Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
2. லகு²மாவிமானவண்ணனா
2. Lakhumāvimānavaṇṇanā
அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி லகு²மாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி பா³ராணஸியங் விஹரந்தே கேவட்டத்³வாரங் நாம பா³ராணஸினக³ரஸ்ஸ ஏகங் த்³வாரங், தஸ்ஸ அவிதூ³ரே நிவிட்ட²கா³மோபி ‘‘கேவட்டத்³வார’’ந்த்வேவ பஞ்ஞாயித்த². தத்த² லகு²மா நாம ஏகா இத்தீ² ஸத்³தா⁴ பஸன்னா பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னா தேன த்³வாரேன பவிஸந்தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா அத்தனோ கே³ஹங் நெத்வா கடச்சு²பி⁴க்க²ங் த³த்வா தேனேவ பரிசயேன ஸத்³தா⁴ய வட்³ட⁴மானாய ஆஸனஸாலங் காரெத்வா தத்த² பவிட்டா²னங் பி⁴க்கூ²னங் ஆஸனங் உபனேதி, பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்ட²பேதி. யஞ்ச ஓத³னகும்மாஸடா³காதி³ அத்தனோ கே³ஹே விஜ்ஜதி, தங் பி⁴க்கூ²னங் தே³தி. ஸா பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டா²ய ஸமாஹிதா ஹுத்வா விபஸ்ஸனாகம்மட்டா²னங் உக்³க³ஹெத்வா விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெந்தீ உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னதாய ந சிரஸ்ஸேவ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ஸா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே மஹதி விமானே நிப்³ப³த்தி, அச்ச²ராஸஹஸ்ஸஞ்சஸ்ஸா பரிவாரோ அஹோஸி. ஸா தத்த² தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தீ பமோத³மானா விசரதி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தே³வசாரிகங் சரந்தோ ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனா’’திஆதி³கா³தா²ஹி புச்சீ²தி ஸப்³ப³ங் வுத்தனயமேவ. தேன வுத்தங் –
Abhikkantenavaṇṇenāti lakhumāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavati bārāṇasiyaṃ viharante kevaṭṭadvāraṃ nāma bārāṇasinagarassa ekaṃ dvāraṃ, tassa avidūre niviṭṭhagāmopi ‘‘kevaṭṭadvāra’’ntveva paññāyittha. Tattha lakhumā nāma ekā itthī saddhā pasannā buddhisampannā tena dvārena pavisante bhikkhū disvā vanditvā attano gehaṃ netvā kaṭacchubhikkhaṃ datvā teneva paricayena saddhāya vaḍḍhamānāya āsanasālaṃ kāretvā tattha paviṭṭhānaṃ bhikkhūnaṃ āsanaṃ upaneti, pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhapeti. Yañca odanakummāsaḍākādi attano gehe vijjati, taṃ bhikkhūnaṃ deti. Sā bhikkhūnaṃ santike dhammaṃ sutvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhāya samāhitā hutvā vipassanākammaṭṭhānaṃ uggahetvā vipassanaṃ ussukkāpentī upanissayasampannatāya na cirasseva sotāpattiphale patiṭṭhahi. Sā aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane mahati vimāne nibbatti, accharāsahassañcassā parivāro ahosi. Sā tattha dibbasampattiṃ anubhavantī pamodamānā vicarati. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno devacārikaṃ caranto ‘‘abhikkantena vaṇṇenā’’tiādigāthāhi pucchīti sabbaṃ vuttanayameva. Tena vuttaṃ –
173.
173.
‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;
‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;
ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.
Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.
174.
174.
‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;
உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.
175.
175.
‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;
‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;
கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.
176.
176.
‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;
‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;
பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
177.
177.
‘‘கேவட்டத்³வாரா நிக்க²ம்ம, அஹு மய்ஹங் நிவேஸனங்;
‘‘Kevaṭṭadvārā nikkhamma, ahu mayhaṃ nivesanaṃ;
தத்த² ஸஞ்சரமானானங், ஸாவகானங் மஹேஸினங்.
Tattha sañcaramānānaṃ, sāvakānaṃ mahesinaṃ.
178.
178.
‘‘ஓத³னங் கும்மாஸங் டா³கங், லோணஸோவீரகஞ்சஹங்;
‘‘Odanaṃ kummāsaṃ ḍākaṃ, loṇasovīrakañcahaṃ;
அதா³ஸிங் உஜுபூ⁴தேஸு, விப்பஸன்னேன சேதஸா.
Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.
179.
179.
‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங், யா ச பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ;
‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;
பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தங்.
Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.
180.
180.
‘‘உபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸங், ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதா;
‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;
ஸஞ்ஞமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, விமானங் ஆவஸாமஹங்.
Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.
181.
181.
‘‘பாணாதிபாதா விரதா, முஸாவாதா³ ச ஸஞ்ஞதா;
‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;
தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரகா.
Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.
182.
182.
‘‘பஞ்சஸிக்கா²பதே³ ரதா, அரியஸச்சான கோவிதா³;
‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;
உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.
Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.
183.
183.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.
மம ச, ப⁴ந்தே, வசனேன ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்தெ³ய்யாஸி ‘‘லகு²மா நாம, ப⁴ந்தே, உபாஸிகா ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³தீ’’தி. அனச்ச²ரியங் கோ² பனேதங், ப⁴ந்தே, யங் மங் ப⁴க³வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஸாமஞ்ஞப²லே ப்³யாகரெய்ய. தங் ப⁴க³வா ஸகதா³கா³மிப²லே ப்³யாகாஸீதி.
Mama ca, bhante, vacanena bhagavato pāde sirasā vandeyyāsi ‘‘lakhumā nāma, bhante, upāsikā bhagavato pāde sirasā vandatī’’ti. Anacchariyaṃ kho panetaṃ, bhante, yaṃ maṃ bhagavā aññatarasmiṃ sāmaññaphale byākareyya. Taṃ bhagavā sakadāgāmiphale byākāsīti.
177. தத்த² கேவட்டத்³வாரா நிக்க²ம்மாதி கேவட்டத்³வாரதோ நிக்க²மனட்டா²னே.
177. Tattha kevaṭṭadvārā nikkhammāti kevaṭṭadvārato nikkhamanaṭṭhāne.
178. டா³கந்தி தண்டு³லெய்யகாதி³ஸாகப்³யஞ்ஜனங். லோணஸோவீரகந்தி த⁴ஞ்ஞரஸாதீ³ஹி ப³ஹூஹி ஸம்பா⁴ரேஹி ஸம்பாதே³தப்³ப³ங் ஏகங் பானகங். ‘‘ஆசாமகஞ்ஜிகலோணூத³க’’ந்திபி வத³ந்தி.
178.Ḍākanti taṇḍuleyyakādisākabyañjanaṃ. Loṇasovīrakanti dhaññarasādīhi bahūhi sambhārehi sampādetabbaṃ ekaṃ pānakaṃ. ‘‘Ācāmakañjikaloṇūdaka’’ntipi vadanti.
புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனாவஸானே ஸா தே²ரஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனாய ஸகதா³கா³மிப²லங் பாபுணி. ஸேஸங் உத்தராவிதா⁴னே வுத்தனயானுஸாரேன ஏவ வேதி³தப்³ப³ங்.
Pucchāvissajjanāvasāne sā therassa dhammadesanāya sakadāgāmiphalaṃ pāpuṇi. Sesaṃ uttarāvidhāne vuttanayānusārena eva veditabbaṃ.
லகு²மாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Lakhumāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 2. லகு²மாவிமானவத்து² • 2. Lakhumāvimānavatthu