Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [357] 7. லடுகிகஜாதகவண்ணனா

    [357] 7. Laṭukikajātakavaṇṇanā

    வந்தா³மி தங் குஞ்ஜர ஸட்டி²ஹாயனந்தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி தி³வஸே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ கக்க²ளோ ப²ருஸோ ஸாஹஸிகோ, ஸத்தேஸு கருணாமத்தம்பிஸ்ஸ நத்தீ²’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ நிக்கருணோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Vandāmi taṃ kuñjara saṭṭhihāyananti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi divase bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto kakkhaḷo pharuso sāhasiko, sattesu karuṇāmattampissa natthī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa nikkaruṇoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹத்தி²யோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ பாஸாதி³கோ மஹாகாயோ அஸீதிஸஹஸ்ஸவாரணபரிவாரோ யூத²பதி ஹுத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே விஹாஸி. ததா³ ஏகா லடுகிகா ஸகுணிகா ஹத்தீ²னங் விசரணட்டா²னே அண்டா³னி நிக்கி²பி, தானி பரிணதானி பி⁴ந்தி³த்வா ஸகுணபோதகா நிக்க²மிங்ஸு. தேஸு அவிருள்ஹபக்கே²ஸு உப்பதிதுங் அஸக்கொந்தேஸுயேவ மஹாஸத்தோ அஸீதிஸஹஸ்ஸவாரணபரிவுதோ கோ³சராய சரந்தோ தங் பதே³ஸங் பத்தோ. தங் தி³ஸ்வா லடுகிகா சிந்தேஸி ‘‘அயங் ஹத்தி²ராஜா மம போதகே மத்³தி³த்வா மாரெஸ்ஸதி, ஹந்த³ நங் புத்தகானங் பரித்தாணத்தா²ய த⁴ம்மிகாரக்க²ங் யாசாமீ’’தி. ஸா உபோ⁴ பக்கே² ஏகதோ கத்வா தஸ்ஸ புரதோ ட²த்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto hatthiyoniyaṃ nibbattitvā vayappatto pāsādiko mahākāyo asītisahassavāraṇaparivāro yūthapati hutvā himavantapadese vihāsi. Tadā ekā laṭukikā sakuṇikā hatthīnaṃ vicaraṇaṭṭhāne aṇḍāni nikkhipi, tāni pariṇatāni bhinditvā sakuṇapotakā nikkhamiṃsu. Tesu aviruḷhapakkhesu uppatituṃ asakkontesuyeva mahāsatto asītisahassavāraṇaparivuto gocarāya caranto taṃ padesaṃ patto. Taṃ disvā laṭukikā cintesi ‘‘ayaṃ hatthirājā mama potake madditvā māressati, handa naṃ puttakānaṃ parittāṇatthāya dhammikārakkhaṃ yācāmī’’ti. Sā ubho pakkhe ekato katvā tassa purato ṭhatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    39.

    39.

    ‘‘வந்தா³மி தங் குஞ்ஜர ஸட்டி²ஹாயனங், ஆரஞ்ஞகங் யூத²பதிங் யஸஸ்ஸிங்;

    ‘‘Vandāmi taṃ kuñjara saṭṭhihāyanaṃ, āraññakaṃ yūthapatiṃ yasassiṃ;

    பக்கே²ஹி தங் பஞ்ஜலிகங் கரோமி, மா மே வதீ⁴ புத்தகே து³ப்³ப³லாயா’’தி.

    Pakkhehi taṃ pañjalikaṃ karomi, mā me vadhī puttake dubbalāyā’’ti.

    தத்த² ஸட்டி²ஹாயனந்தி ஸட்டி²வஸ்ஸகாலே ஹாயனப³லங். யஸஸ்ஸிந்தி பரிவாரஸம்பன்னங். பக்கே²ஹி தங் பஞ்சலிகங் கரோமீதி அஹங் பக்கே²ஹி தங் அஞ்ஜலிகங் கரோமீதி அத்தோ².

    Tattha saṭṭhihāyananti saṭṭhivassakāle hāyanabalaṃ. Yasassinti parivārasampannaṃ. Pakkhehi taṃ pañcalikaṃ karomīti ahaṃ pakkhehi taṃ añjalikaṃ karomīti attho.

    மஹாஸத்தோ ‘‘மா சிந்தயி லடுகிகே, அஹங் தே புத்தகே ரக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸகுணபோதகானங் உபரி ட²த்வா அஸீதியா ஹத்தி²ஸஹஸ்ஸேஸு க³தேஸு லடுகிகங் ஆமந்தெத்வா ‘‘லடுகிகே அம்ஹாகங் பச்ச²தோ ஏகோ ஏகசாரிகோ ஹத்தீ² ஆக³ச்ச²தி, ஸோ அம்ஹாகங் வசனங் ந கரிஸ்ஸதி, தஸ்மிங் ஆக³தே தம்பி யாசித்வா புத்தகானங் ஸொத்தி²பா⁴வங் கரெய்யாஸீ’’தி வத்வா பக்காமி. ஸாபி தஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா உபோ⁴ஹி பக்கே²ஹி அஞ்ஜலிங் கத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Mahāsatto ‘‘mā cintayi laṭukike, ahaṃ te puttake rakkhissāmī’’ti sakuṇapotakānaṃ upari ṭhatvā asītiyā hatthisahassesu gatesu laṭukikaṃ āmantetvā ‘‘laṭukike amhākaṃ pacchato eko ekacāriko hatthī āgacchati, so amhākaṃ vacanaṃ na karissati, tasmiṃ āgate tampi yācitvā puttakānaṃ sotthibhāvaṃ kareyyāsī’’ti vatvā pakkāmi. Sāpi tassa paccuggamanaṃ katvā ubhohi pakkhehi añjaliṃ katvā dutiyaṃ gāthamāha –

    40.

    40.

    ‘‘வந்தா³மி தங் குஞ்ஜர ஏகசாரிங், ஆரஞ்ஞகங் பப்³ப³தஸானுகோ³சரங்;

    ‘‘Vandāmi taṃ kuñjara ekacāriṃ, āraññakaṃ pabbatasānugocaraṃ;

    பக்கே²ஹி தங் பஞ்ஜலிகங் கரோமி, மா மே வதீ⁴ புத்தகே து³ப்³ப³லாயா’’தி.

    Pakkhehi taṃ pañjalikaṃ karomi, mā me vadhī puttake dubbalāyā’’ti.

    தத்த² பப்³ப³தஸானுகோ³சரந்தி க⁴னஸேலபப்³ப³தேஸு ச பங்ஸுபப்³ப³தேஸு ச கோ³சரங் க³ண்ஹந்தங்.

    Tattha pabbatasānugocaranti ghanaselapabbatesu ca paṃsupabbatesu ca gocaraṃ gaṇhantaṃ.

    ஸோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –

    So tassā vacanaṃ sutvā tatiyaṃ gāthamāha –

    41.

    41.

    ‘‘வதி⁴ஸ்ஸாமி தே லடுகிகே புத்தகானி, கிங் மே துவங் காஹஸி து³ப்³ப³லாஸி;

    ‘‘Vadhissāmi te laṭukike puttakāni, kiṃ me tuvaṃ kāhasi dubbalāsi;

    ஸதங் ஸஹஸ்ஸானிபி தாதி³ஸீனங், வாமேன பாதே³ன பபோத²யெய்ய’’ந்தி.

    Sataṃ sahassānipi tādisīnaṃ, vāmena pādena papothayeyya’’nti.

    தத்த² வதி⁴ஸ்ஸாமி தேதி த்வங் கஸ்மா மம விசரணமக்³கே³ புத்தகானி ட²பேஸி, யஸ்மா ட²பேஸி, தஸ்மா வதி⁴ஸ்ஸாமி தே புத்தகானீதி வத³தி. கிங் மே துவங் காஹஸீதி மய்ஹங் மஹாதா²மஸ்ஸ த்வங் து³ப்³ப³லா கிங் கரிஸ்ஸஸி. பபோத²யெய்யந்தி அஹங் தாதி³ஸானங் லடுகிகானங் ஸதஸஹஸ்ஸம்பி வாமேன பாதே³ன ஸஞ்சுண்ணெய்யங், த³க்கி²ணபாதே³ன பன கதா²வ நத்தீ²தி.

    Tattha vadhissāmi teti tvaṃ kasmā mama vicaraṇamagge puttakāni ṭhapesi, yasmā ṭhapesi, tasmā vadhissāmi te puttakānīti vadati. Kiṃ me tuvaṃ kāhasīti mayhaṃ mahāthāmassa tvaṃ dubbalā kiṃ karissasi. Papothayeyyanti ahaṃ tādisānaṃ laṭukikānaṃ satasahassampi vāmena pādena sañcuṇṇeyyaṃ, dakkhiṇapādena pana kathāva natthīti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸோ தஸ்ஸா புத்தகே பாதே³ன ஸஞ்சுண்ணெத்வா முத்தேன பவாஹெத்வா நத³ந்தோவ பக்காமி. லடுகிகா ருக்க²ஸாகா²ய நிலீயித்வா ‘‘இதா³னி தாவ வாரண நத³ந்தோ க³ச்ச²ஸி, கதிபாஹேனேவ மே கிரியங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸி, காயப³லதோ ஞாணப³லஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வங் ந ஜானாஸி, ஹோது, ஜானாபெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி தங் ஸந்தஜ்ஜயமானாவ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Evañca pana vatvā so tassā puttake pādena sañcuṇṇetvā muttena pavāhetvā nadantova pakkāmi. Laṭukikā rukkhasākhāya nilīyitvā ‘‘idāni tāva vāraṇa nadanto gacchasi, katipāheneva me kiriyaṃ passissasi, kāyabalato ñāṇabalassa mahantabhāvaṃ na jānāsi, hotu, jānāpessāmi na’’nti taṃ santajjayamānāva catutthaṃ gāthamāha –

    42.

    42.

    ‘‘ந ஹேவ ஸப்³ப³த்த² ப³லேன கிச்சங், ப³லஞ்ஹி பா³லஸ்ஸ வதா⁴ய ஹோதி;

    ‘‘Na heva sabbattha balena kiccaṃ, balañhi bālassa vadhāya hoti;

    கரிஸ்ஸாமி தே நாக³ராஜா அனத்த²ங், யோ மே வதீ⁴ புத்தகே து³ப்³ப³லாயா’’தி.

    Karissāmi te nāgarājā anatthaṃ, yo me vadhī puttake dubbalāyā’’ti.

    தத்த² ப³லேனாதி காயப³லேன. அனத்த²ந்தி அவுட்³டி⁴ங். யோ மேதி யோ த்வங் மம து³ப்³ப³லாய புத்தகே வதீ⁴ கா⁴தேஸி.

    Tattha balenāti kāyabalena. Anatthanti avuḍḍhiṃ. Yo meti yo tvaṃ mama dubbalāya puttake vadhī ghātesi.

    ஸா ஏவங் வத்வா கதிபாஹங் ஏகங் காகங் உபட்ட²ஹித்வா தேன துட்டே²ன ‘‘கிங் தே கரோமீ’’தி வுத்தா ‘‘ஸாமி, அஞ்ஞங் மே காதப்³ப³ங் நத்தி², ஏகஸ்ஸ பன ஏகசாரிகவாரணஸ்ஸ துண்டே³ன பஹரித்வா தும்ஹேஹி அக்கீ²னி பி⁴ன்னானி பச்சாஸீஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸா தேன ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²தா ஏகங் நீலமக்கி²கங் உபட்ட²ஹி. தாயபி ‘‘கிங் தே, கரோமீ’’தி வுத்தா ‘‘இமினா காகேன ஏகசாரிகவாரணஸ்ஸ அக்கீ²ஸு பி⁴ன்னேஸு தும்ஹேஹி தத்த² ஆஸாடிகங் பாதேதுங் இச்சா²மீ’’தி வத்வா தாயபி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வுத்தே ஏகங் மண்டூ³கங் உபட்ட²ஹித்வா தேன ‘‘கிங் தே, கரோமீ’’தி வுத்தா ‘‘யதா³ ஏகசாரிகவாரணோ அந்தோ⁴ ஹுத்வா பானீயங் பரியேஸதி, ததா³ பப்³ப³தமத்த²கே டி²தோ ஸத்³த³ங் கத்வா தஸ்மிங் பப்³ப³தமத்த²கங் அபி⁴ருஹந்தே ஓதரித்வா பபாதே ஸத்³த³ங் கரெய்யாத², அஹங் தும்ஹாகங் ஸந்திகா எத்தகங் பச்சாஸீஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸோபி தஸ்ஸா வசனங் ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி².

    Sā evaṃ vatvā katipāhaṃ ekaṃ kākaṃ upaṭṭhahitvā tena tuṭṭhena ‘‘kiṃ te karomī’’ti vuttā ‘‘sāmi, aññaṃ me kātabbaṃ natthi, ekassa pana ekacārikavāraṇassa tuṇḍena paharitvā tumhehi akkhīni bhinnāni paccāsīsāmī’’ti āha. Sā tena ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitā ekaṃ nīlamakkhikaṃ upaṭṭhahi. Tāyapi ‘‘kiṃ te, karomī’’ti vuttā ‘‘iminā kākena ekacārikavāraṇassa akkhīsu bhinnesu tumhehi tattha āsāṭikaṃ pātetuṃ icchāmī’’ti vatvā tāyapi ‘‘sādhū’’ti vutte ekaṃ maṇḍūkaṃ upaṭṭhahitvā tena ‘‘kiṃ te, karomī’’ti vuttā ‘‘yadā ekacārikavāraṇo andho hutvā pānīyaṃ pariyesati, tadā pabbatamatthake ṭhito saddaṃ katvā tasmiṃ pabbatamatthakaṃ abhiruhante otaritvā papāte saddaṃ kareyyātha, ahaṃ tumhākaṃ santikā ettakaṃ paccāsīsāmī’’ti āha. Sopi tassā vacanaṃ ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.

    அதே²கதி³வஸங் காகோ வாரணஸ்ஸ த்³வேபி அக்கீ²னி துண்டே³ன பி⁴ந்தி³, நீலமக்கி²கா ஆஸாடிகங் பாதேஸி. ஸோ புளவேஹி க²ஜ்ஜந்தோ வேத³னாப்பத்தோ பிபாஸாபி⁴பூ⁴தோ பானீயங் பரியேஸமானோ விசரி. தஸ்மிங் காலே மண்டூ³கோ பப்³ப³தமத்த²கே ட²த்வா ஸத்³த³மகாஸி. வாரணோ ‘‘எத்த² பானீயங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பப்³ப³தமத்த²கங் அபி⁴ருஹி. அத² மண்டூ³கோ ஓதரித்வா பபாதே ட²த்வா ஸத்³த³மகாஸி. வாரணோ ‘‘எத்த² பானீயங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பபாதாபி⁴முகோ² க³ச்ச²ந்தோ பரிக³ளித்வா பப்³ப³தபாதே³ பதித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி. லடுகிகா தஸ்ஸ மதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘தி³ட்டா² மே பச்சாமித்தஸ்ஸ பிட்டீ²’’தி ஹட்ட²துட்டா² தஸ்ஸ க²ந்தே⁴ சங்கமித்வா யதா²கம்மங் க³தா.

    Athekadivasaṃ kāko vāraṇassa dvepi akkhīni tuṇḍena bhindi, nīlamakkhikā āsāṭikaṃ pātesi. So puḷavehi khajjanto vedanāppatto pipāsābhibhūto pānīyaṃ pariyesamāno vicari. Tasmiṃ kāle maṇḍūko pabbatamatthake ṭhatvā saddamakāsi. Vāraṇo ‘‘ettha pānīyaṃ bhavissatī’’ti pabbatamatthakaṃ abhiruhi. Atha maṇḍūko otaritvā papāte ṭhatvā saddamakāsi. Vāraṇo ‘‘ettha pānīyaṃ bhavissatī’’ti papātābhimukho gacchanto parigaḷitvā pabbatapāde patitvā jīvitakkhayaṃ pāpuṇi. Laṭukikā tassa matabhāvaṃ ñatvā ‘‘diṭṭhā me paccāmittassa piṭṭhī’’ti haṭṭhatuṭṭhā tassa khandhe caṅkamitvā yathākammaṃ gatā.

    ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, கேனசி ஸத்³தி⁴ங் வேரங் நாம காதப்³ப³ங், ஏவங் ப³லஸம்பன்னம்பி வாரணங் இமே சத்தாரோ ஜனா ஏகதோ ஹுத்வா வாரணஸ்ஸ ஜீவிதக்க²யங் பாபேஸு’’ந்தி –

    Satthā ‘‘na, bhikkhave, kenaci saddhiṃ veraṃ nāma kātabbaṃ, evaṃ balasampannampi vāraṇaṃ ime cattāro janā ekato hutvā vāraṇassa jīvitakkhayaṃ pāpesu’’nti –

    43.

    43.

    ‘‘காகஞ்ச பஸ்ஸ லடுகிகங், மண்டூ³கங் நீலமக்கி²கங்;

    ‘‘Kākañca passa laṭukikaṃ, maṇḍūkaṃ nīlamakkhikaṃ;

    ஏதே நாக³ங் அகா⁴தேஸுங், பஸ்ஸ வேரஸ்ஸ வேரினங்;

    Ete nāgaṃ aghātesuṃ, passa verassa verinaṃ;

    தஸ்மா ஹி வேரங் ந கயிராத², அப்பியேனபி கேனசீ’’தி. –

    Tasmā hi veraṃ na kayirātha, appiyenapi kenacī’’ti. –

    இமங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³த²ங் வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி.

    Imaṃ abhisambuddhagāthaṃ vatvā jātakaṃ samodhānesi.

    தத்த² பஸ்ஸாதி அனியாமிதாலபனமேதங், பி⁴க்கூ² பன ஸந்தா⁴ய வுத்தத்தா பஸ்ஸத² பி⁴க்க²வேதி வுத்தங் ஹோதி. ஏதேதி ஏதே சத்தாரோ ஏகதோ ஹுத்வா. அகா⁴தேஸுந்தி தங் வதி⁴ங்ஸு. பஸ்ஸ வேரஸ்ஸ வேரினந்தி பஸ்ஸத² வேரிகானங் வேரஸ்ஸ க³திந்தி அத்தோ².

    Tattha passāti aniyāmitālapanametaṃ, bhikkhū pana sandhāya vuttattā passatha bhikkhaveti vuttaṃ hoti. Eteti ete cattāro ekato hutvā. Aghātesunti taṃ vadhiṃsu. Passa verassa verinanti passatha verikānaṃ verassa gatinti attho.

    ததா³ ஏகசாரிகஹத்தீ² தே³வத³த்தோ அஹோஸி, யூத²பதி பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā ekacārikahatthī devadatto ahosi, yūthapati pana ahameva ahosinti.

    லடுகிகஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Laṭukikajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 357. லடுகிகஜாதகங் • 357. Laṭukikajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact