதீ⁴தி உப⁴யங் ஆவஜ்ஜனஸ்ஸேவ நாமங். தஞ்ஹி ப⁴வங்க³ங் ஆவட்டேதீதி ஆவட்டனா. ப⁴வங்கா³ரம்மணதோ அஞ்ஞஸ்மிங் ஆரம்மணே சித்தங் பணித³ஹதி ட²பேதீதி பணிதி⁴. குஸலங் அனாவட்டெந்தஸ்ஸாதி யங் தங் அகுஸலானந்தரங் படிஸந்த³ஹந்தங் குஸலங் உப்பஜ்ஜதி, தங் அனாவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி புச்ச²தி. இதரோ பன வினா ஆவஜ்ஜனேன குஸலஸ்ஸ உப்பத்திங் அபஸ்ஸந்தோ படிக்கி²பதி. குஸலங் அயோனிஸோ மனஸிகரோதோதி இத³ங் யதி³ அகுஸலானந்தரங் குஸலங் உப்பஜ்ஜெய்ய, அகுஸலஸ்ஸேவ ஆவஜ்ஜனேன அயோனிஸோ மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜெய்யாதி சோத³னத்த²ங் வுத்தங். ஸேஸங் யதா²பாளிமேவ நிய்யாதி. நனு யஸ்மிங்யேவ வத்து²ஸ்மிந்தி வசனங் ஏகாரம்மணே ஸராக³விராகு³ப்பத்திங் தீ³பேதி, ந குஸலாகுஸலானங் அனந்தரதங், தஸ்மா அஸாத⁴கந்தி.
686-690. Idāni kusalākusalapaṭisandahanakathā nāma hoti. Tattha kusalaṃ vā akusalassa, akusalaṃ vā kusalassa anantarā uppajjanakaṃ nāma natthīti tesaṃ aññamaññaṃ paṭisandhānaṃ na yujjati. Ye pana yasmā ekavatthusmiññeva rajjati virajjati ca, tasmā taṃ aññamaññaṃ paṭisandahatīti laddhiṃ gahetvā ṭhitā, seyyathāpi mahāsaṅghikā; te sandhāya pucchā sakavādissa; paṭiññā itarassa. Āvaṭṭanā paṇidhīti ubhayaṃ āvajjanasseva nāmaṃ. Tañhi bhavaṅgaṃ āvaṭṭetīti āvaṭṭanā. Bhavaṅgārammaṇato aññasmiṃ ārammaṇe cittaṃ paṇidahati ṭhapetīti paṇidhi. Kusalaṃ anāvaṭṭentassāti yaṃ taṃ akusalānantaraṃ paṭisandahantaṃ kusalaṃ uppajjati, taṃ anāvaṭṭentassa uppajjatīti pucchati. Itaro pana vinā āvajjanena kusalassa uppattiṃ apassanto paṭikkhipati. Kusalaṃ ayoniso manasikarototi idaṃ yadi akusalānantaraṃ kusalaṃ uppajjeyya, akusalasseva āvajjanena ayoniso manasikaroto uppajjeyyāti codanatthaṃ vuttaṃ. Sesaṃ yathāpāḷimeva niyyāti. Nanu yasmiṃyeva vatthusminti vacanaṃ ekārammaṇe sarāgavirāguppattiṃ dīpeti, na kusalākusalānaṃ anantarataṃ, tasmā asādhakanti.
குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா²வண்ணனா.
Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (136) 1. குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா² • (136) 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 1. குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா²வண்ணனா • 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 1. குஸலாகுஸலபடிஸந்த³ஹனகதா²வண்ணனா • 1. Kusalākusalapaṭisandahanakathāvaṇṇanā