Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
2. ஸீலவக்³கோ³
2. Sīlavaggo
[11] 1. லக்க²ணமிக³ஜாதகவண்ணனா
[11] 1. Lakkhaṇamigajātakavaṇṇanā
ஹோதி ஸீலவதங் அத்தோ²தி இத³ங் ஸத்தா² ராஜக³ஹங் உபனிஸ்ஸாய வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே³வத³த்தஸ்ஸ வத்து² யாவ அபி⁴மாரப்பயோஜனா க²ண்ட³ஹாலஜாதகே ஆவிப⁴விஸ்ஸதி, யாவ த⁴னபாலகவிஸ்ஸஜ்ஜனா பன சூளஹங்ஸஜாதகே ஆவிப⁴விஸ்ஸதி, யாவ பத²விப்பவேஸனா த்³வாத³ஸனிபாதே ஸமுத்³த³வாணிஜஜாதகே ஆவிப⁴விஸ்ஸதி.
Hotisīlavataṃ atthoti idaṃ satthā rājagahaṃ upanissāya veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Devadattassa vatthu yāva abhimārappayojanā khaṇḍahālajātake āvibhavissati, yāva dhanapālakavissajjanā pana cūḷahaṃsajātake āvibhavissati, yāva pathavippavesanā dvādasanipāte samuddavāṇijajātake āvibhavissati.
ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே தே³வத³த்தோ பஞ்ச வத்தூ²னி யாசித்வா அலப⁴ந்தோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தி³த்வா பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி ஆதா³ய க³யாஸீஸே விஹரதி. அத² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஞாணங் பரிபாகங் அக³மாஸி. தங் ஞத்வா ஸத்தா² த்³வே அக்³க³ஸாவகே ஆமந்தேஸி ‘‘ஸாரிபுத்தா, தும்ஹாகங் நிஸ்ஸிதகா பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² தே³வத³த்தஸ்ஸ லத்³தி⁴ங் ரோசெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் க³தா, இதா³னி பன தேஸங் ஞாணங் பரிபாகங் க³தங், தும்ஹே ப³ஹூஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் தத்த² க³ந்த்வா தேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா தே பி⁴க்கூ² மக்³க³ப²லேஹி பபோ³தெ⁴த்வா க³ஹெத்வா ஆக³ச்ச²தா²’’தி. தே ததே²வ க³ந்த்வா தேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா மக்³க³ப²லேஹி பபோ³தெ⁴த்வா புனதி³வஸே அருணுக்³க³மனவேலாய தே பி⁴க்கூ² ஆதா³ய வேளுவனமேவ ஆக³மங்ஸு. ஆக³ந்த்வா ச பன ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா டி²தகாலே பி⁴க்கூ² தே²ரங் பஸங்ஸித்வா ப⁴க³வந்தங் ஆஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் ஜெட்ட²பா⁴திகோ த⁴ம்மஸேனாபதி பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி பரிவுதோ ஆக³ச்ச²ந்தோ அதிவிய ஸோப⁴தி, தே³வத³த்தோ பன பரிஹீனபரிவாரோ ஜாதோ’’தி. ந, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ இதா³னேவ ஞாதிஸங்க⁴பரிவுதோ ஆக³ச்ச²ந்தோ ஸோப⁴தி, புப்³பே³பி ஸோபி⁴யேவ. தே³வத³த்தோபி ந இதா³னேவ க³ணதோ பரிஹீனோ, புப்³பே³பி பரிஹீனோயேவாதி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸத்த²ஸ்ஸாவிபா⁴வத்தா²ய ப⁴க³வந்தங் யாசிங்ஸு, ப⁴க³வா ப⁴வந்தரேன படிச்ச²ன்னங் காரணங் பாகடங் அகாஸி.
Ekasmiñhi samaye devadatto pañca vatthūni yācitvā alabhanto saṅghaṃ bhinditvā pañca bhikkhusatāni ādāya gayāsīse viharati. Atha tesaṃ bhikkhūnaṃ ñāṇaṃ paripākaṃ agamāsi. Taṃ ñatvā satthā dve aggasāvake āmantesi ‘‘sāriputtā, tumhākaṃ nissitakā pañcasatā bhikkhū devadattassa laddhiṃ rocetvā tena saddhiṃ gatā, idāni pana tesaṃ ñāṇaṃ paripākaṃ gataṃ, tumhe bahūhi bhikkhūhi saddhiṃ tattha gantvā tesaṃ dhammaṃ desetvā te bhikkhū maggaphalehi pabodhetvā gahetvā āgacchathā’’ti. Te tatheva gantvā tesaṃ dhammaṃ desetvā maggaphalehi pabodhetvā punadivase aruṇuggamanavelāya te bhikkhū ādāya veḷuvanameva āgamaṃsu. Āgantvā ca pana sāriputtattherassa bhagavantaṃ vanditvā ṭhitakāle bhikkhū theraṃ pasaṃsitvā bhagavantaṃ āhaṃsu – ‘‘bhante, amhākaṃ jeṭṭhabhātiko dhammasenāpati pañcahi bhikkhusatehi parivuto āgacchanto ativiya sobhati, devadatto pana parihīnaparivāro jāto’’ti. Na, bhikkhave, sāriputto idāneva ñātisaṅghaparivuto āgacchanto sobhati, pubbepi sobhiyeva. Devadattopi na idāneva gaṇato parihīno, pubbepi parihīnoyevāti. Bhikkhū tassatthassāvibhāvatthāya bhagavantaṃ yāciṃsu, bhagavā bhavantarena paṭicchannaṃ kāraṇaṃ pākaṭaṃ akāsi.
அதீதே மக³த⁴ரட்டே² ராஜக³ஹனக³ரே ஏகோ மக³த⁴ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ மிக³யோனியங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா வுத்³தி⁴ப்பத்தோ மிக³ஸஹஸ்ஸபரிவாரோ அரஞ்ஞே வஸதி. தஸ்ஸ லக்க²ணோ ச காளோ சாதி த்³வே புத்தா அஹேஸுங். ஸோ அத்தனோ மஹல்லககாலே ‘‘தாதா, அஹங் இதா³னி மஹல்லகோ, தும்ஹே இமங் க³ணங் பரிஹரதா²’’தி பஞ்ச பஞ்ச மிக³ஸதானி ஏகேகங் புத்தங் படிச்சா²பேஸி . ததோ பட்டா²ய தே த்³வே ஜனா மிக³க³ணங் பரிஹரந்தி. மக³த⁴ரட்ட²ஸ்மிஞ்ச ஸஸ்ஸபாகஸமயே கிட்ட²ஸம்பா³தே⁴ அரஞ்ஞே மிகா³னங் பரிபந்தோ² ஹோதி. மனுஸ்ஸா ஸஸ்ஸகா²த³கானங் மிகா³னங் மாரணத்தா²ய தத்த² தத்த² ஓபாதங் க²ணந்தி, ஸூலானி ரோபெந்தி, பாஸாணயந்தானி ஸஜ்ஜெந்தி, கூடபாஸாத³யோ பாஸே ஒட்³டெ³ந்தி, ப³ஹூ மிகா³ வினாஸங் ஆபஜ்ஜந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ கிட்ட²ஸம்பா³த⁴ஸமயங் ஞத்வா த்³வே புத்தே பக்கோஸாபெத்வா ஆஹ – ‘‘தாதா, அயங் கிட்ட²ஸம்பா³த⁴ஸமயோ, ப³ஹூ மிகா³ வினாஸங் பாபுணந்தி, மயங் மஹல்லகா யேன கேனசி உபாயேன ஏகஸ்மிங் டா²னே வீதினாமெஸ்ஸாம, தும்ஹே தும்ஹாகங் மிக³க³ணே க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே பப்³ப³தபாத³ங் பவிஸித்வா ஸஸ்ஸானங் உத்³த⁴டகாலே ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி பிது வசனங் ஸுத்வா ஸபரிவாரா நிக்க²மிங்ஸு. தேஸங் பன க³மனமக்³க³ங் மனுஸ்ஸா ஜானந்தி ‘‘இமஸ்மிங் காலே மிகா³ பப்³ப³தமாரோஹந்தி, இமஸ்மிங் காலே ஓரோஹந்தீ’’தி. தே தத்த² தத்த² படிச்ச²ன்னட்டா²னே நிலீனா ப³ஹூ மிகே³ விஜ்ஜி²த்வா மாரெந்தி.
Atīte magadharaṭṭhe rājagahanagare eko magadharājā rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto migayoniyaṃ paṭisandhiṃ gahetvā vuddhippatto migasahassaparivāro araññe vasati. Tassa lakkhaṇo ca kāḷo cāti dve puttā ahesuṃ. So attano mahallakakāle ‘‘tātā, ahaṃ idāni mahallako, tumhe imaṃ gaṇaṃ pariharathā’’ti pañca pañca migasatāni ekekaṃ puttaṃ paṭicchāpesi . Tato paṭṭhāya te dve janā migagaṇaṃ pariharanti. Magadharaṭṭhasmiñca sassapākasamaye kiṭṭhasambādhe araññe migānaṃ paripantho hoti. Manussā sassakhādakānaṃ migānaṃ māraṇatthāya tattha tattha opātaṃ khaṇanti, sūlāni ropenti, pāsāṇayantāni sajjenti, kūṭapāsādayo pāse oḍḍenti, bahū migā vināsaṃ āpajjanti. Bodhisatto kiṭṭhasambādhasamayaṃ ñatvā dve putte pakkosāpetvā āha – ‘‘tātā, ayaṃ kiṭṭhasambādhasamayo, bahū migā vināsaṃ pāpuṇanti, mayaṃ mahallakā yena kenaci upāyena ekasmiṃ ṭhāne vītināmessāma, tumhe tumhākaṃ migagaṇe gahetvā araññe pabbatapādaṃ pavisitvā sassānaṃ uddhaṭakāle āgaccheyyāthā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti pitu vacanaṃ sutvā saparivārā nikkhamiṃsu. Tesaṃ pana gamanamaggaṃ manussā jānanti ‘‘imasmiṃ kāle migā pabbatamārohanti, imasmiṃ kāle orohantī’’ti. Te tattha tattha paṭicchannaṭṭhāne nilīnā bahū mige vijjhitvā mārenti.
காளமிகோ³ அத்தனோ த³ந்த⁴தாய ‘‘இமாய நாம வேலாய க³ந்தப்³ப³ங், இமாய வேலாய ந க³ந்தப்³ப³’’ந்தி அஜானந்தோ மிக³க³ணங் ஆதா³ய புப்³ப³ண்ஹேபி ஸாயன்ஹேபி பதோ³ஸேபி பச்சூஸேபி கா³மத்³வாரேன க³ச்ச²தி. மனுஸ்ஸா தத்த² தத்த² பகதியா டி²தா ச நிலீனா ச ப³ஹூ மிகே³ வினாஸங் பாபெந்தி. ஏவங் ஸோ அத்தனோ த³ந்த⁴தாய ப³ஹூ மிகே³ வினாஸங் பாபெத்வா அப்பகேஹேவ மிகே³ஹி அரஞ்ஞங் பாவிஸி. லக்க²ணமிகோ³ பன பண்டி³தோ ப்³யத்தோ உபாயகுஸலோ ‘‘இமாய வேலாய க³ந்தப்³ப³ங், இமாய வேலாய ந க³ந்தப்³ப³’’ந்தி ஜானாதி. ஸோ கா³மத்³வாரேனபி ந க³ச்ச²தி , தி³வாபி ந க³ச்ச²தி, பதோ³ஸேபி ந க³ச்ச²தி, பச்சூஸேபி ந க³ச்ச²தி, மிக³க³ணங் ஆதா³ய அட்³ட⁴ரத்தஸமயேயேவ க³ச்ச²தி. தஸ்மா ஏகம்பி மிக³ங் அவினாஸெத்வா அரஞ்ஞங் பாவிஸி. தே தத்த² சத்தாரோ மாஸே வஸித்வா ஸஸ்ஸேஸு உத்³த⁴டேஸு பப்³ப³தா ஓதரிங்ஸு.
Kāḷamigo attano dandhatāya ‘‘imāya nāma velāya gantabbaṃ, imāya velāya na gantabba’’nti ajānanto migagaṇaṃ ādāya pubbaṇhepi sāyanhepi padosepi paccūsepi gāmadvārena gacchati. Manussā tattha tattha pakatiyā ṭhitā ca nilīnā ca bahū mige vināsaṃ pāpenti. Evaṃ so attano dandhatāya bahū mige vināsaṃ pāpetvā appakeheva migehi araññaṃ pāvisi. Lakkhaṇamigo pana paṇḍito byatto upāyakusalo ‘‘imāya velāya gantabbaṃ, imāya velāya na gantabba’’nti jānāti. So gāmadvārenapi na gacchati , divāpi na gacchati, padosepi na gacchati, paccūsepi na gacchati, migagaṇaṃ ādāya aḍḍharattasamayeyeva gacchati. Tasmā ekampi migaṃ avināsetvā araññaṃ pāvisi. Te tattha cattāro māse vasitvā sassesu uddhaṭesu pabbatā otariṃsu.
காளோ பச்சாக³ச்ச²ந்தோபி புரிமனயேனேவ அவஸேஸமிகே³ வினாஸங் பாபெந்தோ ஏககோவ ஆக³மி. லக்க²ணோ பன ஏகமிக³ம்பி அவினாஸெத்வா பஞ்சஹி மிக³ஸதேஹி பரிவுதோ மாதாபிதூனங் ஸந்திகங் ஆக³மி. போ³தி⁴ஸத்தோ த்³வேபி புத்தே ஆக³ச்ச²ந்தே தி³ஸ்வா மிக³க³ணேன ஸத்³தி⁴ங் மந்தெந்தோ இமங் கா³த²ங் ஸமுட்டா²பேஸி –
Kāḷo paccāgacchantopi purimanayeneva avasesamige vināsaṃ pāpento ekakova āgami. Lakkhaṇo pana ekamigampi avināsetvā pañcahi migasatehi parivuto mātāpitūnaṃ santikaṃ āgami. Bodhisatto dvepi putte āgacchante disvā migagaṇena saddhiṃ mantento imaṃ gāthaṃ samuṭṭhāpesi –
11.
11.
‘‘ஹோதி ஸீலவதங் அத்தோ², படிஸந்தா²ரவுத்தினங்;
‘‘Hoti sīlavataṃ attho, paṭisanthāravuttinaṃ;
லக்க²ணங் பஸ்ஸ ஆயந்தங், ஞாதிஸங்க⁴புரக்க²தங்;
Lakkhaṇaṃ passa āyantaṃ, ñātisaṅghapurakkhataṃ;
அத² பஸ்ஸஸிமங் காளங், ஸுவிஹீனங்வ ஞாதிபீ⁴’’தி.
Atha passasimaṃ kāḷaṃ, suvihīnaṃva ñātibhī’’ti.
தத்த² ஸீலவதந்தி ஸுக²ஸீலதாய ஸீலவந்தானங் ஆசாரஸம்பன்னானங். அத்தோ²தி வுட்³டி⁴. படிஸந்தா²ரவுத்தினந்தி த⁴ம்மபடிஸந்தா²ரோ ச ஆமிஸபடிஸந்தா²ரோ ச ஏதேஸங் வுத்தீதி படிஸந்தா²ரவுத்தினோ, தேஸங் படிஸந்தா²ரவுத்தினங். எத்த² ச பாபனிவாரணஓவாதா³னுஸாஸனிவஸேன த⁴ம்மபடிஸந்தா²ரோ ச, கோ³சரலாபா⁴பனகி³லானுபட்டா²னத⁴ம்மிகரக்கா²வஸேன ஆமிஸபடிஸந்தா²ரோ ச வேதி³தப்³போ³. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – இமேஸு த்³வீஸு படிஸந்தா²ரேஸு டி²தானங் ஆசாரஸம்பன்னானங் பண்டி³தானங் வுட்³டி⁴ நாம ஹோதீதி. இதா³னி தங் வுட்³டி⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் புத்தமாதரங் ஆலபந்தோ விய ‘‘லக்க²ணங் பஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – ஆசாரபடிஸந்தா²ரஸம்பன்னங் அத்தனோ புத்தங் ஏகமிக³ம்பி அவினாஸெத்வா ஞாதிஸங்கே⁴ன புரக்க²தங் பரிவாரிதங் ஆக³ச்ச²ந்தங் பஸ்ஸ. தாய பன ஆசாரபடிஸந்தா²ரஸம்பதா³ய விஹீனங் த³ந்த⁴பஞ்ஞங் அத² பஸ்ஸஸிமங் காளங் ஏகம்பி ஞாதிங் அனவஸேஸெத்வா ஸுவிஹீனமேவ ஞாதீஹி ஏககங் ஆக³ச்ச²ந்தந்தி. ஏவங் புத்தங் அபி⁴னந்தி³த்வா பன போ³தி⁴ஸத்தோ யாவதாயுகங் ட²த்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Tattha sīlavatanti sukhasīlatāya sīlavantānaṃ ācārasampannānaṃ. Atthoti vuḍḍhi. Paṭisanthāravuttinanti dhammapaṭisanthāro ca āmisapaṭisanthāro ca etesaṃ vuttīti paṭisanthāravuttino, tesaṃ paṭisanthāravuttinaṃ. Ettha ca pāpanivāraṇaovādānusāsanivasena dhammapaṭisanthāro ca, gocaralābhāpanagilānupaṭṭhānadhammikarakkhāvasena āmisapaṭisanthāro ca veditabbo. Idaṃ vuttaṃ hoti – imesu dvīsu paṭisanthāresu ṭhitānaṃ ācārasampannānaṃ paṇḍitānaṃ vuḍḍhi nāma hotīti. Idāni taṃ vuḍḍhiṃ dassetuṃ puttamātaraṃ ālapanto viya ‘‘lakkhaṇaṃ passā’’tiādimāha. Tatrāyaṃ saṅkhepattho – ācārapaṭisanthārasampannaṃ attano puttaṃ ekamigampi avināsetvā ñātisaṅghena purakkhataṃ parivāritaṃ āgacchantaṃ passa. Tāya pana ācārapaṭisanthārasampadāya vihīnaṃ dandhapaññaṃ atha passasimaṃ kāḷaṃ ekampi ñātiṃ anavasesetvā suvihīnameva ñātīhi ekakaṃ āgacchantanti. Evaṃ puttaṃ abhinanditvā pana bodhisatto yāvatāyukaṃ ṭhatvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா²பி ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ இதா³னேவ ஞாதிஸங்க⁴பரிவாரிதோ ஸோப⁴தி, புப்³பே³பி ஸோப⁴தியேவ. ந ச தே³வத³த்தோ ஏதரஹியேவ க³ணம்ஹா பரிஹீனோ, புப்³பே³பி பரிஹீனோயேவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் த³ஸ்ஸெத்வா த்³வே வத்தூ²னி கதெ²த்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ காளோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, பரிஸாபிஸ்ஸ தே³வத³த்தபரிஸாவ, லக்க²ணோ ஸாரிபுத்தோ, பரிஸா பனஸ்ஸ பு³த்³த⁴பரிஸா, மாதா ராஹுலமாதா, பிதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthāpi ‘‘na, bhikkhave, sāriputto idāneva ñātisaṅghaparivārito sobhati, pubbepi sobhatiyeva. Na ca devadatto etarahiyeva gaṇamhā parihīno, pubbepi parihīnoyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ dassetvā dve vatthūni kathetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kāḷo devadatto ahosi, parisāpissa devadattaparisāva, lakkhaṇo sāriputto, parisā panassa buddhaparisā, mātā rāhulamātā, pitā pana ahameva ahosi’’nti.
லக்க²ணமிக³ஜாதகவண்ணனா பட²மா.
Lakkhaṇamigajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 11. லக்க²ணமிக³ஜாதகங் • 11. Lakkhaṇamigajātakaṃ