Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    55. ப⁴த்³தி³யவக்³கோ³

    55. Bhaddiyavaggo

    1. லகுண்ட³ப⁴த்³தி³யத்தே²ரஅபதா³னங்

    1. Lakuṇḍabhaddiyattheraapadānaṃ

    1.

    1.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    2.

    2.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஸெட்டி²புத்தோ மஹத்³த⁴னோ;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, seṭṭhiputto mahaddhano;

    ஜங்கா⁴விஹாரங் விசரங், ஸங்கா⁴ராமங் அக³ச்ச²ஹங்.

    Jaṅghāvihāraṃ vicaraṃ, saṅghārāmaṃ agacchahaṃ.

    3.

    3.

    ‘‘ததா³ ஸோ லோகபஜ்ஜோதோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி நாயகோ;

    ‘‘Tadā so lokapajjoto, dhammaṃ desesi nāyako;

    மஞ்ஜுஸ்ஸரானங் பவரங், ஸாவகங் அபி⁴கித்தயி.

    Mañjussarānaṃ pavaraṃ, sāvakaṃ abhikittayi.

    4.

    4.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தோ ஹுத்வா, காரங் கத்வா மஹேஸினோ;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, kāraṃ katvā mahesino;

    வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.

    Vanditvā satthuno pāde, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    5.

    5.

    ‘‘ததா³ பு³த்³தோ⁴ வியாகாஸி, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² வினாயகோ;

    ‘‘Tadā buddho viyākāsi, saṅghamajjhe vināyako;

    ‘அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, லச்ச²ஸே தங் மனோரத²ங்.

    ‘Anāgatamhi addhāne, lacchase taṃ manorathaṃ.

    6.

    6.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    7.

    7.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ப⁴த்³தி³யோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Bhaddiyo nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    8.

    8.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘த்³வேனவுதே இதோ கப்பே, பு²ஸ்ஸோ உப்பஜ்ஜி நாயகோ;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, phusso uppajji nāyako;

    து³ராஸதோ³ து³ப்பஸஹோ, ஸப்³ப³லோகுத்தமோ ஜினோ.

    Durāsado duppasaho, sabbalokuttamo jino.

    10.

    10.

    ‘‘சரணேன ச ஸம்பன்னோ, ப்³ரஹா உஜு பதாபவா;

    ‘‘Caraṇena ca sampanno, brahā uju patāpavā;

    ஹிதேஸீ ஸப்³ப³ஸத்தானங் 1, ப³ஹுங் மோசேஸி ப³ந்த⁴னா.

    Hitesī sabbasattānaṃ 2, bahuṃ mocesi bandhanā.

    11.

    11.

    ‘‘நந்தா³ராமவனே தஸ்ஸ, அஹோஸிங் பு²ஸ்ஸகோகிலோ 3;

    ‘‘Nandārāmavane tassa, ahosiṃ phussakokilo 4;

    க³ந்த⁴குடிஸமாஸன்னே, அம்ப³ருக்கே² வஸாமஹங்.

    Gandhakuṭisamāsanne, ambarukkhe vasāmahaṃ.

    12.

    12.

    ‘‘ததா³ பிண்டா³ய க³ச்ச²ந்தங், த³க்கி²ணெய்யங் ஜினுத்தமங்;

    ‘‘Tadā piṇḍāya gacchantaṃ, dakkhiṇeyyaṃ jinuttamaṃ;

    தி³ஸ்வா சித்தங் பஸாதெ³த்வா, மஞ்ஜுனாபி⁴னிகூஜஹங் 5.

    Disvā cittaṃ pasādetvā, mañjunābhinikūjahaṃ 6.

    13.

    13.

    ‘‘ராஜுய்யானங் ததா³ க³ந்த்வா, ஸுபக்கங் கனகத்தசங்;

    ‘‘Rājuyyānaṃ tadā gantvā, supakkaṃ kanakattacaṃ;

    அம்ப³பிண்ட³ங் க³ஹெத்வான, ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸோபனாமயிங்.

    Ambapiṇḍaṃ gahetvāna, sambuddhassopanāmayiṃ.

    14.

    14.

    ‘‘ததா³ மே சித்தமஞ்ஞாய, மஹாகாருணிகோ ஜினோ;

    ‘‘Tadā me cittamaññāya, mahākāruṇiko jino;

    உபட்டா²கஸ்ஸ ஹத்த²தோ, பத்தங் பக்³க³ண்ஹி நாயகோ.

    Upaṭṭhākassa hatthato, pattaṃ paggaṇhi nāyako.

    15.

    15.

    ‘‘அதா³ஸிங் ஹட்ட²சித்தோஹங் 7, அம்ப³பிண்ட³ங் மஹாமுனே;

    ‘‘Adāsiṃ haṭṭhacittohaṃ 8, ambapiṇḍaṃ mahāmune;

    பத்தே பக்கி²ப்ப பக்கே²ஹி, பஞ்ஜலிங் 9 கத்வான மஞ்ஜுனா.

    Patte pakkhippa pakkhehi, pañjaliṃ 10 katvāna mañjunā.

    16.

    16.

    ‘‘ஸரேன ரஜனீயேன, ஸவனீயேன வக்³கு³னா;

    ‘‘Sarena rajanīyena, savanīyena vaggunā;

    வஸ்ஸந்தோ பு³த்³த⁴பூஜத்த²ங், நீளங் 11 க³ந்த்வா நிபஜ்ஜஹங்.

    Vassanto buddhapūjatthaṃ, nīḷaṃ 12 gantvā nipajjahaṃ.

    17.

    17.

    ‘‘ததா³ முதி³தசித்தங் மங், பு³த்³த⁴பேமக³தாஸயங்;

    ‘‘Tadā muditacittaṃ maṃ, buddhapemagatāsayaṃ;

    ஸகுணக்³கி⁴ உபாக³ந்த்வா, கா⁴தயீ து³ட்ட²மானஸோ.

    Sakuṇagghi upāgantvā, ghātayī duṭṭhamānaso.

    18.

    18.

    ‘‘ததோ சுதோஹங் துஸிதே, அனுபொ⁴த்வா மஹாஸுக²ங்;

    ‘‘Tato cutohaṃ tusite, anubhotvā mahāsukhaṃ;

    மனுஸ்ஸயோனிமாக³ச்சி²ங், தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா.

    Manussayonimāgacchiṃ, tassa kammassa vāhasā.

    19.

    19.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    20.

    20.

    ‘‘ஸாஸனங் ஜோதயித்வா ஸோ, அபி⁴பு⁴ய்ய குதித்தி²யே;

    ‘‘Sāsanaṃ jotayitvā so, abhibhuyya kutitthiye;

    வினயித்வான வேனெய்யே, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Vinayitvāna veneyye, nibbuto so sasāvako.

    21.

    21.

    ‘‘நிப்³பு³தே தம்ஹி லோகக்³கே³, பஸன்னா ஜனதா ப³ஹூ;

    ‘‘Nibbute tamhi lokagge, pasannā janatā bahū;

    பூஜனத்தா²ய பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, தூ²பங் குப்³ப³ந்தி ஸத்து²னோ.

    Pūjanatthāya buddhassa, thūpaṃ kubbanti satthuno.

    22.

    22.

    ‘‘‘ஸத்தயோஜனிகங் தூ²பங், ஸத்தரதனபூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘‘Sattayojanikaṃ thūpaṃ, sattaratanabhūsitaṃ;

    கரிஸ்ஸாம மஹேஸிஸ்ஸ’, இச்சேவங் மந்தயந்தி தே.

    Karissāma mahesissa’, iccevaṃ mantayanti te.

    23.

    23.

    ‘‘கிகினோ காஸிராஜஸ்ஸ, ததா³ ஸேனாய நாயகோ;

    ‘‘Kikino kāsirājassa, tadā senāya nāyako;

    ஹுத்வாஹங் அப்பமாணஸ்ஸ, பமாணங் சேதியே வதி³ங்.

    Hutvāhaṃ appamāṇassa, pamāṇaṃ cetiye vadiṃ.

    24.

    24.

    ‘‘ததா³ தே மம வாக்யேன, சேதியங் யோஜனுக்³க³தங்;

    ‘‘Tadā te mama vākyena, cetiyaṃ yojanuggataṃ;

    அகங்ஸு நரவீரஸ்ஸ, நானாரதனபூ⁴ஸிதங்.

    Akaṃsu naravīrassa, nānāratanabhūsitaṃ.

    25.

    25.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதோ ஸெட்டி²குலே அஹங்;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jāto seṭṭhikule ahaṃ;

    ஸாவத்தி²யங் புரவரே, இத்³தே⁴ பீ²தே மஹத்³த⁴னே.

    Sāvatthiyaṃ puravare, iddhe phīte mahaddhane.

    27.

    27.

    ‘‘புரப்பவேஸே ஸுக³தங், தி³ஸ்வா விம்ஹிதமானஸோ;

    ‘‘Purappavese sugataṃ, disvā vimhitamānaso;

    பப்³ப³ஜித்வான ந சிரங், அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Pabbajitvāna na ciraṃ, arahattamapāpuṇiṃ.

    28.

    28.

    ‘‘சேதியஸ்ஸ பமாணங் யங், அகரிங் தேன கம்முனா;

    ‘‘Cetiyassa pamāṇaṃ yaṃ, akariṃ tena kammunā;

    லகுண்ட³கஸரீரோஹங், ஜாதோ பரிப⁴வாரஹோ.

    Lakuṇḍakasarīrohaṃ, jāto paribhavāraho.

    29.

    29.

    ‘‘ஸரேன மது⁴ரேனாஹங், பூஜித்வா இஸிஸத்தமங்;

    ‘‘Sarena madhurenāhaṃ, pūjitvā isisattamaṃ;

    மஞ்ஜுஸ்ஸரானங் பி⁴க்கூ²னங், அக்³க³த்தமனுபாபுணிங்.

    Mañjussarānaṃ bhikkhūnaṃ, aggattamanupāpuṇiṃ.

    30.

    30.

    ‘‘ப²லதா³னேன பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, கு³ணானுஸ்ஸரணேன ச;

    ‘‘Phaladānena buddhassa, guṇānussaraṇena ca;

    ஸாமஞ்ஞப²லஸம்பன்னோ, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sāmaññaphalasampanno, viharāmi anāsavo.

    31.

    31.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    32.

    32.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, buddhaseṭṭhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    33.

    33.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா லகுண்ட³ப⁴த்³தி³யோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā lakuṇḍabhaddiyo thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    லகுண்ட³ப⁴த்³தி³யத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பட²மங்.

    Lakuṇḍabhaddiyattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸப்³ப³பாணீனங் (ஸீ॰)
    2. sabbapāṇīnaṃ (sī.)
    3. புஸ்ஸகோகிலோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. pussakokilo (sī. syā.)
    5. மஞ்ஜுனாதே³ன கூஜஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    6. mañjunādena kūjahaṃ (sī. pī.)
    7. துட்ட²சித்தோஹங் (ஸீ॰)
    8. tuṭṭhacittohaṃ (sī.)
    9. பக்கே²ஹஞ்ஜலிங் (ஸீ॰)
    10. pakkhehañjaliṃ (sī.)
    11. நித்³த³ங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. niddaṃ (syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1. லகுண்ட³கப⁴த்³தி³யத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 1. Lakuṇḍakabhaddiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact