Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [314] 4. லோஹகும்பி⁴ஜாதகவண்ணனா

    [314] 4. Lohakumbhijātakavaṇṇanā

    து³ஜ்ஜீவிதமஜீவிம்ஹாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலராஜானங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ கிர கோஸலராஜா ரத்திபா⁴கே³ சதுன்னங் நேரயிகஸத்தானங் ஸத்³த³ங் ஸுணி. ஏகோ து³-காரமேவ ப⁴ணி, ஏகோ -காரங், ஏகோ -காரங், ஏகோ ஸோ-காரமேவாதி. தே கிர அதீதப⁴வே ஸாவத்தி²யங்யேவ பாரதா³ரிகா ராஜபுத்தா அஹேஸுங். தே பரேஸங் ரக்கி²தகோ³பிதமாதுகா³மேஸு அபரஜ்ஜி²த்வா சித்தகேளிங் கீளந்தா ப³ஹுங் பாபகம்மங் கத்வா மரணசக்கேன சி²ன்னா ஸாவத்தி²ஸாமந்தே சதூஸு லோஹகும்பீ⁴ஸு நிப்³ப³த்தா ஸட்டி² வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி தத்த² பச்சித்வா உக்³க³தா லோஹகும்பி⁴முக²வட்டிங் தி³ஸ்வா ‘‘கதா³ நு கோ² இமம்ஹா து³க்கா² முச்சிஸ்ஸாமா’’தி சத்தாரோபி மஹந்தேன ஸத்³தே³ன அனுபடிபாடியா விரவிங்ஸு. ராஜா தேஸங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ நிஸின்னகோவ அருணங் உட்டா²பேஸி.

    Dujjīvitamajīvimhāti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarājānaṃ ārabbha kathesi. Tadā kira kosalarājā rattibhāge catunnaṃ nerayikasattānaṃ saddaṃ suṇi. Eko du-kārameva bhaṇi, eko sa-kāraṃ, eko na-kāraṃ, eko so-kāramevāti. Te kira atītabhave sāvatthiyaṃyeva pāradārikā rājaputtā ahesuṃ. Te paresaṃ rakkhitagopitamātugāmesu aparajjhitvā cittakeḷiṃ kīḷantā bahuṃ pāpakammaṃ katvā maraṇacakkena chinnā sāvatthisāmante catūsu lohakumbhīsu nibbattā saṭṭhi vassasahassāni tattha paccitvā uggatā lohakumbhimukhavaṭṭiṃ disvā ‘‘kadā nu kho imamhā dukkhā muccissāmā’’ti cattāropi mahantena saddena anupaṭipāṭiyā viraviṃsu. Rājā tesaṃ saddaṃ sutvā maraṇabhayatajjito nisinnakova aruṇaṃ uṭṭhāpesi.

    அருணுக்³க³மனவேலாய ப்³ராஹ்மணா ஆக³ந்த்வா ராஜானங் ஸுக²ஸயிதங் புச்சி²ங்ஸு. ராஜா ‘‘குதோ மே ஆசரியா ஸுக²ஸயிதங், அஜ்ஜாஹங் ஏவரூபே சத்தாரோ பி⁴ங்ஸனகஸத்³தே³ ஸுணி’’ந்தி. ப்³ராஹ்மணா ஹத்தே² விது⁴னிங்ஸு. ‘‘கிங் ஆசரியா’’தி? ‘‘ஸாஹஸிகஸத்³தா³, மஹாராஜா’’தி. ‘‘ஸபடிகம்மா அப்படிகம்மா’’தி? ‘‘காமங் அப்படிகம்மா, மயங் பன ஸுஸிக்கி²தா, மஹாராஜா’’தி. ‘‘கிங் கத்வா படிபா³ஹிஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘மஹாராஜ, படிகம்மங் மஹந்தங் ந ஸக்கா காதுங், மயங் பன ஸப்³ப³சதுக்கங் யஞ்ஞங் யஜித்வா ஹாரெஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘தேன ஹி கி²ப்பங் சத்தாரோ ஹத்தீ² சத்தாரோ அஸ்ஸே சத்தாரோ உஸபே⁴ சத்தாரோ மனுஸ்ஸேதி லடுகிகஸகுணிகா ஆதி³ங் கத்வா சத்தாரோ சத்தாரோ பாணே க³ஹெத்வா ஸப்³ப³சதுக்கயஞ்ஞங் யஜித்வா மம ஸொத்தி²பா⁴வங் கரோதா²’’தி. ‘‘ஸாது⁴, மஹாராஜா’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா யேனத்தோ², தங் க³ஹெத்வா யஞ்ஞாவாடங் பச்சுபட்ட²பேஸுங், ப³ஹுபாணே தூ²ணூபனீதே கத்வா ட²பேஸுங். ‘‘ப³ஹுங் மச்ச²மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாம, ப³ஹுங் த⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸாமா’’தி உஸ்ஸாஹப்பத்தா ஹுத்வா ‘‘இத³ங் லத்³து⁴ங் வட்டதி, இத³ங் லத்³து⁴ங் வட்டதி, தே³வா’’தி அபராபரங் சரந்தி.

    Aruṇuggamanavelāya brāhmaṇā āgantvā rājānaṃ sukhasayitaṃ pucchiṃsu. Rājā ‘‘kuto me ācariyā sukhasayitaṃ, ajjāhaṃ evarūpe cattāro bhiṃsanakasadde suṇi’’nti. Brāhmaṇā hatthe vidhuniṃsu. ‘‘Kiṃ ācariyā’’ti? ‘‘Sāhasikasaddā, mahārājā’’ti. ‘‘Sapaṭikammā appaṭikammā’’ti? ‘‘Kāmaṃ appaṭikammā, mayaṃ pana susikkhitā, mahārājā’’ti. ‘‘Kiṃ katvā paṭibāhissathā’’ti? ‘‘Mahārāja, paṭikammaṃ mahantaṃ na sakkā kātuṃ, mayaṃ pana sabbacatukkaṃ yaññaṃ yajitvā hāressāmā’’ti. ‘‘Tena hi khippaṃ cattāro hatthī cattāro asse cattāro usabhe cattāro manusseti laṭukikasakuṇikā ādiṃ katvā cattāro cattāro pāṇe gahetvā sabbacatukkayaññaṃ yajitvā mama sotthibhāvaṃ karothā’’ti. ‘‘Sādhu, mahārājā’’ti sampaṭicchitvā yenattho, taṃ gahetvā yaññāvāṭaṃ paccupaṭṭhapesuṃ, bahupāṇe thūṇūpanīte katvā ṭhapesuṃ. ‘‘Bahuṃ macchamaṃsaṃ khādissāma, bahuṃ dhanaṃ labhissāmā’’ti ussāhappattā hutvā ‘‘idaṃ laddhuṃ vaṭṭati, idaṃ laddhuṃ vaṭṭati, devā’’ti aparāparaṃ caranti.

    மல்லிகா தே³வீ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘கிங் நு கோ², மஹாராஜ, ப்³ராஹ்மணா அதிவிய உஸ்ஸாஹயந்தா விசரந்தீ’’தி புச்சி². ‘‘தே³வி கிங் துய்ஹிமினா, த்வங் அத்தனோ யஸேனேவ மத்தா பமத்தா, து³க்க²ங் பன அம்ஹாகமேவ ந ஜானாஸீ’’தி? ‘‘கிங் , மஹாராஜா’’தி. ‘‘தே³வி, அஹங் ஏவரூபங் நாம அஸோதப்³ப³ங் ஸுணிங், ததோ இமேஸங் ஸத்³தா³னங் ஸுதத்தா ‘‘கிங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³ராஹ்மணே புச்சி²ங், ப்³ராஹ்மணா ‘‘தும்ஹாகங் மஹாராஜ ரஜ்ஜஸ்ஸ வா போ⁴கா³னங் வா ஜீவிதஸ்ஸ வா அந்தராயோ பஞ்ஞாயதி, ஸப்³ப³சதுக்கேன யஞ்ஞங் யஜித்வா ஸொத்தி²பா⁴வங் கரிஸ்ஸாமா’’தி வதி³ங்ஸு, தே மய்ஹங் வசனங் க³ஹெத்வா யஞ்ஞாவாடங் கத்வா யேன யேனத்தோ², தஸ்ஸ தஸ்ஸ காரணா ஆக³ச்ச²ந்தீ’’தி. ‘‘கிங் பன தே³வ, இமேஸங் ஸத்³தா³னங் நிப்ப²த்திங் ஸதே³வகே லோகே அக்³க³ப்³ராஹ்மணங் புச்சி²த்தா²’’தி? ‘‘கோ ஏஸ தே³வி, ஸதே³வகே லோகே அக்³க³ப்³ராஹ்மணோ நாமா’’தி? ‘‘மஹாகோ³தமோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி. ‘‘தே³வி, ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ மே ந புச்சி²தோ’’தி? ‘‘தேன ஹி க³ந்த்வா புச்ச²தா²’’தி.

    Mallikā devī rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ nu kho, mahārāja, brāhmaṇā ativiya ussāhayantā vicarantī’’ti pucchi. ‘‘Devi kiṃ tuyhiminā, tvaṃ attano yaseneva mattā pamattā, dukkhaṃ pana amhākameva na jānāsī’’ti? ‘‘Kiṃ , mahārājā’’ti. ‘‘Devi, ahaṃ evarūpaṃ nāma asotabbaṃ suṇiṃ, tato imesaṃ saddānaṃ sutattā ‘‘kiṃ bhavissatī’’ti brāhmaṇe pucchiṃ, brāhmaṇā ‘‘tumhākaṃ mahārāja rajjassa vā bhogānaṃ vā jīvitassa vā antarāyo paññāyati, sabbacatukkena yaññaṃ yajitvā sotthibhāvaṃ karissāmā’’ti vadiṃsu, te mayhaṃ vacanaṃ gahetvā yaññāvāṭaṃ katvā yena yenattho, tassa tassa kāraṇā āgacchantī’’ti. ‘‘Kiṃ pana deva, imesaṃ saddānaṃ nipphattiṃ sadevake loke aggabrāhmaṇaṃ pucchitthā’’ti? ‘‘Ko esa devi, sadevake loke aggabrāhmaṇo nāmā’’ti? ‘‘Mahāgotamo sammāsambuddho’’ti. ‘‘Devi, sammāsambuddho me na pucchito’’ti? ‘‘Tena hi gantvā pucchathā’’ti.

    ராஜா தஸ்ஸா வசனங் க³ஹெத்வா பு⁴த்தபாதராஸோ ரத²வரமாருய்ஹ ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா புச்சி² ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ரத்திபா⁴கே³ சத்தாரோ ஸத்³தே³ ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணே புச்சி²ங், தே ‘ஸப்³ப³சதுக்கயஞ்ஞங் யஜித்வா ஸொத்தி²ங் கரிஸ்ஸாமா’தி வத்வா யஞ்ஞாவாடே கம்மங் கரொந்தி, தேஸங் ஸத்³தா³னங் ஸுதத்தா மய்ஹங் கிங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘ந கிஞ்சி, மஹாராஜ, நேரயிகஸத்தா து³க்க²மனுப⁴வந்தா ஏவங் விரவிங்ஸு, ந இமே ஸத்³தா³ இதா³னி தயா ஏவ ஸுதா, போராணகராஜூஹிபி ஸுதாயேவ, தேபி ப்³ராஹ்மணே புச்சி²த்வா பஸுகா⁴தயஞ்ஞங் கத்துகாமா ஹுத்வா பண்டி³தானங் கத²ங் ஸுத்வா ந கரிங்ஸு, பண்டி³தா தேஸங் ஸத்³தா³னங் அந்தரங் கதெ²த்வா மஹாஜனங் விஸ்ஸஜ்ஜாபெத்வா ஸொத்தி²மகங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Rājā tassā vacanaṃ gahetvā bhuttapātarāso rathavaramāruyha jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā pucchi ‘‘ahaṃ, bhante, rattibhāge cattāro sadde sutvā brāhmaṇe pucchiṃ, te ‘sabbacatukkayaññaṃ yajitvā sotthiṃ karissāmā’ti vatvā yaññāvāṭe kammaṃ karonti, tesaṃ saddānaṃ sutattā mayhaṃ kiṃ bhavissatī’’ti. ‘‘Na kiñci, mahārāja, nerayikasattā dukkhamanubhavantā evaṃ viraviṃsu, na ime saddā idāni tayā eva sutā, porāṇakarājūhipi sutāyeva, tepi brāhmaṇe pucchitvā pasughātayaññaṃ kattukāmā hutvā paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā na kariṃsu, paṇḍitā tesaṃ saddānaṃ antaraṃ kathetvā mahājanaṃ vissajjāpetvā sotthimakaṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அஞ்ஞதரஸ்மிங் காஸிகா³மே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ காமேஸு ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா காமே பஹாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச உப்பாதெ³த்வா ஜா²னகீளங் கீளந்தோ ஹிமவந்தே ரமணீயே வனஸண்டே³ வஸதி. ததா³ பா³ராணஸிராஜா சதுன்னங் நேரயிகானங் இமேவ சத்தாரோ ஸத்³தே³ ஸுத்வா பீ⁴ததஸிதோ இமினாவ நியாமேன ப்³ராஹ்மணேஹி ‘‘திண்ணங் அந்தராயானங் அஞ்ஞதரோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸப்³ப³சதுக்கயஞ்ஞேன தங் வூபஸமெஸ்ஸாமா’’தி வுத்தே ஸம்படிச்சி². புரோஹிதோ ப்³ராஹ்மணேஹி ஸத்³தி⁴ங் யஞ்ஞாவாடங் பச்சுபட்டா²பேஸி, மஹாஜனோ தூ²ணூபனீதோ அஹோஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ மெத்தாபா⁴வனங் புரேசாரிகங் கத்வா தி³ப்³ப³சக்கு²னா லோகங் ஓலோகெந்தோ இமங் காரணங் தி³ஸ்வா ‘‘அஜ்ஜ, மயா க³ந்துங் வட்டதி, மஹாஜனஸ்ஸ ஸொத்தி² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி இத்³தி⁴ப³லேன வேஹாஸங் உப்பதித்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ உய்யானே ஓதரித்வா மங்க³லஸிலாபட்டே கஞ்சனரூபகங் விய நிஸீதி³. ததா³ புரோஹிதஸ்ஸ ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ ஆசரியங் உபஸங்கமித்வா ‘‘நனு, ஆசரிய, அம்ஹாகங் வேதே³ஸு பரங் மாரெத்வா ஸொத்தி²கரணங் நாம நத்தீ²’’தி ஆஹ. புரோஹிதோ ‘‘த்வங் ராஜத⁴னங் ரக்க²ஸி, ப³ஹுங் மச்ச²மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாம, த⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸாம, துண்ஹீ ஹோஹீ’’தி தங் படிபா³ஹி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto aññatarasmiṃ kāsigāme brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto kāmesu ādīnavaṃ disvā kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca uppādetvā jhānakīḷaṃ kīḷanto himavante ramaṇīye vanasaṇḍe vasati. Tadā bārāṇasirājā catunnaṃ nerayikānaṃ imeva cattāro sadde sutvā bhītatasito imināva niyāmena brāhmaṇehi ‘‘tiṇṇaṃ antarāyānaṃ aññataro bhavissati, sabbacatukkayaññena taṃ vūpasamessāmā’’ti vutte sampaṭicchi. Purohito brāhmaṇehi saddhiṃ yaññāvāṭaṃ paccupaṭṭhāpesi, mahājano thūṇūpanīto ahosi. Tadā bodhisatto mettābhāvanaṃ purecārikaṃ katvā dibbacakkhunā lokaṃ olokento imaṃ kāraṇaṃ disvā ‘‘ajja, mayā gantuṃ vaṭṭati, mahājanassa sotthi bhavissatī’’ti iddhibalena vehāsaṃ uppatitvā bārāṇasirañño uyyāne otaritvā maṅgalasilāpaṭṭe kañcanarūpakaṃ viya nisīdi. Tadā purohitassa jeṭṭhantevāsiko ācariyaṃ upasaṅkamitvā ‘‘nanu, ācariya, amhākaṃ vedesu paraṃ māretvā sotthikaraṇaṃ nāma natthī’’ti āha. Purohito ‘‘tvaṃ rājadhanaṃ rakkhasi, bahuṃ macchamaṃsaṃ khādissāma, dhanaṃ labhissāma, tuṇhī hohī’’ti taṃ paṭibāhi.

    ஸோ ‘‘நாஹங் எத்த² ஸஹாயோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி நிக்க²மித்வா ராஜுய்யானங் க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா கதபடிஸந்தா²ரோ ஏகமந்தங் நிஸீதி³. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘கிங், மாணவ, ராஜா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேதீ’’தி புச்சி². ‘‘ப⁴ந்தே, ராஜா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேதி, ரத்திபா⁴கே³ பன சத்தாரோ ஸத்³தே³ ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணே புச்சி². ப்³ராஹ்மணா ‘ஸப்³ப³சதுக்கயஞ்ஞங் யஜித்வா ஸொத்தி²ங் கரிஸ்ஸாமா’’’தி வதி³ங்ஸு. ராஜா பஸுகா⁴தகம்மங் கத்வா அத்தனோ ஸொத்தி²ங் காதுகாமோ மஹாஜனோ தூ²ணூபனீதோ, ‘‘கிங் நு கோ², ப⁴ந்தே, தும்ஹாதி³ஸானங் ஸீலவந்தானங் தேஸங் ஸத்³தா³னங் நிப்ப²த்திங் வத்வா மஹாஜனங் மரணமுகா² மோசேதுங் வட்டதீ’’தி. ‘‘மாணவ, ராஜா அம்ஹே ந ஜானாதி, மயம்பி தங் ந ஜானாம, இமேஸங் பன ஸத்³தா³னங் நிப்ப²த்திங் ஜானாம, ஸசே ராஜா அம்ஹே உபஸங்கமித்வா புச்செ²ய்ய, ராஜானங் நிக்கங்க²ங் கத்வா கதெ²ஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, முஹுத்தங் இதே⁴வ ஹோத², அஹங் ராஜானங் ஆனெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, மாணவா’’தி. ஸோ க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ராஜானங் ஆனேஸி.

    So ‘‘nāhaṃ ettha sahāyo bhavissāmī’’ti nikkhamitvā rājuyyānaṃ gantvā bodhisattaṃ disvā vanditvā katapaṭisanthāro ekamantaṃ nisīdi. Bodhisatto ‘‘kiṃ, māṇava, rājā dhammena rajjaṃ kāretī’’ti pucchi. ‘‘Bhante, rājā dhammena rajjaṃ kāreti, rattibhāge pana cattāro sadde sutvā brāhmaṇe pucchi. Brāhmaṇā ‘sabbacatukkayaññaṃ yajitvā sotthiṃ karissāmā’’’ti vadiṃsu. Rājā pasughātakammaṃ katvā attano sotthiṃ kātukāmo mahājano thūṇūpanīto, ‘‘kiṃ nu kho, bhante, tumhādisānaṃ sīlavantānaṃ tesaṃ saddānaṃ nipphattiṃ vatvā mahājanaṃ maraṇamukhā mocetuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Māṇava, rājā amhe na jānāti, mayampi taṃ na jānāma, imesaṃ pana saddānaṃ nipphattiṃ jānāma, sace rājā amhe upasaṅkamitvā puccheyya, rājānaṃ nikkaṅkhaṃ katvā kathessāmā’’ti. ‘‘Tena hi, bhante, muhuttaṃ idheva hotha, ahaṃ rājānaṃ ānessāmī’’ti. ‘‘Sādhu, māṇavā’’ti. So gantvā rañño tamatthaṃ ārocetvā rājānaṃ ānesi.

    அத² ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ புச்சி² ‘‘ஸச்சங் கிர தும்ஹே மயா ஸுதஸத்³தா³னங் நிப்ப²த்திங் ஜானாதா²’’தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜா’’தி. ‘‘கதே²த², ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘மஹாராஜ, ஏதே புரிமப⁴வே பரேஸங் ரக்கி²தகோ³பிதேஸு தா³ரேஸு சாரித்தங் ஆபஜ்ஜித்வா பா³ராணஸிஸாமந்தே சதூஸு லோஹகும்பீ⁴ஸு நிப்³ப³த்தா பக்குதி²தே கா²ரலோஹோத³கே பே²ணுத்³தே³ஹகங் பச்சமானா திங்ஸ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அதோ⁴ க³ந்த்வா கும்பி⁴தலங் ஆஹச்ச உத்³த⁴ங் ஆரோஹந்தா திங்ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸேனேவ காலேன கும்பி⁴முக²ங் தி³ஸ்வா ப³ஹி ஓலோகெத்வா சத்தாரோ ஜனா சதஸ்ஸோ கா³தா² பரிபுண்ணங் கத்வா வத்துகாமாபி ததா² காதுங் அஸக்கொந்தா ஏகேகமேவ அக்க²ரங் வத்வா புன லோஹகும்பீ⁴ஸுயேவ நிமுக்³கா³. தேஸு து³-காரங் வத்வா நிமுக்³க³ஸத்தோ ஏவங் வத்துகாமோ அஹோஸி –

    Atha rājā bodhisattaṃ vanditvā ekamantaṃ nisinno pucchi ‘‘saccaṃ kira tumhe mayā sutasaddānaṃ nipphattiṃ jānāthā’’ti? ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Kathetha, bhante’’ti. ‘‘Mahārāja, ete purimabhave paresaṃ rakkhitagopitesu dāresu cārittaṃ āpajjitvā bārāṇasisāmante catūsu lohakumbhīsu nibbattā pakkuthite khāralohodake pheṇuddehakaṃ paccamānā tiṃsa vassasahassāni adho gantvā kumbhitalaṃ āhacca uddhaṃ ārohantā tiṃsavassasahasseneva kālena kumbhimukhaṃ disvā bahi oloketvā cattāro janā catasso gāthā paripuṇṇaṃ katvā vattukāmāpi tathā kātuṃ asakkontā ekekameva akkharaṃ vatvā puna lohakumbhīsuyeva nimuggā. Tesu du-kāraṃ vatvā nimuggasatto evaṃ vattukāmo ahosi –

    53.

    53.

    ‘து³ஜ்ஜீவிதமஜீவிம்ஹ , யே ஸந்தே ந த³த³ம்ஹஸே;

    ‘Dujjīvitamajīvimha , ye sante na dadamhase;

    விஜ்ஜமானேஸு போ⁴கே³ஸு, தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோ’தி. –

    Vijjamānesu bhogesu, dīpaṃ nākamha attano’ti. –

    தங் கா³த²ங் பரிபுண்ணங் காதுங் நாஸக்கீ²’’தி வத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ ஞாணேன தங் கா³த²ங் பரிபுண்ணங் கத்வா கதே²ஸி. ஸேஸாஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Taṃ gāthaṃ paripuṇṇaṃ kātuṃ nāsakkhī’’ti vatvā bodhisatto attano ñāṇena taṃ gāthaṃ paripuṇṇaṃ katvā kathesi. Sesāsupi eseva nayo.

    தேஸு -காரங் வத்வா வத்துகாமஸ்ஸ அயங் கா³தா² –

    Tesu sa-kāraṃ vatvā vattukāmassa ayaṃ gāthā –

    54.

