Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā)

    5. கூடத³ந்தஸுத்தவண்ணனா

    5. Kūṭadantasuttavaṇṇanā

    323. புரிமஸுத்தத்³வயேதி அம்ப³ட்ட²ஸோணத³ண்ட³ஸுத்தத்³வயே. வுத்தனயமேவாதி யங் தத்த² ஆக³தஸதி³ஸங் இதா⁴க³தங் தங் அத்த²வண்ணனதோ வுத்தனயமேவ, தத்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ந்தி அத்தோ². ‘‘தருணோ அம்ப³ருக்கோ² அம்ப³லட்டி²கா’’தி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.2) ப்³ரஹ்மஜாலஸுத்தவண்ணனாயங் வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘அம்ப³லட்டி²கா ப்³ரஹ்மஜாலே வுத்தஸதி³ஸாவா’’தி.

    323.Purimasuttadvayeti ambaṭṭhasoṇadaṇḍasuttadvaye. Vuttanayamevāti yaṃ tattha āgatasadisaṃ idhāgataṃ taṃ atthavaṇṇanato vuttanayameva, tattha vuttanayeneva veditabbanti attho. ‘‘Taruṇo ambarukkho ambalaṭṭhikā’’ti (dī. ni. aṭṭha. 1.2) brahmajālasuttavaṇṇanāyaṃ vuttanti āha ‘‘ambalaṭṭhikā brahmajāle vuttasadisāvā’’ti.

    யஞ்ஞாவாடங் ஸம்பாதெ³த்வா மஹாயஞ்ஞங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஸவிஞ்ஞாணகானி, அவிஞ்ஞாணகானி ச யஞ்ஞூபகரணானி உபட்ட²பிதானீதி வுத்தங் பாளியங் ‘‘மஹாயஞ்ஞோ உபக்க²டோ’’தி, தங் உபக்க²ரணங் தேஸங் ததா²ஸஜ்ஜனந்தி ஆஹ ‘‘உபக்க²டோதி ஸஜ்ஜிதோ’’தி. வச்ச²தரஸதானீதி யுவபா⁴வப்பத்தானி ப³லவவச்ச²ஸதானி, தே பன வச்சா² ஏவ ஹொந்தி, ந த³ம்மா ப³லிப³த்³தா³ சாதி ஆஹ ‘‘வச்ச²ஸதானீ’’தி. ஏதேதி உஸபா⁴த³யோ உரப்³ப⁴பரியோஸானா. அனேகேஸந்தி அனேகஜாதிகானங். ஸங்க்²யாவஸேன அனேகதா ஸத்தஸதக்³க³ஹணேனேவ பரிச்சி²ன்னா. மிக³பக்கீ²னந்தி மஹிங்ஸருருபஸத³குருங்க³கோ³கண்ணமிகா³னஞ்சேவ மோரகபிஞ்ஜரதித்திரகபோதாதி³பக்கீ²னஞ்ச.

    Yaññāvāṭaṃ sampādetvā mahāyaññaṃ uddissa saviññāṇakāni, aviññāṇakāni ca yaññūpakaraṇāni upaṭṭhapitānīti vuttaṃ pāḷiyaṃ ‘‘mahāyañño upakkhaṭo’’ti, taṃ upakkharaṇaṃ tesaṃ tathāsajjananti āha ‘‘upakkhaṭoti sajjito’’ti. Vacchatarasatānīti yuvabhāvappattāni balavavacchasatāni, te pana vacchā eva honti, na dammā balibaddā cāti āha ‘‘vacchasatānī’’ti. Eteti usabhādayo urabbhapariyosānā. Anekesanti anekajātikānaṃ. Saṅkhyāvasena anekatā sattasataggahaṇeneva paricchinnā. Migapakkhīnanti mahiṃsarurupasadakuruṅgagokaṇṇamigānañceva morakapiñjaratittirakapotādipakkhīnañca.

    328. யஞ்ஞஸங்கா²தஸ்ஸ புஞ்ஞஸ்ஸ யோ ஸங்கிலேஸோ, தஸ்ஸ நிவாரணதோ நிஸேத⁴னதோ விதா⁴ வுச்சந்தி விப்படிஸாரவினோத³னா. ததோ ஏவ தா தங் புஞ்ஞாபி⁴ஸந்த³ங் அவிச்சி²ந்தி³த்வா ட²பெந்தீதி ‘‘ட²பனா’’தி வுத்தா. தாஸங் பன யஞ்ஞஸ்ஸ ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானவஸேன தீஸு காலேஸு பவத்தியா யஞ்ஞோ திட்ட²பனோதி ஆஹ ‘‘திட்ட²பனந்தி அத்தோ²’’தி. பரிக்க²ரொந்தி அபி⁴ஸங்க²ரொந்தீதி பரிக்கா²ரா, பரிவாராதி வுத்தங். ‘‘ஸோளஸபரிக்கா²ரந்தி ஸோளஸபரிவார’’ந்தி.

    328. Yaññasaṅkhātassa puññassa yo saṃkileso, tassa nivāraṇato nisedhanato vidhā vuccanti vippaṭisāravinodanā. Tato eva tā taṃ puññābhisandaṃ avicchinditvā ṭhapentīti ‘‘ṭhapanā’’ti vuttā. Tāsaṃ pana yaññassa ādimajjhapariyosānavasena tīsu kālesu pavattiyā yañño tiṭṭhapanoti āha ‘‘tiṭṭhapananti attho’’ti. Parikkharonti abhisaṅkharontīti parikkhārā, parivārāti vuttaṃ. ‘‘Soḷasaparikkhāranti soḷasaparivāra’’nti.

    மஹாவிஜிதராஜயஞ்ஞகதா²வண்ணனா

    Mahāvijitarājayaññakathāvaṇṇanā

    336. புப்³ப³சரிதந்தி அத்தனோ புரிமஜாதிஸம்பூ⁴தங் போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரபூ⁴தங் புஞ்ஞசரியங். ததா² ஹிஸ்ஸ அனுகா³மினோவ நிதி⁴ஸ்ஸ தா²வரோ நிதி⁴ நித³ஸ்ஸிதோ. அட்³ட⁴தா நாம விப⁴வஸம்பன்னதா, ஸா தங் தங் உபாதா³யுபாதா³ய வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘யோ கோசி அத்தனோ ஸந்தகேன விப⁴வேன அட்³டோ⁴ ஹோதீ’’தி . ததா² மஹத்³த⁴னதாபீதி தங் உக்கங்ஸக³தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மஹதா அபரிமாணஸங்க்²யேன த⁴னேன ஸமன்னாக³தோ’’தி வுத்தங். பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ விஸேஸதோ காமா போ⁴கோ³ நாமாதி ஆஹ ‘‘பஞ்சகாமகு³ணவஸேனா’’தி. பிண்ட³பிண்ட³வஸேனாதி பா⁴ஜனாலங்காராதி³விபா⁴க³ங் அஹுத்வா கேவலங் க²ண்ட³க²ண்ட³வஸேன.

    336.Pubbacaritanti attano purimajātisambhūtaṃ bodhisambhārabhūtaṃ puññacariyaṃ. Tathā hissa anugāminova nidhissa thāvaro nidhi nidassito. Aḍḍhatā nāma vibhavasampannatā, sā taṃ taṃ upādāyupādāya vuccatīti āha ‘‘yo koci attano santakena vibhavena aḍḍho hotī’’ti . Tathā mahaddhanatāpīti taṃ ukkaṃsagataṃ dassetuṃ ‘‘mahatā aparimāṇasaṅkhyena dhanena samannāgato’’ti vuttaṃ. Bhuñjitabbato paribhuñjitabbato visesato kāmā bhogo nāmāti āha ‘‘pañcakāmaguṇavasenā’’ti. Piṇḍapiṇḍavasenāti bhājanālaṅkārādivibhāgaṃ ahutvā kevalaṃ khaṇḍakhaṇḍavasena.

