Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    13. லோகஸுத்தங்

    13. Lokasuttaṃ

    112. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    112. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘லோகோ, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ஃ லோகஸ்மா ததா²க³தோ விஸங்யுத்தோ. லோகஸமுத³யோ, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஃ லோகஸமுத³யோ ததா²க³தஸ்ஸ பஹீனோ. லோகனிரோதோ⁴, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ஃ லோகனிரோதோ⁴ ததா²க³தஸ்ஸ ஸச்சி²கதோ. லோகனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴ஃ லோகனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³ ததா²க³தஸ்ஸ பா⁴விதா.

    ‘‘Loko, bhikkhave, tathāgatena abhisambuddhoः lokasmā tathāgato visaṃyutto. Lokasamudayo, bhikkhave, tathāgatena abhisambuddho ः lokasamudayo tathāgatassa pahīno. Lokanirodho, bhikkhave, tathāgatena abhisambuddhoः lokanirodho tathāgatassa sacchikato. Lokanirodhagāminī paṭipadā, bhikkhave, tathāgatena abhisambuddhāः lokanirodhagāminī paṭipadā tathāgatassa bhāvitā.

    ‘‘யங், பி⁴க்க²வே, ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸமாரகஸ்ஸ ஸப்³ரஹ்மகஸ்ஸ ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா யஸ்மா தங் ததா²க³தேன அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ங், தஸ்மா ததா²க³தோதி வுச்சதி.

    ‘‘Yaṃ, bhikkhave, sadevakassa lokassa samārakassa sabrahmakassa sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā yasmā taṃ tathāgatena abhisambuddhaṃ, tasmā tathāgatoti vuccati.

    ‘‘யஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ரத்திங் ததா²க³தோ அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜ²தி, யஞ்ச ரத்திங் அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யதி, யங் ஏதஸ்மிங் அந்தரே பா⁴ஸதி லபதி நித்³தி³ஸதி, ஸப்³ப³ங் தங் ததே²வ ஹோதி நோ அஞ்ஞதா², தஸ்மா ததா²க³தோதி வுச்சதி.

    ‘‘Yañca, bhikkhave, rattiṃ tathāgato anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambujjhati, yañca rattiṃ anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyati, yaṃ etasmiṃ antare bhāsati lapati niddisati, sabbaṃ taṃ tatheva hoti no aññathā, tasmā tathāgatoti vuccati.

    ‘‘யதா²வாதீ³, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ ததா²காரீ, யதா²காரீ ததா²வாதீ³, இதி யதா²வாதீ³ ததா²காரீ யதா²காரீ ததா²வாதீ³, தஸ்மா ததா²க³தோதி வுச்சதி.

    ‘‘Yathāvādī, bhikkhave, tathāgato tathākārī, yathākārī tathāvādī, iti yathāvādī tathākārī yathākārī tathāvādī, tasmā tathāgatoti vuccati.

    ‘‘ஸதே³வகே, பி⁴க்க²வே, லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய ததா²க³தோ அபி⁴பூ⁴ அனபி⁴பூ⁴தோ அஞ்ஞத³த்து²த³ஸோ வஸவத்தீ, தஸ்மா ததா²க³தோதி வுச்சதீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Sadevake, bhikkhave, loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya tathāgato abhibhū anabhibhūto aññadatthudaso vasavattī, tasmā tathāgatoti vuccatī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘ஸப்³ப³லோகங் 1 அபி⁴ஞ்ஞாய, ஸப்³ப³லோகே யதா²தத²ங்;

    ‘‘Sabbalokaṃ 2 abhiññāya, sabbaloke yathātathaṃ;

    ஸப்³ப³லோகவிஸங்யுத்தோ, ஸப்³ப³லோகே அனூபயோ 3.

    Sabbalokavisaṃyutto, sabbaloke anūpayo 4.

    ‘‘ஸ வே 5 ஸப்³பா³பி⁴பூ⁴ தீ⁴ரோ, ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பமோசனோ;

    ‘‘Sa ve 6 sabbābhibhū dhīro, sabbaganthappamocano;

    பு²ட்டா²ஸ்ஸ பரமா ஸந்தி, நிப்³பா³னங் அகுதோப⁴யங்.

    Phuṭṭhāssa paramā santi, nibbānaṃ akutobhayaṃ.

