Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
குஸஸங்காமனவத்து²கதா²வண்ணனா
Kusasaṅkāmanavatthukathāvaṇṇanā
138. ப³லஸாதி ப³லேன. ஸாடகோ ப⁴விஸ்ஸதி, க³ண்ஹிஸ்ஸாமீதி அனாக³தவசனங் பஸிப்³ப³கக்³க³ஹணதோ புரேதரங் ஸமுப்பன்னபரிகப்பத³ஸ்ஸனவஸேன வுத்தங். க³ஹணக்க²ணே பன ‘‘ஸாடகோ சே, க³ண்ஹாமீ’’தி பஸிப்³ப³கங் க³ண்ஹாதீதி ஏவமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ க³ஹேதப்³போ³, ந பன ப³ஹி நீஹரித்வா ஸாடகபா⁴வங் ஞத்வா க³ஹெஸ்ஸாமீதி, தேனாஹ ‘‘உத்³தா⁴ரேயேவ பாராஜிக’’ந்தி. இதரதா² ‘‘இதா³னி ந க³ண்ஹாமி, பச்சா² அந்த⁴காரே ஜாதே விஜானநகாலே வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, இதா³னி ஓலோகெந்தோ விய ஹத்த²க³தங் கரோமீ’’தி க³ண்ஹந்தஸ்ஸாபி க³ஹணக்க²ணே அவஹாரோ ப⁴வெய்ய, ந ச தங் யுத்தங் ததா³ க³ஹணே ஸன்னிட்டா²னாபா⁴வா. ஸன்னிட்டா²பகசேதனாய ஏவ ஹி பாணாதிபாதாதி³அகுஸலங் விய. ந ஹி ‘‘பச்சா² வதி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி பாணங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ததே³வ தஸ்மிங் மதேபி பாணாதிபாதோ ஹோதி வத⁴கசேதனாய பயோக³ஸ்ஸ அகதத்தா, ஏவமிதா⁴பி அத்த²ங்க³தே ஸூரியே அவஹரிஸ்ஸாமீதிஆதி³னா காலபரிகப்பனவஸேன டா²னா சாவிதேபி ததா³பி அவஹாரோ ந ஹோதி ஓகாஸபரிகப்பே (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.138) விய, தஸ்மிங் பன யதா²பரிகப்பிதட்டா²னே காலே ஆக³தே ப⁴ண்ட³ங் பூ⁴மியங் அனிக்கி²பித்வாபி தெ²ய்யசித்தேன க³ச்ச²தோ பத³வாரேன அவஹாரோதி கா²யதி. தஸ்மா ப⁴ண்ட³பரிகப்போ ஓகாஸபரிகப்போ காலபரிகப்போதி திவிதோ⁴பி பரிகப்போ க³ஹேதப்³போ³. அட்ட²கதா²யங் பன ஓகாஸபரிகப்பே ஸமோதா⁴னெத்வா காலபரிகப்போ விஸுங் ந வுத்தோதி அம்ஹாகங் க²ந்தி, வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³ங். பத³வாரேன காரேதப்³போ³தி பூ⁴மியங் அனிக்கி²பித்வா வீமங்ஸிதத்தா வுத்தங். பரியுட்டி²தோதி அனுப³த்³தோ⁴.
138.Balasāti balena. Sāṭako bhavissati, gaṇhissāmīti anāgatavacanaṃ pasibbakaggahaṇato puretaraṃ samuppannaparikappadassanavasena vuttaṃ. Gahaṇakkhaṇe pana ‘‘sāṭako ce, gaṇhāmī’’ti pasibbakaṃ gaṇhātīti evamettha adhippāyo gahetabbo, na pana bahi nīharitvā sāṭakabhāvaṃ ñatvā gahessāmīti, tenāha ‘‘uddhāreyeva pārājika’’nti. Itarathā ‘‘idāni na gaṇhāmi, pacchā andhakāre jāte vijānanakāle vā gaṇhissāmi, idāni olokento viya hatthagataṃ karomī’’ti gaṇhantassāpi gahaṇakkhaṇe avahāro bhaveyya, na ca taṃ yuttaṃ tadā gahaṇe sanniṭṭhānābhāvā. Sanniṭṭhāpakacetanāya eva hi pāṇātipātādiakusalaṃ viya. Na hi ‘‘pacchā vadhissāmī’’ti pāṇaṃ gaṇhantassa tadeva tasmiṃ matepi pāṇātipāto hoti vadhakacetanāya payogassa akatattā, evamidhāpi atthaṅgate sūriye avaharissāmītiādinā kālaparikappanavasena ṭhānā cāvitepi tadāpi avahāro na hoti okāsaparikappe (pārā. aṭṭha. 1.138) viya, tasmiṃ pana yathāparikappitaṭṭhāne kāle āgate bhaṇḍaṃ bhūmiyaṃ anikkhipitvāpi theyyacittena gacchato padavārena avahāroti khāyati. Tasmā bhaṇḍaparikappo okāsaparikappo kālaparikappoti tividhopi parikappo gahetabbo. Aṭṭhakathāyaṃ pana okāsaparikappe samodhānetvā kālaparikappo visuṃ na vuttoti amhākaṃ khanti, vīmaṃsitvā gahetabbaṃ. Padavārena kāretabboti bhūmiyaṃ anikkhipitvā vīmaṃsitattā vuttaṃ. Pariyuṭṭhitoti anubaddho.
பரிகப்போ தி³ஸ்ஸதீதி க³ஹணக்க²ணே பரிகப்போ தி³ஸ்ஸதி, ந ததா³ தேஸங் மதேன அவஹாரோதி த³ஸ்ஸேதி. தி³ஸ்வா ஹடத்தா பரிகப்பாவஹாரோ ந தி³ஸ்ஸதீதி பச்சா² பன ப³ஹி வீமங்ஸித்வா ஸாடகபா⁴வங் ஞத்வா ததோ பச்சா² தெ²ய்யசித்தேன ஹடத்தா புப்³பே³ கதஸ்ஸ பரிகப்பஸ்ஸ அவஹாரானங்க³த்தா ‘‘ஸுத்த’’ந்தி ஞத்வா ஹரணே விய தெ²ய்யாவஹாரோ ஏவ ஸியா. தஸ்மா பரிகப்பாவஹாரோ ந தி³ஸ்ஸதி. ஸாடகோ சே ப⁴விஸ்ஸதீதிஆதி³கஸ்ஸ பரிகப்பஸ்ஸ ததா³ அவிஜ்ஜமானத்தா கேவலங் அவஹாரோ ஏவ, ந பரிகப்பாவஹாரோதி அதி⁴ப்பாயோ, தேன ப⁴ண்ட³பரிகப்பாவஹாரஸ்ஸ ‘‘ஸாடகோ சே ப⁴விஸ்ஸதி, க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ப⁴ண்ட³ஸன்னிட்டா²னாபா⁴வக்க²ணேயேவ பவத்திங் த³ஸ்ஸேதி, தேனாஹ ‘‘யங் பரிகப்பிதங், தங் அதி³ட்ட²ங் பரிகப்பிதபா⁴வே டி²தங்யேவ உத்³த⁴ரந்தஸ்ஸ அவஹாரோ’’தி. யதி³ ஏவங் கஸ்மா ஓகாஸபஅப்பாவஹாரோ ப⁴ண்ட³ங் தி³ஸ்வா அவஹரந்தஸ்ஸ பரிகப்பாவஹாரோ ஸியாதி? நாயங் தோ³ஸோ அப⁴ண்ட³விஸயத்தா தஸ்ஸ பரிகப்பஸ்ஸ, புப்³பே³வ தி³ஸ்வா ஞாதப⁴ண்ட³ஸ்ஸேவ ஹி ஓகாஸபரிகப்போ வுத்தோ. தங் மஞ்ஞமானோ தங் அவஹரீதி இத³ங் ஸுத்தங் கிஞ்சாபி ‘‘தஞ்ஞேவேத’’ந்தி நியமெத்வா க³ண்ஹந்தஸ்ஸ வஸேன வுத்தங், ததா²பி ‘‘தஞ்சே க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் பவத்தே இமஸ்மிங் பரிகப்பேபி ‘‘க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி க³ஹணே நியமஸப்³பா⁴வா அவஹாரத்த²ஸாத⁴கங் ஹோதீதி உத்³த⁴டங், தேனேவ ‘‘ஸமேதீ’’தி வுத்தங்.