    மாஸகாதீ³தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன தா²லகாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. பா⁴ஜனாதீ³தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன வத்த²ஸெய்யாவஸதா²தி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. ஸுவண்ணரஜதமணிமுத்தாவேளுரியவஜிரபவாளானி ‘‘ஸத்தரதனானீ’’தி வத³ந்தி. ஸாலிவீஹிஆதி³ புப்³ப³ண்ணங் புரக்க²தங்ஸஸ்ஸப²லந்தி கத்வா. தப்³பி³பரியாயதோ முக்³க³மாஸாதி³ அபரண்ணங். தே³வஸிகங்…பே॰… வஸேனாதி தி³வஸே தி³வஸே பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தா³தப்³ப³வட்³டே⁴தப்³பா³தி³விதி⁴னா பரிவத்தனகத⁴னத⁴ஞ்ஞவஸேன.

    Māsakādīti ādi-saddena thālakādiṃ saṅgaṇhāti. Bhājanādīti ādi-saddena vatthaseyyāvasathādiṃ saṅgaṇhāti. Suvaṇṇarajatamaṇimuttāveḷuriyavajirapavāḷāni ‘‘sattaratanānī’’ti vadanti. Sālivīhiādi pubbaṇṇaṃ purakkhataṃsassaphalanti katvā. Tabbipariyāyato muggamāsādi aparaṇṇaṃ. Devasikaṃ…pe… vasenāti divase divase paribhuñjitabbadātabbavaḍḍhetabbādividhinā parivattanakadhanadhaññavasena.

    கொட்ட²ங் வுச்சதி த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ ஆட²பனட்டா²னங், கொட்ட²பூ⁴தங் அகா³ரங் கொட்டா²கா³ரங் தேனாஹ ‘‘த⁴ஞ்ஞேன…பே॰… கா³ரோ சா’’தி. ஏவங் ஸாரக³ப்³ப⁴ங் ‘‘கோஸோ’’தி, த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ ஆட²பனட்டா²னஞ்ச ‘‘கொட்டா²கா³ர’’ந்தி த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ததோ அஞ்ஞதா² தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அத² வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² யதா² அஸினோ திக்க²பா⁴வபரிஹாரதோ பரிச்ச²தோ³ ‘‘கோஸோ’’தி வுச்சதி, ஏவங் ரஞ்ஞோ திக்க²பா⁴வபரிஹரணத்தா சதுரங்கி³னீ ஸேனா ‘‘கோஸோ’’தி ஆஹ ‘‘சதுப்³பி³தோ⁴ கோஸோ ஹத்தீ² அஸ்ஸா ரதா² பத்தீ’’தி. ‘‘வத்த²கொட்டா²கா³ரக்³க³ஹணேனேவ ஸப்³ப³ஸ்ஸாபி ப⁴ண்ட³ட்ட²பனட்டா²னஸ்ஸ க³ஹிதத்தா திவித⁴ங் கொட்டா²கா³ரந்தி வுத்தங். ‘‘இத³ங் ஏவங் ப³ஹு’’ந்திஆதி³ ராஜா தமத்த²ங் ஜானந்தோவ ப⁴ண்டா³கா³ரிகேன கதா²பெத்வா பரிஸாய நிஸ்ஸத்³த³பா⁴வாபாத³னத்த²ஞ்ச ஆஹ ஏவங் மே பகதிக்கோ²போ⁴ ந ப⁴விஸ்ஸதீதி.

    Koṭṭhaṃ vuccati dhaññassa āṭhapanaṭṭhānaṃ, koṭṭhabhūtaṃ agāraṃ koṭṭhāgāraṃ tenāha ‘‘dhaññena…pe… gāro cā’’ti. Evaṃ sāragabbhaṃ ‘‘koso’’ti, dhaññassa āṭhapanaṭṭhānañca ‘‘koṭṭhāgāra’’nti dassetvā idāni tato aññathā taṃ dassetuṃ ‘‘atha vā’’tiādi vuttaṃ. Tattha yathā asino tikkhabhāvaparihārato paricchado ‘‘koso’’ti vuccati, evaṃ rañño tikkhabhāvapariharaṇattā caturaṅginī senā ‘‘koso’’ti āha ‘‘catubbidho koso hatthī assā rathā pattī’’ti. ‘‘Vatthakoṭṭhāgāraggahaṇeneva sabbassāpi bhaṇḍaṭṭhapanaṭṭhānassa gahitattā tividhaṃ koṭṭhāgāranti vuttaṃ. ‘‘Idaṃ evaṃ bahu’’ntiādi rājā tamatthaṃ jānantova bhaṇḍāgārikena kathāpetvā parisāya nissaddabhāvāpādanatthañca āha evaṃ me pakatikkhobho na bhavissatīti.

    337-8. ப்³ராஹ்மணோ சிந்தேஸி ஜனபத³ஸ்ஸ அனுபத்³த³வத்த²ஞ்சேவ யஞ்ஞஸ்ஸ ச சிரானுபவத்தனத்த²ஞ்ச, தேனாஹ ‘‘அயங் ராஜா’’திஆதி³.

    337-8.Brāhmaṇo cintesi janapadassa anupaddavatthañceva yaññassa ca cirānupavattanatthañca, tenāha ‘‘ayaṃ rājā’’tiādi.

    ஸத்தானங் ஹிதஸ்ஸ ஸுக²ஸ்ஸ ச விதூ³ஸனதோ அஹிதஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ ச ஆவஹனதோ சோரா ஏவ கண்டகா, தேஹி சோரகண்டகேஹி. யதா² கா³மவாஸீனங் கா⁴தா கா³மகா⁴தா, ஏவங் பந்தி²கானங் து³ஹனா விபா³த⁴னா பந்த²து³ஹனா. அத⁴ம்மகாரீதி த⁴ம்மதோ அபேதஸ்ஸ அயுத்தஸ்ஸ கரணஸீலோ, அத்தனோ விஜிதே ஜனபதா³தீ³னங் ததோ அனத்த²தோ தாயனேன க²த்தியோ யோ க²த்தத⁴ம்மோ, தஸ்ஸ வா அகரணஸீலோதி அத்தோ². த³ஸ்ஸவோ ஏவ கீ²லஸதி³ஸத்தா த³ஸ்ஸுகீ²லங். யதா² ஹி கெ²த்தே கீ²லங் கஸனாதீ³னங் ஸுக²ப்பவத்திங் , மூலஸந்தானேன ஸஸ்ஸஸ்ஸ பு³த்³தி⁴ஞ்ச விப³ந்த⁴தி, ஏவங் த³ஸ்ஸவோ ரஜ்ஜே ராஜாணாய ஸுக²ப்பவத்திங், மூலவிருள்ஹியா ஜனபதா³னங் பரிபு³த்³தி⁴ஞ்ச விப³ந்த⁴ந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘த³ஸ்ஸவோ ஏவ கீ²லஸதி³ஸத்தா த³ஸ்ஸுகீ²ல’’ந்தி. வத⁴-ஸத்³தோ³ ஹிங்ஸனத்தோ²பி ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘மாரணேன வா கொட்டனேன வா’’தி. அத்³து³ப³ந்த⁴னாதி³னாதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ரஜ்ஜுப³ந்த⁴னஸங்க²லிகப³ந்த⁴னாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. ஜானியாதி த⁴னஜானியா, தேனாஹ ‘‘ஸதங் க³ண்ஹதா²’’திஆதி³. பஞ்சஸிக²முண்ட³கரணந்தி காகபக்க²கரணங். கோ³மயஸிஞ்சனந்தி ஸீஸே ச²கணோத³காவஸேசனங். குத³ண்ட³கப³ந்த⁴னந்தி க³த்³து³லப³ந்த⁴னங். ஏவமாதீ³னீதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன கு²ரமுண்ட³ங் கரித்வா ப⁴ஸ்மபுடபோத²னாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. ஊஹனிஸ்ஸாமீதி உத்³த⁴ரிஸ்ஸாமி, அபனெஸ்ஸாமீதி அத்தோ². உஸ்ஸஹந்தீதி புப்³பே³ தத்த² கதபரிசயதாய உஸ்ஸாஹங் காதுங் ஸக்கொந்தி. அனுப்பதே³தூதி அனு அனு பதே³து, தேனாஹ ‘‘தி³ன்னே அப்பஹொந்தே’’திஆதி³. ஸக்கி²கரணபண்ணாரோபனானி வட்³டி⁴யா ஸஹ வா வினா வா புன க³ஹேதுகாமஸ்ஸ, இத⁴ பன தங் நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘ஸக்கி²ங் அகத்வா’’திஆதி³, தேனாஹ ‘‘மூலச்சே²ஜ்ஜவஸேனா’’தி. பகாரதோ ப⁴ண்டா³னி ஆப⁴ரதி ஸம்ப⁴ரதி பரிசயதி ஏதேனாதி பாப⁴தங், ப⁴ண்ட³மூலங்.

    Sattānaṃ hitassa sukhassa ca vidūsanato ahitassa dukkhassa ca āvahanato corā eva kaṇṭakā, tehi corakaṇṭakehi. Yathā gāmavāsīnaṃ ghātā gāmaghātā, evaṃ panthikānaṃ duhanā vibādhanā panthaduhanā. Adhammakārīti dhammato apetassa ayuttassa karaṇasīlo, attano vijite janapadādīnaṃ tato anatthato tāyanena khattiyo yo khattadhammo, tassa vā akaraṇasīloti attho. Dassavo eva khīlasadisattā dassukhīlaṃ. Yathā hi khette khīlaṃ kasanādīnaṃ sukhappavattiṃ , mūlasantānena sassassa buddhiñca vibandhati, evaṃ dassavo rajje rājāṇāya sukhappavattiṃ, mūlaviruḷhiyā janapadānaṃ paribuddhiñca vibandhanti. Tena vuttaṃ ‘‘dassavo eva khīlasadisattā dassukhīla’’nti. Vadha-saddo hiṃsanatthopi hotīti vuttaṃ ‘‘māraṇena vā koṭṭanena vā’’ti. Addubandhanādināti ādi-saddena rajjubandhanasaṅkhalikabandhanādiṃ saṅgaṇhāti. Jāniyāti dhanajāniyā, tenāha ‘‘sataṃ gaṇhathā’’tiādi. Pañcasikhamuṇḍakaraṇanti kākapakkhakaraṇaṃ. Gomayasiñcananti sīse chakaṇodakāvasecanaṃ. Kudaṇḍakabandhananti gaddulabandhanaṃ. Evamādīnīti ādi-saddena khuramuṇḍaṃ karitvā bhasmapuṭapothanādiṃ saṅgaṇhāti. Ūhanissāmīti uddharissāmi, apanessāmīti attho. Ussahantīti pubbe tattha kataparicayatāya ussāhaṃ kātuṃ sakkonti. Anuppadetūti anu anu padetu, tenāha ‘‘dinne appahonte’’tiādi. Sakkhikaraṇapaṇṇāropanāni vaḍḍhiyā saha vā vinā vā puna gahetukāmassa, idha pana taṃ natthīti āha ‘‘sakkhiṃ akatvā’’tiādi, tenāha ‘‘mūlacchejjavasenā’’ti. Pakārato bhaṇḍāni ābharati sambharati paricayati etenāti pābhataṃ, bhaṇḍamūlaṃ.

    தி³வஸே தி³வஸே தா³தப்³ப³ப⁴த்தங் தே³வஸிகப⁴த்தங். ‘‘அனுமாஸங், அனுபோஸத²’’ந்திஆதி³னா தா³தப்³ப³ங் வேதனங் மாஸிகாதி³பரிப்³ப³யங். தஸ்ஸ தஸ்ஸ குலானுரூபேன கம்மானுரூபேன ஸூரபா⁴வானுரூபேனாதி பச்சேகங் அனுரூப-ஸத்³தோ³ யோஜேதப்³போ³. ஸேனாபச்சாதி³ டா²னந்தரங். ஸககம்மபஸுதத்தா , அனுபத்³த³வத்தா ச த⁴னத⁴ஞ்ஞானங் ராஸிகோ ராஸிகாரபூ⁴தோ. கே²மேன டி²தாதி அனுபத்³த³வேன பவத்தா, தேனாஹ ‘‘அப⁴யா’’தி, குதோசிபி ப⁴யரஹிதாதி அத்தோ².

    Divase divase dātabbabhattaṃ devasikabhattaṃ. ‘‘Anumāsaṃ, anuposatha’’ntiādinā dātabbaṃ vetanaṃ māsikādiparibbayaṃ. Tassa tassa kulānurūpena kammānurūpena sūrabhāvānurūpenāti paccekaṃ anurūpa-saddo yojetabbo. Senāpaccādi ṭhānantaraṃ. Sakakammapasutattā , anupaddavattā ca dhanadhaññānaṃ rāsiko rāsikārabhūto. Khemena ṭhitāti anupaddavena pavattā, tenāha ‘‘abhayā’’ti, kutocipi bhayarahitāti attho.

    சதுபரிக்கா²ரவண்ணனா

    Catuparikkhāravaṇṇanā

    339. தஸ்மிங் தஸ்மிங் கிச்சே அனுயந்தி அனுவத்தந்தீதி அனுயந்தா, அனுயந்தா ஏவ ஆனுயந்தா யதா² ‘‘அனுபா⁴வோ ஏவ ஆனுபா⁴வோ’’தி. அஸ்ஸாதி ரஞ்ஞோ. தேதி ஆனுயந்தக²த்தியாத³யோ. அத்தமனா ந ப⁴விஸ்ஸந்தி ‘‘அம்ஹே எத்த² ப³ஹி கரோதீ’’தி. நிப³ந்த⁴விபுலாக³மோ கா³மோ நிக³மோ, விவட்³டி⁴தமஹாஆயோ மஹாகா³மோதி அத்தோ². ஜனபத³-ஸத்³தோ³ ஹெட்டா² வுத்தத்தோ² ஏவ. ச²ன்னங் பகதீனங் வஸேன ரஞ்ஞோ ஹிதஸுகா²பி⁴பு³த்³தி⁴, ததே³கதே³ஸா ச ஆனுயந்தாத³யோதி வுத்தங் ‘‘யங் தும்ஹாகங் அனுஜானநங் மம ப⁴வெய்ய தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி.

    339. Tasmiṃ tasmiṃ kicce anuyanti anuvattantīti anuyantā, anuyantā eva ānuyantā yathā ‘‘anubhāvo eva ānubhāvo’’ti. Assāti rañño. Teti ānuyantakhattiyādayo. Attamanā na bhavissanti ‘‘amhe ettha bahi karotī’’ti. Nibandhavipulāgamo gāmo nigamo, vivaḍḍhitamahāāyo mahāgāmoti attho. Janapada-saddo heṭṭhā vuttattho eva. Channaṃ pakatīnaṃ vasena rañño hitasukhābhibuddhi, tadekadesā ca ānuyantādayoti vuttaṃ ‘‘yaṃ tumhākaṃ anujānanaṃ mama bhaveyya dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti.

    அமா ஸஹ ப⁴வந்தி கிச்சேஸூதி அமச்சா, ரஜ்ஜகிச்சவோஸாஸனகா. தே பன ரஞ்ஞோ பியா, ஸஹபவத்தனகா ச ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘பியஸஹாயகா’’தி. ரஞ்ஞோ பரிஸதி ப⁴வாதி பாரிஸஜ்ஜா , தே பன கேதி ஆஹ ‘‘ஸேஸா ஆணத்திகரா’’தி, யதா²வுத்தஆனுயந்தக²த்தியாதீ³ ஹி அவஸேஸா ரஞ்ஞோ ஆணாகராதி அத்தோ². ஸதிபி தெ³ய்யத⁴ம்மே ஆனுபா⁴வஸம்பத்தியா, பரிவாரஸம்பத்தியா ச அபா⁴வே தாதி³ஸங் தா³துங் ந ஸக்கா, வுட்³ட⁴காலே ச தாதி³ஸானம்பி ராஜூனங் தது³ப⁴யங் ஹாயதேவாதி ஆஹ ‘‘மஹல்லககாலே…பே॰… ந ஸக்கா’’தி. அனுமதியாதி அனுஜானநேன, பக்கா²தி ஸபக்கா² யஞ்ஞஸ்ஸ அங்க³பூ⁴தா. பரிக்க²ரொந்தீதி பரிக்கா²ரா, ஸம்பா⁴ரா. இமே தஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸ அங்க³பூ⁴தா பரிவாரா விய ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘பரிவாரா ப⁴வந்தீ’’தி.

    Amā saha bhavanti kiccesūti amaccā, rajjakiccavosāsanakā. Te pana rañño piyā, sahapavattanakā ca hontīti āha ‘‘piyasahāyakā’’ti. Rañño parisati bhavāti pārisajjā, te pana keti āha ‘‘sesā āṇattikarā’’ti, yathāvuttaānuyantakhattiyādī hi avasesā rañño āṇākarāti attho. Satipi deyyadhamme ānubhāvasampattiyā, parivārasampattiyā ca abhāve tādisaṃ dātuṃ na sakkā, vuḍḍhakāle ca tādisānampi rājūnaṃ tadubhayaṃ hāyatevāti āha ‘‘mahallakakāle…pe… na sakkā’’ti. Anumatiyāti anujānanena, pakkhāti sapakkhā yaññassa aṅgabhūtā. Parikkharontīti parikkhārā, sambhārā. Ime tassa yaññassa aṅgabhūtā parivārā viya hontīti āha ‘‘parivārā bhavantī’’ti.

    அட்ட²பரிக்கா²ரவண்ணனா

    Aṭṭhaparikkhāravaṇṇanā

    340. யஸஸாதி ஆனுபா⁴வேன, தேனாஹ ‘‘ஆணாட²பனஸமத்த²தாயா’’தி. ஸத்³த³ஹதீதி ‘‘தா³தா தா³னஸ்ஸ ப²லங் பச்சனுபோ⁴தீ’’தி பத்தியாயதி. தா³னே ஸூரோதி தா³னஸூரோ தெ³ய்யத⁴ம்மே ஈஸகம்பி ஸங்க³ங் அகத்வா முத்தசாகோ³. ஸ்வாயமத்தோ² கம்மஸ்ஸகதஞ்ஞாணஸ்ஸ திக்க²விஸத³பா⁴வேன வேதி³தப்³போ³, தேனாஹ ‘‘ந ஸத்³தா⁴மத்தகேனேவா’’திஆதி³. யஸ்ஸ ஹி கம்மஸ்ஸகதா பச்சக்க²தோ விய உபட்டா²தி, ஸோ ஏவங் வுத்தோ. யங் தா³னங் தே³தீதி யங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் பரஸ்ஸ தே³தி. தஸ்ஸ பதி ஹுத்வாதி தப்³பி³ஸயங் லோப⁴ங் ஸுட்டு² அபி⁴ப⁴வந்தோ தஸ்ஸ அதி⁴பதி ஹுத்வா தே³தி அனதி⁴ப⁴வனீயத்தா. ‘‘ந தா³ஸோ, ந ஸஹாயோ’’தி வத்வா தது³ப⁴யங் அன்வயதோ, ப்³யதிரேகதோ ச த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யோ ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தா³ஸோ ஹுத்வா தே³தி தண்ஹாய தா³னஸ்ஸ தா³ஸப்³யதங் உபக³தத்தா. ஸஹாயோ ஹுத்வா தே³தி தஸ்ஸ பியபா⁴வானிஸ்ஸஜ்ஜனதோ. ஸாமீ ஹுத்வா தே³தி தத்த² தண்ஹாதா³ஸப்³யதோ அத்தானங் மோசெத்வா அபி⁴பு⁴ய்ய பவத்தனதோ. ஸாமிபரிபோ⁴க³ஸதி³ஸா ஹேதஸ்ஸாயங் பவத்ததீதி.

    340.Yasasāti ānubhāvena, tenāha ‘‘āṇāṭhapanasamatthatāyā’’ti. Saddahatīti ‘‘dātā dānassa phalaṃ paccanubhotī’’ti pattiyāyati. Dāne sūroti dānasūro deyyadhamme īsakampi saṅgaṃ akatvā muttacāgo. Svāyamattho kammassakataññāṇassa tikkhavisadabhāvena veditabbo, tenāha ‘‘na saddhāmattakenevā’’tiādi. Yassa hi kammassakatā paccakkhato viya upaṭṭhāti, so evaṃ vutto. Yaṃ dānaṃ detīti yaṃ deyyadhammaṃ parassa deti. Tassa pati hutvāti tabbisayaṃ lobhaṃ suṭṭhu abhibhavanto tassa adhipati hutvā deti anadhibhavanīyattā. ‘‘Na dāso, na sahāyo’’ti vatvā tadubhayaṃ anvayato, byatirekato ca dassetuṃ ‘‘yo hī’’tiādi vuttaṃ. Dāso hutvā deti taṇhāya dānassa dāsabyataṃ upagatattā. Sahāyo hutvā deti tassa piyabhāvānissajjanato. Sāmī hutvā deti tattha taṇhādāsabyato attānaṃ mocetvā abhibhuyya pavattanato. Sāmiparibhogasadisā hetassāyaṃ pavattatīti.

    ஸமிதபாபா ஸமணா, பா³ஹிதபாபா ப்³ராஹ்மணா உக்கட்ட²னித்³தே³ஸேன, பப்³ப³ஜ்ஜாமத்தஸமணா ஜாதிமத்தப்³ராஹ்மணா பன கபணாதி³க்³க³ஹணேனேவெத்த² க³ஹிதாதி அதி⁴ப்பாயோ. து³க்³க³தாதி து³க்கரஜீவிகங் உபக³தா கஸிரவுத்திகா, தேனாஹ ‘‘த³லித்³த³மனுஸ்ஸா’’தி. அத்³தி⁴காதி அத்³தா⁴னமக்³க³கா³மினோ. வணிப்³ப³காதி தா³யகானங் கு³ணகித்தனவஸேன, கம்மப²லகித்தனமுகே²ன ச யாசனகா ஸெய்யதா²பி நக்³க³சரியாத³யோ, தேனாஹ ‘‘இட்ட²ங் தி³ன்ன’’ந்திஆதி³. ‘‘பஸதமத்த’’ந்தி வீஹிதண்டு³லாதி³வஸேன வுத்தங், ‘‘ஸராவமத்த’’ந்தி யாகு³ப⁴த்தாதி³வஸேன. ஓபானங் வுச்சதி ஓகா³ஹெத்வா பாதப்³ப³தோ நதி³தளாகாதீ³னங் ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணதித்த²ங் ஓபானங் விய பூ⁴தோதி ஓபானபூ⁴தோ, தேனாஹ ‘‘உத³பானபூ⁴தோ’’திஆதி³. ஸுதமேவ ஸுதஜாதந்தி ஜாத-ஸத்³த³ஸ்ஸ அனத்த²ந்தரவாசகதமாஹ யதா² ‘‘கோஸஜாத’’ந்தி.

    Samitapāpāsamaṇā, bāhitapāpā brāhmaṇā ukkaṭṭhaniddesena, pabbajjāmattasamaṇā jātimattabrāhmaṇā pana kapaṇādiggahaṇenevettha gahitāti adhippāyo. Duggatāti dukkarajīvikaṃ upagatā kasiravuttikā, tenāha ‘‘daliddamanussā’’ti. Addhikāti addhānamaggagāmino. Vaṇibbakāti dāyakānaṃ guṇakittanavasena, kammaphalakittanamukhena ca yācanakā seyyathāpi naggacariyādayo, tenāha ‘‘iṭṭhaṃ dinna’’ntiādi. ‘‘Pasatamatta’’nti vīhitaṇḍulādivasena vuttaṃ, ‘‘sarāvamatta’’nti yāgubhattādivasena. Opānaṃ vuccati ogāhetvā pātabbato naditaḷākādīnaṃ sabbasādhāraṇatitthaṃ opānaṃ viya bhūtoti opānabhūto, tenāha ‘‘udapānabhūto’’tiādi. Sutameva sutajātanti jāta-saddassa anatthantaravācakatamāha yathā ‘‘kosajāta’’nti.

    அதீதாதி³அத்த²சிந்தனஸமத்த²தா நாமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அனுமானவஸேன, இதிகத்தப்³ப³தாவஸேன ச வேதி³தப்³பா³ , ந பு³த்³தா⁴னங் விய தத்த² பச்சக்க²த³ஸ்ஸிதாயாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அதீதே’’திஆதி³ வுத்தங். அட்³ட⁴தாத³யோ தாவ யஞ்ஞஸ்ஸ பரிக்கா²ரா ஹொந்து தேஹி வினா தஸ்ஸ அஸிஜ்ஜ²னதோ, ஸுஜாததா ஸுரூபதா பன கத²ந்தி ஆஹ ‘‘ஏதேஹி கிரா’’திஆதி³. எத்த² ச கேசி ‘‘யதா² அட்³ட⁴தாத³யோ யஞ்ஞஸ்ஸ ஏகங்ஸதோ அங்கா³னி, ந ஏவமபி⁴ஜாததா, அபி⁴ரூபதா சாதி த³ஸ்ஸேதுங் கிரஸத்³த³க்³க³ஹண’’ந்தி வத³ந்தி ‘‘அயங் து³ஜ்ஜாதோ’’திஆதி³ வசனஸ்ஸ அனேகந்திகதங் மஞ்ஞமானா, தயித³ங் அஸாரங், ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணவஸேன ஹேஸ யஞ்ஞாரம்போ⁴ தத்த² ஸியா கேஸஞ்சி ததா²பரிவிதக்கோதி தஸ்ஸாபி அவகாஸாபா⁴வாத³ஸ்ஸனத்த²ங் ததா² வுத்தத்தா. கிர-ஸத்³தோ³ பன ததா³ ப்³ராஹ்மணேன சிந்திதாகாரஸூசனத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஏவமாதீ³னீதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘அயங் விரூபோ த³லித்³தோ³ அப்பேஸக்கோ² அஸ்ஸத்³தோ⁴ அப்பஸ்ஸுதோ அனத்த²ஞ்ஞூ ந மேதா⁴வீ’’தி ஏதேஸங் ஸங்க³ஹோ த³ட்ட²ப்³போ³.

    Atītādiatthacintanasamatthatā nāmassa rañño anumānavasena, itikattabbatāvasena ca veditabbā , na buddhānaṃ viya tattha paccakkhadassitāyāti dassetuṃ ‘‘atīte’’tiādi vuttaṃ. Aḍḍhatādayo tāva yaññassa parikkhārā hontu tehi vinā tassa asijjhanato, sujātatā surūpatā pana kathanti āha ‘‘etehi kirā’’tiādi. Ettha ca keci ‘‘yathā aḍḍhatādayo yaññassa ekaṃsato aṅgāni, na evamabhijātatā, abhirūpatā cāti dassetuṃ kirasaddaggahaṇa’’nti vadanti ‘‘ayaṃ dujjāto’’tiādi vacanassa anekantikataṃ maññamānā, tayidaṃ asāraṃ, sabbasādhāraṇavasena hesa yaññārambho tattha siyā kesañci tathāparivitakkoti tassāpi avakāsābhāvādassanatthaṃ tathā vuttattā. Kira-saddo pana tadā brāhmaṇena cintitākārasūcanattho daṭṭhabbo. Evamādīnīti ādi-saddena ‘‘ayaṃ virūpo daliddo appesakkho assaddho appassuto anatthaññū na medhāvī’’ti etesaṃ saṅgaho daṭṭhabbo.

    சதுபரிக்கா²ராதி³வண்ணனா

    Catuparikkhārādivaṇṇanā

    341. ‘‘ஸுஜங் பக்³க³ண்ஹந்தான’’ந்தி புரோஹிதஸ்ஸ ஸயமேவ கடச்சு²க்³க³ஹணஜோதனேன ஏவங் ஸஹத்தா², ஸக்கச்சஞ்ச தா³னே யுத்ததா இச்சி²தப்³பா³தி த³ஸ்ஸேதி . ஏவங் து³ஜ்ஜாதஸ்ஸாதி எத்தா²பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    341.‘‘Sujaṃ paggaṇhantāna’’nti purohitassa sayameva kaṭacchuggahaṇajotanena evaṃ sahatthā, sakkaccañca dāne yuttatā icchitabbāti dasseti . Evaṃ dujjātassāti etthāpi heṭṭhā vuttanayeneva attho veditabbo.

    342. திண்ணங் டா²னானந்தி தா³னஸ்ஸ ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானபூ⁴தாஸு தீஸு பூ⁴மீஸு, அவத்தா²ஸூதி அத்தோ². சலந்தீதி கம்பந்தி புரிமாகாரேன ந திட்ட²ந்தி. கரணத்தே²தி ததியாவிப⁴த்திஅத்தே². கத்தரி ஹேதங் ஸாமிவசனங் கரணீயஸத்³தா³பெக்கா²ய. ‘‘பச்சானுதாபோ ந கத்தப்³போ³’’தி வத்வா தஸ்ஸ அகரணூபாயங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘புப்³ப³சேதனா பன அசலா பதிட்ட²பேதப்³பா³’’தி வுத்தங். தத்த² அசலாதி த³ள்ஹா கேனசி அஸங்ஹீரா. பதிட்ட²பேதப்³பா³தி ஸுபதிட்டி²தா காதப்³பா³. ஏவங் கரணேன ஹி யதா² தங் தா³னங் ஸம்பதி யதா²தி⁴ப்பாயங் நிப்பஜ்ஜதி, ஏவங் ஆயதிம்பி விபுலப²லதாயாதி ஆஹ ‘‘ஏவஞ்ஹி தா³னங் மஹப்ப²லங் ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதீ’’தி, விப்படிஸாரேன அனுபக்கிலிட்ட²பா⁴வதோ. முஞ்சசேதனாதி பரிச்சாக³சேதனா. தஸ்ஸா நிச்சலபா⁴வோ நாம முத்தசாக³தா புப்³பா³பி⁴ஸங்கா²ரவஸேன உளாரபா⁴வோ, ஸமனுஸ்ஸரணசேதனாய பன நிச்சலபா⁴வோ ‘‘அஹோ மயா தா³னங் தி³ன்னங் ஸாது⁴ ஸுட்டூ²’’தி தஸ்ஸ ஸக்கச்சங் பச்சவெக்க²ணாவஸேன வேதி³தப்³போ³. ததா² அகரொந்தஸ்ஸாதி முஞ்சசேதனங், தத்த² பச்சாஸமனுஸ்ஸரணசேதனஞ்ச வுத்தனயேன நிச்சலங் அகரொந்தஸ்ஸ விப்படிஸாரங் உப்பாதெ³ந்தஸ்ஸ. கெ²த்தவிஸேஸே பரிச்சாக³ஸ்ஸ கதத்தா லத்³தே⁴ஸுபி உளாரேஸு போ⁴கே³ஸு சித்தங் நாபி நமதி. யதா² கத²ந்தி ஆஹ ‘‘மஹாரோருவங் உபபன்னஸ்ஸ ஸெட்டி²க³ஹபதினோ வியா’’தி.

    342.Tiṇṇaṃ ṭhānānanti dānassa ādimajjhapariyosānabhūtāsu tīsu bhūmīsu, avatthāsūti attho. Calantīti kampanti purimākārena na tiṭṭhanti. Karaṇattheti tatiyāvibhattiatthe. Kattari hetaṃ sāmivacanaṃ karaṇīyasaddāpekkhāya. ‘‘Paccānutāpo na kattabbo’’ti vatvā tassa akaraṇūpāyaṃ dassetuṃ ‘‘pubbacetanā pana acalā patiṭṭhapetabbā’’ti vuttaṃ. Tattha acalāti daḷhā kenaci asaṃhīrā. Patiṭṭhapetabbāti supatiṭṭhitā kātabbā. Evaṃ karaṇena hi yathā taṃ dānaṃ sampati yathādhippāyaṃ nippajjati, evaṃ āyatimpi vipulaphalatāyāti āha ‘‘evañhi dānaṃ mahapphalaṃ hotīti dassetī’’ti, vippaṭisārena anupakkiliṭṭhabhāvato. Muñcacetanāti pariccāgacetanā. Tassā niccalabhāvo nāma muttacāgatā pubbābhisaṅkhāravasena uḷārabhāvo, samanussaraṇacetanāya pana niccalabhāvo ‘‘aho mayā dānaṃ dinnaṃ sādhu suṭṭhū’’ti tassa sakkaccaṃ paccavekkhaṇāvasena veditabbo. Tathā akarontassāti muñcacetanaṃ, tattha paccāsamanussaraṇacetanañca vuttanayena niccalaṃ akarontassa vippaṭisāraṃ uppādentassa. Khettavisese pariccāgassa katattā laddhesupi uḷāresubhogesu cittaṃ nāpi namati. Yathā kathanti āha ‘‘mahāroruvaṃ upapannassa seṭṭhigahapatino viyā’’ti.

    ஸோ கிர தக³ரஸிகி²ங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் அத்தனோ கே³ஹத்³வாரே பிண்டா³ய டி²தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ பிண்ட³பாதங் தே³ஹீ’’தி ப⁴ரியங் ஆணாபெத்வா ராஜுபட்டா²னத்த²ங் பக்காமி. ஸெட்டி²ப⁴ரியா ஸப்பஞ்ஞஜாதிகா, ஸா சிந்தேஸி ‘‘மயா எத்தகேன காலேன ‘இமஸ்ஸ தே³தா²’தி வசனமத்தங் பிஸ்ஸ ந ஸுதபுப்³ப³ங், அயஞ்ச மஞ்ஞே அஹோஸி பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴, யதா² ததா² அத³த்வா பணீதங் பிண்ட³பாதங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி உபக³ந்த்வா பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ங் பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா பத்தங் ஆதா³ய அந்தோனிவேஸனே பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதா³பெத்வா பரிஸுத்³தே⁴ஹி ஸாலிதண்டு³லேஹி ப⁴த்தங் ஸம்பாதெ³த்வா தத³னுரூபங் கா²த³னீயங், ப்³யஞ்ஜனங், ஸூபெய்யஞ்ச அபி⁴ஸங்க²ரித்வா ப³ஹி க³ந்தே⁴ஹி அலங்கரித்வா பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஹத்தே²ஸு பதிட்ட²பெத்வா வந்தி³. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ‘‘அஞ்ஞேஸம்பி பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸங்க³ஹங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி அபரிபு⁴ஞ்ஜித்வாவ அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸோபி கோ² ஸெட்டி² ராஜுபட்டா²னங் கத்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா அஹங் ‘‘தும்ஹாகங் பிண்ட³பாதங் தே³தா²’’தி வத்வா பக்கந்தோ, அபி வோ லத்³தோ⁴ பிண்ட³பாதோதி. ஆம ஸெட்டி² லத்³தோ⁴தி. ‘‘பஸ்ஸாமா’’தி கீ³வங் உக்கி²பித்வா ஓலோகேஸி. அத²ஸ்ஸ பிண்ட³பாதக³ந்தோ⁴ உட்ட²ஹித்வா நாஸபுடங் பூரேஸி. ஸோ ‘‘மஹா வத மே த⁴னப்³யயோ ஜாதோ’’தி சித்தங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ பச்சா² விப்படிஸாரீ அஹோஸி. விப்படிஸாரஸ்ஸ பன உப்பன்னாகாரோ ‘‘வரமேத’’ந்திஆதி³னா (ஸங்॰ நி॰ 1.131) பாளியங் ஆக³தோயேவ. பா⁴து பனாயங் ஏகங் புத்தகங் ஸாபதெய்யகாரணா ஜீவிதா வோரோபேஸி, தேன மஹாரோருவங் உபபன்னோ. பிண்ட³பாததா³னேன பனேஸ ஸத்தக்க²த்துங் ஸுக்³க³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபன்னோ, ஸத்தக்க²த்துமேவ ச ஸெட்டி²குலே நிப்³ப³த்தோ, ந சாஸ்ஸ உளாரேஸு போ⁴கே³ஸு சித்தங் நமி, தேன வுத்தங் ‘‘நாபி உளாரேஸு போ⁴கே³ஸு சித்தங் நமதீ’’தி.

    So kira tagarasikhiṃ paccekabuddhaṃ attano gehadvāre piṇḍāya ṭhitaṃ disvā ‘‘imassa samaṇassa piṇḍapātaṃ dehī’’ti bhariyaṃ āṇāpetvā rājupaṭṭhānatthaṃ pakkāmi. Seṭṭhibhariyā sappaññajātikā, sā cintesi ‘‘mayā ettakena kālena ‘imassa dethā’ti vacanamattaṃ pissa na sutapubbaṃ, ayañca maññe ahosi paccekasambuddho, yathā tathā adatvā paṇītaṃ piṇḍapātaṃ dassāmī’’ti upagantvā paccekasambuddhaṃ pañcapatiṭṭhitena vanditvā pattaṃ ādāya antonivesane paññattāsane nisīdāpetvā parisuddhehi sālitaṇḍulehi bhattaṃ sampādetvā tadanurūpaṃ khādanīyaṃ, byañjanaṃ, sūpeyyañca abhisaṅkharitvā bahi gandhehi alaṅkaritvā paccekasambuddhassa hatthesu patiṭṭhapetvā vandi. Paccekabuddho ‘‘aññesampi paccekabuddhānaṃ saṅgahaṃ karissāmī’’ti aparibhuñjitvāva anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sopi kho seṭṭhi rājupaṭṭhānaṃ katvā āgacchanto paccekabuddhaṃ disvā ahaṃ ‘‘tumhākaṃ piṇḍapātaṃ dethā’’ti vatvā pakkanto, api vo laddho piṇḍapātoti. Āma seṭṭhi laddhoti. ‘‘Passāmā’’ti gīvaṃ ukkhipitvā olokesi. Athassa piṇḍapātagandho uṭṭhahitvā nāsapuṭaṃ pūresi. So ‘‘mahā vata me dhanabyayo jāto’’ti cittaṃ sandhāretuṃ asakkonto pacchā vippaṭisārī ahosi. Vippaṭisārassa pana uppannākāro ‘‘varameta’’ntiādinā (saṃ. ni. 1.131) pāḷiyaṃ āgatoyeva. Bhātu panāyaṃ ekaṃ puttakaṃ sāpateyyakāraṇā jīvitā voropesi, tena mahāroruvaṃ upapanno. Piṇḍapātadānena panesa sattakkhattuṃ suggatiṃ saggaṃ lokaṃ upapanno, sattakkhattumeva ca seṭṭhikule nibbatto, na cāssa uḷāresu bhogesu cittaṃ nami, tena vuttaṃ ‘‘nāpi uḷāresu bhogesu cittaṃ namatī’’ti.

    343. ஆகரோதி அத்தனோ அனுரூபதாய ஸமரியாத³ங் ஸபரிச்சே²த³ங் ப²லங் நிப்³ப³த்தேதீதி ஆகாரோ, காரணந்தி ஆஹ ‘‘த³ஸஹி ஆகாரேஹீதி த³ஸஹி காரணேஹீ’’தி. படிக்³கா³ஹகதோ வாதி ப³லவதரோ ஹுத்வா உப்பஜ்ஜமானோ படிக்³கா³ஹகதோவ உப்பஜ்ஜதி, இதரோ பன தெ³ய்யத⁴ம்மதோ, பரிவாரஜனதோபி உப்பஜ்ஜெய்யேவ. உப்பஜ்ஜிதுங் யுத்தந்தி உப்பஜ்ஜனாரஹங். தேஸங்யேவ பாணாதிபாதீனங். யஜனங் நாமெத்த² தா³னங் அதி⁴ப்பேதங், ந அக்³கி³ஜுஹனந்தி ஆஹ ‘‘யஜதங் ப⁴வந்தி தே³து ப⁴வ’’ந்தி. விஸ்ஸஜ்ஜதூதி முத்தசாக³வஸேன விஸ்ஸஜ்ஜது. அப்³ப⁴ந்தரந்தி அஜ்ஜ²த்தங், ஸகஸந்தானேதி அத்தோ².

    343. Ākaroti attano anurūpatāya samariyādaṃ saparicchedaṃ phalaṃ nibbattetīti ākāro, kāraṇanti āha ‘‘dasahi ākārehīti dasahi kāraṇehī’’ti. Paṭiggāhakato vāti balavataro hutvā uppajjamāno paṭiggāhakatova uppajjati, itaro pana deyyadhammato, parivārajanatopi uppajjeyyeva. Uppajjituṃ yuttanti uppajjanārahaṃ. Tesaṃyeva pāṇātipātīnaṃ. Yajanaṃ nāmettha dānaṃ adhippetaṃ, na aggijuhananti āha ‘‘yajataṃ bhavanti detu bhava’’nti. Vissajjatūti muttacāgavasena vissajjatu. Abbhantaranti ajjhattaṃ, sakasantāneti attho.

    344. ஹெட்டா² ஸோளஸ பரிக்கா²ரா வுத்தா யஞ்ஞஸ்ஸ தே வத்து²ங் கத்வா, இத⁴ பன ஸந்த³ஸ்ஸனாதி³வஸேன அனுமோத³னாய ஆரத்³த⁴த்தா வுத்தங் ‘‘ஸோளஸஹி ஆகாரேஹீ’’தி. த³ஸ்ஸெத்வா அத்தனோ தே³ஸனானுபா⁴வேன பச்சக்க²தோ விய ப²லங் த³ஸ்ஸெத்வா, அனேகவாரங் பன கத²னதோ ச ஆமேடி³தவசனங். தமத்த²ந்தி யதா²வுத்தங் தா³னப²லவஸேன கம்மப²லஸம்ப³ந்த⁴ங். ஸமாத³பெத்வாதி ஸுதமத்தமேவ அகத்வா யதா² ராஜா தமத்த²ங் ஸம்மதே³வ ஆதி³யதி சித்தே கரொந்தோ ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா க³ண்ஹாதி, ததா² ஸக்கச்சங் ஆதா³பெத்வா. ஆமேடி³தகாரணங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ.

    344. Heṭṭhā soḷasa parikkhārā vuttā yaññassa te vatthuṃ katvā, idha pana sandassanādivasena anumodanāya āraddhattā vuttaṃ ‘‘soḷasahi ākārehī’’ti. Dassetvā attano desanānubhāvena paccakkhato viya phalaṃ dassetvā, anekavāraṃ pana kathanato ca āmeḍitavacanaṃ. Tamatthanti yathāvuttaṃ dānaphalavasena kammaphalasambandhaṃ. Samādapetvāti sutamattameva akatvā yathā rājā tamatthaṃ sammadeva ādiyati citte karonto suggahitaṃ katvā gaṇhāti, tathā sakkaccaṃ ādāpetvā. Āmeḍitakāraṇaṃ heṭṭhā vuttameva.

    ‘‘விப்படிஸாரவினோத³னேனா’’தி இத³ங் நித³ஸ்ஸனமத்தங் லோப⁴தோ³ஸமோஹஇஸ்ஸாமச்ச²ரியமானாத³யோபி ஹி தா³னசித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸா, தேஸங் வினோத³னேனபி தங் ஸமுத்தேஜிதங் நாம ஹோதி திக்க²விஸத³பா⁴வப்பத்திதோ. ஆஸன்னதரபா⁴வதோ வா விப்படிஸாரஸ்ஸ தப்³பி³னோத³னமேவ க³ஹிதங், பவத்திதேபி ஹி தா³னே தஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ. யாதா²வதோ விஜ்ஜமானேஹி கு³ணேஹி துட்ட²பஹட்ட²பா⁴வாபாத³னங் ஸம்பஹங்ஸனந்தி ஆஹ ‘‘ஸுந்த³ரங் தே…பே॰… து²திங் கத்வா கதே²ஸீ’’தி. த⁴ம்மதோதி ஸச்சதோ. ஸச்சஞ்ஹி த⁴ம்மதோ அனபேதத்தா த⁴ம்மங், உபஸமசரியாபா⁴வதோ ஸமங், யுத்தபா⁴வேன காரணந்தி ச வுச்சதீதி.

    ‘‘Vippaṭisāravinodanenā’’ti idaṃ nidassanamattaṃ lobhadosamohaissāmacchariyamānādayopi hi dānacittassa upakkilesā, tesaṃ vinodanenapi taṃ samuttejitaṃ nāma hoti tikkhavisadabhāvappattito. Āsannatarabhāvato vā vippaṭisārassa tabbinodanameva gahitaṃ, pavattitepi hi dāne tassa sambhavato. Yāthāvato vijjamānehi guṇehi tuṭṭhapahaṭṭhabhāvāpādanaṃ sampahaṃsananti āha ‘‘sundaraṃ te…pe… thutiṃ katvā kathesī’’ti. Dhammatoti saccato. Saccañhi dhammato anapetattā dhammaṃ, upasamacariyābhāvato samaṃ, yuttabhāvena kāraṇanti ca vuccatīti.

    345. தஸ்மிங் யஞ்ஞே ருக்க²திணச்சே²தோ³பி நாம நாஹோஸி, குதோ பாணவதோ⁴தி பாணவதா⁴பா⁴வஸ்ஸேவ த³ள்ஹீகரணத்த²ங் ஸப்³ப³ஸோ விபரீதகா³ஹாவிதூ³ஸிதஞ்சஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதுங் பாளியங் ‘‘நேவ கா³வோ ஹஞ்ஞிங்ஸூ’’தி ஆதி³ங் வத்வாபி ‘‘ந ருக்கா² சி²ஜ்ஜிங்ஸூ’’திஆதி³ வுத்தங், தேனாஹ ‘‘கிங் பன கா³வோ’’திஆதி³. ப³ரிஹிஸத்தா²யாதி பரிச்சே²த³னத்தா²ய. வனமாலாஸங்கே²பேனாதி வனபுப்பே²ஹி க³ந்தி²தமாலானியாமேன. பூ⁴மியங் வா பத்த²ரந்தீதி வேதி³பூ⁴மிங் பரிக்கி²பந்தா தத்த² பந்த²ரந்தி. அந்தோகே³ஹதா³ஸாத³யோதி அந்தோஜாதத⁴னக்கீதகரமரானீதஸயங்தா³ஸா. புப்³ப³மேவாதி ப⁴திகரணதோ பகே³வ. க³ஹெத்வா கரொந்தீதி தி³வஸே தி³வஸே க³ஹெத்வா கரொந்தி. தஜ்ஜிதாதி க³ஜ்ஜிதா. பியஸமுதா³சாரேனேவாதி இட்ட²வசனேனேவ. பா²ணிதேன சேவாதி எத்த² -ஸத்³தோ³ அவுத்தஸமுச்சயத்தோ², தேன பணீதபணீதானங் நானப்பகாரானங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயாதீ³னஞ்சேவ வத்த²மாலாக³ந்த⁴விலேபனயானஸெய்யாதீ³னஞ்ச ஸங்க³ஹோ த³ட்ட²ப்³போ³, தேனாஹ ‘‘பணீதேஹி ஸப்பிதேலாதி³ஸம்மிஸ்ஸேஹேவா’’திஆதி³.

    345. Tasmiṃ yaññe rukkhatiṇacchedopi nāma nāhosi, kuto pāṇavadhoti pāṇavadhābhāvasseva daḷhīkaraṇatthaṃ sabbaso viparītagāhāvidūsitañcassa dassetuṃ pāḷiyaṃ ‘‘neva gāvo haññiṃsū’’ti ādiṃ vatvāpi ‘‘na rukkhā chijjiṃsū’’tiādi vuttaṃ, tenāha ‘‘kiṃ pana gāvo’’tiādi. Barihisatthāyāti paricchedanatthāya. Vanamālāsaṅkhepenāti vanapupphehi ganthitamālāniyāmena. Bhūmiyaṃ vā pattharantīti vedibhūmiṃ parikkhipantā tattha pantharanti. Antogehadāsādayoti antojātadhanakkītakaramarānītasayaṃdāsā. Pubbamevāti bhatikaraṇato pageva. Gahetvā karontīti divase divase gahetvā karonti. Tajjitāti gajjitā. Piyasamudācārenevāti iṭṭhavacaneneva. Phāṇitena cevāti ettha ca-saddo avuttasamuccayattho, tena paṇītapaṇītānaṃ nānappakārānaṃ khādanīyabhojanīyādīnañceva vatthamālāgandhavilepanayānaseyyādīnañca saṅgaho daṭṭhabbo, tenāha ‘‘paṇītehi sappitelādisammissehevā’’tiādi.

    346. ஸங் நாம த⁴னங், தஸ்ஸ பதீதி ஸபதி, த⁴னவா. தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகஹிதாவஹத்தா தஸ்ஸ ஹிதந்தி ஸாபதெய்யங், ததே³வ த⁴னங். தேனாஹ ‘‘பஹூதங் ஸாபதெய்யங் ஆதா³யாதி ப³ஹுங் த⁴னங் க³ஹெத்வா’’தி. கா³மபா⁴கே³னாதி ஸங்கித்தனவஸேன கா³மே வா க³ஹேதப்³ப³பா⁴கே³ன.

    346. Saṃ nāma dhanaṃ, tassa patīti sapati, dhanavā. Diṭṭhadhammikasamparāyikahitāvahattā tassa hitanti sāpateyyaṃ, tadeva dhanaṃ. Tenāha ‘‘pahūtaṃ sāpateyyaṃ ādāyāti bahuṃ dhanaṃ gahetvā’’ti. Gāmabhāgenāti saṅkittanavasena gāme vā gahetabbabhāgena.

    347. ‘‘யாகு³ங் பிவித்வா’’தி யாகு³ஸீஸேன பாதராஸபோ⁴ஜனமாஹ. புரத்தி²மேன யஞ்ஞவாடஸ்ஸாதி ரஞ்ஞோ தா³னஸாலாய நாதிதூ³ரே புரத்தி²மதி³ஸாபா⁴கே³தி அத்தோ², யதோ தத்த² பாதராஸங் பு⁴ஞ்ஜித்வா அகிலந்தரூபாயேவ ஸாயன்ஹே ஸாலங் பாபுணந்தி ‘‘த³க்கி²ணேன யஞ்ஞவாடஸ்ஸா’’தி ஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    347.‘‘Yāguṃ pivitvā’’ti yāgusīsena pātarāsabhojanamāha. Puratthimena yaññavāṭassāti rañño dānasālāya nātidūre puratthimadisābhāgeti attho, yato tattha pātarāsaṃ bhuñjitvā akilantarūpāyeva sāyanhe sālaṃ pāpuṇanti ‘‘dakkhiṇena yaññavāṭassā’’ti ādīsupi eseva nayo.

    348. பரிஹாரேனாதி ப⁴க³வந்தங் க³ருங் கத்வா அகா³ரவபரிஹாரேன.

    348.Parihārenāti bhagavantaṃ garuṃ katvā agāravaparihārena.

    நிச்சதா³னஅனுகுலயஞ்ஞவண்ணனா

    Niccadānaanukulayaññavaṇṇanā

    349. உட்டா²ய ஸமுட்டா²யாதி தா³னே உட்டா²னவீரியங் ஸக்கச்சங் கத்வா. அப்பஸம்பா⁴ரதரோதி அதிவிய பரித்தஸம்பா⁴ரோ. ஸமாரபீ⁴யதி யஞ்ஞோ ஏதேஹீதி ஸமாரம்பா⁴, ஸம்பா⁴ரஸம்ப⁴ரணவஸேன பவத்தஸத்தபீளா. அப்பட்ட²தரோதி பன அதிவிய அப்பகிச்சோதி அத்தோ². விபாகஸஞ்ஞிதங் அதிஸயேன மஹந்தங் ஸதி³ஸப²லங் ஏதஸ்ஸாதி மஹப்ப²லதரோ. உத³யஸஞ்ஞிதங் அதிஸயேன மஹந்தங் நிஸ்ஸந்தா³தி³ப²லங் ஏதஸ்ஸாதி மஹானிஸங்ஸதரோ. து⁴வதா³னானீதி து⁴வானி தி²ரானி அச்சி²ன்னானி கத்வா தா³தப்³ப³தா³னானி. அனுகுலயஞ்ஞானீதி அனுகுலங் குலானுக்கமங் உபாதா³ய தா³தப்³ப³தா³னானி, தேனாஹ ‘‘அம்ஹாக’’ந்திஆதி³. நிப³த்³த⁴தா³னானீதி நிப³ந்தெ⁴த்வா நியமெத்வா பவேணீவஸேன பவத்திததா³னானி.

    349.Uṭṭhāya samuṭṭhāyāti dāne uṭṭhānavīriyaṃ sakkaccaṃ katvā. Appasambhārataroti ativiya parittasambhāro. Samārabhīyati yañño etehīti samārambhā, sambhārasambharaṇavasena pavattasattapīḷā. Appaṭṭhataroti pana ativiya appakiccoti attho. Vipākasaññitaṃ atisayena mahantaṃ sadisaphalaṃ etassāti mahapphalataro. Udayasaññitaṃ atisayena mahantaṃ nissandādiphalaṃ etassāti mahānisaṃsataro. Dhuvadānānīti dhuvāni thirāni acchinnāni katvā dātabbadānāni. Anukulayaññānīti anukulaṃ kulānukkamaṃ upādāya dātabbadānāni, tenāha ‘‘amhāka’’ntiādi. Nibaddhadānānīti nibandhetvā niyametvā paveṇīvasena pavattitadānāni.

    ஹத்தி²த³ந்தேன பவத்திதா த³ந்தமயஸலாகா, யத்த² தா³யகானங் நாமங் அங்கந்தி. ரஞ்ஞோதி ஸேதவாஹனரஞ்ஞோ.

    Hatthidantena pavattitā dantamayasalākā, yattha dāyakānaṃ nāmaṃ aṅkanti. Raññoti setavāhanarañño.
