Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    இதிவுத்தகபாளி

    Itivuttakapāḷi

    1. ஏககனிபாதோ

    1. Ekakanipāto

    1. பட²மவக்³கோ³

    1. Paṭhamavaggo

    1. லோப⁴ஸுத்தங்

    1. Lobhasuttaṃ

    1. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    1. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘ஏகத⁴ம்மங், பி⁴க்க²வே, பஜஹத²; அஹங் வோ பாடிபோ⁴கோ³ அனாகா³மிதாய. கதமங் ஏகத⁴ம்மங்? லோப⁴ங், பி⁴க்க²வே, ஏகத⁴ம்மங் பஜஹத²; அஹங் வோ பாடிபோ⁴கோ³ அனாகா³மிதாயா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Ekadhammaṃ, bhikkhave, pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāya. Katamaṃ ekadhammaṃ? Lobhaṃ, bhikkhave, ekadhammaṃ pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘யேன லோபே⁴ன லுத்³தா⁴ஸே, ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி து³க்³க³திங்;

    ‘‘Yena lobhena luddhāse, sattā gacchanti duggatiṃ;

    தங் லோப⁴ங் ஸம்மத³ஞ்ஞாய, பஜஹந்தி விபஸ்ஸினோ;

    Taṃ lobhaṃ sammadaññāya, pajahanti vipassino;

    பஹாய ந புனாயந்தி, இமங் லோகங் குதா³சன’’ந்தி.

    Pahāya na punāyanti, imaṃ lokaṃ kudācana’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. பட²மங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 1. லோப⁴ஸுத்தவண்ணனா • 1. Lobhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact