Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
7. லக்க²ணஸுத்தவண்ணனா
7. Lakkhaṇasuttavaṇṇanā
த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணவண்ணனா
Dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇavaṇṇanā
199. ஏவங் மே ஸுதந்தி லக்க²ணஸுத்தங். தத்ராயமனுத்தானபத³வண்ணனா. த்³வத்திங்ஸிமானீதி த்³வத்திங்ஸ இமானி. மஹாபுரிஸலக்க²ணானீதி மஹாபுரிஸப்³யஞ்ஜனானி மஹாபுரிஸனிமித்தானி ‘‘அயங் மஹாபுரிஸோ’’தி ஸஞ்ஜானநகாரணானி. ‘‘யேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ மஹாபுரிஸஸ்ஸா’’திஆதி³ மஹாபதா³னே வித்தா²ரிதனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.
199.Evaṃme sutanti lakkhaṇasuttaṃ. Tatrāyamanuttānapadavaṇṇanā. Dvattiṃsimānīti dvattiṃsa imāni. Mahāpurisalakkhaṇānīti mahāpurisabyañjanāni mahāpurisanimittāni ‘‘ayaṃ mahāpuriso’’ti sañjānanakāraṇāni. ‘‘Yehi samannāgatassa mahāpurisassā’’tiādi mahāpadāne vitthāritanayeneva veditabbaṃ.
‘‘பா³ஹிரகாபி இஸயோ தா⁴ரெந்தி, நோ ச கோ² ஜானந்தி ‘இமஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கதத்தா இமங் லக்க²ணங் படிலப⁴தீ’தி’’ கஸ்மா ஆஹ? அட்டு²ப்பத்தியா அனுரூபத்தா. இத³ஞ்ஹி ஸுத்தங் ஸஅட்டு²ப்பத்திகங். ஸா பனஸ்ஸ அட்டு²ப்பத்தி கத்த² ஸமுட்டி²தா? அந்தோகா³மே மனுஸ்ஸானங் அந்தரே. ததா³ கிர ஸாவத்தி²வாஸினோ அத்தனோ அத்தனோ கே³ஹேஸு ச கே³ஹத்³வாரேஸு ச ஸந்தா²கா³ராதீ³ஸு ச நிஸீதி³த்வா கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ப⁴க³வதோ அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனானி ப்³யாமப்பபா⁴ த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணானி, யேஹி ச ப⁴க³வதோ காயோ, ஸப்³ப³பா²லிபு²ல்லோ விய பாரிச்ச²த்தகோ, விகஸிதமிவ கமலவனங், நானாரதனவிசித்தங் விய ஸுவண்ணதோரணங், தாராமரிசிவிரோசமிவ க³க³னதலங், இதோ சிதோ ச விதா⁴வமானா விப்ப²ந்த³மானா ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ முஞ்சந்தோ அதிவிய ஸோப⁴தி. ப⁴க³வதோ ச இமினா நாம கம்மேன இத³ங் லக்க²ணங் நிப்³ப³த்தந்தி கதி²தங் நத்தி², யாகு³உளுங்கமத்தம்பி பன கடச்சு²ப⁴த்தமத்தங் வா புப்³பே³ தி³ன்னபச்சயா ஏவங் உப்பஜ்ஜதீதி ப⁴க³வதா வுத்தங். கிங் நு கோ² ஸத்தா² கம்மங் அகாஸி, யேனஸ்ஸ இமானி லக்க²ணானி நிப்³ப³த்தந்தீ’’தி.
‘‘Bāhirakāpi isayo dhārenti, no ca kho jānanti ‘imassa kammassa katattā imaṃ lakkhaṇaṃ paṭilabhatī’ti’’ kasmā āha? Aṭṭhuppattiyā anurūpattā. Idañhi suttaṃ saaṭṭhuppattikaṃ. Sā panassa aṭṭhuppatti kattha samuṭṭhitā? Antogāme manussānaṃ antare. Tadā kira sāvatthivāsino attano attano gehesu ca gehadvāresu ca santhāgārādīsu ca nisīditvā kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘bhagavato asītianubyañjanāni byāmappabhā dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇāni, yehi ca bhagavato kāyo, sabbaphāliphullo viya pāricchattako, vikasitamiva kamalavanaṃ, nānāratanavicittaṃ viya suvaṇṇatoraṇaṃ, tārāmaricivirocamiva gaganatalaṃ, ito cito ca vidhāvamānā vipphandamānā chabbaṇṇarasmiyo muñcanto ativiya sobhati. Bhagavato ca iminā nāma kammena idaṃ lakkhaṇaṃ nibbattanti kathitaṃ natthi, yāguuḷuṅkamattampi pana kaṭacchubhattamattaṃ vā pubbe dinnapaccayā evaṃ uppajjatīti bhagavatā vuttaṃ. Kiṃ nu kho satthā kammaṃ akāsi, yenassa imāni lakkhaṇāni nibbattantī’’ti.
அதா²யஸ்மா ஆனந்தோ³ அந்தோகா³மே சரந்தோ இமங் கதா²ஸல்லாபங் ஸுத்வா கதப⁴த்தகிச்சோ விஹாரங் ஆக³ந்த்வா ஸத்து² வத்தங் கத்வா வந்தி³த்வா டி²தோ ‘‘மயா, ப⁴ந்தே, அந்தோகா³மே ஏகா கதா² ஸுதா’’தி ஆஹ. ததோ ப⁴க³வதா ‘‘கிங் தே, ஆனந்த³, ஸுத’’ந்தி வுத்தே ஸப்³ப³ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² தே²ரஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா பரிவாரெத்வா நிஸின்னே பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘த்³வத்திங்ஸிமானி, பி⁴க்க²வே, மஹாபுரிஸஸ்ஸ மஹாபுரிஸலக்க²ணானீ’’தி படிபாடியா லக்க²ணானி த³ஸ்ஸெத்வா யேன கம்மேன யங் நிப்³ப³த்தங், தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஏவமாஹ.
Athāyasmā ānando antogāme caranto imaṃ kathāsallāpaṃ sutvā katabhattakicco vihāraṃ āgantvā satthu vattaṃ katvā vanditvā ṭhito ‘‘mayā, bhante, antogāme ekā kathā sutā’’ti āha. Tato bhagavatā ‘‘kiṃ te, ānanda, suta’’nti vutte sabbaṃ ārocesi. Satthā therassa vacanaṃ sutvā parivāretvā nisinne bhikkhū āmantetvā ‘‘dvattiṃsimāni, bhikkhave, mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇānī’’ti paṭipāṭiyā lakkhaṇāni dassetvā yena kammena yaṃ nibbattaṃ, tassa dassanatthaṃ evamāha.
ஸுப்பதிட்டி²தபாத³தாலக்க²ணவண்ணனா
Suppatiṭṭhitapādatālakkhaṇavaṇṇanā
201. புரிமங் ஜாதிந்திஆதீ³ஸு புப்³பே³ நிவுத்த²க்க²ந்தா⁴ ஜாதவஸேன ‘‘ஜாதீ’’தி வுத்தா. ததா² ப⁴வனவஸேன ‘‘ப⁴வோ’’தி, நிவுத்த²வஸேன ஆலயட்டே²ன வா ‘‘நிகேதோ’’தி. திண்ணம்பி பதா³னங் புப்³பே³ நிவுத்த²க்க²ந்த⁴ஸந்தானே டி²தோதி அத்தோ². இதா³னி யஸ்மா தங் க²ந்த⁴ஸந்தானங் தே³வலோகாதீ³ஸுபி வத்ததி. லக்க²ணனிப்³ப³த்தனஸமத்த²ங் பன குஸலகம்மங் தத்த² ந ஸுகரங், மனுஸ்ஸபூ⁴தஸ்ஸேவ ஸுகரங். தஸ்மா யதா²பூ⁴தேன யங் கம்மங் கதங், தங் த³ஸ்ஸெந்தோ புப்³பே³ மனுஸ்ஸபூ⁴தோ ஸமானோதி ஆஹ. அகாரணங் வா ஏதங். ஹத்தி²அஸ்ஸமிக³மஹிங்ஸவானராதி³பூ⁴தோபி மஹாபுரிஸோ பாரமியோ பூரேதியேவ. யஸ்மா பன ஏவரூபே அத்தபா⁴வே டி²தேன கதகம்மங் ந ஸக்கா ஸுகே²ன தீ³பேதுங், மனுஸ்ஸபா⁴வே டி²தேன கதகம்மங் பன ஸக்கா ஸுகே²ன தீ³பேதுங். தஸ்மா ‘‘புப்³பே³ மனுஸ்ஸபூ⁴தோ ஸமானோ’’தி ஆஹ.
201.Purimaṃjātintiādīsu pubbe nivutthakkhandhā jātavasena ‘‘jātī’’ti vuttā. Tathā bhavanavasena ‘‘bhavo’’ti, nivutthavasena ālayaṭṭhena vā ‘‘niketo’’ti. Tiṇṇampi padānaṃ pubbe nivutthakkhandhasantāne ṭhitoti attho. Idāni yasmā taṃ khandhasantānaṃ devalokādīsupi vattati. Lakkhaṇanibbattanasamatthaṃ pana kusalakammaṃ tattha na sukaraṃ, manussabhūtasseva sukaraṃ. Tasmā yathābhūtena yaṃ kammaṃ kataṃ, taṃ dassento pubbe manussabhūto samānoti āha. Akāraṇaṃ vā etaṃ. Hatthiassamigamahiṃsavānarādibhūtopi mahāpuriso pāramiyo pūretiyeva. Yasmā pana evarūpe attabhāve ṭhitena katakammaṃ na sakkā sukhena dīpetuṃ, manussabhāve ṭhitena katakammaṃ pana sakkā sukhena dīpetuṃ. Tasmā ‘‘pubbe manussabhūto samāno’’ti āha.
த³ள்ஹஸமாதா³னோதி தி²ரக³ஹணோ. குஸலேஸு த⁴ம்மேஸூதி த³ஸகுஸலகம்மபதே²ஸு. அவத்தி²தஸமாதா³னோதி நிச்சலக³ஹணோ அனிவத்திதக³ஹணோ. மஹாஸத்தஸ்ஸ ஹி அகுஸலகம்மதோ அக்³கி³ங் பத்வா குக்குடபத்தங் விய சித்தங் படிகுடதி, குஸலங் பத்வா விதானங் விய பஸாரியதி. தஸ்மா த³ள்ஹஸமாதா³னோ ஹோதி அவத்தி²தஸமாதா³னோ. ந ஸக்கா கேனசி ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா குஸலஸமாதா³னங் விஸ்ஸஜ்ஜாபேதுங்.
Daḷhasamādānoti thiragahaṇo. Kusalesu dhammesūti dasakusalakammapathesu. Avatthitasamādānoti niccalagahaṇo anivattitagahaṇo. Mahāsattassa hi akusalakammato aggiṃ patvā kukkuṭapattaṃ viya cittaṃ paṭikuṭati, kusalaṃ patvā vitānaṃ viya pasāriyati. Tasmā daḷhasamādāno hoti avatthitasamādāno. Na sakkā kenaci samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kusalasamādānaṃ vissajjāpetuṃ.
தத்ரிமானி வத்தூ²னி – புப்³பே³ கிர மஹாபுரிஸோ கலந்த³கயோனியங் நிப்³ப³த்தி. அத² தே³வே வுட்டே² ஓகோ⁴ ஆக³ந்த்வா குலாவகங் க³ஹெத்வா ஸமுத்³த³மேவ பவேஸேஸி. மஹாபுரிஸோ ‘‘புத்தகே நீஹரிஸ்ஸாமீ’’தி நங்கு³ட்ட²ங் தேமெத்வா தேமெத்வா ஸமுத்³த³தோ உத³கங் ப³ஹி கி²பி. ஸத்தமே தி³வஸே ஸக்கோ ஆவஜ்ஜித்வா தத்த² ஆக³ம்ம ‘‘கிங் கரோஸீ’’தி புச்சி²? ஸோ தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. ஸக்கோ மஹாஸமுத்³த³தோ உத³கஸ்ஸ து³ன்னீஹரணீயபா⁴வங் கதே²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தாதி³ஸேன குஸீதேன ஸத்³தி⁴ங் கதே²தும்பி ந வட்டதி. ‘‘மா இத⁴ திட்டா²’’தி அபஸாரேஸி. ஸக்கோ ‘‘அனோமபுரிஸேன க³ஹிதக³ஹணங் ந ஸக்கா விஸ்ஸஜ்ஜாபேது’’ந்தி துட்டோ² தஸ்ஸ புத்தகே ஆனெத்வா அதா³ஸி. மஹாஜனககாலேபி மஹாஸமுத்³த³ங் தரமானோ ‘‘கஸ்மா மஹாஸமுத்³த³ங் தரஸீ’’தி தே³வதாய புட்டோ² ‘‘பாரங் க³ந்த்வா குலஸந்தகே ரட்டே² ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா தா³னங் தா³துங் தராமீ’’தி ஆஹ. ததோ தே³வதாய – ‘‘அயங் மஹாஸமுத்³தோ³ க³ம்பீ⁴ரோ சேவ புது²லோ ச, கதா³ நங் தரிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தே ஸோ ஆஹ ‘‘தவேஸோ மஹாஸமுத்³த³ஸதி³ஸோ, மய்ஹங் பன அஜ்ஜா²ஸயங் ஆக³ம்ம கு²த்³த³கமாதிகா விய கா²யதி. த்வங்யேவ மங் த³க்கி²ஸ்ஸஸி ஸமுத்³த³ங் தரித்வா ஸமுத்³த³பாரதோ த⁴னங் ஆஹரித்வா குலஸந்தகங் ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா தா³னங் த³த³மான’’ந்தி. தே³வதா ‘‘அனோமபுரிஸேன க³ஹிதக³ஹணங் ந ஸக்கா விஸ்ஸஜ்ஜாபேது’’ந்தி போ³தி⁴ஸத்தங் ஆலிங்கெ³த்வா ஹரித்வா உய்யானே நிபஜ்ஜாபேஸி. ஸோ ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா தி³வஸே தி³வஸே பஞ்சஸதஸஹஸ்ஸபரிச்சாக³ங் கத்வா அபரபா⁴கே³ நிக்க²ம்ம பப்³ப³ஜிதோ. ஏவங் மஹாஸத்தோ ந ஸக்கா கேனசி ஸமணேன வா…பே॰… ப்³ரஹ்முனா வா குஸலஸமாதா³னங் விஸ்ஸஜ்ஜாபேதுங். தேன வுத்தங் – ‘‘த³ள்ஹஸமாதா³னோ அஹோஸி குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு அவத்தி²தஸமாதா³னோ’’தி.
Tatrimāni vatthūni – pubbe kira mahāpuriso kalandakayoniyaṃ nibbatti. Atha deve vuṭṭhe ogho āgantvā kulāvakaṃ gahetvā samuddameva pavesesi. Mahāpuriso ‘‘puttake nīharissāmī’’ti naṅguṭṭhaṃ temetvā temetvā samuddato udakaṃ bahi khipi. Sattame divase sakko āvajjitvā tattha āgamma ‘‘kiṃ karosī’’ti pucchi? So tassa ārocesi. Sakko mahāsamuddato udakassa dunnīharaṇīyabhāvaṃ kathesi. Bodhisatto tādisena kusītena saddhiṃ kathetumpi na vaṭṭati. ‘‘Mā idha tiṭṭhā’’ti apasāresi. Sakko ‘‘anomapurisena gahitagahaṇaṃ na sakkā vissajjāpetu’’nti tuṭṭho tassa puttake ānetvā adāsi. Mahājanakakālepi mahāsamuddaṃ taramāno ‘‘kasmā mahāsamuddaṃ tarasī’’ti devatāya puṭṭho ‘‘pāraṃ gantvā kulasantake raṭṭhe rajjaṃ gahetvā dānaṃ dātuṃ tarāmī’’ti āha. Tato devatāya – ‘‘ayaṃ mahāsamuddo gambhīro ceva puthulo ca, kadā naṃ tarissatī’’ti vutte so āha ‘‘taveso mahāsamuddasadiso, mayhaṃ pana ajjhāsayaṃ āgamma khuddakamātikā viya khāyati. Tvaṃyeva maṃ dakkhissasi samuddaṃ taritvā samuddapārato dhanaṃ āharitvā kulasantakaṃ rajjaṃ gahetvā dānaṃ dadamāna’’nti. Devatā ‘‘anomapurisena gahitagahaṇaṃ na sakkā vissajjāpetu’’nti bodhisattaṃ āliṅgetvā haritvā uyyāne nipajjāpesi. So chattaṃ ussāpetvā divase divase pañcasatasahassapariccāgaṃ katvā aparabhāge nikkhamma pabbajito. Evaṃ mahāsatto na sakkā kenaci samaṇena vā…pe… brahmunā vā kusalasamādānaṃ vissajjāpetuṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘daḷhasamādāno ahosi kusalesu dhammesu avatthitasamādāno’’ti.
இதா³னி யேஸு குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு அவத்தி²தஸமாதா³னோ அஹோஸி, தே த³ஸ்ஸேதுங் காயஸுசரிதேதிஆதி³மாஹ. தா³னஸங்விபா⁴கே³தி எத்த² ச தா³னமேவ தி³ய்யனவஸேன தா³னங், ஸங்விபா⁴க³கரணவஸேன ஸங்விபா⁴கோ³. ஸீலஸமாதா³னேதி பஞ்சஸீலத³ஸஸீலசதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலபூரணகாலே. உபோஸதூ²பவாஸேதி சாதுத்³த³ஸிகாதி³பே⁴த³ஸ்ஸ உபோஸத²ஸ்ஸ உபவஸனகாலே. மத்தெய்யதாயாதி மாதுகாதப்³ப³வத்தே. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேஸு சாதி அஞ்ஞேஸு ச ஏவரூபேஸு. அதி⁴குஸலேஸூதி எத்த² அத்தி² குஸலா, அத்தி² அதி⁴குஸலா. ஸப்³பே³பி காமாவசரா குஸலா குஸலா நாம, ரூபாவசரா அதி⁴குஸலா. உபோ⁴பி தே குஸலா நாம, அரூபாவசரா அதி⁴குஸலா. ஸப்³பே³பி தே குஸலா நாம, ஸாவகபாரமீபடிலாப⁴பச்சயா குஸலா அதி⁴குஸலா நாம. தேபி குஸலா நாம, பச்சேகபோ³தி⁴படிலாப⁴பச்சயா குஸலா அதி⁴குஸலா. தேபி குஸலா நாம, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணப்படிலாப⁴பச்சயா பன குஸலா இத⁴ ‘‘அதி⁴குஸலா’’தி அதி⁴ப்பேதா. தேஸு அதி⁴குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு த³ள்ஹஸமாதா³னோ அஹோஸி அவத்தி²தஸமாதா³னோ.
Idāni yesu kusalesu dhammesu avatthitasamādāno ahosi, te dassetuṃ kāyasucaritetiādimāha. Dānasaṃvibhāgeti ettha ca dānameva diyyanavasena dānaṃ, saṃvibhāgakaraṇavasena saṃvibhāgo. Sīlasamādāneti pañcasīladasasīlacatupārisuddhisīlapūraṇakāle. Uposathūpavāseti cātuddasikādibhedassa uposathassa upavasanakāle. Matteyyatāyāti mātukātabbavatte. Sesapadesupi eseva nayo. Aññataraññataresu cāti aññesu ca evarūpesu. Adhikusalesūti ettha atthi kusalā, atthi adhikusalā. Sabbepi kāmāvacarā kusalā kusalā nāma, rūpāvacarā adhikusalā. Ubhopi te kusalā nāma, arūpāvacarā adhikusalā. Sabbepi te kusalā nāma, sāvakapāramīpaṭilābhapaccayā kusalā adhikusalā nāma. Tepi kusalā nāma, paccekabodhipaṭilābhapaccayā kusalā adhikusalā. Tepi kusalā nāma, sabbaññutaññāṇappaṭilābhapaccayā pana kusalā idha ‘‘adhikusalā’’ti adhippetā. Tesu adhikusalesu dhammesu daḷhasamādāno ahosi avatthitasamādāno.
கடத்தா உபசிதத்தாதி எத்த² ஸகிம்பி கதங் கதமேவ, அபி⁴ண்ஹகரணேன பன உபசிதங் ஹோதி. உஸ்ஸன்னத்தாதி பிண்டீ³கதங் ராஸீகதங் கம்மங் உஸ்ஸன்னந்தி வுச்சதி. தஸ்மா ‘‘உஸ்ஸன்னத்தா’’தி வத³ந்தோ மயா கதகம்மஸ்ஸ சக்கவாளங் அதிஸம்பா³த⁴ங், ப⁴வக்³க³ங் அதினீசங், ஏவங் மே உஸ்ஸன்னங் கம்மந்தி த³ஸ்ஸேதி. விபுலத்தாதி அப்பமாணத்தா. இமினா ‘‘அனந்தங் அபரிமாணங் மயா கதங் கம்ம’’ந்தி த³ஸ்ஸேதி. அதி⁴க்³க³ண்ஹாதீதி அதி⁴ப⁴வதி, அஞ்ஞேஹி தே³வேஹி அதிரேகங் லப⁴தீதி அத்தோ². படிலப⁴தீதி அதி⁴க³ச்ச²தி.
Kaṭattā upacitattāti ettha sakimpi kataṃ katameva, abhiṇhakaraṇena pana upacitaṃ hoti. Ussannattāti piṇḍīkataṃ rāsīkataṃ kammaṃ ussannanti vuccati. Tasmā ‘‘ussannattā’’ti vadanto mayā katakammassa cakkavāḷaṃ atisambādhaṃ, bhavaggaṃ atinīcaṃ, evaṃ me ussannaṃ kammanti dasseti. Vipulattāti appamāṇattā. Iminā ‘‘anantaṃ aparimāṇaṃ mayā kataṃ kamma’’nti dasseti. Adhiggaṇhātīti adhibhavati, aññehi devehi atirekaṃ labhatīti attho. Paṭilabhatīti adhigacchati.
