Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi |
4. பாசித்தியகண்ட³ங்
4. Pācittiyakaṇḍaṃ
1. லஸுணவக்³கோ³
1. Lasuṇavaggo
231. லஸுணங் கா²த³ந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. கா²தி³ஸ்ஸாமீதி படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ; அஜ்ஜோ²ஹாரே அஜ்ஜோ²ஹாரே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
231. Lasuṇaṃ khādantī dve āpattiyo āpajjati. Khādissāmīti paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassa; ajjhohāre ajjhohāre āpatti pācittiyassa.
ஸம்பா³தே⁴ லோமங் ஸங்ஹராபெந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. ஸங்ஹராபேதி, பயோகே³ து³க்கடங்; ஸங்ஹராபிதே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Sambādhe lomaṃ saṃharāpentī dve āpattiyo āpajjati. Saṃharāpeti, payoge dukkaṭaṃ; saṃharāpite āpatti pācittiyassa.
தலகா⁴தகங் கரொந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. கரோதி, பயோகே³ து³க்கடங்; கதே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Talaghātakaṃ karontī dve āpattiyo āpajjati. Karoti, payoge dukkaṭaṃ; kate āpatti pācittiyassa.
ஜதுமட்ட²கங் ஆதி³யந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. ஆதி³யதி, பயோகே³ து³க்கடங், ஆதி³ன்னே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Jatumaṭṭhakaṃ ādiyantī dve āpattiyo āpajjati. Ādiyati, payoge dukkaṭaṃ, ādinne āpatti pācittiyassa.
அதிரேகத்³வங்கு³லபப்³ப³பரமங் உத³கஸுத்³தி⁴கங் ஆதி³யந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. ஆதி³யதி, பயோகே³ து³க்கடங்; ஆதி³ன்னே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Atirekadvaṅgulapabbaparamaṃ udakasuddhikaṃ ādiyantī dve āpattiyo āpajjati. Ādiyati, payoge dukkaṭaṃ; ādinne āpatti pācittiyassa.
பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பானீயேன வா விதூ⁴பனேன வா உபதிட்ட²ந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. ஹத்த²பாஸே திட்ட²தி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ; ஹத்த²பாஸங் விஜஹித்வா திட்ட²தி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ.
Bhikkhussa bhuñjantassa pānīyena vā vidhūpanena vā upatiṭṭhantī dve āpattiyo āpajjati. Hatthapāse tiṭṭhati, āpatti pācittiyassa; hatthapāsaṃ vijahitvā tiṭṭhati, āpatti dukkaṭassa.
ஆமகத⁴ஞ்ஞங் விஞ்ஞாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீதி படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ; அஜ்ஜோ²ஹாரே அஜ்ஜோ²ஹாரே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Āmakadhaññaṃ viññāpetvā bhuñjantī dve āpattiyo āpajjati. Bhuñjissāmīti paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassa; ajjhohāre ajjhohāre āpatti pācittiyassa.
உச்சாரங் வா பஸ்ஸாவங் வா ஸங்காரங் வா விகா⁴ஸங் வா திரோகுட்டே வா திரோபாகாரே வா ச²ட்³டெ³ந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. ச²ட்³டே³தி, பயோகே³ து³க்கடங்; ச²ட்³டி³தே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Uccāraṃ vā passāvaṃ vā saṅkāraṃ vā vighāsaṃ vā tirokuṭṭe vā tiropākāre vā chaḍḍentī dve āpattiyo āpajjati. Chaḍḍeti, payoge dukkaṭaṃ; chaḍḍite āpatti pācittiyassa.
உச்சாரங் வா பஸ்ஸாவங் வா ஸங்காரங் வா விகா⁴ஸங் வா ஹரிதே ச²ட்³டெ³ந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. ச²ட்³டே³தி, பயோகே³ து³க்கடங்; ச²ட்³டி³தே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Uccāraṃ vā passāvaṃ vā saṅkāraṃ vā vighāsaṃ vā harite chaḍḍentī dve āpattiyo āpajjati. Chaḍḍeti, payoge dukkaṭaṃ; chaḍḍite āpatti pācittiyassa.
நச்சங் வா கீ³தங் வா வாதி³தங் வா த³ஸ்ஸனாய க³ச்ச²ந்தீ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. க³ச்ச²தி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ; யத்த² டி²தா பஸ்ஸதி வா ஸுணாதி வா, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Naccaṃ vā gītaṃ vā vāditaṃ vā dassanāya gacchantī dve āpattiyo āpajjati. Gacchati, āpatti dukkaṭassa; yattha ṭhitā passati vā suṇāti vā, āpatti pācittiyassa.
லஸுணவக்³கோ³ பட²மோ.
Lasuṇavaggo paṭhamo.