Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    2. லகு²மாவிமானவத்து²

    2. Lakhumāvimānavatthu

    173.

    173.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    174.

    174.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    175.

    175.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    176.

    176.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    177.

    177.

    ‘‘கேவட்டத்³வாரா நிக்க²ம்ம, அஹு மய்ஹங் நிவேஸனங்;

    ‘‘Kevaṭṭadvārā nikkhamma, ahu mayhaṃ nivesanaṃ;

    தத்த² ஸஞ்சரமானானங், ஸாவகானங் மஹேஸினங்.

    Tattha sañcaramānānaṃ, sāvakānaṃ mahesinaṃ.

    178.

    178.

    ‘‘ஓத³னங் கும்மாஸங் 1 டா³கங், லோணஸோவீரகஞ்சஹங்;

    ‘‘Odanaṃ kummāsaṃ 2 ḍākaṃ, loṇasovīrakañcahaṃ;

    அதா³ஸிங் உஜுபூ⁴தேஸு, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    179.

    179.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங், யா ச பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    180.

    180.

    ‘‘உபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸங், ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதா;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    ஸஞ்ஞமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, விமானங் ஆவஸாமஹங்.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    181.

    181.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதா, முஸாவாதா³ ச ஸஞ்ஞதா;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரகா.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    182.

    182.

    ‘‘பஞ்சஸிக்கா²பதே³ ரதா, அரியஸச்சான கோவிதா³;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    183.

    183.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீதி.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatīti.

    ‘‘மம ச, ப⁴ந்தே, வசனேன ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்தெ³ய்யாஸி – ‘லகு²மா நாம,ப⁴ந்தே,உபாஸிகா ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³தீ’தி. அனச்ச²ரியங் கோ² பனேதங், ப⁴ந்தே, யங் மங் ப⁴க³வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஸாமஞ்ஞப²லே ப்³யாகரெய்ய 3. தங் ப⁴க³வா ஸகதா³கா³மிப²லே ப்³யாகாஸீ’’தி.

    ‘‘Mama ca, bhante, vacanena bhagavato pāde sirasā vandeyyāsi – ‘lakhumā nāma,bhante,upāsikā bhagavato pāde sirasā vandatī’ti. Anacchariyaṃ kho panetaṃ, bhante, yaṃ maṃ bhagavā aññatarasmiṃ sāmaññaphale byākareyya 4. Taṃ bhagavā sakadāgāmiphale byākāsī’’ti.

    லகு²மாவிமானங் து³தியங்.

    Lakhumāvimānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸாகங் (ஸீ॰)
    2. sākaṃ (sī.)
    3. ப்³யாகரெய்யாதி (?)
    4. byākareyyāti (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 2. லகு²மாவிமானவண்ணனா • 2. Lakhumāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact