Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi

    5. லக்க²ணஹாரவிப⁴ங்கோ³

    5. Lakkhaṇahāravibhaṅgo

    23. தத்த² கதமோ லக்க²ணோ ஹாரோ? ‘‘வுத்தம்ஹி ஏகத⁴ம்மே’’தி, அயங் லக்க²ணோ ஹாரோ. கிங் லக்க²யதி? யே த⁴ம்மா ஏகலக்க²ணா, தேஸங் த⁴ம்மானங் ஏகஸ்மிங் த⁴ம்மே வுத்தே அவஸிட்டா² த⁴ம்மா வுத்தா ப⁴வந்தி. யதா² கிங் ப⁴வே? யதா²ஹ ப⁴க³வா –

    23. Tattha katamo lakkhaṇo hāro? ‘‘Vuttamhi ekadhamme’’ti, ayaṃ lakkhaṇo hāro. Kiṃ lakkhayati? Ye dhammā ekalakkhaṇā, tesaṃ dhammānaṃ ekasmiṃ dhamme vutte avasiṭṭhā dhammā vuttā bhavanti. Yathā kiṃ bhave? Yathāha bhagavā –

    ‘‘சக்கு²ங் , பி⁴க்க²வே, அனவட்டி²தங் இத்தரங் பரித்தங் பப⁴ங்கு³ பரதோ து³க்க²ங் ப்³யஸனங் சலனங் 1 குக்குளங் ஸங்கா²ரங் 2 வத⁴கங் அமித்தமஜ்ஜே². இமஸ்மிங் சக்கு²ஸ்மிங் வுத்தே அவஸிட்டா²னி அஜ்ஜ²த்திகானி ஆயதனானி வுத்தானி ப⁴வந்தி. கேன காரணேன? ஸப்³பா³னி ஹி ச² அஜ்ஜ²த்திகானி ஆயதனானி வத⁴கட்டே²ன ஏகலக்க²ணானி. யதா² சாஹ ப⁴க³வா –

    ‘‘Cakkhuṃ , bhikkhave, anavaṭṭhitaṃ ittaraṃ parittaṃ pabhaṅgu parato dukkhaṃ byasanaṃ calanaṃ 3 kukkuḷaṃ saṅkhāraṃ 4 vadhakaṃ amittamajjhe. Imasmiṃ cakkhusmiṃ vutte avasiṭṭhāni ajjhattikāni āyatanāni vuttāni bhavanti. Kena kāraṇena? Sabbāni hi cha ajjhattikāni āyatanāni vadhakaṭṭhena ekalakkhaṇāni. Yathā cāha bhagavā –

    ‘‘அதீதே , ராத⁴, ரூபே அனபெக்கோ² ஹோஹி, அனாக³தங் ரூபங் மா அபி⁴னந்தி³ 5, பச்சுப்பன்னஸ்ஸ ரூபஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய சாகா³ய படினிஸ்ஸக்³கா³ய படிபஜ்ஜ. இமஸ்மிங் ரூபக்க²ந்தே⁴ வுத்தே அவஸிட்டா² க²ந்தா⁴ வுத்தா ப⁴வந்தி. கேன காரணேன? ஸப்³பே³ ஹி பஞ்சக்க²ந்தா⁴ யமகோவாத³ஸுத்தே 6 வத⁴கட்டே²ன ஏகலக்க²ணா வுத்தா. யதா² சாஹ ப⁴க³வா –

    ‘‘Atīte , rādha, rūpe anapekkho hohi, anāgataṃ rūpaṃ mā abhinandi 7, paccuppannassa rūpassa nibbidāya virāgāya nirodhāya cāgāya paṭinissaggāya paṭipajja. Imasmiṃ rūpakkhandhe vutte avasiṭṭhā khandhā vuttā bhavanti. Kena kāraṇena? Sabbe hi pañcakkhandhā yamakovādasutte 8 vadhakaṭṭhena ekalakkhaṇā vuttā. Yathā cāha bhagavā –

    ‘‘யேஸஞ்ச 9 ஸுஸமாரத்³தா⁴, நிச்சங் காயக³தாஸதி;

    ‘‘Yesañca 10 susamāraddhā, niccaṃ kāyagatāsati;

    அகிச்சங் தே ந ஸேவந்தி, கிச்சே ஸாதச்சகாரினோ’’.

    Akiccaṃ te na sevanti, kicce sātaccakārino’’.

    இதி காயக³தாய ஸதியா வுத்தாய வுத்தா ப⁴வந்தி வேத³னாக³தா ஸதி சித்தக³தா த⁴ம்மக³தா ச. ததா² யங் கிஞ்சி தி³ட்ட²ங் வா ஸுதங் வா முதங் வாதி வுத்தே வுத்தங் ப⁴வதி விஞ்ஞாதங். யதா² சாஹ ப⁴க³வா –

    Iti kāyagatāya satiyā vuttāya vuttā bhavanti vedanāgatā sati cittagatā dhammagatā ca. Tathā yaṃ kiñci diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā mutaṃ vāti vutte vuttaṃ bhavati viññātaṃ. Yathā cāha bhagavā –

    தஸ்மாதிஹ த்வங் பி⁴க்கு² காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹராஹி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். ‘‘ஆதாபீ’’தி வீரியிந்த்³ரியங், ‘‘ஸம்பஜானோ’’தி பஞ்ஞிந்த்³ரியங், ‘‘ஸதிமா’’தி ஸதிந்த்³ரியங், ‘‘வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸ’’ந்தி ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங், ஏவங் காயே காயானுபஸ்ஸினோ விஹரதோ சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி. கேன காரணேன, ஏகலக்க²ணத்தா சதுன்னங் இந்த்³ரியானங்.

    Tasmātiha tvaṃ bhikkhu kāye kāyānupassī viharāhi ātāpī sampajāno satimā vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. ‘‘Ātāpī’’ti vīriyindriyaṃ, ‘‘sampajāno’’ti paññindriyaṃ, ‘‘satimā’’ti satindriyaṃ, ‘‘vineyya loke abhijjhādomanassa’’nti samādhindriyaṃ, evaṃ kāye kāyānupassino viharato cattāro satipaṭṭhānā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti. Kena kāraṇena, ekalakkhaṇattā catunnaṃ indriyānaṃ.

    24. சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு பா⁴வியமானேஸு சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி, சதூஸு ஸம்மப்பதா⁴னேஸு பா⁴வியமானேஸு சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³ பா⁴வியமானேஸு பஞ்சிந்த்³ரியானி பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி, சதூஸு இத்³தி⁴பாதே³ஸு பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி, பஞ்சஸு இந்த்³ரியேஸு பா⁴வியமானேஸு பஞ்ச ப³லானி பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி, பஞ்சஸு ப³லேஸு பா⁴வியமானேஸு ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி, ஸத்தஸு பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ஸு பா⁴வியமானேஸு அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²தி, ஸப்³பே³வ 11 போ³த⁴ங்க³மா த⁴ம்மா போ³தி⁴பக்கி²யா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி . கேன காரணேன, ஸப்³பே³ ஹி போ³த⁴ங்க³மா போ³தி⁴பக்கி²யா நெய்யானிகலக்க²ணேன ஏகலக்க²ணா, தே ஏகலக்க²ணத்தா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி.

    24. Catūsu satipaṭṭhānesu bhāviyamānesu cattāro sammappadhānā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, catūsu sammappadhānesu bhāviyamānesu cattāro iddhipādā bhāviyamānesu pañcindriyāni bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, catūsu iddhipādesu bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, pañcasu indriyesu bhāviyamānesu pañca balāni bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, pañcasu balesu bhāviyamānesu satta bojjhaṅgā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, sattasu bojjhaṅgesu bhāviyamānesu ariyo aṭṭhaṅgiko maggo bhāvanāpāripūriṃ gacchati, sabbeva 12 bodhaṅgamā dhammā bodhipakkhiyā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti . Kena kāraṇena, sabbe hi bodhaṅgamā bodhipakkhiyā neyyānikalakkhaṇena ekalakkhaṇā, te ekalakkhaṇattā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti.

    ஏவங் அகுஸலாபி த⁴ம்மா ஏகலக்க²ணத்தா பஹானங் அப்³ப⁴த்த²ங் க³ச்ச²ந்தி. சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு பா⁴வியமானேஸு விபல்லாஸா பஹீயந்தி, ஆஹாரா சஸ்ஸ பரிஞ்ஞங் க³ச்ச²ந்தி, உபாதா³னேஹி அனுபாதா³னோ ப⁴வதி, யோகே³ஹி ச விஸங்யுத்தோ ப⁴வதி, க³ந்தே²ஹி ச விப்பயுத்தோ ப⁴வதி, ஆஸவேஹி ச அனாஸவோ ப⁴வதி, ஓகே⁴ஹி ச நித்தி²ண்ணோ ப⁴வதி, ஸல்லேஹி ச விஸல்லோ ப⁴வதி, விஞ்ஞாணட்டி²தியோ சஸ்ஸ பரிஞ்ஞங் க³ச்ச²ந்தி, அக³திக³மனேஹி ந அக³திங் க³ச்ச²தி, ஏவங் அகுஸலாபி த⁴ம்மா ஏகலக்க²ணத்தா பஹானங் அப்³ப⁴த்த²ங் க³ச்ச²ந்தி.

    Evaṃ akusalāpi dhammā ekalakkhaṇattā pahānaṃ abbhatthaṃ gacchanti. Catūsu satipaṭṭhānesu bhāviyamānesu vipallāsā pahīyanti, āhārā cassa pariññaṃ gacchanti, upādānehi anupādāno bhavati, yogehi ca visaṃyutto bhavati, ganthehi ca vippayutto bhavati, āsavehi ca anāsavo bhavati, oghehi ca nitthiṇṇo bhavati, sallehi ca visallo bhavati, viññāṇaṭṭhitiyo cassa pariññaṃ gacchanti, agatigamanehi na agatiṃ gacchati, evaṃ akusalāpi dhammā ekalakkhaṇattā pahānaṃ abbhatthaṃ gacchanti.

    யத்த² வா பன ரூபிந்த்³ரியங் தே³ஸிதங், தே³ஸிதா தத்தே²வ ரூபதா⁴து ரூபக்க²ந்தோ⁴ ரூபஞ்சாயதனங். யத்த² வா பன ஸுகா² வேத³னா தே³ஸிதா, தே³ஸிதங் தத்த² ஸுகி²ந்த்³ரியங் ஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியங் து³க்க²ஸமுத³யோ ச அரியஸச்சங். யத்த² வா பன து³க்கா² வேத³னா தே³ஸிதா, தே³ஸிதங் தத்த² து³க்கி²ந்த்³ரியங் தோ³மனஸ்ஸிந்த்³ரியங் து³க்க²ஞ்ச அரியஸச்சங். யத்த² வா பன அது³க்க²மஸுகா² வேத³னா தே³ஸிதா, தே³ஸிதங் தத்த² உபெக்கி²ந்த்³ரியங் ஸப்³போ³ ச படிச்சஸமுப்பாதோ³. கேன காரணேன, அது³க்க²மஸுகா²ய ஹி வேத³னாய அவிஜ்ஜா அனுஸேதி. அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா, ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாணங், விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூபங், நாமரூபபச்சயா ஸளாயதனங், ஸளாயதனபச்சயா ப²ஸ்ஸோ, ப²ஸ்ஸபச்சயா வேத³னா, வேத³னாபச்சயா தண்ஹா, தண்ஹாபச்சயா உபாதா³னங், உபாதா³னபச்சயா ப⁴வோ, ப⁴வபச்சயா ஜாதி, ஜாதிபச்சயா ஜராமரணங் ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா ஸம்ப⁴வந்தி, ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதி. ஸோ ச ஸராக³ஸதோ³ஸஸமோஹஸங்கிலேஸபக்கே²ன ஹாதப்³போ³, வீதராக³வீததோ³ஸவீதமோஹஅரியத⁴ம்மேஹி ஹாதப்³போ³.

    Yattha vā pana rūpindriyaṃ desitaṃ, desitā tattheva rūpadhātu rūpakkhandho rūpañcāyatanaṃ. Yattha vā pana sukhā vedanā desitā, desitaṃ tattha sukhindriyaṃ somanassindriyaṃ dukkhasamudayo ca ariyasaccaṃ. Yattha vā pana dukkhā vedanā desitā, desitaṃ tattha dukkhindriyaṃ domanassindriyaṃ dukkhañca ariyasaccaṃ. Yattha vā pana adukkhamasukhā vedanā desitā, desitaṃ tattha upekkhindriyaṃ sabbo ca paṭiccasamuppādo. Kena kāraṇena, adukkhamasukhāya hi vedanāya avijjā anuseti. Avijjāpaccayā saṅkhārā, saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ, viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ, nāmarūpapaccayā saḷāyatanaṃ, saḷāyatanapaccayā phasso, phassapaccayā vedanā, vedanāpaccayā taṇhā, taṇhāpaccayā upādānaṃ, upādānapaccayā bhavo, bhavapaccayā jāti, jātipaccayā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā sambhavanti, evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hoti. So ca sarāgasadosasamohasaṃkilesapakkhena hātabbo, vītarāgavītadosavītamohaariyadhammehi hātabbo.

    ஏவங் யே த⁴ம்மா ஏகலக்க²ணா கிச்சதோ ச லக்க²ணதோ ச ஸாமஞ்ஞதோ ச சுதூபபாததோ ச, தேஸங் த⁴ம்மானங் ஏகஸ்மிங் த⁴ம்மே வுத்தே அவஸிட்டா² த⁴ம்மா வுத்தா ப⁴வந்தி. தேனாஹ ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ ‘‘வுத்தம்ஹி ஏகத⁴ம்மே’’தி.

    Evaṃ ye dhammā ekalakkhaṇā kiccato ca lakkhaṇato ca sāmaññato ca cutūpapātato ca, tesaṃ dhammānaṃ ekasmiṃ dhamme vutte avasiṭṭhā dhammā vuttā bhavanti. Tenāha āyasmā mahākaccāyano ‘‘vuttamhi ekadhamme’’ti.

    நியுத்தோ லக்க²ணோ ஹாரோ.

    Niyutto lakkhaṇo hāro.







    Footnotes:
    1. சலங் (ஸீ॰)
    2. ஸஸங்கா²ரங் (க॰)
    3. calaṃ (sī.)
    4. sasaṅkhāraṃ (ka.)
    5. அபி⁴னந்த³ (க॰)
    6. பஸ்ஸ ஸங்॰ நி॰ 3.84
    7. abhinanda (ka.)
    8. passa saṃ. ni. 3.84
    9. பஸ்ஸ த⁴॰ ப॰ 293
    10. passa dha. pa. 293
    11. ஸப்³பே³ ச (ஸீ॰ க॰)
    12. sabbe ca (sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 5. லக்க²ணஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 5. Lakkhaṇahāravibhaṅgavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 5. லக்க²ணஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 5. Lakkhaṇahāravibhaṅgavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 5. லக்க²ணஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா • 5. Lakkhaṇahāravibhaṅgavibhāvanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact