Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
9. குதூஹலஸாலாஸுத்தங்
9. Kutūhalasālāsuttaṃ
418. அத² கோ² வச்ச²கொ³த்தோ பரிப்³பா³ஜகோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² வச்ச²கொ³த்தோ பரிப்³பா³ஜகோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –
418. Atha kho vacchagotto paribbājako yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho vacchagotto paribbājako bhagavantaṃ etadavoca –
‘‘புரிமானி , போ⁴ கோ³தம , தி³வஸானி புரிமதரானி ஸம்ப³ஹுலானங் நானாதித்தி²யானங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் பரிப்³பா³ஜகானங் குதூஹலஸாலாயங் ஸன்னிஸின்னானங் ஸன்னிபதிதானங் அயமந்தராகதா² உத³பாதி³ – ‘அயங் கோ² பூரணோ கஸ்ஸபோ ஸங்கீ⁴ சேவ க³ணீ ச க³ணாசரியோ ச ஞாதோ யஸஸ்ஸீ தித்த²கரோ ஸாது⁴ஸம்மதோ ப³ஹுஜனஸ்ஸ. ஸோபி ஸாவகங் அப்³ப⁴தீதங் காலங்கதங் உபபத்தீஸு ப்³யாகரோதி – ‘அஸு அமுத்ர உபபன்னோ, அஸு அமுத்ர உபபன்னோ’தி. யோபிஸ்ஸ ஸாவகோ உத்தமபுரிஸோ பரமபுரிஸோ பரமபத்திபத்தோ தம்பி ஸாவகங் அப்³ப⁴தீதங் காலங்கதங் உபபத்தீஸு ப்³யாகரோதி – ‘அஸு அமுத்ர உபபன்னோ, அஸு அமுத்ர உபபன்னோ’’’தி.
‘‘Purimāni , bho gotama , divasāni purimatarāni sambahulānaṃ nānātitthiyānaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ paribbājakānaṃ kutūhalasālāyaṃ sannisinnānaṃ sannipatitānaṃ ayamantarākathā udapādi – ‘ayaṃ kho pūraṇo kassapo saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa. Sopi sāvakaṃ abbhatītaṃ kālaṅkataṃ upapattīsu byākaroti – ‘asu amutra upapanno, asu amutra upapanno’ti. Yopissa sāvako uttamapuriso paramapuriso paramapattipatto tampi sāvakaṃ abbhatītaṃ kālaṅkataṃ upapattīsu byākaroti – ‘asu amutra upapanno, asu amutra upapanno’’’ti.
‘‘அயம்பி கோ² மக்க²லி கோ³ஸாலோ…பே॰… அயம்பி கோ² நிக³ண்டோ² நாடபுத்தோ…பே॰… அயம்பி கோ² ஸஞ்சயோ 1 பே³லட்ட²புத்தோ…பே॰… அயம்பி கோ² பகுதோ⁴ 2 கச்சானோ…பே॰… அயம்பி கோ² அஜிதோ கேஸகம்ப³லோ ஸங்கீ⁴ சேவ க³ணீ ச க³ணாசரியோ ச ஞாதோ யஸஸ்ஸீ தித்த²கரோ ஸாது⁴ஸம்மதோ ப³ஹுஜனஸ்ஸ. ஸோபி ஸாவகங் அப்³ப⁴தீதங் காலங்கதங் உபபத்தீஸு ப்³யாகரோதி – ‘அஸு அமுத்ர உபபன்னோ, அஸு அமுத்ர உபபன்னோ’தி. யோபிஸ்ஸ ஸாவகோ உத்தமபுரிஸோ பரமபுரிஸோ பரமபத்திபத்தோ தம்பி ஸாவகங் அப்³ப⁴தீதங் காலங்கதங் உபபத்தீஸு ப்³யாகரோதி – ‘அஸு அமுத்ர உபபன்னோ, அஸு அமுத்ர உபபன்னோ’’’தி.
‘‘Ayampi kho makkhali gosālo…pe… ayampi kho nigaṇṭho nāṭaputto…pe… ayampi kho sañcayo 3 belaṭṭhaputto…pe… ayampi kho pakudho 4 kaccāno…pe… ayampi kho ajito kesakambalo saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa. Sopi sāvakaṃ abbhatītaṃ kālaṅkataṃ upapattīsu byākaroti – ‘asu amutra upapanno, asu amutra upapanno’ti. Yopissa sāvako uttamapuriso paramapuriso paramapattipatto tampi sāvakaṃ abbhatītaṃ kālaṅkataṃ upapattīsu byākaroti – ‘asu amutra upapanno, asu amutra upapanno’’’ti.
‘‘அயம்பி கோ² ஸமணோ கோ³தமோ ஸங்கீ⁴ சேவ க³ணீ ச க³ணாசரியோ ச ஞாதோ யஸஸ்ஸீ தித்த²கரோ ஸாது⁴ஸம்மதோ ப³ஹுஜனஸ்ஸ. ஸோபி ஸாவகங் அப்³ப⁴தீதங் காலங்கதங் உபபத்தீஸு ப்³யாகரோதி – ‘அஸு அமுத்ர உபபன்னோ, அஸு அமுத்ர உபபன்னோ’தி. யோபிஸ்ஸ 5 ஸாவகோ உத்தமபுரிஸோ பரமபுரிஸோ பரமபத்திபத்தோ தஞ்ச ஸாவகங் அப்³ப⁴தீதங் காலங்கதங் உபபத்தீஸு ந ப்³யாகரோதி – ‘அஸு அமுத்ர உபபன்னோ, அஸு அமுத்ர உபபன்னோ’தி. அபி ச கோ² நங் ஏவங் ப்³யாகரோதி – ‘அச்செ²ச்சி² தண்ஹங், விவத்தயி ஸங்யோஜனங், ஸம்மா மானாபி⁴ஸமயா அந்தமகாஸி து³க்க²ஸ்ஸா’தி. தஸ்ஸ மய்ஹங், போ⁴ கோ³தம, அஹு தே³வ கங்கா², அஹு விசிகிச்சா² – ‘கத²ங் நாம 6 ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ த⁴ம்மோ அபி⁴ஞ்ஞெய்யோ’’’தி 7?
‘‘Ayampi kho samaṇo gotamo saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa. Sopi sāvakaṃ abbhatītaṃ kālaṅkataṃ upapattīsu byākaroti – ‘asu amutra upapanno, asu amutra upapanno’ti. Yopissa 8 sāvako uttamapuriso paramapuriso paramapattipatto tañca sāvakaṃ abbhatītaṃ kālaṅkataṃ upapattīsu na byākaroti – ‘asu amutra upapanno, asu amutra upapanno’ti. Api ca kho naṃ evaṃ byākaroti – ‘acchecchi taṇhaṃ, vivattayi saṃyojanaṃ, sammā mānābhisamayā antamakāsi dukkhassā’ti. Tassa mayhaṃ, bho gotama, ahu deva kaṅkhā, ahu vicikicchā – ‘kathaṃ nāma 9 samaṇassa gotamassa dhammo abhiññeyyo’’’ti 10?
‘‘அலஞ்ஹி தே, வச்ச², கங்கி²துங், அலங் விசிகிச்சி²துங். கங்க²னீயே ச பன தே டா²னே விசிகிச்சா² உப்பன்னா. ஸஉபாதா³னஸ்ஸ க்²வாஹங், வச்ச², உபபத்திங் பஞ்ஞாபேமி நோ அனுபாதா³னஸ்ஸ. ஸெய்யதா²பி , வச்ச², அக்³கி³ ஸஉபாதா³னோ ஜலதி, நோ அனுபாதா³னோ; ஏவமேவ க்²வாஹங், வச்ச², ஸஉபாதா³னஸ்ஸ உபபத்திங் பஞ்ஞாபேமி, நோ அனுபாதா³னஸ்ஸா’’தி.
‘‘Alañhi te, vaccha, kaṅkhituṃ, alaṃ vicikicchituṃ. Kaṅkhanīye ca pana te ṭhāne vicikicchā uppannā. Saupādānassa khvāhaṃ, vaccha, upapattiṃ paññāpemi no anupādānassa. Seyyathāpi , vaccha, aggi saupādāno jalati, no anupādāno; evameva khvāhaṃ, vaccha, saupādānassa upapattiṃ paññāpemi, no anupādānassā’’ti.
‘‘யஸ்மிங் , போ⁴ கோ³தம, ஸமயே அச்சி வாதேன கி²த்தா தூ³ரம்பி க³ச்ச²தி, இமஸ்ஸ பன ப⁴வங் கோ³தமோ கிங் உபாதா³னஸ்மிங் பஞ்ஞாபேதீ’’தி? ‘‘யஸ்மிங் கோ², வச்ச², ஸமயே அச்சி வாதேன கி²த்தா தூ³ரம்பி க³ச்ச²தி, தமஹங் வாதூபாதா³னங் பஞ்ஞாபேமி. வாதோ ஹிஸ்ஸ, வச்ச², தஸ்மிங் ஸமயே உபாதா³னங் ஹோதீ’’தி. ‘‘யஸ்மிஞ்ச பன, போ⁴ கோ³தம, ஸமயே இமஞ்ச காயங் நிக்கி²பதி, ஸத்தோ ச அஞ்ஞதரங் காயங் அனுபபன்னோ ஹோதி, இமஸ்ஸ பன ப⁴வங் கோ³தமோ கிங் உபாதா³னஸ்மிங் பஞ்ஞாபேதீ’’தி? ‘‘யஸ்மிங் கோ², வச்ச², ஸமயே இமஞ்ச காயங் நிக்கி²பதி, ஸத்தோ ச அஞ்ஞதரங் காயங் அனுபபன்னோ ஹோதி, தமஹங் தண்ஹூபாதா³னங் வதா³மி. தண்ஹா ஹிஸ்ஸ, வச்ச², தஸ்மிங் ஸமயே உபாதா³னங் ஹோதீ’’தி 11. நவமங்.
‘‘Yasmiṃ , bho gotama, samaye acci vātena khittā dūrampi gacchati, imassa pana bhavaṃ gotamo kiṃ upādānasmiṃ paññāpetī’’ti? ‘‘Yasmiṃ kho, vaccha, samaye acci vātena khittā dūrampi gacchati, tamahaṃ vātūpādānaṃ paññāpemi. Vāto hissa, vaccha, tasmiṃ samaye upādānaṃ hotī’’ti. ‘‘Yasmiñca pana, bho gotama, samaye imañca kāyaṃ nikkhipati, satto ca aññataraṃ kāyaṃ anupapanno hoti, imassa pana bhavaṃ gotamo kiṃ upādānasmiṃ paññāpetī’’ti? ‘‘Yasmiṃ kho, vaccha, samaye imañca kāyaṃ nikkhipati, satto ca aññataraṃ kāyaṃ anupapanno hoti, tamahaṃ taṇhūpādānaṃ vadāmi. Taṇhā hissa, vaccha, tasmiṃ samaye upādānaṃ hotī’’ti 12. Navamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. குதூஹலஸாலாஸுத்தவண்ணனா • 9. Kutūhalasālāsuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. குதூஹலஸாலாஸுத்தவண்ணனா • 9. Kutūhalasālāsuttavaṇṇanā