Mapamond |
Leagănul omului ar putea fi în Maroc, nu în Etiopia, aşa cum se credea anterior
În mod obişnuit, Etiopia a fost considerată ca leagănul oamenilor moderni, deoarece aici au fost găsite cele mai vechi fosile de Homo sapiens, dar o nouă descoperire sugerează că originea oamenilor moderni s-ar putea muta în Maroc.
Fosilele de Homo Sapiens descoperite aici de cercetători de la Institutul de Antropologie Max Planck din Leipzig ar avea o vechime estimată la 300000 de ani, cu 100000 mai mult decât oricare altă descoperire, plasând apariţia strămoşilor noştri mult anterior în timp.
Această descoperire se dovedeşte importantă nu numai pentru modul în care afectează calendarul apariţiei omului, dar şi în ceea ce priveşte zona geografică. Aceste fosile au fost găsite în Jebel Irhoud, Maroc, de cealaltă parte a continentului african.
Evaluarea este în concordanţă cu alte cercetări recente. În septembrie, cercetători de la Universitatea din Uppsala, Suedia, Universitatea din Johannesburg, Africa de Sud şi Universitatea din Witwatersrand, Africa de Sud, au publicat un studiu pe baza analizei datelor genetice, în care au sugerat că Homo sapiens a apărut în urmă cu 350000 de ani, mult mai devreme decât se credea anterior.
Cercetătorii susţin teoria că Homo sapiens are origine pan-africană, cu evoluţii simultane pe întregul continent.
Împreună cu fosilele, arheologii au găsit unelte de piatră care ar putea fi considerate artefacte.