Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
8-10. லோகஸுத்தாதி³வண்ணனா
8-10. Lokasuttādivaṇṇanā
394-396. அட்ட²மே மஹாபி⁴ஞ்ஞதந்தி ச²ன்னங் அபி⁴ஞ்ஞானங் வஸேன வுத்தங். ஸஹஸ்ஸங் லோகங் அபி⁴ஜானாமீதி ஸததவிஹாரவஸேனேவ வுத்தங். தே²ரோ கிர பாதோவ உட்டா²ய முக²ங் தோ⁴வித்வா ஸேனாஸனே நிஸின்னோ அதீதே கப்பஸஹஸ்ஸங், அனாக³தே கப்பஸஹஸ்ஸங் அனுஸ்ஸரதி, பச்சுப்பன்னேபி ஸஹஸ்ஸங் சக்கவாளானங் தஸ்ஸாவஜ்ஜனஸ்ஸ க³திங் அனுப³ந்த⁴தி. இதி ஸோ தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா ஸஹஸ்ஸங் லோகங் அபி⁴ஜானாதி, அயமஸ்ஸ ஸததவிஹாரோ. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.
394-396. Aṭṭhame mahābhiññatanti channaṃ abhiññānaṃ vasena vuttaṃ. Sahassaṃ lokaṃ abhijānāmīti satatavihāravaseneva vuttaṃ. Thero kira pātova uṭṭhāya mukhaṃ dhovitvā senāsane nisinno atīte kappasahassaṃ, anāgate kappasahassaṃ anussarati, paccuppannepi sahassaṃ cakkavāḷānaṃ tassāvajjanassa gatiṃ anubandhati. Iti so dibbena cakkhunā sahassaṃ lokaṃ abhijānāti, ayamassa satatavihāro. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
ஸீலட்டி²திவக்³கோ³ ததியோ.
Sīlaṭṭhitivaggo tatiyo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya
8. லோகஸுத்தங் • 8. Lokasuttaṃ
9. ஸிரிவட்³ட⁴ஸுத்தங் • 9. Sirivaḍḍhasuttaṃ
10. மானதி³ன்னஸுத்தங் • 10. Mānadinnasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8-10. லோகஸுத்தாதி³வண்ணனா • 8-10. Lokasuttādivaṇṇanā