Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    4. லதாவிமானவத்து²

    4. Latāvimānavatthu

    316.

    316.

    லதா ச ஸஜ்ஜா பவரா ச தே³வதா, அச்சிமதீ 1 ராஜவரஸ்ஸ ஸிரீமதோ;

    Latā ca sajjā pavarā ca devatā, accimatī 2 rājavarassa sirīmato;

    ஸுதா ச ரஞ்ஞோ வெஸ்ஸவணஸ்ஸ தீ⁴தா, ராஜீமதீ த⁴ம்மகு³ணேஹி ஸோப⁴த².

    Sutā ca rañño vessavaṇassa dhītā, rājīmatī dhammaguṇehi sobhatha.

    317.

    317.

    பஞ்செத்த² நாரியோ ஆக³மங்ஸு ந்ஹாயிதுங், ஸீதோத³கங் உப்பலினிங் ஸிவங் நதி³ங்;

    Pañcettha nāriyo āgamaṃsu nhāyituṃ, sītodakaṃ uppaliniṃ sivaṃ nadiṃ;

    தா தத்த² ந்ஹாயித்வா ரமெத்வா தே³வதா, நச்சித்வா கா³யித்வா ஸுதா லதங் ப்³ரவி 3.

    Tā tattha nhāyitvā rametvā devatā, naccitvā gāyitvā sutā lataṃ bravi 4.

    318.

    318.

    ‘‘புச்சா²மி தங் உப்பலமாலதா⁴ரினி, ஆவேளினி கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசே;

    ‘‘Pucchāmi taṃ uppalamāladhārini, āveḷini kañcanasannibhattace;

    திமிரதம்ப³க்கி² நபே⁴வ ஸோப⁴னே, தீ³கா⁴யுகீ கேன கதோ யஸோ தவ.

    Timiratambakkhi nabheva sobhane, dīghāyukī kena kato yaso tava.

    319.

    319.

    ‘‘கேனாஸி ப⁴த்³தே³ பதினோ பியதரா, விஸிட்ட²கல்யாணிதரஸ்ஸு ரூபதோ;

    ‘‘Kenāsi bhadde patino piyatarā, visiṭṭhakalyāṇitarassu rūpato;

    பத³க்கி²ணா நச்சகீ³தவாதி³தே, ஆசிக்க² நோ த்வங் நரனாரிபுச்சி²தா’’தி.

    Padakkhiṇā naccagītavādite, ācikkha no tvaṃ naranāripucchitā’’ti.

    320.

    320.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, உளாரபோ⁴கே³ குலே ஸுணிஸா அஹோஸிங்;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, uḷārabhoge kule suṇisā ahosiṃ;

    அக்கோத⁴னா ப⁴த்துவஸானுவத்தினீ, உபோஸதே² அப்பமத்தா அஹோஸிங்.

    Akkodhanā bhattuvasānuvattinī, uposathe appamattā ahosiṃ.

    321.

    321.

    ‘‘மனுஸ்ஸபூ⁴தா த³ஹரா அபாபிகா 5, பஸன்னசித்தா பதிமாபி⁴ராத⁴யிங்;

    ‘‘Manussabhūtā daharā apāpikā 6, pasannacittā patimābhirādhayiṃ;

    ஸதே³வரங் ஸஸ்ஸஸுரங் ஸதா³ஸகங், அபி⁴ராத⁴யிங் தம்ஹி கதோ யஸோ மம.

    Sadevaraṃ sassasuraṃ sadāsakaṃ, abhirādhayiṃ tamhi kato yaso mama.

    322.

    322.

    ‘‘ஸாஹங் தேன குஸலேன கம்முனா, சதுப்³பி⁴ டா²னேஹி விஸேஸமஜ்ஜ²கா³;

    ‘‘Sāhaṃ tena kusalena kammunā, catubbhi ṭhānehi visesamajjhagā;

    ஆயுஞ்ச வண்ணஞ்ச ஸுக²ங் ப³லஞ்ச, கி²ட்³டா³ரதிங் பச்சனுபோ⁴மனப்பகங்.

    Āyuñca vaṇṇañca sukhaṃ balañca, khiḍḍāratiṃ paccanubhomanappakaṃ.

    323.

    323.

    ‘‘ஸுதங் நு தங் பா⁴ஸதி யங் அயங் லதா, யங் நோ அபுச்சி²ம்ஹ அகித்தயீ நோ;

    ‘‘Sutaṃ nu taṃ bhāsati yaṃ ayaṃ latā, yaṃ no apucchimha akittayī no;

    பதினோ கிரம்ஹாகங் விஸிட்ட² நாரீனங், க³தீ ச தாஸங் பவரா ச தே³வதா.

    Patino kiramhākaṃ visiṭṭha nārīnaṃ, gatī ca tāsaṃ pavarā ca devatā.

    324.

    324.

    ‘‘பதீஸு த⁴ம்மங் பசராம ஸப்³பா³, பதிப்³ப³தா யத்த² ப⁴வந்தி இத்தி²யோ;

    ‘‘Patīsu dhammaṃ pacarāma sabbā, patibbatā yattha bhavanti itthiyo;

    பதீஸு த⁴ம்மங் பசரித்வ 7 ஸப்³பா³, லச்சா²மஸே பா⁴ஸதி யங் அயங் லதா.

    Patīsu dhammaṃ pacaritva 8 sabbā, lacchāmase bhāsati yaṃ ayaṃ latā.

    325.

    325.

    ‘‘ஸீஹோ யதா² பப்³ப³தஸானுகோ³சரோ, மஹிந்த⁴ரங் பப்³ப³தமாவஸித்வா;

    ‘‘Sīho yathā pabbatasānugocaro, mahindharaṃ pabbatamāvasitvā;

    பஸய்ஹ ஹந்த்வா இதரே சதுப்பதே³, கு²த்³தே³ மிகே³ கா²த³தி மங்ஸபோ⁴ஜனோ.

    Pasayha hantvā itare catuppade, khudde mige khādati maṃsabhojano.

    326.

    326.

    ‘‘ததே²வ ஸத்³தா⁴ இத⁴ அரியஸாவிகா, ப⁴த்தாரங் நிஸ்ஸாய பதிங் அனுப்³ப³தா;

    ‘‘Tatheva saddhā idha ariyasāvikā, bhattāraṃ nissāya patiṃ anubbatā;

    கோத⁴ங் வதி⁴த்வா அபி⁴பு⁴ய்ய மச்ச²ரங், ஸக்³க³ம்ஹி ஸா மோத³தி த⁴ம்மசாரினீ’’தி.

    Kodhaṃ vadhitvā abhibhuyya maccharaṃ, saggamhi sā modati dhammacārinī’’ti.

    லதாவிமானங் சதுத்த²ங்.

    Latāvimānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. அச்சிமுகீ² (ஸீ॰), அச்சி²மதீ (பீ॰ க॰) அச்சி²முதீ (ஸ்யா॰)
    2. accimukhī (sī.), acchimatī (pī. ka.) acchimutī (syā.)
    3. ப்³ருவீ (ஸீ॰)
    4. bruvī (sī.)
    5. த³ஹராஸ’பாபிகா (ஸீ॰)
    6. daharāsa’pāpikā (sī.)
    7. பசரித்வான (க॰)
    8. pacaritvāna (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 4. லதாவிமானவண்ணனா • 4. Latāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact