Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [287] 7. லாப⁴க³ரஹஜாதகவண்ணனா

    [287] 7. Lābhagarahajātakavaṇṇanā

    நானும்மத்தோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே²ரஸ்ஸ கிர ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ தே²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ‘‘லாபு⁴ப்பத்திபடிபத³ங் மே, ப⁴ந்தே, கதே²த², கிங் கரொந்தோ சீவராதீ³னங் லாபீ⁴ ஹோதீ’’தி புச்சி². அத²ஸ்ஸ தே²ரோ ‘‘ஆவுஸோ, சதூஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ லாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜதி, அத்தனோ அப்³ப⁴ந்தரே ஹிரொத்தப்பங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸாமஞ்ஞங் பஹாய அனும்மத்தேனேவ உம்மத்தேன விய ப⁴விதப்³ப³ங், பிஸுணவாசா வத்தப்³பா³, நடஸதி³ஸேன ப⁴விதப்³ப³ங், விகிண்ணவாசேன குதூஹலேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி இமங் லாபு⁴ப்பத்திபடிபத³ங் கதே²ஸி. ஸோ தங் படிபத³ங் க³ரஹித்வா உட்டா²ய பக்கந்தோ. தே²ரோ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா தங் பவத்திங் ஆசிக்கி². ஸத்தா² ‘‘நேஸோ, ஸாரிபுத்த, பி⁴க்கு² இதா³னேவ லாப⁴ங் க³ரஹதி, புப்³பே³பேஸ க³ரஹியேவா’’தி வத்வா தே²ரேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Nānummattoti idaṃ satthā jetavane viharanto sāriputtattherassa saddhivihārikaṃ ārabbha kathesi. Therassa kira saddhivihāriko theraṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisinno ‘‘lābhuppattipaṭipadaṃ me, bhante, kathetha, kiṃ karonto cīvarādīnaṃ lābhī hotī’’ti pucchi. Athassa thero ‘‘āvuso, catūhaṅgehi samannāgatassa lābhasakkāro uppajjati, attano abbhantare hirottappaṃ bhinditvā sāmaññaṃ pahāya anummatteneva ummattena viya bhavitabbaṃ, pisuṇavācā vattabbā, naṭasadisena bhavitabbaṃ, vikiṇṇavācena kutūhalena bhavitabba’’nti imaṃ lābhuppattipaṭipadaṃ kathesi. So taṃ paṭipadaṃ garahitvā uṭṭhāya pakkanto. Thero satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā taṃ pavattiṃ ācikkhi. Satthā ‘‘neso, sāriputta, bhikkhu idāneva lābhaṃ garahati, pubbepesa garahiyevā’’ti vatvā therena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஸோளஸவஸ்ஸிககாலேயேவ திண்ணங் வேதா³னங் அட்டா²ரஸன்னஞ்ச ஸிப்பானங் பரியோஸானங் பத்வா தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஹுத்வா பஞ்ச மாணவகஸதானி ஸிப்பங் வாசேஸி. தத்ரேகோ மாணவோ ஸீலாசாரஸம்பன்னோ ஏகதி³வஸங் ஆசரியங் உபஸங்கமித்வா ‘‘கத²ங் இமேஸங் ஸத்தானங் லாபோ⁴ உப்பஜ்ஜதீ’’தி லாபு⁴ப்பத்திபடிபத³ங் புச்சி². ஆசரியோ ‘‘தாத, இமேஸங் ஸத்தானங் சதூஹி காரணேஹி லாபோ⁴ உப்பஜ்ஜதீ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto soḷasavassikakāleyeva tiṇṇaṃ vedānaṃ aṭṭhārasannañca sippānaṃ pariyosānaṃ patvā disāpāmokkho ācariyo hutvā pañca māṇavakasatāni sippaṃ vācesi. Tatreko māṇavo sīlācārasampanno ekadivasaṃ ācariyaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kathaṃ imesaṃ sattānaṃ lābho uppajjatī’’ti lābhuppattipaṭipadaṃ pucchi. Ācariyo ‘‘tāta, imesaṃ sattānaṃ catūhi kāraṇehi lābho uppajjatī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    109.

    109.

    ‘‘நானும்மத்தோ நாபிஸுணோ, நானடோ நாகுதூஹலோ;

    ‘‘Nānummatto nāpisuṇo, nānaṭo nākutūhalo;

    மூள்ஹேஸு லப⁴தே லாப⁴ங், ஏஸா தே அனுஸாஸனீ’’தி.

    Mūḷhesu labhate lābhaṃ, esā te anusāsanī’’ti.

    தத்த² நானும்மத்தோதி ந அனும்மத்தோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² உம்மத்தகோ நாம இத்தி²புரிஸதா³ரிகதா³ரகே தி³ஸ்வா தேஸங் வத்தா²லங்காராதீ³னி விலும்பதி, ததோ ததோ மச்ச²மங்ஸபூவாதீ³னி ப³லக்காரேன க³ஹெத்வா கா²த³தி, ஏவமேவ யோ கி³ஹிபூ⁴தோ அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³த⁴ஸமுட்டா²னங் ஹிரொத்தப்பங் பஹாய குஸலாகுஸலங் அக³ணெத்வா நிரயப⁴யங் அபா⁴யந்தோ லோபா⁴பி⁴பூ⁴தோ பரியாதி³ண்ணசித்தோ காமேஸு பமத்தோ ஸந்தி⁴ச்சே²தா³தீ³னி ஸாஹஸிககம்மானி கரோதி, பப்³ப³ஜிதோபி ஹிரொத்தப்பங் பஹாய குஸலாகுஸலங் அக³ணெத்வா நிரயப⁴யங் அபா⁴யந்தோ ஸத்தா²ரா பஞ்ஞத்தங் ஸிக்கா²பத³ங் மத்³த³ந்தோ லோபே⁴ன அபி⁴பூ⁴தோ பரியாதி³ண்ணசித்தோ சீவராதி³மத்தங் நிஸ்ஸாய அத்தனோ ஸாமஞ்ஞங் விஜஹித்வா பமத்தோ வேஜ்ஜகம்மதூ³தகம்மாதீ³னி கரோதி, வேளுதா³னாதீ³னி நிஸ்ஸாய ஜீவிகங் கப்பேதி, அயங் அனும்மத்தோபி உம்மத்தஸதி³ஸத்தா உம்மத்தோ நாம , ஏவரூபஸ்ஸ கி²ப்பங் லாபோ⁴ உப்பஜ்ஜதி. யோ பன ஏவங் அனும்மத்தோ லஜ்ஜீ குக்குச்சகோ, ஏஸ மூள்ஹேஸு அபண்டி³தேஸு புரிஸேஸு லாப⁴ங் ந லப⁴தி, தஸ்மா லாப⁴த்தி²கேன உம்மத்தகேன விய ப⁴விதப்³ப³ந்தி.

    Tattha nānummattoti na anummatto. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā ummattako nāma itthipurisadārikadārake disvā tesaṃ vatthālaṅkārādīni vilumpati, tato tato macchamaṃsapūvādīni balakkārena gahetvā khādati, evameva yo gihibhūto ajjhattabahiddhasamuṭṭhānaṃ hirottappaṃ pahāya kusalākusalaṃ agaṇetvā nirayabhayaṃ abhāyanto lobhābhibhūto pariyādiṇṇacitto kāmesu pamatto sandhicchedādīni sāhasikakammāni karoti, pabbajitopi hirottappaṃ pahāya kusalākusalaṃ agaṇetvā nirayabhayaṃ abhāyanto satthārā paññattaṃ sikkhāpadaṃ maddanto lobhena abhibhūto pariyādiṇṇacitto cīvarādimattaṃ nissāya attano sāmaññaṃ vijahitvā pamatto vejjakammadūtakammādīni karoti, veḷudānādīni nissāya jīvikaṃ kappeti, ayaṃ anummattopi ummattasadisattā ummatto nāma , evarūpassa khippaṃ lābho uppajjati. Yo pana evaṃ anummatto lajjī kukkuccako, esa mūḷhesu apaṇḍitesu purisesu lābhaṃ na labhati, tasmā lābhatthikena ummattakena viya bhavitabbanti.

    நாபிஸுணோதி எத்தா²பி யோ பிஸுணோ ஹோதி, ‘‘அஸுகேன இத³ங் நாம கத’’ந்தி ராஜகுலே பேஸுஞ்ஞங் உபஸங்ஹரதி, ஸோ அஞ்ஞேஸங் யஸங் அச்சி²ந்தி³த்வா அத்தனோ க³ண்ஹாதி. ராஜானோபி நங் ‘‘அயங் அம்ஹேஸு ஸஸஸ்னேஹோ’’தி உச்சே டா²னே ட²பெந்தி, அமச்சாத³யோபிஸ்ஸ ‘‘அயங் நோ ராஜகுலே பரிபி⁴ந்தெ³ய்யா’’தி ப⁴யேன தா³தப்³ப³ங் மஞ்ஞந்தி, ஏவங் ஏதரஹி பிஸுணஸ்ஸ லாபோ⁴ உப்பஜ்ஜதி. யோ பன அபிஸுணோ, ஸோ மூள்ஹேஸு லாப⁴ங் ந லப⁴தீதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Nāpisuṇoti etthāpi yo pisuṇo hoti, ‘‘asukena idaṃ nāma kata’’nti rājakule pesuññaṃ upasaṃharati, so aññesaṃ yasaṃ acchinditvā attano gaṇhāti. Rājānopi naṃ ‘‘ayaṃ amhesu sasasneho’’ti ucce ṭhāne ṭhapenti, amaccādayopissa ‘‘ayaṃ no rājakule paribhindeyyā’’ti bhayena dātabbaṃ maññanti, evaṃ etarahi pisuṇassa lābho uppajjati. Yo pana apisuṇo, so mūḷhesu lābhaṃ na labhatīti evamattho veditabbo.

    நானடோதி லாப⁴ங் உப்பாதெ³ந்தேன நடேன விய ப⁴விதப்³ப³ங். யதா² நடோ ஹிரொத்தப்பங் பஹாய நச்சகீ³தவாதி³தேஹி கீளங் கத்வா த⁴னங் ஸங்ஹரதி, ஏவமேவ லாப⁴த்தி²கேன ஹிரொத்தப்பங் பி⁴ந்தி³த்வா இத்தி²புரிஸதா³ரிகதா³ரகானங் ஸொண்ட³ஸஹாயேன விய நானப்பகாரங் கேளிங் கரொந்தேன விசரிதப்³ப³ங். யோ ஏவங் அனடோ, ஸோ மூள்ஹேஸு லாப⁴ங் ந லப⁴தி.

    Nānaṭoti lābhaṃ uppādentena naṭena viya bhavitabbaṃ. Yathā naṭo hirottappaṃ pahāya naccagītavāditehi kīḷaṃ katvā dhanaṃ saṃharati, evameva lābhatthikena hirottappaṃ bhinditvā itthipurisadārikadārakānaṃ soṇḍasahāyena viya nānappakāraṃ keḷiṃ karontena vicaritabbaṃ. Yo evaṃ anaṭo, so mūḷhesu lābhaṃ na labhati.

    நாகுதூஹலோதி குதூஹலோ நாம விப்பகிண்ணவாசோ. ராஜானோ ஹி அமச்சே புச்ச²ந்தி – ‘‘அஸுகட்டா²னே கிர ‘மனுஸ்ஸோ மாரிதோ, க⁴ரங் விலுத்தங், பரேஸங் தா³ரா பத⁴ங்ஸிதா’தி ஸுய்யதி, கேஸங் நு கோ² இத³ங் கம்ம’’ந்தி. தத்த² ஸேஸேஸு அகதெ²ந்தேஸுயேவ யோ உட்ட²ஹித்வா ‘‘அஸுகோ ச அஸுகோ ச நாமா’’தி வத³தி, அயங் குதூஹலோ நாம. ராஜானோ தஸ்ஸ வசனேன தே புரிஸே பரியேஸித்வா நிஸேதெ⁴த்வா ‘‘இமங் நிஸ்ஸாய நோ நக³ரங் நிச்சோரங் ஜாத’’ந்தி தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் தெ³ந்தி, ஸேஸாபி ஜனா ‘‘அயங் நோ ராஜபுரிஸேஹி புட்டோ² ஸுயுத்தது³யுத்தங் கதெ²ய்யா’’தி ப⁴யேன தஸ்ஸேவ த⁴னங் தெ³ந்தி, ஏவங் குதூஹலஸ்ஸ லாபோ⁴ உப்பஜ்ஜதி. யோ பன அகுதூஹலோ, ஏஸ ந மூள்ஹேஸு லப⁴தி லாப⁴ங். ஏஸா தே அனுஸாஸனீதி ஏஸா அம்ஹாகங் ஸந்திகா துய்ஹங் லாபா⁴னுஸிட்டீ²தி.

    Nākutūhaloti kutūhalo nāma vippakiṇṇavāco. Rājāno hi amacce pucchanti – ‘‘asukaṭṭhāne kira ‘manusso mārito, gharaṃ viluttaṃ, paresaṃ dārā padhaṃsitā’ti suyyati, kesaṃ nu kho idaṃ kamma’’nti. Tattha sesesu akathentesuyeva yo uṭṭhahitvā ‘‘asuko ca asuko ca nāmā’’ti vadati, ayaṃ kutūhalo nāma. Rājāno tassa vacanena te purise pariyesitvā nisedhetvā ‘‘imaṃ nissāya no nagaraṃ niccoraṃ jāta’’nti tassa mahantaṃ yasaṃ denti, sesāpi janā ‘‘ayaṃ no rājapurisehi puṭṭho suyuttaduyuttaṃ katheyyā’’ti bhayena tasseva dhanaṃ denti, evaṃ kutūhalassa lābho uppajjati. Yo pana akutūhalo, esa na mūḷhesu labhati lābhaṃ. Esā te anusāsanīti esā amhākaṃ santikā tuyhaṃ lābhānusiṭṭhīti.

    அந்தேவாஸிகோ ஆசரியஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா லாப⁴ங் க³ரஹந்தோ –

    Antevāsiko ācariyassa kathaṃ sutvā lābhaṃ garahanto –

    110.

    110.

    ‘‘தி⁴ரத்து² தங் யஸலாப⁴ங், த⁴னலாப⁴ஞ்ச ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Dhiratthu taṃ yasalābhaṃ, dhanalābhañca brāhmaṇa;

    யா வுத்தி வினிபாதேன, அத⁴ம்மசரணேன வா.

    Yā vutti vinipātena, adhammacaraṇena vā.

    111.

    111.

    ‘‘அபி சே பத்தமாதா³ய, அனகா³ரோ பரிப்³ப³ஜே;

    ‘‘Api ce pattamādāya, anagāro paribbaje;

    ஏஸாவ ஜீவிகா ஸெய்யோ, யா சாத⁴ம்மேன ஏஸனா’’தி. – கா³தா²த்³வயமாஹ;

    Esāva jīvikā seyyo, yā cādhammena esanā’’ti. – gāthādvayamāha;

    தத்த² யா வுத்தீதி யா ஜீவிதவுத்தி. வினிபாதேனாதி அத்தனோ வினிபாதேன. அத⁴ம்மசரணேனாதி அத⁴ம்மகிரியாய விஸமகிரியாய வத⁴ப³ந்த⁴னக³ரஹாதீ³ஹி அத்தானங் வினிபாதெத்வா அத⁴ம்மங் சரித்வா யா வுத்தி, தஞ்ச யஸத⁴னலாப⁴ஞ்ச ஸப்³ப³ங் தி⁴ரத்து² நிந்தா³மி க³ரஹாமி, ந மே ஏதேனத்தோ²தி அதி⁴ப்பாயோ. பத்தமாதா³யாதி பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் க³ஹெத்வா. அனகா³ரோ பரிப்³ப³ஜேதி அகே³ஹோ பப்³ப³ஜிதோ ஹுத்வா சரெய்ய, ந ச ஸப்புரிஸோ காயது³ச்சரிதாதி³வஸேன அத⁴ம்மசரியங் சரெய்ய. கிங்காரணா? ஏஸாவ ஜீவிகா ஸெய்யோ. யா சாத⁴ம்மேன ஏஸனாதி, யா ஏஸா அத⁴ம்மேன ஜீவிகபரியேஸனா, ததோ ஏஸா பத்தஹத்த²ஸ்ஸ பரகுலேஸு பி⁴க்கா²சரியாவ ஸெய்யோ, ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸுந்த³ரதரோதி த³ஸ்ஸேதி.

    Tattha yā vuttīti yā jīvitavutti. Vinipātenāti attano vinipātena. Adhammacaraṇenāti adhammakiriyāya visamakiriyāya vadhabandhanagarahādīhi attānaṃ vinipātetvā adhammaṃ caritvā yā vutti, tañca yasadhanalābhañca sabbaṃ dhiratthu nindāmi garahāmi, na me etenatthoti adhippāyo. Pattamādāyāti bhikkhābhājanaṃ gahetvā. Anagāro paribbajeti ageho pabbajito hutvā careyya, na ca sappuriso kāyaduccaritādivasena adhammacariyaṃ careyya. Kiṃkāraṇā? Esāva jīvikā seyyo. Yā cādhammena esanāti, yā esā adhammena jīvikapariyesanā, tato esā pattahatthassa parakulesu bhikkhācariyāva seyyo, sataguṇena sahassaguṇena sundarataroti dasseti.

    ஏவங் மாணவோ பப்³ப³ஜ்ஜாய கு³ணங் வண்ணெத்வா நிக்க²மித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா த⁴ம்மேன பி⁴க்க²ங் பரியேஸந்தோ அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.

    Evaṃ māṇavo pabbajjāya guṇaṃ vaṇṇetvā nikkhamitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā dhammena bhikkhaṃ pariyesanto abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மாணவோ லாப⁴க³ரஹீ பி⁴க்கு² அஹோஸி, ஆசரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā māṇavo lābhagarahī bhikkhu ahosi, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.

    லாப⁴க³ரஹஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Lābhagarahajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 287. லாப⁴க³ரஹஜாதகங் • 287. Lābhagarahajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact