Societate

    Linia Primului Meridian este cu 102 metri mai spre Est faţă de locul marcat

    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.



    Greenwich Meridian la Royal Observatory.


    Turiştii sunt însă nedumeriţi, deoarece, în conformitate cu sistemele GPS moderne, linia de zero grade longitudine se află, de fapt, la mai mult de 100 de metri spre Est, traversând o vagă cărare în Greenwich Park, chiar prin dreptul unui coş de gunoi.

    Motivul este pur şi simplu că dispozitivele moderne se bazează pe tehnologia GPS prin satelit, introdusă în 1984, care este mai bună la calcularea longitudinii decât cea folosită cu ani în urmă de astronomi.

    Poate că un nou punct de reper ar trebui instalat în parc.

    Există deja alte două linii ale meridianului Greenwich, care au fost utilizate înainte de conferinţa din 1884, când s-a stabilit actuala locaţie: meridianul Halley şi meridianul Bradley.

    Meridianul Halley a fost definit în 1721 de către astronomul Edmond Halley, în timp ce meridianul Bradley din 1750 este încă folosit ca definiţie standard de longitudine zero în hărţile moderne Ordnance Survey, care au început în 1801 şi nu s-au mutat pe noul sistem.

    14 AUGUST 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    La Biblioteca Naţională a României poate fi vizitată expoziţia de fotografie Qhapaq Ñan, organizată de Ambasada Peru, ce reuneşte 47 de fotografii care descriu sistemul de drumuri ale imperiului Inca şi diverse aşezări din Peru.
    Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o formă toxică de mercur în atmosfera şi în gheaţa din marea din jurul Antarcticii.
    Luna plină din septembrie, numită şi Luna recoltei, este luna plină care cade cel mai aproape de echinocțiul de toamnă, care marchează începutul toamnei în emisfera nordică. În acest an, echinocțiul cade duminică (22 septembrie 2013), iar luna a ajuns la faza maximă în data de 19 septembrie, ora 15.12.
    Cerectători de la Universităţile Glasgow şi Exeter au identificat în fotografii spion declasificate un zid lung de 60 km care merge de la Dunăre până la Marea Neagră, pe teritoriul României. Construcţia datează din secolul al doilea şi este cea mai estică fortificaţie pe frontiera Imperiului Roman.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact