Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
13. தேரஸமவக்³கோ³
13. Terasamavaggo
(127) 2. குஸலபடிலாப⁴கதா²
(127) 2. Kusalapaṭilābhakathā
658. கப்பட்டோ² குஸலங் சித்தங் ந படிலபெ⁴ய்யாதி? ஆமந்தா. கப்பட்டோ² தா³னங் த³தெ³ய்யாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி கப்பட்டோ² தா³னங் த³தெ³ய்ய, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘கப்பட்டோ² குஸலங் சித்தங் ந படிலபெ⁴ய்யா’’தி.
658. Kappaṭṭho kusalaṃ cittaṃ na paṭilabheyyāti? Āmantā. Kappaṭṭho dānaṃ dadeyyāti? Āmantā. Hañci kappaṭṭho dānaṃ dadeyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘kappaṭṭho kusalaṃ cittaṃ na paṭilabheyyā’’ti.
கப்பட்டோ² குஸலங் சித்தங் ந படிலபெ⁴ய்யாதி? ஆமந்தா. கப்பட்டோ² சீவரங் த³தெ³ய்ய…பே॰… பிண்ட³பாதங் த³தெ³ய்ய…பே॰… ஸேனாஸனங் த³தெ³ய்ய…பே॰… கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் த³தெ³ய்ய … கா²த³னீயங் த³தெ³ய்ய… போ⁴ஜனீயங் த³தெ³ய்ய… பானீயங் த³தெ³ய்ய… சேதியங் வந்தெ³ய்ய… சேதியே மாலங் ஆரோபெய்ய… க³ந்த⁴ங் ஆரோபெய்ய… விலேபனங் ஆரோபெய்ய…பே॰… சேதியங் அபி⁴த³க்கி²ணங் 1 கரெய்யாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி கப்பட்டோ² சேதியங் அபி⁴த³க்கி²ணங் கரெய்ய, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘கப்பட்டோ² குஸலங் சித்தங் ந படிலபெ⁴ய்யா’’தி…பே॰….
Kappaṭṭho kusalaṃ cittaṃ na paṭilabheyyāti? Āmantā. Kappaṭṭho cīvaraṃ dadeyya…pe… piṇḍapātaṃ dadeyya…pe… senāsanaṃ dadeyya…pe… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ dadeyya … khādanīyaṃ dadeyya… bhojanīyaṃ dadeyya… pānīyaṃ dadeyya… cetiyaṃ vandeyya… cetiye mālaṃ āropeyya… gandhaṃ āropeyya… vilepanaṃ āropeyya…pe… cetiyaṃ abhidakkhiṇaṃ 2 kareyyāti? Āmantā. Hañci kappaṭṭho cetiyaṃ abhidakkhiṇaṃ kareyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘kappaṭṭho kusalaṃ cittaṃ na paṭilabheyyā’’ti…pe….
659. கப்பட்டோ² குஸலங் சித்தங் படிலபெ⁴ய்யாதி? ஆமந்தா. ததோ வுட்டா²னங் குஸலங் சித்தங் படிலபெ⁴ய்யாதி? ஆமந்தா. ரூபாவசரங்…பே॰… அரூபாவசரங்…பே॰… லோகுத்தரங் குஸலங் சித்தங் படிலபெ⁴ய்யாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
659. Kappaṭṭho kusalaṃ cittaṃ paṭilabheyyāti? Āmantā. Tato vuṭṭhānaṃ kusalaṃ cittaṃ paṭilabheyyāti? Āmantā. Rūpāvacaraṃ…pe… arūpāvacaraṃ…pe… lokuttaraṃ kusalaṃ cittaṃ paṭilabheyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
குஸலபடிலாப⁴கதா² நிட்டி²தா.
Kusalapaṭilābhakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 2. குஸலபடிலாப⁴கதா²வண்ணனா • 2. Kusalapaṭilābhakathāvaṇṇanā