ஸப்³பா³வந்தேஹி பாத³தலேஹீதி இத³ங் ‘‘ஸமங் பாத³ங் பூ⁴மியங் நிக்கி²பதீ’’தி ஏதஸ்ஸ வித்தா²ரவசனங். தத்த² ஸப்³பா³வந்தேஹீதி ஸப்³ப³பதே³ஸவந்தேஹி, ந ஏகேன பதே³ஸேன பட²மங் பு²ஸதி, ந ஏகேன பச்சா², ஸப்³பே³ஹேவ பாத³தலேஹி ஸமங் பு²ஸதி, ஸமங் உத்³த⁴ரதி. ஸசேபி ஹி ததா²க³தோ ‘‘அனேகஸதபோரிஸங் நரகங் அக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி பாத³ங் அபி⁴னீஹரதி. தாவதே³வ நின்னட்டா²னங் வாதபூரிதா விய கம்மாரப⁴ஸ்தா உன்னமித்வா பத²விஸமங் ஹோதி. உன்னதட்டா²னம்பி அந்தோ பவிஸதி. ‘‘தூ³ரே அக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி அபி⁴னீஹரந்தஸ்ஸ ஸினேருப்பமாணோபி பப்³ப³தோ ஸுஸேதி³தவெத்தங்குரோ விய ஓனமித்வா பாத³ஸமீபங் ஆக³ச்ச²தி. ததா² ஹிஸ்ஸ யமகபாடிஹாரியங் கத்வா ‘‘யுக³ந்த⁴ரபப்³ப³தங் அக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி பாதே³ அபி⁴னீஹடே பப்³ப³தோ ஓனமித்வா பாத³ஸமீபங் ஆக³தோ. ஸோபி தங் அக்கமித்வா து³தியபாதே³ன தாவதிங்ஸப⁴வனங் அக்கமி. ந ஹி சக்கலக்க²ணேன பதிட்டா²தப்³ப³ட்டா²னங் விஸமங் ப⁴விதுங் ஸக்கோதி. கா²ணு வா கண்டகோ வா ஸக்க²ரா வா கத²லா வா உச்சாரபஸ்ஸாவகே²ளஸிங்கா⁴ணிகாதீ³னி வா புரிமதரங் வா அபக³ச்ச²ந்தி, தத்த² தத்தே²வ வா பத²விங் பவிஸந்தி. ததா²க³தஸ்ஸ ஹி ஸீலதேஜேன புஞ்ஞதேஜேன த⁴ம்மதேஜேன த³ஸன்னங் பாரமீனங் ஆனுபா⁴வேன அயங் மஹாபத²வீ ஸம்மா முது³புப்பா²பி⁴கிண்ணா ஹோதி.
Sabbāvantehi pādatalehīti idaṃ ‘‘samaṃ pādaṃ bhūmiyaṃ nikkhipatī’’ti etassa vitthāravacanaṃ. Tattha sabbāvantehīti sabbapadesavantehi, na ekena padesena paṭhamaṃ phusati, na ekena pacchā, sabbeheva pādatalehi samaṃ phusati, samaṃ uddharati. Sacepi hi tathāgato ‘‘anekasataporisaṃ narakaṃ akkamissāmī’’ti pādaṃ abhinīharati. Tāvadeva ninnaṭṭhānaṃ vātapūritā viya kammārabhastā unnamitvā pathavisamaṃ hoti. Unnataṭṭhānampi anto pavisati. ‘‘Dūre akkamissāmī’’ti abhinīharantassa sineruppamāṇopi pabbato suseditavettaṅkuro viya onamitvā pādasamīpaṃ āgacchati. Tathā hissa yamakapāṭihāriyaṃ katvā ‘‘yugandharapabbataṃ akkamissāmī’’ti pāde abhinīhaṭe pabbato onamitvā pādasamīpaṃ āgato. Sopi taṃ akkamitvā dutiyapādena tāvatiṃsabhavanaṃ akkami. Na hi cakkalakkhaṇena patiṭṭhātabbaṭṭhānaṃ visamaṃ bhavituṃ sakkoti. Khāṇu vā kaṇṭako vā sakkharā vā kathalā vā uccārapassāvakheḷasiṅghāṇikādīni vā purimataraṃ vā apagacchanti, tattha tattheva vā pathaviṃ pavisanti. Tathāgatassa hi sīlatejena puññatejena dhammatejena dasannaṃ pāramīnaṃ ānubhāvena ayaṃ mahāpathavī sammā mudupupphābhikiṇṇā hoti.
202. ஸாக³ரபரியந்தந்தி ஸாக³ரஸீமங். ந ஹி தஸ்ஸ ரஜ்ஜங் கரொந்தஸ்ஸ அந்தரா ருக்கோ² வா பப்³ப³தோ வா நதீ³ வா ஸீமா ஹோதி மஹாஸமுத்³தோ³வ ஸீமா. தேன வுத்தங் ‘‘ஸாக³ரபரியந்த’’ந்தி. அகி²லமனிமித்தமகண்டகந்தி நிச்சோரங். சோரா ஹி க²ரஸம்ப²ஸ்ஸட்டே²ன கி²லா, உபத்³த³வபச்சயட்டே²ன நிமித்தா, விஜ்ஜ²னட்டே²ன கண்டகாதி வுச்சந்தி. இத்³த⁴ந்தி ஸமித்³த⁴ங். பீ²தந்தி ஸப்³ப³ஸம்பத்திபா²லிபு²ல்லங். கே²மந்தி நிப்³ப⁴யங். ஸிவந்தி நிருபத்³த³வங். நிரப்³பு³த³ந்தி அப்³பு³த³விரஹிதங், கு³ம்ப³ங் கு³ம்ப³ங் ஹுத்வா சரந்தேஹி சோரேஹி விரஹிதந்தி அத்தோ². அக்க²ம்பி⁴யோதி அவிக்க²ம்ப⁴னீயோ. ந நங் கோசி டா²னதோ சாலேதுங் ஸக்கோதி. பச்சத்தி²கேனாதி படிபக்க²ங் இச்ச²ந்தேன. பச்சாமித்தேனாதி படிவிருத்³தே⁴ன அமித்தேன. உப⁴யம்பேதங் ஸபத்தவேவசனங். அப்³ப⁴ந்தரேஹீதி அந்தோ உட்டி²தேஹி ராகா³தீ³ஹி.
202.Sāgarapariyantanti sāgarasīmaṃ. Na hi tassa rajjaṃ karontassa antarā rukkho vā pabbato vā nadī vā sīmā hoti mahāsamuddova sīmā. Tena vuttaṃ ‘‘sāgarapariyanta’’nti. Akhilamanimittamakaṇṭakanti niccoraṃ. Corā hi kharasamphassaṭṭhena khilā, upaddavapaccayaṭṭhena nimittā, vijjhanaṭṭhena kaṇṭakāti vuccanti. Iddhanti samiddhaṃ. Phītanti sabbasampattiphāliphullaṃ. Khemanti nibbhayaṃ. Sivanti nirupaddavaṃ. Nirabbudanti abbudavirahitaṃ, gumbaṃ gumbaṃ hutvā carantehi corehi virahitanti attho. Akkhambhiyoti avikkhambhanīyo. Na naṃ koci ṭhānato cāletuṃ sakkoti. Paccatthikenāti paṭipakkhaṃ icchantena. Paccāmittenāti paṭiviruddhena amittena. Ubhayampetaṃ sapattavevacanaṃ. Abbhantarehīti anto uṭṭhitehi rāgādīhi.
பா³ஹிரேஹீதி ஸமணாதீ³ஹி. ததா² ஹி நங் பா³ஹிரா தே³வத³த்தகோகாலிகாத³யோ ஸமணாபி ஸோணத³ண்ட³கூடத³ண்டா³த³யோ ப்³ராஹ்மணாபி ஸக்கஸதி³ஸா தே³வதாபி ஸத்த வஸ்ஸானி அனுப³ந்த⁴மானோ மாரோபி ப³காத³யோ ப்³ரஹ்மானோபி விக்க²ம்பே⁴துங் நாஸக்கி²ங்ஸு.
Bāhirehīti samaṇādīhi. Tathā hi naṃ bāhirā devadattakokālikādayo samaṇāpi soṇadaṇḍakūṭadaṇḍādayo brāhmaṇāpi sakkasadisā devatāpi satta vassāni anubandhamāno māropi bakādayo brahmānopi vikkhambhetuṃ nāsakkhiṃsu.
எத்தாவதா ப⁴க³வதா கம்மஞ்ச கம்மஸரிக்க²கஞ்ச லக்க²ணஞ்ச லக்க²ணானிஸங்ஸோ ச வுத்தோ ஹோதி. கம்மங் நாம ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி த³ள்ஹவீரியேன ஹுத்வா கதங் கம்மங். கம்மஸரிக்க²கங் நாம த³ள்ஹேன ஹுத்வா கதபா⁴வங் ஸதே³வகோ லோகோ ஜானாதூதி ஸுப்பதிட்டி²தபாத³மஹாபுரிஸலக்க²ணங். லக்க²ணங் நாம ஸுப்பதிட்டி²தபாத³தா. லக்க²ணானிஸங்ஸோ நாம பச்சத்தி²கேஹி அவிக்க²ம்ப⁴னீயதா.
Ettāvatā bhagavatā kammañca kammasarikkhakañca lakkhaṇañca lakkhaṇānisaṃso ca vutto hoti. Kammaṃ nāma satasahassakappādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni daḷhavīriyena hutvā kataṃ kammaṃ. Kammasarikkhakaṃ nāma daḷhena hutvā katabhāvaṃ sadevako loko jānātūti suppatiṭṭhitapādamahāpurisalakkhaṇaṃ. Lakkhaṇaṃ nāma suppatiṭṭhitapādatā. Lakkhaṇānisaṃso nāma paccatthikehi avikkhambhanīyatā.
203. தத்தே²தங் வுச்சதீதி தத்த² வுத்தே கம்மாதி³பே⁴தே³ அபரம்பி இத³ங் வுச்சதி, கா³தா²ப³ந்த⁴ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஏதா பன கா³தா² போராணகத்தே²ரா ‘‘ஆனந்த³த்தே²ரேன ட²பிதா வண்ணனாகா³தா²’’தி வத்வா க³தா. அபரபா⁴கே³ தே²ரா ‘‘ஏகபதி³கோ அத்து²த்³தா⁴ரோ’’தி ஆஹங்ஸு.
203.Tatthetaṃvuccatīti tattha vutte kammādibhede aparampi idaṃ vuccati, gāthābandhaṃ sandhāya vuttaṃ. Etā pana gāthā porāṇakattherā ‘‘ānandattherena ṭhapitā vaṇṇanāgāthā’’ti vatvā gatā. Aparabhāge therā ‘‘ekapadiko atthuddhāro’’ti āhaṃsu.
தத்த² ஸச்சேதி வசீஸச்சே. த⁴ம்மேதி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மே. த³மேதி இந்த்³ரியத³மனே. ஸங்யமேதி ஸீலஸங்யமே. ‘‘ஸோசெய்யஸீலாலயுபோஸதே²ஸு சா’’தி எத்த² காயஸோசெய்யாதி³ திவித⁴ங் ஸோசெய்யங். ஆலயபூ⁴தங் ஸீலமேவ ஸீலாலயோ. உபோஸத²கம்மங் உபோஸதோ². அஹிங்ஸாயாதி அவிஹிங்ஸாய. ஸமத்தமாசரீதி ஸகலங் அசரி.
Tattha sacceti vacīsacce. Dhammeti dasakusalakammapathadhamme. Dameti indriyadamane. Saṃyameti sīlasaṃyame. ‘‘Soceyyasīlālayuposathesu cā’’ti ettha kāyasoceyyādi tividhaṃ soceyyaṃ. Ālayabhūtaṃ sīlameva sīlālayo. Uposathakammaṃ uposatho. Ahiṃsāyāti avihiṃsāya. Samattamācarīti sakalaṃ acari.
அன்வபீ⁴தி அனுப⁴வி. வெய்யஞ்ஜனிகாதி லக்க²ணபாட²கா. பராபி⁴பூ⁴தி பரே அபி⁴ப⁴வனஸமத்தோ². ஸத்துபீ⁴தி ஸபத்தேஹி அக்க²ம்பி⁴யோ ஹோதி.
Anvabhīti anubhavi. Veyyañjanikāti lakkhaṇapāṭhakā. Parābhibhūti pare abhibhavanasamattho. Sattubhīti sapattehi akkhambhiyo hoti.
ந ஸோ க³ச்ச²தி ஜாது க²ம்ப⁴னந்தி ஸோ ஏகங்ஸேனேவ அக்³க³புக்³க³லோ விக்க²ம்பே⁴தப்³ப³தங் ந க³ச்ச²தி. ஏஸா ஹி தஸ்ஸ த⁴ம்மதாதி தஸ்ஸ ஹி ஏஸா த⁴ம்மதா அயங் ஸபா⁴வோ.
Na so gacchati jātu khambhananti so ekaṃseneva aggapuggalo vikkhambhetabbataṃ na gacchati. Esā hi tassa dhammatāti tassa hi esā dhammatā ayaṃ sabhāvo.
பாத³தலசக்கலக்க²ணவண்ணனா
Pādatalacakkalakkhaṇavaṇṇanā
204. உப்³பே³க³உத்தாஸப⁴யந்தி உப்³பே³க³ப⁴யஞ்சேவ உத்தாஸப⁴யஞ்ச. தத்த² சோரதோ வா ராஜதோ வா பச்சத்தி²கதோ வா விலோபனப³ந்த⁴னாதி³னிஸ்ஸயங் ப⁴யங் உப்³பே³கோ³ நாம, தங்முஹுத்திகங் சண்ட³ஹத்தி²அஸ்ஸாதீ³னி வா அஹியக்கா²த³யோ வா படிச்ச லோமஹங்ஸனகரங் ப⁴யங் உத்தாஸப⁴யங் நாம. தங் ஸப்³ப³ங் அபனுதி³தா வூபஸமேதா. ஸங்விதா⁴தாதி ஸங்வித³ஹிதா. கத²ங் ஸங்வித³ஹதி? அடவியங் ஸாஸங்கட்டா²னேஸு தா³னஸாலங் காரெத்வா தத்த² ஆக³தே போ⁴ஜெத்வா மனுஸ்ஸே த³த்வா அதிவாஹேதி, தங் டா²னங் பவிஸிதுங் அஸக்கொந்தானங் மனுஸ்ஸே பேஸெத்வா பவேஸேதி. நக³ராதீ³ஸுபி தேஸு தேஸு டா²னேஸு ஆரக்க²ங் ட²பேதி, ஏவங் ஸங்வித³ஹதி. ஸபரிவாரஞ்ச தா³னங் அதா³ஸீதி அன்னங் பானந்தி த³ஸவித⁴ங் தா³னவத்து²ங்.
204.Ubbegauttāsabhayanti ubbegabhayañceva uttāsabhayañca. Tattha corato vā rājato vā paccatthikato vā vilopanabandhanādinissayaṃ bhayaṃ ubbego nāma, taṃmuhuttikaṃ caṇḍahatthiassādīni vā ahiyakkhādayo vā paṭicca lomahaṃsanakaraṃ bhayaṃ uttāsabhayaṃ nāma. Taṃ sabbaṃ apanuditā vūpasametā. Saṃvidhātāti saṃvidahitā. Kathaṃ saṃvidahati? Aṭaviyaṃ sāsaṅkaṭṭhānesu dānasālaṃ kāretvā tattha āgate bhojetvā manusse datvā ativāheti, taṃ ṭhānaṃ pavisituṃ asakkontānaṃ manusse pesetvā paveseti. Nagarādīsupi tesu tesu ṭhānesu ārakkhaṃ ṭhapeti, evaṃ saṃvidahati. Saparivārañca dānaṃ adāsīti annaṃ pānanti dasavidhaṃ dānavatthuṃ.
தத்த² அன்னந்தி யாகு³ப⁴த்தங். தங் த³த³ந்தோ ந த்³வாரே ட²பெத்வா அதா³ஸி, அத² கோ² அந்தோனிவேஸனே ஹரிதுபலித்தட்டா²னே லாஜா சேவ புப்பா²னி ச விகிரித்வா ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வா விதானங் ப³ந்தி⁴த்வா க³ந்த⁴தூ⁴மாதீ³ஹி ஸக்காரங் கத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிஸீதா³பெத்வா யாகு³ங் அதா³ஸி. யாகு³ங் தெ³ந்தோ ச ஸப்³யஞ்ஜனங் அதா³ஸி. யாகு³பானாவஸானே பாதே³ தோ⁴வித்வா தேலேன மக்கெ²த்வா நானப்பகாரகங் அனந்தங் க²ஜ்ஜகங் த³த்வா பரியோஸானே அனேகஸூபங் அனேகப்³யஞ்ஜனங் பணீதபோ⁴ஜனங் அதா³ஸி . பானங் தெ³ந்தோ அம்ப³பானாதி³அட்ட²வித⁴ங் பானங் அதா³ஸி, தம்பி யாகு³ப⁴த்தங் த³த்வா. வத்த²ங் தெ³ந்தோ ந ஸுத்³த⁴வத்த²மேவ அதா³ஸி, ஏகபட்டது³பட்டாதி³பஹோனகங் பன த³த்வா ஸுசிம்பி அதா³ஸி, ஸுத்தம்பி அதா³ஸி, ஸுத்தங் வட்டேஸி, ஸூசிகம்மகரணட்டா²னே பி⁴க்கூ²னங் ஆஸனானி, யாகு³ப⁴த்தங், பாத³மக்க²னங், பிட்டி²மக்க²னங், ரஜனங், பண்டு³பலாஸங், ரஜனதோ³ணிகங், அந்தமஸோ சீவரரஜனகங் கப்பியகாரகம்பி அதா³ஸி.
Tattha annanti yāgubhattaṃ. Taṃ dadanto na dvāre ṭhapetvā adāsi, atha kho antonivesane haritupalittaṭṭhāne lājā ceva pupphāni ca vikiritvā āsanaṃ paññapetvā vitānaṃ bandhitvā gandhadhūmādīhi sakkāraṃ katvā bhikkhusaṅghaṃ nisīdāpetvā yāguṃ adāsi. Yāguṃ dento ca sabyañjanaṃ adāsi. Yāgupānāvasāne pāde dhovitvā telena makkhetvā nānappakārakaṃ anantaṃ khajjakaṃ datvā pariyosāne anekasūpaṃ anekabyañjanaṃ paṇītabhojanaṃ adāsi . Pānaṃ dento ambapānādiaṭṭhavidhaṃ pānaṃ adāsi, tampi yāgubhattaṃ datvā. Vatthaṃ dento na suddhavatthameva adāsi, ekapaṭṭadupaṭṭādipahonakaṃ pana datvā sucimpi adāsi, suttampi adāsi, suttaṃ vaṭṭesi, sūcikammakaraṇaṭṭhāne bhikkhūnaṃ āsanāni, yāgubhattaṃ, pādamakkhanaṃ, piṭṭhimakkhanaṃ, rajanaṃ, paṇḍupalāsaṃ, rajanadoṇikaṃ, antamaso cīvararajanakaṃ kappiyakārakampi adāsi.
யானந்தி உபாஹனங். தங் த³த³ந்தோபி உபாஹனத்த²விகங் உபாஹனத³ண்ட³கங் மக்க²னதேலங் ஹெட்டா² வுத்தானி ச அன்னாதீ³னி தஸ்ஸேவ பரிவாரங் கத்வா அதா³ஸி. மாலங் தெ³ந்தோபி ந ஸுத்³த⁴மாலமேவ அதா³ஸி, அத² கோ² நங் க³ந்தே⁴ஹி மிஸ்ஸெத்வா ஹெட்டி²மானி சத்தாரி தஸ்ஸேவ பரிவாரங் கத்வா அதா³ஸி. போ³தி⁴சேதியஆஸனபொத்த²காதி³பூஜனத்தா²ய சேவ சேதியக⁴ரதூ⁴பனத்தா²ய ச க³ந்த⁴ங் தெ³ந்தோபி ந ஸுத்³த⁴க³ந்த⁴மேவ அதா³ஸி, க³ந்த⁴பிஸனகனிஸதா³ய சேவ பக்கி²பனகபா⁴ஜனேன ச ஸத்³தி⁴ங் ஹெட்டி²மானி பஞ்ச தஸ்ஸ பரிவாரங் கத்வா அதா³ஸி. சேதியபூஜாதீ³னங் அத்தா²ய ஹரிதாலமனோஸிலாசீனபிட்டா²தி³விலேபனங் தெ³ந்தோபி ந ஸுத்³த⁴விலேபனமேவ அதா³ஸி, விலேபனபா⁴ஜனேன ஸத்³தி⁴ங் ஹெட்டி²மானி ச² தஸ்ஸ பரிவாரங் கத்வா அதா³ஸி. ஸெய்யாதி மஞ்சபீட²ங். தங் தெ³ந்தோபி ந ஸுத்³த⁴கமேவ அதா³ஸி, கோஜவகம்ப³லபச்சத்த²ரணமஞ்சப்படிபாத³கேஹி ஸத்³தி⁴ங் அந்தமஸோ மங்கு³லஸோத⁴னத³ண்ட³கங் ஹெட்டி²மானி ச ஸத்த தஸ்ஸ பரிவாரங் கத்வா அதா³ஸி. ஆவஸத²ங் தெ³ந்தோபி ந கே³ஹமத்தமேவ அதா³ஸி, அத² கோ² நங் மாலாகம்மலதாகம்மபடிமண்டி³தங் ஸுபஞ்ஞத்தங் மஞ்சபீட²ங் காரெத்வா ஹெட்டி²மானி அட்ட² தஸ்ஸ பரிவாரங் கத்வா அதா³ஸி. பதீ³பெய்யந்தி பதீ³பதேலங். தங் தெ³ந்தோ சேதியங்க³ணே போ³தி⁴யங்க³ணே த⁴ம்மஸ்ஸவனக்³கே³ வஸனகே³ஹே பொத்த²கவாசனட்டா²னே இமினா தீ³பங் ஜாலாபேதா²தி ந ஸுத்³த⁴தேலமேவ அதா³ஸி, வட்டி கபல்லகதேலபா⁴ஜனாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஹெட்டி²மானி நவ தஸ்ஸ பரிவாரங் கத்வா அதா³ஸி. ஸுவிப⁴த்தந்தரானீதி ஸுவிப⁴த்தஅந்தரானி.
Yānanti upāhanaṃ. Taṃ dadantopi upāhanatthavikaṃ upāhanadaṇḍakaṃ makkhanatelaṃ heṭṭhā vuttāni ca annādīni tasseva parivāraṃ katvā adāsi. Mālaṃ dentopi na suddhamālameva adāsi, atha kho naṃ gandhehi missetvā heṭṭhimāni cattāri tasseva parivāraṃ katvā adāsi. Bodhicetiyaāsanapotthakādipūjanatthāya ceva cetiyagharadhūpanatthāya ca gandhaṃ dentopi na suddhagandhameva adāsi, gandhapisanakanisadāya ceva pakkhipanakabhājanena ca saddhiṃ heṭṭhimāni pañca tassa parivāraṃ katvā adāsi. Cetiyapūjādīnaṃ atthāya haritālamanosilācīnapiṭṭhādivilepanaṃ dentopi na suddhavilepanameva adāsi, vilepanabhājanena saddhiṃ heṭṭhimāni cha tassa parivāraṃ katvā adāsi. Seyyāti mañcapīṭhaṃ. Taṃ dentopi na suddhakameva adāsi, kojavakambalapaccattharaṇamañcappaṭipādakehi saddhiṃ antamaso maṅgulasodhanadaṇḍakaṃ heṭṭhimāni ca satta tassa parivāraṃ katvā adāsi. Āvasathaṃ dentopi na gehamattameva adāsi, atha kho naṃ mālākammalatākammapaṭimaṇḍitaṃ supaññattaṃ mañcapīṭhaṃ kāretvā heṭṭhimāni aṭṭha tassa parivāraṃ katvā adāsi. Padīpeyyanti padīpatelaṃ. Taṃ dento cetiyaṅgaṇe bodhiyaṅgaṇe dhammassavanagge vasanagehe potthakavācanaṭṭhāne iminā dīpaṃ jālāpethāti na suddhatelameva adāsi, vaṭṭi kapallakatelabhājanādīhi saddhiṃ heṭṭhimāni nava tassa parivāraṃ katvā adāsi. Suvibhattantarānīti suvibhattaantarāni.
ராஜானோதி அபி⁴ஸித்தா. போ⁴கி³யாதி போ⁴ஜகா குமாராதி ராஜகுமாரா. இத⁴ கம்மங் நாம ஸபரிவாரங் தா³னங். கம்மஸரிக்க²கங் நாம ஸபரிவாரங் கத்வா தா³னங் அதா³ஸீதி இமினா காரணேன ஸதே³வகோ லோகோ ஜானாதூதி நிப்³ப³த்தங் சக்கலக்க²ணங். லக்க²ணங் நாம ததே³வ சக்கலக்க²ணங். ஆனிஸங்ஸோ மஹாபரிவாரதா.
Rājānoti abhisittā. Bhogiyāti bhojakā kumārāti rājakumārā. Idha kammaṃ nāma saparivāraṃ dānaṃ. Kammasarikkhakaṃ nāma saparivāraṃ katvā dānaṃ adāsīti iminā kāraṇena sadevako loko jānātūti nibbattaṃ cakkalakkhaṇaṃ. Lakkhaṇaṃ nāma tadeva cakkalakkhaṇaṃ. Ānisaṃso mahāparivāratā.
205. தத்தே²தங் வுச்சதீதி இமா தத³த்த²பரிதீ³பனா கா³தா² வுச்சந்தி. து³விதா⁴ ஹி கா³தா² ஹொந்தி – தத³த்த²பரிதீ³பனா ச விஸேஸத்த²பரிதீ³பனா ச. தத்த² பாளிஆக³தமேவ அத்த²ங் பரிதீ³பனா தத³த்த²பரிதீ³பனா நாம. பாளியங் அனாக³தங் பரிதீ³பனா விஸேஸத்த²பரிதீ³பனா நாம. இமா பன தத³த்த²பரிதீ³பனா. தத்த² புரேதி புப்³பே³. புரத்தா²தி தஸ்ஸேவ வேவசனங். புரிமாஸு ஜாதீஸூதி இமிஸ்ஸா ஜாதியா புப்³பே³கதகம்மபடிக்கே²பதீ³பனங். உப்³பே³க³உத்தாஸப⁴யாபனூத³னோதி உப்³பே³க³ப⁴யஸ்ஸ ச உத்தாஸப⁴யஸ்ஸ ச அபனூத³னோ. உஸ்ஸுகோதி அதி⁴முத்தோ.
205.Tatthetaṃ vuccatīti imā tadatthaparidīpanā gāthā vuccanti. Duvidhā hi gāthā honti – tadatthaparidīpanā ca visesatthaparidīpanā ca. Tattha pāḷiāgatameva atthaṃ paridīpanā tadatthaparidīpanā nāma. Pāḷiyaṃ anāgataṃ paridīpanā visesatthaparidīpanā nāma. Imā pana tadatthaparidīpanā. Tattha pureti pubbe. Puratthāti tasseva vevacanaṃ. Purimāsu jātīsūti imissā jātiyā pubbekatakammapaṭikkhepadīpanaṃ. Ubbegauttāsabhayāpanūdanoti ubbegabhayassa ca uttāsabhayassa ca apanūdano. Ussukoti adhimutto.
ஸதபுஞ்ஞலக்க²ணந்தி ஸதேன ஸதேன புஞ்ஞகம்மேன நிப்³ப³த்தங் ஏகேகங் லக்க²ணங். ஏவங் ஸந்தே யோ கோசி பு³த்³தோ⁴ ப⁴வெய்யாதி ந ரோசயிங்ஸு, அனந்தேஸு பன சக்கவாளேஸு ஸப்³பே³ ஸத்தா ஏகேகங் கம்மங் ஸதக்க²த்துங் கரெய்யுங், எத்தகேஹி ஜனேஹி கதங் கம்மங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகோவ ஏகேகங் ஸதகு³ணங் கத்வா நிப்³ப³த்தோ. தஸ்மா ‘‘ஸதபுஞ்ஞலக்க²ணோ’’தி இமமத்த²ங் ரோசயிங்ஸு. மனுஸ்ஸாஸுரஸக்கரக்க²ஸாதி மனுஸ்ஸா ச அஸுரா ச ஸக்கா ச ரக்க²ஸா ச.
Satapuññalakkhaṇanti satena satena puññakammena nibbattaṃ ekekaṃ lakkhaṇaṃ. Evaṃ sante yo koci buddho bhaveyyāti na rocayiṃsu, anantesu pana cakkavāḷesu sabbe sattā ekekaṃ kammaṃ satakkhattuṃ kareyyuṃ, ettakehi janehi kataṃ kammaṃ bodhisatto ekova ekekaṃ sataguṇaṃ katvā nibbatto. Tasmā ‘‘satapuññalakkhaṇo’’ti imamatthaṃ rocayiṃsu. Manussāsurasakkarakkhasāti manussā ca asurā ca sakkā ca rakkhasā ca.
ஆயதபண்ஹிதாதி³திலக்க²ணவண்ணனா
Āyatapaṇhitāditilakkhaṇavaṇṇanā
206. அந்தராதி படிஸந்தி⁴தோ ஸரஸசுதியா அந்தரே. இத⁴ கம்மங் நாம பாணாதிபாதா விரதி. கம்மஸரிக்க²கங் நாம பாணாதிபாதங் கரொந்தோ பத³ஸத்³த³ஸவனப⁴யா அக்³க³க்³க³பாதே³ஹி அக்கமந்தா க³ந்த்வா பரங் பாதெந்தி. அத² தே இமினா காரணேன தேஸங் தங் கம்மங் ஜனோ ஜானாதூதி அந்தோவங்கபாதா³ வா ப³ஹிவங்கபாதா³ வா உக்குடிகபாதா³ வா அக்³க³கொண்டா³ வா பண்ஹிகொண்டா³ வா ப⁴வந்தி. அக்³க³பாதே³ஹி க³ந்த்வா பரஸ்ஸ அமாரிதபா⁴வங் பன ததா²க³தஸ்ஸ ஸதே³வகோ லோகோ இமினா காரணேன ஜானாதூதி ஆயதபண்ஹி மஹாபுரிஸலக்க²ணங் நிப்³ப³த்ததி . ததா² பரங் கா⁴தெந்தா உன்னதகாயேன க³ச்ச²ந்தா அஞ்ஞே பஸ்ஸிஸ்ஸந்தீதி ஓனதா க³ந்த்வா பரங் கா⁴தெந்தி. அத² தே ஏவமிமே க³ந்த்வா பரங் கா⁴தயிங்ஸூதி நேஸங் தங் கம்மங் இமினா காரணேன பரோ ஜானாதூதி கு²ஜ்ஜா வா வாமனா வா பீட²ஸப்பி வா ப⁴வந்தி. ததா²க³தஸ்ஸ பன ஏவங் க³ந்த்வா பரேஸங் அகா⁴திதபா⁴வங் இமினா காரணேன ஸதே³வகோ லோகோ ஜானாதூதி ப்³ரஹ்முஜுக³த்தமஹாபுரிஸலக்க²ணங் நிப்³ப³த்ததி. ததா² பரங் கா⁴தெந்தா ஆவுத⁴ங் வா முக்³க³ரங் வா க³ண்ஹித்வா முட்டி²கதஹத்தா² பரங் கா⁴தெந்தி. தே ஏவங் தேஸங் பரஸ்ஸ கா⁴திதபா⁴வங் இமினா காரணேன ஜனோ ஜானாதூதி ரஸ்ஸங்கு³லீ வா ரஸ்ஸஹத்தா² வா வங்கங்கு³லீ வா ப²ணஹத்த²கா வா ப⁴வந்தி. ததா²க³தஸ்ஸ பன ஏவங் பரேஸங் அகா⁴திதபா⁴வங் ஸதே³வகோ லோகோ இமினா காரணேன ஜானாதூதி தீ³க⁴ங்கு³லிமஹாபுரிஸலக்க²ணங் நிப்³ப³த்ததி. இத³மெத்த² கம்மஸரிக்க²கங். இத³மேவ பன லக்க²ணத்தயங் லக்க²ணங் நாம. தீ³கா⁴யுகபா⁴வோ லக்க²ணானிஸங்ஸோ.
206.Antarāti paṭisandhito sarasacutiyā antare. Idha kammaṃ nāma pāṇātipātā virati. Kammasarikkhakaṃ nāma pāṇātipātaṃ karonto padasaddasavanabhayā aggaggapādehi akkamantā gantvā paraṃ pātenti. Atha te iminā kāraṇena tesaṃ taṃ kammaṃ jano jānātūti antovaṅkapādā vā bahivaṅkapādā vā ukkuṭikapādā vā aggakoṇḍā vā paṇhikoṇḍā vā bhavanti. Aggapādehi gantvā parassa amāritabhāvaṃ pana tathāgatassa sadevako loko iminā kāraṇena jānātūti āyatapaṇhi mahāpurisalakkhaṇaṃ nibbattati . Tathā paraṃ ghātentā unnatakāyena gacchantā aññe passissantīti onatā gantvā paraṃ ghātenti. Atha te evamime gantvā paraṃ ghātayiṃsūti nesaṃ taṃ kammaṃ iminā kāraṇena paro jānātūti khujjā vā vāmanā vā pīṭhasappi vā bhavanti. Tathāgatassa pana evaṃ gantvā paresaṃ aghātitabhāvaṃ iminā kāraṇena sadevako loko jānātūti brahmujugattamahāpurisalakkhaṇaṃ nibbattati. Tathā paraṃ ghātentā āvudhaṃ vā muggaraṃ vā gaṇhitvā muṭṭhikatahatthā paraṃ ghātenti. Te evaṃ tesaṃ parassa ghātitabhāvaṃ iminā kāraṇena jano jānātūti rassaṅgulī vā rassahatthā vā vaṅkaṅgulī vā phaṇahatthakā vā bhavanti. Tathāgatassa pana evaṃ paresaṃ aghātitabhāvaṃ sadevako loko iminā kāraṇena jānātūti dīghaṅgulimahāpurisalakkhaṇaṃ nibbattati. Idamettha kammasarikkhakaṃ. Idameva pana lakkhaṇattayaṃ lakkhaṇaṃ nāma. Dīghāyukabhāvo lakkhaṇānisaṃso.
207. மரணவத⁴ப⁴யத்தனோதி எத்த² மரணஸங்கா²தோ வதோ⁴ மரணவதோ⁴, மரணவத⁴தோ ப⁴யங் மரணவத⁴ப⁴யங், தங் அத்தனோ ஜானித்வா. படிவிரதோ பரங்மாரணாயாதி யதா² மய்ஹங் மரணதோ ப⁴யங் மம ஜீவிதங் பியங், ஏவங் பரேஸம்பீதி ஞத்வா பரங் மாரணதோ படிவிரதோ அஹோஸி. ஸுசரிதேனாதி ஸுசிண்ணேன. ஸக்³க³மக³மாதி ஸக்³க³ங் க³தோ.
207.Maraṇavadhabhayattanoti ettha maraṇasaṅkhāto vadho maraṇavadho, maraṇavadhato bhayaṃ maraṇavadhabhayaṃ, taṃ attano jānitvā. Paṭivirato paraṃmāraṇāyāti yathā mayhaṃ maraṇato bhayaṃ mama jīvitaṃ piyaṃ, evaṃ paresampīti ñatvā paraṃ māraṇato paṭivirato ahosi. Sucaritenāti suciṇṇena. Saggamagamāti saggaṃ gato.
சவிய புனரிதா⁴க³தோதி சவித்வா புன இதா⁴க³தோ. தீ³க⁴பாஸண்ஹிகோதி தீ³க⁴பண்ஹிகோ. ப்³ரஹ்மாவ ஸுஜூதி ப்³ரஹ்மா விய ஸுட்டு² உஜு.
Caviya punaridhāgatoti cavitvā puna idhāgato. Dīghapāsaṇhikoti dīghapaṇhiko. Brahmāva sujūti brahmā viya suṭṭhu uju.
ஸுபு⁴ஜோதி ஸுந்த³ரபு⁴ஜோ. ஸுஸூதி மஹல்லககாலேபி தருணரூபோ. ஸுஸண்டி²தோதி ஸுஸண்டா²னஸம்பன்னோ. முது³தலுனங்கு³லியஸ்ஸாதி முதூ³ ச தலுனா ச அங்கு³லியோ அஸ்ஸ. தீபீ⁴தி தீஹி. புரிஸவரக்³க³லக்க²ணேஹீதி புரிஸவரஸ்ஸ அக்³க³லக்க²ணேஹி. சிரயபனாயாதி சிரங் யாபனாய, தீ³கா⁴யுகபா⁴வாய.
Subhujoti sundarabhujo. Susūti mahallakakālepi taruṇarūpo. Susaṇṭhitoti susaṇṭhānasampanno. Mudutalunaṅguliyassāti mudū ca talunā ca aṅguliyo assa. Tībhīti tīhi. Purisavaraggalakkhaṇehīti purisavarassa aggalakkhaṇehi. Cirayapanāyāti ciraṃ yāpanāya, dīghāyukabhāvāya.
சிரங் யபேதீதி சிரங் யாபேதி. சிரதரங் பப்³ப³ஜதி யதி³ ததோதி ததோ சிரதரங் யாபேதி, யதி³ பப்³ப³ஜதீதி அத்தோ². யாபயதி ச வஸித்³தி⁴பா⁴வனாயாதி வஸிப்பத்தோ ஹுத்வா இத்³தி⁴பா⁴வனாய யாபேதி.
Ciraṃ yapetīti ciraṃ yāpeti. Cirataraṃ pabbajati yadi tatoti tato cirataraṃ yāpeti, yadi pabbajatīti attho. Yāpayatica vasiddhibhāvanāyāti vasippatto hutvā iddhibhāvanāya yāpeti.
ஸத்துஸ்ஸத³தாலக்க²ணவண்ணனா
Sattussadatālakkhaṇavaṇṇanā
208. ரஸிதானந்தி ரஸஸம்பன்னானங். ‘‘கா²த³னீயான’’ந்திஆதீ³ஸு கா²த³னீயானி நாம பிட்ட²க²ஜ்ஜகாதீ³னி. போ⁴ஜனீயானீதி பஞ்ச போ⁴ஜனானி. ஸாயனீயானீதி ஸாயிதப்³பா³னி ஸப்பினவனீதாதீ³னி. லேஹனீயானீதி நில்லேஹிதப்³பா³னி பிட்ட²பாயாஸாதீ³னி. பானானீதி அட்ட² பானகானி.
208.Rasitānanti rasasampannānaṃ. ‘‘Khādanīyāna’’ntiādīsu khādanīyāni nāma piṭṭhakhajjakādīni. Bhojanīyānīti pañca bhojanāni. Sāyanīyānīti sāyitabbāni sappinavanītādīni. Lehanīyānīti nillehitabbāni piṭṭhapāyāsādīni. Pānānīti aṭṭha pānakāni.