Parikappo dissatīti gahaṇakkhaṇe parikappo dissati, na tadā tesaṃ matena avahāroti dasseti. Disvā haṭattā parikappāvahāro na dissatīti pacchā pana bahi vīmaṃsitvā sāṭakabhāvaṃ ñatvā tato pacchā theyyacittena haṭattā pubbe katassa parikappassa avahārānaṅgattā ‘‘sutta’’nti ñatvā haraṇe viya theyyāvahāro eva siyā. Tasmā parikappāvahāro na dissati. Sāṭako ce bhavissatītiādikassa parikappassa tadā avijjamānattā kevalaṃ avahāro eva, na parikappāvahāroti adhippāyo, tena bhaṇḍaparikappāvahārassa ‘‘sāṭako ce bhavissati, gahessāmī’’ti evaṃ bhaṇḍasanniṭṭhānābhāvakkhaṇeyeva pavattiṃ dasseti, tenāha ‘‘yaṃ parikappitaṃ, taṃ adiṭṭhaṃ parikappitabhāve ṭhitaṃyeva uddharantassa avahāro’’ti. Yadi evaṃ kasmā okāsapaappāvahāro bhaṇḍaṃ disvā avaharantassa parikappāvahāro siyāti? Nāyaṃ doso abhaṇḍavisayattā tassa parikappassa, pubbeva disvā ñātabhaṇḍasseva hi okāsaparikappo vutto. Taṃ maññamāno taṃ avaharīti idaṃ suttaṃ kiñcāpi ‘‘taññeveta’’nti niyametvā gaṇhantassa vasena vuttaṃ, tathāpi ‘‘tañce gaṇhissāmī’’ti evaṃ pavatte imasmiṃ parikappepi ‘‘gaṇhissāmī’’ti gahaṇe niyamasabbhāvā avahāratthasādhakaṃ hotīti uddhaṭaṃ, teneva ‘‘sametī’’ti vuttaṃ.
கேசீதி மஹாஅட்ட²கதா²யமேவ ஏகச்சே ஆசரியா. மஹாபச்சரியங் பனாதிஆதி³னாபி கேசிவாதோ³ கா³ரய்ஹோ, மஹாஅட்ட²கதா²வாதோ³வ யுத்ததரோதி த³ஸ்ஸேதி.
Kecīti mahāaṭṭhakathāyameva ekacce ācariyā. Mahāpaccariyaṃ panātiādināpi kecivādo gārayho, mahāaṭṭhakathāvādova yuttataroti dasseti.
அலங்காரப⁴ண்ட³ந்தி அங்கு³லிமுத்³தி³காதி³. குஸங் பாதெத்வாதி விலீவமயங் வா தாலபண்ணாதி³மயங் வா கதஸஞ்ஞாணங் பாதெத்வா. பரகொட்டா²ஸதோ குஸே உத்³த⁴டேபி ந தாவ குஸஸ்ஸ பரிவத்தனங் ஜாதந்தி வுத்தங் ‘‘உத்³தா⁴ரே ரக்க²தீ’’தி. ஹத்த²தோ முத்தமத்தே பாராஜிகந்தி இமினா டா²னாசாவனங் து⁴ரனிக்கே²பஞ்ச வினா குஸஸங்காமனங் நாம விஸுங் ஏகோயங் அவஹாரோதி த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³பே³பி ஹி அவஹாரா ஸாஹத்தி²காணத்திகாதி⁴ப்பாயயோகே³ஹி நிப்பா²தி³யமானா அத்த²தோ டா²னாசாவனது⁴ரனிக்கே²பகுஸஸங்காமனேஸு தீஸு ஸமோஸரந்தீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். இதரோ தஸ்ஸ பா⁴க³ங் உத்³த⁴ரதி, உத்³தா⁴ரே பாராஜிகந்தி புரிமஸ்ஸ அத்தனோ கொட்டா²ஸே ஆலயஸ்ஸ அவிக³தத்தா வுத்தங், ஆலயே பன ஸப்³ப³தா² அஸதி அவஹாரோ ந ஹோதி, தேனாஹ ‘‘விசினிதாவஸேஸங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸாபி அவஹாரோ நத்தே²வா’’தி.
Alaṅkārabhaṇḍanti aṅgulimuddikādi. Kusaṃ pātetvāti vilīvamayaṃ vā tālapaṇṇādimayaṃ vā katasaññāṇaṃ pātetvā. Parakoṭṭhāsato kuse uddhaṭepi na tāva kusassa parivattanaṃ jātanti vuttaṃ ‘‘uddhāre rakkhatī’’ti. Hatthato muttamatte pārājikanti iminā ṭhānācāvanaṃ dhuranikkhepañca vinā kusasaṅkāmanaṃ nāma visuṃ ekoyaṃ avahāroti dasseti. Sabbepi hi avahārā sāhatthikāṇattikādhippāyayogehi nipphādiyamānā atthato ṭhānācāvanadhuranikkhepakusasaṅkāmanesu tīsu samosarantīti daṭṭhabbaṃ. Itaro tassa bhāgaṃ uddharati, uddhāre pārājikanti purimassa attano koṭṭhāse ālayassa avigatattā vuttaṃ, ālaye pana sabbathā asati avahāro na hoti, tenāha ‘‘vicinitāvasesaṃ gaṇhantassāpi avahāro natthevā’’ti.
நாயங் மமாதி ஜானந்தோபீதி எத்த² பி-ஸத்³தே³ன தத்த² வேமதிகோபி ஹுத்வா தெ²ய்யசித்தேன க³ண்ஹந்தோபி ஸங்க³ய்ஹதி. ஸிவெய்யகந்தி ஸிவிரட்டே² ஜாதங்.
Nāyaṃ mamāti jānantopīti ettha pi-saddena tattha vematikopi hutvā theyyacittena gaṇhantopi saṅgayhati. Siveyyakanti siviraṭṭhe jātaṃ.
140-1. கப்பியங் காராபெத்வாதி பசாபெத்வா. தஸ்மிங் பாசித்தியந்தி அதி³ன்னாதா³னபா⁴வேன ஸஹபயோக³ஸ்ஸாபி அபா⁴வா து³க்கடங் ந வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஆணத்தேஹீதி ஸம்மதேன ஆணத்தேஹி. ஆணத்தேனாதி ஸாமிகேஹி ஆணத்தேன. ப⁴ண்ட³தெ³ய்யந்தி ஸம்மதாதீ³ஹி தி³ன்னத்தா ந பராஜிகங் ஜாதங், அஸந்தங் புக்³க³லங் வத்வா க³ஹிதத்தா பன ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங் வுத்தங். அஞ்ஞேன தி³ய்யமானந்தி ஸம்மதாதீ³ஹி சதூஹி அஞ்ஞேன தி³ய்யமானங். க³ண்ஹந்தோதி ‘‘அபரஸ்ஸ பா⁴க³ங் தே³ஹீ’’தி வத்வா க³ண்ஹந்தோ. அபரஸ்ஸாதி அஸந்தங் புக்³க³லங் அத³ஸ்ஸெத்வா பன ‘‘அபரங் பா⁴க³ங் தே³ஹீ’’தி வா கூடவஸ்ஸானி க³ணெத்வா வா க³ண்ஹதோ கி³ஹிஸந்தகே ஸாமினா ச ‘‘இமஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி ஏவங் ஆணத்தேன ச தி³ன்னே ப⁴ண்ட³தெ³ய்யம்பி ந ஹோதி, ஸங்க⁴ஸந்தகே பன ஹோதீதி இமங் விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் அஸம்மதேன வா அனாணத்தேன வாதிஆதி³ புன வுத்தங். இதரேஹி தி³ய்யமானந்தி ஸம்மதேன ஆணத்தேன வா தி³ய்யமானங். ஏவங் க³ண்ஹதோதி ‘‘அபரம்பி பா⁴க³ங் தே³ஹீ’’தி வத்வா கூடவஸ்ஸானி க³ணெத்வா வா க³ண்ஹதோ. ஸாமிகேன பனாதி எத்த² பன-ஸத்³தோ³ விஸேஸத்த²ஜோதகோ, தேன ‘‘அபரம்பி பா⁴க³ங் தே³ஹீ’’தி வா கூடவஸ்ஸானி க³ணெத்வா வா க³ண்ஹந்தே ஸாமிகேன ஸயங் தெ³ந்தே வா தா³பெந்தே வா விஸேஸோ அத்தீ²தி வுத்தங் ஹோதி. ஸுதி³ன்னந்தி ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங் ந ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஹெட்டா² பன ஸாமிகேன தேன ஆணத்தேன வா தி³ய்யமானங் கி³ஹிஸந்தகங் ‘‘அபரஸ்ஸ பா⁴க³ங் தே³ஹீ’’தி வத்வா க³ண்ஹதோ அபரஸ்ஸ அபா⁴வதோ ஸாமிஸந்தகமேவ ஹோதீதி ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங் ஜாதங், இத⁴ பன தேஹியேவ தி³ய்யமானங் ‘‘அபரம்பி பா⁴க³ங் தே³ஹீ’’தி வத்வா வா கூடவஸ்ஸானி க³ணெத்வா வா க³ண்ஹதோ ‘‘தே³ஹீ’’தி வுத்தத்தா அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திமத்தங் ட²பெத்வா ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங் ந ஹோதீதி ஸுதி³ன்னமேவாதி வுத்தங். அஸ்ஸாமிகேன பன ஆணத்தேன தி³ன்னங் ப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹதோ ப⁴ண்ட³தெ³ய்யமேவாதி வத³ந்தி, பத்தசதுக்கே விய அவஹாரதாவெத்த² யுத்தா, ஸங்க⁴ஸந்தகே பன ‘‘தே³ஹீ’’தி வுத்தேபி ஸாமிகஸ்ஸ கஸ்ஸசி அபா⁴வா ஸம்மதேன தி³ன்னேபி ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங் வுத்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ங்.
140-1.Kappiyaṃ kārāpetvāti pacāpetvā. Tasmiṃ pācittiyanti adinnādānabhāvena sahapayogassāpi abhāvā dukkaṭaṃ na vuttanti veditabbaṃ. Āṇattehīti sammatena āṇattehi. Āṇattenāti sāmikehi āṇattena. Bhaṇḍadeyyanti sammatādīhi dinnattā na parājikaṃ jātaṃ, asantaṃ puggalaṃ vatvā gahitattā pana bhaṇḍadeyyaṃ vuttaṃ. Aññena diyyamānanti sammatādīhi catūhi aññena diyyamānaṃ. Gaṇhantoti ‘‘aparassa bhāgaṃ dehī’’ti vatvā gaṇhanto. Aparassāti asantaṃ puggalaṃ adassetvā pana ‘‘aparaṃ bhāgaṃ dehī’’ti vā kūṭavassāni gaṇetvā vā gaṇhato gihisantake sāminā ca ‘‘imassa dehī’’ti evaṃ āṇattena ca dinne bhaṇḍadeyyampi na hoti, saṅghasantake pana hotīti imaṃ visesaṃ dassetuṃ asammatena vā anāṇattena vātiādi puna vuttaṃ. Itarehi diyyamānanti sammatena āṇattena vā diyyamānaṃ. Evaṃ gaṇhatoti ‘‘aparampi bhāgaṃ dehī’’ti vatvā kūṭavassāni gaṇetvā vā gaṇhato. Sāmikena panāti ettha pana-saddo visesatthajotako, tena ‘‘aparampi bhāgaṃ dehī’’ti vā kūṭavassāni gaṇetvā vā gaṇhante sāmikena sayaṃ dente vā dāpente vā viseso atthīti vuttaṃ hoti. Sudinnanti bhaṇḍadeyyaṃ na hotīti adhippāyo. Heṭṭhā pana sāmikena tena āṇattena vā diyyamānaṃ gihisantakaṃ ‘‘aparassa bhāgaṃ dehī’’ti vatvā gaṇhato aparassa abhāvato sāmisantakameva hotīti bhaṇḍadeyyaṃ jātaṃ, idha pana tehiyeva diyyamānaṃ ‘‘aparampi bhāgaṃ dehī’’ti vatvā vā kūṭavassāni gaṇetvā vā gaṇhato ‘‘dehī’’ti vuttattā aññātakaviññattimattaṃ ṭhapetvā bhaṇḍadeyyaṃ na hotīti sudinnamevāti vuttaṃ. Assāmikena pana āṇattena dinnaṃ bhaṇḍaṃ gaṇhato bhaṇḍadeyyamevāti vadanti, pattacatukke viya avahāratāvettha yuttā, saṅghasantake pana ‘‘dehī’’ti vuttepi sāmikassa kassaci abhāvā sammatena dinnepi bhaṇḍadeyyaṃ vuttanti gahetabbaṃ.
146-9. ஆஹராபெந்தேஸு ப⁴ண்ட³தெ³ய்யந்தி ‘‘க³ஹிதே அத்தமனோ ஹோதீ’’தி வசனதோ அனத்தமனஸ்ஸ ஸந்தகங் க³ஹிதம்பி புன தா³தப்³ப³மேவாதி வுத்தங். ‘‘ஸம்முகீ²பூ⁴தேஹி பா⁴ஜேதப்³ப³’’ந்தி வசனதோ பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ங் உபசாரஸீமட்டா²னமேவ பாபுணாதீதி ஆஹ ‘‘அந்தோஉபசாரஸீமாயங் டி²தஸ்ஸேவ க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி. ப⁴ண்ட³தெ³ய்யந்தி உபி⁴ன்னங் ஸாலயபா⁴வேபி சோரஸ்ஸ அத³த்வா ஸாமிகஸ்ஸேவ தா³தப்³ப³ங் சோரேனாபி ஸாமிகஸ்ஸேவ தா³தப்³ப³தோ. ஏஸேவ நயோதி பங்ஸுகூலஸஞ்ஞாய க³ஹிதே ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங், தெ²ய்யசித்தேன பாராஜிகந்தி அத்தோ².
146-9.Āharāpentesu bhaṇḍadeyyanti ‘‘gahite attamano hotī’’ti vacanato anattamanassa santakaṃ gahitampi puna dātabbamevāti vuttaṃ. ‘‘Sammukhībhūtehi bhājetabba’’nti vacanato bhājanīyabhaṇḍaṃ upacārasīmaṭṭhānameva pāpuṇātīti āha ‘‘antoupacārasīmāyaṃ ṭhitasseva gahetuṃ vaṭṭatī’’ti. Bhaṇḍadeyyanti ubhinnaṃ sālayabhāvepi corassa adatvā sāmikasseva dātabbaṃ corenāpi sāmikasseva dātabbato. Eseva nayoti paṃsukūlasaññāya gahite bhaṇḍadeyyaṃ, theyyacittena pārājikanti attho.
வுட்ட²ஹந்தேஸூதி கா³மங் ச²ட்³டெ³த்வா பலாயந்தேஸு. அவிஸேஸேனாதி ஸஉஸ்ஸாஹதாதி³விஸேஸங் அபராமஸித்வா ஸாமஞ்ஞதோ. ஸஉஸ்ஸாஹமத்தமேவ ஆபத்திபா⁴வஸ்ஸ பமாணங் ஸாமிகானங் பரிச்சி²ன்னபா⁴வதோ. ததோதி க³ணஸந்தகாதி³தோ. குலஸங்க³ஹணத்தா²ய தே³தீதி பங்ஸுகூலவிஸ்ஸாஸிகாதி³ஸஞ்ஞாய க³ஹெத்வா தே³தி, ததா³ குலஸங்க³ஹபச்சயா ச து³க்கடங் ப⁴ண்ட³தெ³ய்யஞ்ச, தெ²ய்யசித்தே பன ஸதி குலஸங்க³ஹணத்தா²ய க³ண்ஹதோபி பாராஜிகமேவ. ஊனபஞ்சமாஸகாதீ³ஸு குலதூ³ஸகது³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங் து²ல்லச்சயது³க்கடானி. ஸேனாஸனத்தா²ய நியமிதந்தி இத³ங் இஸ்ஸரவதாய த³த³தோ து²ல்லச்சயத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். இதரபச்சயத்தா²ய தி³ன்னம்பி அதெ²ய்யசித்தேன இஸ்ஸரவதாய குலஸங்க³ஹணத்தா²ய வா ஞாதகாதீ³னங் வா த³த³தோ து³க்கடங் ப⁴ண்ட³தெ³ய்யஞ்ச ஹோதேவ. இஸ்ஸரவதாயாதி ‘‘மயி தெ³ந்தே கோ நிவாரெஸ்ஸதி, அஹமேவெத்த² பமாண’’ந்தி ஏவங் அத்தனோ இஸ்ஸரியபா⁴வேன. து²ல்லச்சயந்தி குலஸங்க³ஹணத்தா²ய வா அஞ்ஞதா² வா காரணேன த³த³தோ ஸேனாஸனத்தா²ய நியமிதஸ்ஸ க³ருப⁴ண்ட³தாய து²ல்லச்சயங் ப⁴ண்ட³தெ³ய்யஞ்ச. கீ³வாதி எத்த² ஸேனாஸனத்தா²ய நியமிதே து²ல்லச்சயேன ஸத்³தி⁴ங் கீ³வா, இதரஸ்மிங் து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஸுகா²தி³தமேவாதி அந்தோஉபசாரஸீமாயங் ட²த்வா பா⁴ஜெத்வா அத்தனோ ஸந்தகங் கத்வா கா²தி³தத்தா வுத்தங். ஸங்கி⁴கஞ்ஹி விஹாரபடிப³த்³த⁴ங் வேப⁴ங்கி³யங் ப³ஹிஉபசாரஸீமட்ட²ங் ப⁴ண்ட³ங் அந்தோஉபசாரட்டே²ஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஏவ பா⁴ஜேதப்³ப³ங், ந ப³ஹி டி²தேஹி உபசாரஸீமாய பா⁴ஜேதப்³ப³ந்தி.
Vuṭṭhahantesūti gāmaṃ chaḍḍetvā palāyantesu. Avisesenāti saussāhatādivisesaṃ aparāmasitvā sāmaññato. Saussāhamattameva āpattibhāvassa pamāṇaṃ sāmikānaṃ paricchinnabhāvato. Tatoti gaṇasantakādito. Kulasaṅgahaṇatthāya detīti paṃsukūlavissāsikādisaññāya gahetvā deti, tadā kulasaṅgahapaccayā ca dukkaṭaṃ bhaṇḍadeyyañca, theyyacitte pana sati kulasaṅgahaṇatthāya gaṇhatopi pārājikameva. Ūnapañcamāsakādīsu kuladūsakadukkaṭena saddhiṃ thullaccayadukkaṭāni. Senāsanatthāya niyamitanti idaṃ issaravatāya dadato thullaccayadassanatthaṃ vuttaṃ. Itarapaccayatthāya dinnampi atheyyacittena issaravatāya kulasaṅgahaṇatthāya vā ñātakādīnaṃ vā dadato dukkaṭaṃ bhaṇḍadeyyañca hoteva. Issaravatāyāti ‘‘mayi dente ko nivāressati, ahamevettha pamāṇa’’nti evaṃ attano issariyabhāvena. Thullaccayanti kulasaṅgahaṇatthāya vā aññathā vā kāraṇena dadato senāsanatthāya niyamitassa garubhaṇḍatāya thullaccayaṃ bhaṇḍadeyyañca. Gīvāti ettha senāsanatthāya niyamite thullaccayena saddhiṃ gīvā, itarasmiṃ dukkaṭena saddhinti veditabbaṃ. Sukhāditamevāti antoupacārasīmāyaṃ ṭhatvā bhājetvā attano santakaṃ katvā khāditattā vuttaṃ. Saṅghikañhi vihārapaṭibaddhaṃ vebhaṅgiyaṃ bahiupacārasīmaṭṭhaṃ bhaṇḍaṃ antoupacāraṭṭhehi bhikkhūhi eva bhājetabbaṃ, na bahi ṭhitehi upacārasīmāya bhājetabbanti.
150. ‘‘வுத்தோ வஜ்ஜேமீ’’தி வுத்தபி⁴க்கு²ஸ்மிங் ‘‘வுத்தோ வஜ்ஜேஹீ’’தி வுத்தஸ்ஸ பச்சா² உப்பஜ்ஜனகபாராஜிகாதி³தோ³ஸாரோபனதோ, க³ஹட்டா²னங் வா ‘‘ப⁴த³ந்தா அபரிச்சே²த³ங் கத்வா வத³ந்தீ’’தி ஏவங் தோ³ஸாரோபனதோ.
150. ‘‘Vutto vajjemī’’ti vuttabhikkhusmiṃ ‘‘vutto vajjehī’’ti vuttassa pacchā uppajjanakapārājikādidosāropanato, gahaṭṭhānaṃ vā ‘‘bhadantā aparicchedaṃ katvā vadantī’’ti evaṃ dosāropanato.
153-5. சா²தஜ்ஜ²த்தந்தி தேன சா²தேன ஜிக⁴ச்சா²ய உத³ரக்³கி³னா ஜ²த்தங், த³ட்³ட⁴ங் பீளிதந்தி அத்தோ². த⁴னுகந்தி கு²த்³த³கத⁴னுஸண்டா²னங் லக்³க³னகத³ண்ட³ங். மத்³த³ந்தோ க³ச்ச²தி, ப⁴ண்ட³தெ³ய்யந்தி எத்த² ஏகஸூகரக்³க⁴னகப⁴ண்ட³ங் தா³தப்³ப³ங் ஏகஸ்மிங் ப³ந்தே⁴ அஞ்ஞேஸங் தத்த² அப³ஜ்ஜ²னதோ. அதூ³ஹலந்தி யந்தபாஸாணோ, யேன அஜ்ஜொ²த்த²டத்தா மிகா³ பலாயிதுங் ந ஸக்கொந்தி. பச்சா² க³ச்ச²தீதி தேன கதபயோகே³ன அக³ந்த்வா பச்சா² ஸயமேவ க³ச்ச²தி, ஹெட்டா² வுத்தேஸுபி ஈதி³ஸேஸு டா²னேஸு ஏஸேவ நயோ. ரக்க²ங் யாசித்வாதி ராஜபுரிஸானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா அனுத்³தி³ஸ்ஸ ரக்க²ங் யாசித்வா. குமீனமுக²ந்தி குமீனஸ்ஸ அந்தோ மச்சா²னங் பவிஸனமுக²ங்.
153-5.Chātajjhattanti tena chātena jighacchāya udaragginā jhattaṃ, daḍḍhaṃ pīḷitanti attho. Dhanukanti khuddakadhanusaṇṭhānaṃ lagganakadaṇḍaṃ. Maddanto gacchati, bhaṇḍadeyyanti ettha ekasūkaragghanakabhaṇḍaṃ dātabbaṃ ekasmiṃ bandhe aññesaṃ tattha abajjhanato. Adūhalanti yantapāsāṇo, yena ajjhotthaṭattā migā palāyituṃ na sakkonti. Pacchā gacchatīti tena katapayogena agantvā pacchā sayameva gacchati, heṭṭhā vuttesupi īdisesu ṭhānesu eseva nayo. Rakkhaṃ yācitvāti rājapurisānaṃ santikaṃ gantvā anuddissa rakkhaṃ yācitvā. Kumīnamukhanti kumīnassa anto macchānaṃ pavisanamukhaṃ.
156. தே²ரானந்தி ஆக³ந்துகத்தே²ரானங். தேஸம்பீதி ஆவாஸிகபி⁴க்கூ²னம்பி. பரிபோ⁴க³த்தா²யாதி ஸங்கி⁴கே கத்தப்³ப³விதி⁴ங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜனத்தா²ய. க³ஹணேதி பாட²ஸேஸோ த³ட்ட²ப்³போ³. யத்தா²தி யஸ்மிங் ஆவாஸே. அஞ்ஞேஸந்தி அஞ்ஞேஸங் ஆக³ந்துகானங். தேஸுபி ஆக³ந்துகா அனிஸ்ஸராதி ஸேனாஸனே நிரந்தரங் வஸந்தானங் சீவரத்தா²ய தா³யகேஹி பி⁴க்கூ²ஹி வா நியமெத்வா தி³ன்னத்தா பா⁴ஜெத்வா கா²தி³துங் அனிஸ்ஸரா, ஆக³ந்துகேஹிபி இச்ச²ந்தேஹி தஸ்மிங் விஹாரே வஸ்ஸானாதீ³ஸு பவிஸித்வா சீவரத்தா²ய க³ஹேதப்³ப³ங். தேஸங் கதிகாய டா²தப்³ப³ந்தி ஸப்³பா³னி ப²லாப²லானி அபா⁴ஜெத்வா ‘‘எத்தகேஸு ருக்கே²ஸு ப²லானி பா⁴ஜெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாம, அஞ்ஞேஸு ப²லாப²லேஹி ஸேனாஸனானி படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமா’’தி வா, ‘‘பிண்ட³பாதாதி³பச்சயங் ஸம்பாதெ³ஸ்ஸாமா’’தி வா, ‘‘கிஞ்சிபி அபா⁴ஜெத்வா சதுபச்சயத்தா²யேவ உபனேமா’’தி வா ஏவங் ஸம்மா உபனெந்தானங் ஆவாஸிகானங் கதிகாய ஆக³ந்துகேஹி டா²தப்³ப³ங். மஹாஅட்ட²கதா²யங் ‘‘அனிஸ்ஸரா’’தி வசனேன தீ³பிதோ ஏவ அத்தோ², மஹாபச்சரியங் சதுன்னங் பச்சயானந்திஆதி³னா வித்தா²ரெத்வா த³ஸ்ஸிதோ. பரிபோ⁴க³வஸேனேவாதி எத்த² ஏவ-ஸத்³தோ³ அட்டா²னப்பயுத்தோ, பரிபோ⁴க³வஸேன தமேவ பா⁴ஜெத்வாதி யோஜேதப்³ப³ங். எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் விஹாரே, ரட்டே² வா.
156.Therānanti āgantukattherānaṃ. Tesampīti āvāsikabhikkhūnampi. Paribhogatthāyāti saṅghike kattabbavidhiṃ katvā paribhuñjanatthāya. Gahaṇeti pāṭhaseso daṭṭhabbo. Yatthāti yasmiṃ āvāse. Aññesanti aññesaṃ āgantukānaṃ. Tesupi āgantukā anissarāti senāsane nirantaraṃ vasantānaṃ cīvaratthāya dāyakehi bhikkhūhi vā niyametvā dinnattā bhājetvā khādituṃ anissarā, āgantukehipi icchantehi tasmiṃ vihāre vassānādīsu pavisitvā cīvaratthāya gahetabbaṃ. Tesaṃ katikāya ṭhātabbanti sabbāni phalāphalāni abhājetvā ‘‘ettakesu rukkhesu phalāni bhājetvā paribhuñjissāma, aññesu phalāphalehi senāsanāni paṭijaggissāmā’’ti vā, ‘‘piṇḍapātādipaccayaṃ sampādessāmā’’ti vā, ‘‘kiñcipi abhājetvā catupaccayatthāyeva upanemā’’ti vā evaṃ sammā upanentānaṃ āvāsikānaṃ katikāya āgantukehi ṭhātabbaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ ‘‘anissarā’’ti vacanena dīpito eva attho, mahāpaccariyaṃ catunnaṃ paccayānantiādinā vitthāretvā dassito. Paribhogavasenevāti ettha eva-saddo aṭṭhānappayutto, paribhogavasena tameva bhājetvāti yojetabbaṃ. Etthāti etasmiṃ vihāre, raṭṭhe vā.
ஸேனாஸனபச்சயந்தி ஸேனாஸனஞ்ச தத³த்தா²ய நியமெத்வா ட²பிதஞ்ச. ஏகங் வா த்³வே வா வரஸேனாஸனானி ட²பெத்வாதி வுத்தமேவத்த²ங் புன ப்³யதிரேகமுகே²ன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மூலவத்து²ச்சே²த³ங் பன கத்வா ந உபனேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங், ஸேனாஸனஸங்கா²தவத்து²னோ மூலச்சே²த³ங் கத்வா ஸப்³பா³னி ஸேனாஸனானி ந விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³பா³னீதி அத்தோ². கேசி பனெத்த² ‘‘ஏகங் வா த்³வே வா வரஸேனாஸனானி ட²பெத்வா லாமகதோ பட்டா²ய விஸ்ஸஜ்ஜெந்தேஹிபி ஸேனாஸனபூ⁴மியோ ந விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³பா³தி அயமத்தோ² வுத்தோ’’தி வத³ந்தி, தம்பி யுத்தமேவ இமஸ்ஸாபி அத்த²ஸ்ஸ அவஸ்ஸங் வத்தப்³ப³தோ, இதரதா² கேசி ஸஹ வத்து²னாபி விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்யுங்.
Senāsanapaccayanti senāsanañca tadatthāya niyametvā ṭhapitañca. Ekaṃ vā dve vā varasenāsanāni ṭhapetvāti vuttamevatthaṃ puna byatirekamukhena dassetuṃ ‘‘mūlavatthucchedaṃ pana katvā na upanetabba’’nti vuttaṃ, senāsanasaṅkhātavatthuno mūlacchedaṃ katvā sabbāni senāsanāni na vissajjetabbānīti attho. Keci panettha ‘‘ekaṃ vā dve vā varasenāsanāni ṭhapetvā lāmakato paṭṭhāya vissajjentehipi senāsanabhūmiyo na vissajjetabbāti ayamattho vutto’’ti vadanti, tampi yuttameva imassāpi atthassa avassaṃ vattabbato, itarathā keci saha vatthunāpi vissajjetabbaṃ maññeyyuṃ.
பண்ணங் ஆரோபெத்வாதி ‘‘எத்தகே ருக்கே² ரக்கி²த்வா ததோ எத்தகங் க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி பண்ணங் ஆரோபெத்வா. நிமித்தஸஞ்ஞங் கத்வாதி ஸங்கேதங் கத்வா. தா³ரகாதி தேஸங் புத்தனத்தாத³யோ யே கேசி கோ³பெந்தி, தே ஸப்³பே³பி இத⁴ ‘‘தா³ரகா’’தி வுத்தா. ததோதி யதா²வுத்ததா³ருஸம்பா⁴ரதோ. ஆபுச்சி²த்வாதி காரகஸங்க⁴ங் ஆபுச்சி²த்வா. தங் ஸப்³ப³ம்பி ஆஹரித்வாதி அனாபுச்சி²த்வாபி தாவகாலிகங் ஆஹரித்வா. அயமேவ பி⁴க்கு² இஸ்ஸரோதிஆதி³தோ பட்டா²ய அத்தனோ ஸந்தகேஹி தா³ருஸம்பா⁴ராதீ³ஹி ச காராபிதத்தா படிஜக்³கி³தத்தா ச ஸங்கி⁴கஸேனாஸனே பா⁴கி³தாய ச அயமேவ இஸ்ஸரோ, ந ச ஸோ ததோ வுட்டா²பேதப்³போ³தி வுத்தங் ஹோதி. உத³கபூஜந்தி சேதியங்க³ணே ஸிஞ்சனாதி³பூஜங். வத்தஸீஸேனாதி கேவலங் ஸத்³தா⁴ய, ந வேதனாதி³அத்தா²ய. ஸவத்து²கந்தி ஸஹ பூ⁴மியா. குட்டந்தி கே³ஹபி⁴த்திங். பாகாரந்தி பரிக்கே²பபாகாரங். ததோதி ச²ட்³டி³தவிஹாரதோ. ததோ ஆஹரித்வா ஸேனாஸனங் கதங் ஹோதீதி ஸாமந்தகா³மவாஸீஹி பி⁴க்கூ²ஹி ச²ட்³டி³தவிஹாரதோ தா³ருஸம்பா⁴ராதி³ங் ஆஹரித்வா ஸேனாஸனங் கதங் ஹோதி.
Paṇṇaṃ āropetvāti ‘‘ettake rukkhe rakkhitvā tato ettakaṃ gahetabba’’nti paṇṇaṃ āropetvā. Nimittasaññaṃ katvāti saṅketaṃ katvā. Dārakāti tesaṃ puttanattādayo ye keci gopenti, te sabbepi idha ‘‘dārakā’’ti vuttā. Tatoti yathāvuttadārusambhārato. Āpucchitvāti kārakasaṅghaṃ āpucchitvā. Taṃ sabbampi āharitvāti anāpucchitvāpi tāvakālikaṃ āharitvā. Ayameva bhikkhu issarotiādito paṭṭhāya attano santakehi dārusambhārādīhi ca kārāpitattā paṭijaggitattā ca saṅghikasenāsane bhāgitāya ca ayameva issaro, na ca so tato vuṭṭhāpetabboti vuttaṃ hoti. Udakapūjanti cetiyaṅgaṇe siñcanādipūjaṃ. Vattasīsenāti kevalaṃ saddhāya, na vetanādiatthāya. Savatthukanti saha bhūmiyā. Kuṭṭanti gehabhittiṃ. Pākāranti parikkhepapākāraṃ. Tatoti chaḍḍitavihārato. Tato āharitvā senāsanaṃ kataṃ hotīti sāmantagāmavāsīhi bhikkhūhi chaḍḍitavihārato dārusambhārādiṃ āharitvā senāsanaṃ kataṃ hoti.
157. ‘‘புக்³க³லிகபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி வுத்தமத்த²ங்யேவ பாகடங் காதுங் ‘‘ஆக³தாக³தானங் வுட்³ட⁴தரானங் ந தே³தீ’’தி வுத்தங். சதுபா⁴க³உத³கஸம்பி⁴ன்னேதி சதுத்த²பா⁴கே³ன ஸம்பி⁴ன்னே. பாளியங் ‘‘அனாபத்தி, பி⁴க்க²வே, பாராஜிகஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 157) ஸாமிகேஹி து²ல்லனந்த³ங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஏதிஸ்ஸா ஹத்தே² தி³ன்னத்தா, அதெ²ய்யசித்தேன பரிபு⁴ஞ்ஜிதத்தா ச வுத்தங். தெ²ய்யசித்தேன பரிபு⁴த்தேபி சஸ்ஸா ப⁴ண்ட³தெ³ய்யமேவ உபனிக்கி²த்தப⁴ண்ட³ட்டா²னியத்தா. ஓத³னபா⁴ஜனீயவத்து²ஸ்மிந்தி ‘‘அபரஸ்ஸ பா⁴க³ங் தே³ஹீ’’தி ஆக³தவத்து²ஸ்மிங் (பாரா॰ 141).
157. ‘‘Puggalikaparibhogena paribhuñjatī’’ti vuttamatthaṃyeva pākaṭaṃ kātuṃ ‘‘āgatāgatānaṃ vuḍḍhatarānaṃ na detī’’ti vuttaṃ. Catubhāgaudakasambhinneti catutthabhāgena sambhinne. Pāḷiyaṃ ‘‘anāpatti, bhikkhave, pārājikassā’’ti (pārā. 157) sāmikehi thullanandaṃ uddissa etissā hatthe dinnattā, atheyyacittena paribhuñjitattā ca vuttaṃ. Theyyacittena paribhuttepi cassā bhaṇḍadeyyameva upanikkhittabhaṇḍaṭṭhāniyattā. Odanabhājanīyavatthusminti ‘‘aparassa bhāgaṃ dehī’’ti āgatavatthusmiṃ (pārā. 141).
159. தஸ்ஸ குலஸ்ஸ அனுகம்பாய பஸாதா³னுரக்க²ணத்தா²யாதிஆதி³னா குலஸங்க³ஹத்த²ங் நாகாஸீதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘யாவ தா³ரகா பாஸாத³ங் ஆரோஹந்தி, தாவ பாஸாதோ³ தேஸங் ஸந்திகே ஹோதூ’’தி புப்³பே³ காலபரிச்சே²த³ங் கத்வா அதி⁴ட்டி²தத்தா ஏவ யதா²காலபரிச்சே²த³மேவ தத்த² திட்ட²தி, ததோ பரங் பாஸாதோ³ ஸயமேவ யதா²டா²னங் க³ச்ச²தி, ததா²க³மனஞ்ச இத்³தி⁴விஸ்ஸஜ்ஜனேன ஸஞ்ஜாதங் விய ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘தே²ரோ இத்³தி⁴ங் படிஸங்ஹரீ’’தி. யஸ்மா ஏவங் இத்³தி⁴வித⁴ஞாணேன கரொந்தஸ்ஸ காயவசீபயோகா³ ந ஸந்தி தெ²ய்யசித்தஞ்ச நத்தி² பாஸாத³ஸ்ஸேவ விசாரிதத்தா, தஸ்மா ‘‘எத்த² அவஹாரோ நத்தீ²’’தி தே²ரோ ஏவமகாஸீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அத² வா தா³ரகேஸு அனுகம்பாய ஆனயனத்த²மேவ பாஸாதே³ உபனீதே பாஸே ப³த்³த⁴ஸூகராதீ³னங் ஆமிஸங் த³ஸ்ஸெத்வா டா²னாசாவனங் விய கரமரானீதேஸு தா³ரகேஸு பாஸாத³ங் ஆருள்ஹேஸுபி புன படிஸங்ஹரணே ச இத⁴ அவஹாரோ நத்தி² காருஞ்ஞாதி⁴ப்பாயத்தா, ப⁴ண்ட³தெ³ய்யம்பி ந ஹோதி காயவசீபயோகா³பா⁴வா. காயவசீபயோகே³ ஸதியேவ ஹி ஆபத்தி ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங் வா ஹோதி, தேனேவ ப⁴க³வா ‘‘அனாபத்தி, பி⁴க்க²வே, அதெ²ய்யசித்தஸ்ஸா’’திஆதி³ங் அவத்வா ‘‘அனாபத்தி, பி⁴க்க²வே, இத்³தி⁴மஸ்ஸ இத்³தி⁴விஸயே’’தி (பாரா॰ 159) எத்தகமேவ அவோச. இத்³தி⁴விஸயேதி செத்த² பரப⁴ண்டா³தா³யககாயவசீபயோகா³ஸமுட்டா²பகஸ்ஸ கேவலங் மனொத்³வாரிகஸ்ஸ அதெ²ய்யசித்தபூ⁴தஸ்ஸ இத்³தி⁴சித்தஸ்ஸ விஸயே ஆபத்தி நாம நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ க³ஹேதப்³போ³. கிங் பன படிக்கி²த்தங் இத்³தி⁴பாடிஹாரியங் காதுங் வட்டதீதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஈதி³ஸாய அதி⁴ட்டா²னித்³தி⁴யா அனாபத்தீ’’தி. ‘‘அனாபத்தி, பி⁴க்க²வே, இத்³தி⁴மஸ்ஸ இத்³தி⁴விஸயே’’தி ஹி இமினாயேவ ஸுத்தேன அதி⁴ட்டா²னித்³தி⁴யா அப்படிக்கி²த்தபா⁴வோ ஸிஜ்ஜ²தி. அத்தனோ பகதிவண்ணங் அவிஜஹித்வா ப³ஹித்³தா⁴ ஹத்தி²ஆதி³த³ஸ்ஸனங், ‘‘ஏகோபி ஹுத்வா ப³ஹுதா⁴ ஹோதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.238, 239; ம॰ நி॰ 1.147; படி॰ ம॰ 1.102) ஆக³தஞ்ச அதி⁴ட்டா²னவஸேன நிப்ப²ன்னத்தா அதி⁴ட்டா²னித்³தி⁴ நாம, ‘‘ஸோ பகதிவண்ணங் விஜஹித்வா குமாரகவண்ணங் வா த³ஸ்ஸேதி, நாக³வண்ணங்…பே॰… விவித⁴ம்பி ஸேனாப்³யூஹங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி (படி॰ ம॰ 3.13) ஏவங் ஆக³தா இத்³தி⁴ பகதிவண்ணவிஜஹனவிகாரவஸேன பவத்தத்தா விகுப்³ப³னித்³தி⁴ நாம. அத்தனோ பன பகதிரூபங் யதா²ஸபா⁴வேன ட²பெத்வாவ ப³ஹி ஹத்தி²ஆதி³த³ஸ்ஸனங் விகுப்³ப³னித்³தி⁴ நாம ந ஹோதி, அத்தனோ ரூபமேவ ஹத்தி²ஆதி³ரூபேன நிம்மானங் விகுப்³ப³னித்³தீ⁴தி வேதி³தப்³ப³ங்.
159.Tassakulassa anukampāya pasādānurakkhaṇatthāyātiādinā kulasaṅgahatthaṃ nākāsīti dasseti. ‘‘Yāva dārakā pāsādaṃ ārohanti, tāva pāsādo tesaṃ santike hotū’’ti pubbe kālaparicchedaṃ katvā adhiṭṭhitattā eva yathākālaparicchedameva tattha tiṭṭhati, tato paraṃ pāsādo sayameva yathāṭhānaṃ gacchati, tathāgamanañca iddhivissajjanena sañjātaṃ viya hotīti vuttaṃ ‘‘thero iddhiṃ paṭisaṃharī’’ti. Yasmā evaṃ iddhividhañāṇena karontassa kāyavacīpayogā na santi theyyacittañca natthi pāsādasseva vicāritattā, tasmā ‘‘ettha avahāro natthī’’ti thero evamakāsīti daṭṭhabbaṃ. Atha vā dārakesu anukampāya ānayanatthameva pāsāde upanīte pāse baddhasūkarādīnaṃ āmisaṃ dassetvā ṭhānācāvanaṃ viya karamarānītesu dārakesu pāsādaṃ āruḷhesupi puna paṭisaṃharaṇe ca idha avahāro natthi kāruññādhippāyattā, bhaṇḍadeyyampi na hoti kāyavacīpayogābhāvā. Kāyavacīpayoge satiyeva hi āpatti bhaṇḍadeyyaṃ vā hoti, teneva bhagavā ‘‘anāpatti, bhikkhave, atheyyacittassā’’tiādiṃ avatvā ‘‘anāpatti, bhikkhave, iddhimassa iddhivisaye’’ti (pārā. 159) ettakameva avoca. Iddhivisayeti cettha parabhaṇḍādāyakakāyavacīpayogāsamuṭṭhāpakassa kevalaṃ manodvārikassa atheyyacittabhūtassa iddhicittassa visaye āpatti nāma natthīti adhippāyo gahetabbo. Kiṃ pana paṭikkhittaṃ iddhipāṭihāriyaṃ kātuṃ vaṭṭatīti codanaṃ sandhāyāha ‘‘īdisāya adhiṭṭhāniddhiyā anāpattī’’ti. ‘‘Anāpatti, bhikkhave, iddhimassa iddhivisaye’’ti hi imināyeva suttena adhiṭṭhāniddhiyā appaṭikkhittabhāvo sijjhati. Attano pakativaṇṇaṃ avijahitvā bahiddhā hatthiādidassanaṃ, ‘‘ekopi hutvā bahudhā hotī’’ti (dī. ni. 1.238, 239; ma. ni. 1.147; paṭi. ma. 1.102) āgatañca adhiṭṭhānavasena nipphannattā adhiṭṭhāniddhi nāma, ‘‘so pakativaṇṇaṃ vijahitvā kumārakavaṇṇaṃ vā dasseti, nāgavaṇṇaṃ…pe… vividhampi senābyūhaṃ dassetī’’ti (paṭi. ma. 3.13) evaṃ āgatā iddhi pakativaṇṇavijahanavikāravasena pavattattā vikubbaniddhi nāma. Attano pana pakatirūpaṃ yathāsabhāvena ṭhapetvāva bahi hatthiādidassanaṃ vikubbaniddhi nāma na hoti, attano rūpameva hatthiādirūpena nimmānaṃ vikubbaniddhīti veditabbaṃ.
பராஜிதகிலேஸேனாதி விஜிதகிலேஸேன, நிக்கிலேஸேனாதி அத்தோ². இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸாஸனே, தேன து³தியபாராஜிகஸிக்கா²பதே³ன ஸமங் அஞ்ஞங் அனேகனயவோகிண்ணங் க³ம்பீ⁴ரத்த²வினிச்ச²யங் கிஞ்சி ஸிக்கா²பத³ங் ந விஜ்ஜதீதி யோஜனா. தத்த² அத்தோ² நாம பாளிஅத்தோ², வினிச்ச²யோ பாளிமுத்தகவினிச்ச²யோ, தே க³ம்பீ⁴ரா யஸ்மிங், தங் க³ம்பீ⁴ரத்த²வினிச்ச²யங். வத்து²ம்ஹி ஓதிண்ணேதி சோத³னாவஸேன வா அத்தனாவ அத்தனோ வீதிக்கமாரோசனவஸேன வா ஸங்க⁴மஜ்ஜே² அதி³ன்னாதா³னவத்து²ஸ்மிங் ஓதிண்ணே. எத்தா²தி ஓதிண்ணவத்து²ம்ஹி. வினிச்ச²யோதி ஆபத்தானாபத்தினியமனங். கப்பியேபி ச வத்து²ஸ்மிந்தி அத்தனா க³ஹேதுங் யுத்தே மாதாபிதாதீ³னங் ஸந்தகேபி.
Parājitakilesenāti vijitakilesena, nikkilesenāti attho. Idhāti imasmiṃ sāsane, tena dutiyapārājikasikkhāpadena samaṃ aññaṃ anekanayavokiṇṇaṃ gambhīratthavinicchayaṃ kiñci sikkhāpadaṃ na vijjatīti yojanā. Tattha attho nāma pāḷiattho, vinicchayo pāḷimuttakavinicchayo, te gambhīrā yasmiṃ, taṃ gambhīratthavinicchayaṃ. Vatthumhi otiṇṇeti codanāvasena vā attanāva attano vītikkamārocanavasena vā saṅghamajjhe adinnādānavatthusmiṃ otiṇṇe. Etthāti otiṇṇavatthumhi. Vinicchayoti āpattānāpattiniyamanaṃ. Kappiyepi ca vatthusminti attanā gahetuṃ yutte mātāpitādīnaṃ santakepi.
இதி ஸமந்தபாஸாதி³காய வினயட்ட²கதா²ய விமதிவினோத³னியங்
Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya vimativinodaniyaṃ
து³தியபாராஜிகவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.
Dutiyapārājikavaṇṇanānayo niṭṭhito.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / வினீதவத்து²வண்ணனா • Vinītavatthuvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / குஸஸங்காமனவத்து²கதா²வண்ணனா • Kusasaṅkāmanavatthukathāvaṇṇanā