    54.

    ‘‘ஸட்டி² வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Saṭṭhi vassasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    நிரயே பச்சமானானங், கதா³ அந்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.

    Niraye paccamānānaṃ, kadā anto bhavissatī’’ti.

    -காரங் வத்வா வத்துகாமஸ்ஸ அயங் கா³தா² –

    Na-kāraṃ vatvā vattukāmassa ayaṃ gāthā –

    55.

    55.

    ‘‘நத்தி² அந்தோ குதோ அந்தோ, ந அந்தோ படிதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Natthi anto kuto anto, na anto paṭidissati;

    ததா³ ஹி பகதங் பாபங், மம துய்ஹஞ்ச மாரிஸா’’தி.

    Tadā hi pakataṃ pāpaṃ, mama tuyhañca mārisā’’ti.

    ஸோ-காரங் வத்வா வத்துகாமஸ்ஸ அயங் கா³தா² –

    So-kāraṃ vatvā vattukāmassa ayaṃ gāthā –

    56.

    56.

    ‘‘ஸோஹங் நூன இதோ க³ந்த்வா, யோனிங் லத்³தா⁴ன மானுஸிங்;

    ‘‘Sohaṃ nūna ito gantvā, yoniṃ laddhāna mānusiṃ;

    வத³ஞ்ஞூ ஸீலஸம்பன்னோ, காஹாமி குஸலங் ப³ஹு’’ந்தி.

    Vadaññū sīlasampanno, kāhāmi kusalaṃ bahu’’nti.

    தத்த² து³ஜ்ஜீவிதந்தி தீணி து³ச்சரிதானி சரந்தோ து³ஜ்ஜீவிதங் லாமகஜீவிதங் ஜீவதி நாம, ஸோபி ததே³வ ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘து³ஜ்ஜீவிதமஜீவிம்ஹா’’தி. யே ஸந்தே ந த³த³ம்ஹஸேதி யே மயங் தெ³ய்யத⁴ம்மே ச படிக்³கா³ஹகே ச ஸங்விஜ்ஜமானேயேவ ந தா³னங் த³தி³ம்ஹ. தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோதி அத்தனோ பதிட்ட²ங் ந கரிம்ஹ. பரிபுண்ணானீதி அனூனானி அனதி⁴கானி. ஸப்³ப³ஸோதி ஸப்³பா³காரேன. பச்சமானானந்தி அம்ஹாகங் இமஸ்மிங் நிரயே பச்சமானானங்.

    Tattha dujjīvitanti tīṇi duccaritāni caranto dujjīvitaṃ lāmakajīvitaṃ jīvati nāma, sopi tadeva sandhāyāha ‘‘dujjīvitamajīvimhā’’ti. Ye sante na dadamhaseti ye mayaṃ deyyadhamme ca paṭiggāhake ca saṃvijjamāneyeva na dānaṃ dadimha. Dīpaṃ nākamha attanoti attano patiṭṭhaṃ na karimha. Paripuṇṇānīti anūnāni anadhikāni. Sabbasoti sabbākārena. Paccamānānanti amhākaṃ imasmiṃ niraye paccamānānaṃ.

    நத்தி² அந்தோதி ‘‘அம்ஹாகங் அஸுககாலே நாம மொக்கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் காலபரிச்சே²தோ³ நத்தி². குதோ அந்தோதி கேன காரணேன அந்தோ பஞ்ஞாயிஸ்ஸதி. ந அந்தோதி அந்தங் த³ட்டு²காமானம்பி நோ து³க்க²ஸ்ஸ அந்தோ ந படிதி³ஸ்ஸதி. ததா³ ஹி பகதந்தி தஸ்மிங் காலே மாரிஸா மம ச துய்ஹஞ்ச பகதங் பாபங் பகட்ட²ங் கதங் அதிப³ஹுமேவ கதங். ‘‘ததா² ஹி பகத’’ந்திபி பாடோ², தேன காரணேன கதங், யேனஸ்ஸ அந்தோ த³ட்டு²ங் ந ஸக்காதி அத்தோ². மாரிஸாதி மயா ஸதி³ஸா, பியாலபனமேதங் ஏதேஸங். நூனாதி ஏகங்ஸத்தே² நிபாதோ, ஸோ அஹங் இதோ க³ந்த்வா யோனிங் மானுஸிங் லத்³தா⁴ன வத³ஞ்ஞூ ஸீலஸம்பன்னோ ஹுத்வா ஏகங்ஸேனேவ ப³ஹுங் குஸலங் கரிஸ்ஸாமீதி அயமெத்த² அத்தோ².

    Natthiantoti ‘‘amhākaṃ asukakāle nāma mokkho bhavissatī’’ti evaṃ kālaparicchedo natthi. Kuto antoti kena kāraṇena anto paññāyissati. Na antoti antaṃ daṭṭhukāmānampi no dukkhassa anto na paṭidissati. Tadā hi pakatanti tasmiṃ kāle mārisā mama ca tuyhañca pakataṃ pāpaṃ pakaṭṭhaṃ kataṃ atibahumeva kataṃ. ‘‘Tathā hi pakata’’ntipi pāṭho, tena kāraṇena kataṃ, yenassa anto daṭṭhuṃ na sakkāti attho. Mārisāti mayā sadisā, piyālapanametaṃ etesaṃ. Nūnāti ekaṃsatthe nipāto, so ahaṃ ito gantvā yoniṃ mānusiṃ laddhāna vadaññū sīlasampanno hutvā ekaṃseneva bahuṃ kusalaṃ karissāmīti ayamettha attho.

    இதி போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகமேகங் கா³த²ங் வத்வா ‘‘மஹாராஜ, ஸோ நேரயிகஸத்தோ இமங் கா³த²ங் பரிபுண்ணங் கத்வா வத்துகாமோ அத்தனோ பாபஸ்ஸ மஹந்ததாய ததா² கதே²துங் நாஸக்கி², இதி ஸோ அத்தனோ கம்மவிபாகங் அனுப⁴வந்தோ விரவி. தும்ஹாகங் ஏதஸ்ஸ ஸத்³த³ஸ்ஸ ஸவனபச்சயா அந்தராயோ நாம நத்தி², தும்ஹே மா பா⁴யித்தா²’’தி ராஜானங் ஸஞ்ஞாபேஸி. ராஜா மஹாஜனங் விஸ்ஸஜ்ஜாபெத்வா ஸுவண்ணபே⁴ரிங் சராபெத்வா யஞ்ஞாவாடங் வித்³த⁴ங்ஸாபேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாஜனஸ்ஸ ஸொத்தி²ங் கத்வா கதிபாஹங் வஸித்வா தத்தே²வ க³ந்த்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ப்³ரஹ்மலோகே உப்பஜ்ஜி.

    Iti bodhisatto ekamekaṃ gāthaṃ vatvā ‘‘mahārāja, so nerayikasatto imaṃ gāthaṃ paripuṇṇaṃ katvā vattukāmo attano pāpassa mahantatāya tathā kathetuṃ nāsakkhi, iti so attano kammavipākaṃ anubhavanto viravi. Tumhākaṃ etassa saddassa savanapaccayā antarāyo nāma natthi, tumhe mā bhāyitthā’’ti rājānaṃ saññāpesi. Rājā mahājanaṃ vissajjāpetvā suvaṇṇabheriṃ carāpetvā yaññāvāṭaṃ viddhaṃsāpesi. Bodhisatto mahājanassa sotthiṃ katvā katipāhaṃ vasitvā tattheva gantvā aparihīnajjhāno brahmaloke uppajji.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ புரோஹிதஸ்ஸ ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகமாணவோ ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā purohitassa jeṭṭhantevāsikamāṇavo sāriputto ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    லோஹகும்பி⁴ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Lohakumbhijātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 314. லோஹகும்பி⁴ஜாதகங் • 314. Lohakumbhijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact