Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
5. கூடத³ந்தஸுத்தவண்ணனா
5. Kūṭadantasuttavaṇṇanā
323. ஏவங் மே ஸுதங்…பே॰… மக³தே⁴ஸூதி கூடத³ந்தஸுத்தங். தத்ராயங் அபுப்³ப³பத³வண்ணனா. மக³தே⁴ஸூதி மக³தா⁴ நாம ஜானபதி³னோ ராஜகுமாரா, தேஸங் நிவாஸோ ஏகோபி ஜனபதோ³ ரூள்ஹீஸத்³தே³ன மக³தா⁴தி வுச்சதி, தஸ்மிங் மக³தே⁴ஸு ஜனபதே³. இதோ பரங் புரிமஸுத்தத்³வயே வுத்தனயமேவ. அம்ப³லட்டி²கா ப்³ரஹ்மஜாலே வுத்தஸதி³ஸாவ. கூடத³ந்தோதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங். உபக்க²டோதி ஸஜ்ஜிதோ. வச்ச²தரஸதானீதி வச்ச²ஸதானி. உரப்³பா⁴தி தருணமெண்ட³கா வுச்சந்தி. ஏதே தாவ பாளியங் ஆக³தாயேவ. பாளியங் பன அனாக³தானம்பி அனேகேஸங் மிக³பக்கீ²னங் ஸத்தஸத்தஸதானி ஸம்பிண்டி³தானேவாதி வேதி³தப்³பா³னி. ஸப்³ப³ஸத்தஸதிகயாக³ங் கிரேஸ யஜிதுகாமோ ஹோதி. தூ²ணூபனீதானீதி ப³ந்தி⁴த்வா ட²பனத்தா²ய யூபஸங்கா²தங் தூ²ணங் உபனீதானி.
323.Evaṃme sutaṃ…pe… magadhesūti kūṭadantasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Magadhesūti magadhā nāma jānapadino rājakumārā, tesaṃ nivāso ekopi janapado rūḷhīsaddena magadhāti vuccati, tasmiṃ magadhesu janapade. Ito paraṃ purimasuttadvaye vuttanayameva. Ambalaṭṭhikā brahmajāle vuttasadisāva. Kūṭadantoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ. Upakkhaṭoti sajjito. Vacchatarasatānīti vacchasatāni. Urabbhāti taruṇameṇḍakā vuccanti. Ete tāva pāḷiyaṃ āgatāyeva. Pāḷiyaṃ pana anāgatānampi anekesaṃ migapakkhīnaṃ sattasattasatāni sampiṇḍitānevāti veditabbāni. Sabbasattasatikayāgaṃ kiresa yajitukāmo hoti. Thūṇūpanītānīti bandhitvā ṭhapanatthāya yūpasaṅkhātaṃ thūṇaṃ upanītāni.
328. திவித⁴ந்தி எத்த² விதா⁴ வுச்சதி ட²பனா, திட்ட²பனந்தி அத்தோ². ஸோளஸபரிக்கா²ரந்தி ஸோளஸபரிவாரங்.
328.Tividhanti ettha vidhā vuccati ṭhapanā, tiṭṭhapananti attho. Soḷasaparikkhāranti soḷasaparivāraṃ.
330-336. படிவஸந்தீதி யஞ்ஞானுப⁴வனத்தா²ய படிவஸந்தி. பூ⁴தபுப்³ப³ந்தி இத³ங் ப⁴க³வா பத²வீக³தங் நிதி⁴ங் உத்³த⁴ரித்வா புரதோ ராஸிங் கரொந்தோ விய ப⁴வபடிச்ச²ன்னங் புப்³ப³சரிதங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ. மஹாவிஜிதோதி ஸோ கிர ஸாக³ரபரியந்தங் மஹந்தங் பத²வீமண்ட³லங் விஜினி, இதி மஹந்தங் விஜிதமஸ்ஸாதி மஹாவிஜிதோ த்வேவ ஸங்க்²யங் அக³மாஸி. அட்³டோ⁴திஆதீ³ஸு யோ கோசி அத்தனோ ஸந்தகேன விப⁴வேன அட்³டோ⁴ ஹோதி, அயங் பன ந கேவலங் அட்³டோ⁴யேவ, மஹத்³த⁴னோ மஹதா அபரிமாணஸங்க்²யேன த⁴னேன ஸமன்னாக³தோ. பஞ்சகாமகு³ணவஸேன மஹந்தா உளாரா போ⁴கா³ அஸ்ஸாதி மஹாபோ⁴கோ³. பிண்ட³பிண்ட³வஸேன சேவ ஸுவண்ணமாஸகரஜதமாஸகாதி³வஸேன ச ஜாதரூபரஜதஸ்ஸ பஹூததாய பஹூதஜாதரூபரஜதோ, அனேககோடிஸங்க்²யேன ஜாதரூபரஜதேன ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². வித்தீதி துட்டி², வித்தியா உபகரணங் வித்தூபகரணங் துட்டி²காரணந்தி அத்தோ². பஹூதங் நானாவிதா⁴லங்காரஸுவண்ணரஜதபா⁴ஜனாதி³பே⁴த³ங் வித்தூபகரணமஸ்ஸாதி பஹூதவித்தூபகரணோ. ஸத்தரதனஸங்கா²தஸ்ஸ நித³ஹித்வா ட²பிதத⁴னஸ்ஸ ஸப்³ப³புப்³ப³ண்ணாபரண்ணஸங்க³ஹிதஸ்ஸ த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ ச பஹூததாய பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞோ . அத²வா இத³மஸ்ஸ தே³வஸிகங் பரிப்³ப³யதா³னக்³க³ஹணாதி³வஸேன பரிவத்தனத⁴னத⁴ஞ்ஞவஸேன வுத்தங்.
330-336.Paṭivasantīti yaññānubhavanatthāya paṭivasanti. Bhūtapubbanti idaṃ bhagavā pathavīgataṃ nidhiṃ uddharitvā purato rāsiṃ karonto viya bhavapaṭicchannaṃ pubbacaritaṃ dassento āha. Mahāvijitoti so kira sāgarapariyantaṃ mahantaṃ pathavīmaṇḍalaṃ vijini, iti mahantaṃ vijitamassāti mahāvijito tveva saṅkhyaṃ agamāsi. Aḍḍhotiādīsu yo koci attano santakena vibhavena aḍḍho hoti, ayaṃ pana na kevalaṃ aḍḍhoyeva, mahaddhano mahatā aparimāṇasaṅkhyena dhanena samannāgato. Pañcakāmaguṇavasena mahantā uḷārā bhogā assāti mahābhogo. Piṇḍapiṇḍavasena ceva suvaṇṇamāsakarajatamāsakādivasena ca jātarūparajatassa pahūtatāya pahūtajātarūparajato, anekakoṭisaṅkhyena jātarūparajatena samannāgatoti attho. Vittīti tuṭṭhi, vittiyā upakaraṇaṃ vittūpakaraṇaṃ tuṭṭhikāraṇanti attho. Pahūtaṃ nānāvidhālaṅkārasuvaṇṇarajatabhājanādibhedaṃ vittūpakaraṇamassāti pahūtavittūpakaraṇo. Sattaratanasaṅkhātassa nidahitvā ṭhapitadhanassa sabbapubbaṇṇāparaṇṇasaṅgahitassa dhaññassa ca pahūtatāya pahūtadhanadhañño. Athavā idamassa devasikaṃ paribbayadānaggahaṇādivasena parivattanadhanadhaññavasena vuttaṃ.
பரிபுண்ணகோஸகொட்டா²கா³ரோதி கோஸோ வுச்சதி ப⁴ண்டா³கா³ரங், நித³ஹித்வா ட²பிதேன த⁴னேன பரிபுண்ணகோஸோ, த⁴ஞ்ஞேன பரிபுண்ணகொட்டா²கா³ரோ சாதி அத்தோ². அத²வா சதுப்³பி³தோ⁴ கோஸோ – ஹத்தீ², அஸ்ஸா, ரதா², பத்தீதி. கொட்டா²கா³ரங் திவித⁴ங் – த⁴னகொட்டா²கா³ரங், வத்த²கொட்டா²கா³ரங், த⁴ஞ்ஞகொட்டா²கா³ரந்தி, தங் ஸப்³ப³ம்பி பரிபுண்ணமஸ்ஸாதி பரிபுண்ணகோஸகொட்டா²கா³ரோ. உத³பாதீ³தி உப்பஜ்ஜி. அயங் கிர ராஜா ஏகதி³வஸங் ரதனாவலோகனசாரிகங் நாம நிக்க²ந்தோ. ஸோ ப⁴ண்டா³கா³ரிகங் புச்சி² – ‘‘தாத, இத³ங் ஏவங் ப³ஹுத⁴னங் கேன ஸங்க⁴ரித’’ந்தி? தும்ஹாகங் பிதுபிதாமஹாதீ³ஹி யாவ ஸத்தமா குலபரிவட்டாதி. இத³ங் பன த⁴னங் ஸங்க⁴ரித்வா தே குஹிங் க³தாதி? ஸப்³பே³வ தே, தே³வ, மரணவஸங் பத்தாதி. அத்தனோ த⁴னங் அக³ஹெத்வாவ க³தா, தாதாதி? தே³வ, கிங் வதே³த², த⁴னங் நாமேதங் பஹாய க³மனீயமேவ, நோ ஆதா³ய க³மனீயந்தி. அத² ராஜா நிவத்தித்வா ஸிரீக³ப்³பே⁴ நிஸின்னோ – ‘அதி⁴க³தா கோ² மே’திஆதீ³னி சிந்தேஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதீ³’’தி.
Paripuṇṇakosakoṭṭhāgāroti koso vuccati bhaṇḍāgāraṃ, nidahitvā ṭhapitena dhanena paripuṇṇakoso, dhaññena paripuṇṇakoṭṭhāgāro cāti attho. Athavā catubbidho koso – hatthī, assā, rathā, pattīti. Koṭṭhāgāraṃ tividhaṃ – dhanakoṭṭhāgāraṃ, vatthakoṭṭhāgāraṃ, dhaññakoṭṭhāgāranti, taṃ sabbampi paripuṇṇamassāti paripuṇṇakosakoṭṭhāgāro. Udapādīti uppajji. Ayaṃ kira rājā ekadivasaṃ ratanāvalokanacārikaṃ nāma nikkhanto. So bhaṇḍāgārikaṃ pucchi – ‘‘tāta, idaṃ evaṃ bahudhanaṃ kena saṅgharita’’nti? Tumhākaṃ pitupitāmahādīhi yāva sattamā kulaparivaṭṭāti. Idaṃ pana dhanaṃ saṅgharitvā te kuhiṃ gatāti? Sabbeva te, deva, maraṇavasaṃ pattāti. Attano dhanaṃ agahetvāva gatā, tātāti? Deva, kiṃ vadetha, dhanaṃ nāmetaṃ pahāya gamanīyameva, no ādāya gamanīyanti. Atha rājā nivattitvā sirīgabbhe nisinno – ‘adhigatā kho me’tiādīni cintesi. Tena vuttaṃ – ‘‘evaṃ cetaso parivitakko udapādī’’ti.
337. ப்³ராஹ்மணங் ஆமந்தெத்வாதி கஸ்மா ஆமந்தேஸி? அயங் கிரேவங் சிந்தேஸி – ‘‘தா³னங் தெ³ந்தேன நாம ஏகேன பண்டி³தேன ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா தா³துங் வட்டதி, அனாமந்தெத்வா கதகம்மஞ்ஹி பச்சா²னுதாபங் கரோதீ’’தி. தஸ்மா ஆமந்தேஸி. அத² ப்³ராஹ்மணோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ராஜா மஹாதா³னங் தா³துகாமோ, ஜனபதே³ சஸ்ஸ ப³ஹூ சோரா, தே அவூபஸமெத்வா தா³னங் தெ³ந்தஸ்ஸ கீ²ரத³தி⁴தண்டு³லாதி³கே தா³னஸம்பா⁴ரே ஆஹரந்தானங் நிப்புரிஸானி கே³ஹானி சோரா விலும்பிஸ்ஸந்தி ஜனபதோ³ சோரப⁴யேனேவ கோலாஹலோ ப⁴விஸ்ஸதி, ததோ ரஞ்ஞோ தா³னங் ந சிரங் பவத்திஸ்ஸதி, சித்தம்பிஸ்ஸ ஏகக்³க³ங் ந ப⁴விஸ்ஸதி, ஹந்த³, நங் ஏதமத்த²ங் ஸஞ்ஞாபேமீ’’தி ததோ தமத்த²ங் ஸஞ்ஞாபெந்தோ ‘‘போ⁴தோ, கோ² ரஞ்ஞோ’’திஆதி³மாஹ.
337.Brāhmaṇaṃāmantetvāti kasmā āmantesi? Ayaṃ kirevaṃ cintesi – ‘‘dānaṃ dentena nāma ekena paṇḍitena saddhiṃ mantetvā dātuṃ vaṭṭati, anāmantetvā katakammañhi pacchānutāpaṃ karotī’’ti. Tasmā āmantesi. Atha brāhmaṇo cintesi – ‘‘ayaṃ rājā mahādānaṃ dātukāmo, janapade cassa bahū corā, te avūpasametvā dānaṃ dentassa khīradadhitaṇḍulādike dānasambhāre āharantānaṃ nippurisāni gehāni corā vilumpissanti janapado corabhayeneva kolāhalo bhavissati, tato rañño dānaṃ na ciraṃ pavattissati, cittampissa ekaggaṃ na bhavissati, handa, naṃ etamatthaṃ saññāpemī’’ti tato tamatthaṃ saññāpento ‘‘bhoto, kho rañño’’tiādimāha.
338. தத்த² ஸகண்டகோதி சோரகண்டகேஹி ஸகண்டகோ. பந்த²து³ஹனாதி பந்த²து³ஹா, பந்த²கா⁴தகாதி அத்தோ². அகிச்சகாரீ அஸ்ஸாதி அகத்தப்³ப³காரீ அத⁴ம்மகாரீ ப⁴வெய்ய. த³ஸ்ஸுகீ²லந்தி சோரகீ²லங். வதே⁴ன வாதி மாரணேன வா கொட்டனேன வா. ப³ந்த⁴னேனாதி அத்³து³ப³ந்த⁴னாதி³னா. ஜானியாதி ஹானியா; ‘‘ஸதங் க³ண்ஹத², ஸஹஸ்ஸங் க³ண்ஹதா²’’தி ஏவங் பவத்திதத³ண்டே³னாதி அத்தோ². க³ரஹாயாதி பஞ்சஸிக²முண்ட³கரணங், கோ³மயஸிஞ்சனங், கீ³வாய குத³ண்ட³கப³ந்த⁴னந்தி ஏவமாதீ³னி கத்வா க³ரஹபாபனேன. பப்³பா³ஜனாயாதி ரட்ட²தோ நீஹரணேன. ஸமூஹனிஸ்ஸாமீதி ஸம்மா ஹேதுனா நயேன காரணேன ஊஹனிஸ்ஸாமி. ஹதாவஸேஸகாதி மதாவஸேஸகா. உஸ்ஸஹந்தீதி உஸ்ஸாஹங் கரொந்தி. அனுப்பதே³தூதி தி³ன்னே அப்பஹொந்தே புன அஞ்ஞம்பி பீ³ஜஞ்ச ப⁴த்தஞ்ச கஸிஉபகரணப⁴ண்ட³ஞ்ச ஸப்³ப³ங் தே³தூதி அத்தோ². பாப⁴தங் அனுப்பதே³தூதி ஸக்கி²ங் அகத்வா பண்ணே அனாரோபெத்வா மூலச்சே²ஜ்ஜவஸேன ப⁴ண்ட³மூலங் தே³தூதி அத்தோ². ப⁴ண்ட³மூலஸ்ஸ ஹி பாப⁴தந்தி நாமங். யதா²ஹ –
338. Tattha sakaṇṭakoti corakaṇṭakehi sakaṇṭako. Panthaduhanāti panthaduhā, panthaghātakāti attho. Akiccakārī assāti akattabbakārī adhammakārī bhaveyya. Dassukhīlanti corakhīlaṃ. Vadhena vāti māraṇena vā koṭṭanena vā. Bandhanenāti addubandhanādinā. Jāniyāti hāniyā; ‘‘sataṃ gaṇhatha, sahassaṃ gaṇhathā’’ti evaṃ pavattitadaṇḍenāti attho. Garahāyāti pañcasikhamuṇḍakaraṇaṃ, gomayasiñcanaṃ, gīvāya kudaṇḍakabandhananti evamādīni katvā garahapāpanena. Pabbājanāyāti raṭṭhato nīharaṇena. Samūhanissāmīti sammā hetunā nayena kāraṇena ūhanissāmi. Hatāvasesakāti matāvasesakā. Ussahantīti ussāhaṃ karonti. Anuppadetūti dinne appahonte puna aññampi bījañca bhattañca kasiupakaraṇabhaṇḍañca sabbaṃ detūti attho. Pābhataṃ anuppadetūti sakkhiṃ akatvā paṇṇe anāropetvā mūlacchejjavasena bhaṇḍamūlaṃ detūti attho. Bhaṇḍamūlassa hi pābhatanti nāmaṃ. Yathāha –
‘‘அப்பகேனபி மேதா⁴வீ, பாப⁴தேன விசக்க²ணோ;
‘‘Appakenapi medhāvī, pābhatena vicakkhaṇo;
ஸமுட்டா²பேதி அத்தானங், அணுங் அக்³கி³ங்வ ஸந்த⁴ம’’ந்தி. (ஜா॰ 1.1.4);
Samuṭṭhāpeti attānaṃ, aṇuṃ aggiṃva sandhama’’nti. (jā. 1.1.4);
ப⁴த்தவேதனந்தி தே³வஸிகங் ப⁴த்தஞ்சேவ மாஸிகாதி³பரிப்³ப³யஞ்ச தஸ்ஸ தஸ்ஸ குஸலகம்மஸூரபா⁴வானுரூபேன டா²னந்தரகா³மனிக³மாதி³தா³னேன ஸத்³தி⁴ங் தே³தூதி அத்தோ². ஸகம்மபஸுதாதி கஸிவாணிஜ்ஜாதீ³ஸு ஸகேஸு கம்மேஸு உய்யுத்தா ப்³யாவடா. ராஸிகோதி த⁴னத⁴ஞ்ஞானங் ராஸிகோ. கே²மட்டி²தாதி கே²மேன டி²தா அப⁴யா. அகண்டகாதி சோரகண்டகரஹிதா. முதா³ மோத³மானாதி மோதா³ மோத³மானா. அயமேவ வா பாடோ², அஞ்ஞமஞ்ஞங் பமுதி³தசித்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. அபாருதக⁴ராதி சோரானங் அபா⁴வேன த்³வாரானி அஸங்வரித்வா விவடத்³வாராதி அத்தோ². ஏதத³வோசாதி ஜனபத³ஸ்ஸ ஸப்³பா³காரேன இத்³த⁴பீ²தபா⁴வங் ஞத்வா ஏதங் அவோச.
Bhattavetananti devasikaṃ bhattañceva māsikādiparibbayañca tassa tassa kusalakammasūrabhāvānurūpena ṭhānantaragāmanigamādidānena saddhiṃ detūti attho. Sakammapasutāti kasivāṇijjādīsu sakesu kammesu uyyuttā byāvaṭā. Rāsikoti dhanadhaññānaṃ rāsiko. Khemaṭṭhitāti khemena ṭhitā abhayā. Akaṇṭakāti corakaṇṭakarahitā. Mudā modamānāti modā modamānā. Ayameva vā pāṭho, aññamaññaṃ pamuditacittāti adhippāyo. Apārutagharāti corānaṃ abhāvena dvārāni asaṃvaritvā vivaṭadvārāti attho. Etadavocāti janapadassa sabbākārena iddhaphītabhāvaṃ ñatvā etaṃ avoca.
சதுபரிக்கா²ரவண்ணனா
Catuparikkhāravaṇṇanā
339. தேன ஹி ப⁴வங் ராஜாதி ப்³ராஹ்மணோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ராஜா மஹாதா³னங் தா³துங் அதிவிய உஸ்ஸாஹஜாதோ. ஸசே பன அத்தனோ அனுயந்தா க²த்தியாத³யோ அனாமந்தெத்வா த³ஸ்ஸதி. நாஸ்ஸ தே அத்தமனா ப⁴விஸ்ஸந்தி; யதா² தா³னங் தே அத்தமனா ஹொந்தி, ததா² கரிஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்மா ‘‘தேன ஹி ப⁴வ’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² நேக³மாதி நிக³மவாஸினோ. ஜானபதா³தி ஜனபத³வாஸினோ . ஆமந்தயதந்தி ஆமந்தேது ஜானாபேது. யங் மம அஸ்ஸாதி யங் தும்ஹாகங் அனுஜானநங் மம ப⁴வெய்ய. அமச்சாதி பியஸஹாயகா. பாரிஸஜ்ஜாதி ஸேஸா ஆணத்திகாரகா. யஜதங் ப⁴வங் ராஜாதி யஜது ப⁴வங், தே கிர – அயங் ராஜா ‘‘அஹங் இஸ்ஸரோ’’தி பஸய்ஹ தா³னங் அத³த்வா அம்ஹே ஆமந்தேஸி, அஹோனேன ஸுட்டு² கத’’ந்தி அத்தமனா ஏவமாஹங்ஸு. அனாமந்திதே பனஸ்ஸ யஞ்ஞட்டா²னங் த³ஸ்ஸனாயபி ந க³ச்செ²ய்யுங். யஞ்ஞகாலோ மஹாராஜாதி தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்மிஞ்ஹி அஸதி மஹல்லககாலே ச ஏவரூபங் தா³னங் தா³துங் ந ஸக்கா, த்வங் பன மஹாத⁴னோ சேவ தருணோ ச, ஏதேன தே யஞ்ஞகாலோதி த³ஸ்ஸெந்தா வத³ந்தி. அனுமதிபக்கா²தி அனுமதியா பக்கா², அனுமதிதா³யகாதி அத்தோ². பரிக்கா²ரா ப⁴வந்தீதி பரிவாரா ப⁴வந்தி. ‘‘ரதோ² ஸீலபரிக்கா²ரோ, ஜா²னக்கோ² சக்கவீரியோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.4) எத்த² பன அலங்காரோ பரிக்கா²ரோதி வுத்தோ.
339.Tena hi bhavaṃ rājāti brāhmaṇo kira cintesi – ‘‘ayaṃ rājā mahādānaṃ dātuṃ ativiya ussāhajāto. Sace pana attano anuyantā khattiyādayo anāmantetvā dassati. Nāssa te attamanā bhavissanti; yathā dānaṃ te attamanā honti, tathā karissāmī’’ti. Tasmā ‘‘tena hi bhava’’ntiādimāha. Tattha negamāti nigamavāsino. Jānapadāti janapadavāsino . Āmantayatanti āmantetu jānāpetu. Yaṃ mama assāti yaṃ tumhākaṃ anujānanaṃ mama bhaveyya. Amaccāti piyasahāyakā. Pārisajjāti sesā āṇattikārakā. Yajataṃ bhavaṃ rājāti yajatu bhavaṃ, te kira – ayaṃ rājā ‘‘ahaṃ issaro’’ti pasayha dānaṃ adatvā amhe āmantesi, ahonena suṭṭhu kata’’nti attamanā evamāhaṃsu. Anāmantite panassa yaññaṭṭhānaṃ dassanāyapi na gaccheyyuṃ. Yaññakālo mahārājāti deyyadhammasmiñhi asati mahallakakāle ca evarūpaṃ dānaṃ dātuṃ na sakkā, tvaṃ pana mahādhano ceva taruṇo ca, etena te yaññakāloti dassentā vadanti. Anumatipakkhāti anumatiyā pakkhā, anumatidāyakāti attho. Parikkhārā bhavantīti parivārā bhavanti. ‘‘Ratho sīlaparikkhāro, jhānakkho cakkavīriyo’’ti (saṃ. ni. 5.4) ettha pana alaṅkāro parikkhāroti vutto.
அட்ட²பரிக்கா²ரவண்ணனா
Aṭṭhaparikkhāravaṇṇanā
340. அட்ட²ஹங்கே³ஹீதி உப⁴தோ ஸுஜாதாதீ³ஹி அட்ட²ஹி அங்கே³ஹி. யஸஸாதி ஆணாட²பனஸமத்த²தாய. ஸத்³தோ⁴தி தா³னஸ்ஸ ப²லங் அத்தீ²தி ஸத்³த³ஹதி. தா³யகோதி தா³னஸூரோ. ந ஸத்³தா⁴மத்தகேனேவ திட்ட²தி, பரிச்சஜிதும்பி ஸக்கோதீதி அத்தோ². தா³னபதீதி யங் தா³னங் தே³தி, தஸ்ஸ பதி ஹுத்வா தே³தி, ந தா³ஸோ, ந ஸஹாயோ. யோ ஹி அத்தனா மது⁴ரங் பு⁴ஞ்ஜதி, பரேஸங் அமது⁴ரங் தே³தி, ஸோ தா³னஸங்கா²தஸ்ஸ தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ தா³ஸோ ஹுத்வா தே³தி. யோ யங் அத்தனா பு⁴ஞ்ஜதி, ததே³வ தே³தி, ஸோ ஸஹாயோ ஹுத்வா தே³தி. யோ பன அத்தனா யேன கேனசி யாபேதி, பரேஸங் மது⁴ரங் தே³தி, ஸோ பதி ஜெட்ட²கோ ஸாமீ ஹுத்வா தே³தி, அயங் தாதி³ஸோதி அத்தோ². ஸமணப்³ராஹ்மணகபணத்³தி⁴கவணிப்³ப³கயாசகானந்தி எத்த² ஸமிதபாபா ஸமணா, பா³ஹிதபாபா ப்³ராஹ்மணா. கபணாதி து³க்³க³தா த³லித்³த³மனுஸ்ஸா. அத்³தி⁴காதி பதா²வினோ. வணிப்³ப³காதி யே – ‘‘இட்ட²ங் தி³ன்னங், கந்தங், மனாபங், காலேன அனவஜ்ஜங் தி³ன்னங், த³த³ங் சித்தங் பஸாதெ³ய்ய, க³ச்ச²து ப⁴வங் ப்³ரஹ்மலோக’’ந்திஆதி³னா நயேன தா³னஸ்ஸ வண்ணங் தோ²மயமானா விசரந்தி. யாசகாதி யே – ‘‘பஸதமத்தங் தே³த², ஸராவமத்தங் தே³தா²’’திஆதீ³னி வத்வா யாசமானா விசரந்தி. ஓபானபூ⁴தோதி உத³பானபூ⁴தோ. ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரணபரிபோ⁴கோ³, சதுமஹாபதே² க²தபொக்க²ரணீ விய ஹுத்வாதி அத்தோ². ஸுதஜாதஸ்ஸாதி எத்த² ஸுதமேவ ஸுதஜாதங். அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னே அத்தே² சிந்தேதுந்தி எத்த² – ‘‘அதீதே புஞ்ஞஸ்ஸ கதத்தாயேவ மே அயங் ஸம்பத்தீ’’தி, ஏவங் சிந்தெந்தோ அதீதமத்த²ங் சிந்தேதுங் படிப³லோ நாம ஹோதி. ‘‘இதா³னி புஞ்ஞங் கத்வாவ அனாக³தே ஸக்கா ஸம்பத்திங் பாபுணிது’’ந்தி சிந்தெந்தோ அனாக³தமத்த²ங் சிந்தேதுங் படிப³லோ நாம ஹோதி. ‘‘இத³ங் புஞ்ஞகம்மங் நாம ஸப்புரிஸானங் ஆசிண்ணங், மய்ஹஞ்ச போ⁴கா³பி ஸங்விஜ்ஜந்தி, தா³யகசித்தம்பி அத்தி²; ஹந்தா³ஹங் புஞ்ஞானி கரோமீ’’தி சிந்தெந்தோ பச்சுப்பன்னமத்த²ங் சிந்தேதுங் படிப³லோ நாம ஹோதீதி வேதி³தப்³போ³. இதி இமானீதி ஏவங் யதா² வுத்தானி ஏதானி. ஏதேஹி கிர அட்ட²ஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ தா³னங் ஸப்³ப³தி³ஸாஹி மஹாஜனோ உபஸங்கமதி. ‘‘அயங் து³ஜ்ஜாதோ கித்தகங் காலங் த³ஸ்ஸதி, இதா³னி விப்படிஸாரீ ஹுத்வா உபச்சி²ந்தி³ஸ்ஸதீ’’தி ஏவமாதீ³னி சிந்தெத்வா ந கோசி உபஸங்கமிதப்³ப³ங் மஞ்ஞதி. தஸ்மா ஏதானி அட்ட²ங்கா³னி பரிக்கா²ரா ப⁴வந்தீதி வுத்தானி.
340.Aṭṭhahaṅgehīti ubhato sujātādīhi aṭṭhahi aṅgehi. Yasasāti āṇāṭhapanasamatthatāya. Saddhoti dānassa phalaṃ atthīti saddahati. Dāyakoti dānasūro. Na saddhāmattakeneva tiṭṭhati, pariccajitumpi sakkotīti attho. Dānapatīti yaṃ dānaṃ deti, tassa pati hutvā deti, na dāso, na sahāyo. Yo hi attanā madhuraṃ bhuñjati, paresaṃ amadhuraṃ deti, so dānasaṅkhātassa deyyadhammassa dāso hutvā deti. Yo yaṃ attanā bhuñjati, tadeva deti, so sahāyo hutvā deti. Yo pana attanā yena kenaci yāpeti, paresaṃ madhuraṃ deti, so pati jeṭṭhako sāmī hutvā deti, ayaṃ tādisoti attho. Samaṇabrāhmaṇakapaṇaddhikavaṇibbakayācakānanti ettha samitapāpā samaṇā, bāhitapāpā brāhmaṇā. Kapaṇāti duggatā daliddamanussā. Addhikāti pathāvino. Vaṇibbakāti ye – ‘‘iṭṭhaṃ dinnaṃ, kantaṃ, manāpaṃ, kālena anavajjaṃ dinnaṃ, dadaṃ cittaṃ pasādeyya, gacchatu bhavaṃ brahmaloka’’ntiādinā nayena dānassa vaṇṇaṃ thomayamānā vicaranti. Yācakāti ye – ‘‘pasatamattaṃ detha, sarāvamattaṃ dethā’’tiādīni vatvā yācamānā vicaranti. Opānabhūtoti udapānabhūto. Sabbesaṃ sādhāraṇaparibhogo, catumahāpathe khatapokkharaṇī viya hutvāti attho. Sutajātassāti ettha sutameva sutajātaṃ. Atītānāgatapaccuppanne atthe cintetunti ettha – ‘‘atīte puññassa katattāyeva me ayaṃ sampattī’’ti, evaṃ cintento atītamatthaṃ cintetuṃ paṭibalo nāma hoti. ‘‘Idāni puññaṃ katvāva anāgate sakkā sampattiṃ pāpuṇitu’’nti cintento anāgatamatthaṃ cintetuṃ paṭibalo nāma hoti. ‘‘Idaṃ puññakammaṃ nāma sappurisānaṃ āciṇṇaṃ, mayhañca bhogāpi saṃvijjanti, dāyakacittampi atthi; handāhaṃ puññāni karomī’’ti cintento paccuppannamatthaṃ cintetuṃ paṭibalo nāma hotīti veditabbo. Iti imānīti evaṃ yathā vuttāni etāni. Etehi kira aṭṭhahaṅgehi samannāgatassa dānaṃ sabbadisāhi mahājano upasaṅkamati. ‘‘Ayaṃ dujjāto kittakaṃ kālaṃ dassati, idāni vippaṭisārī hutvā upacchindissatī’’ti evamādīni cintetvā na koci upasaṅkamitabbaṃ maññati. Tasmā etāni aṭṭhaṅgāni parikkhārā bhavantīti vuttāni.
சதுபரிக்கா²ராதி³வண்ணனா
Catuparikkhārādivaṇṇanā
341. ஸுஜங் பக்³க³ண்ஹந்தானந்தி மஹாயாக³படிக்³க³ண்ஹனட்டா²னே தா³னகடச்சு²ங் பக்³க³ண்ஹந்தானங். இமேஹி சதூஹீதி ஏதேஹி ஸுஜாதாதீ³ஹி. ஏதேஸு ஹி அஸதி – ‘‘ஏவங் து³ஜ்ஜாதஸ்ஸ ஸங்விதா⁴னேன பவத்ததா³னங் கித்தகங் காலங் பவத்திஸ்ஸதீ’’திஆதீ³னி வத்வா உபஸங்கமிதாரோ ந ஹொந்தி. க³ரஹிதப்³பா³பா⁴வதோ பன உபஸங்கமந்தியேவ. தஸ்மா இமானிபி பரிக்கா²ரா ப⁴வந்தீதி வுத்தானி.
341.Sujaṃpaggaṇhantānanti mahāyāgapaṭiggaṇhanaṭṭhāne dānakaṭacchuṃ paggaṇhantānaṃ. Imehi catūhīti etehi sujātādīhi. Etesu hi asati – ‘‘evaṃ dujjātassa saṃvidhānena pavattadānaṃ kittakaṃ kālaṃ pavattissatī’’tiādīni vatvā upasaṅkamitāro na honti. Garahitabbābhāvato pana upasaṅkamantiyeva. Tasmā imānipi parikkhārā bhavantīti vuttāni.
342. திஸ்ஸோ விதா⁴ தே³ஸேஸீதி தீணி ட²பனானி தே³ஸேஸி. ஸோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘தா³னங் த³த³மானா நாம திண்ணங் டா²னானங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் சலந்தி ஹந்தா³ஹங் இமங் ராஜானங் தேஸு டா²னேஸு பட²மதரஞ்ஞேவ நிச்சலங் கரோமீ’’தி. தேனஸ்ஸ திஸ்ஸோ விதா⁴ தே³ஸேஸீதி. ஸோ போ⁴தோ ரஞ்ஞோதி இத³ங் கரணத்தே² ஸாமிவசனங். போ⁴தா ரஞ்ஞாதி வா பாடோ². விப்படிஸாரோ ந கரணீயோதி ‘‘போ⁴கா³னங் விக³மஹேதுகோ பச்சா²னுதாபோ ந கத்தப்³போ³, புப்³ப³சேதனா பன அசலா பதிட்ட²பேதப்³பா³, ஏவஞ்ஹி தா³னங் மஹப்ப²லங் ஹோதீ’’தி த³ஸ்ஸேதி. இதரேஸுபி த்³வீஸு டா²னேஸு ஏஸேவ நயோ. முஞ்சசேதனாபி ஹி பச்சா²ஸமனுஸ்ஸரணசேதனா ச நிச்சலாவ காதப்³பா³. ததா² அகரொந்தஸ்ஸ தா³னங் ந மஹப்ப²லங் ஹோதி, நாபி உளாரேஸு போ⁴கே³ஸு சித்தங் நமதி, மஹாரோருவங் உபபன்னஸ்ஸ ஸெட்டி²க³ஹபதினோ விய.
342.Tisso vidhā desesīti tīṇi ṭhapanāni desesi. So kira cintesi – ‘‘dānaṃ dadamānā nāma tiṇṇaṃ ṭhānānaṃ aññatarasmiṃ calanti handāhaṃ imaṃ rājānaṃ tesu ṭhānesu paṭhamataraññeva niccalaṃ karomī’’ti. Tenassa tisso vidhā desesīti. So bhoto raññoti idaṃ karaṇatthe sāmivacanaṃ. Bhotā raññāti vā pāṭho. Vippaṭisāro na karaṇīyoti ‘‘bhogānaṃ vigamahetuko pacchānutāpo na kattabbo, pubbacetanā pana acalā patiṭṭhapetabbā, evañhi dānaṃ mahapphalaṃ hotī’’ti dasseti. Itaresupi dvīsu ṭhānesu eseva nayo. Muñcacetanāpi hi pacchāsamanussaraṇacetanā ca niccalāva kātabbā. Tathā akarontassa dānaṃ na mahapphalaṃ hoti, nāpi uḷāresu bhogesu cittaṃ namati, mahāroruvaṃ upapannassa seṭṭhigahapatino viya.
343. த³ஸஹாகாரேஹீதி த³ஸஹி காரணேஹி. தஸ்ஸ கிர ஏவங் அஹோஸி – ஸசாயங் ராஜா து³ஸ்ஸீலே தி³ஸ்வா – ‘‘நஸ்ஸதி வத மே தா³னங், யஸ்ஸ மே ஏவரூபா து³ஸ்ஸீலா பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி ஸீலவந்தேஸுபி விப்படிஸாரங் உப்பாதெ³ஸ்ஸதி, தா³னங் ந மஹப்ப²லங் ப⁴விஸ்ஸதி. விப்படிஸாரோ ச நாம தா³யகானங் படிக்³கா³ஹகதோவ உப்பஜ்ஜதி , ஹந்த³ஸ்ஸ பட²மமேவ தங் விப்படிஸாரங் வினோதே³மீதி. தஸ்மா த³ஸஹாகாரேஹி உபச்சி²ஜ்ஜிதுங் யுத்தங் படிக்³கா³ஹகேஸுபி விப்படிஸாரங் வினோதே³ஸீதி. தேஸஞ்ஞேவ தேனாதி தேஸஞ்ஞேவ தேன பாபேன அனிட்டோ² விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி, ந அஞ்ஞேஸந்தி த³ஸ்ஸேதி. யஜதங் ப⁴வந்தி தே³து ப⁴வங். ஸஜ்ஜதந்தி விஸ்ஸஜ்ஜது. அந்தரந்தி அப்³ப⁴ந்தரங்.
343.Dasahākārehīti dasahi kāraṇehi. Tassa kira evaṃ ahosi – sacāyaṃ rājā dussīle disvā – ‘‘nassati vata me dānaṃ, yassa me evarūpā dussīlā bhuñjantī’’ti sīlavantesupi vippaṭisāraṃ uppādessati, dānaṃ na mahapphalaṃ bhavissati. Vippaṭisāro ca nāma dāyakānaṃ paṭiggāhakatova uppajjati , handassa paṭhamameva taṃ vippaṭisāraṃ vinodemīti. Tasmā dasahākārehi upacchijjituṃ yuttaṃ paṭiggāhakesupi vippaṭisāraṃ vinodesīti. Tesaññeva tenāti tesaññeva tena pāpena aniṭṭho vipāko bhavissati, na aññesanti dasseti. Yajataṃ bhavanti detu bhavaṃ. Sajjatanti vissajjatu. Antaranti abbhantaraṃ.
344. ஸோளஸஹி ஆகாரேஹி சித்தங் ஸந்த³ஸ்ஸேஸீதி இத⁴ ப்³ராஹ்மணோ ரஞ்ஞோ மஹாதா³னானுமோத³னங் நாம ஆரத்³தோ⁴. தத்த² ஸந்த³ஸ்ஸேஸீதி – ‘இத³ங் தா³னங் தா³தா ஏவரூபங் ஸம்பத்திங் லப⁴தீ’தி த³ஸ்ஸெத்வா த³ஸ்ஸெத்வா கதே²ஸி. ஸமாத³பேஸீதி தத³த்த²ங் ஸமாத³பெத்வா கதே²ஸி. ஸமுத்தேஜேஸீதி விப்படிஸாரவினோத³னேனஸ்ஸ சித்தங் வோதா³பேஸி. ஸம்பஹங்ஸேஸீதி ‘ஸுந்த³ரங் தே கதங், மஹாராஜ, தா³னங் த³த³மானேனா’தி து²திங் கத்வா கதே²ஸி. வத்தா த⁴ம்மதோ நத்தீ²தி த⁴ம்மேன ஸமேன காரணேன வத்தா நத்தி².
344.Soḷasahi ākārehi cittaṃ sandassesīti idha brāhmaṇo rañño mahādānānumodanaṃ nāma āraddho. Tattha sandassesīti – ‘idaṃ dānaṃ dātā evarūpaṃ sampattiṃ labhatī’ti dassetvā dassetvā kathesi. Samādapesīti tadatthaṃ samādapetvā kathesi. Samuttejesīti vippaṭisāravinodanenassa cittaṃ vodāpesi. Sampahaṃsesīti ‘sundaraṃ te kataṃ, mahārāja, dānaṃ dadamānenā’ti thutiṃ katvā kathesi. Vattā dhammato natthīti dhammena samena kāraṇena vattā natthi.
345. ந ருக்கா² சி²ஜ்ஜிங்ஸு யூபத்தா²ய ந த³ப்³பா⁴ லூயிங்ஸு ப³ரிஹிஸத்தா²யாதி யே யூபனாமகே மஹாத²ம்பே⁴ உஸ்ஸாபெத்வா – ‘‘அஸுகராஜா அஸுகாமச்சோ அஸுகப்³ராஹ்மணோ ஏவரூபங் நாம மஹாயாக³ங் யஜதீ’’தி நாமங் லிகி²த்வா ட²பெந்தி. யானி ச த³ப்³ப⁴திணானி லாயித்வா வனமாலாஸங்கே²பேன யஞ்ஞஸாலங் பரிக்கி²பந்தி, பூ⁴மியங் வா பத்த²ரந்தி, தேபி ந ருக்கா² சி²ஜ்ஜிங்ஸு, ந த³ப்³பா⁴ லூயிங்ஸு. கிங் பன கா³வோ வா அஜாத³யோ வா ஹஞ்ஞிஸ்ஸந்தீதி த³ஸ்ஸேதி. தா³ஸாதி அந்தோகே³ஹதா³ஸாத³யோ. பெஸ்ஸாதி யே புப்³ப³மேவ த⁴னங் க³ஹெத்வா கம்மங் கரொந்தி. கம்மகராதி யே ப⁴த்தவேதனங் க³ஹெத்வா கரொந்தி. த³ண்ட³தஜ்ஜிதா நாம த³ண்ட³யட்டி²முக்³க³ராதீ³னி க³ஹெத்வா – ‘‘கம்மங் கரோத² கரோதா²’’தி ஏவங் தஜ்ஜிதா. ப⁴யதஜ்ஜிதா நாம – ஸசே கம்மங் கரோஸி, குஸலங். நோ சே கரோஸி, சி²ந்தி³ஸ்ஸாம வா ப³ந்தி⁴ஸ்ஸாம வா மாரெஸ்ஸாம வாதி ஏவங் ப⁴யேன தஜ்ஜிதா. ஏதே பன ந த³ண்ட³தஜ்ஜிதா, ந ப⁴யதஜ்ஜிதா, ந அஸ்ஸுமுகா² ரோத³மானா பரிகம்மானி அகங்ஸு. அத² கோ² பியஸமுதா³சாரேனேவ ஸமுதா³சரியமானா அகங்ஸு. ந ஹி தத்த² தா³ஸங் வா தா³ஸாதி, பெஸ்ஸங் வா பெஸ்ஸாதி, கம்மகரங் வா கம்மகராதி ஆலபந்தி. யதா²னாமவஸேனேவ பன பியஸமுதா³சாரேன ஆலபித்வா இத்தி²புரிஸப³லவந்தது³ப்³ப³லானங் அனுரூபமேவ கம்மங் த³ஸ்ஸெத்வா – ‘‘இத³ஞ்சித³ஞ்ச கரோதா²’’தி வத³ந்தி. தேபி அத்தனோ ருசிவஸேனேவ கரொந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘யே இச்சி²ங்ஸு, தே அகங்ஸு; யே ந இச்சி²ங்ஸு, ந தே அகங்ஸு. யங் இச்சி²ங்ஸு, தங் அகங்ஸு; யங் ந இச்சி²ங்ஸு, ந தங் அகங்ஸூ’’தி. ஸப்பிதேலனவனீதத³தி⁴மது⁴பா²ணிதேன சேவ ஸோ யஞ்ஞோ நிட்டா²னமக³மாஸீதி ராஜா கிர ப³ஹினக³ரஸ்ஸ சதூஸு த்³வாரேஸு அந்தோனக³ரஸ்ஸ ச மஜ்ஜே²தி பஞ்சஸு டா²னேஸு மஹாதா³னஸாலாயோ காராபெத்வா ஏகேகிஸ்ஸாய ஸாலாய ஸதஸஹஸ்ஸங் ஸதஸஹஸ்ஸங் கத்வா தி³வஸே தி³வஸே பஞ்சஸதஸஹஸ்ஸானி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸூரியுக்³க³மனதோ பட்டா²ய தஸ்ஸ தஸ்ஸ காலஸ்ஸ அனுரூபேஹி ஸஹத்தே²ன ஸுவண்ணகடச்சு²ங் க³ஹெத்வா பணீதேஹி ஸப்பிதேலாதி³ஸம்மிஸ்ஸேஹேவ யாகு³க²ஜ்ஜகப⁴த்தப்³யஞ்ஜனபானகாதீ³ஹி மஹாஜனங் ஸந்தப்பேஸி. பா⁴ஜனானி பூரெத்வா க³ண்ஹிதுகாமானங் ததே²வ தா³பேஸி. ஸாயண்ஹஸமயே பன வத்த²க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி ஸம்பூஜேஸி. ஸப்பிஆதீ³னங் பன மஹாசாடியோ பூராபெத்வா – ‘‘யோ யங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ, ஸோ தங் பரிபு⁴ஞ்ஜதூ’’தி அனேகஸதேஸு டா²னேஸு ட²பாபேஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘ஸப்பிதேலனவனீதத³தி⁴மது⁴பா²ணிதேன சேவ ஸோ யஞ்ஞோ நிட்டா²னமக³மாஸீ’’தி.
345.Narukkhā chijjiṃsu yūpatthāya na dabbhā lūyiṃsu barihisatthāyāti ye yūpanāmake mahāthambhe ussāpetvā – ‘‘asukarājā asukāmacco asukabrāhmaṇo evarūpaṃ nāma mahāyāgaṃ yajatī’’ti nāmaṃ likhitvā ṭhapenti. Yāni ca dabbhatiṇāni lāyitvā vanamālāsaṅkhepena yaññasālaṃ parikkhipanti, bhūmiyaṃ vā pattharanti, tepi na rukkhā chijjiṃsu, na dabbhā lūyiṃsu. Kiṃ pana gāvo vā ajādayo vā haññissantīti dasseti. Dāsāti antogehadāsādayo. Pessāti ye pubbameva dhanaṃ gahetvā kammaṃ karonti. Kammakarāti ye bhattavetanaṃ gahetvā karonti. Daṇḍatajjitā nāma daṇḍayaṭṭhimuggarādīni gahetvā – ‘‘kammaṃ karotha karothā’’ti evaṃ tajjitā. Bhayatajjitā nāma – sace kammaṃ karosi, kusalaṃ. No ce karosi, chindissāma vā bandhissāma vā māressāma vāti evaṃ bhayena tajjitā. Ete pana na daṇḍatajjitā, na bhayatajjitā, na assumukhā rodamānā parikammāni akaṃsu. Atha kho piyasamudācāreneva samudācariyamānā akaṃsu. Na hi tattha dāsaṃ vā dāsāti, pessaṃ vā pessāti, kammakaraṃ vā kammakarāti ālapanti. Yathānāmavaseneva pana piyasamudācārena ālapitvā itthipurisabalavantadubbalānaṃ anurūpameva kammaṃ dassetvā – ‘‘idañcidañca karothā’’ti vadanti. Tepi attano rucivaseneva karonti. Tena vuttaṃ – ‘‘ye icchiṃsu, te akaṃsu; ye na icchiṃsu, na te akaṃsu. Yaṃ icchiṃsu, taṃ akaṃsu; yaṃ na icchiṃsu, na taṃ akaṃsū’’ti. Sappitelanavanītadadhimadhuphāṇitena ceva so yañño niṭṭhānamagamāsīti rājā kira bahinagarassa catūsu dvāresu antonagarassa ca majjheti pañcasu ṭhānesu mahādānasālāyo kārāpetvā ekekissāya sālāya satasahassaṃ satasahassaṃ katvā divase divase pañcasatasahassāni vissajjetvā sūriyuggamanato paṭṭhāya tassa tassa kālassa anurūpehi sahatthena suvaṇṇakaṭacchuṃ gahetvā paṇītehi sappitelādisammisseheva yāgukhajjakabhattabyañjanapānakādīhi mahājanaṃ santappesi. Bhājanāni pūretvā gaṇhitukāmānaṃ tatheva dāpesi. Sāyaṇhasamaye pana vatthagandhamālādīhi sampūjesi. Sappiādīnaṃ pana mahācāṭiyo pūrāpetvā – ‘‘yo yaṃ paribhuñjitukāmo, so taṃ paribhuñjatū’’ti anekasatesu ṭhānesu ṭhapāpesi. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘sappitelanavanītadadhimadhuphāṇitena ceva so yañño niṭṭhānamagamāsī’’ti.
346. பஹூதங் ஸாபதெய்யங் ஆதா³யாதி ப³ஹுங் த⁴னங் க³ஹெத்வா. தே கிர சிந்தேஸுங் – ‘‘அயங் ராஜா ஸப்பிதேலாதீ³னி ஜனபத³தோ அனாஹராபெத்வா அத்தனோ ஸந்தகமேவ நீஹரித்வா மஹாதா³னங் தே³தி. அம்ஹேஹி பன ‘ராஜா ந கிஞ்சி ஆஹராபேதீ’தி ந யுத்தங் துண்ஹீ ப⁴விதுங். ந ஹி ரஞ்ஞோ க⁴ரே த⁴னங் அக்க²யத⁴ம்மமேவ, அம்ஹேஸு ச அதெ³ந்தேஸு கோ அஞ்ஞோ ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸதி, ஹந்த³ஸ்ஸ த⁴னங் உபஸங்ஹராமா’’தி தே கா³மபா⁴கே³ன ச நிக³மபா⁴கே³ன ச நக³ரபா⁴கே³ன ச ஸாபதெய்யங் ஸங்ஹரித்வா ஸகடானி பூரெத்வா ரஞ்ஞோ உபஹரிங்ஸு. தங் ஸந்தா⁴ய – ‘‘பஹூதங் ஸாபதெய்ய’’ந்திஆதி³மாஹ.
346.Pahūtaṃ sāpateyyaṃ ādāyāti bahuṃ dhanaṃ gahetvā. Te kira cintesuṃ – ‘‘ayaṃ rājā sappitelādīni janapadato anāharāpetvā attano santakameva nīharitvā mahādānaṃ deti. Amhehi pana ‘rājā na kiñci āharāpetī’ti na yuttaṃ tuṇhī bhavituṃ. Na hi rañño ghare dhanaṃ akkhayadhammameva, amhesu ca adentesu ko añño rañño dassati, handassa dhanaṃ upasaṃharāmā’’ti te gāmabhāgena ca nigamabhāgena ca nagarabhāgena ca sāpateyyaṃ saṃharitvā sakaṭāni pūretvā rañño upahariṃsu. Taṃ sandhāya – ‘‘pahūtaṃ sāpateyya’’ntiādimāha.
347. புரத்தி²மேன யஞ்ஞவாடஸ்ஸாதி புரத்தி²மதோ நக³ரத்³வாரே தா³னஸாலாய புரத்தி²மபா⁴கே³. யதா² புரத்தி²மதி³ஸதோ ஆக³ச்ச²ந்தா க²த்தியானங் தா³னஸாலாய யாகு³ங் பிவித்வா ரஞ்ஞோ தா³னஸாலாய பு⁴ஞ்ஜித்வா நக³ரங் பவிஸந்தி. ஏவரூபே டா²னே பட்ட²பேஸுங். த³க்கி²ணேன யஞ்ஞவாடஸ்ஸாதி த³க்கி²ணதோ நக³ரத்³வாரே தா³னஸாலாய வுத்தனயேனேவ த³க்கி²ணபா⁴கே³ பட்ட²பேஸுங். பச்சி²முத்தரேஸுபி ஏஸேவ நயோ.
347.Puratthimenayaññavāṭassāti puratthimato nagaradvāre dānasālāya puratthimabhāge. Yathā puratthimadisato āgacchantā khattiyānaṃ dānasālāya yāguṃ pivitvā rañño dānasālāya bhuñjitvā nagaraṃ pavisanti. Evarūpe ṭhāne paṭṭhapesuṃ. Dakkhiṇena yaññavāṭassāti dakkhiṇato nagaradvāre dānasālāya vuttanayeneva dakkhiṇabhāge paṭṭhapesuṃ. Pacchimuttaresupi eseva nayo.
348. அஹோ யஞ்ஞோ, அஹோ யஞ்ஞஸம்பதா³தி ப்³ராஹ்மணா ஸப்பிஆதீ³ஹி நிட்டா²னக³மனங் ஸுத்வா – ‘‘யங் லோகே மது⁴ரங், ததே³வ ஸமணோ கோ³தமோ கதே²தி, ஹந்த³ஸ்ஸ யஞ்ஞங் பஸங்ஸாமா’’தி துட்ட²சித்தா பஸங்ஸமானா ஏவமாஹங்ஸு. துண்ஹீபூ⁴தோவ நிஸின்னோ ஹோதீதி உபரி வத்தப்³ப³மத்த²ங் சிந்தயமானோ நிஸ்ஸத்³தோ³வ நிஸின்னோ ஹோதி. அபி⁴ஜானாதி பன ப⁴வங் கோ³தமோதி இத³ங் ப்³ராஹ்மணோ பரிஹாரேன புச்ச²ந்தோ ஆஹ. இதரதா² ஹி – ‘‘கிங் பன த்வங், போ⁴ கோ³தம, ததா³ ராஜா அஹோஸி, உதா³ஹு புரோஹிதோ ப்³ராஹ்மணோ’’தி ஏவங் உஜுகமேவ புச்ச²யமானோ அகா³ரவோ விய ஹோதி.
348.Aho yañño, aho yaññasampadāti brāhmaṇā sappiādīhi niṭṭhānagamanaṃ sutvā – ‘‘yaṃ loke madhuraṃ, tadeva samaṇo gotamo katheti, handassa yaññaṃ pasaṃsāmā’’ti tuṭṭhacittā pasaṃsamānā evamāhaṃsu. Tuṇhībhūtova nisinno hotīti upari vattabbamatthaṃ cintayamāno nissaddova nisinno hoti. Abhijānāti pana bhavaṃ gotamoti idaṃ brāhmaṇo parihārena pucchanto āha. Itarathā hi – ‘‘kiṃ pana tvaṃ, bho gotama, tadā rājā ahosi, udāhu purohito brāhmaṇo’’ti evaṃ ujukameva pucchayamāno agāravo viya hoti.
நிச்சதா³னஅனுகுலயஞ்ஞவண்ணனா
Niccadānaanukulayaññavaṇṇanā
349. அத்தி² பன, போ⁴ கோ³தமாதி – இத³ங் ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஸகலஜம்பு³தீ³பவாஸீனங் உட்டா²ய ஸமுட்டா²ய தா³னங் நாம தா³துங் க³ருகங் ஸகலஜனபதோ³ ச அத்தனோ கம்மானி அகரொந்தோ நஸ்ஸிஸ்ஸதி, அத்தி² நு கோ² அம்ஹாகம்பி இமம்ஹா யஞ்ஞா அஞ்ஞோ யஞ்ஞோ அப்பஸமாரம்ப⁴தரோ சேவ மஹப்ப²லதரோ சா’’தி ஏதமத்த²ங் புச்ச²ந்தோ ஆஹ. நிச்சதா³னானீதி து⁴வதா³னானி நிச்சப⁴த்தானி. அனுகுலயஞ்ஞானீதி – ‘‘அம்ஹாகங் பிதுபிதாமஹாதீ³ஹி பவத்திதானீ’’தி கத்வா பச்சா² து³க்³க³தபுரிஸேஹிபி வங்ஸபரம்பராய பவத்தேதப்³பா³னி யாகா³னி, ஏவரூபானி கிர ஸீலவந்தே உத்³தி³ஸ்ஸ நிப³த்³த⁴தா³னானி தஸ்மிங் குலே த³லித்³தா³பி ந உபச்சி²ந்த³ந்தி.
349.Atthi pana, bho gotamāti – idaṃ brāhmaṇo ‘‘sakalajambudīpavāsīnaṃ uṭṭhāya samuṭṭhāya dānaṃ nāma dātuṃ garukaṃ sakalajanapado ca attano kammāni akaronto nassissati, atthi nu kho amhākampi imamhā yaññā añño yañño appasamārambhataro ceva mahapphalataro cā’’ti etamatthaṃ pucchanto āha. Niccadānānīti dhuvadānāni niccabhattāni. Anukulayaññānīti – ‘‘amhākaṃ pitupitāmahādīhi pavattitānī’’ti katvā pacchā duggatapurisehipi vaṃsaparamparāya pavattetabbāni yāgāni, evarūpāni kira sīlavante uddissa nibaddhadānāni tasmiṃ kule daliddāpi na upacchindanti.
தத்ரித³ங் வத்து² – அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கிர க⁴ரே பஞ்ச நிச்சப⁴த்தஸதானி தீ³யிங்ஸு. த³ந்தமயஸலாகானி பஞ்சஸதானி அஹேஸுங். அத² தங் குலங் அனுக்கமேன தா³லித்³தி³யேன அபி⁴பூ⁴தங், ஏகா தஸ்மிங் குலே தா³ரிகா ஏகஸலாகதோ உத்³த⁴ங் தா³துங் நாஸக்கி². ஸாபி பச்சா² ஸேதவாஹனரஜ்ஜங் க³ந்த்வா க²லங் ஸோதெ⁴த்வா லத்³த⁴த⁴ஞ்ஞேன தங் ஸலாகங் அதா³ஸி. ஏகோ தே²ரோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தங் ஆனெத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி. ஸா ததோ பட்டா²ய புன பஞ்சபி ஸலாகப⁴த்தஸதானி பவத்தேஸி.
Tatridaṃvatthu – anāthapiṇḍikassa kira ghare pañca niccabhattasatāni dīyiṃsu. Dantamayasalākāni pañcasatāni ahesuṃ. Atha taṃ kulaṃ anukkamena dāliddiyena abhibhūtaṃ, ekā tasmiṃ kule dārikā ekasalākato uddhaṃ dātuṃ nāsakkhi. Sāpi pacchā setavāhanarajjaṃ gantvā khalaṃ sodhetvā laddhadhaññena taṃ salākaṃ adāsi. Eko thero rañño ārocesi. Rājā taṃ ānetvā aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi. Sā tato paṭṭhāya puna pañcapi salākabhattasatāni pavattesi.
த³ண்ட³ப்பஹாராதி – ‘‘படிபாடியா திட்ட²த² திட்ட²தா²’’தி உஜுங் க³ந்த்வா க³ண்ஹத² க³ண்ஹதா²தி ச ஆதீ³னி வத்வா தீ³யமானா த³ண்ட³ப்பஹாராபி க³லக்³கா³ஹாபி தி³ஸ்ஸந்தி. அயங் கோ², ப்³ராஹ்மண, ஹேது…பே॰… மஹானிஸங்ஸதரஞ்சாதி. எத்த² யஸ்மா மஹாயஞ்ஞே விய இமஸ்மிங் ஸலாகப⁴த்தே ந ப³ஹூஹி வெய்யாவச்சகரேஹி வா உபகரணேஹி வா அத்தோ² அத்தி², தஸ்மா ஏதங் அப்பட்ட²தரங். யஸ்மா செத்த² ந ப³ஹூனங் கம்மச்சே²த³வஸேன பீளாஸங்கா²தோ ஸமாரம்போ⁴ அத்தி², தஸ்மா அப்பஸமாரம்ப⁴தரங். யஸ்மா சேதங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ யிட்ட²ங் பரிச்சத்தங், தஸ்மா யஞ்ஞந்தி வுத்தங், யஸ்மா பன ச²ளங்க³ஸமன்னாக³தாய த³க்கி²ணாய மஹாஸமுத்³தே³ உத³கஸ்ஸேவ ந ஸுகரங் புஞ்ஞாபி⁴ஸந்த³ஸ்ஸ பமாணங் காதுங், இத³ஞ்ச ததா²வித⁴ங். தஸ்மா தங் மஹப்ப²லதரஞ்ச மஹானிஸங்ஸதரஞ்சாதி வேதி³தப்³ப³ங். இத³ங் ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணோ சிந்தேஸி – இத³ம்பி நிச்சப⁴த்தங் உட்டா²ய ஸமுட்டா²ய த³த³தோ தி³வஸே தி³வஸே ஏகஸ்ஸ கம்மங் நஸ்ஸதி. நவனவோ உஸ்ஸாஹோ ச ஜனேதப்³போ³ ஹோதி, அத்தி² நு கோ² இதோபி அஞ்ஞோ யஞ்ஞோ அப்பட்ட²தரோ ச அப்பஸமாரம்ப⁴தரோ சாதி. தஸ்மா ‘‘அத்தி² பன, போ⁴ கோ³தமா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யஸ்மா ஸலாகப⁴த்தே கிச்சபரியோஸானங் நத்தி², ஏகேன உட்டா²ய ஸமுட்டா²ய அஞ்ஞங் கம்மங் அகத்வா ஸங்விதா⁴தப்³ப³மேவ. விஹாரதா³னே பன கிச்சபரியோஸானங் அத்தி². பண்ணஸாலங் வா ஹி காரேதுங் கோடித⁴னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மஹாவிஹாரங் வா, ஏகவாரங் த⁴னபரிச்சாக³ங் கத்வா காரிதங் ஸத்தட்ட²வஸ்ஸானிபி வஸ்ஸஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸம்பி க³ச்ச²தியேவ. கேவலங் ஜிண்ணபதிதட்டா²னே படிஸங்க²ரணமத்தமேவ காதப்³ப³ங் ஹோதி. தஸ்மா இத³ங் விஹாரதா³னங் ஸலாகப⁴த்ததோ அப்பட்ட²தரங் அப்பஸமாரம்ப⁴தரஞ்ச ஹோதி. யஸ்மா பனெத்த² ஸுத்தந்தபரியாயேன யாவதே³வ ஸீதஸ்ஸ படிகா⁴தாயாதி ஆத³யோ நவானிஸங்ஸா வுத்தா, க²ந்த⁴கபரியாயேன.