    ‘‘ஏஸ கீ²ணாஸவோ பு³த்³தோ⁴, அனீகோ⁴ சி²ன்னஸங்ஸயோ;

    ‘‘Esa khīṇāsavo buddho, anīgho chinnasaṃsayo;

    ஸப்³ப³கம்மக்க²யங் பத்தோ, விமுத்தோ உபதி⁴ஸங்க²யே.

    Sabbakammakkhayaṃ patto, vimutto upadhisaṅkhaye.

    ‘‘ஏஸ ஸோ ப⁴க³வா பு³த்³தோ⁴, ஏஸ ஸீஹோ அனுத்தரோ;

    ‘‘Esa so bhagavā buddho, esa sīho anuttaro;

    ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தயி.

    Sadevakassa lokassa, brahmacakkaṃ pavattayi.

    ‘‘இதி தே³வா மனுஸ்ஸா ச, யே பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தா;

    ‘‘Iti devā manussā ca, ye buddhaṃ saraṇaṃ gatā;

    ஸங்க³ம்ம தங் நமஸ்ஸந்தி, மஹந்தங் வீதஸாரத³ங்.

    Saṅgamma taṃ namassanti, mahantaṃ vītasāradaṃ.

    ‘‘த³ந்தோ த³மயதங் ஸெட்டோ², ஸந்தோ ஸமயதங் இஸி;

    ‘‘Danto damayataṃ seṭṭho, santo samayataṃ isi;

    முத்தோ மோசயதங் அக்³கோ³, திண்ணோ தாரயதங் வரோ.

    Mutto mocayataṃ aggo, tiṇṇo tārayataṃ varo.

    ‘‘இதி ஹேதங் நமஸ்ஸந்தி, மஹந்தங் வீதஸாரத³ங்;

    ‘‘Iti hetaṃ namassanti, mahantaṃ vītasāradaṃ;

    ஸதே³வகஸ்மிங் லோகஸ்மிங், நத்தி² தே படிபுக்³க³லோ’’தி.

    Sadevakasmiṃ lokasmiṃ, natthi te paṭipuggalo’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. தேரஸமங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Terasamaṃ.

    சதுக்கனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Catukkanipāto niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ப்³ராஹ்மணஸுலபா⁴ 7 ஜானங், ஸமணஸீலா தண்ஹா ப்³ரஹ்மா;

    Brāhmaṇasulabhā 8 jānaṃ, samaṇasīlā taṇhā brahmā;

    ப³ஹுகாரா குஹபுரிஸா 9, சர ஸம்பன்ன லோகேன தேரஸாதி.

    Bahukārā kuhapurisā 10, cara sampanna lokena terasāti.

    ஸுத்தஸங்க³ஹோ –

    Suttasaṅgaho –

    ஸத்தவிஸேகனிபாதங், து³க்கங் பா³வீஸஸுத்தஸங்க³ஹிதங்;

    Sattavisekanipātaṃ, dukkaṃ bāvīsasuttasaṅgahitaṃ;

    ஸமபஞ்ஞாஸமத²திகங், தேரஸ சதுக்கஞ்ச இதி யமித³ங்.

    Samapaññāsamathatikaṃ, terasa catukkañca iti yamidaṃ.

    த்³வித³ஸுத்தரஸுத்தஸதே, ஸங்கா³யித்வா ஸமாத³ஹிங்ஸு புரா;

    Dvidasuttarasuttasate, saṅgāyitvā samādahiṃsu purā;

    அரஹந்தோ சிரட்டி²தியா, தமாஹு நாமேன இதிவுத்தந்தி.

    Arahanto ciraṭṭhitiyā, tamāhu nāmena itivuttanti.

    இதிவுத்தகபாளி நிட்டி²தா.

    Itivuttakapāḷi niṭṭhitā.




    Footnotes:
    1. ஸப்³ப³ங் லோகங் (அ॰ நி॰ 4.23)
    2. sabbaṃ lokaṃ (a. ni. 4.23)
    3. அனுஸயோ (ஸீ॰), அனுபயோ (ஸ்யா॰)
    4. anusayo (sī.), anupayo (syā.)
    5. ஸப்³பே³ (ஸப்³ப³த்த²) அ॰ நி॰ 4.23 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    6. sabbe (sabbattha) a. ni. 4.23 passitabbaṃ
    7. ப்³ராஹ்மணசத்தாரி (ஸப்³ப³த்த²)
    8. brāhmaṇacattāri (sabbattha)
    9. குஹனா (ஸ்யா॰)
    10. kuhanā (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 13. லோகஸுத்தவண்ணனா • 13. Lokasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact